۱۶۵ نتیجه برای المان محدود
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
طراحی مؤثر سازههای مقاوم در مقابل ارتعاشات لرزهای یکی از دغدغههای اصلی مهندسان سازه برای مقابله با خسارات ناشی از زلزله است که با روشهای مانند استهلاک انرژی قابلیت تحمل بیشتر نیروهای زلزله فراهم میشود. در این مقاله ابتدا به ارزیابی لرزهای سه سازه ۴ و ۸ و ۱۲ طبقه فولادی موجود با سیستم باربر جانبی قاب خمشی پرداخته و سپس اقدام به مقاومسازی سازه موردنظر با استفاده از میراگر اصطکاکی کرده و در انتها شتابنگاشتها در دو نمونه موردمطالعه در حوزه نزدیک و دور از گسل زلزله به سازه اعمالشده و تقاضای لرزهای سازه مقاومسازی شده در نرمافزار المان محدود انسیس ورکبنچ موردبررسی قرار گرفت که بهصورت تحلیل مودال، جابجایی نسبی طبقات، پاسخ شتاب سازه و تنش فون میزز انجام شد. نتایج بیشینه شتاب در بالاترین نقطه ساختمان نشان داد در زلزله دور از گسل، بهترین تأثیر میراگرها روی ساختمانهای ۸ طبقه با ۷۷% کاهش، بوده است و در زلزله نزدیک به گسل، مربوط به ساختمان ۴ طبقه با ۴/۶۶% کاهش شتاب است. نتایج تنش در زلزله نزدیک و دور از گسل نشان داد بهترین تأثیر میراگرها روی ساختمانهای ۴ طبقه با ۸۳% و ۸۴% کاهش، بوده است. بیشینه جابجایی نشان داد در زلزله دور از گسل، بهترین تأثیر میراگرها روی ساختمانهای ۸ طبقه با ۴۴% کاهش و در زلزله نزدیک به گسل مربوط به ساختمان ۴ طبقه با ۶۱% کاهش شتاب است.
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
در این پژوهش به بررسی رفتار و عملکرد سیستم جانبی دیوار برشی فولادی با در نظر گرفتن الگوی اتصال جزئی پرداخته شده است. به این منظور قابهای بتنی ۳ و ۴ طبقه دارای سیستم دیوار برشی فولادی با بکارگیری نرم افزار المان محدود آباکوس مدلسازی شدند. ابتدا اتصال صفحات برشی فولادی بصورت سرتاسری به تیرهای طبقات در نظر گرفته شد و سپس به بررسی تاثیر الگوی اتصال به صورت جزئی روی عملکرد لرزهای سیستم دیوار برشی فولادی پرداخته شد. قابهای مدلسازی شده تحت تحلیل دینامیکی، تحلیل خطی و غیرخطی کمانشی و تحلیل سیکلی قرار گرفتند. براساس نتایج به دست آمده خاصیت استهلاک انرژی در قاب دارای سیستم دیوار برشی فولادی با اتصال جزئی افزایش قابل ملاحظهای داشته است. تغییر الگوی اتصال جزئی، منجر به تغییر در ماکزیمم جابجایی نسبی درون صفحه گردید. همچنین، سطح توزیع تنشها نشان میدهد که در اتصال جزئی تمرکز تنش عمدتا در محل اتصالات صفحه برشی فولادی رخ داده است. علاوه بر این، طبق نتایج تحلیل سیکلی، در نظر گرفتن اتصال جزئی دیوار برشی فولادی منجر به کاهش متوسط انرژی جذب شده در سازه و افزایش شکلپذیری آن شده است. همچنین، تغییر الگوی اتصال روی مقدار متوسط انرژی جذب شده در سیکلهای مختلف بارگذاری تاثیرگذار بوده است.
