۱۵ نتیجه برای کاظمیان
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده
این تحقیق با هدف تعیین غلظت بهینه حمام نمک در کاهش باکتریها در سطح اندامهای خارجی و بهبود رشد ماهیان جوان اوزونبرون پرورشی در قالب سه تیمار با غلظتهای ۵، ۱۰ و ۱۵ گرم در لیتر و یک گروه شاهد مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور تعداد ۲۰۰ عدد ماهی با میانگین وزن ۵۰۰ گرم در ۸ حوضچه بتنی ۳۰۰۰ لیتری با دبی ورودی آب ۵/۰ لیتر در ثانیه به مدت ۶۰ روز مورد آزمایش قرار گرفتند. حمام نمک هر ۱۵ روز با دوزهای موردنظر به مدت ۳۰ دقیقه انجام شد. بر اساس نتایج، اختلاف معنادار آماری در کلیه شاخصها به استثناء اندازه طول نهایی مشاهده شد. پارامترهای رشد و تغذیهای در تیمار ۱ افزایش معنادار آماری را نشان داد (p<۰,۰۵) و تیمار ۳ از میزان رشد کمتری نسبت به سایر تیمارها و گروه شاهد برخوردار بودند. تغییرات آماری معناداری در میزان پروتئین کل، آلبومین و همچنین باکتریهای کل پوست و آبشش در بین تیمارها مشاهده نگردید (p>۰,۰۵) ولی به لحاظ عملی بیشترین میزان پروتئین کل و آلبومین در تیمار ۱ و کمترین میزان در تیمار ۳ نسبت به سایر تیمارها و گروه شاهد و بیشترین تعداد باکتریهای کل در تیمار ۳ و کمترین میزان در تیمار ۱ مشاهده شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد استفاده از حمام نمک با شوری ۵ گرم در لیتر شرایط مساعدتری در جهت کاهش چسبندگی و غلبه پاتوژنها و بهبود روند رشد ماهیان جوان اوزونبرون پرورشی را فراهم میسازد.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف: هدف از انجام این پژوهش، بررسی نقش پوشش گیاهی در تعدیل جریان باد آزاردهنده پیادهراه خیابان امام میباشد. خیابان امام یکی از شریان های اصلی شهر تبریز است که سرعت آزاردهنده باد در پیادهروهای آن منجر به سلب آسایش عابرین پیاده بخصوص در فصول سرد سال شدهاست.
روش ها: در این تحقیق از روش توصیفی-تحلیلی و شبیهسازی عددی با استفاده از نرمافزار Dlubal RWIND Simulation۲,۰۲ در جهت شبیه سازی جریان باد برای وضع موجود و حالات مختلف پیشنهادی استفاده گردید. در این راستا، تاثیر ارتفاع، فاصله، و چیدمان پوشش گیاهی به همراه نیمکت درختی، به عنوان متغیرهای مستقل پژوهش، بر روی سرعت جریان باد در تراز عابر پیاده به عنوان متغیر وابسته پژوهش مورد بررسی قرار گرفته و و از روش همبستگی اسپیرمن برای بررسی ارتباط میان متغیرها استفاده شده است.
یافته ها: بررسی ها نشان داد کاشت درختانی با ارتفاع ۴ متر در فواصل ۵ متری از یکدیگر که با الگوی تراکم ۱ توزیع شده اند قادر است تا با کاهش ۵۲ درصدی سرعت جریان در تراز عابر پیاده، به برقراری آسایش در معابر خیابان امام کمک کند.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که استفاده از پوشش گیاهی متناسب با اقلیم، در فواصل و طبق الگوی درست می تواند سرعت باد را به صورت قابل ملاحظه ای کاهش دهد. نیمکت های درختی پیرامونی، جریان هوا را به سمت خیابان هدایت کرده و باعث تعدیل سرعت باد در سطح عابر پیاده می گردد.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۸۸ )
چکیده
بخش مرکزی شهرها بسته به شرایط و ویژگیهای خاص هر شهر و در سطوح مختلف شهری به عنوان پهنهای که مهمترین و برترین فعالیتها را در خود جای داده است، در شهرهای مختلف دارای ویژگیهای متفاوت است. با این حال علیرغم اهمیت این بخش از شهر، تحقیقات انجام شده در مورد آن بیشتر با تأکید بر شهرهای بزرگ و عمدتاً با هدف حل مشکل صورت پذیرفته است.
