۷۵ نتیجه برای کمالی
دوره ۰، شماره ۰ - ( مقالات پذیرفته شده در نوبت انتشار ۱۴۰۲ )
چکیده
یکی از ویژگیهای زبانی برجسته در اشعار آزاد نیما، نحو متشخّص و متمایز اوست. نیما از این شاخصۀ زبانی خود با عنوان «تلفیقات صرفی و نحوی» نام برده است. بررسی تلفیقات نحوی نیما نشان میدهد که این تلفیقات در شعر نیما کارکردهایی دارد که یکی از این کارکردها، نقش آن در ایجاد موسیقی شعر است.از آنجا که تلفیقات نحوی مربوط به صفت، در شعر نیما بسامد بالایی دارد، این مقاله بعد از تبیین انواع تلفیقات نحوی نیما در صفت؛ نظیر گسترش صفت، فاصله انداختن میان موصوف و صفت، کاربرد صفت جانشین موصوف و... به بیان کارکرد آن در ایجاد موسیقی شعر نیما میپردازد و نتیجه میگیرد که نیما از طریق تلفیقات نحوی خود بهویژه دربارۀ صفت، سعی کرده به موسیقی طبیعی کلام که متناسب با احساس و مضمون شعر است، دست یابد.
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
در این جستار به واژگان و عبارت هایی می پردازیم که در یک بازه زمانی به دلیل های ویژه ای در زبان گفتاری یا نوشتاری شهروندان یک مرز و بوم فراگیر، یا به گفته ای دیگر «مد» می شوند و سپس کاربرد و تأثیرشان با گذشت زمان دگرگون می گردد یا از میان می رود. ما چنین واژگان و عبارت هایی را به ترتیب «مدواژه» و «عبارت مد» می نامیم. پیشینه پژوهش درباره مدواژه در کشور آلمان به سده نوزدهم میلادی باز می گردد و از آن هنگام کتاب ها و جستارهای بی شماری در این حوزه نوشته شده اند، اما در قلمروی زبان پارسی تا کنون پژوهشی ویژه در این زمینه انجام نشده است. بنابراین نخست تلاش می کنیم تا گزیده ای از دیدگاه های برخی از زبان شناسان آلمانی را در این باره گرد آوریم. ما این دو مفهوم را در یک گروه بندی ویژه دو بخش می کنیم؛ «مدواژه ها و عبارت های مد همگانی» که دربرگیرنده همواژه های مد در زبان ملی درصد بالایی از مردم می باشند و «مدواژه ها و عبارت های مد در زبان جوانان». پژوهش کنونی را به بخش نخست کرانمند می کنیم و برای دستیابی به هدف بنیادین خود که همانا ارائه شناختی کمابیش گویا از گوهره مدواژه، بررسی سرچشمه های پدیدارشدن آن و نیز داوری درباره سودرسانی یا آسیب رسانی آن به زبان است، می کوشیم تا از نمونه های روشنگرانه در گستره زبان های پارسی و آلمانی به همراه یک ارزیابی برابرسنجشی میان آن دو بهره بگیریم.
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
تحقیق حاضر با هدف «بررسی تأثیر رهبری تحول آفرین بر رفتار شهروندی سازمانی نیروهای دانشگر شرکت ملی نفت ایران» به روش توصیفی- علی صورت گرفته است. تعداد ۹۷ نفر از کارشناسان واحدهای ستادی شرکت ملی نفت ایران از طریق روش سرشماری کامل انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه رهبری تحول آفرین باس و آوالیو و پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی پودساکوف و همکاران(۱۹۹۰) می باشد که پایایی آنها از طریق ضریب آلفای کرنباخ به ترتیب ۸۹/؛ و ۷۸/. بدست آمد. جهت تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج آزمون همبستگی پیرسون حاکی از آن بود که بین رهبری تحول آفرین و مؤلفه های آن (ترغیب ذهنی، انگیزش الهام بخش، ملاحظه¬گری، نفوذ آرمانی) با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج آزمون همبستگی نشان داد که تمامی مؤلفه های رهبری تحول آفرین با مؤلفه های رفتار شهروندی سازمانی (نوعدوستی، وجدان کاری، جوانمردی، نزاکت و آداب اجتماعی) رابطه مثبت و معناداری دارد. نتایج مدلسازی معادلات ساختاری نیز نشان داد که رهبری تحول آفرین بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان تأثیر دارد که مؤلفه های انگیزش الهام بخش و نفوذ آرمانی بیشترین تأثیر را داشته است. کلید واژه¬ها: رهبری تحول آفرین، رفتار شهروندی سازمانی، شرکت ملی نفت ایران
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
ترکمانان سلجوقی زمانی در عرصه قدرت خواهی گام نهادند که ایران تجربه تاریخی وسیعی از تحولات سیاسی و تشکیل حکومت های نو به نو در دوره خلافت عباسی را پشت سر می گذاشت. این دولت ها تجربه ارزشمندی از ساختار و مشروعیت سیاسی را برای دولت سلجوقی به یادگار گذاشتند تا به کمک آن اولین امپراتوری اسلامی را در تاریخ میانه ایران تشکیل دهند. دولت سلجوقی با تکیه بر شیوه ای مرکب از آداب و رسوم قبیله ای و دیوان سالاری ایرانی، ساختار جدیدی از قدرت را ایجاد کرد که توانست نزدیک به یک قرن و نیم بر قلمروی گسترده ای از ماوراءالنهر تا مدیترانه حکومت کند. این مقاله با توجه به تعریف ماکس وبر از مشروعیت و انواع آن، به بازنگری ساختار دولت سلجوقی از زمان تشکیل امپراتوری سلجوقی تا پایان حکومت سلطان ملکشاه (۴۸۵-۴۳۱ق) می پردازد تا نوع ویژه ای از مشروعیت سیاسی را معرفی کند که سلجوقیان با تکیه بر کنشگران و نهادهای مؤثر در جامعه و تقسیم قدرت در میان ایشان در تاریخ ایران رقم زدند.
