جستجو در مقالات منتشر شده


۱۹ نتیجه برای کیهانی

محمدحسن کیهانی، محمود شریعتی، محمود نوروزی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده

در این مقاله یک حل تحلیلی برای انتقال حرارت هدایتی در استوانه ساخته شده از مواد مرکب در شرایط پایدار ارائه شده است. حل دقیق ارائه شده، برای بررسی انتقال حرارت در مخازن و لوله‌های کامپوزیتی بسیار مفید است. در این تحقیق تانسور ضرایب هدایت حرارتی برای مواد مرکب معرفی شده و نحوه تعیین ضرایب از روی خواص الیاف و ماده زمینه بیان شده است. در ادامه، معادله انتقال حرارت در دستگاه مختصات استوانه‌ای برای مواد کامپوزیتی - در شرایطی که الیاف در هر لمینا به‌دور استوانه پیچیده شده – به‌دست آمده و به روش جداسازی متغیرها حل دقیقی برای این معادله در شرایط مرزی معینی ارائه شده است.
علی جلالی، محمد حسن کیهانی، محمود نوروزی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده

در این پژوهش، مدل سازی عددی جریان سیال ویسکوالاستیک در حال توسعه در کانال¬های مستطیلی مدنظر قرار گرفته است. در بیشتر پژوهش های انجام شده در این زمینه، با صرف نظر کردن از اثر ناحیه ورودی، فقط ناحیه توسعه یافته تحلیل شده است. با توجه به در دست نبودن تحلیلی جامع در این زمینه، مدل سازی سه بعدی ناحیه ورودی، نوآوری¬ این پژوهش است. برای مدل سازی عبارت تنش، از مدل PTT که یکی از کامل¬ترین مدل های پیشنهادی برای سیالات ویسکوالاستیک است، استفاده کردیم. لازم است ذکر شود که در این پژوهش شرایط اولدروید درنظر گرفته شده و جریان های گردابی آشکارسازی شده است. با توجه به غیر خطی بودن معادلات حاکم و همچنین سه¬بعدی بودن محدوده حل، برای حل معادلات از روش فشرده سازی مصنوعی همراه با شبکه جابه¬جا شده استفاده شده است. نتایج به دست آمده در ناحیه توسعه یافته، هم خوانی خوبی را با دیگر نتایج موجود در این زمینه نشان می دهد.
محمد حسن کیهانی، محمود نوروزی، امین امیری دلوئی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده

در این مقاله یک حل تحلیلی برای انتقال حرارت غیردائمی در پین فین های کامپوزیتی چندلایه با در نظر گرفتن شرایط مرزی کلی در سطح پره ارائه گردیده است. معادله انتقال حرارت هدایتی دوبعدی در حالت ناپایا برای لمینیت های اورتوتروپیک استخراج گردیده و مساله با اعمال تبدیل لاپلاس از حوزه زمان به فرکانس انتقال یافته است. با استفاده از تئوری اشترم لییوویل یک تبدیل فوریه مناسب استخراج گردیده و دستگاه معادلاتی بر اساس شرایط مرزی پره و شرایط پیوستگی دما و شار حرارت در مرز بین لایه ها ساخته شده است. همچنین از روش توابع مرومرفیک برای محاسبه انتگرال مختلط پیچیده مربوط به تبدیل لاپلاس معکوس بهره برده شده است. نمودارهای مربوط به توزیع دمای غیردائم و تغییرات نرخ سرد شدن پره رسم گردیده و نشان داده شده که اثر هدایت اورتوتروپیک در نرخ های سرد شدن بالا، محسوس تر است.
محسن نظری، محمد حسن کیهانی، اسماعیل شاکری نژاد،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده

