جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای گردویی

مجتبی دهقان، فتح اله قدس، مهدی گردویی،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده

فرآیند اتصال نورد انباشتی (ARB) به عنوان یکی از روش¬های تغییر شکل پلاستیک شدید (SPD)، یک فرآیند نورد چندمرحله¬ایست که منجر به تولید ورق¬های فلزی با استحکام بالا و ساختار بسیار ریزدانه با ابعاد نانومتری می¬شود. در این تحقیق ۱۳ سیکل فرآیند اتصال نورد انباشتی با عملیات حرارتی بین¬سیکلی، بر روی ورق آلومینیوم خالص تجاری انجام و سپس تغییرات ریزساختار قطعه تا دستیابی به دانه¬های نانومتری بررسی شده است. همچنین با انجام آزمون میکروسختی¬ در جهت ضخامت ورق، تغییرات سختی در جهت ضخامت مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت با انجام آزمون کشش تک مخور در سه جهت نورد (RD)، عمود بر جهت نورد (TD) و زاویه ی o۴۵ نسبت به جهت نورد، چگونگی تغییرات استحکام و درصد افزایش طول نسبی و همچنین ناهمسانگردی خواص مکانیکی ورق طی سیکل¬های مختلف فرآیند اندازه¬گیری و بررسی شده است.
مهدی فلاحتی نقیبی، مهدی گردویی، محمد بخشی جویباری، عبدالحمید گرجی ولوکلا،
دوره ۱۴، شماره ۱۳ - ( ويژه‌نامه اول ۱۳۹۳ )
چکیده

در این مقاله با هدف ارائه‌ی یک الگوی جدید تست جهت پیش‌بینی حد شکل‌دهی لوله ‌فولادی زنگ‌نزن ۳۰۴، نخست به بررسی عددی اثر نحوه بارگذاری و هندسه قالب بر مسیر کرنش و ناپایداری پلاستیک ایجاد شده در لوله پرداخته و مطالعه اثر هندسه قالب با تغییر در شعاع گوشه و طول‌ ناحیه تغییر شکل انجام شد. در این پ‍ژوهش، اثر مقدار تغذیه محوری لوله در حالت بارگذاری با تغذیه محوری بر نسبت کرنش (β) نیز مورد بررسی قرار گرفت. در این شرایط، با افزایش طول ناحیه تغییر شکل، نسبت کرنش (β) به سمت صفر میل می‌کند که این نتیجه مستقل از شرایط مرزی است. با افزایش شعاع گوشه قالب در حالت بارگذاری آزاد، نسبت کرنش (β) کاهش می‌یابد و مسیر کرنش به سمت حالت کرنش‌صفحه‌ای نزدیک می‌شود؛ درحالی‌که در بارگذاری با تغذیه محوری، افزایش شعاع قالب تاثیر قابل توجهی بر مسیر کرنش قطعه و نسبت کرنش ندارد. در حالت بارگذاری با تغذیه محوری، با افزایش مقدار تغذیه لوله، نسبت کرنش (β) کاهش چشم‌گیری می‌یابد. در بخش تجربی از این تحقیق، تعداد ۱۰ تست از شبیه‌سازی مذکور برای استخراج منحنی حد شکل‌دهی به‌گونه‌ای انتخاب و اجرا گردید که پراکندگی یکنواختی از نقاط پارگی در صفحه کرنش حاصل شود. لوله‌های مدرج شده تحت شرایط کنترل شده تا رسیدن به پارگی تحت بارگذاری قرار گرفت و با اندازه‌گیری کرنش در نواحی مجاور پارگی منحنی حد شکل‌دهی لوله فولادی ترسیم گردید.
حسن غفوریان نصرتی، مهدی گردویی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