دوره ۵، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
فرهنگ در گفتمان رهبری و نقشی که در تحقق تمدن نوین اسلامی دارد، از موضوعات مهمی است که نیازمند تحقیق و پژوهش بسیار است. از آن جا که فرهنگ در دیدگاه مقام معظم رهبری از اهمیت بسیاری برخوردار است و جایگاهی محوری دارد. بر این اساس، اهمیت جایگاه فرهنگ در اندیشه مقام رهبری ایشان را به طرح دیدگاه مهندسی فرهنگی واداشته است. مهندسی فرهنگی، از این منظر تلاش در جهت تقویت اجزای اصلی فرهنگ اسلامی و ملی کشور و پاسداشت آن در برابر نفوذ و تاثیر فرهنگ مخرب غربی، در پرتو چینش مناسب و تعیین جایگاه صحیح تمامی ابعاد و ویژگیهای فرهنگی جامعه است و دستیابی به نتیجه در خور این تلاشها، نیازمند طراحی صحیح مهندسی فرهنگی میباشد. این نوشتار با هدف بررسی جایگاه فرهنگ در گفتمان رهبری و نقش فرهنگ در شکلگیری تمدن نوین اسلامی درصدد پاسخگویی به این پرسش است، که چه رابطهای میان مفهوم فرهنگ و تمدن نوین اسلامی در گفتمان رهبری انقلاب اسلامی ایران وجود دارد؟ در پژوهش حاضر، از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است و برای گرداوری دادهها از روش اسنادی و کتابخانهای بهره برده است تا مهمترین بنیانهای فکری تمدن نوین اسلامی متاثر از فرهنگ را از دیدگاه مقام معظم رهبری با استناد به مجموعه اثار گفتاری و نوشتاری ایشان استخراج و ارائه نماید. این مقاله در قالب نظریه تمدن نوین اسلامی بر این فرضیه استوار است که از نظر مقام معظم رهبری فرهنگ زیربنای شکل گیری و گسترش تمدن نوین اسلامی در جامعه را فراهم اورده است. نتایج پژوهش نشان داده است که رابطه وثیق و معناداری میان فرهنگ و تمدن نوین اسلامی برقرار است. به گونهای که فرهنگ در تحقق تمدن نوین اسلامی تاثیرگذار بوده و با توجه به مهمترین مولفههای تمدن اسلامی که همانا خدا محوری بر مبنای کرامت انسانی و ارزشهای فرهنگی و معنوی است، این گزاره تایید میشود
دوره ۶، شماره ۴ - ( شماره ۴ (پیاپی ۲۵)- ۱۳۹۴ )
چکیده
بروز «خطا» در فرآیند یادگیری زبانهای خارجی، پدیدهای عادی و پیشبینیشدنی است. هر زبانآموز درحین آموزش زبان دوم، گاه درنتیجۀ تداخل زبان مادری یا بهدلیل بیاطلاعی از برخی قواعد و یا براثر گرتهبرداری از زبان بیگانۀ دیگر، خطاهایی را بیآنکه خود متوجه باشد، بهصورت نظاممند تکرار میکند. عدۀ قابل توجهی از زبانآموزان ایرانی در جریان دورههای آموزشی زبان فرانسه در سطوح مختلف، در استفاده از حروف اضافه بیش از سایر مقولههای زبانی دچار خطا میشوند. از آنجا که حروف اضافه نقش مهمی در برقراری رابطه میان دیگر اجزای کلامی ایفا میکنند، کاربرد غلط آنها چالشهایی را برای زبانآموزان فراهم میآورد و خواه ناخواه، روند آموزش زبان را برای آنها کند و پیچیده میکند. در تحقیق حاضر، کوشیدیم پربسامدترین خطاهای زبانآموزان ایرانی را در دو بخش «خطاهای بینزبانی» و «خطاهای درونزبانی»، بررسی و ریشهیابی کنیم و در هر بخش، نحوۀ استفادۀ درست از حروف اضافۀ فرانسه را با رویکرد آموزشی به زبان ساده توضیح دهیم.