در این مقاله به بررسی عددی انتقال حرارت جابجایی در یک ماده متخلخل، در حضور شار حرارتی بیو¬شیمیایی پرداخته می¬شود. در این بررسی، فرض می¬شود که محیط مورد نظر، یک محیط متخلخل همگن بوده و از مدل دارسی برای معادله مومنتوم استفاده می¬شود. محفظه حاوی ماده متخلخل، شامل دو جزء غلظت بوده که جزء اول توده زیستی و جزء دوم ماده مصرفی است. ماده مصرفی توسط توده زیستی مصرف می¬شود. ضمن مصرف این ماده توسط توده زیستی، واکنش شیمیایی صورت گرفته، گرما تولید می¬شود که این گرما تابعی از تغییرات غلظت جزء مصرفی در محیط می¬باشد. برای تکمیل معادلات حاکم، از مدل مونود برای بیان نرخ غلظت¬های مصرفی و تولیدی استفاده می¬شود. گرمای تولیدی، نرخ رشد غلظت توده زیستی، نرخ مصرف ماده مصرفی، توزیع دما در حفره و عدد ناسلت محلی روی دیواره برای ضرایب تخلخل متفاوت، مورد مطالعه قرار می¬گیرد. نتایج بدست آمده نشان می¬دهد که افزایش نسبت تخلخل در محیط مورد مطالعه، باعث افزایش گرمای تولیدی بیوشیمیایی در محفظه می شود.
محسن نظری، محمد حسن کیهانی، حسنی شکری،
دوره ۱۳، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده

در این مقاله، جریان سیال پایا و تراکم ناپذیر در داخل یک محفظه دو بعدی به شکل¬های مثلث قائم الزاویه، ذوزنقه و محفظه¬ای با دیواره¬های دایروی و نیم دایره، با وجود دیواره متحرک با استفاده از روش بولتزمن شبکه¬ای مورد بررسی قرار گرفته است. تاثیر شکل هندسی محفظه بر الگوی جریان نیز مورد بحث قرار گرفته است. برای محفظه مثلثی، نیم دایره و محفظه ای با دیواره ی دایروی، تاثیر تغییرات عدد رینولدز بر الگوی جریان بررسی شده است. در محفظه با دیواره دایروی، ملاحظه می شود که با تغییر اندازه¬ی دیواره ¬های بالا و پایین محفظه که به معنی تغییر در اندازه¬ی کمانهای جدا شده از دایره است، الگوی جریان کاملاً متفاوتی شکل می گیرد. برای محفظه¬ی ذوزنقه¬ای در عدد رینولدز ثابت، تاثیر زاویه اضلاع بر روی الگوی جریان نیز بررسی شده است. با افزایش زاویه اضلاع در محفظه ذوزنقه¬ای، گردابه¬ی پایین محفظه، پهن ¬تر و سرانجام به دو گردابه مجزا تقسیم می¬شود. نتایج بدست آمده از روش بولتزمن شبکه¬ای، با نتایج موجود، مقایسه و اعتبارسنجی شده است. روش بولتزمن شبکه¬ای، روشی مناسب و کارا برای مدلسازی جریان در این نوع محفظه¬هاست.
محمد حسن کیهانی، امین امیری دلوئی،
دوره ۱۳، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده

در مطالعه حاضر مساله انتقال حرارت دو بعدی نامتقارن در یک استوانه کامپوزیتی چند لایه به صورت تحلیلی بررسی گردیده است. شرایط مرزی در نظر گرفته شده در کلی ترین حالت (خطی) ممکن قرار دارد که می تواند تمامی مکانیزم های جابجایی، هدایت و تشعشع را در بر گیرد. الیاف تحت زاویه مشخصی به دور استوانه پیچیده شده اند به نحوی که زاویه الیاف و جنس مواد کامپوزیتی بکار رفته شده می تواند لایه به لایه تغییر کند. معادلات حاکم بر هدایت اورتوتروپیک استخراج گردیده و سپس با استفاده از روش دقیق جداسازی متغیرها، سری توزیع دما در هر لایه بدست آمده است. با اعمال شرایط مرزی کلی داخلی و بیرونی استوانه و همچنین برقراری شرایط پیوستگی دما و شار حرارت در مرز بین هر جفت از لایه ها، سه دستگاه معادلات مستقل برای بدست آوردن ضرایب مجهول سری دما ساخته شده اند. با استفاده از روابط توابع متعامد و الگوریتم توماس این دستگاه های معادلات حل گردیده و روابطی بازگشتی و تحلیلی برای محاسبه ضرایب مجهول ارائه گردیده است. تاثیر پارامترهای طراحی، زاویه الیاف و جنس لایه ها، روی توزیع دما با استفاده از دو مثال عملی شامل شرایط مرزی پیچیده، بررسی و مقایسه شده است.
محسن نظری، محمد حسن کیهانی، آلاله انارکی حاجی باقری،
دوره ۱۳، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۲ )
چکیده