در سال‌های اخیر استفاده از روش‌ شکل‌دهى با بالشتک کشسان به علت انعطاف‌پذیرى بالای این فرایند در تولید قطعات یکپارچه‌ توخالی از ورق و لوله، کیفیت مطلوب سطح و کاهش هزینه تمام‌شده مورد توجه صنایع خودروسازی، هوافضا و تسلیحاتی قرار گرفته است. در این پژوهش تحلیل عددی و تجربی فرایند انبساط‌دهی آزاد لوله درزدار ‌فولادی زنگ‌نزن ۳۰۴، با استفاده از بالشتک کشسان از جنس پلی‌اورتان انجام گردید. در شبیه‌سازی عددی به روش المان محدود از حل‌گر صریح نرم‌افزار آباکوس ۶,۱۲ برای مدل‌سازی سه‌بعدی فرایند استفاده و اثر شرایط اصطکاکی مختلف مورد بررسی قرار گرفت. رفتار بالشتک به صورت یک ماده‌ی هایپرالاستیک تراکم‌ناپذیر با معادله ساختاری مونی-ریولین و لوله فولادی با رفتار الاستیک-پلاستیک و معیار شکست نرم پیش‌رونده از نوع منحنی حد شکل‌دهی تحلیل شد. در بخش تجربی از این تحقیق، آزمون فشار لاستیک بر اساس استاندارد ASTM D۵۷۵-۹۱ انجام و منحنی تنش-کرنش و ثوابت معادله ساختاری پلی‌اورتان تعیین گردید. شکل‌دهی لوله‌های مدرج فولادی، با استفاده از بالشتک کشسان در شرایط مختلف روانکاری تا رسیدن به آستانه پارگی انجام؛ توزیع کرنش‌های طولی، محیطی و ضخامتی بدست آمد. نتایج نشان داد سیستم روانکاری مورد استفاده –به‌ویژه بین لاستیک و لوله- نقش به‌سزایی در کنترل چروکیدگی، افزایش عمق بالج، کاهش نیروی شکل‌دهی و انرژی تلف‌شده‌ی اصطکاکی فرایند خواهد داشت. همچنین مشخص شد که قطعات سالم بدون چین‌خوردگی با استفاده از روانکار نایلون بین لاستیک و لوله، و روانکار روغن کشش بین لوله و قالب شکل‌ داده می-شود.
سجاد ایزدپناه نجم آباد، مهدی گردویی، سید هادی قادری،
دوره ۱۵، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده

این مقاله یک روش جدید عددی-تجربی برای محاسبه‌ی ثوابت معیار تسلیم ناهمسانگرد پیشرفته‌ی BBC۲۰۰۳ ارائه می‌دهد. محاسبه‌ی هشت ثابت این معیار تسلیم نیازمند تعیین تجربی هشت خاصیت مکانیکی است. این خواص عبارتند از تنش تسلیم تک‌محوره در جهت ۰، ۴۵ و ۹۰ درجه نسبت به راستای نورد، ضرایب ناهمسانگردی در این جهت‌ها و تنش تسلیم در شرایط کرنش صفحه‌ای در دو جهت ۰ و ۹۰ درجه. اما، تعیین تنش تسلیم و ضرایب ناهمسانگردی دو محوره یکسان هزینه‌ی نسبتا بالایی دارد. در روش ارایه شده در این مقاله، ثوابت معیار تسلیم با استفاده از یک شیوه‌ی ساده، بر مبنای تنش‌های تسلیم کرنش صفحه‌ای در دو جهت ۰ و ۹۰ درجه نسبت به راستای نورد، محاسبه ‌می‌شود. دستگاه معادلات ثوابت تابع تسلیم، با تشکیل تابع خطا و کمینه کردن آن با استفاده از روش شیب‌دارترین نزول به روش عددی حل می‌شود. در دو مطالعه‌ی موردی، ثوابت معیار BBC۲۰۰۳ برای ورق آلومینیوم از آلیاژهای AA۳۱۰۵ و AA۶۰۶۱-O با استفاده از این روش محاسبه شد. سپس، دقت پیش‌بینی تنش تسلیم تک‌محوره و ضریب ناهمسانگردی در جهت‌های مختلف و نیز قابلیت منطبق شدن سطح تسلیم با نتایج تجربی، برای دو معیار تسلیم BBC۲۰۰۳ و هیل۴۸، بررسی شد. نتایج نشان می‌دهد که روش ارائه شده دارای دقت و ثبات مطلوب در محاسبه‌ی ثوابت معیار تسلیم پیشرفته و در نتیجه پیش بینی خواص مکانیکی ورق‌های ناهمسانگرد، در جهت‌های مختلف می‌باشد.
ناصر دبیری، سید هادی قادری، مهدی گردویی،
دوره ۱۵، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده

شکل‌دهی پینی به‌عنوان یک روش شکل‌دهی موثر در صنایع هوایی، از فرایند ساچمهزنی مشتق شده است. کاربرد عمدهی آن جهت تولید قطعات نازک بزرگ با انحناهای ملایم از جمله پنلها و پوستهی بال هواپیماها میباشد. این فرایند به دو دستهی شکل‌دهی پینی بدون پیشکرنش کشسان (شکل‌دهی پینی رایج) و با پیشکرنش کشسان (شکل‌دهی پینی تنشی) قابل تقسیم است. در این پژوهش، مطالعهی عددی و تجربی فرایندهای ساچمهزنی و شکل‌دهی پینی با و بدون پیشکرنش کشسان ورقهای آلیاژ آلومینیمی انجام گرفت. جهت انجام آزمایشهای تجربی، از ساچمههای فولادی با قطرهای mm ۴/۰ و mm ۶/۰ و نوارهایی از جنس آلیاژ آلومینیم ۶T-۶۰۶۱Al استفاده شد. برای اعمال پیشکرنش کشسان، قیدهایی با چهار شعاع پیشخمش متفاوت ∞، mm ۵۰۰، mm ۳۷۵ و mm ۲۵۰ طراحی و ساخته شدند. در بخش عددی با بهکار بردن پارامترهای مشابه با آزمایشها، ابتدا با استفاده از یک مدل سهبعدی با توزیع تصادفی ساچمه، فرایند ساچمهزنی شبیهسازی و تنشهای ایجاد شده در ورق (تنشهای اعمالی و پسماند) بهدست آمد. در ادامه با استفاده از این مدل و طی روندی سه مرحله‌ای، فرایندهای شکل‌دهی پینی و شکل‌دهی پینی تنشی شبیهسازی شدند. نتایج نشان داد که اعمال پیشکرنش در توزیع پروفیل تنش درون ورق و در نتیجه در تغییر شکل نهایی آن بسیار تأثیرگذار است. بر همین اساس، شکل‌دهی پینی تنشی در مقایسه با شکل‌دهی پینی رایج انحنای بزرگتری در ورق ایجاد می‌کند. همچنین با افزایش ممان پیشخمش (کاهش شعاع پیشخمش)، انحنای ایجاد شده در جهت اعمال پیشخمش، افزایش مییابد.
حسن غفوریان نصرتی، سیدمحمدحسین سیدکاشی، مهدی گردویی،
دوره ۱۶، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده

روش انبساط‌دهی با ابزار الاستومری به عنوان یکی از روش‌های انعطاف‌پذیر در تولید قطعات تو خالی یکپارچه مورد استفاده قرار گرفته است. امروزه، استفاده از روش‌های شکل‌دهی انعطاف‌پذیر به علت انعطاف‌پذیرى بالا، کیفیت مطلوب سطح و کاهش هزینه تمام شده مورد توجه اغلب صنایع اعم از هوافضا و تسلیحاتی می‌باشد. در این پژوهش، شبیه‌سازی اجزای محدود به وسیله نرم‌افزار آباکوس برای بررسی رفتار فرایند انبساط‌دهی لوله فولادی زنگ‌نزن ۳۰۴ با استفاده از ابزار الاستومری اجرا گردیده است. در ابتدا نتایج شبیه‌سازی با مقایسه بین هندسه لوله تغییر شکل یافته با آزمون‌های تجربی مورد بررسی و صحت‌سنجی قرار گرفت. هدف از تحقیق حاضر تعیین عوامل فرایند و بررسی میزان تاثیر آن‌ها بر ضخامت و متوسط ارتفاع انبساط‌دهی لوله می‌باشد. در این راستا، طراحی آزمایش با روش عاملی کامل صورت گرفت و نتایج با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس تفسیر، و مدلی رگرسیونی برای پیش‌بینی این مقادیر ارائه گردید. مشخص شد که از بین عوامل بررسی‌شده، اصطکاک (بین لوله و لاستیک)، ارتفاع لاستیک، میزان پیشروی سنبه و تغذیه محوری لوله اثر معناداری بر روی فرایند دارند. در نهایت مقدار بهینه عوامل موثر در شرایط مورد بررسی این پژوهش ارائه گردیده است.
مجتبی دهقان، فتح‌اله قدس، مهدی گردویی، حمیدرضا محمدیان سمنانی،
دوره ۲۱، شماره ۶ - ( خرداد ۱۴۰۰ )
چکیده