نتایج این پژوهش نشان میدهند که بیشترین موارد خطا در استفاده از حروف اضافه در وهلۀ نخست ناشی از تأثیر منفی زبان مادری یا زبان انگلیسی است؛ زیرا زبانآموزان براساس دانشی که از زبان مادری خود یا زبان انگلیسی دارند، گرتهبرداری میکنند. همچنین، ممکن است زبانآموزان بهدلیل آشنا نبودن با قواعد دستوری فرانسه، حرف اضافهای را ندانسته بهجای حرف اضافهای دیگر به کار برند.
دوره ۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
شهرت سعدی از دیرباز از مرزهای ایران فراتر رفته است. از میان شاهکارهای ادبیات فارسی که به دیگر زبانها و از جمله به فرانسه ترجمه شدهاند، شاید هیچکدام به اندازه گلستان تأثیرگذار نبوده است. این کتاب به لطف ترجمههای صورت گرفته، سبب فیض بسیاری از فرانسویان و به ویژه منبع الهام آن دسته از شاعران و نویسندگان غربی بوده است که ذوق و قریحهای نزدیک به سعدی داشتهاند. در این مقاله، در دو بخش، پس از مروری گذرا بر روند آشنایی فرانسویان با زبان و ادبیات فارسی، ابتدا به بررسی کمی ترجمههای گلستان سعدی از آغاز تا به امروز پرداختهایم؛ سپس، با مطالعۀ تطبیقی نمونههایی از کار مترجمان کوشیدهایم نشان دهیم که هر ترجمه از لحاظ کیفی چه ویژگیها و نقصهایی در بر دارد. در نهایت، به این پرسش پاسخ خواهیم داد که از میان ترجمههای موجود گلستان به زبان فرانسه کدامیک وفاداری و اصالت بیشتری نسبت به متن اصلی فارسی دارد.
دوره ۷، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
اهداف: سارم دهانبزرگ در آبهای خلیجفارس حضور دارد و جزء ترکیب صید کشورهای حاشیه خلیجفارس است. عادتهای غذایی ماهیان در درک زنجیرههای غذایی بین آنها مهم است. هدف پژوهش حاضر بررسی رژیم غذایی ماهی سارم دهانبزرگ در آبهای ساحلی استان هرمزگان بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر ۴۲۲ عدد ماهی سارم دهانبزرگ از آبهای ساحلی بندرعباس جمعآوری شد. طول کل و طول چنگالی محاسبه شدند. وزن با ترازوی دیجیتال اندازهگیری و در برگه مخصوص نمونهبرداری ثبت شد. جداول و نمودار با نرمافزار Excel ۲۰۰۷ رسم، تجزیه و تحلیل دادهها با آزمونهای T پائولی، ضریب همبستگی پیرسون و نرمافزار SPSS ۲۰ صورت گرفت.
یافتهها: کمترین طول چنگالی ۱۸سانتیمتر، بیشترین طول چنگالی ۸۶سانتیمتر و میانگین طول چنگالی ۵۴/۲۸۲سانتیمتر بود. با افزایش طول چنگالی، وزن ماهی با مدل نمایی افزایش یافت (۰/۰۱۵۱=r؛ ۰/۰۵p<). طول و وزن ماهی، همبستگی بالایی نشان دادند (۰/۹۸r=؛ ۰/۰۵p<). بالاترین میزان شاخص معدی- بدنی در آبان و کمترین میزان آن در خرداد بود. شاخص خالیبودن معده ۶۲/۳۲ بهدست آمد. ترجیح غذایی ماهیان، سختپوستان و نرمتنان بودند. ماهی موتو، غذای اصلی این گونه و یالاسبی، ساردین پهلوطلایی، پنجزاریماهیان، شورتماهیان، گربهماهی و گوازیم دمرشتهای، سایر شگماهیان و بزماهی غذای تصادفی محسوب شدند.
نتیجهگیری: این ماهی باتوجه به شاخص خالیبودن معده، بهنسبت کمخور محسوب میشود. ماهیان، سختپوستان و نرمتنان جزء رژیم غذایی و ماهی موتو غذای اصلی آن است. سایر گونههای مصرفشده شامل یالاسبی، ساردین پهلوطلایی، پنجزاریماهیان، شورتماهیان، گربهماهی و گوازیم دمرشتهای، سایر شگماهیان و بزماهی از غذاهای تصادفی محسوب میشوند.
دوره ۷، شماره ۴ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: هدف از این مطالعه تعیین غلظت کشنده میانی (LC۵۰) در مدت ۹۶ساعت و برآورد میزان حداقل غلظت موثر (LOEC) و بالاترین غلظت بدون تاثیر (NOEC) آلاینده دیان- بوتیلفتالات (DnBP) روی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) بود.
