جستجو در مقالات منتشر شده


۲۱ نتیجه برای برآ


دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

پژوهش حاضر با هدف پاسخگویی به این سؤال اساسی صورت گرفته است که مدل مناسب ارزش ویژه مشتری و ارتباط بین متغیرهای مدل چگونه است؟ این پژوهش برای جمع‌آوری داده از روش پیمایش و جهت تحلیل داده‌ها از روش همبستگی استفاده کرده است. جامعه آماری پژوهش، مشتریان تمام شعب بانک کشاورزی شهر تهران است که با استفاده از روش نمونه‌گیری طبقه‌بندی نسبی و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، ۳۸۴ نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. داده‌های مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع‌آوری و با استفاده از نرم‌افزار لیزرل تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که مدل ارزش ویژه مشتری در جامعه مورد مطالعه در بر‌گیرنده سه متغیر مستقل ارزش ویژه برآوردی، ارزش ویژه برند و ازش ویژه ارتباط و دو متغیر وابسته ارزش ویژه مشتری و قصد خرید مشتری می‌باشد که به‌ترتیب، ارزش ویژه ارتباط و ارزش ویژه برآوردی بیشترین تأثیر را روی ارزش ویژه مشتری دارند و ارزش ویژه برند تأثیر قابل ملاحظه مستقیمی بر ارزش ویژه مشتری نداشت. همچنین محرک‌های ارزش ویژه مشتری هیچ تأثیر قابل ملاحظه‌ای بر قصد خرید مشتری نداشتند. بنابراین پیشنهاد می‌شود بانک کشاورزی به منظور حداکثر کردن ارزش ویژه مشتری، بیشتر، بودجه بازاریابی خود را به ترتیب اولویت، صرف فعالیت‌های بازاریابی رابطه‌مند، مدیریت ارزش درک شده مشتری و برندسازی کند.    

دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۰ )
چکیده

همگرایی بین اعضای گروه ۸-D وابسته به افزایش حجم تجارت درون گروهی است. از سوی دیگر، رشد چشمگیر تجارت خدمات و ارزش افزوده بالای این بخش طی سالهای اخیر، کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه را به تجارت غیر کالایی ترغیب نموده است. لذا بررسی مزیت های نسبی و توان تجاری بخش خدمات گردشگری این کشورها می تواند گام مؤثری در تقویت همکاری ها در راستای توسعه و تجارت بین آنها باشد. این مقاله در صدد شناسایی امکانات بالقوه صادراتی کشورهای گروه ۸-D در زمینه خدمات گردشگری است تا بر اساس این ظرفیت های بالقوه، زمینه مبادلات بین این کشورها را تعیین کند. بدین منظور، پس از بررسی و مطالعات موقعیت اقتصادی کشورهای گروه ۸-D، با استفاده از روش برآورد توان ساده، ظرفیت بالقوه تجاری کشورهای فوق در زمینه گردشگری محاسبه شده است. نتایج این برآوردها نشان می دهد که این کشورها ظرفیت مبادلاتی نسبتاً خوبی دارند ولی در اکثر موارد، این ظرفیت ها در عمل چندان مورد استفاده قرار نگرفته است.

دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده

در این مطالعه با استفاده از روش برآورد آبزیان به‌وسیله مشاهده مستقیم و ترانسکت کمربندی شکل،زی‌توده سرپا ماهیان مرجانی جزیره ابوموسی در بازه زمانی پاییز ۹۸ تا تابستان ۹۹، به صورت فصلی(در سه ایستگاه و در چهار زیر ایستگاه) تخمین و حدود اطمینان به روش بوت استرپ به دست آمد. مساحت کل ایستگاه‌های اول، دوم و سوم به ترتیب ۲۶/۰، ۱۸/۱ و ۲۴/۰ کیلومترمربع تخمین زده شد، و مقادیر زی‌توده ماهیان مرجانی ۶/۲۹۲۳، ۲/۴۵۷۶ و  ۴/۱۶۴۵کیلوگرم، به ترتیب برای ایستگاه‌های فوق الذکر پس از ۴۷۹ بار تکرار به روش آزمون شبیه‌سازی بوت استرپینگ تخمین زده شد. به علاوه، بیشینه و کمینه زی‌توده به ترتیب مربوط به گونه Zebrasoma xanthurum ( ۴۹/۱۸۸۳ کیلوگرم) و Abudefduf sp.  (۲۳/۰کیلوگرم)، نتیجه‌گیری شد. نتایج حاصل از آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه تست توکی در سطح اطمینان ۹۵ درصد، نشان داد اختلاف معنی‌داری بین زی‌توده در سه ایستگاه وجود ندارد(۰۵/۰<p)، عدم اختلاف موجود در زی‌توده ماهیان در سه ایستگاه می‌تواند به نبود اختلاف در میزان ریفهای تکامل‌یافته، جوامع مرجانی و عدم تفاوت معنی دار در دسترس بودن زیستگاه مرتبط باشد. نتایج این پژوهش نشان داد زی‌توده بسیاری از ماهیان مناطق مرجانی در جزیره ابوموسی محدود می‌باشد، که می‌توان به کم بودن زیستگاه، کم بودن برد زیستگاهی و عمر کم خلیج‌فارس، و استرس‌های وارده به آنها به‌خصوص پس از رخدادهای سفیدشدگی مرتبط باشد که جای مطالعات بیشتر در آینده دارد.
مسعود نیکنام، حسین احمدی دانش آشتیانی، امین حججی نجف آبادی، امید نعمت الهی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۱ )
چکیده

