جستجو در مقالات منتشر شده


۱۳ نتیجه برای تبدیل فوریه


دوره ۷، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۷ )
چکیده

تبدیل موجک روش ریاضی جدیدی است که در سالهای اخیر علاقه فراوانی برای استفاده از آن در حل مسائل مهندسی مشاهده می‌شود. این روش برای تحلیل موجهای غیرپایا مناسب است. با استفاده از تبدیل موجک می‌توان بررسیهای مکانی در حوزه زمان و فرکانس را انجام داد. از تبدیل موجک در زمینه‌های تحلیل امواج، تحلیل تصاویر، حل معادلات دیفرانسیل، تحلیل عددی، نظریه ارتباطات، تحلیل دینامیکی و سایر زمینه‌ها استفاده می‌شود. در این مقاله از تبدیل پیوسته موجک در تجزیه زمان - فرکانس امواج زلزله استفاده ‌شده و نحوه محاسبه زمان وقوع فرکانسهای موجود در موج زلزله بیان می‌شود. در این روش از یک تابع پنجره استفاده شده که از ابتدا تا انتهای موج حرکت داده می‌شود. سپس این فرایند به‌ازای پنجره‌هایی با ابعاد مختلف تکرار می‌شود. نتایج حاصل نشان‌دهنده زمان وقوع مقیاسهای مختلف است. نتایج به‌خوبی نشان‌دهنده توانایی این روش در محاسبه زمان وقوع فرکانسهای مختلف موجود در موج زلزله بوده و با استفاده از آن می‌توان دید جدیدی نسبت به شتاب‌نگاشت زلزله به‌دست آورد. در این مقاله با استفاده از تبدیل پیوسته موجک، شتاب‌نگاشت زلزله در بازه زمان - فرکانس تجزیه می‌شود. نتایج حاصل نشان‌دهنده زمان وقوع هر یک از فرکانسهای موجود در موج زلزله است. در این روش خطای محاسباتی کم است. با استفاده از این روش شتاب‌نگاشتهای متعددی تجزیه شده و نتایج حاصل از آن با تبدیل فوریه مقایسه شده است.

دوره ۷، شماره ۱ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده

موضوع تحقیق: سیستم بایندر برپایه پلی‌بوتادین خاتمه‌یافته با گروه هیدروکسیل (HTPB)، شامل دی‌اکتیل سباسات به عنوان نرم‌کننده (DOS) و تولوئن دی‌ایزوسیانات به عنوان عامل پخت می‌باشد. واکنش بین گروه هیدروکسیل رزین HTPB با گروه ایزوسیانات عامل پخت تولید شبکه پلی‌یورتانی می‌کند تا منجر به تولید یک لاستیک با خواص مطلوب شود. در این کار پژوهشی بررسی خواص رئولوژیکی و مکانیسمی سیستم بایندر در حضور سه ماده شیمیایی به عنوان تأخیرانداز پلیمریزاسیون تشکیل پلی‌یورتان شامل اگزالیک اسید، مالئیک اسید و تتراسایکلین انجام و خواص فیزیکی آنها بررسی و مقایسه شد.
روش تحقیق: اگزالیک اسید، مالئیک اسید و تتراسایکلین با مکانیسم‌های ویژه‌ای خواص سیستم بایندر را تغییر می‌دهند. اگزالیک اسید و مالئیک اسید در واکنش با گروه ایزوسیانات عامل پخت تولید آمید کرده و گرانروی سیستم بایندر را کاهش می‌دهند. تتراسایکلین نیز با توجه به ساختار شیمیایی خود، با عامل پخت وارد واکنش شده و از پیشرفت واکنش اصلی که بین رزین HTPB و عامل پخت TDI است، جلوگیری کرده و در نتیجه باعث کاهش گرانروی می‌شود. همچنین برای بررسی مکانیسم عملکردی این ترکیبات از طیف‌سنجی تبدیل فوریه فروسرخ (FT-IR) استفاده شد. در این طیف‌سنجی شدت طیف‌های مربوط به هر نمونه با یکدیگر مقایسه و نوع عملکرد و مکانیسم هر کدام از تأخیراندازهای اگزالیک، مالئیک اسید و تتراسایکلین مشخص شد. خواص سختی و تورم نیز برای نمونه‌ها اندازه‌گیری و مقایسه شد.
نتایج اصلی: نوع ساختار محصول واکنش بین رزین HTPB و تأخیراندازهای اگزالیک اسید، مالئیک اسید و تتراسایکلین با عامل پخت توسط FT-IR مشخص و تایید شد. بررسی طیف‌های FT-IR درجا نشان داد شدت پیک ایزوسیانات بعد از گذشت ۶۰/۹۰ دقیقه کاهش پیدا می‌کند. بررسی رفتار شیمی‌رئولوژیکی نشان داد که به طورکلی در غلظت ۰۵/۰% بهترین عملکرد از تأخیراندازها مشاهده می‌شود و در بین این سه؛ به ترتیب تتراسایکلین با حدود ۵۴%، اگزالیک اسید با حدود ۴۸% و مالئیک اسید با حدود ۴۷% بیشترین میزان کاهش در افزایش ویسکوزیته را داشته است. افزودن ۰۵/۰% از تتراسایکلین به سیستم بایندر احتمالاً به علت درگیری بیشتر با عامل پخت منجر به کاهش حدود ۲۰% دانسیته اتصالات عرضی شده که نشان‌دهنده عملکرد بهتر این ماده به عنوان تأخیرانداز واکنش می‌باشد.
 

دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

اهداف: کاروتنوئیدها گروه وسیعی از رنگدانه‌های محلول در چربی هستند و به‌وسیله انواعی از میکروارگانیزم‌ها تولید می‌شوند. هدف مطالعه حاضر، مقایسه تولید رنگدانه کاروتنوئیدی توسط جدایه‌های پروکاریوتی اکوسیستم‌های شور ایران و شناسایی جدایه برتر بود.
مواد و روش‌ها: در مطالعه تجربی حاضر جدایه‌ها با روش‌های مبتنی بر کشت، خالص‌سازی و عصاره کاروتنوئیدی با روش اسپکتروفتومتری در طول موج‌های ۴۰۰ تا ۶۰۰نانومتر آنالیز شدند. میزان کل کاروتنوئید در طول موج ۴۹۰نانومتر به‌دست آمد و در نهایت با روش خالص‌سازی باند‌ها به‌وسیله کروماتوگرافی لایه نازک و آنالیز با کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا و طیف‌سنج مادون قرمز تبدیل فوریه باند‌های مورد نظر تعیین هویت شدند.
یافته‌ها: از اکوسیستم‌های بررسی‌شده، تعداد ۴۳ جدایه به‌دست آمد. ۸ جدایه تحمل‌کننده نمک، ۸ جدایه نمک‌دوست نسبی و ۲۷ جدایه نمک‌دوست اجباری بودند. همه سویه‌ها ترکیبات کاروتنوئیدی تولید کردند. جدایه M۲۴ با تولید ۲۰/۵۴۰۵میکروگرم بر گرم به‌عنوان جدایه برتر اتخاب شد. ۶ باند در عصاره رنگی این سویه مشاهده و غلیظ‌ترین باند خالص‌سازی شد. طیف‌سنجی با اسپکتروفتومتر مرئی در نور فرابنفش جذب ۴۹۵نانومتری با دو شانه در ۵۳۰ و ۴۶۵نانومتر را به‌عنوان حداکثر جذب نشان داد که مشابه طیف مرئی در نور فرابنفش حاصل از آلفا-باکتریوروبرین بود. جدایه M۲۴، ۹۸% با سویه هالوآرکولا آمیلولیتیکا BD-۳ قرابت فیلوژنی داشت.
نتیجه‌گیری: از اکوسیستم‌های بررسی‌شده، تعداد ۴۳ جدایه به‌دست آمد. ۸ جدایه تحمل‌کننده نمک، ۸ جدایه نمک‌دوست نسبی و ۲۷ جدایه نمک‌دوست اجباری هستند. همه سویه‌ها قادرند ترکیبات کاروتنوئیدی تولید کنند. جدایه M۲۴ جدایه برتر است، که ۹۸% با سویه هالوآرکولا آمیلولیتیکا BD-۳ قرابت فیلوژنی دارد.


دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴- )
چکیده

یکی از مهمترین مسائل در سیستم‌های توزیع، تشخیص و طبقه‌بندی اغتشاش‌های کیفیت توان است. در این مقاله، الگوریتم جدیدی برای تشخیص و طبقه‌بندی اغتشاش‌های ساده و ترکیبی کیفیت توان با بهره‌گیری از منطق فازی و الگوریتم بهینه‌سازی گروهی ذرات (PSO۱) ارائه شده است. در این الگوریتم، ابتدا ویژگی‌های مناسبی از شکل‌موج اغتشاش‌های کیفیت توان استخراج می‌شود. استخراج این ویژگی‌ها، با استفاده از دو تبدیل فوریه و موجک صورت می‌گیرد. سپس با استفاده از این ویژگی‌ها، سیستم‌ فازی پیشنهادی در مورد نوع هر یک از اغتشاش‌ها تصمیم‌گیری می‌کند. برای تعیین دقیق پارامترهای هر یک از توابع عضویت این سیستم، از الگوریتم بهینه‌سازی گروهی ذرات استفاده شده است. به‌منظور ارزیابی الگوریتم پیشنهاد شده، شکل‌موج اغتشاش‌های کیفیت توان در دو دسته ساده و ترکیبی، به‌صورت نمونه‌برداری شده، فرض شده است. پدیده‌های ضربه‌ای‌گذرا، قطعی، بیشبود، کمبود، شکاف، نوسانی‌گذرا، هارمونیک و نوسان به‌عنوان اغتشاش‌های ساده برای سیگنال ولتاژ مطرح است. رخدادهای هارمونیک با بیشبود، بیشبود با هارمونیک، بیشبود با نوسانی‌گذرا، هارمونیک با کمبود، کمبود با هارمونیک و کمبود با نوسانی‌گذرا به‌عنوان اغتشاش‌های ترکیبی برای سیگنال ولتاژ در نظر گرفته است. نتایج شبیه‌سازی، توانایی الگوریتم پیشنهادی را در شناسایی اغتشاش‌های ساده و ترکیبی با دقت حدود ۹۹٪ نشان می‌دهد.
پژمان دریابر، محمود فرزین، فرهنگ هنرور،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده

چکیده- در این مقاله با استفاده از انتشار موج لمب، نمودار پخشی یا Dispersion (نموداری که مدهای مختلف را نشان می دهد) برای ورق آلومینیوم متصل به ورق کامپوزیت بدست آورده می¬¬شود. به این منظور ابتدا با استفاده از نرم افزار المان محدود ABAQUS، انتشار موج لمب شبیه-سازی می¬شود و سپس با تبدیل فوریه دو بعدی سیگنال¬های خروجی، نمودار پخشی به دست می¬آید. در ادامه برای بررسی صحت نمودار پخشی، نمونه¬ای متشکل از یک ورق آلومینیوم متصل به ورق کامپوزیت مورد آزمایش قرار می¬گیرد. برای ایجاد مد¬های مختلف از پروب زاویه¬ متغبر با فرکانس مرکزی ۲ مگاهرتز استفاده می¬شود. با استفاده از فاصله سیگنال¬های ورودی و خروجی و همچنین فاصله پروب ها، سرعت گروه اندازه-گیری می¬شود. مقایسه مد¬های متناظر بدست آمده از نتایج المان محدود و آزمایش، نشان می¬دهد که سرعت گروه بدست آمده برای هر دو یکسان است. بنابراین سیگنال حاصل از آزمایش، مربوط به مد متناظری است که از شبیه سازی به دست آمده است. نتایج شبیه سازی برای سه مد اول موج لمب انجام شده است که به کمک آزمایش دو مد اول صحت سنجی شده اند.
محمد حسن کیهانی، امین امیری دلوئی،
دوره ۱۳، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده

در مطالعه حاضر مساله انتقال حرارت دو بعدی نامتقارن در یک استوانه کامپوزیتی چند لایه به صورت تحلیلی بررسی گردیده است. شرایط مرزی در نظر گرفته شده در کلی ترین حالت (خطی) ممکن قرار دارد که می تواند تمامی مکانیزم های جابجایی، هدایت و تشعشع را در بر گیرد. الیاف تحت زاویه مشخصی به دور استوانه پیچیده شده اند به نحوی که زاویه الیاف و جنس مواد کامپوزیتی بکار رفته شده می تواند لایه به لایه تغییر کند. معادلات حاکم بر هدایت اورتوتروپیک استخراج گردیده و سپس با استفاده از روش دقیق جداسازی متغیرها، سری توزیع دما در هر لایه بدست آمده است. با اعمال شرایط مرزی کلی داخلی و بیرونی استوانه و همچنین برقراری شرایط پیوستگی دما و شار حرارت در مرز بین هر جفت از لایه ها، سه دستگاه معادلات مستقل برای بدست آوردن ضرایب مجهول سری دما ساخته شده اند. با استفاده از روابط توابع متعامد و الگوریتم توماس این دستگاه های معادلات حل گردیده و روابطی بازگشتی و تحلیلی برای محاسبه ضرایب مجهول ارائه گردیده است. تاثیر پارامترهای طراحی، زاویه الیاف و جنس لایه ها، روی توزیع دما با استفاده از دو مثال عملی شامل شرایط مرزی پیچیده، بررسی و مقایسه شده است.

دوره ۱۴، شماره ۶۸ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده
 استفاده از ترکیب­های شاخص از جمله روش­های شناسایی تقلبات در مواد غذایی است. اسید غالب میوه انگور، تارتاریک اسید می­تواند بعنوان شاخص حضور آب انگور قرمز در آب میوه­های دیگر مورد استفاده قرار گیرد. هدف این مطالعه سنتز پلیمر قالب مولکولی با قدرت جذب انتخابی تارتاریک اسید می­باشد. سنتز پلیمر توسط منومرهای متاکریلیک اسید و آکریل آمید و اتیلن گلیکول دی متاکریلات بعنوان اتصال دهنده­ی عرضی در دو سطح (۲۰ و ۳۰ میلی مول) انجام گرفت. روش بکار رفته در تولید پلیمر از نوع رسوبی بود. ارزیابی میزان جذب تارتاریک اسید با پلیمر سنتز شده توسط کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا انجام گرفت. برای بررسی مورفولوژی پلیمر روش پراکندگی نور دینامیکی، میکروسکوپ الکترونی روبشی و طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز بکار برده شد. پلیمرهای سنتزشده بر پایه آکریل آمید و مقدار بالای اتیلن گلیکول دی متاکریلات، تارتاریک اسید بیشتری جذب کردند. پلیمرهای تولیدی دارای سطح کروی و اندازه­ی در حد میکرومتر بودند. تصدیق تشکیل کمپلکس بین پلیمر و تارتاریک اسید به­روش طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز انجام گرفت. با توجه به نتایج این مطالعه، روش مولکول نگاری پلیمری می­تواند بعنوان یک روش ساده در شناسایی و جداسازی تارتاریک اسید از محیط­های غذایی مورد بررسی و استفاده قرار گیرد.
بهروز رحمانی، امین موسایی، احمد منصوریان طبائی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