هدف از انجام این پژوهش، بهبود خواص استحکامی کامپوزیت هیبریدی چند لایه­ی الیاف شیشه- آلومینیوم، با استفاده از ورق­های آلومینیوم AA۱۰۵۰ فرآوری­شده توسط فرآیند اتصال نورد انباشتی در ساخت کامپوزیت است. همچنین تأثیر مراحل مختلف فرآیند اتصال نورد انباشتی بر خواص استحکامی کامپوزیت هیبریدی مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا ورق آلومینیوم AA۱۰۵۰ تحت فرآیند اتصال نورد انباشتی قرار گرفت. سپس ریزساختار و خواص مکانیکی ورق توسط میکروسختی­سنجی و آزمون کشش تک­محور بررسی شد. در ادامه آلومینیوم فرآوری­شده توسط فرآیند اتصال نورد انباشتی جهت ساخت کامپوزیت چندلایه آلومینیوم تقویت‌شده با الیاف شیشه مورد استفاده قرار گرفت. نحوه­ی چیدمان اجزای کامپوزیت به­صورت ۱/۲  (آلومینیوم-الیاف شیشه-آلومینیوم) بوده است. در پایان خواص کششی کامپوزیت هیبریدی بررسی شد. با انجام فرآیند اتصال نورد انباشتی سختی و استحکام ورق افزایش قابل ملاحظه­ای می­یابد. همچنین قابلیت ازدیاد طول ورق پس از کاهش شدید در مرحله­ی اول، در ادامه­ به­آرامی افزایش می­یابد. استفاده از ورق آلومینیوم فرآوری­شده توسط اتصال نورد انباشتی در ساخت کامپوزیت هیبریدی موجب بهبود قابل­توجه استحکام کششی کامپوزیت می­شود. در کامپوزیت هیبریدی ساخته شده از آلومینیوم آنیل شده، قسمت اعظم ازدیاد طول لایه­ی آلومینیومی پس از شکست الیاف شیشه و در شرایط خارج از کامپوزیت هیبریدی روی می­دهد. در نتیجه کاهش قابلیت ازدیاد طول ورق پس از فرآیند اتصال نورد انباشتی باعث می­شود، طی آزمون کشش کامپوزیت هیبریدی لایه­ی فلزی و الیاف شیشه تقریباً همزمان دچار شکست شوند و منجربه کاهش شکل­پذیری کامپوزیت نمی­شود. بنابراین کل جذب انرژی و چقرمگی شکست لایه­ی آلومینیومی در شرایطی که کامپوزیت هیبریدی دچار شکست نشده است، به­وقوع می­پیوندد.
صادق مرادی، مهدی گردویی، حسن غفوریان نصرتی، سید مجتبی واردی کولایی،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( دی ۱۴۰۰ )
چکیده

فرایند ایکپ مداوم، روشی نسبتا جدید و کمتر شناخته شده‌ است که باعث بهبود خواص مکانیکی ماده می‌شود. در پژوهش حاضر، به بررسی پارامترهای موثر بر فرایند ایکپ مداوم آلیاژ آلومینیومی ۷۰۷۵ پرداخته شده است. تاثیر پارامترهای ورودی شامل شعاع چرخ­دوار، زاویه­ی خم میله، زاویه­های گوشه و کانال قالب، ضریب اصطکاک بین میله و چرخ­دوار، ضریب اصطکاک بین میله و قالب و نسبت ابعادی کانال قالب بر روی گشتاور فرایند، نیروی اعمالی بر قالب، میزان تنش و کرنش پلاستیک موثر، میزان انحناء میله خروجی و یکنواختی توزیع کرنش در سطح مقطع میله به عنوان پارامترهای خروجی بررسی می­شود. طراحی آزمایش­ها براساس روش سطح پاسخ در نرم­افزار مینی­تب اجرا و شبیه­سازی آن­ها با استفاده از نرم­افزار آباکوس انجام شده است. به منظور صحت­سنجی، استحکام محصول پس از اجرای فرایند ایکپ مداوم میله آلومینیومی ۷۰۷۵ مورد بررسی و خطای ۵/۷ درصدی مشاهده شد. مشخص شد که پارامترهای زوایای کانال قالب و ضریب اصطکاک بین میله و قالب بر روی تمامی پاسخ­ها تاثیری معنی‌دار دارد. مقادیر بهینه این فرایند با هدف دستیابی به میزان حداکثر استحکام، حداقل گشتاور و انحنای میله و همچنین دستیابی به توزیع کرنش یکنواخت­تر برای پارامترهای ورودی بدست آمده است.

صفحه ۱ از ۱