در مراحل اولیه پروژه های طراحی از پایه شبکه مبدل های گرمایی، تخمین قیمت مبدل های گرمایی جهت طراحی بهینه شبکه با استفاده از فناوری پینچ بسیار حائز اهمیت است. همچنین پیش بینی قیمت خالص یک مبدل گرمایی با استفاده از روابط برآورد هزینه، امری کارآمد و مفید است. در این پژوهش، روابط برآورد قیمت خالص مبدل های گرمایی و شبکه مبدل های گرمایی برای مبدل های گرمایی لوله و پوسته و مبدل های گرمایی قاب و صفحه به دست آمده است. این روابط به صورت تابعی از سطح انتقال حرارت و با استفاده از قیمت های موجود در بازارایران ارایه شده است. روابط پیشنهادی برای مبدل های گرمایی لوله و پوسته در محدوده بیشینه فشار کارکرد بین ۲/۱ تا ۴۱بار ودر دو جنس مختلف کربن استیل و استیل ضد زنگ۳۱۶می باشد. همچنین روابط مبدل های گرمایی قاب و صفحه نیز در دو ناحیه جریان سرد ورودی کمتر از ۳۰ متر مکعب و بین ۳۰ تا ۵۰ متر مکعب با جنس استیل ضد زنگ ۳۱۶به دست آمده است. همچنین میزان خطای روابط پیشنهادی نیز بررسی شده است.

دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۴- )
چکیده

مسئله تخصیص توان برای اشکار سازی ناهم مکان در شبکه حسگرها با محدودیت توان مطالعه می شود. فرض می شود که حسگرها مشاهدات مستقل دارند وتصمیم گیری محلی خود را از طریق کانال دستیابی چندگانه به مرکز تصمیم گیرمی فرستند.معیار عملکرد را دیورژانس جنسن-شانون بین توزیعهای احتمال اشکارسازی در ازمونهای مختلف می گیریم و نشان می دهیم که این معیار برای تخصیص توان بهتر ازمعیار دیورژانس جفری است.

دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۴- )
چکیده

یکی از چالش­های اصلی در ردیابی سیگنال­های نهفتگی رادیویی (RO) در روش حلقه باز دقت تخمین داپلر اضافی در لایه پایین­ تروپسفر می­باشد. انتشار سیگنال­های RO در لایه پایین­ تروپسفر به دلیل رطوبت بالا، با انکسار بالا منجر به تغییرات شدید فاز و مقدار پایین سیگنال به نویز (SNR) می­شود. سیگنالهای دریافتی در شرایط  نهفتگی توسط گیرنده­های سیستم ناوبری ماهواره­ای جهانی (GNSS) که از این بخش تروپوسفر عبورمی کنند دارای داپلر اضافی بزرگ با تغییرات زیاد می باشند که موجب پهن شدگی طیف سیگنال می شود. بدلیل محدودیت پهنای باند و نیاز به ارسال اطلاعات به بخش پس پردازش در ایستگاه زمینی، نمی­توان از نرخ نمونه­برداری بالا در گیرنده­های GNSS واقع در ماهواره LEO استفاده نمود. بنابراین، به منظور افزایش دقت مدل­های پیش­بینی داپلر در گیرنده­های ماهواره، استفاده از روش­های تخمین دقیق و کارآمد در گیرنده­های GNSS  و همچنین جهت دستیابی به نتایج بهتر از داده های برداشت شده در بخش پس پردازش، الزامی است. به همین منظور، ابتدا رویداد نهفتگی (RO ) و ماهیت داپلر ایجاد شده در سیگنال را مورد بررسی قرار داده و سپس روش­های مختلف تخمین فرکانس به منظور بهبود تخمین فرکانس داپلر در بخش پس پردازش را مورد ارزیابی قرار می دهیم. این روش­ها از نقطه نظر کارایی و پیچیدگی محاسباتی مورد بررسی قرار می­گیرند. با استفاده از نتایج شبیه­سازی، دقت تخمین داپلر اضافی به وسیله معیار ریشه میانگین مربع خطا با یکدیگر مقایسه می شوند. بر اساس نتایج شبیه­سازی، مشاهده می­گردد که دو روش ESPRIT و Jacobsen with Bias دارای کارایی بهتری نسبت به بقیه روش­ها هستند و خطای تخمین آن­ها کمتر از بقیه روش­ها می­باشد.
 