بنابراین در این تحقیق چارچوبی متشکل از عوامل تاریخی (هسته اصلی شهر، مرحلهبندی گسترش تاریخی شهر، عناصر شاخص و نمادین شهر)، اقتصادی (بازار شهر، ارزش زمین و سرقفلی واحدهای تجاری، فعالیت مؤسسات مالی، بیمه و تأمین اجتماعی، تراکم اشتغال)، اداری (فعالیت مراکز اداری دولتی و عمومی)، اجتماعی (تراکم جمعیت در ساعات خاصی از روز، فضاهای عمومی شهر، برگزاری مراسم اجتماعی، تراکم مراکز فرهنگی، تراکم جمعیت، فعالیتهای پذیرایی شهر)، ترافیکی (تعداد سفرهای جذب شده درون شهری، سهولت دسترسی، نقطه کانونی برای ترافیک، تراکم ایستگاههای حملونقل درون شهری) و کالبدی- فضایی (تراکم ساختمانی، بافت قدیمی، معماری مجزا، ساختار و الگوی توسعه شهر، الگو و ترکیب کاربری اراضی) ارائه شده است. سپس با تحلیل فضای شهری بوکان به عنوان یکی از شهرهای میانی ایران، نقش هر کدام از عوامل مزبور در شکلگیری بخش مرکزی آن بررسی شد.
بررسیها نشان داد که در شهر بوکان از میان مجموعه عوامل تأثیرگذار بر بخش مرکزی، عوامل تاریخی و اقتصادی دارای نقش بیشتری بوده، کارکرد اداری آن در طول سالهای گذشته غیرمتمرکز شده و همچنین تنوع کارکردی و فعالیتی مهمترین وجه تمایز بخش مرکزی شهر بوکان از سایر قسمتهای آن میباشد. یافتههای پژوهش نشان داد که بخش مرکزی شهر بوکان، که هسته تاریخی آن نیز محسوب میشود، مهمترین و برترین فعالیتهای شهر را در خود جای داده است و بر این اساس با در برگرفتن طیف گستردهای از فعالیتهای مختلف، دارای کارکردهای مختلفی بوده و محدوده آن از این لحاظ با سایر قسمتهای شهر تفاوت اساسی دارد.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
جهانی شدن اقتصاد واقعیت زندگی معاصر است. گردش جهانی سرمایه، کالا و اطلاعات به عنوان مهم ترین عوامل تولید و نیروهای جهانی شدن صورت بندی جدیدی از روابط اقتصادی، اجتماعی و فضایی را شکل داده است. در این میان ظهور شهرهای جهانی به عنوان مراکز اصلی استقرار کارکردهای نوین و اتصال و پیوند اقتصاد ملی به اقتصاد جهانی از مهم ترین پیامدهای فضایی جهانی شدن می باشد. این مراکز علاوه بر کمک به استقرار و بالندگی تجدید ساختارهای اقتصادی- اجتماعی ناشی از جهانی شدن، زمینه پویایی اقتصادی و کارکردی بستر های محلی، منطقه ای و حتی ملی را فراهم می کنند. این به آن مفهوم است که شهرها به ویژه مناطق کلان شهری برای رسیدن به رشد و توسعه پایدار اقتصادی نیازمند برقراری پیوندها و تعاملات مثبت با تحولات جهانی شدن و الزامات ناشی از آن هستند.
استدلال بر این است که یکی از عوامل ناپایداری منطقه کلان شهری تهران در دو دهه اخیر نبود ارتباط و تعامل مثبت با جهانی شدن و شبکه شهرهای جهانی بوده است. از این رو تحقیق حاضر، جایگاه منطقه کلان شهری تهران را بر مبنای شاخص های جهانی شدن اقتصاد و شهرهای جهانی مورد ارزیابی قرار داده است.