مواد و روشها: آزمایش روش سمیت حاد به روش ساکن و براساس رهنمود استاندارد O.E.C.D بهمدت ۹۶ساعت روی بچهماهیان قزلآلای رنگینکمان (با میانگین وزن ۱/۲۵±۷/۳گرم) انجام شد. محاسبات آماری با نرمافزار SPSS ۲۱ و روش رگرسیون پروبیت و ANOVA صورت گرفت.
یافتهها: طی زمان ۲۴ الی ۹۶ساعت با افزایش غلظت دیان- بوتیلفتالات مرگ بچهماهیان قزلآلای رنگینکمان افزایش یافت. میزان غلظت کشنده میانی در زمانهای ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ساعت بهترتیب ۱۵/۴۶، ۱۲/۹۶، ۱۱/۲۱ و ۹/۹۳میلیگرم در لیتر بود. همچنین میزان حداقل غلظت موثر در مدتزمانهای ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ساعت بهترتیب ۳/۴، ۳/۸، ۷/۲ و ۹/۹۵میلیگرم در لیتر بود. بالاترین غلظت بدون تاثیر این آلاینده در زمانهای ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ساعت بهترتیب ۰/۷۸، ۰/۹۵، ۱/۴۵ و ۱/۶۸میلیگرم در لیتر بود.
نتیجهگیری: مطالعات سمشناسی روی قزلآلای رنگینکمان بهعلت اهمیت آنها ضروری است و نتایج این پژوهش میتواند در ارزیابی خطرات بومشناختی و غذایی این گروه از آلایندهها کاربردی باشد. با توجه به غلظت کشندگی میانی DnBP (۹/۹۳میلیگرم در لیتر) که جزو آلایندههای با سمیت متوسط قرار دارد، توصیه میشود راهکار مناسب برای کنترل ورود DnBP به بومسازگانهای آبی ضروری است.
دوره ۷، شماره ۲۹ - ( آذر و دی ۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش که به صورت توصیفی ـ تحلیلی و مطالعۀ کتابخانهای به شیوۀ اسنادی صورت گرفته است، پژوهشگران سه قصۀ دارابنامۀ طرسوسی، حمزهنامه و امیر ارسلان نامدار را برگزیدهاند. دلیل گزینش این قصهها، علاوه بر ناموری آنها، میزان بسامد کارکرد وزیران در آنها بوده است. هدف از این پژوهش، بازنمایی سیمای وزیران در نقش یکی از مهمترین کنشگران قصههای عامه است تا بدانیم آنان در روند قصه چه رفتارهایی را انجام میدهند و این کنشها تا چه میزان در روند قصه تأثیرگذار است. بهتبع این اهداف، پرسشهای پژوهش این است که چه دستهبندیای از کنشهای وزیران در قصههای عامیانۀ فارسی میتوان به دست داد و این نقشها برخاسته از چه مسئله یا مسائلی است. آیا بازتاب رخدادها تاریخی و اجتماعی است یا اینکه این نقشها به صورت ثابت و تیپیک در همۀ قصهها یکسان تصویر میشود. نتایج پژوهش نشان داد که وزیران در دو طیف قرار میگیرند: یکی موبد ـ وزیر است و دیگری سپاهبد وزیر. از این منظر نقش وزیر نخستین مشاور فرهنگی، اجتماعی و قضایی است و دیگر وزیر مشاور نظامی (وزیر جنگ) است. بر اساس این دستهبندی، وزیر نخست (موبد ـ وزیر) کردارهایی همچون طالعنگری، عقدِ ازدواج، سفارت، میانجیگری، خوابگزاری، رایزنی سیاسی، درمانگری و طلسم و طلسمگشایی را به انجام میرساند و دیگر وزیر بیشتر به صورت رایزن نظامی و در مواردی توطئهگری و خیانت خود را نشان میدهد. تفاوت وزیران قصۀ امیر ارسلان نامدار با وزیران دو قصۀ دیگر در این است که دستهبندی ذکرشده در باب این وزیران بهکار نمیرود. در این قصه وزیر به صورت وزیر دست راست و وزیر دست چپ تصویر میشود که وزیر دست راست خوشقلب، مصالحهگر، پاکسرشت و البته، هواخواه قهرمان قصه است و دیگر وزیر، فردی بدسرشت، توطئهگر و ضد قهرمان است. دو قصۀ نخست دارابنامه و حمزهنامه بهشدت بازتابدهندۀ رخدادهای تاریخی و اجتماعی دورۀ ساسانی است و قصۀ امیر ارسلان مربوط به دورۀ معاصر (دورۀ قاجار) است.