مسعود میرزایی، مجید نیک بین صداقتی،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده

تغییر مسیر یک پرتابه با استفاده از بر هم زدن توزیع فشار روی جسم و معمولاً توسط بالکهای کنترلی صورت می ¬پذیرد. از اشکالات این روش می¬توان به نیروی پسای بالا، نیروی زیاد برای تغییر وضعیت بالکها، گرمایش آیرودینامیکی بالکها، پاسخ زمانی بالا و ... اشاره نمود. اخیراً جهت غلبه بر این موانع، استفاده از سیستم محرک پلاسمایی به صورت تجربی و عددی مورد ارزیابی قرار گرفته است. یکی از پارامترهای تأثیر گذار بر دقت اصابت یک پرتابه، زمان پاسخ آن به فرمانهای کنترلی می ¬باشد. در مطالعه حاضر با استفاده از نرم افزار فلوئنت، جریان غیر دائم هوای اطراف یک پرتابه تحلیل شده و پاسخ زمانی آن بررسی شده است. در این تحقیق مشاهده گردید که با بکارگیری سیستم محرک پلاسمایی روی یک پرتابه در مقایسه با بکارگیری بالکهای آیرودینامیکی ، پاسخ زمانی آن در حدود یک مرتبه زمانی کاهش می ¬یابد. این میزان کاهش تأثیر قابل ملاحظه¬ ای در بهبود عملکرد یک پرتابه خواهد داشت.
پوریا اکبرزاده، ایرج میرزایی، محمد حسن کیهانی، ابراهیم اکبرزاده،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

تاثیر لایه‌ی مرزی و جدایش موضعی آن روی ضریب برآ و پسا، خصوصاً در تحلیل رفتار هیدرودینامیکی هیدروفویل‌ها یکی از موضوعات مورد علاقه‌ی محققان علم مکانیک سیالات به‌شمار می‌آید. در این میان روش‌های کنترل لایه‌ی مرزی جهت افزایش ضریب برآ و کاهش ضریب پسا، بسیار رایج هستند. مطالعه‌ی آئرودینامیک جریان‌های با اعداد رینولدز پایین به علت کاربردهای خاص نظیر وسایل بدون سرنشین، ربات‌ها و کاوشگرهای زیرسطحی در ابعاد بسیار کوچک مورد توجه می‌باشد. به همین دلیل در این تحقیق، اثر دمش و مکش سیال از سطح فوقانی هیدروفویل‌ها روی کنترل جریان، ضریب برآ و پسا در جریان با اعداد رینولدز ۵۰۰ و ۲۰۰۰ بررسی شده است. روش عددی حجم محدود جیمسون و روش پیش‌شرط‌سازی توانی برای تحلیل جریان‌های ‌لزج تراکم‌ناپذیر ارائه شده است. جهت کنترل لایه‌ی مرزی یک جت دمش (مکش) با پهنای ۵/۲ % طول وتر در سطح فوقانی هیدروفویل قرار داده و نتایج برای کمیت‌های مختلف دمش (مکش) معرفی شده است. نتایج شبیه‌سازی نشان می‌دهد که دمش دور از لبه‌ی حمله با زاویه‌ی دمش کمتر و مکش عمود بر سطح دور از لبه‌ی حمله، ضریب برآ را افزایش می‌دهد. همچنین دمش با نسبت سرعت کمتر و مکش با نسبت سرعت بیشتر، تاثیر بهتری بر افزایش ضریب برآ دارد.
پوریا اکبرزاده، ابراهیم اکبرزاده،
دوره ۱۴، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده

تحلیل و شبیه‌سازی عددی جریان‌های کاویتاسیون به‌دلیل ظهور و کاربرد آن در صنایع دریایی، توربوماشین‌های آبی، هیدروفویل‌ها، اجسام زیرسطحی و غیره از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. به همین دلیل در این تحقیق اثر دمش روی رفتار هیدرودینامیکی جریان‌های کاویتاسیونی عبوری از هیدروفویل‌ها بررسی شده است. روش حجم محدود جیمسون و روش پیش‌شرط توانی به همراه مدل تکفازی کاویتاسیون (مدل باروتروپیک) برای تحلیل جریان کاویتاسیونی استفاده شده است. پایداری حل به‌کمک جملات اتلافی مرتبه دوم و چهارم به‌دست آمده است. برای رسیدن به حالت دائم از روش چهار مرحله‌ای صریح رانگ- کوتا استفاده شده است. با توجه به اینکه غالباً کاویتاسیون در اعداد رینولدز بالا رخ می‌دهد جهت سهولت در شبیه‌سازی، معادلات جریان غیرلزج درنظر گرفته شده است. برای اعمال دمش از سطح هیدروفویل، یک جت در سطح فوقانی هیدروفویل قرار داده شده‌ است. پارامتر‌های محل جت، نسبت سرعت دمش، زاویه دمش و پهنای جت متغیرهای مورد بررسی می‌باشند. شبیه‌سازی در دو عدد کاویتاسیون متفاوت صورت گرفته است. نتایج عددی نشان می‌دهد روش پیش‌شرط توانی سرعت همگرایی را تا حد زیادی افزایش می‌دهد. دمش باعث کاهش ضرایب برآ و پسای فشاری و طول کاویتی نسبت به حالت بدون دمش می‌شود. همچنین افزایش نسبت سرعت دمش، زاویه دمش و پهنای جت موجب کاهش طول کاویتی و ضرایب برآ و پسای فشاری می‌شود.
محسن حاجی نژاد سرخی، سید جمال حسینی پور، حامد جمشیدی اول،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده

با توجه به شکل‌پذیری پایین آلیاژهای آلومینیم در دمای محیط، شکل‌دهی این آلیاژها در دمای بالا انجام می شود. تحقیقات نشان داده است که نتایج حاصل از آزمون کشش ساده در دمای بالا در پیش بینی رفتار ماده در شکل دهی لوله های آلومینیمی در دمای بالا از دقت کافی برخوردار نمی‌باشد. لذا تعیین خواص مکانیکی این لوله‌ها در دمای بالا از اهمیت بسیاری برخوردار است. در این پژوهش ابتدا شکل‌پذیری لوله‌های آلیاژ آلومینیوم ۶۰۶۳ بکمک آزمون برآمدگی آزاد در محدوده دمایی۴۳۰ ̊C تا۶۰۰ ̊C بررسی شده و سپس خواص مکانیکی آن شامل تنش جریان، ضریب حساسیت به نرخ کرنش و نیز ضریب استحکام به کمک آزمون چند-برآمدگی در محدوده دمایی۵۳۰ ̊C تا ۵۸۰ ̊C بدست آمده‌است. برای این منظور از فرایند شکل‌دهی داغ با دمش گاز استفاده شده و تاثیر پارامترهای مهم فرایند مانند دما، فشار و زمان بر نسبت انبساط، و ارتفاع برآمدگی مورد مطالعه قرار گرفته‌است. نتایج نشان می‌دهد که بیشترین نسبت انبساط ۵۸% در دمای۵۸۰ ̊C بدست می‌آید. با افزایش درجه حرارت از ۴۳۰ ̊C به۶۰۰ ̊C فشار ترک از ۱,۹ مگاپاسکال به ۰.۶ مگاپاسکال کاهش می‌یابد. با افزایش زمان اعمال فشار، ارتفاع برآمدگی افزایش می‌یابد. همچنین با افزایش دما، تنش جریان و ضریب استحکام کاهش یافته و ضریب حساسیت به نرخ کرنش افزایش می‌یابد.
آرش بختیاری، مصطفی زین الدینی، مجید احتشامی، وحید تمیمی،
دوره ۱۶، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده

در سال‌های اخیر، مطالعه آزمایشگاهی پدیده ارتعاش ناشی از گردابه، یکی از موضوعات مورد علاقه در بین محققین بوده‌است. با این حال فرضیات و روش‌های مورد استفاده در هر آزمایش، منجر به نتایج به نسبت متفاوتی در تحقیق‌های صورت گرفته، شده است. در مقاله حاضر، با استفاده از یک استوانه، به بررسی و تحلیل اثر شرایط انتهایی در پاسخ‌های ارتعاشی استوانه‌های در معرض جریان آب پرداخته شده است. برای این منظور یک استوانه صلب که به صورت ارتجاعی در یک حوضچه کشش نصب شده، در دو حالت با و بدون ورق انتهایی مورد آزمایش قرارگرفته است. محدوده اعداد رینولدز آزمایش شده از ۵,۸×۱۰۳ تا ۶.۶×۱۰۴ است. به منظور کنترل روش آزمایشگاهی مورد استفاده، داده‌های بدست آمده در این تحقیق، برای حالتی که ورق انتهایی به استوانه الصاق شده، با داده‌های مشابه آزمایشگاهی دیگر محققین مورد مقایسه قرارگرفته است.
مقایسه نتایج این تحقیق با کارهای گذشته، گویای درستی روش مورد آزمایش بوده است. براساس نتایج این تحقیق ورق انتهایی تاثیر قابل توجهی بر دامنه بدون بعد ارتعاشی استوانه خواهد داشت. همچنین، با حذف ورق انتهایی نمودار دامنه بدون بعد استوانه به سرعت‌های کاهش یافته بالاتری انتقال می‌یابد. در پاسخ بسامدی استوانه، حذف ورق انتهایی منجر به مقادیر کمتری برای بسامد استوانه شده است. بررسی ضریب نیروی برآیی نیز گویای روند مشابهی با آنچه که در دامنه بدون بعد دیده شد، می‌باشد. بطور کلی، بر اساس نتایج این تحقیق، حذف ورق انتهایی منجر به تحریک بیشتر استوانه در معرض جریان خواهد شد.
احمدعلی ربیع نتاج درزی، سامان ودودی مفید،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده

در این تحقیق به بررسی عددی تاثیر دمش و مکش توأم و دمای دمش بر روی عملکرد ایرفویل در جریان تراکم پذیر پرداخته می شود. دمش و مکش توأم روشی برای افزایش نسبت ضریب برآ به پسا و زاویه‌ی واماندگی است که با دمش هوا بر روی ایرفویل از ابتدای آن و مکش آن از انتهای ایرفویل عمل می‌کند. عدد ماخ جریانهای مورد بررسی بین ۰,۴ تا ۰.۶ می باشند. در این تحقیق، ایرفویل کلارک-وای که ایرفویلی مبنا برای طراحی ایرفویلهای جدید می باشد، اانتخاب شده است. برای تأیید روش حل مسئله، نتایج بدست آمده از این حل عددی با نتایج آزمایشگاهی موجود مقایسه شده است. نتایج نشان می‌دهد که درصد بهبود عملکرد این سیستم در جریان تراکم پذیر کمتر از مقدار آن در جریان تراکم ناپذیر است. با افزایش ضریب ممنتم جت، ضریب پسا کاهش و ضریب برآ افزایش می‌یابد. استفاده از دمش و مکش در جریان تراکم پذیر باعث افزایش زاویه‌ی واماندگی می‌شود. بیشینه‌ی کاهش ضریب پسا و افزایش ضریب برآ در محدوده‌ی زاویه‌ی واماندگی اتفاق می‌افتد و با افزایش دما در محدوده‌ای خاص از زاویه و سرعت، عملکرد ایرفویل مقدار اندکی افزایش می‌یابد اما با توجه به سهولت در انجام نسبت به افزایش ضریب ممنتم جت، بسیار مفید است.
مجتبی طحانی، وحید اصفهانیان، محمد فریدون نژاد،
دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

در پژوهش‌های مرتبط با توربین‌های دارای کانال به‌منظور لحاظ کردن اثرات کانال، روند حل اغلب وابسته به پارامترهای برخاسته از تست‌های تجربی و یا دینامیک سیالات محاسباتی است. در پژوهش حاضر هدف ارائه روشی به منظور در نظرگرفتن اثرات کانال جریان و همچنین هاب توربین بر عملکرد توربین بادی، بدون نیاز به تست‌های هزینه‌بر تجربی و شبیه‌سازی‌های عددی زمان‌بر است. بدین منظور از روش جریان پتانسیل استفاده می‌شود و تنها ضرایب برآ و پسا به عنوان ورودی مساله در نظر گرفته می‌شوند. روش گردابه‌های سطح و تئوری خط برآزا بر پایه قانون بایوت-ساوارات به عنوان روش‌های عددی به منظور تحلیل عملکرد توربین بادی محور افقی دارای کانال استفاده شده‌اند. با استفاده از نرم افزار متلب الگوریتم ارائه‌شده برنامه‌نویسی شده‌‌است. اعتبارسنجی روش با استفاده از نتایج تجربی توربین بادی محور افقی دارای کانال دانکی انجام شده‌‌است. نتایج بدست آمده تطابق قابل قبولی با نتایج تجربی موجود در مراجع دارند. به منظور نشان دادن تاثیر کانال بر عملکرد توربین بادی، توان خروجی توربین دارای کانال با توان خروجی همان توربین در حالت بدون کانال مقایسه شده‌است. منحنی توان نشان‌دهنده افزایش توان خروجی در حالت دارای کانال است.
شاهرخ شمس، بابک میرزاوند بروجنی، سید محمد منصوری، محمد رضا کاظمی،
دوره ۱۷، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده

دراین مقاله، باهدف محاسبه‌ی نیروهای آیرودینامیکی شبه‌پایای بال‌زن با بال‌های دوتکه به تحلیل سینماتیکی مکانیزم بال‌زدن روبه‌بالا و روبه‌پایین پرداخته می‌شود. ابتدا مکانیزم مناسب برای مدل‌سازی پرواز این پرندگان، با استفاده از الگوی کمپف که علاوه‌بر سادگی مکانیزم ازنظر تعداد درجات آزادی، حرکت بال‌زدن آنها را که شامل حرکت غیر‌هم‌فاز روبه‌بالا و روبه‌پایین هر تکه‌ی بال با پیچیدگی‌های مخصوص به‌خود را نیز شبیه‌سازی می‌کند، انتخاب می‌شود. براین‌اساس موقعیت، سرعت و شتاب زاویه‌ای و نیروهای وارد بر بال داخلی و خارجی به‌صورت تحلیلی به‌دست می‌آید. درادامه تئوری خط‌برآزا که برای پیش‌بینی توزیع نیروی برآ روی بال سه‌بعدی براساس خط گردابه در مرکز آیرودینامیکی مقاطع بال استفاده می‌شود و پیش از این نیز برای حشرات با بال یک تکه استفاده شده‌است، برای اولین‌بار در این تحقیق برای پرندگان با بال دو تکه به کار رفته‌است. با کمک این تئوری، متوسط نیروهای آیرودینامیکی برآ و جلوبرنده‌ی یک بال‌زن با بال دو تکه که به‌صورت کوپل عمل می‌کنند، با محاسبه فروریزش و قدرت گردابه درهر مقطع و سپس انتگرالگیری روی سطح کل بال، برحسب زمان بدست می‌آیند. نتایج بدست آمده برای یک بال‌زن با مشخصات مرغ نوروزی با سرعت پرواز۵ متر بر ثانیه و وزن۱ کیلوگرم، نشان می‌دهد که هر دو تکه بال در پرواز کروز، برای تامین نیروی برآ برابر با وزن پرنده استفاده می‌شوند. همچنین بال خارجی بیشترین سهم در تولید نیروی جلوبرنده را داراست. نتایج کار حاضر، تطابق خوبی با روش دینامیک سیالات محاسباتی دارد.
روح الله بهروان، میراعلم مهدی،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده

بررسی و تحلیل آیرودینامیکی خودرو با توجه به پیشرفت سریع صنعت خودروسازی در عصر حاضر، یکی از پارامترهای مهم در طراحی برای حضور در صحنه رقابتهای این صنعت می‌باشد. نیروهای آیرودینامیکی بزرگترین مانع برای رسیدن به سرعتهای بالا درهر وسیله نقلیه هستند. از این رو می توان آنها را مهمترین فاکتورهای طراحی آیرودینامیکی وسایل نقلیه به حساب آورد. تشکیل گردابه و در نتیجه افت فشار در قسمت عقب خودرو می‌تواند باعث افزایش نیروهای مقاوم آیرودینامیکی شود. این مقاله به بررسی چگونگی کاهش حجم گردابه‌ها در قسمت عقب یک مدل خودرو سدان با ایجاد تغییرات در هندسه آن پرداخته است. برای این منظور ابتدا با شبیه‌سازی سه بعدی جریان تراکم ناپذیر اطراف مدل احمِد(که نتایج آزمایشگاهی برای آن موجود است) به روش دینامیک سیالات محاسباتی، مدل آشفتگی و نحوه شبکه‌بندی مناسب انتخاب شده است. سپس مقدار ضرایب آیرودینامیکی مربوط به یک مدل خودرو با اضافه کردن اسپویلر و ایجاد انحناء در سطوح جانبی آن بررسی شده است. بررسی نتایج نشان می‌دهد که استفاده از شبکه لایه‌مرزی در اطراف مدل و تحلیل جریان به صورت ناپایا با استفاده از مدل آشفتگی DES-SSTK-ω، حجم گردابه‌ی تشکیل شده در عقب خودرو را نسبت به مدل K-ω-SST دقیق‌تر شبیه‌سازی می‌کند. همچنین استفاده ترکیبی از اسپویلر و انحنای سطوح جانبی بخاطر کاهش ۲۶,۳ درصدی نیروی پسای عقب و کاهش مقدار نیروی برآ تا ۵.۲ درصد نسبت به مدل خودرو ساده باعث کاهش مصرف سوخت و افزایش پایداری خودرو می‌شود.
داود مختاری، محمد حججی، مسعود افرند،
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

در این پژوهش، اثر یک برآمدگی استوانه‌ای‌شکل بر بردار پیش‌رانش یک جت مافوق صوت به‌عنوان یک روش جدید در کنترل بردار پیشران مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، یک نازل همگرا- واگرا طراحی و ساخته شد. این نازل به‌صورتی است که عدد ماخ اسمی خروجی آن در شرایط انبساط کامل ۲ است. دیواره این نازل برای اندازه‌گیری تغییرات فشار مجهز به سوراخ‌های فشار شده است. همچنین در دیواره نازل، مجرایی برای اعمال یک برآمدگی در درون نازل ایجاد شده است. از سنسورهای فشار برای اندازه‌گیری فشار و همچنین، از سیستم شلرین برای بررسی میدان جریان خروجی از نازل بهره برده شده است. فشار کل محفظه آرامش در تمام آزمایش‌ها ثابت و برابر با ۵/۷بار است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می‌دهد که عمق نفوذ برآمدگی در میدان جریان، تاثیر چشمگیری بر میزان انحراف و حتی جهت انحراف جریان جت خارج‌شده از نازل همگرا- واگرا دارد. بیشترین میزان انحراف جریان جت خروجی از نازل برابر با ۵/۷درجه بوده که در نفوذ برآمدگی برابر با ۰/۴=*H/D اتفاق افتاده است. به‌علاوه این نتایج نشان می‌دهد که با افزایش میزان نفوذ برآمدگی در درون نازل، میزان تراست محوری نازل اندکی کاهش یافته است.

