۱۹ نتیجه برای کبیری
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده
وقوع حوادث مختلف از جمله تصادفات، آسیب و جراحات وارده طی فعالیت های ورزشی و نیز بروز برخی از بیماریها میتوانند منجر به تحلیل و از بین رفتن بافت استئوکندرال شده و مشکلات عدیده ای در سلامت و کیفیت زندگی بیمار ایجاد کنند، بنابراین کنترل و ترمیم این ضایعات یکی از چالشهای مهم در حوزه پزشکی بازساختی به شمار میرود. از آنجائیکه نقص های استئوکندرال هم آسیب به غضروف مفصلی و هم استخوان تحت غضروفی زیرین آن را شامل میشود، برای ترمیم نیز باید نیاز بخشهای استخوانی، غضروفی و بخش حدفاصل میان استخوان و غضروف در نظر گرفته شود. درمانهای بالینی فعلی بیشتر تسکینی بوده و جنبه درمانی کمتری دارند. از این رو، به دلیل محدودیت های روشهای درمانی موجود طی دهه گذشته استفاده از مهندسی بافت به عنوان یک روش درمانی کارآمد و کم خطر برای درمان بسیاری از بیماریها خصوصا ضایعات استخوانی-غضروفی مطرح شده است. در این روش میتوان با پیوند بافتهای کامپوزیت استئوکندرال که از طریق ترکیب سلولهای خود بیمار با بیومتریالهای متخلخل سه بعدی با شکل و اندازه از پیش تعیین شده بدست آمده اند، برخی از محدودیت های روش های پیشین را برطرف نمود. تا کنون استراتژی های متنوعی برای ساخت داربست به منظور ترمیم نقص های استئوکندرال به کار گرفته شده است که از جمله آنها میتوان به داربست های تک فاز، چند لایه و مدرج شده اشاره کرد. در این مطالعه برخی استراتژیهای رایج در مهندسی بافت و همچنین چالش های پیش رو به طور خلاصه مورد بررسی قرار گرفته است.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده
بهبود زخم و بازسازی پوست پس از آسیب های پوستی رخ می دهد، بنابراین برای تسریع این فرآیند استفاده از پلاکت های غنی از فاکتورهای رشد(PRGF) و پروبیوتیکها به دلیل عملکرد مثبت در ترمیم زخم و فعالیت ضد باکتری آنها حائز اهمیت می باشد. ترکیب این عوامل زیستی با روشهای مهندسی بافت منجر به تولید پانسمان زخم جدید شد.PRGF از پلاسمای غنی از پلاکت به دست آمد و سپس یک داربست چند لایه روی هم با استفاده از فیبرپلی اورتان(PU) ،PRGF و فیبر ژلاتین به روش الکتروریسی ساخته شد. تستهای میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، کشش و زاویه تماس با آب برای ارزیابی ویژگیهای داربستها انجام شد. سلولهای بنیادی مزانشیمی از چربی انسان (hAMSCs) استخراج شد و به همراه سلولهای فیبروبلاست (HU-۰۲) به عنوان سلول های co-culture با لاکتوباسیلوس پلانتاروم(L.plantarum) روی داربستها با یا بدون حضور PRGF کشت داده شدند تا زندهمانی، سمیت و تکثیر سلولها مورد ارزیابی قرار گیرد و سرانجام فعالیت ضد باکتریایی L.plantarum مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون MTT بعد از ۱۴ روز نشان داد کهPRGF و L.plantarum اثر مثبت معنیداری بر زندهمانی و تکثیر سلولهای co-culture داشتند. عکس های SEM
چسبندگی و تکثیر سلولها و باکتریها را روی داربستها تا ۲۱ روز نشان داد. تست انتشار- آگار تاثیر ضد باکتریایی L.plantarum را با ایجاد هاله عدم رشد به ترتیب در باکتریهای سودوموناس آئروجینوزا، سالمونلا تایفی موریوم، استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی تایید کرد. داربست چند لایه ای فعلی پانسمان زخم مناسب برای اتصال، تکثیر سلولی می باشد و از عفونت زخم جلوگیری می کند.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