کیومرث مظاهری، مسعود دربندی، شیدوُش وکیلی پور،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۸۵ )
چکیده
در هر شبیهسازی عددی دو مرحله اساسی یعنی گسستهسازی میدان حل (تولید شبکه) و گسستهسازی معادلات حاکم وجود دارد. در این تحقیق در مرحله اول برای گسستهسازی میدان جریان از شبکه بیسازمان مثلثی استفاده میشود. این شبکه بهدلیل قابلیت اعمال و کارایی مناسب در هندسههای بسیار پیچیده و همچنین سهولت عملیات تطبیق، به عنوان روشی سرامد در گسستهسازی میدان جریان شناخته شده است. در قدم دوم، برای گسستهسازی معادلات حاکم، از روش المانهای محدود- که توانایی و مزایای ویژهای در تحلیل مسائل با هندسه و مرز پیچیده داشته و مزیتهای روش ضمنی را دارد- استفاده شده است. در این تحقیق راهکاری مناسب برای کاربرد یک روش ضمنی بر روی شبکه بیسازمان مثلثی ارائه میشود. علاوه براین، برای گسستهسازی عبارتهای جابجایی در معادلات ناویر- استوکس (Navier-Stokes) از کلیه مزایا و امکانات روش بالادست و بقایی استفاده شده و گسستهسازی عبارتهای لزجتی در این معادلات به روش المانهای محدود انجام میشود. در انتها روابط توسعه داده شده برای جریان لزج در داخل مجاری، آزمایش شده است که نتایج بهدست آمده بسیار رضایت بخش است.
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱۲- )
چکیده
مسیریابی بهینه هادیها در محفظه شامل تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی در راستای کارکرد صحیح و بدون اختلال سیستم، امروز به عنوان مبحث پیچیدهای مطرح شده است. میدانهای تداخلی ناشی از جریانهای بزرگ در برخی از تجهیزات درون محفظه و عملیات کلیدزنی، ولتاژ هادیها را میتواند تحت تأثیر قرار دهد. این ناسازگاری الکترومغناطیسی عملکرد نادرست رلهها، ادوات فرمان و اندازهگیری را به دنبال خواهد داشت. در حالت معمول، تعیین مسیر بهینه هادیها فقط شامل برقراری نوعی توازن بین دو پارامتر قیمت و افت ولتاژ است. حال آنکه بحث سازگاری الکترومغناطیسی (EMC) پارامتر سومی را در بهینهسازی مسیر مطرح ساخته و در نتیجه یافتن بهترین حالت از نظر نوع سیم (ساده- پوششدار)، مدهای تفاضلی و مشترک (هادیهای مجازی یا موجود) و کاندویت (گسسته- پیوسته) مسأله جدیدی را بهمیان میآورد که تاکنون با دقت مناسبی به آن پرداخته نشده است. در ضمن استفاده از کاندویت انتخاب چندگانهای از مسیرها را پیش روی میگذارد که خود بهبود دو پارامتر اساسی دیگر یعنی قیمت و افت ولتاژ را دربرداشته و نقطه تمرکز این تحقیق محسوب میشود. دستاورد عمده این مقاله ارائه الگوریتم جامع جدیدی با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی مبتنی بر معیارهای سهگانه قیمت، افت ولتاژ و EMC برای تعیین مسیر بهینه هادیها در محفظههای فلزی است.
بهروز فرشی، محمدحسین فائزی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده
در صنایع هوافضا، برای دیسکهای توربین گاز، کاربردهای متعددی مانند استفاده در موتورهای توربوجت تعریف شده است. این دیسکهای دوار معمولاً در شرایط عادی در دمای بسیار بالایی کار میکنند و با سرعت زاویهای بسیار زیادی میچرخند. لذا کم کردن وزن آنها در دستگاههای مرتبط با صنایع هوافضا، مزایای زیادی دارد و علاوه بر کاهش وزن خالص دستگاه، صرفهجویی اقتصادی را نیز در پی خواهد داشت. در حالت کلی دیسک دوار بهعلت کاربردهای فراوانی که در صنعت دارد، از دیرباز، موضوع تحقیقات و مطالعات متعددی بوده است. از میان کاربردهای دیسک دوار میتوان به دیسکهای توربین و کمپرسورهای توربینهای گازی اشاره کرد. دیسک توربین گاز اغلب در گرادیانهای دمایی بالا و سرعتهای زاویهای زیاد کار میکند. سرعت زاویهای بالا باعث ایجاد نیروی گریز از مرکز بزرگ در دیسک میشود و همزمان با آن، دمای بسیار زیاد، منجر به کاهش مقاومت ماده سازنده دیسک و این باعث افزایش تغییر شکل در دیسک میشود.