محمدرضا بابائیان، محمد حججی،
دوره ۱۹، شماره ۷ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده

در این تحقیق اثرات استفاده از برآمدگی‌های دوگانه به‌عنوان یک روش کنترل بردار تراست در یک نازل همگراواگرا در رژیم مافوق صوت که عدد ماخ اسمی آن ۲ است به‌صورت تجربی مورد بررسی قرار می‌گیرد. فشار کل نازل در کلیه آزمایش‌ها ثابت در نظر گرفته شده است. سیال آزمایش هوا است. برآمدگی‌های مورد استفاده دو قطعه استوانه‌ای­شکل است که جلوی جریان در قسمت واگرای نازل قرار داده می‌شود. این برآمدگی‌ها در موقعیت‌های ۶۰% و ۹۰% طول قسمت واگرای نازل از گلوگاه نازل نصب شده‌اند و به‌صورت همزمان در مسیر جریان اصلی اعمال می‌شود. برآمدگی‌ها در حالت متقابل و روبروی هم بر دیواره نصب شده و اثرات تغییر نسبت میزان نفوذ برآمدگی‌ها ‌* H/Dبر زاویه بردار تراست و مولفه‌های بردار تراست با اندازه‌گیری نیروهای وارد بر نازل به دست آمده است. همچنین میدان جریان نیز به‌وسیله تصویربرداری شلرین و اندازه‌گیری تغییرات فشار روی دیواره‌های نازل اندازه‌گیری شده است. نتایج حاصل نشان می‌دهند که استفاده از برآمدگی‌های دوگانه متقابل می‌تواند بر زاویه بردار تراست تاثیر چشمگیری داشته باشد و زاویه بردار تراست را تا ۴/۳۵درجه نیز در شرایط بررسی‌شده افزایش دهد. همچنین، نتایج نشان می‌دهند که این روش در بدترین شرایط می‌تواند تا ۵/۵% از مقدار تراست محوری را کاهش دهد.


دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده

پل ها از جمله مهمترین و پرکاربردترین سازه های رودخانه ای هستند که از دیرباز مورد استفاده قرار گرفته اند. با احداث پل در مسیر رودخانه معمولا عرض طبیعی رودخانه کاهش یافته و مانعی در برابر جریان به وجود می آید که سبب می شوند عمق آب در بالادست پایه بیشتر از عمق نرمال شود. این افزایش عمق را فراآب می نامند که در طراحی پل ها بسیار حائز اهمیت است. بدین منظور در تحقیق حاضر به کمک مدل آزمایشگاهی و بکارگیری پایه پل هایی با سطح مقطع دایره ای و گرده ماهی شکل، اثرات عدد فرود، میزان تنگ شدگی مسیر جریان()، تاثیر زاویه پایه نسبت به جریان، شکل پایه و نسبت طول به ضخامت پایه بر روی پدیده فراآب مورد بررسی قرار گرفته است. با بررسی عدد فرود در تنگ شدگی های مختلف مشخص شد که به طور کلی میزان پدیده فراآب با عدد فرود رابطه مستقیم دارد. در زاویه ۲۰ درجه و با تغییر فرود به میزان ۲/. در تنگ شدگی ۸۷۷/. تغییرات نسبی سطح آب در بالادست پایه پل() برابر با ۱۲/۰ بوده و در تنگ شدگی ۶۳۱/۰  مقدار آن برابر با ۵۷/۰ می باشد. نتایج نشان داد در فرود ثابت، با افزایش تعداد پایه ها در عرض ثابت کانال، میزان فراآب افزایش می یابد. همچنین نتایج حاکی از آن است که مقدار بالاآمدگی آب متاثر از شکل پایه پل نیز می باشد و تغییر زاویه قرارگیری پایه ها نیز بر شکل گیری این پدیده تاثیرگذار می باشد. به طوریکه با افزایش زاویه پایه پل در حالت گرده ماهی از ۱۵ به ۲۰ درجه مقدار فراآب افزایش بیشتری نسبت به تغییر زاویه از ۱۰ به ۱۵ درجه دارد. در نهایت با در نظرگرفتن همه پارامترها، روابط تجربی جهت برآورد فراآب در هر دو مدل پایه پل بدست آمد.