در این مقاله به بررسی جریان سیال و انتقال حرارت جابجایی آزاد در یک محفظه دارای لایه متخلخل میانی با استفاده از روش شبکه بولتزمن پرداخته می¬شود. روش شبکه بولتزمن به کار رفته براساس معادلات تعمیم یافته ناویر-استوکس با در نظر گرفتن تمام نیروهای وارد بر سیال و نیز نیروی درگ حاصل از ماتریس جامد می باشد. نتایج این تحقیق، شامل بررسی اثرات پارامترهای بی بعد حاکم بر مسئله از جمله عدد رایلی، عدد دارسی، ضریب تخلخل ماده متخلخل و نیز بررسی اثر موقعیت لایه متخلخل میانی در دو حالت عمودی و افقی بر جریان سیال و میزان انتقال حرارت در محفظه می باشد. اثرات تغییر عدد بی بعد دارسی و رایلی نیز به طور کامل مورد مطالعه قرار گرفته و عدد بدون بعد رایلی اصلاح شده در حالت وجود لایه متخلخل محلی معرفی می شود. با تغییر این عدد بی بعد، رژیم غالب انتقال حرارت در لایه متخلخل می¬تواند به صورت مکانیزم هدایتی تا جابجایی تغییر کند. همچنین با توجه به تغییرات عدد ناسلت متوسط مشاهده گردید که میزان انتقال حرارت در محفظه در حالتی که لایه متخلخل میانی بصورت عمودی در محفظه قرار می¬گیرد، بالاتر است.
پوریا اکبرزاده، ایرج میرزایی، محمد حسن کیهانی، ابراهیم اکبرزاده،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

تاثیر لایه‌ی مرزی و جدایش موضعی آن روی ضریب برآ و پسا، خصوصاً در تحلیل رفتار هیدرودینامیکی هیدروفویل‌ها یکی از موضوعات مورد علاقه‌ی محققان علم مکانیک سیالات به‌شمار می‌آید. در این میان روش‌های کنترل لایه‌ی مرزی جهت افزایش ضریب برآ و کاهش ضریب پسا، بسیار رایج هستند. مطالعه‌ی آئرودینامیک جریان‌های با اعداد رینولدز پایین به علت کاربردهای خاص نظیر وسایل بدون سرنشین، ربات‌ها و کاوشگرهای زیرسطحی در ابعاد بسیار کوچک مورد توجه می‌باشد. به همین دلیل در این تحقیق، اثر دمش و مکش سیال از سطح فوقانی هیدروفویل‌ها روی کنترل جریان، ضریب برآ و پسا در جریان با اعداد رینولدز ۵۰۰ و ۲۰۰۰ بررسی شده است. روش عددی حجم محدود جیمسون و روش پیش‌شرط‌سازی توانی برای تحلیل جریان‌های ‌لزج تراکم‌ناپذیر ارائه شده است. جهت کنترل لایه‌ی مرزی یک جت دمش (مکش) با پهنای ۵/۲ % طول وتر در سطح فوقانی هیدروفویل قرار داده و نتایج برای کمیت‌های مختلف دمش (مکش) معرفی شده است. نتایج شبیه‌سازی نشان می‌دهد که دمش دور از لبه‌ی حمله با زاویه‌ی دمش کمتر و مکش عمود بر سطح دور از لبه‌ی حمله، ضریب برآ را افزایش می‌دهد. همچنین دمش با نسبت سرعت کمتر و مکش با نسبت سرعت بیشتر، تاثیر بهتری بر افزایش ضریب برآ دارد.
محسن نظری، مجتبی آشوری، محمد حسن کیهانی،
دوره ۱۴، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده

در این مقاله انتقال حرارت آب و نانو سیال آلومینا/آب در یک لوله دما ثابت حاوی ماده متخلخل در محدوده رینولدز ۷۰۰ تا ۵۰۰۰ به صورت تجربی مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به مطالعات انجام شده، انتقال حرارت نانوسیال در لوله حاوی ماده متخلخل با دمای ثابت به طور کامل بررسی نشده و مطالعات عمیق‌تری در این خصوص نیاز است. در این آزمایش، نانو سیال آلومینا در درصد حجمی‌های مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. پس از اندازه‌گیری دمای ورودی و خروجی لوله، عدد ناسلت متوسط برای هر درصد حجمی محاسبه و همزمان افت فشار در لوله نیز اندازه¬گیری می‌شود. با تکرار آزمایش، نتایج بدست آمده بوسیله روابط آماری در بازه اطمینان نمایش داده می‌شوند. صحت‌سنجی نتایج نیز با استفاده از روابط تئوری مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده نماینگر افزایش انتقال حرارت نانوسیال نسبت به سیال پایه است. انتقال حرارت جابجایی در لوله حاوی ماده متخلخل فلزی به عنوان راه¬کاری جدید برای افزایش انتقال حرارت مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج لوله متخلخل نشان دهنده افزایش قابل ملاحظه انتقال حرارت جابجایی تا حدود دو برابر، در مقایسه با لوله خالی است. اثرات همزمان انتقال حرارت و افت فشار نیز در لوله حاوی ماده متخلخل در نسبت‌های تخلخل مختلف ارائه و مورد بررسی قرار می‌گیرد.

دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

در این مقاله روش نوینی برای پایش فعال نوسانهای سازه ها ارائه می گردد. روشهای پیشین در زمینه پایش فعال نوسانهای سازه ها عموما بر اساس مباحث پیچیده ریاضی و کنترلی استوار بوده اند. در صورتی که رابطه سازی فرایند پیشنهادی بر پایه اصول دینامیک سازه ها می باشد و در آن نوسانهای سازه، با چندین عملگر و حسگر پایش می شود. در اینجا، نیروی هر عملگر به صورت نیروی معادل میرایی لزج پنداشته شده و تلاش می گردد نیروهای عملگرها به گونه ای محاسبه شوند که تعداد بیشتری از میرایی مودهای نوسان پایین سازه بحرانی شوند. با این کار، نیروهای عملگرها در یک فرایند ریاضی ساده به دست می آید. نخست رابطه سازی روش پیشنهادی بر مبنای استفاده از چندین عملگر در کنترل نوسانهای سازه ، با استفاده از اصول دینامیک سازه ها ارائه می گردد. سپس محل عملگرها و حسگرها با یک الگوریتم ساده مشخص می شود. کارایی روش پیشنهادی با بررسی تغییرات تغییر مکان در حالت های مختلف پایش فعال سازه پنج درجه آزادی که تحت اثر زلزله السنترو تحریک شده است، بررسی می گردد. نتایج عددی نشان می دهند، شیوه پایش فعال پیشنهادی عملکرد مناسبی در کاهش نوسانهای سازه دارد. مطابق نتایج بدست آمده، بیشینه تغییر مکان طبقات بالایی باتعداد عملگر و حسگر مناسب در سازه ۵ درجه آزادی تا ۷۰ درصد کاهش می یابد.
محمدحسن کیهانی، حسنی شکری، محمود نوروزی،
دوره ۱۶، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده

در این مطالعه، ناپایداری انگشتی لزج در جابجایی مخلوط‌شدنی سیال نیوتنی بوسیله سیال ویسکوالاستیک، مورد بررسی قرار گرفته است. مدلسازی سیال ویسکوالاستیک توسط معادله ساختاری کریمینال- اریکسن- فیلیبی صورت گرفته است. سادگی و وابستگی توابع رئولوژیک به نرخ برش از مزایای این معادله ساختاری محسوب می‌شود. همچنین برای نمایش این وابستگی از مدل کاریو- یاسودا استفاده شده است. در شبیه‌سازی غیرخطی، با کمک روش طیفی و تبدیلات هارتلی به بررسی تاثیر توابع رئولوژیک سیال ویسکوالاستیک جابجا‌کننده بر روی این ناپایداری پرداخته شده است. نتایج ارائه شده شامل کانتورهای غلظت، منحنی‌های میانگین غلظت عرضی، طول اختلاط و بازده جاروبی خواهد بود. نتایج نشان می‌دهد با تغییر پارامترها در جهت افزایش ویسکوزیته سیال ویسکوالاستیک جابجا‌کننده، از شدت ناپایداری کاسته شده و شاهد افزایش بازده جاروبی و کاهش طول اختلاط خواهیم بود. همچنین تغییر پارامترها در جهت افزایش ضریب اختلاف تنش نرمال اول در این نوع سیال، در آغاز بازده جاروبی را افزایش داده و سپس با پیشروی زمانی انگشتی‌ها، کاهش می‌دهد. این در حالیست که این عامل تاثیر چندانی بر روی طول اختلاط دو سیال نخواهد گذاشت. علاوه بر این، در ناپایداری انگشتی ویسکوالاستیک همانند انگشتی‌های لزج، مکانیزم‌های مختلف غیرخطی تعامل انگشتی‌ها همچون اثر انتشار، بهم‌پیوستگی و شکافتگی نوک انگشتی‌ها در کانتورهای غلظت قابل مشاهده است.
محسن نظری، آتنا قادری، محمد حسن کیهانی،
دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

