جستجو در مقالات منتشر شده
۷ نتیجه برای اراک
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
ا چیدمان فضایی عناصر سازمان فضایی در صورتی به توسعه پایدار منجر خواهد شد که سه جزء اصلی محیط زیست، رشد اقتصادی و توسعه اجتماعی با تاکید بر انسانمحوری در آن مد نظر قرار گرفته باشد. بهمنظور شناسایی عدم تعادلها در پراکنش فضایی، بهرهگیری از روشهای مناسب که توانایی ترکیب شاخصهای گوناگون را در سازمان فضایی داشته باشد حائز اهمیت است. هدف از انجام این پژوهش در مرحله اول تبیین عوامل استراتژیک تاثیرگذار بر مدیریت سیاسی فضای جغرافیایی شهرستان اراک از طریق مطالعات کتابخانهای و میدانی و در مرحله دوم سطحبندی این عوامل براساس اهمیت و میزان تاثیرگذاریشان توسط روش تحلیل سلسلهمراتبی (AHP) جهت مدیریت اصولی فضای جغرافیایی شهرستان اراک است.
نوع تحقیق براساس هدف کاربردی توسعهای و براساس ماهیت و روش، توصیفی است. روش تحقیق این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و برای گردآوری اطلاعات از منابع کتابخانهای، اینترنتی و مصاحبه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل یافتههای پرسشنامهای روش AHP، و برای وزندهی عوامل نرمافزار ۱۱ EXPERT CHOICE که نرمافزاری تخصصی برای تجزیه و تحلیل فرآیند سلسلهمراتبی است، به کار رفتند.
بعد از تعیین اهمیت هر یک از عوامل، وجود زمینههای مناسب توسعه بازرگانی با وجود پایانههای بار و مسافر و گمرک و سایت نمایشگاهی بینالمللی در اراک، بهرهبرداری ناپایدار و بیش از ظرفیت منابع، وجود بازارهای هدف بهویژه در کشورهای همسایه، نابهسامانی بازار و نابههنگامبودن برخی سیاستهای حمایت از تولیدات بخش کشاورزی بهعنوان مهمترین عوامل داخلی و خارجی شهرستان شناخته شدند.
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده
خاستگاه آرا در انتخابات مجلس شورای اسلامی گوناگونی بالایی دارد. در بسیاری از حوزههای انتخابیه کشور الگویی توزیع فضایی آرا تابع گرایشها و علائق محلی رایدهندگان است. مشخصهای که معمولا در حوزههای انتخابیه مراکز استانی کمتر رخ میدهد و بیشتر تابع فرایندهای سطح کلان و مقیاس ملی هستند. در این دست حوزهها بین گرایش منتخب ریاست جمهوری و گرایش نمایندگان به مجلس راهیافته هماهنگی دیده میشود. حوزه انتخابیه اراک، کمیجان و خنداب از ان دست حوزههایی که خاستگاه آرا نمایندگان هماهنگی بالایی با روندهای سطح ملی دارد. مقاله حاضر بر این فرضیه استوار است که این گرایش سیاسی رئیسجمهوری برگزیده و کلانروندهای ملی است که به گرایش سیاسی منتخبان مردم در مجلس شورای اسلامی جهت و معنا میدهد. دروندادهای (دادهها و اطلاعات) مورد نیاز پژوهش به روش کتابخانهای گرداوری شده و روش شناسی حاکم بر متن ماهیت توصیفی- تحلیلی دارد. نتیجه پژوهش نشان داد که احزاب و جریانهای سیاسی متاثر از تعاملی که با کلانروندهای پایتخت و مقیاس ملی دارند به نتیجه انتخابات و گرایش سیاسی منتخبان حوزههای انتخابیه اراک، کمیجان و خنداب جهت و معنا میدهند.