بهمنظور تحلیل دیسک و رسیدن به توزیع مناسب تنشها در آن، باید با توجه به شرایط دمایی دیسک، خواص ماده را نیز متغیر درنظر گرفت که این تغییرات ممکن است وابسته به شعاع، دما یا هر دو باشد. برای رسیدن به این هدف، دیسک غیرهمگن با ضخامت مشخصی مطالعه میشود. در اینجا، با استفاده از مدلسازی دیسک دوار بهعنوان مجموعهای از حلقههای مختلف که هر یک خواص ثابتی دارند، مسأله تغییرات خواص در کل دیسک را با کمی تقریب و با وجود تغییرات در خواص هر یک از حلقهها نسبت به دیگری، میتوان مدلسازی کرد. حالت بهینه و پروفیل آن، با متناسب شدن ضخامت حلقهها نسبت بههم بهدست میآید و محدودیتهای تنش را ارضا میکند. در این تحقیق با استفاده از الگوریتم سیمپلکس این فرایند انجام شده است. الگوریتم سیمپلکس با فضای نرمافزار تحلیلی انسیس ترکیب شده و سپس به اجرا درآمده و نتایج نهایی ارائه شده است.
رضا کریمی، مجید میرزائی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده
این تحقیق به تحلیل رشد ترک در لوله جدار نازک به روش المان محدود میپردازد. لوله موردنظر حاوی ترک اولیه سطحی در راستای محوری است که تحت بارگذاری انفجاری گازی قرار دارد. بارگذاری انفجاری بهصورت شوک داخلی موضعی با فشار بیشینه ۶ مگاپاسکال است که با سرعت ۴/۲ کیلومتر بر ثانیه در طول لوله حرکت میکند. حل عددی پاسخ سازهای به بارگذاری، توسط WARP۳D، که نرمافزاری تحقیقاتی برای تحلیل سهبُعدی مکانیک شکست غیرخطی دینامیکی به روش المان محدود است، انجام و از معیار CTOA بهعنوان پارامتر شکست برای شبیهسازی رشد ترک در لوله جدار نازک استفاده شده است. در این تحقیق رشد ترک در بارگذاریهای مختلف شبهاستاتیک نیز شبیهسازی شده است. بخش آخر به مقایسه نتایج حاصل از شبیهسازی رشد ترک به روش عددی و نتایج حاصل از آزمایشهای تجربی که در مطالعات سایر محققان موجود است، میپردازد و اثر تحلیل کامل دینامیکی در رشد ترک در مقایسه با تحلیل استاتیکی ارائه میشود.