دوره ۲۳، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده

همگام با رشد علوم و فناوری، مسائل مهندسی نیز روز به روز پیچیده تر می‌شوند. با پیچیده تر شدن مسائل و لزوم حل سریعتر و دقیق تر آن­ها، روش­های تحلیلی گذشته دیگر جوابگوی نیازهای روز افزون جوامع نیستند. با چنین نگرشی، محققان همواره سعی کردند در کنار توسعه مبانی علوم، روش­های عددی را نیز توسعه بخشند. دراین مسیر، روشهای متعددی توسط محققین ابداع گشته است. هر کدام از این روش­ها ،کاربرد خاص خود را دارند و هنوز هم محققان درصدد رشد و توسعه این روش­ها و ابداع روش­های جدید هستند. از مهمترین این­ها می‌توان به روش ایزوژئومتریک غیر خطی که بر اساس بی­اسپیلاین‌های  نسبی غیر یکنواخت به وجود آمده است، اشاره کرد. در روش ایزوژئومتریک غیر خطی ضمن استفاده از خواص توابع پایه اسپیلاین و نربز در تعریف دقیق منحنی‌ها و سطوح، از آن­ها جهت درونیابی و تقریب سازی هم استفاده می­شود. استفاده از همه ظرفیت سازه  در تحمل بار، باعث رفتار غیرخطی سازه می­شود که ناشی از عملکرد نامناسب هندسه سازه، ضعف مصالح سازه و نارسائی ناشی از ترکیب دو حالت قبل است. و در این پژوهش غیرخطی شدن ناشی از ضعف مصالح مدنظر قرار داده شده است. همچنین در حل معادلات تعادلی غیر خطی از یک روند افزایشی و تکراری بار استفاده شده و این افزایش تا وارد شدن کل بار­های تعریف شده برای هر مسئله انجام شده است. در هر افزایش، روند تکراری اتخاذ شده تا جایی انجام می­گیرد که همگرایی یا ماکزیمم تعداد تکرارها بدست آید. خطا بخش جدانشدنی تحلیل­های عددی به شمار می‌رود و همواره باعث نگرانی محققین در قابلیت اعتماد نتایج بوده است. بدیهی است که کلیه روش­های عددی روش­های تقریبی می­باشند. عمده ترین منبع خطا در روش­های عددی مربوط به خطای گسسته سازی محیط پیوسته بوده و ناشی از تقریب زدن میدان جابجایی به وسیله توابع شکل است. این گروه ازخطاها نیز با ریزتر کردن شبکه المان بندی و بالا بردن درجه توابع شکل مورد استفاده، کاهش می‌یابد. لذا در این پژوهش نسبت به برآورد خطا براساس روش بازیافت تنش بر مبنای نقاطی که مرتبه همگرایی گرادیان یک تابع، یک مرتبه از مقداری که از تقریب تابع شکل مربوط به حل تقریبی انتظار می رود،  بالاتر است (نقاط فوق همگرا) پرداخته شده است. بدین صورت که با در نظر گرفتن اختلاف بین سطح تنش بازیافتی و سطح تنش بدست آمده از تحلیل ایزوژئومتریک غیرخطی برای هر المان، به صورت تقریبی به یک معیاری جهت تعیین میزان خطای موجود در آن المان تعیین شده است. کلیه رابطه­ سازی­های پژوهش و خطی‌سازی معادلات با استفاده از یک الگوریتم عددی با کمک برنامه نویسی در محیط نرم افزار فرترن  انجام شده و نتایج تحلیل جهت صحت سنجی با حل کلاسیک آن مقایسه شده است. نتایج تشابه عددی و توزیعی قابل قبولی را نشان داده است؛ لذا می توان بیان کرد تحلیل صورت گرفته توسط برنامه از کارایی مناسبی جهت تحلیل غیرخطی مسائل برخوردار است. همچنین روش تخمین کننده خطای به کار گرفته شده را می­توان راه حلی ساده و مهندسی جهت برآورد خطا و بهبود میدان تنش بدست آمده از تحلیل الاستوپلاستیک مسائل به روش ایزوژئومتریک نام برد.

 

دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده

امروزه کاربرد مواد مدرج تابعی در حال افزایش است. در این مصالح خواص مکانیکی به صورت یک تابع پیوسته در سرتاسر دامنه مسأله تغییر می‌کند. به‌ علت این تغییرات پیوسته، مشکلات عدم چسبندگی مصالح، لایه‌لایه شدن و ایجاد تمرکز تنش در محل اتصال که در سازه‌های کامپوزیتی می‌تواند مشکل‌ساز باشد به‌وجود نمی‌آید. برای تحلیل مواد مدرج تابعی می‌توان از روشهای عددی مانند روش اجزای محدود استفاده نمود، اما به دلیل محدودیت‌هایی همچون عدم وجود یک المان مناسب برای تحلیل مسائلی با تغییرات خواص مصالح و یا عدم توانایی در مدل‌سازی دقیق مزرهای اشکال با هندسه پیچیده، در این پژوهش از روش ایزوژئومتریک استفاده شده است. همچنین از آنجا که خطا بخش جدا نشدنی درهر یک از تحلیل‌های عددی است و همواره قابلیت اطمینان به نتایج دغدغه اصلی محققان بوده است، و در حالت کلی پاسخ دقیق بسیاری از مسائل موجود نیست، یافتن راه حلی جهت برآورد خطای موجود در محاسبات از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بنابراین در این نوشتار برای اولین بار روش ایزوژئومتریک در تحلیل مسائل با مصالح مدرج تابعی با رویکرد بهبود میدان تنش و برآورد خطای موجود در آن بسط داده شده است. این برآورد کننده خطا در دسته روشهای برآورد خطا مبتنی بر بازیافت تنش قرار دارد. از مقایسه نرم خطای دقیق و نرم خطای تقریبی برای مسائل نمونه مشاهده می­گردد که برآورد کننده خطای پیشنهادی از کارایی مناسبی برای برآورد خطای موجود در تحلیل مسائل با مصالح مدرج تابعی به روش ایزوژئومتریک برخوردار است. همچنین می‌توان به کمک روش برآورد کننده خطای پیشنهادی، مناطقی از دامنه حل ایزوژئومتریک را که دارای خطای زیادی است، شناسایی کرد و به بهبود محلی شبکه در آن مناطق و افزایش دقت حل ایزوژئومتریک دست یافت.
 

صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