فعالیت مسیر پیامرسانی Wnt در سرطان کولورکتال به شدت افزایش پیدا میکند. به همین دلیل، پیدا کردن تنظیمکنندههای مثبت و منفیِ جدید برای این مسیر یک استراتژی درمانی و تشخیصی سرطان کلورکتال محسوب میشود. تجزیه و تحلیل بیوانفورماتیکی ما نشان داد که hsa-miR-۴۲۴ (miR-۴۲۴) میتواند بعنوان تنظیم کنندهی احتمالی مسیر پیامرسانی Wnt باشد. بر همین اساس، ابتدا سطح بیان miR-۴۲۴ در بافتهای سرطان کولورکتال با جفتهای طبیعی مقایسه و نتایج حاصل از RT-qPCR حاکی از افزایش بیان معنیدار miR-۴۲۴ (p < ۰,۰۱) بود. سپس، آنالیزهای مولکولی با تکنیکهای Top/Fop Flash و RT-qPCR نشان داد که بیشبیان miR-۴۲۴ منجر به افزایش فعالیت مسیر Wnt در رده سلولی SW۴۸۰ میشود. علاوه بر این، از مولکولهای کوچک IWP-۲ و PNU-۷۴۶۵۴ برای مهار مسیر پیامرسانی Wnt استفاده و بیشبیان miR-۴۲۴ حاکی از این بود که miRNA ی مذکور تأثیر خود را در سطح تخریب کمپلکس β-کاتنین اعمال میکند که بدین منظور سنجش دوگانهی لوسیفراز miR-۴۲۴ با APC انجام و برهمکنش آنها تائید شد. به طور کلی، نتایج ما miR-۴۲۴ را بعنوان تنظیمکنندهی مثبتِ مسیر پیامرسانی Wnt معرفی کرده و miRNA ی مورد نظر میتواند یک پیشآگهی احتمالی برای سرطان کورکتال باشد.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
ژن APC در ctDNA به عنوان یک نشانگر زیستی بالقوه برای تشخیص سرطان پیشنهاد شده است. یک نانوحسگر زیستی مبتنی بر نانولوله کربنی چند دیواره )MWCNT( و پروب DNA دارای ماده فلوئوروفورFAM (۶-carboxyfluorescein) برای تشخیص ژن APC در ctDNA ، که برای شناسایی بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال CRC) )ساخته شده است.
این روش مبتنی بر جذب و تثبیت DNA تک رشته ای ssDNA نشاندار شده با FAM بر روی MWCNT است که منجر به خاموش شدن نشر فلورسانسی FAM می شود. با افزودن DNA مکمل آن )cDNA(، که منجر به آزادسازی پروب DNA تک رشته ای ssDNA از سطح MWCNT شد و یکDNA دو رشته ای )dsDNA( تشکیل شد که منجر به بازگشت نشرفلورسانسی FAMگردید. در حالی که در مورد DNA غیرمکمل، dsDNA مربوطه تشکیل نشد و بنابراین بازگشت نشرفلورسانسیFAM را نداشتیم. نتایج این مطالعه نشان داد که نانوحسگر زیستی مبتنی بر نانولولههای کربنی، علاوه بر روشهای موجود، میتواند به عنوان یک روش با حساسیت بالا برای تشخیص زودهنگام CRC مورد استفاده قرار گیرد.
مهدی دادخواه، عبدالرضا کبیری، سعید ضیایی راد،
دوره ۱۵، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده
با توجه به اهمیت بررسی و کنترل پاسخ آکوستیکی سازههای مرتعش در تماس با آب در این تحقیق هدف، بهینه سازی توان آکوستیکی منتشر شده از یک ورق مربعی تقویت شده تحت تحریک هارمونیک با جرم متمرکز و نیز جرم و فنر (جاذب دینامیکی) به شکل اندرکنش کامل میباشد. در این راستا در ابتدا برای لحاظ نمودن اثر متقابل سازه و سیال، تاثیر سیال به شکل ماتریس جرم افزوده مختلط و اصلاح ماتریس جرم سازه حاصل از اجزا محدود در نظر گرفته شده است. محاسبه ماتریس اصلاحی جرم به روشهای انتگرال ریلی و نیز المان مرزی صورت گرفته است. با استفاده از نتایج حاصل از حل عددی معادلات اصلاح شده سیستم، پارامترهای آکوستیکی نظیر فشار آکوستیک در نقطه دلخواه و نیز توان صوتی انتشاری از سازه محاسبه گردیده است. مقایسه نتایج حاصله از این دو روش با نتایج حاصل از شبیه سازی اجزاء محدود و دیگر نتایج در دسترس، نشان از صحت، دقت و سرعت مناسب روش مذکور دارد. از آن جا که فرایند بهینه سازی فارغ از روش استفاده شده، شامل چندین برآورد از تابع هدف در فضای متغیرهای طراحی می باشد، برای کاهش مرتبه از روش ماتریس مودال ناقصاستفاده و کارائی آن بررسی شده است. در ادامه، بهینه سازیبه روش ژنتیک در سه حالت " جرم متمرکز"، " جاذب دینامیکی" و "ترکیبیاز جرم متمرکز و جاذب"برای تابع هدف مناسب انجام شده است که در هر سه حالت به ویژه حالتهایدومو سومبه کاهش قابل توجهی در تابع هدف منجر شده است.