در مقاله حاضر، سقوط قطره سیال فرو در سیال غیر مغناطیسی تحت اثر میدان مغناطیسی یکنواخت در جریان دوفازی به صورت عددی مطالعه می‌شود. برای این منظور، از روش ترکیبی شبکه بولتزمن مدل شان- چن و روش حجم محدود استفاده شده است. معادله شبکه بولتزمن با استفاده از اضافه کردن ترم نیروی مغناطیسی جهت به روزرسانی میدان جریان حل می‌شود، در حالیکه معادله القاء مغناطیسی به روش حجم محدود برای محاسبه میدان مغناطیسی حل خواهد شد. برای اعتبارسنجی حل میدان جریان، مدل مورد نظر توسط آزمون‌های معروف آزمایش لاپلاس و صعود آزادانه حباب مورد امتحان قرار گرفته است. به منظور اعتبارسنجی میدان مغناطیسی، خطوط پتانسیل مغناطیسی عبوری از دایره نفوذپذیر و تغییر شکل قطره سیال فرو ساکن تحت میدان مغناطیسی شبیه سازی شده است. نتایج عددی مطالعه حاضر با داده‌های تجربی و عددی محققین قبلی، مقایسه شده و تطابق خوبی مشاهده شده است. تاثیر عدد باند مغناطیسی، ضریب نفوذپذیری مغناطیسی و جهت میدان مغناطیسی بر روی سقوط قطره سیال فرو مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهند که هرچه عدد باند مغناطیسی یا قابلیت نفوذپذیری مغناطیسی بیشتر باشد، قطره در راستای میدان تغییر شکل بیشتری می‌دهد. همچنین اگر راستای میدان مغناطیسی عمودی باشد قطره سریعتر سقوط می‌کند در حالیکه میدان مغناطیسی افقی سقوط قطره را به تاخیر می‌اندازد.

دوره ۱۶، شماره ۹۱ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده

توت سفید در نواحی مختلف ایران گسترده شده است که بدلیل کوتاه بودن فصل برداشت و حساسیت به انبار کردن، غالباً از خشک کردن به عنوان روش نگهداری آن استفاده می شود. با توجه به ضایعات بالای این میوه در کشور و اهمیت صنایع تبدیلی و از طرفی مضرات مصرف قند و شکر، هدف این تحقیق بر دستیابی به نوعی کنسانتره از توت خشک با خصوصیات فیزیکوشیمیایی و رئولوژیکی مناسب به منظور استفاده های بعدی از آن به عنوان جایگزین شکر یا شربت اینورت در مواد غذایی مختلف، متمرکز گردید. پس از تمیز کردن و خیسانیدن توت خشک، عصاره حاصله توسط یک تغلیظ کننده چرخان در دامنه زمانی ۰، ۳۰، ۶۰، ۹۰ و ۱۲۰ دقیقه در یک دما و دور ثابت تغلیظ شد. در طی فرایند تغلیظ تغییرات pH، دانسیته، بریکس، رنگ و شاخص های رئولوژیکی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش زمان تغلیظ منجر به کاهش pH ، شاخص های رنگی L* ، b* و شاخص رفتار جریان و از طرفی افزایش بریکس، دانسیته، شاخص رنگی a* و ضریب قوام شد. با افزایش زمان تغلیظ و بدنبال آن افزایش بریکس، رفتار جریان رقیق شونده با برش تشدید شد.
 