در این مقاله، روشی برای کنترل گسترده‌ی معادله‌ی برگر غیرخطی پیشنهاد شده است. در این روش، ابتدا معادله‌ی مشتق جزئی غیرخطی حاکم بر سیستم با استفاده از روش خطی سازی تاکاگی-ساجینو به دو معادله‌ی مشتق جزئی خطی تبدیل می‌شود؛ به‌گونه‌ای که ترکیب فازی آنها به صورت دقیق معادله‌ی غیرخطی اصلی را بازیابی می-کند. این فرآیند به منظور پیش‌گیری از پدیده‌ی اختلال فرکانسی یا آلیاسینگ صورت می‌پذیرد. سپس هرکدام از این معادلات با به کار بردن تبدیل فوریه‌ی سریع به مجموعه‌ای از معادلات مشتق معمولی تبدیل می‌شود. بنابراین می‌توان گفت که ترکیب دو روش تاکاگی-ساجینو و تبدیل فوریه‌ی سریع، به دو معادله‌ی مشتق معمولی برای هر نقطه‌ی شبکه‌ای منجر می‌شود. در این راستا، برای پایدارسازی دینامیک هر کدام از این نقاط، از روش جبران سازی توزیع‌یافته‌ی موازی استفاده می‌شود. پایداری روش کنترلی پیشنهادی با استفاده از قضیه‌ی دوم لیاپانوف برای سیستم‌های فازی اثبات شده و بر آن اساس بهره‌های کنترلی پایدارساز طراحی شده است. شبیه سازی‌های عددی کارایی روش پیشنهادی نسبت به پژوهش‌های همانند را نشان می‌دهد، که از آن جمله می‌توان به مشخصه‌های بهتر پاسخ گذرا، خطای حالت ماندگار کوچک و مقاوم بودن نسبی آن در مقابل نویزهای اندازه‌گیری اشاره کرد.
امیر حسین دوایی مرکزی، میلاد نظرآهاری،
دوره ۱۵، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده

شناسایی و تفکیک کشتی‌ها توسط سیگنال‌های دریافتی توسط میکروفون‌های درون آبی (هیدروفون‌ها)، بهویژه در بندرها تجاری پررفتوآمد، می‌تواند کاربردهای زیادی در مدیریت ترافیک در بندرها داشته باشد. بااینحال شناسایی و کلاسه‌بندی خودکار سیگنال‌های آکوستیکی دریافتی از سیستم سونار غیرفعال به علت تغییرات زیاد مشخصه‌های زمانی و فرکانسی سیگنال (حتی در شرایطی که سیگنال‌ها از یک منبع واحد دریافت شده باشند) مسئله‌ای چالشبرانگیز است. در این پژوهش الگوریتم شناسایی سیگنال‌های آکوستیکی مبتنی بر تبدیل فوریه، روش‌های کاهش بُعد متنوع (آنالیز مؤلفههای اصلی و هم‌خانواده‌های آن (۶ روش) و آنالیز تفکیک‌کنندگی و هم‌خانواده‌های آن (۳ روش)) و با بهره بردن از روش‌های یادگیری توده‌ای (۴ مجمع مختلف) با سه رده‌بند پرسپترون چندلایه، شبکه عصبی احتمالاتی و ماشین بردار پشتیبان ارائه‌شده است. با انجام آزمون‌های کارایی متعدد و متنوع، کارایی روش‌های مختلف مورد ارزیابی قرارگرفته و مناسب‌ترین روش‌ها برای الگوریتم پیشنهادی گزینششدهاند. از این الگوریتم برای استخراج ویژگی، کاهش بُعد و کلاسه‌بندی صدای هشت کشتی استفادهشده است. الگوریتم پیشنهادی بر روی سیگنال‌های واقعی و نیز نسخه آغشته به نویز (با نسبت‌های سیگنال به نویز ۵-، ۱۰- و ۱۵-) آن‌ها تست شده است. نتایج نشان می‌دهند که نرخ کلاسه‌بندی صحیح الگوریتم پیشنهادی در نسبت‌های سیگنال به نویز ۵-، ۱۰- و ۱۵- به‌ترتیب برابر ۸۳/۹۹، ۰۶/۹۷ و ۵۶/۸۳ درصد است.
شجاعت شفیعی، بهروز رحمانی، امین موسائی، حامد پناهی کالوس،
دوره ۱۷، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده

در پژوهش پیش رو، روشی برای کنترل گسترده‌ی مبتنی بر بازخورد خروجی میدان دما در یک ورق مدرج تابعی ضخیم پیشنهاد شده است. معادله‌ی حاکمه‌ی این سیستم دینامیکی با یک معادله‌ی مشتق جزئی خطی با ضرایب متغیر با مکان که همان معادله‌ی انتقال حرارت سه‌بعدی است، قابل توصیف است. برای انجام این کار، ابتدا با استفاده از روش عدد موج اصلاح شده، که با ترکیب دو روش تبدیل سریع فوریه و تفاضل محدود ابداع شده است، معادله مشتق جزئی حاکم بر سیستم به مجموعه‌ای از معادلات مشتق معمولی تبدیل می‌شود. بر این اساس، هر کدام از این معادلات مشتق معمولی مربوط به ترکیبی خاص از اعداد موج در راستاهای مختلف دستگاه مختصات کارتزین ‌می‌باشد. سپس برای پایدارسازی دینامیک هر کدام از این معادلات، از کنترل‌کننده‌ی خطی فیدبک حالت بهینه استفاده می‌شود. در این راستا، همچنین روشی برای تولید ورودی کنترلی ردیاب یا تنظیم‌کننده پیشنهاد شده است. همچنین از آنجا که این دستورات کنترلی، در فضای فوریه طراحی شده است، انتقال آنها به فضای فیزیکی باید صورت پذیرد؛ برای رسیدن به این هدف، از تبدیل معکوس فوریه استفاده می‌شود. شبیه سازی‌های عددی صورت گرفته، دلالت بر کارایی روش پیشنهادی در داشتن مشخصه‌های خوب پاسخ گذرا و همچنین خطای حالت ماندگار کوچک دارد.
محمدسجاد سکوت، سیدحمیدرضا حیدری، برهان بیگ‌زاده،
دوره ۱۹، شماره ۷ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده

اندازه‌گیری علایم حیاتی بدن مثل درصد اکسیژن خون، فشار خون و ضربان قلب مهم‌ترین و ابتدایی‌ترین مرحله برای تشخیص انواع بیماری‌ها به‌خصوص بیماری‌های قلبی و عروقی به شمار می‌رود. روش‌های گوناگونی برای اندازه‌گیری این علایم مطرح شده است. به‌طور کلی این روش‌ها به دو دسته تهاجمی و غیرتهاجمی تقسیم‌بندی می‌شوند. به‌دلیل آسیب‌های کمتر روش‌های غیرتهاجمی، استفاده از آنها در چند دهه‌ اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از تلفن همراه به‌علت دسترسی آسان و فراگیربودن از مطرح‌ترین روش‌های غیرتهاجمی است. در این مقاله پس از مطالعه و بررسی روش‌های فوتوپلتیسکوگرافی و بیان تئوری‌های مربوط به آن روش فوتوپلتیسکوگرافی تصویری برای اندازه‌گیری میزان ضربان قلب به کار گرفته شده است. با توجه به دو الگوریتم‌ پیشنهادی بر مبنای تبدیلات فوریه و محاسبه‌ قله‌ سیگنال، پیاده‌سازی از این الگوریتم‌ها با استفاده از دوربین تلفن همراه و ال‌ای‌دی آن روی ۲۰ نفر انجام شده است. در گام بعد، میزان ضربان قلب استخراج شده است. در نهایت، مقایسه‌ای بین دو روش انجام شده است که نتایج حاصل از این مقایسه بیان می‌کند که روش محاسبه قله، خطای کمتری نسبت به روش تبدیل فوریه دارد.