نتایج تحقیق نشان می دهد که منطقه کلان شهری تهران هنوز وارد فرایند جهانی شدن اقتصاد نشده و خارج از شبکه شهرهای جهانی قرار دارد، به طوریکه بررسی شاخص میزان سرمایه گذاری مستقیم خارجی(سال ۱۳۷۲-۸۶) و حجم تجارت خارجی(سال ۱۳۷۸-۸۳) به عنوان دو مؤلفه اصلی جهانی شدن اقتصاد و مقایسه تطبیقی آن با برخی از مناطق کلان شهری نشان دهنده سهم ضعیف منطقه کلان شهری تهران بوده است. همین طور بررسی نتایج تحقیقات جهانی انجام شده در مورد شهرهای جهانی نشان می دهد که منطقه کلان شهری تهران خارج از شبکه شهرهای جهانی قرار دارد.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۵ ۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: کارکنان در بخش غیررسمی اشتغال، امکان دریافت پوشش مناسب برای بیمه درمانی را جز به صورت اختیاری ندارند. پژوهش حاضر، با بررسی روند توسعه بیمه های اختیاری درمان، برای اولین بار تمایل به پرداخت خانوارها در جمعیت فعال کم درآمد در بخش غیررسمی اشتغال برای بیمه درمان را با هدف پوشش کشوری این بیمه ها مورد ارزیابی قرار داده است. روش بررسی: این پژوهش از نوع آماری- تحلیلی است و با استفاده از پرسشنامه ارزشگذاری اقتضایی، برای تعیین تمایل به پرداخت حق بیمه توسط خانوارها برای بیمه درمان اختیاری مشروط به سهم مشارکت یا حمایت مالی دولت، انجام شده است. اطلاعات مورد نیاز از داده های ثبتی طی دوره زمانی ۱۳۶۶ تا ۱۳۸۸ استخراج گردیده و از تحلیل رگرسیونی جهت آنالیز داده ها برای تعیین حق بیمه خانوارها و مشارکت دولت، استفاده شده است. یافته ها: این پژوهش سهم حق بیمه خانوارها و سهم مشارکت دولت برای بیمه درمان اختیاری را در سه دهک اول شهری برآورد می نماید. یافته ها همچنین بر اساس ضرایب کشش به دست آمده، نشان می دهند که با کاهش مشارکت مالی دولت در حق بیمه درمان، تأثیر این متغیر بر تمایل به پرداخت خانوارهای کم درآمد برای بیمه های اجتماعی درمان از نوع بیمه اختیاری کاهش می یابد، و در مقابل، بر تأثیر شاخص اقتصادی-اجتماعی خانوارها در تابع تمایل به پرداخت افزوده می شود. نتیجه گیری: شرایط لازم برای پوشش کشوری بیمه درمان اختیاری ضروری می نماید، اولا،ً محاسبات آماری و داده ها برای متغیرهای تأثیرگذار بر تمایل به پرداخت خانوارها برای حق بیمه درمان، مطابق با پرسشنامه متداول در روش ارزشگذاری اقتضایی براساس اطلاعات واقعی و به درستی فراهم گردد. ثانیا،ً نظام اداری بیمه-های اجتماعی به اندازه ای توسعه یابد که برای خانوارهای کم درآمد، امکان دسترسی کامل به خدمات اداری آن، و آگاهی کامل از ارقام هزینه درمان و درآمد سالانه خانوارها، مشارکت دولت و ارزش ریالی خدمات بیمه درمان اختیاری، فراهم گردد.
مهدی کاظمیان، حامد افراسیاب، محمدهادی پاشایی،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
مشاهدات انجام شده در پژوهش های اخیر نشان داده است گرفتگی عروق در حدود ۷۰ درصد از بیماران مبتلا به بیماری تصلب شرایین به صورت پلاک های چندگانه اتفاق می افتد. لذا با توجه به فراوانی وقوع گرفتگی های دوگانه در عروق، این مقاله خطر پارگی پوسته پلاک را در آرایش های مختلف از شکل های متداول پلاک مورد بررسی و مقایسه قرار داده است. به این منظور با کمک شبیهسازی اجزاء محدود برهمکنش سیال- جامد بین جریان خون، رگ و پلاک، تنش فونمیزز ایجاد شده در پوسته محافظ پلاک محاسبه گردیده است. شبیهسازی برهمکنش سیال- جامد به روش لاگرانژی- اویلری اختیاری انجام گرفته و برای اطمینان از صحت مدل ایجاد شده از یک مسأله محک که شامل انتشار موج حاصل از جریان در یک لوله الاستیک می شود استفاده شده است. شرایط مرزی سرعت و فشار مطابق با جریان ضربانی واقعی خون در رگ کرونری تعریف شده اند. خون بصورت یک سیال نیوتنی مدل شده و از مدل هایپر الاستیک برای شبیهسازی رفتار غیر خطی بافت انسان و اجزای پلاک استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان دادند ترکیب حاصل از دو پلاک مستطیلی شکل در معرض بیشترین تنش و ترکیب حاصل از پلاکهای صعودی و نزولی در معرض کمترین تنش قرار دارند. تأثیر پارامترهای مختلف مانند درصد گرفتگی رگ، فاصله ی بین دو پلاک و طول گرفتگی پلاک نیز مورد مطالعه و بحث قرار گرفته است.
دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
روسازی راهها به عنوان سطوحی که تحت بارگذاری مکرر و متعدد محورهای سنگین قرار میگیرند، باید دارای مقاومت کافی در برابر خرابیها باشند. پدیده خستگی یکی از مهمترین دلایل بروز ضعف در روسازی راه میباشد که بر اثر تکرار بارگذاری در آن رخ میدهد. تحقیقات آزمایشگاهی فراوانی به منظور افزایش عمر خستگی مخلوطهای آسفالتی صورت گرفته که در آنها سعی گردیده تا با استفاده از افزودنیهای مطلوب، بتوان کیفیت مخلوطهای بتن آسفالتی در برابر بار وسایل نقلیه افزایش داد. در سالیان اخیر استفاده از افزودنیها از جمله پلیمر، پودر آهن، آهک هیدراته، ضایعات شیشه، خرده لاستیک و پودر آجر جهت بهبود خواص قیر و در نتیجه بهبود خواص مخلوطهای آسفالتی مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله تاثیر استفاده از افزودنی پودر آجر ضایعاتی بر روی پارامترهای خستگی مخلوط آسفالتی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر تأثیر مثبت این افزودنی در بهبود عملکرد خستگی مخلوطهای آسفالتی میباشد.
محمد حسین زاده، آرش کاظمیان، محمد سردارآبادی، محمد پسندیده فرد،
دوره ۱۷، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مطالعه به صورت تجربی، اثر استفاده از سیال کاری آب خالص، مخلوط آب و اتیلنگلیکول با درصد جرمی ۵۰ درصد و اتیلنگلیکول خالص بر بازده انرژی و اگزرژی سیستمهای فتوولتاییک حرارتی بررسی میشود. همچنین عملکرد دو سیستم فتوولتاییک حرارتی و فتوولتاییک معمولی با یکدیگر مقایسه میشود. آزمایشها در دانشگاه فردوسی مشهد با عرض جغرافیایی ۳۶ درجه و طول جغرافیایی ۵۹ درجه و در یک روز معین در مردادماه انجام شده است. پارامترهای بررسی شده در این مطالعه دمای سطح سلولهای فتوولتاییک، توان الکتریکی و حرارتی خروجی، بازده انرژی الکتریکی و حرارتی، اگزرژی الکتریکی و حرارتی خروجی، و بازده اگزرژی الکتریکی و حرارتی هستند. با توجه به نتایج به دست آمده، سیستم فتوولتاییک حرارتی با سیال کاری مخلوط آب و اتیلنگلیکول، توان الکتریکی خروجی از سیستم را حدود ۵,۴۱ درصد نسبت به سیستم فتوولتاییک معمولی افزایش میدهد. نتایج همچنین نشان میدهد، استفاده از سیال کاری آب خالص بازده انرژی الکتریکی و حرارتی سیستم فتوولتاییک حرارتی را نسبت به مخلوط آب و اتیلنگلیکول، و اتیلنگلیکول خالص افزایش میدهد. درحالیکه بازده اگزرژی کلی سیستمهای فتوولتاییک حرارتی با سیال کاری آب خالص و مخلوط آب و اتیلنگلیکول تقریباً یکسان هستند.