عباس پیرقلی، سید محمد ابراهیم درخشانی، کارن ابری نیا، فرامرز جوانرودی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده
یکی از فرایندهای اقتصادی برای تولید قطعه در شکلدهی فلزها، برش دقیق است که در آن، دقت و کیفیت قطعات بسیار بیشتر از روش معمولی است. در برش دقیق قطعه کار بین سه نیرو قرار میگیرد که عبارتند از: نیروی سنبه، نیروی ورقگیر (رینگV شکل) و نیروی سنبه مخالف. در این مقاله، با مدلسازی برش دقیق، پس از اعتبارسنجی نتایج اولیه، به بررسی عوامل مؤثر بر فرایند پرداخته میشود. افزایش ارتفاع v-رینگ و نیروی ورقـگیر و سنبه مـخالف، باعث افـزایش فــشار هیدرواستاتیک و افزایش عمق برش میشود. در همین حال این عوامل باعث افزایش تنش شعاعی و فشار روی ابزار و لذا باعث تسریع فرسایش قالب میشود. بهکارگیری v-رینگ در ماتریس، اثر بسیار مثبتی بر افزایش دقت و کیفیت قطعه و افزایش عمر قالب دارد. در ادامه با استفاده از بخشی از نتایج بهدست آمده در روش المان محدود، این فرایند بهروش شبکه عصبی مصنوعی نیز شبیهسازی شد. با توجه به نتایج بهدست آمده از روش المان محدود و شبکه عصبی، این دو روش، ابزار مناسبی برای مدلسازی و پیشبینی اثر عوامل مختلف در برش دقیق است.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده- بدیهی است ساختمان های بتنی که سختی جانبی کافی نداشته و به صورت ضعیف طراحی و اجرا
شده اند، در هنگام وقوع زمی نلرزه های شدید آسی بهای قابل توجهی را تجربه می کنند. یکی از روش های
مناسب مقاو مسازی این گونه ساختمان ها برای اصلاح رفتار سازه و جلوگیری از فروریزش، تقویت میانقا بهای
به گونه ای است که این اعضا به صورت دیوارهای سازه ای (FRP) مصالح بنایی با کامپوزیت های پلیمر مسلح
عمل کنند. در این مقاله ابتدا با استفاده از روش المان محدود، روش مدل سازی میانقاب با دستک معادل بررسی
شده و سپس با معرفی رفتار دست کهای فشاری و کششی، میانقاب در دو حالت عادی و مقاوم شده مدل سازی
شده است. نتایج تحلی لهای استاتیکی فزاینده غیرخطی نشان م یدهد که مدل ارائه شده توانسته است رفتاری
نزدیک به رفتار نمون ههای آزمایشگاهی ارائه کند.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده- در این مقاله همگنسازی خطی در سازههای بنایی با پیکربندی متناوب مطالعه شده است.
بدین ترتیب که المان پایه بهعنوان کوچکترین جزء تکرار شونده با ریزمدلسازی ملات و واحد بنایی و
تخصیص خواص ارتجاعی و خطی به آن دو، با المانی همگن و ارتوتروپ معادل سازی میشود.
پارامترهای ارتوتروپ به دو روش المان محدود و روش تقریبی انرژی (با حل بسته) تعیین شده و نیز
در روش المان محدود با تعریف ماتریس انتقال، تنش همگن به تنشهای ناهمگن المان پایه انتقال
می یابد و در مقایسه با مدل ناهمگن دقت این دو فرایند به اثبات میرسد. همچنین با تهیه یک برنامه
المان محدود، منحنیهای تسلیم المان همگن معادل با فرض رفتار خطی– شکننده و معیارهای تسلیم
مناسب برای ملات و واحد بنایی، ارائه و مطالعه می شود. شباهت رفتار کلی این منحنیهای تسلیم با
منحنیهای تسلیم آزمایشگاهی قابل توجه است.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده - در این تحقیق، با بهره گیری از شبکه های عصبی مصنوعی و ر وش المان محدود، تیرهای
طرهایشکل آسیب دیده که دارای ترک های طولی هستند، مورد بررسی و سلامت سنجی قرار گرفته اند .