دوره ۱۹، شماره ۱۲۶ - ( ۵-۱۴۰۱ )
چکیده

پروتئین‌ها به دلیل ویژگی‌های عملکردی و سلامت بخشی یکی از اجزاء مهم فرآورده‌های غذایی محسوب می‌شوند. در میان پروتئین‌های گیاهی، پروتئین دانه شنبلیله به دلیل میزان بالای اسید آمینه‌های ضروری بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بهینه‌سازی استخراج پروتئین از دانه شنبلیله به کمک امواج فراصوت و بررسی ویژگی‌های عملکردی، ساختاری و فعالیت ضد اکسایشی انجام شد. فراصوت با قدرت ۸۰ وات و مدت زمان ۳۹/۲۸ دقیقه شرایط بهینه برای استخراج پروتئین بود که تحت این شرایط بازده استخراج پیش بینی شده (۶۵/۸ درصد) مطابقت بسیار خوبی با مقدار تجربی (۵۷/۸ درصد) داشت. در طیف مادون قرمز تبدیل فوریه باندهای شاخص مربوط به آمید A، آمیدهای نوعI ، II وIII  مشاهده گردید. حلالیت پروتئین وابسته به تغییرات pH بود. ظرفیت جذب آب و روغن پروتئین استخراج شده به کمک امواج فراصوت به ترتیب معادل ۲۴/۶ و ۷۲/۲ میلی‌لیتر به ازاء یک گرم پروتئین به دست آمد. کمترین ظرفیت کف‌کنندگی (۶۶/۴۴ درصد) در  pHمعادل۵/۴ و بیشترین ظرفیت کف‌کنندگی (۴۹/۹۲ درصد) در pH معادل ۱۰ مشاهده شد. بیشترین ظرفیت امولسیون‌کنندگی در pH ۱۰، به میزان ۵۳/۸۴ درصد و کمترین میزان در pH نقطه ایزوالکتریک (۸۲/۵۴ درصد) مشاهده شد. با ثابت درنظر گرفتن pH، پایداری کف و امولسیون در طول زمان کاهش یافت. نتایج نشان داد که می‌توان از فناوری فراصوت به‌طور کارآمدی جهت کاهش زمان فرایند استخراج پروتئین از دانه شنبلیله استفاده نمود. به‌علاوه پروتئین دانه شنبلیله استخراج شده به کمک امواج فراصوت دارای خواص عملکردی و ضد اکسایش مطلوبی است که استفاده از آن را در صنعت غذا امکان‌پذیر می‌سازد.

دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده

شاخص تفاوت پوشش گیاهی نرمال شده (NDVI)، یکی از شاخص­های گیاهی است که در زمینه مطالعه پایش تغییرات پوشش گیاهی در طول زمان، کاربردهای فراوانی دارد. باید توجه داشت که این شاخص، نیازمند داده­های زمانی پیوسته و کامل در یک بازه زمانی مورد نظر می‌باشد. بااین‌حال در مواردی گردوغبارهای جوی، ذرات معلق در هوا، عدم کارایی سنجنده، گازها به‌ویژه حضور ابرها، به‌طور قابل‌توجهی بر انرژی بازتابنده از سطح به‌ویژه در محدوده­ی طول‌موج‌های کوتاه و مادون‌قرمز اثر می‌گذارد و منجر به ایجاد تصاویری با داده­­های ازدست‌رفته و یا مقادیر غیرقابل‌قبول می­شود. در این مطالعه، به‌منظور رفع مشکل داده­های جاافتاده و دورافتاده، در سری­های زمانی شاخص NDVI سنجنده MODIS طی سال­های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵، از الگوریتم تجزیه‌وتحلیل هارمونیک سری­های زمانی (HANTS) استفاده می‌شود. این الگوریتم برای اجرای دو کار طراحی شده است: ۱- شناسایی و از بین بردن نقاط دورافتاده و مشاهدات ابری، ۲- پر کردن فاصله باقی‌مانده بین مشاهدات معتبر توسط درون­یابی زمانی. ارزیابی نتایج الگوریتم HANTS نشان می‌دهد که خطای جذر میانگین مربعات (RMSE)، بین داده­های اصلی و بازسازی‌شده در سری­های زمانی یک‌ساله و پنج‌ساله، به ترتیب کمتر از ۰۲/۰ و ۰۳/۰ واحد NDVI می­باشند. به‌طورکلی نتایج این پژوهش نشان می­دهد که الگوریتم HANTS، در رفع مشکل داده­های ازدست‌رفته و داده­های دورافتاده در سری­های زمانی NDVI، می‌تواند مؤثر واقع شود.

صفحه ۱ از ۱