مقداد غلامی، علی حسنی، حامد افراسیاب، مهدی کاظمیان،
دوره ۱۹، شماره ۱۲ - ( آذر ۱۳۹۸ )
چکیده
پلیمرهای زیستتخریبپذیر در زمینههای زیست پزشکی مانند استنتها، بخیهها، داربست (استخوانی) و ایمپلنتها به طور گسترده استفاده میشوند. با توجه به اهمیت رفتار این مواد در معرض اثرات محیطی، چه در طبیعت و چه در بدن انسان، در دهه اخیر تحقیقات گستردهای صورت گرفته است که اکثر آنها نتایج آزمایشگاهی و تعداد بسیار کمی نتایج تئوری هستند. این تحقیقات عمدتاً برای شرایط خاص بارگذاری، دمایی و غیره صورت گرفتهاند. به این منظور بهکمک روش المان محدود و حل عددی، علاوه بر صحهگذاری روابط تئوری و روابط مستخرج از نتایج آزمایشگاهی، میتوان تأثیر شرایط پیچیدهتر را نیز در نظر گرفت. در این مقاله، نحوه استخراج روابط تحلیلی ارائه شده است و همچنین با نشان دادن نتایج آزمایشگاهی پلیمرهای زیستتخریبپذیر، نقاط قوت و ضعف آنها نیز بررسی شده است. علاوه بر این، یک حل عددی و المان محدود نیز برای تحلیل رفتار پلیمرهای زیستتخریبپذیر ارائه شده است. تحلیل تئوری و شبیهسازی عددی پلیمرهای زیستتخریبپذیر بهکمک مدل هایپرالاستیک نئو- هوکین صورت گرفته است. ابتدا با استفاده از رابطه انرژی کرنشی ماده نئو- هوکین، رابطه تنش برحسب کشیدگی محاسبه شده و سپس با فرض یک پارامتر تخریب، تغییرات خواص ماده در معرض اثرات محیطی برحسب زمان در سابروتین UMAT آباکوس به مدل اعمال شده است. در نهایت با مقایسه نتایج آزمایشگاهی و تحلیل تئوری با حل عددی، صحت مدلسازی صورت گرفته، مشخص شده است
محمداحسان کاظمیان، امیرحسین کاظمیان، سیدمحمد جعفریان،
دوره ۱۹، شماره ۱۲ - ( آذر ۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله با کمک شبیهسازی در نرمافزار تحلیل سیالاتی فلوئنت تاثیر تغییر پارامترهای فلپگارنی از قبیل تغییر زاویه حمله، عدد رینولدز، زاویه و ارتفاع فلپ و محل قرارگیری آن از لبه فرار روی ضریب بالاروندگی یک ایرفویل متقارن مورد بررسی قرار میگیرد. مدلسازی به صورت ۲بعدی است و مدل آشفتگی استفاده شده k_ε در نظر گرفته شده است. همچنین با استفاده از روش تحلیل آزمایشها به کمک مدل حذف رگرسیون پسگرد که یک روش آماری برای انتخاب جملات مدل و ترمهای خطای برآورد شده است، مقدار ضریب بالاروندگی به صورت تابعی از پارامترهای موثر معرفی میشود. با استفاده از تابع به دست آمده میتوان مقدار ضریب بالاروندگی ایرفویل را تعیین و پیشبینی نمود. مقادیر عددی حاصل از تابع ضریب بالاروندگی منتج از روش تحلیل آزمایشها همخوانی خوبی با سایر مقالات معتبر دارد. نتایج نشان میدهد که در یک زاویه حمله ثابت، با افزایش طول فلپگارنی مقدار ضریب بالاروندگی افزایش مییابد و از سوی دیگر در ارتفاع فلپگارنی ثابت، با افزایش زاویه حمله این مقدار کاهش مییابد. علاوه بر این با افزایش فاصله محل قرارگیری فلپگارنی از لبه فرار ایرفویل در زاویه ۹۰درجه و ارتفاع ۱/۵% و همچنین افزایش عدد رینولدز در یک فلپگارنی با طول ثابت، ضریب بالاروندگی افزایش مییابد.
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف: هر گونه تغییر پاتولوژیک در سلولهای اندوتلیال دیواره عروق، میتواند موجب تصلب شریان شود. در این مطالعه میزان آسیب پرتودرمانی در دو حالت تابشدهی یک باره و تقطیع تابش بهعنوان یک عامل مؤثر روی اسکلت سلول و هسته اندوتلیال دیواره عروق بررسی میشود.
مواد و روشها: سلولهای اندوتلیال ورید انسانی تحت تابشدهی یک باره دوزهای تابشی ۰، ۲، ۴، ۶ و ۸ گری با استفاده از ماشین درمانی کبالت-۶۰ قرار گرفتند. طی مدت ۲۴ ساعت بعد از تابشدهی، ساختار اسکلتی غشا و هسته آن ها رنگآمیزی شد. همچنین، پرتودرمانی تقطیعی روی رده سلولی مذکور با اعمال محدوده دوزهای بین ۰ تا ۸ گری با گامهای افزایشی ۲ گری در هر جلسه اعمال شد. پس از تابش، ساختار اسکلتی سلولها رنگ آمیزی شد. پارامترهای ریختشناسی شامل تغییر سطح و محیط سلول و هسته استخراج و بر اساس آن، شاخص شکل سلولی برای سلول های هر گروه حاصل شد.