رفتار غیرخط ی ترک ها (بازوبستهشدن آنها ) در این تحقیق مورد توجه قرار گرفته است که بر اساس
بررسیهای انجام شده توسط نویسندگان، در ردیا بی ترک در سازه ها به کمک شبکه های عصبی
مصنوعی، رفتار مزبور تاکنون مورد توجه محققان دیگر قرار نگرفته است . بر ای منظورنمودن اثرات
غیرخطی ترک، از روش المان محدود استفاده شده است . تغییرات ایجاد شده در فرکانس های طبیعی
مودهای مختلف ارتعاشی در اثر وجود ترک، به عنو ان داده های لازم در آموزش و آزمایش شبکه های
عصبی مورد استفاده قرار گرفته اند. با ایجاد سناریوهای مختلف برای حالات تیرهای سالم و آسیب دیده
(با موقعیت ها و شدت های ترک خوردگی مختلف ) دو کلاس مشخص از شبکه های عصبی برای تعیین
موقعیت و طول (شدت) ترکهای طولی در تیرها آموزش داده شده اند . نتایج حاصل از دو کلاس
مزبور نشان می دهند که شبکههای آموزش دیده به صورت مطلوبی طول ترک را پیش بینی می کنند .
همچنین ملاحظه می شود که پیشبینی شبکههای آموزش دیده برای تعیین محل ترک در حد قابل قبول
بوده، که علل تقریبات وارده در این پیشبینی مورد بحث قرار گرفته است.
محمد صدیقی، مهرداد خاندایی، جلال جودکی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
دقت اندازه گیری تنش پسماند در لایه های زیر سطح ماده از مباحث مطرح در مکانیک تجربی است، تنش های پسماند که بر اثر ورود ماده به منطقه پلاستیک در قطعه ایجاد می گردد می تواند از عوامل تاثیر گذار بر طراحی و کارکرد قطعات باشد. در مقاله حاضر با استفاده از روش المان محدود ضرایب کالیبراسیون تنش پسماند در روش سوراخکاری افزایشی تعیین می¬گردد. تست کشش دو محوره ورق و تست برش خالص آزمایشاتی هستند که با کمک موقعیت مشخص تنش می توان ضرایب حاصل از کالیبراسیون را تعیین نمود. برای بررسی صحت نتایج ضرایب کالیبراسیون تعیین شده از تست تجربی خمش چهار نقطه یک ورق تخت آلومینیومی و تحلیل شبیه سازی خمش چهار نقطه یک ورق تخت استفاده شده است در هر دو حالت پروفیل تنش القایی به صورت تحلیلی مشخص شده است.در تحلیل المان محدود مقادیر کرنش در هر مرحله با روش المان محدود تعیین شده است همچنین در تست تجربی با کمک روش سوراخکاری افزایشی مقادیر کرنش در هر مرحله ثبت شده است. نتایج نشان می¬دهد که ضرایب کالیبراسیون بدست آمده از صحت مناسبی برخوردار است و از این ضرایب می توان با دقت خوبی برای تعیین تنش های پسماند در روش سوراخکاری افزایشی استفاده نمود.
مائده السادات ضوئی، محمود فرزین، امیرحسین محمدی،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
- آلیاژهای آلومینیوم به دلیل وزن کم و مقاومت خوردگی بالا در صنعت خودرو مورد توجه قرار گرفته اند. اما به دلیل شکل پذیری کم و کیفیت پایین سطح محصول نهایی حاصل از این آلیاژها در دمای اتاق فرایندی جدید در دهه اخیر تحت عنوان شکل دهی داغ فلز توسط گاز معرفی شده است. این مقاله بررسی روش نوین شکل دهی داغ ورق آلیاژ آلومینیوم توسط گاز می باشد. برای مطالعه فرایند مزبور روش آزمایشگاهی و ساخت تجهیزات مورد نیاز شکل دهی ورم توسط گاز و تحلیل المان محدود (FEM) ارائه شده است. نتایج نشان می دهد که امکان شکل دهی آلیاژ آلومینیوم در دماهای نزدیک به دمای ذوب آلیاژ، توسط شکل دهی با گاز فراهم شده و افزایش دما شکل پذیری را افزایش داده و فشار مورد نیاز شکل دهی را به میزان قابل توجه ای کاهش می دهد. نتایج تست های آزمایشگاهی انجام شده توسط نویسنده شامل حداکثر ارتفاع محصول، فشارگاز مورد نیاز شکل دهی برای حصول ارتفاع ماکزیمم و مقدار و مکان حداقل ضخامت محصول، تطابق نزدیکی با نتایج شبیه سازی نرم افزاری دارد.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۴- )