دوره ۸، شماره ۱۵ - ( بهار و تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده
در برخی گزارهها و اصطلاحات ادبی قرآنکریم از زبان بدن و از جمله از زبان"حرکات دست"، برای انتقال پیام استفاده شده است. ترجمۀ مناسب در برگرداندن این ارتباطات فرازبانی بسیار اهمیت دارد و دقت مضاعف مترجم را میطلبد. این اصطلاحات بر رفتارهایی دلالت میکنند که ریشه در زبان و فرهنگ دارند. بر این اساس با توجه به اشتراکات فرهنگی و پیوندهای تاریخی گسترده میان دو زبان فارسی و عربی، فرض بر این بوده است که مفاهیم فرازبانیِ مبتنی بر حرکات دست، معادلهایی رایج در زبان فارسی داشتهاند. در جستار پیشرو، شیوۀ تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده که در آن، ترجمۀ اصطلاحات و گزارههای ادبی مبتنی بر زبان دست در ترجمۀ موسوی گرمارودی و خرمشاهی با نگاهی تطبیقی بررسی شده تا مشترکات دو زبان در این زمینه مشخص شود و حدود و ابعادِ قوت و ضعف مترجمان در کاربرد الگوهای فرهنگی و اصطلاحاتِ منعکسکنندۀ این الگوها، تبیین گردد. نتایج پژوهش نشان میدهد که اغلب جملات و عبارات قرآنیِ مبتنی بر حرکات دست و مفاهیم ناشی از آن، معادلی در فرهنگ و زبان فارسی دارد. در خصوص عملکرد مترجمان نیز مشخص شده که ایشان با لحاظ این بستر غنی در زبان فارسی، در ترجمۀ خویش به معادلهای زبان بدن توجه داشتهاند. در برخی نمونهها نیز ناگزیر شیوۀ تحت اللفظی را در پیش گرفتهاند و این مسئله به تفاوت الگوی فرهنگی دو زبان برمیگردد و طبیعی است که نمیتوان انتظار شرایط نگاشت یکسان و کاملاً مطابق را داشت.
دوره ۸، شماره ۳۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
بخش عظیمی از فرهنگ و ادب عامۀ کهن فارسی که عمدتاً شفاهی بوده، بهدلیل سیطرۀ ادبیات اشرافی ازبین رفته؛ اما همین اندک که بهدست ما رسیده است، مدیون ادب اشرافی
بهویژه آثار روایی مانند ترجمۀ کتاب فرج بعد از شدت هستیم. چه از رهگذر این آثار،
تجربههای زیستی منحصربهفردی از فرهنگ عامه بهدست ما رسیده است. چنین آثاری بستر مناسبی برای بررسی بازتابهای فرهنگی در زمینههای گوناگون ازجمله مباحث مربوط به زنان است. در این پژوهش، بر بازنمایی نقش زن در حکایت «دختر نباش»، تلاش کردیم با خوانشی جدید از این حکایت، نشان دهیم به متونی که تاکنون عموماً نگاه فرمالیستی صرف شده است، میتوان از منظر دیگری نیز نگریست. در این جستار با روش توصیفی ـ تحلیلی بر مبنای رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی با تکیه بر نظریۀ فرکلاف، «دختر نباش» در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین، بررسی شد و نشانههای قدرت و عاملیت زن نشان داده شد. از رهگذر این پژوهش، با محوریت کنش و حضور زن، به این نتیجه رسیدیم که زن در فرج بعد از شدت هر چند حضور زیادی ندارد؛ ولی هنگام ایفای نقش، مظهر شهامت است و جسورانه علیه سنتهای مذکرانه عصیان میکند و تابوها را میشکند. در این حکایت، اگرچه نابرابری قدرت بین زن و مرد مشهود است؛ ولی با دقت در لایههای پنهان متن میتوان دید خلاف ادب اشرافی که مذکر است، زنان هم به منابعی از قدرت دسترسی دارند و با شیوههای خاص سعی در چیرگی بر هژمونی مردسالاری محیط و پیشبرد اهداف خود دارند. درپایان، نقش فاعلی زن در شکلگیری روند روایت، تبیین و نشانههای قدرتش در متن نشان داده شده است.
دوره ۹، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده
یکی از محورهای نقشه راه اصلاح نظام اداری ایران و سیاستهای کلان اداری، موضوع توسعه دولت الکترونیک و هوشمندسازی اداری در راستای تسهیل خدمترسانی به مردم است. در همین راستا هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی جامع برای معرفی سازمان هوشمند است. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و بهروش دادهبنیـاد انجـام شد. نخست با انتخاب ۱۷ نفر از اعضای هیأت علمی و کارشناسان حوزه سازمان و مدیریت بهروش نمونهگیری نظری، مصاحبههای عمیق و نیمهساختار یافتهای انجام شد و دادههای حاصل از آنها در سـه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل شدند و ۲۳۰ کد اولیه استخراج و ۷۲ مفهوم و ۱۷ مقوله احصا گردید. بهمنظور اعتبارسنجی مدل، از روش دلفی استفاده شد و بهروش نمونهگیری گلوله برفی و باتوجهبه سوابق تحصیلی، پژوهشی یا اجرایی در حوزه سازمان و مدیریت ۳۱ نفر بهعنوان اعضای پانل خبرگان انتخاب شدند و پرسشنامه تنظیم شده براساس مؤلفههای مدل در اختیار ایشان قرار گرفت. براساس نتایج حاصل از روش دلفی، میزان شاخص اجماع در دورههای سهگانه افزایش پیدا کرد، بهاینترتیب که مقدار ضریب هماهنگی کندال در دور سوم بالاتر از ۷/۰ بود که نشان از اجماع قوی در بین خبرگان در خصوص مؤلفههای مدل داشت. بهاینترتیب مدل سازمان هوشمند با دو عامل علّی درون و برونسازمانی، عوامل زمینهایِ فناوری اطلاعات، مدیریت هوشمند، مدیریت دانش، سرمایه انسانی، تجهیزات و زیرساختها، ساختار سازمانی و سازمان یادگیرنده، عوامل مداخلهگرِ فرهنگ توسعهگرا، اعتماد، تعهد و عدالت سازمانی، راهبردهای حاکمیت فناوری اطلاعات و مدیریت دانش و پیامدهای درونسازمانی و برونسازمانی شکل گرفت.