دوره ۱۵، شماره ۸۴ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده
با توجه به حساسیت بالایی که در حال حاضر در رابطه با میزان مصرف نیتریت در محصولات فراوری شده گوشتی وجود دارد، جهت کاهش مصرف میزان نیتریت فرمولاسیون سوسیس، در این تحقیق با استفاده از روش سطح پاسخ اثر همزمان سه هردل زمان حرارت دهی، کاهش فعالیت آبی (توسط پودر موسیلاژ تخم شربتی) و میزان نیتریت سدیم طی مدت زمان ماندگاری بر خواص کیفی سوسیس ۴۰ درصد مورد ارزیابی قرار گرفت. در بخش اول این مطالعه اثر هردلهای
مختلف بر خواص کیفی سوسیس شامل نیتریت باقیمانده، رنگ، شمارش کلستریدیوم و بافت بررسی شده و در بخش دوم بهینه سازی و اعتبار سنجی مدل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که با توجه به افزودن نیتریت سدیم اولیه، درصد قابلتوجهی از آن، با افزایش زمان حرارت دهی و زمان نگهداری کاهش مییابد (به دلیل واکنش بین نیتریت و میوگلوبین گوشت و تشکیل کمپلکس نیتریت-هم نیتروزومیوگلوبین). تغییرات کلی رنگی تحت تأثیر میزان نیتریت، پودر موسیلاژ تخم شربتی و زمان حرارت دهی میباشد. شمارش کلستریدیوم تحت تأثیر مربع نیتریت و زمان نگهداری بود. به طوری که کمترین میزان کلستریدیوم در بالاترین غلظت نیتریت حاصل شد. همچنین تنها پارامتر مؤثر بر بافت سوسیس، میزان پودر موسیلاژ تخم شربتی میباشد که افزایش آن از سفتی بافت کاسته میشود. در روند بهینه سازی میزان نیتریت (
ppm ۳۸/۹۵)، پودر موسیلاژ تخم شربتی (۷۶/۰ درصد)، زمان حرارت دهی (۱۵/۱۱۲ دقیقه) و زمان نگهداری حداکثر (۲۴ روز) انتخاب شد؛ که این فرمول بهینه باعث کاهش حدود
ppm ۳۰ از میزان نیترات افزوده شده طبق استاندارد ملی ایران به فرآوردههای گوشتی میشود. نتایج آزمایشات با نتایج پیشبینی شده توسط نرم افزار مطابقت خوبی داشت که نشاندهنده اعتبار مدل بوده و برای تخمین نتایج آزمایش قابل استفاده میباشد. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر کارایی مفید روش سطح پاسخ در بهینه سازی فرمولاسیون سوسیس با تکنولوژی هردل بود.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
پوشش گیاهی با ایجاد زبری در دیواره کانالها و دشتهای سیلابی رودخانهها بر شکل هندسی، هیدرولیک و مقاومت جریان تأثیر گذاشته و مکانیزم انتقال رسوب را تغییر میدهد. با توجه به اهمیت شکلهای بستر نظیر تلماسهها در کنترل میزان انتقال رسوب، تولید آشفتگی و ایجاد مقاومت جریان، مطالعه اثرات شکلهای بستر شنی و پوشش گیاهی بر ساختار جریان ضروری به نظر میرسد. هدف از پژوهش حاضر مطالعه ساختار جریان بر روی تلماسههای شنی با تاج مسطح به همراه پوشش گیاهی در دیواره است. برای دستیابی به این هدف تعداد هفت تلماسه مصنوعی با تاج مسطح در طول یک کانال آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفتهاند. اندازهگیری دادههای سرعت و آشفتگی با استفاده از سرعتسنج صوتی انجام شد. نتایج نشان داد که در تلماسههای با تاج مسطح بر خلاف تلماسههای با تاج تیز، در هر دو حالت وجود و عدم وجود پوشش گیاهی، پارامتر سرعت بعد از تاج مسطح مقادیر منفی به خود نمیگیرد. تنشهای رینولدز در حالت وجود نسبت به حالت عدم وجود پوشش گیاهی بیشتر هستند که این موضوع را میتوان به افزایش مقاومت جریان در حضور پوشش گیاهی نسبت داد.
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۵ ۱۳۹۵ )
چکیده
در دین مقدس اسلام میان وظایف فرد و دولت در تحقق شریعت یک نسبت تعاملی وجود دارد. در واقع وظایف افراد و دولت در جامعه اسلامی مکمل هم بوده و جدا از یکدیگر نیست. شرع مقدس اسلام وظایفی را برای افراد در جامعه اسلامی تعریف نموده است تا با تعامل فرد و دولت، جامعه مطلوب اسلامی شکل گیرد. یکی از اینها، وظیفه فرد مسلمان در قبال مشاهده جرم در جامعه است.