چکیده
در این مقاله، ریپل گشتاور در موتورهای سوییچ رلوکتانس، بررسی شده است. روش ارائهشده در این مقاله برای کاهش ریپل گشتاور، مبتنی بر انتخاب بهترین ساختار ماشیناز طریق الگوریتم ژنتیک و طراحی درایو مناسب است. در این مطالعه برای کاهش ریپل گشتاور بر اساس طراحی ساختار مناسب، ابتدا یک ماشین مرجع و سپس تعدادی از پارامترهای ماشین انتخاب شد که تغییر آنها تأثیری در مشخصات مکانیکی، توان نامی ماشین و حجم ماشین نداشته باشد. ماشین مورد نظر با نرمافزار المان محدود، شبیهسازی شد و بهترین مشخصه گشتاور ماشین برای ساختارهای مختلف ماشین، که کمترین ریپل گشتاور را داشته باشد، بر اساس الگوریتم ژنتیک استخراج شد. درواقع برای اولینبار از یک الگوریتم بسیار دقیق در پروسه طراحی مدار مغناطیسی ماشین به جای مدار معادل مغناطیسی در الگوریتم ژنتیک استفاده شده است و روش المان محدود، که قبلاً برای درستی طراحی انتخاب می شد، در این مقاله در یک پروسه طراحی تکرارپذیر مورد بهرهبرداری قرار گرفت. ساختار انتخابشده از طریق الگوریتم ژنتیک برای تحریک یکی از فازها از هممحوری کامل تا غیرهممحوری کامل انجام شده است. با انتخاب بهترین ساختار برای ماشین، طراحی درایو موتور بهگونه ای پیشنهاد شد تا مشخصه گشتاور حاصل از آن کمترین اختلاف را با ساختار انتخابشده داشته باشد تا موتور، فاقد ریپل گشتاور شود.
رضا انصاری خلخالی، منصور درویزه، ابوالفضل درویزه، علی علی جانی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده
در این مطالعه رفتار غیرخطی هندسی تیر با فرض ثابت بودن خواص مادی جسم، به کمک روش المان محدود مورد بررسی قرار میگیرد. به منظور مطالعه رفتار تیر دو رهیافت ارائه میگردد ؛ در رهیافت اول ، تیر با المانهای یک بعدی مرتبه دو مدلسازی شده و بر پایه روابط مکانیک محیط پیوسته و با بکارگیری یک استراتژی لاگرانژی (اولیه) فرمولبندی میشود در صورتیکه رهیافت دوم با استراتژی اویلری (ثانویه) و به کمک المانهای دوبعدی رفتار غیرخطی تیر را بیان مینماید. در هر دو رهیافت با تعیین گرادیان تغییر شکل؛ وضعیت ثانویه، کرنشها و تنش های موجود در تیر بدست می آیند.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
بتن ماده ای است که ذاتا" در برابر کشش، ضعیف است و به دلیل تغییر حجم ناشی از تغییر دما، در آن تنش های کششی