دوره ۱۵، شماره ۷۷ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
با توجه به مشتری پسندی محصول ژله خوراکی، امروزه استفاده از آن در گروههای سنی مختلف دو چندان شده است. در فرمولاسیون این محصول شکر و رنگهای سنتتیک به کار میرود که قابل جایگزینی است. در این پژوهش اثر ژلاتین و میزان کنسانتره انار (با هدف جایگزینی شکر و رنگ) در فرمولاسیون ژله پروبیوتیک مورد مطالعه قرار گرفت. بهینه سازی فرمولاسیون با استفاده از متغیرهای مستقل، میزان ژلاتین در محدوده ۵-۲ درصد و میزان کنسانتره انار در ۴-۱ درصد، در ژله حاوی لاکتوباسیلوس پاراکازئی انجام گرفت. نمونهها طبق طرح آماری مرکب مرکزی تولید و سپس شاخص-های فیزیکو-شیمیایی، ماندگاری باکتری پروبیوتیک و خواص حسی مورد بررسی قرار گرفت. با بررسی شاخصهای رنگ، شاخص L با افزایش میزان ژلاتین ابتدا سیر کاهشی داشته و با گذشت زمان سیر افزایشی داشت. شاخص a نیز بیشترین مقدار را در غلظت ۵ درصد ژلاتین داشت. مقدار کنسانتره انار بر روی شاخص a تاثیر معنی داری داشت و تا غلظت ۸/۲ درصد مقدار شاخص قرمزی با گذشت زمان کاهش یافت. برهمکنش ژلاتین-کنسانتره انار بر روی pH تاثیر مثبت داشته و بیشترین میزان پذیرش کلی حسی تیمارها در غلظت ۸/۲% کنسانتره انار بدست آمد. با افزایش درصد ژلاتین، تاثیر منفی بر پذیرش کلی مشاهده شد. در ارزیابی ماندگاری باکتری پروبیوتیک، بیشترین میزان رشد باکتری در روز ۱۸ نگهداری بدست آمد. بر مبنای نتایج این پژوهش، میتوان در فرمولاسیون ژله خوراکی با کاربرد سویه پروبیوتیک و جایگزینی کنسانتره انار قابلیت پذیرش فرآورده نهایی و خواص سلامت بخشی آن را افزایش داد و ویژگیهای فیزیکو-شیمیایی آن را بهبود بخشید.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۷ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده
در این مطالعه تاثیر افزودن آرد نخودچی در سه سطح (۰، ۵/۱ و ۳%) و زمان نگهداری در سه دوره (۱، ۱۱ و ۲۱ روز) بر زنده مانی باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پاراکازئی و خواص کیفی ماست میوه ای محتوی ۱۵% پوره سیب با روش سطح پاسخ بررسی شد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد با افزایش مقدار آرد تا سطح ۵/۰ درصد زنده مانی باکتری پروبیوتیک افزایش ولی با افزایش بیشتر آن تعداد باکتری ها بطور معنی دار کاهش یافت (۰۵/۰P<). با گذشت زمان تعداد باکتری ها کاهش یافت (۰۵/۰P<). افزایش مقدار آرد نخودچی باعث کاهش pH، درصد رطوبت، سینرزیس و افزایش اسیدیته، خاکستر و ویسکوزیته ظاهری شد (۰,۰۵P<). طی زمان نگهداری pH و رطوبت کاهش و ویسکوزیته ظاهری افزایش یافت (۰,۰۵P<). در ارزیابی حسی نمونه ها با افزایش مقدار آرد امتیاز طعم کاهش و امتیاز قوام افزایش یافت (۰,۰۵P<). در نهایت مقدار آرد نخودچی ۳۶/۲ درصد و زمان نگهداری ۹ روز به عنوان شرایط بهینه تعریف گردید.
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
انجام توسعه و ایجاد نقاط مناسب برای توسعه شهری بدون در نظر گرفتن توان اکولوژیکی مشکلات اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی متعددی را درپی دارد. این پژوهش در چارچوب روش آنالیز سیستمی با هدف تعیین نقاط مناسب جهت توسعه شهری، براساس شاخصهای مدل ارزیابی توان اکولوژیک توسعه شهری ایران در حاشیه شهر اراک انجام شده است. به این منظور از روشهای تصمیمگیری چندمعیارهAHP و فازی AHP باکلی جهت تعیین وزن معیارها و توابع عضویت فازی برای استانداردسازی آنها استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که از مجموع کل مساحت منطقه بهروش FAHP، %۶۳ دارای اراضی با توان درجه یک و %۱۲ دارای اراضی نامناسب برای کاربری توسعه شهری هستند و به روش AHP، %۶۵ دارای توان درجه یک و %۲۱ نامناسب است. نتایج کنترل طبقات مدل توسعه شهری در این مطالعه ضمن تأیید مدل تصمیمگیری سلسله مراتبی AHP در منطقه مورد مطالعه مشخص نمود که روش تصمیمگیری چندمعیاره FAHPبهترین روش ارزیابی است که عمل ارزیابی توان اکولوژیک سرزمین را با دقت بیشتری مدلسازی کرده و تطابق بیشتری با واقعیت زمینی داشته است.