در این مطالعه، سعی شده با استفاده از ابزار نظریه بازی ها، فریضه مهم امر به معروف و نهی از منکر، مورد بررسی قرار گیرد. هدف اصلی این مطالعه، مدل سازیچگونگی رفتار افراد در قبال مشاهده جرم در جامعه (به عنوان یکی از مصادیق امر به معروف و نهی از منکر)، در قالب یک بازی استراتژیک با ترجیحات vNM است. نتایج این مطالعه، نشان می دهد که بی توجهی به این فریضه مهم و ارزشمند و عدم احساس مسئولیت در قبال مشاهده جرم در جامعه، بهره مندی افراد جامعه را کاهش می دهد. به عبارت دیگر، عمل به تعالیم و احکام اسلام و وجود امر به معروف و نهی از منکر، موجب کاهش جرم در جامعه شده و به تبع آن، سطح رفاه کل جامعه افزایش می یابد.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ویژه نامه- ۱۳۹۵ )
چکیده
یکی از انواع بسیار مهم و کاربردی سرریزها، سرریز مدور قائم با فرمهای مختلف ورودی نظیر نیلوفری یا لالهای است. یکی از راههای افزایش ظرفیت تخلیه سرریز مدور قائم، اصلاح شکل ورودی به صورت گلبرگی شکل است. با استفاده از این سازه میتوان طول تاج سرریز را افزایش داد. در رژیم جریان آزاد، سرریز گلبرگی با عملکرد بهصورت سرریز جانبی در مقایسه با انواع دیگر شکلهای ورودی سرریز مدور، در هد یکسان دبی بیشتری را از خود عبور میدهد. با وجود مطالعات و آزمایشهای انجام شده در سالهای اخیر هنوز روابط جامعی برای تعیین ضریب دبی عبوری از این سرریزها در حالت آزاد ارائه نشده است.
در تحقیق حاضر به مطالعه آزمایشگاهی تأثیر ورودی گلبرگی شکل بر هیدرولیک جریان در سرریزهای مدور قائم پرداخته میشود. با انجام آنالیز ابعادی پارامترهای بیبعد مؤثر بر هیدرولیک جریان تعیین شده و در ادامه به مدلسازی آزمایشگاهی جریان در اطراف سرریز مدور قائم با ورودی مورد اشاره پرداخته شده است. آزمایشها برای بازهی وسیعی از پارامترهای هندسی و هیدرولیکی انجام شد. نتایج نشان داد که در نسبت طول سرریز به قطر شفت برابر با ۷۵/۳ و نسبت ارتفاع سرریز به قطر شفت معادل ۱ بیشترین ضریب دبی جریان عبوری از ورودیهای گلبرگی شکل در حالت آزاد حاصل میشود. کاربرد ورودی گلبرگی شکل در سرریز مدور قائم کاهش ۶۰ درصدی ارتفاع سطح آب را نسبت به سرریز مدور قائم بدون ورودی بههمراه دارد.
دوره ۱۶، شماره ۸۹ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
طی دهههای گذشته، رنگهای مورد استفاده در صنایع غذایی به دلیل افزایش حساسیت جهانی نسبت به سلامت غذای انسان، مورد ظن بسیاری واقع شده و از این رو، محققان بسیاری تلاش نمودند تا انواع رنگهای خوراکی را از منابع طبیعی استخراج نمایند. یکی از این منابع طبیعی، ریشه گیاه روناس (Rubia tinctorum) است که حاوی با دوامترین رنگدانه قرمز طبیعی به نام آلیزارین می باشد. در تحقیق حاضر، از عصاره روناس به عنوان رنگ طبیعی در سطوح ۲، ۳ و ۴% و پکتین به عنوان جایگزین ژلاتین در نسبتهای ۳: ۰، ۵/۱: ۵/۱و۰: ۳% در دسر شیری طعمدار استفاده و ویژگیهای کیفی آن طی دوره نگهداری ۱۵ روزه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که با افزایش غلظت عصاره روناس با نسبتهای مختلف ژلاتین: پکتین، ماده خشک و همچنین pH نمونههای دسر شیری به طور معنیداری تغییر یافت (۰۵/۰>p) و پس از ۱۵ روز نگهداری، روند افزایشی در pH مشاهده گردید. ارزیابی خصوصیات بافتی نمونهها نیز نشان داد که نمونههای با نسبت ۳: ۰ ژلاتین: پکتین، دارای بافت سفتتری از بقیه نمونهها بوده و پس از ۱۵ روز نگهداری، کمترین تغییرات بافتی، تحت تاثیر آباندازی را از خود نشان دادند (۰۵/۰>p). ارزیابی حسی حاکی از آن بود که افزودن عصاره روناس در بیشترین مقدار مورد بررسی (۴%) و از لحاظ ویژگی رنگ، در تمامی نمونههای دسر شیری مطلوبتر از سایرین بوده و تاثیر منفی بر روی سایر شاخصها نظیر بو، مزه، شکل ظاهری، بافت و پذیرش کلی نداشته است. مطابق با دادههای بدست آمده در این تحقیق میتوان نتیجه گرفت که از ترکیب ۳% ژلاتین همراه با ۴% عصاره روناس در دسر شیری طعمدار، می توان علاوه بر بهبود ویژگیهای کیفی محصول، از بازارپسندی و ماندگاری آن نیز اطمینان حاصل نمود.
دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف از این تحقیق، مطالعه تحلیلی، عددی و آزمایشگاهی جریان بر روی سرریزهای خط جریانی است. با توجه به اهداف تحقیق و بهمنظور ارزیابی نتایج مدلسازیهای عددی حاصل از نرمافزار متنباز OpenFoam، مدلهای آزمایشگاهی سرریزهای خط جریانی بر اساس تابع تبدیل ژوکوفسکی طراحی و در آزمایشگاه مورد مطالعه قرار گرفتند. با بررسی نتایج مدلهای آشفتگی متفاوت، مدل k-ω SST بهعنوان بهترین مدل آشفتگی، در شبیهسازی جریان عبوری از روی سرریزهای خط جریانی انتخاب شد. نتایج شبیهسازیهای عددی بهازای دبیهای مختلف و خصوصیات هندسی متفاوت، نشان داد که با افزایش دبی جریان و نیز افزایش میزان خروج از مرکزیت نسبی در رابطه ژوکوفسکی، سرعت بر روی تاج سرریز خط جریانی افزایش و بهتبع آن فشار در این محل کاهش مییابد. کمترین فشار در نتیجه بیشترین احتمال وقوع پدیده کاویتاسیون مربوط به سرریز تاجدایرهای (نوعی سرریز خط جریانی با خروج از مرکزیت واحد) است. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین تنشهای برشی بستر و نیروهای فشاری در پاییندست سرریزهای تاجدایرهای رخ میدهند و در مقایسه با سرریزهای خط جریانی، بیشترین امکان فرسایش مربوط به پاییندست سرریزهای تاجدایرهای است. دلیل این امر وقوع امواج ضربهای، کاهش عمق و افزایش سرعت جریان در پاییندست سرریزهای تاجدایرهای میباشد. علاوه بر این، کمترین مقادیر تنشهای برشی بستر در بالادست سازه، مربوط به سرریزهای تاجدایرهای است و درنتیجه این نوع سرریز نسبت به سایر انواع سرریزهای خط جریانی مستعد رسوبگذاری در بالادست خود میباشد. لذا براساس نتایج حاصل، بهرهگیری از سایر انواع سرریزهای خط جریانی با انحنای مناسب، میتواند مشکلات رایج در سرریزهای تاجدایرهای را مرتفع سازد.
میثم کبیری، محمد باقر منهاج، هاجر عطریانفر،
دوره ۱۷، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
در این نگاشت نامه کنترل ردیابی برای هواپیمای عمود پرواز مورد بررسی قرار گرفته است. هدف کنترلی، ردیابی یک مسیر سه بعدی از پیش تعیین شده توسط هواپیما در حضور اغتشاشهای ثابت و نایقینی در ماتریس اینرسی است. با تکیه بر الگوریتم استخراج، کنترل دینامیک انتقالی و چرخشی از یکدیگر جدا میشوند. ابتدا یک کنترل کننده مجازی برای دینامیک انتقالی طراحی می گردد که جهت تراست مطلوب از روی آن استخراج می گردد. برای فائق آمدن بر زیر-تحریک بودن دینامیک انتقالی، در طراحی کنترلکننده مجازی از پیادهسازی یک سیستم کمکی و یک تخمینگر برای خنثی کردن اثر اغتشاش دینامیک انتقالی استفاده شده است. همچنین برای کراندار نگاهداشتن تخمین انجامگرفته از عملگر تصویر هموار بهره گرفته شده است. برای کنترل دینامیک چرخشی به طوری که جهت تراست مطلوب به دست آمده محقق گردد، از کنترل تطبیقی مد لغزنده استفاده شده است. ازآنجاییکه مقدار ماتریس اینرسی و کران اغتشاش دینامیک چرخشی معلوم نیست از ساختار تطبیقی در طراحی بهره گرفتهشده تا بهوسیله آن کرانهای نامعلوم تخمین زده شود. پایداری کنترلکننده ارائهشده با استفاده از تحلیل پایداری لیاپانوف اثبات شده است. در پایان نتایج شبیهسازی برای نشان دادن کارایی کنترلکننده معرفیشده
در مقاله ارائه گردیده است.