ظاهر می شود که در حالات بحرانی سبب بروز ترک می شود. به همین دلیل موضوع تنش های حرارتی و ترک های ناشی از آن در سدهای بتن غلتکی اهمیت ویژه ای دارد. از ویژگی هایی که در بررسی این مسئله بسیار مهم است ولی کمتر به آن توجه شده، لحاظ کردن تغییرات ضریب هدایت حرارتی و مدول الاستیسیته بتن نسبت به دما، تغییرات مقاومت بتن لایه ها نسبت به عمر آن ها، مدل سازی میزان تولید حرارت هیدراسیون سیمان به صورت متغیر با زمان، مدل سازی برنامه زمانی اجرای سد و در نظر گرفتن شرایط مرزی همرفت و تابش برای سطوح شامل تابش خورشیدی است. این پژوهش از موارد نادری است که در آن سعی شده به همه این ویژگی ها افزودن بر مسئله ی اثر حرارت محیطی، به طور هم زمان توجه شود تا با اعتماد بیشتری بتوان در مورد ساخت ایمن و اقتصادی این نوع سدها تصمیم گرفت. سرعت های مختلف اجرا، شروع اجرا در فصول گرم و سرد سال و توقف اجرا در ماههای سرد و گرم سال، پیش سرد کردن مصالح به عنوان پارامترهای مؤثر در نظر گرفته شده است. برای مدل سازی و تحلیل گذرا و همراه اندرکنش انتقال حرارت و توسعه تنش از نرمافزار المان محدود (انسیس ۱/۶) به گونه ای ویژه بهره گرفته شده است. از نتایج این پژوهش می توان به پایین بودن راندمان پیش سرد کردن، مؤثر بودن وقفه در ماههای گرم سال در کنترل ترک حرارتی و تأثیر ناچیز وقفه در ماه های غیر از فصل گرما در توزیع نهایی دما و بیشینه ی دمای بدنه سد اشاره کرد . همچنین اگر از یخ زدگی مصالح جلوگیری شود، شروع بتنریزی و اجرا در زمستان، نسبت به فصول دیگر مناسبتر است. بحرانیترین زمان شروع اجرای بتن ریزی،فصل گرما است.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
تکمیل و توسعه مدلهای تحلیلی قابل اطمینان با روش المان محدود میتواند کمک بسیار زیادی به بررسی و پیشبینی نتایج سازهها کند. تحلیل هر مدل در نرمافزار المان محدود، نیاز به المانبندی دارد که نتایج کامپیوتری بهصورت مشخص به هندسه و ابعاد آن المان وابسته است. که این پدیده را وابستگی مش میگویند. نیاز به یافتن روشی بدون وابستگی نتایج به المانبندی محسوس است؛ بنابر این و برای بررسی نقشمش بندی المانهای محدود در دیوارهای برشی بالدار با استفاده از یک نرمافزار المان محدود، شبکهبندیهای مختلف یک دیوار برشی بالدار آزمایششده، تحلیل و بررسی شده و پس از کالیبره کردن مدل، شکلها و ابعاد بهینه آن پیشنهاد میشود. برای المانبندیها، ایده جدیدی ارائه شده که با استفاده از آن میتوان تحلیل دیوارهای برشی بالدار را با دقت بیشتری برای تطبیق مقاومت نهایی و شکلپذیری انجام داد.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
در این مقاله با استفاده از روش المان محدود، مدلی عددی از گسل امتدادلغز شمال تبریز ارائه شده است. جهت بررسی رفتار اصطکاکی گسل ، مدل رفتاری ضعیف شدگی با لغزش (slip weakening)، به گسل اعمال می شود. این مدل بر مبنای مکانیزم ناپایداری چسب-لغز رفتار می کند. مدلسازی گسل بر مبنای روابط المان محدود و با نرم افزار ABAQUS به صورت سه بعدی انجام یافته که در آن گسل به صورت صفحه ای از تماس دو ناحیه الاستیک تشکیل شده است. در این مدل، تنها بخش جامد فوقانی پوسته مدل شده و از انحنای پوسته و اثر توپوگرافی صرف نظر شده است. گسل در قالب المان های تماسی دو بعدی قائم در مدل سازی وارد شده است. نتایج مدل سازی با معیارهای زمین شناسی مانند سرعت پوسته و نرخ جابجایی در صفحه گسل ، مقایسه گردیده که همگرایی مناسبی بین نتایج و معیارهای صحت سنجی مشاهده می شود. برای اصطکاک گسل، نتایج با دو ضریب اصطکاکی مختلف، با نرخ جابجایی ایستگاه های GPSمقایسه شده که همگرایی در ضریب اصطکاک استاتیکی ۱/۰ مشهود تر است.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