نتایج: نتایج نشان میدهد، با افزایش دوز از ۰ تا ۸ گری، کاهش معنیدار ۵۶ درصد در شاخص شکل سلول و افزایش معنیدار ۸۵ درصد در شاخص هسته سلولها حاصل شد (۰۵/۰P<)، هر چند مساحت سلول و هسته ۲ برابر میشود (۰۵/۰P<). در مقایسه شاخص شکل سلولی (مساحت سلول) در پرتودهی تقطیع تابش به ازای دوز اعمالی ۸ گری کاهش معنیدار ۲۳ درصد (۵/۴ برابر) را نسبت به گروه کنترل نشان داد (۰۵/۰P<).
نتیجهگیری: با تابش پرتو، فیلامانهای غشا شکسته شده و پیکربندی جدیدی ایجاد میشود که موجب افزایش و تغییر شکل معنیدار ابعاد سلول و هسته خواهد شد. فرآیند پرتودرمانی منجر به تغییر در پاسخ رفتار ریختشناسی سلولهای اندوتلیال به ازای اعمال مقادیر مختلف دوز میشود و این امر میتواند بهعنوان هشداری در رفتار سلولهای سالم عروقی در فرآیند پرتودرمانی محسوب شود.
دوره ۲۰، شماره ۱۴۲ - ( آذر ۱۴۰۲ )
چکیده
با توجه به حساس بودن گوشت ماهی نسبت به فساد سریع، شرایط نگهداری و نوع بسته بندی از فاکتور های بسیار موثر بر حفظ کیفیت و ارزش تغذیه ای آن پس از صید میباشد. در این پژوهش، فیله ماهی قزلآلا بسته بندی شده با جنس های آلومینیومی و پلی استایرن به عنوان تیمار و کیسه پلی اتیلن به عنوان شاهد به مدت ۱۲ روز در دمای ۴ درجه سانتی گراد نگهداری شدند. فاکتورهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی فیله ها با ثبت تغییرات رطوبت، پروتئین تام، چربی، خاکستر کل، اسیدهای چرب آزاد، پراکسید (PV)، pH، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N) و همچنین بار میکروبی کل اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با گذشت زمان، رطوبت و چربی به طور معنیداری کاهش یافتند. پروتئین تام، خاکسترکل، اسیدهای چرب آزاد، TVBN ،TBA ،PV و بار میکروبی کل در مدت نگهداری به طور معنی داری افزایش یافتند. همچنین pH روند افزایشی داشت که این افزایش معنی دار نبود. بالاترین مقدار TVB-N در روز دوازدهم مربوط به بسته بندی شاهد با مقدار ۲۴,۵۲mg/g بود. کمترین مقدار بار میکروبی کل در روز دوازدهم مربوط به بسته بندی آلومینیومی با مقدار ۶.۸۶log cfu/g بود. با توجه به نتایج، اولویت استفاده از بسته بندی ها جهت افزایش ماندگاری و حفظ ارزش تغذیه ای فیله ها به ترتیب ابتدا با بسته بندی آلومینیومی سپس با پلی استایرن بود. کیسه پلی اتیلن به دلیل عدم حفظ ارزش تغذیه ای و کاهش کیفت محصول غیر قابل توصیه جهت مصرف اعلام شد. بسته بندی آلومینیومی به طور چشمگیری در حفظ خواص فیزیکوشیمیایی و میکروبی محصول عمل نمود و با توجه به حدود مجاز اعلام شده TVB-N و بارمیکروبی کل که از شاخص های مهم فساد می باشند، تنها فیله بسته بندی شده با ظرف آلومینیومی تا پایان دوره نگهداری قابل مصرف بود.