حسنی شکری، محمد حسن کیهانی، محمود نوروزی،
دوره ۱۸، شماره ۸ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده

در این مطالعه به بررسی ناپایداری انگشتی در جابجایی سیال نیوتنی توسط سیال ویسکوالاستیک به کمک روش طیفی و تبدیلات هارتلی در محیط ناهمگن پرداخته شده است. از مدل وایت- متزنر به عنوان معادله ساختاری استفاده شده است. این مدل به خوبی قادر به ارائه رفتار باریک‌شوندگی و الاستیک سیال ویسکوالاستیک می‌باشد. ناهمگنی محیط به دو صورت مختلف در نظر گرفته شده است. در حالت اول نفوذپذیری در مقطع عرضی به صورت نمایی کاهش می‌یابد. این حالت، ناهمگنی کاهشی نامیده شده است. در حالت دوم نفوذپذیری محیط ابتدا روند افزایشی خواهد داشت و در میانه مقطع عرضی به حداکثر مقدار خود می‌رسد و سپس کاهش می‌یابد. این نوع ناهمگنی، ناهمگنی سهموی نامیده شده است. نتایج شامل کانتورهای غلظت، منحنی‌های طول اختلاط و بازده جاروبی خواهد بود. می‌توان ملاحظه نمود که در حالت اول درجه ناهمگنی تاثیر چندانی روی ساختار انگشتی‌ها نخواهد داشت. با این حال افزایش این پارامتر موجب کاهش طول اختلاط و افزایش بازده جاروبی خواهد شد. در حالیکه با تغییر درجه ناهمگنی در حالت دوم، ساختار انگشتی‌ها به شدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. همچنین در این حالت افزایش درجه ناهمگنی، افزایش طول اختلاط و کاهش بازده جاروبی را به‌دنبال دارد. همچنین در هر دو حالت، خاصیت باریک‌شوندگی سیال ویسکوالاستیک موجب ناپایدارتر شدن جریان خواهد شد. هرچند به نظر می‌رسد این تاثیر در محیط با ناهمگنی سهموی کمتر است.
مینا محمدی، محسن نظری، محمدحسن کیهانی،
دوره ۱۹، شماره ۷ - ( تیر ۱۳۹۸ )
چکیده

شناورسازی مهم‌ترین روش جداسازی مواد معدنی بوده و یک عنصر کلیدی بازیابی مواد معدنی باارزش از طریق شناورسازی، تعامل بین ذرات و حباب‌های هوا در آب است. در مقاله حاضر با رویکردی تجربی به مطالعه و آشکارسازی برخورد حباب ساکن و ذرات پلاستیکی پرداخته شده است. نتایج بررسی این برخورد در شناورسازی ذرات پلاستیکی کاربرد گسترده‌ای دارد. در این مقاله با ایجاد حباب ساکن به قطر ۵/۵میلی‌متر از طریق پمپ تزریق در سیال ساکن، به بررسی مکانیزم برخورد ذرات پلاستیکی به قطر ۱/۵میلی‌متر روی سطح حباب پرداخته شده است. ذرات پلاستیکی از طریق سیستم خلأ با سرعت صفر و در ارتفاع قابل تنظیم به سمت حباب رها می‌شوند. موقعیت زاویه‌ای برخورد ذره بر سطح حباب با تغییر فاصله رهاسازی تغییر می‌کند، به‌طوری که با افزایش فاصله رهاسازی، موقعیت زاویه‌ای ذره بر سطح حباب با گذشت زمان کاهش می‌یابد. زاویه برخورد اولیه در فاصله رهاسازی ۱۸/۶۸، ۱۳/۳۶ و ۱۰میلی‌متر به‌ترتیب ۱۸/۰۱، ۱۵/۱۵ و ۱۸/۸درجه به‌دست آمده است. در این مطالعه، عملکرد نیرو‌های پسا، مویینگی، فشاری، وزن و شناوری بر حالت‌های اتصال و جداشدن ذره بر سطح حباب گزارش شده است. به‌دلیل سرعت کم لغزش ذره بر سطح حباب، نیروی پسا در مراحل اتصال و جداشدن ناچیز است و نیروهای شناوری و گرانش نیز مقادیری ثابت هستند. نتایج نشان می‌دهند که نقش اصلی در نیروهای موثر در برخورد، نیروهای مویینگی و فشاری هستند. همچنین به بررسی تاثیر خط تماس سه‌فازی ذره بر نیروهای مویینگی و فشاری پرداخته شده که یکی از نوآوری‌های مطالعه حاضر است.