دوره ۱۰، شماره ۰ - ( Autumn & Winner۲۰۰۸- ۱۳۸۶ )
چکیده
هدف: در سلولهای تکهستهای و چندهستهای خون محیطی نیتریک اکساید توسط آنزیمی به نام نیتریک اکساید سنتاز القایی تولید میشود. ژن کدکننده این آنزیم (NOS۲A) روی کروموزوم ۱۷q۱۱,۲۱قرار دارد. نیتریک اکساید در پاسخهای التهابی آزاد میشود. در این مطالعه چندشکلیهای ژن NOS۲A در افراد طبیعی و تأثیر آن بر میزان تولید نیتریک اکساید در سلولهای تکهستهای و چندهستهای خون محیطی افراد طبیعی بررسی شد.
مواد و روشها: چندشکلیهای موجود در موقعیتهای C/T۱۶۵۹- و C/T۱۵۰+ ژن NOS۲A در ۲۳۲ فرد طبیعی بهترتیب با روشهای PCR-Allele Specific وRFLP –PCR مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی اثر این چندشکلیها بر میزان تولید نیتریک اکساید، سلولهای تکهستهای و چندهستهای خون محیطی ۹۲ فرد طبیعی جدا شدند و با مایع رویی کشت حاصل از باکتری اشرشیاکلی (ATCC ۲۵۹۲۲) بهمنظور القای آنزیم نیتریک اکساید سنتاز القایی و تولید نیتریک اکساید تحریک شدند. پس از گذشت ۲۴ ساعت میزان تولید نیتریک اکساید در مایع رویی محیط کشت سلولی با روش گریس اندازهگیری شد و تأثیر این چندشکلیها بر میزان تولید نیتریک اکساید در این افراد مورد مطالعه قرارگرفت.
نتایج: در میزان تولید نیتریک اکساید بین ژنوتیپهای مختلف حاصل از دو چندشکلی مذکور در سلولهای تکهستهای و چندهستهای خون محیطی افراد طبیعی تفاوتی مشاهده نشد.
نتیجهگیری: نتایج نشاندهنده عدم تفاوت در میزان تولید نیتریک اکساید در ژنوتیپهای مختلف NOS۲A است. هیچگونه شباهتی بین جمعیت طبیعی ایران با گامبیا و چین مشاهده نشد. این تفاوتها ناشی از تفاوتهای نژادی و ژنتیکی بین جمعیتهای بررسی شده است. با توجه به اهمیت چندشکلیهای NOS۲A در میزان تولید نیتریک اکساید مطالعات بیشتر در سایر گروههای نژادی پیشنهاد میشود.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر شناسایی ویژگیهای سرمایه انسانی سازمان هوشمند به روش آمیخته بود. در بخش کیفی با انتخاب ۱۷ نفر از اساتید و خبرگان دانشگاهی حوزه سازمان و مدیریت، به روش نمونهگیری نظری، مصاحبههای عمیق و نیمهساختار یافتهای انجام و از طریق تحلیل محتوا در نرمافزار مکسکیودیای تحلیل شد. اعضای نمونه بخش کمی ۲۰۰ نفر از کارکنان شهرداری زاهدان، مناطق و سازمانهای وابسته بودند که به روش نمونهگیری طبقهای- تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کمی پرسشنامهای محققساخته با پایایی قابل قبول بود که روایی آن با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی در نرمافزار لیزرل تأیید شد. وضعیت مؤلفههای شناساییشده بهوسیله آزمون تی تکنمونهای و نرمافزار اسپیاساس ارزیابی شد. قابلیتهای فردی، مهارتها، دانش، هوش عاطفی، هوش فرهنگی و سازمانی بهعنوان ویژگیهای سرمایه انسانی سازمان هوشمند شناسایی شدند. بهعلاوه، مشخص شد در نمونه موردمطالعه، وضعیت مهارتها در حد متوسط و وضعیت دانش، هوش عاطفی، هوش فرهنگی و هوش سازمانی در حد مطلوبی است، اما قابلیتهای فردی از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۸۶ )
چکیده
برآورد تبخیروتعرق در مواردی از قبیل برنامه ریزی آبیاری، تعیین تبخیر مخازن آب، محاسبات بیلان آب، تخمین روانآب و مطالعات اقلیم شناسی ضروری است. تبخیر و تعرق را می توان بصورت کاملاً دقیق با استفاده از اندازه گیریهای میدانی تعیین نمود. با اینحال، این روشها تنها مقادیر تبخیر و تعرق را برای نواحی محدود از لحاظ وسعت مکانی بدست می آورند. این محدودیت باعث توسعه استفاده از داده های سنجش از دور جهت ارزیابی تبخیر و تعرق روی نواحی وسیع شده است. در این تحقیق با استفاده از تصاویر MODIS و الگوریتم سبال، مقدار تبخیر و تعرق برای ناحیه مزرعه نمونه ارتش واقع در استان گلستان در دو تاریخ ۵ مه و ۷ ژوئن سال ۲۰۰۳ میلادی مطابق با ۱۵ اردیبهشت و ۱۷ خرداد سال ۱۳۸۲ برآورد گردید. یکی از پارامترهای موثر در دقت سبال، آلبیدوی سطحی است که در این تحقیق با استفاده از دو روش، یکی استفاده از باندهای ۱ و ۲ (روش قدیمی) و دیگری استفاده از باندهای ۱ تا ۵ و ۷ (روش نوین) تصویر MODIS محاسبه شد. مقایسه نتایج حاصله با مقادیر موجود در متون مختلف نشان می دهد اولا برآورد آلبیدوی سطحی با استفاده از روش نوین دارای دقت بیشتری بوده و ثانیا دقت خروجی های حاصل از سبال در حدی است که بتوان با انجام تحقیقات تفصیلی بعدی، به نتایج قابل قبول دست یافت.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده
مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر استامینوفن بر سنجههای خونی و بیوشیمایی خون بچه ماهی قزلآلای رنگینکمان در یک دوره ۴ روزه طرح ریزی شد. برای این منظور مجموعا ۳۰۰ قطعه بچه ماهی با وزن متوسط ۵/۲ ± ۵۲/۱۲ گرم به صورت تصادفی در مخازن۱۰۰لیتری توزیع گردیدند. بچه ماهیان به مدت ۴ روز تحت ۵ تیمار مختلف استامینوفن شامل ۰، ۰۱/۰، ۱/۰، ۱ و ۱۰ میلیگرم در لیتر استامینوفن قرار گرفتند. سنجههای خونشناسی و بیوشیمیایی خون بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان در رویارویی با استامینوفن مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس نتایج بهدست آمده افزایش معناداری در تعداد گلبولهای سفید خون در غلظت mg/L۱۰ در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی مشاهده شد. براساس نتایج بهدست آمده افزایش معناداری در تعداد گلبولهای سفید خون در غلظت mg/L۱۰ در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی مشاهده شد. همچنین بیشترین تعداد گلبولهای قرمز، هموگلوبین، حجم متوسط هموگلوبین (MCV) و هماتوکریت نیز در گروه کنترل و کمترین میزان آن نیز در غلظت mg/L۱۰ مشاهده و کاهش معناداری برای این شاخصها ثبت گردید. غلظت متوسط هموگلوبین گلبول قرمز (MCHC) نیز در هیچ یک از تیمارهای آزمایشی اختلاف معناداری نشان نداد. افزایش معناداری در فعالیت آنزیم لیزوزیم و کمپلمان(ACH۵۰) سرم خون در بچه ماهیان طی رویارویی با استامینوفن مشاهده شد. نتایج بهدست آمده از میزان کورتیزول و گلوکز نیز کاهش معناداری در میزان این شاخصها نشان داد به طوری که بیشترین میزان کورتیزول و گلوکز اندازهگیری شده در گروه کنترل و کمترین میزان آن نیز در غلظت mg/L۱۰ مشاهده گردید.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۲۵ )
چکیده
هناک ثلاثه تیارات فی افکار العلماء السیایین المعاصرین، التیار الاول هم العلماء الذین لم یعتقدوا بوظیفه خاصه للمؤمنین فی المجالات العامه فی زمن الغیبه ویحصرون دور الفقهاء فی الشؤون التشریعیه، والتیار الثانی هم الذین یعتقدون بولایه الفقیه، والتیار الثالث هم العلماء الذین یرفضون أی حق خاص للفقهاء فی المجلات العامه ویعتقدون ان تحدید التکالیف فی المجلات العامه قد فوضت للناس بمراعاه النظمه الدینیه العامه. وان الشیخ محمد مهدی شمس الدین الفقیه اللبنانی المعاصر الذی طرح فکره (ولایه الامه علی نفسها) والدکتور مهدی الحائری الیزدی الذی طرح نظریه (التوکیل المشاع للمالک الخاص) هما من اهم العلماء التابعین للتیار الثالث. فقد منحا فی فکرتهما حق السیاده بشکل کامل الى الشعب وقدّما انموذجاً من الحکومه الاسلامیه یمکن التعبیر عنه (الحکومه المنتخبه الاسلامیه). من اهم المبادی المشهوده فی هذا النموذج هی العداله السیاسیه والحقوقیه للشعب وإنکار الحقوق الخاصه للرجال والمسلمین والشیعه والفقهاء فی المجالات العامه والمشارکه والرضی والقناعه العامه واصل استجواب الزعماء والنزعه القانونیه، وهو انموذج یمکن مقارنته بأنموذج الدیمقراطیه التکاملیه (روسو- میل) احدی النماذج التسعه للدیمقراطیه المطروحه من قبل دیوید هلد.