دوره ۲۰، شماره ۱۴۳ - ( دی ۱۴۰۲ )
چکیده
درحال حاضر فرآوردههای گوشتی یکی از پرمصرفترین غذاها در دنیا محسوب میشوند.صنایع غذایی نه تنها وظیفه تهیه غذای مطلوب برای عموم مردم را دارد،بلکه توجه به مولفههای تغذیهای و سلامتی بخش مانند کاهش مصرف نیتریت و نگهدارنده ها مانند اسید آسکوربیک نیز مواردی است که چالش بزرگی برای متخصصین و فعالان در این زمینه میباشد.این تحقیق با هدف بررسی جایگزینی نیتریت و اسید آسکوربیک در فرمولاسیون سوسیس ماهی انجام شد.نمونه ها در قالب ۵ تیمار شامل:C(نمونه شاهد بدون پودر کاهو و پودر زغال اخته)،T۱(۱ درصد پودر کاهو و ۵ درصد پودر زغال اخته)،T۲ (۲ درصد پودر کاهو و ۵ درصد پودر زغال اخته)،T۳(۴ درصد پودر کاهو و ۵ درصد پودر زغال اخته) و T۴(۶ درصد پودر کاهو و ۵ درصد پودر زغال اخته)تولید شدند.اخیرا محققان به دنبال استفاده از جایگزین های طبیعی به جای نیتریت در صنعت گوشت هستند تا هم کیفیت فرآورده ها تا حد قابل قبولی حفظ شود و هم از فساد زودهنگام آنها جلوگیری شود؛در این رابطه بسیاری از محققان به استفاده از مواد گیاهی به عنوان منابع خوب آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی روی آوردند. با توجه به اینکه زغال اخته منبع غنی از ترکیبات فنلی،آنتوسیانین و ویتامین C است،لذا می تواند منبع خوبی از آنتی اکسیدان های طبیعی به حساب آید.تجمع نیترات در سبزی هایی مانند کاهو بیشتر از سایر سبزی ها می باشد.میزان نیترات موجود در اندام های مختلف سبزیجات متفاوت بوده،بنابراین کاهو منبع مناسبی برای تامین نیترات مورد نیاز است. با توجه به نتایج به دست آمده از ویژگی های شیمیایی،تیمار T۴ (نمونه سوسیس ماهی حاوی ۶ درصد پودر کاهو و ۵ درصد پودر زغال اخته) در تمامی ویژگی های شیمیایی تیمار در رنج استاندارد قرار داشت.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۶ - ( بهمن ۱۴۰۳ )
چکیده
مصرف کافئین به دلایلی مانند افزایش هوشیاری، کاهش خستگی، افزایش انرژی و کاهش خوابآلودگی، بهصورت نوشیدنی و همچنین بهعنوان مواد افزودنی، طرفداران زیادی در میان مصرف کنندگان دارد. بهعلاوه مصرف کافئین با پایین آوردن اشتها سبب کاهش وزن میشود و به همین دلیل استفاده از آن در فرمولاسیون مکملهای غذایی مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین مصرف پنیر فرآپالوده حاوی کافئین، علاوهبر این که یک منبع بسیار خوب از مواد مغذی و مفید مورد نیاز بدن است، با افزایش انرژی و کاهش خستگی، سبب نشاط فرد میگردد. در این پژوهش کافئین با غلظتهای مختلف ۰ (نمونه شاهد)، ۲/۰، ۴/۰ و ۶/۰ درصد به پنیر سفید فرآپالوده اضافه شد و تغییرات رنگ (شاخصهای L*، a* و b*) و خصوصیات بافتی (سختی، پیوستگی، چسبندگی، صمغی و ارتجاعی) محصول در مدت زمان نگهدای ۴۵ روز در یخچال مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل از رنگ سنجی نشان داد که شاخص L* با افزایش میزان کافئین (۰۵/۰ > p) و همچنین طی مدت زمان نگهداری (۰۰۱/۰ > p) کاهش یافت. بهعلاوه اثر معنیداری با افزودن کافئین به پنیر فرآپالایش بر شاخص a* وb* مشاهده نشد اما زمان نگهداری سبب کاهش معنیدار هر دو پارامتر شد (۰۱/۰ > p). میزان سختی، پیوستگی و صمغی پنیرهای فرآپالوده تولید شده با افزایش میزان غلظت کافیئن از ۲/۰ به ۶/۰ درصد و با گذشت زمان نگهداری (۰۱/۰ > p)، کاهش معنیداری یافت. شاخص چسبندگی و ارتجاعی بودن نیز هرچند بهطور کلی با افزایش میزان غلظت کافئین و زمان نگهداری روند کاهشی داشت، اما این تغییرات معنیدار نشد (۰۵/۰ > p). براساس کیفیت رنگ و بافت، اختلاف معنیداری میان نمونه شاهد و نمونه حاوی ۴/۰ درصد کافئین مشاهده نگردید. بنابراین با استفاده از غلظت ۴/۰% کافئین، میتوان پنیر فرآپالوده انرژیزا و نشاطبخش تولید نمود.