دوره ۲۰، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده

تحقیق حاضر، کوششی در جهت بررسی تأثیر مخارج مصرفی دولت بر رشد منطقه ای در ایران می باشد. رابطه مخارج دولتی و رشد اقتصادی، یکی از مباحث شناخته شده در ادبیات اقتصادی است. با توجه به اینکه یکی از مشکلات کشورهای در حال توسعه، عدم دستیابی به رشد مطلوب و پایدار اقتصادی است و این موضوع، نه تنها ایجاد مشکلات اقتصادی مانند رکود و بیکاری را موجب می شود، بلکه مشکلات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی را نیز در پی خواهد داشت. اقدامات سیاسی تثبیت اقتصادی دولت، می تواند عاملی در جهت کم کردن شکاف بین مسیر محصول بالقوه و محصول تحقق یافته و حفظ محصول تحقق یافته در نزدیکی سطح بالقوه آن باشد. یکی از مباحث مهم در زمینه برنامه ریزی منطقه ای، بررسی و شناخت نابرابری های مناطق جغرافیایی در ابعاد گوناگون است. در مقاله حاضر، با استناد به اطلاعات و آمار موجود، بر اساس برآورد مدل های رگرسیونی رابطه بین مخارج دولت و رشد منطقه ای با به کارگیری داده های منطقه ای مرکز آمار در دوره (۱۳۹۶-۱۳۸۰) با استفاده از روش اقتصاد سنجی فضایی تبیین می شود. در انجام محاسبات، از نرم افزار Excel و نرم افزار R استفاده شده است. این پژوهش، در پی توضیح رشد مناطق مختلف با استفاده از مخارج دولت است، که اولاً، آیا مخارج دولت، بر رشد مناطق، اثر معنی داری دارد؟ و ثانیاً، آیا  این مناطق با گذشت زمان، از لحاظ رشد اقتصادی، همگرا می شوند؟ به عبارتی، مخارج دولت باعث تشدید واگرایی یا همگرایی منطقه ای در کشور شده است؛ نتایج حاصل از این تحقیق، بیان کننده اثر منفی مخارج مصرفی دولت، رشد جمعیت و سرمایه انسانی بر رشد منطقه ای در ایران، و معناداری متغیر وابستگی فضایی، نشان دهنده آثار مثبت سر ریز ناشی از رشد اقتصادی در مناطق می باشد.

 
مجتبی آشوری، محسن نظری، محمد حسن کیهانی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( دی ۱۳۹۹ )
چکیده

سقوط ذرات جامد درون سیال بعنوان یکی از مسایل پرکاربرد در بسیاری از صنایع از جمله صنعت آب و فاضلاب، زیست فناوری، مهندسی محیط زیست، مهندسی دریا و... است. در این پژوهش به مطالعه آزمایشگاهی سقوط گلوله‌های فولادی با قطرهای مختلف (از ۸ تا ۲۵ میلی‌متر) درون یک کانال آب ایستا (با فاصله از دیواره) پرداخته شده است. همچنین بعنوان یک مطالعه موردی اثر دیواره بر حرکت و سرعت گلوله با قطر مشخص مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور از یک دوربین تصویر برداری پرسرعت استفاده و سرعت سقوط گلوله‌ها در حین سقوط تا زمان رسیدن به سرعت حدی بصورت تابعی از زمان توسط پردازش تصویر استخراج شده است. ضریب پسا و سایر پارامترهای وابسته نیز محاسبه و گزارش شده است. همچنین برای اولین بار نتایج آزمایشگاهی به دست آمده مربوط به سرعت لحظه‌ای و حدی با نتایج آزمایشگاهی سایر پژوهشگران و حل عددی معادلات حاکم مقایسه و صحت سنجی شده است. حداکثر اختلاف گزارش شده بین نتایج بدست آمده آزمایشگاهی و حل عددی برای سرعت لحظه‌ای و حدی به ترتیب ۱۲ و ۵/۴ درصد می‌باشد. بر اساس نتایج بدست آمده، نتایج آزمایشگاهی مربوط به ضریب پسا تطابق بسیاری با رابطه ضریب پسا پیشنهادی پژوهش‌های پیشین دارد. نتایج همچنین نشان داد که سقوط گلوله در نزدیکی دیواره منجر به تغییر مسیر گلوله در راستای افقی می‌شود اما سرعت سقوط در مقایسه با حالت دور از دیواره تغییر چندانی نداشته است.
افسانه بکرپوشیده، امید خادم حسینی، علی کیهانی، علیرضا احمدی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( دی ۱۳۹۹ )
چکیده