دوره ۱۱، شماره ۵۰ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۲ )
چکیده
ادب عامه در جایگاه یکی از بخشهای مهم فرهنگ عامه، علاوهبر جنبههای عمومی و هنری خود، نقش مؤثری در شکلگیری ادبیات جدی آن جامعه و بیش از هر عنصری، در اصالت آثار هنرمندان آن نقش دارد. ذهن هنرمند بهعنوان فردی پرورشیافته در فرهنگ بومی یک اجتماع لبریز از وجوه مختلف ادب عامه است و بهکارگیری و احضار آنها در آثار هنری فردی، روحی تازه و عمیق و ژرف به اثر میبخشد. هرچند درمورد وجوه مختلف فرهنگ عامه و حتی ادب عامه در آثار مختلف بحث شده، اما کارکردها و جنبههای هنری آن کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. هدف این مقاله که با روش توصیفی ـ تحلیلی (از نوع مطالعۀ موردی) انجام گرفته، بررسی وجوه زیباشناختی سنتهای گفتوگوی عامه در داستان شوهر آهوخانم نوشتۀ علیمحمد افغانی است. وی توانسته جنبههای وسیع این نوعِ ادبیات ازجمله: کاربرد حکایات، ضربالمثلها، کنایات، بومسرودهها و واسونکهای بومی را در ایجاد لحن مناسب، تصویرپردازی، فضاسازی، ایجاد رابطۀ بینامتنی و ساخت پشتوانه و بستر فرهنگی متناسب با موضوع بهکار گیرد تا جایی که بخشی از وجوه اثرگذاری، ادبیت و ژرفای فرهنگی این داستان، برخاسته از کاربرد هنرمندانۀ ادب عامه بهخصوص سنتهای گفتوگو در آن است.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده
هدف: بزرگترین چالش در ژندرمانی سرطان دستیابی به بالاترین درجه اختصاصیت و کارایی در هدفگیری سلولهای سرطانی است. بهدلیل اینکه هدف ژندرمانی سرطان ریشهکن کردن سلولهای سرطانی است و بسیاری از ژنهای درمانی اگر در سلولهای طبیعی بیان شوند، میتوانند مضر باشند. استفاده از پروموتر ژنهایی که بهطور اختصاصی در سلولهای سرطانی بیان میشوند یا نسبت به سلولهای طبیعی بیان بسیار بالاتری دارند، در ژندرمانی سرطان بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق استفاده از یک پروموتر خاص سرطان با بیان بالا بررسی شد.
مواد و روشها: در راستای تکثیر و بهکارگیری پروموتر خاص سرطان بهمنظور ایجاد یک سازه برای مقاصد ژندرمانی، با استفاده از Nested-PCR پروموتری از ژنوم انسانی جداسازی شد که در حدود ۳۴ درصد به پروموتر سوروایوین شباهت داشت. سوروایوین یکی از اعضای خانواده ژنهای ضد مرگ برنامهریزی شده سلولی است و در بیشتر سرطانهای سینه افزایش بیان آن مشاهده شده است. این قطعه ژنی براساس بررسیهای انجام شده در سایتهای Promoter Scan، EPD، Transfac، Compel و TRRD دارای دو جایگاه اتصال رونویسی مشابه با پروموتر سوروایوین بود که بهوسیله عوامل رونویسی E۲F و STAT۱ شناسایی میشد. این پروموتر بههمراه بخشهای پاسخدهنده به شرایط محیطی هیپوکسی و استروژن (ریزمحیط سلولهای سرطانی سینه) و ژن پیشآپوپتوزی tBid در ناقل pCDNA۳,۱/Hygro+ کلون شد.
نتایج: نتایج RT-PCR نیمه کمّی سلولهای سرطانی ترانسفکت شده نشان میدهد که این قطعه ژنی (شبه پروموتر سوروایوین) دارای توانایی تقریباً برابر پروموتر CMV برای بیان ژن tBid است.
نتیجهگیری: استفاده از یک پروموتر کایمریک در هدایت یک ژن پیشآپوپتوزی برای از بین بردن سلولهای سرطانی ابزاری بسیار امیدوارکننده در راستای درمان سرطان است که با القای اختصاصی مرگ برنامهریزی شده در این سلولها به شکلی طبیعی باعث انهدام این سلولها میشود. سازه حاصل در مقایسه با دو سازه کنترل، توانایی بالایی در بیان ژن پیشآپوپتوزی از خود نشان میدهد.