محمدرضا شبگرد، رضا نجاتی ایلخچی، فرید کبیری نیا،
دوره ۱۷، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف از این کار بررسی تاثیر فشار گپ جهت بهینه سازی مشخصه های هندسی پودر تولید شده به روش تخلیه الکتریکی است. روش تخلیه الکتریکی یکی از روش های مدرن و پربازده برای تولید پودر در ابعاد فوق ریز می باشد. برای بهبود تولید پودر به روش تخلیه الکتریکی در پژوهش حاضر از ایجاد گرادیان فشار در گپ از طریق شست وشوی پالسی با نرخ جریان های مختلف در دی الکتریک آب دی یونیزه و اتانول بهره برده شد. همچنین، برای تولید پودر حاصل الکترودهای گرافیتی و تنگستنی استفاده گردید. بررسی نتایج حاصل از پژوهش تصاویر بدست آمده از میکروسکوپ الکترونی روبشی(SEM) نشان می دهد که پودر تولید شده در هردو دی الکتریک دارای ذرات کروی در حدود نانو می باشد که با افزایش اختلاف فشار میزان کلوخگی پودر نیز پایین آمده است. با توجه به نتایج آنالیز اندازه ذرات (PSA) میانگین اندازه ذرات بدست آمده در هر دو دی الکتریک حدود ۱۰۰ نانومتر می باشد که این میانگین اندازه در اتانول کوچکتر از آب دی یونیزه است. همچنین، اندازه کریستال های تولیدی برای اتانول و آب دی یونیزه به ترتیب در حدود ۳۰ و ۴۴ نانومتر می باشند. از پراش اشعه ایکس (XRD) نیز مشخص شد که فاز غالب در پودر تولید شده در اتانول و آب دی یونیزه به ترتیب WC۱-x و W۲C می باشد. از این رو نتایج بوجود آمده نشان داد که با ایجاد اختلاف فشار بالا در ناحیه گپ می توان پودری با مشخصه های هندسی مطلوب تر و نرخ تولید بالاتر بوجود آورد.
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده
قانونگذارکشورما در سال ۱۳۸۹ به پیروی از کشورهای پیشرفته، درقالب ماده ۱۰۷ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه، زمینه تشکیل نهاد اقتصادی حقوقی جدید (گروه اقتصادی با منافع مشترک)را برای انجام فعالیتهای اقتصادی و تجاری مشترک فراهم کرد.
نگارندگان ضمن انتقاد از جای دادن مقررات واحکام ناقص مربوط به«گروه اقتصادی با منافع مشترک»در قانون برنامه پنجساله که قانونی موقتی است، پس از بیان پیشینه گروه اقتصادی با منافع مشترک و ضرورت پیشبینی آن و همچنین مقایسه آن با نهادهای مشابه دیگر،به تحلیل ماده مذکور صرفاً در مبحث شرایط تشکیل گروه پرداخته و با بررسی مقررات مربوط در قانون فرانسه ودستورالعمل جامعه اروپا، دیدگاه خود را همراه با پیشنهادهایی ارائه دادهاند.
این نهاد تقریباًهمان کارکرد مشارکت انتفاعی (جوینتونچر) را که فاقد شخصیت حقوقی استدارد؛ لکن به لحاظ مسؤولیت اعضا در مقابل اشخاص ثالث، ممکن است با آن تفاوت داشته باشد. نهاد مذکور، با اتحادیه شرکتها (کنسرسیوم) تفاوتهایی دارد.
تشکیل گروه اقتصادی با منافع مشترک، بارعایت موازین اسلامی و اصل منع اضرار به غیر و منع انحصار برای انجام فعالیتهای تجاری وغیرتجاری در قالب شرکت مدنی مجاز است. قرارداد تشکیل گروه باید کتبی ومدت آن محدود باشد ودر مرجع ثبت شرکتها به ثبت برسد. در ماده ۱۰۷ مذکور برای عدم ثبت قرارداد تشکیل گروه اقتصادی با منافع مشترک در مرجع ثبت شرکتها، ضمانت اجرایی پیشبینی نشده است.