یکی از سیستم‌های اندازه‌گیری جهت شناسایی پارامترهای مودال سازه، دوربین‌های ویدیویی دیجیتال است. تحلیل‌های مودال انجام‌شده بر اساس اندازه‌گیری‌های ویدیویی علی‌رغم مزایای زیاد، به ‌‌دلیل وابستگی به نشانه‌های کنتراست بالا با چالش‌هایی همراه است. به همین دلیل پژوهش حاضر به ارائه‌ی الگوریتمی پرداخته‌ است که توانایی شناسایی و استخراج پارامترهای مودال با وضوح بالا را تنها بر اساس پاسخ‌های میدان-کامل اندازه‌گیری‌‌شده و بدون نیاز به آماده‌سازی اضافی سطح سازه‌ای دارد. این الگوریتم مبتنی بر فاز است و با بهره‌گیری از روش جداسازی کور منبع و تکنیک بزرگنمایی حرکت اجرا می‌شود. همچنین از یک تکنیک تجزیه هرمی چند‌مقیاسی برای استخراج فاز‌ پیکسل‌های مکانی-زمانی و میدان-کامل استفاده می‌کند. به منظور صحت‌سنجی الگوریتم، ویدیوی ارتعاش آزاد و تصادفی دو تیر با اتصال گیردار و اتصالات مفصلی با پارامترهای مودال معلوم، در محیط نرم‌افزار متلب بازسازی شد. میانگین اختلاف مقادیر شناسایی شده با مقادیر تئوری برای فرکانسهای مودهای اول تا چهارم کمتر از ۲ درصد و برای میرایی کمتر از ۱/۰ بدست آمده است. نتایج این بخش توانایی الگوریتم در تشخیص مودهای نزدیک به هم سازه را نیز تایید می‌کند. همچنین جهت ارزیابی عملکرد آن در شرایط آزمایشگاهی، ویدیوی ارتعاش آزاد و تصادفی تیر آلومینیومی با اتصال گیردار که در آزمایشگاه و با استفاده از دوربین سرعت‌-بالا تهیه‌شده بود، مورد بررسی قرار گرفت. مقایسه‌ی نتایج با مقادیر تئوری و یا گزارشات ارائه‌شده در مطالعات موردی، نشان می‌دهد که استفاده از تکنیک معرفی‌شده در این مقاله راهکار مناسب و امیدبخشی جهت شناسایی پارامترهای مودال سازه است.

دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده

در این مقاله روشی جهت تشخیص خرابی تیر اویلر-برنولی مبتنی بر ابر المان، ارائه شده است. روش ارائه شده با استفاده از سیگنال حوزه زمانی پاسخ ارتعاش آزاد، موقعیت و عمق ترک در تیر اولر – برنولیِ مدل شده با سختی اصلاح شده بر اساس مدل فنر پیچشی را، با سرعت و دقت بالا ارائه می­دهد. پاسخ­های تاریخچه زمانی همان شتاب­ در لبه المان­های الاستیک تیر است که در این پژوهش در معرض بار ضربه، اندازه­گیری شده­اند. شتاب­های این سازه از روش انتگرال­گیری زمانی نیومارک-بتا محاسبه می­گردد. در ابتدا تابع هدف مسئله تشخیص خرابی، جهت بهینه­سازی به روش الگوریتم ازدحام ذرات، تعریف شده و با حل مسئله بهینه­سازی در محیط متلب، شدت و محل ترک­های عرضی محاسبه می­شود. به منظور ارزیابی دقت روش ارائه شده، ۳ نمونه تیر در نظر گرفته شده است. نتایج حاکی از آن است که پس از حداکثر ۵۰ بار اجرای الگوریتم، خطای محاسباتی کمتر از ۱۰ درصد در داده­های محل و عمق ترک وجود خواهد داشت.

صفحه ۱ از ۱