دوره ۲۳، شماره ۵ - ( ۸-۱۴۰۲ )
چکیده
فعالیت صنعت ساخت و ساز، سالانه منجر به تولید مقادیر قابل توجهی نخاله و ضایعات می شود. بازیافت این نخالههای ساختمانی در پروژههای عمرانی، مزایای قابل توجهی برای محیط زیست دارند، از آن جمله می توان به کاهش استفاده از منابع سنگدانهای طبیعی، کاهش تخریب معادن و زیست بومها و کاهش دفن نخالهها اشاره نمود. در میان انواع نخالههای ساختمانی تراشههای بتنی بخش قابل توجهی از نخالهها را تشکیل میدهند. بهطورکلی تراشههای بازیافتی بتنی به مراتب کیفیت و مقاومت مکانیکی کمتری نسبت به سنگدانههای طبیعی دارند. امروزه تراشههای بازیافتی بتنی (RCA) کاربرد های متنوعی در صنعت ساخت پیدا کرده اند. در این مقاله نتایج حاصل از مطالعهی تجربی مخلوطهای آسفالتی داغ(HMA) حاوی سنگدانههای بازیافتی بتنی اصلاح شده مورد بررسی قرار گرفته است. تراشههای بتنی بازیافتی در دو حالت اصلاح نشده و اصلاح شده در مخلوط آسفالتی جایگزین سنگدانههای طبیعی شدهاند. به منظور بهبود خواص تراشههای بتنی بازیافتی درشت دانه از روش اصلاح یک مرحلهای استفاده شد. اصلاح تراشه بتنی بازیافتی به وسیله غرقآب شدن در محلول آهک هیدراته صورت گرفت. در این روش، تراشههای بتنی بازیافتی به مدت ۲۸ روز در محلول آهک هیدراته قرار گرفتند و سپس خصوصیات فیزیکی و مکانیکی آنها شامل وزن مخصوص، جذب آب، مقاومت فشاری و خمشی، مقاومت به رفتار خوردگی و همچنین زمان نفوذ آب اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که غرقآب شدن تراشههای بتنی بازیافتی در محلول آهک هیدراته منجر به افزایش ۶ درصد وزن مخصوص، کاهش ۱۵ درصد جذب آب، افزایش ۱۵ درصد مقاومت های فشاری و خمشی و افزایش حدودا ۱۸ درصدی دوام در آن شد. به طور کلی، میتوان نتیجه گرفت که اصلاح تراشههای بتنی بازیافتی میتواند به بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی مخلوط های تهیه شده یا آنها بینجامد. از طرفی نمونه های آسفالتی متعدد با سنگدانه های بازیافتی (اصلاح شده و اصلاح نشده) ساخته شد. حساسیت رطوبتی و خصوصیات مکانیک شکست نمونهها با انجام آزمایش SCB تعیین شد. نتایج نشان داد که گرچه اصلاح تراشه بتنی بازیافتی منجر به افزایش هزینه تولید شود اما مزایای چشمگیری از نظر کاهش حساسیت رطوبتی و افزایش خصوصیات مکانیکی خواهد داشت. به عبارت دیگر، نتایج نشان داد که مخلوطهای آسفالت حاوی ۵۰٪ مصالح بازیافتی بتنی اصلاح نشده، ۱۵ درصد مقاومت در برابر رطوبت را کاهش داده در حالی که مخلوطهای آسفالت حاوی ۵۰٪ مصالح بازیافتی بتنی اصلاح شده با محلول آهک هیدراته، در مقایسه با مخلوط شاهد تقریبا مقاومت یکسانی در برابر رطوبت داشتند.به این ترتیب، اصلاح مصالح بازیافتی بتنی با استفاده از محلول آبی آهک هیدراته، میتواند بهبود مقاومت به رطوبت را نتیجه شود. همچنین نتایج حاکی از آن است که با جایگزینی مصالح سنگی خام با تراشه بتنی بازیافتی، خصوصیات مربوط به مکانیک شکست مخلوط های آسفالت بهبود مییابد.