* نویسنده مسؤول مقاله: E.mail: tafreshi@modares.ac.ir
حمید خواجهارزانی، عبدالرضا کبیریعطاآبادی، یوسف چپریان،
دوره ۱۹، شماره ۶ - ( خرداد ۱۳۹۸ )
چکیده
در پژوهشهای مختلف برتری چندلایه الیافی- فلزی نسبت به آلومینیوم و کامپوزیت تنها تحت بار ضربهای با سرعت بالا به اثبات رسیده است. در پژوهش حاضر هدف اصلی بررسی ایدهای برای ارتقای مقاومت به ضربه چندلایهای الیافی- فلزی تحت ضربه سرعت بالا با تحلیل عددی و آزمایش است. با توجه به وجود انواع مختلف مکانیزمهای جذب انرژی جنبشی پرتابه توسط هدف، در این پژوهش بر یکی از آنها تمرکز شده و با اضافهکردن لایه لاستیک بهمنظور ایفاکردن نقش جاذب در چندلایه AL/GL/GL/AL به آلومینیوم اجازه خمشدن بیشتر داده میشود تا جذب انرژی جنبشی پرتابه بیشتر شود و انرژی نفوذ مخصوص افزایش یابد. مواد به کار برده شده در این پژوهش آلومینیوم ۲۰۲۴-T۳، پیش آغشته شیشه/اپوکسی با الیاف بافتهشده و لاستیک نیتریل بوتادین است. کلیه آزمایشها با دستگاه تفنگ گازی آزمایشگاه ضربه دانشگاه تربیت مدرس تهران و حل عددی با نرمافزار المان محدود الاس داینا انجام شده است. با استفاده از نتایج حل عددی میتوان خروجیهایی مانند تغییرات نیروی تماسی و تغییرات انرژیهای مختلف در طول برخورد پرتابه به هدف را استخراج نمود که از نتایج حاصل از آزمایش به دست نمیآید. نتایج نشان میدهد با اضافهکردن لایه لاستیک به چندلایه، آلومینیوم میتواند بیشتر خم شود. بنابراین انرژی جنبشی بیشتری از پرتابه جذب شده و انرژی نفوذ مخصوص و سرعت حد بالستیک بهطور محسوس و موثری افزایش مییابد.
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده
نظامهای حقوقی گاه با ایجاد ابزارهای متعدد توثیق براساس نوع مال،نوع دین وحتی طریقه ایجاددرصدد پاسخگویی به نیازهای مختلف متقاضیان جذب اعتبارهستند که این امرسبب پیچیدگی نظام حقوقی حاکم برمعاملات باوثیقه وغیرکاربردی شدن آن میشود وگاه تنهایک ابزار وثیقه اما باجامعنگری و انعطاف برای تأمین کلیه نیازهای متقاضیان در بخشهای مختلف ارائه میشود. در این مقاله دو رویکرد مزبور، کثرتگرایی و وحدتگرایی نامیده شده و بابررسی آن دردو نظام حقوقی آمریکا، انگلستان درنظام حقوقی ایران نیز به این سؤال پاسخ داده شده که آیا با توجه به مقررات عقد رهن در قانون مدنی و مقررات متفرقه و متعدد موجود، بهویژه درحوزه بانکی که از مقررات عقد رهن فاصله گرفته، ابزارهای متعددی برای توثیق اموال وجود دارد وکثرتگرایی حاکم است و یاهمه موارد ذیل یک عنوان قرارمی گیرد ووحدتگرایی حاکم است. نتیجه آنکه درنظام حقوقی آمریکا ودر چارچوب ماده ۹ قانون متحدالشکل تجاری وحدتگرایی و در نظام انگلستان با وجود ابزارهای مختلف توثیق، کثرتگرایی حاکم است. در نظام حقوقی ایران عقد رهن تنها ابزاری است که برای توثیق وجود دارد وتمامی مقرراتی که تابه حال به تصویب رسیده، تعدیل مقررات سنتی حاکم براین ابزار است. لذا موضع نظام حقوقی کشورما وحدتگرایی است. امااین وحدتگرایی ناقص ومحدود است و باید بااصلاح مقررات فعلی، نظامی جامع وهمهجانبهنگر رابرای معاملات باوثیقه ایجادکرد تاسبب کارایی هرچه بیشتراین نظام گردد.
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
در عالم حقوق ضمانت اجرای تخلف از انجام تعهد همواره مورد بحث بوده و مسئولیت متعهد در نوشته های مختلفی بررسی شده است. اما گاه متعهد تعهد بر دوش خود را به درستی انجام می دهد و با عدم پذیرش مواجه می شود. در اینصورت باید دید حقوق و عدالت مورد نظر آن چگونه با آن برخورد می کنند. چه آثاری بر این عدم پذیرش از سوی متعهدله بار می شود. آیا مسئولیت و ضمان معاوضی برعهده متعهد در قبال موضوع تعهد همچنان باقی است و یا به صرف عدم پذیرش از سوی متعهدله، این مسئولیت از بین می رود و یا وضعیت به گونه دیگری است. در مقاله حاضر این موضوع در حقوق ایران، فقه امامیه، کنواسیون بیع بین المللی کالا (۱۹۸۰) و اصول حقوق قراردادهای اروپا بررسی شده است. در نهایت نویسندگان به این نتیجه رسیدند که در حقوق ایران برخلاف فقه امامیه و دو سند بین المللی مورد مطالعه، به الزام متعهدله در پذیرش اجرای تعهد تصریح نشده است. همچنین ماده ۲۷۳ قانون مدنی مهمترین ماده ای است که به این موضوع پرداخته و به مانند فقه امامیه متعهد در صورتی از مسئولیت در قبال موضوع تعهد معاف می شود که آن را به حاکم یا قائم مقام وی تسلیم نماید و ماده مزبور بسته به اینکه چگونه تفسیر شود آثار حقوقی مختلفی در پی دارد. در حالیکه در دو سند مورد مطالعه به صرف خودداری متعهدله از پذیرش اجرای قرارداد ید ضمانی متعهد به ید امانی تبدیل و وی از ضمان معاوضی معاف می شود.