سید علیرضا مصطفوی، حامد صفی خانی، علی کریمی، سیاوش صالح فرد،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
اراک در رتبه ۷۱ آلودهترین شهرهای جهان قرار دارد. هوای اراک ازنظر داشتن عوامل آلودهکننده از پایتخت ایران آلودهتر است. ورود حجم زیادی از آلودگیها به این شهر نشان میدهد که درصد بالایی از آلودگی در شهری با وسعت کم متمرکزشده است و این حجم از آلودگی هم برای انسان و هم برای محیطزیست بسیار خطرناک است. بهمنظور کاهش آلودگی هوای شهر، دولت ایران در سال ۲۰۰۷ طرحی با نام طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک را تصویب کرد. در این طرح جامع، احداث بزرگراهی به نام امیرکبیر (۵۵ متری) تصویب شده است که شرق و غرب اراک را به هم متصل می نماید. در این مقاله به صورت عددی و تجربی، تأثیر احداث این بزرگراه بر میزان کاهش آلایندگی هوای شهر اراک بررسی شده است. در قسمت نتایج، جزئیات تغییرات میزان آلودگی هوا در شهر اراک قبل و بعد از احداث این بزرگراه مقایسه شده است. نتایج بیانگر آن است که برای آلاینده ناکس ۲,۷۵ درصد کاهش، برای مونو اکسید کربن ۴ درصد کاهش مشاهده شده است و برای دی اکسید گوگرد بدون تغییر حاصل شده است. در نتیجه اجرای این طرح با هزینه های تاسیس بسیار زیاد، تأثیر زیاد و قابل ملاحظه ای برای بهبود آلایندگی هوا در سطح شهر اراک را به همراه نخواهد داشت.
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۰ )
چکیده
بازیابی پارامترهای بیوفیزیکی و بیوشیمیایی پوشش گیاهی که در طیف گستردهای از برنامهها مانند مطالعات اقلیمی، نرخ فتوسنتز، وضعیت تغذیهای گیاهان و چرخههای ژئوشیمیایی مورد استفاده قرار میگیرند، از اهمیت بالایی برخوردار است. آگاهی از این پارامترها دید مناسبی دربارۀ سلامت گیاهان، وضعیت رشد آنها و کیفیت پوشش گیاهی فراهم میآورد و امکان بررسی طولانیمدت پویایی پوشش گیاهی را میسر میسازد. بهطورکلی، رویکردهای بازیابی پارامتر در دو گروه کلی رویکردهای آماری ـ تجربی و رویکردهای مبتنی بر مدلهای فیزیکی قرار میگیرند. در این مطالعه بازیابی پارامترهای شاخص سطح برگ (LAI)، مقدار کلروفیل و سطح پوشیدهشده با پوشش گیاهی (FVC) با استفاده از رویکرد آماری ـ تجربی از تصاویر ماهوارهای کریس ـ پروبا در منطقۀ باراکس اسپانیا ارائه شده است. در این رویکرد برای بازیابی پارامترهای پوشش گیاهی، نیازمند دادههای میدانی جمعآوریشده و یک تصویر ماهوارهای از منطقه مورد مطالعه بوده تا با فراهم کردن این دادهها و برقراری ارتباط بین آنها، مدل کالیبرهشده و با استفاده از روشهای رگرسیون خطی و غیرخطی نسبتبه بازیابی پارامترهای پوشش گیاهی اقدام کرد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان دادند که در بازیابی شاخص سطح برگ، مقدار کلروفیل و سطح پوشیدهشده با پوشش گیاهی بهترتیب مدلهای Exponential GPR (RMSE= ۰,۷۸, R۲=۰,۷۷, MAE=۰.۴۹)، Rational Quadratic GPR (RMSE= ۴,۵۵, R۲=۰,۳۶, MAE=۳.۶۱) و Squared Exponential GPR (RMSE=۰,۱۱, R۲=۰,۷۱, MAE=۰.۰۹) بهترین برآورد و برازش با دادههای میدانی را ارائه دادند. تجزیه و تحلیل نقشههای بازیابیشدۀ شاخصهای LAI، مقدار کلروفیل و FVC نشان دادند که مدلهای فرایند گاوسی که از روشهای رگرسیون غیرخطی هستند، در مقایسه با روشهای رگرسیون خطی و روشهای ماشینبردار پشتیبان، در بازیابی پارامترهای مذکور عملکرد بهتری داشتهاند. نقشههای بازیابیشده نشان میدهند که مدلهای مختلف گاوسی نهتنها در بازیابی شکل اراضی کشاورزی موفق عمل کرده، بلکه تغییرات شاخصهای LAI، مقدار کلروفیل و FVC داخل اراضی کشاورزی را نیز با دقت مطلوبی بازیابی کردهاند.