در این تحقیق به بررسی رفتار دینامیکی قابهای فولادی خمشی دارای تیر مرکب با اتصالات جوشی پرداخته شده است. برای انجام این مطالعه دو نمونه قاب خمشی فولادی یک طبقه دو دهانه با تیر مرکب و بدون تیر مرکب با اتصالات مفصلی و صلب به کمک نرم افزار المان محدود ABAQUS مدلسازی و تحت تحلیل دینامیکی غیر خطی تاریخچه زمانی شتابنگاشت زلزله قرار گرفته و نحوه توزیع مفاصل پلاستیک در اعضا، دوران مفاصل پلاستیک، ظرفیت استهلاک انرژی، نوع مکانیسم ترک در دال در مجاور اتصال میانی و کناری بررسی شد. نتایج این تحلیلها نشان می دهد که قابهای تیر مرکب دارای اتصال صلب جوشی تیر به ستون دارای کمترین مقادیر ظرفیت استهلاک انرژی، زمان تناوب قاب، دوران مفاصل پلاستیک و تشکیل زود هنگام و وسیع مفاصل پلاستیک در اعضا و اتصالات هستند. همچنین از تحلیل ترک در دالهای این قابها می توان نتیجه گرفت نحوه مکانیسم کلی شکست در اتصال کناری به صورت پیش کشیدگی بتن از گوشه ستون و گسترش آن به صورت مایل به سمت لبه های دال و در اتصال میانی به صورت اثر متمرکز تنش فشاری بر وجه بیرونی بال ستون است.
محمد ملکان، مجید میرزائی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
- در این مقاله به مدلسازی رشد ترک در یک استوانه جدار نازک تحت بارگذاری دتونیشن گازی پرداخته شده است. با توجه به مشکلات ناشی از بار متحرک و غیر خطی بودن مسئله، از روش المان محدود در این تحقیق استفاده شده است. ارتعاشات ناشی از اعمال بار متحرک با حل تحلیلی و نتایج آزمایشگاهی مقایسه و ارزیابی شده و از المان چسبنده با معیار خرابی کشش-جدایش جهت مدلسازی رشد ترک استفاده شده است. نتایج بدست آمده با نتایج قبلی که بر پایه معیار رشد زاویه بحرانی نوک ترک (CTOA) انجام گرفته مقایسه شده و مورد تحلیل قرار گرفته است.
مجتبی شیخی، علی قدوسیان، مرتضی شیخی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده
طراحی موقعیت مناسب ساپورت های سازه همواره یکی از مسائل مهم و کاربردی در مهندسی بوده و در بهبود کارایی سازه نقش مهمی ایفا می کند. در این مقاله برای طراحی موقعیت بهینه ساپورت های سازه، با بهره گیری از ترکیب روش المان محدود اصلاح یافته و روش بهینه سازی رقابت استعماری مقدار حداکثر ممان خمشی در سازه مینیمم می شود. در اینجا ساپورت های در نظر گرفته شده به صورت صلب و الاستیک می باشد. روش بهینه سازی رقابت استعماری در مقایسه با روش های گذشته نسبت به طراحی موقعیت بهینه ساپورت ها، روشی قدرتمند و کارا بوده و در تعداد تکرار کمتری به نتایج بهتری می رسد. استفاده از روش المان محدود اصلاح یافته علاوه بر کاهش حجم محاسبات و بالا بردن سرعت همگرایی الگوریتم بهینه سازی، امکان رسیدن به موقعیت بهینه سراسری ساپورت ها را فراهم می کند. برای نشان دادن کارایی و قدرت روش حاضر در یافتن نقطه بهینه سراسری مسئله، موقعیت بهینه ساپورت ها برای سه سازه متداول طراحی شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که تعیین موقعیت بهینه ساپورت ها با استفاده از ترکیب روش های ارائه شده، مقدار حداکثر ممان خمشی سازه را به طور قابل ملاحظه¬ای کاهش می دهد.