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
گاه در اثر فعل یا افعال زیانباری افراد متعددی دچار زیان میشوند، مانند اینکه عدهای کثیر در معرض مادهای سمی قرار گیرند و یا تولیدکنندهای در محصولات تولیدی خود از مواد آسیبزا استفاده کند. اگر زیاندیدگان بخواهند برای مطالبه خسارت خود طرح دعوا کنند و به صورت انفرادی مورد رسیدگی قرار گیرد، نتیجه دادرسی انفرادی آن است که همه زیاندیدگان باید فعل زیانبار، ورود ضرر و رابطه سببیت بین این دو را اثبات کنند و این امر بعضاً منجر به عدم رغبت به طرح دعوا میشود. همچنین سرعت رسیدگی نیز کاهش یافته و به مرجع قضایی نیز هزینه تحمیل میشود. در کشور ایالات متحده آمریکا در مواجهه با چنین مواردی دعوای مسؤولیت ناشی از خطای موجد خسارات انبوه «Mass Tort» تعریف شده است. مصادیق این دعوا زمانی است که دادگاه ها نیاز به مدیریت قضایی ویژه در مورد آن را احراز و با انتخاب رویکردی مناسب به حل و فصل آن بپردازند. این مقاله به بررسی دعوای مذکور وتبیین ابعاد آن در حقوق ایالات متحده آمریکا پرداخته و سپس وضعیت مواجهه با آن را در نظام حقوقی کشور ایران مورد بررسی قرار داده است. نتیجه اینکه در نظام قضایی آمریکا دادگاهها برای حلوفصل و مدیریت این دعاوی از بین رویکردهای مختلف، انتخاب میکنند و در نظام حقوقی ایران راهکاری برای مواجهه با این دعاوی اعم از دعاوی گروهی یا ادغام دعاوی وجود ندارد و ایجاد راهکار مناسب باید مورد توجه قانونگذار قرار گیرد.
دوره ۲۸، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
کالاهای مونتاژ شده کالاهایی هستند که از سر هم کردن قطعات ازپیشساخته شده تشکیل میشوند. اگر کالای مونتاژ شده خسارتی وارد نماید، زیاندیده معمولاً به جهت دسترسی آسانتر دعوای خود را علیه تولیدکننده کالای نهایی مطرح میکند؛ اما باید دید آیا امکان استناد خوانده دعوا به فعل یا ترک فعل تولیدکنندگان قطعه یا تأمینکنندگان مواد اولیه برای معافیت از مسئولیت وجود دارد یا خیر؟ در این پژوهش درصدد هستیم به این سؤال اساسی پاسخ دهیم که تولیدکننده قطعه در چه مواردی و بر اساس کدام مبانی در مقابل زیاندیده مسئولیت دارد؟ برای پاسخ به این سؤال با روش توصیفی تحلیلی و بر اساس جمعآوری مطالب به شیوه کتابخانهای ابتدائاً نظام حقوقی آمریکا مورد مطالعه قرار گرفته و با استخراج الگوی این کشور بر اساس رویه قضایی به بررسی موضوع در نظام حقوقی کشور ایران پرداخته شده است. در نهایت این نتیجه حاصل شد که در نظام حقوقی آمریکا اصل کلی آن است که اگر قطعه تولیدی قبل از توزیع غیرمعیوب باشد، قطعه ساز مسئولیتی ندارد. با وجود این، در موارد استثنایی قطعهساز در برابر زیاندیده مسئول جبران خسارت است و برای موارد استثنایی چهار الگو از سوی دادگاههای این کشور تبعیت شده است. در نظام حقوقی ایران نیز با الهام از الگوی بهدستآمده از نظام حقوقی آمریکا، مسئولیت تولیدکننده قطعه در صورت معیوب بودن آن و وجود رابطه علیت بین عیب و ورود خسارت قطعی است و در موارد نقص طراحی و ارائه هشدار نیز مسئولیت قطعه ساز متصور است.