جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای بهینه سازی شکل
فروغ عباسی پریزد، بهروز حسنی، حسین قاسم نژاد مقری،
دوره ۱۴، شماره ۱۶ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
بهینهسازی شکل سازههای پوستهای با توابع هدف و قیود مختلف از جمله قید تنش موضوع این مقاله است. برای مدلسازی شکل از توابع بی-اسپلاین استفاده شده است که امکان تولید هندسه هموار با هر شکل دلخواه را به کمک تعداد کمی از پارامترها فراهم ساخته و متغیرهای طراحی مسئله بهینهسازی را تشکیل میدهند. برای تحلیل سازه از روش اجزای محدود با المان پوسته چهار گرهی ویلسون استفاده شده است. برای یافتن شکل بهینه، در هر گام از مسئله بهینه سازی مراحل تولید شبکه اجزای محدود، تحلیل سازه، تحلیل حساسیت و به هنگام کردن مدل هندسی، به طور متوالی تا حصول همگرایی انجام میشود. بیشینه کردن سختی سازه با قید حجم مصالح و نیز کمینهسازی وزن سازه با در نظر گرفتن تنش فون میزس به عنوان قید از جمله مسائل طرح شده در این مقاله هستند. در هر دو نوع مسائل مختصه قائم نقاط کنترلی توابع بی اسپلاین به عنوان متغیر طراحی در نظر گرفته شده است و از روش برنامه ریزی ترتیبی درجه دوم (SQP) برای حل مسئله بهینهسازی استفاده شده است. از آنجا که استفاده از این روش مستلزم مشخص بودن مقادیر مشتقات توابع هدف و قید در مسئله بهینه سازی است، در هر گام، تحلیل حساسیت به روش تفاضل های محدود انجام شده است. شکلهای هموار حاصل از بهینه سازی و نیز نمودارهای همگرایی تابع هدف مثالهای ارائه شده، نشاندهنده کارایی روش پیشنهادی در بهینه سازی شکل سازه های پوسته ای می باشد.
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
طرح بهینه پل قوسی بتنی به تعدادی از پارامترها وابسته است. طراحی پلهای گفته شده بطوری که تمامی محدودیت های طراحی و اجرایی را تامین کند کار دشواری است. در این مقاله با استفاده از روش الگوریتم SPSA شکل زیرسازهیِ پل بهینهسازی شده است. پل قوسی مورد مطالعه در این تحقیق از نوع پلهای با جان باز است. هدف از طرح بهینه، شکلی از پل است که حجم بتنآرمه مصرفی برای ساخت قوس و پایههای آن حداقل باشد. ارتفاع قوس در وسط دهانه، ارتفاع قوس در تکیهگاه قوس، خیز قوس و شعاع چپ و راست سطوح بالا و پایین قوس به عنوان متغیرهای طراحی مسالهی بهینهسازی در نظر گرفته شدهاند. قیود در نظر گرفته شده در بهینهسازی زیرسازهی پل شامل قیود تنش ، تغییرشکل و هندسی میباشند. در پایان نشان داده شده است که الگوریتم SPSA روشی موثر در بهینه سازی شکل پل قوسی با جان باز است و برای مطالعهی موردی پلِ سِتینا، حجم بتن آرمه زیرسازهیِ پل ۲۳ درصد کاهش نسبت به طرح اجرا شده داشته است.
نگین سادات حسینی نوید، رضا تقوی زنوز،
دوره ۲۵، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
در سالهای اخیر، پرههای کنترل پدیده انتشار بهعلت هندسه بهینه و افت فشار پایینتر بهخصوص در صنایع هوایی و در شرایط فروصوت وگذرصوت کاربرد قابل توجهی دارند. در پژوهش حاضر، ایرفویل مقطع استاتورکمپرسور محوری طراحی شده در آزمایشگاه ملی هوافضای کشور هندوستان بهعنوان هندسه مبنا انتخاب گردیده است. هدف بهینهسازی، کمینه کردن افت فشار کل جریان سیال و به تبع آن کاهش میزان افت میباشد. روش کار در این پژوهش، تغییر در هندسه پروفیل پره بهوسیله تغییر در پارامترهای روش پارسک (Parsec) بوده که منجر به ایجاد هندسههای جدید در هر مرحله از اجرای کد میگردد. روش بهینهسازی مورد استفاده بر اساس روندنمای ژنتیک توسعه یافته است. برای تحلیل آیرودینامیکی هندسه تولیدشده در هر مرحله و استخراج مقدار افت فشار کل، کد متلب با نرمافزار انسیس کوپل شده و در هر مرحله پس از حل عددی برای هر هندسه تولید شده، مقدار افت فشار کل استخراج و به کد برگشت داده میشود. در نهایت خروجی کار پره بهینهتر و با افت فشار کمتر بوده که در نهایت با پره اصلی مقایسه شده و بهعنوان جایگزین مناسب معرفی شده است. مقدار افت فشار کل بین ورودی و خروجی در پره بهینهشده نسبت به پره اصلی ۱۸ درصد کاهش داشته و دبی جرمی نیز مقدارkg/s ۰۸۳/۰ افزایش داشته است که میزان قابل توجهی است. بهبود ویژگیهای آیرودینامیکی مختلف نظیر توزیع عدد ماخ و ضرایب فشار و افت نیز بین دو پره مبنا و بهینهشده قابل مشاهده است که در بخش انتهای مقاله به تفصیل آورده شده است.