۲۷ نتیجه برای تبدیل موجک
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴- )
چکیده
یکی از مهمترین مسائل در سیستمهای توزیع، تشخیص و طبقهبندی اغتشاشهای کیفیت توان است. در این مقاله، الگوریتم جدیدی برای تشخیص و طبقهبندی اغتشاشهای ساده و ترکیبی کیفیت توان با بهرهگیری از منطق فازی و الگوریتم بهینهسازی گروهی ذرات (PSO۱) ارائه شده است. در این الگوریتم، ابتدا ویژگیهای مناسبی از شکلموج اغتشاشهای کیفیت توان استخراج میشود. استخراج این ویژگیها، با استفاده از دو تبدیل فوریه و موجک صورت میگیرد. سپس با استفاده از این ویژگیها، سیستم فازی پیشنهادی در مورد نوع هر یک از اغتشاشها تصمیمگیری میکند. برای تعیین دقیق پارامترهای هر یک از توابع عضویت این سیستم، از الگوریتم بهینهسازی گروهی ذرات استفاده شده است. بهمنظور ارزیابی الگوریتم پیشنهاد شده، شکلموج اغتشاشهای کیفیت توان در دو دسته ساده و ترکیبی، بهصورت نمونهبرداری شده، فرض شده است. پدیدههای ضربهایگذرا، قطعی، بیشبود، کمبود، شکاف، نوسانیگذرا، هارمونیک و نوسان بهعنوان اغتشاشهای ساده برای سیگنال ولتاژ مطرح است. رخدادهای هارمونیک با بیشبود، بیشبود با هارمونیک، بیشبود با نوسانیگذرا، هارمونیک با کمبود، کمبود با هارمونیک و کمبود با نوسانیگذرا بهعنوان اغتشاشهای ترکیبی برای سیگنال ولتاژ در نظر گرفته است. نتایج شبیهسازی، توانایی الگوریتم پیشنهادی را در شناسایی اغتشاشهای ساده و ترکیبی با دقت حدود ۹۹٪ نشان میدهد.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده- بسیاری از شکست های سازه ای بهسبب گسیختگی مواد تشکیل دهنده رخ می دهند . آغاز
این گسیختگی ها با ترک همراه بوده که با گسترش خود به عنوان تهدید جدی برای رفتار سازه
محسوب می شود، بر این اساس روش های تشخیص و نمایان سازی ترک ، موضوع تحقیقات گسترده ای
است که تا کنون انجام شده و ادامه دارد . در این میان ، روش های مبتنی بر تبدیل موجک ، از جمله
روشهای جدید و کارا در مباحث سیگنال است، و اهمیت بسیار بالایی دارد. بنابراین هدف از این
تحقیق، یافتن روش هایی است که توانایی شناسایی مشخصات ترک را علا وه بر تئوری ، در عمل نیز
داشته باشند.
تحت ANSYS بدین منظور، در این مقاله، در حالت نخست سازه با استفاده از نرم افزار المان محدود
در جعبه ابزار موجک ، تحت MATLAB آنالیز مودال قرار داده شده و سپس با استفاده از نرم افزار
آنالیز موجک قرار داده میشود و نتایج بهصورت نموداهای دو بعدی ضریب-موقعیت مشاهده میشود
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۴- )
چکیده
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۷ )
چکیده
اختلاف قدرت تفکیک تصاویر چند طیفی و تصویر پانکروماتیک به عنوان یکی از عوامل تأثیرگذار بر عملکرد طیفی و مکانی روشهای ترکیب تصاویر مطرح می باشد که هدف این تحقیق قرار داده شده است. پس از تهیه تصاویر چندطیفی شبیه سازی شده با قدرت تفکیک ۸، ۱۲، ۱۶،.....و۴۴ متری از تصاویر چندطیفی آیکنوس و تصویر پانکروماتیک شبیه سازی شده ۴ متری با استفاده از چهار روش ترکیب تصاویر، شامل روشهای ترکیب مبتنی بر تبدیلBrovey، تبدیل مؤلفه های اصلی، تبدیل موجک و تبدیل مؤلفه های اصلی- تبدیل موجک، تصاویر چند طیفی شبیه سازی شده با تصویر پانکروماتیک شبیه سازی شده، ترکیب شدند. از شاخصهای کمی شامل ضریب همبستگی برای بررسی کیفیت طیفی و از شاخص آنتروپی برای بررسی کیفیت مکانی تصاویر ترکیب شده استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان دهنده آن است که نوع تأثیرگذاری افزایش اختلاف اندازه پیکسلهای تصاویر چند طیفی در مقایسه با پیکسلهای تصویر پانکروماتیک، وابسته به روشی می باشد که برای ترکیب تصاویر استفاده می شود. همچنین در بین روشهای استفاده شده برای ترکیب تصاویر، روش ترکیب مبتنی بر تبدیل Brovey کمترین حساسیت نسبت به تغییرات اختلاف اندازه پیکسلها و روش ترکیب مبتنی بر تبدیل مؤلفه های اصلی- ترکیب موجک بیشترین حساسیت را دارند. همچنین رابطه تغییرات کیفیت طیفی و مکانی تصاویر ترکیب شده نسبت به افزایش اختلاف قدرت تفکیک تصاویر چند طیفی وپانکروماتیک به صورت غیرخطی می باشد.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۴- )
چکیده
در این مقاله کاربرد تبدیل S و تبدیل موجک پیوسته بهمنظور جایابی خطا در شبکههای توزیع شامل خطوط هوایی و کابل ارائه میشود. سیگنالهای گذرای فرکانس بالا که توسط خطا در شبکه بوجود میآیند، با استفاده از این دو تبدیل S و تبدیل موجک پیوسته تحلیل میشوند. تبدیل S را میتوان بعنوان یک ابزار مناسب در جایابی خطا بر پایه سیگنال گذرا مورد استفاده قرار داد. این تبدیل گسترش روش موجک پیوسته بوده و بر پایه یک پنجره گوسی متغیر و قابل حرکت بنا شده است. از آنجاییکه انرژی سیگنالهای خطا حول تعدادی از فرکانسهای خاص دارای دامنه زیاد میباشد، جایابی خطا را میتوان با در نظرگرفتن ارتباط مابین این فرکانسها و فرکانسهایی که به فرکانس مشخصه مسیر معروف هستند صورت داد. انرژی سیگنال گذرای ولتاژ از طریق تبدیل S و تبدیل موجک پیوسته محاسبه میشود. بمنظور بررسی کارآیی روش پیشنهاد شده، سیستم توزیع دارای خطوط هوایی و سیستم توزیع دارای خطوط هوایی و کابلهای زمینی مورد بررسی قرار میگیرند. شبکه توزیع استاندارد ۳۴ باسه IEEE با استفاده از نرم افزار EMTP-RV شبیه سازی شده و همچنین تحلیل تبدیل S و موجک پیوسته با استفاده از محیط کد نویسی MATLAB انجام شده است.
سید عبدالرحیم آتشی پور، حمیدرضا میردامادی، رسول امیرفتاحی، سعید ضیایی راد،
دوره ۱۲، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
در پژوهش پیش رو سلامتی سازه¬ای یک تیر ضخیم فولادی (ST-۵۲)، به کمک روش پخش امواج هدایت شده فراصوت با استفاده از حسگرهای ویفری فعال پیزوالکتریک، که یکی از مهم ترین تکنیک های پایش بلادرنگ سلامتی سازه هاست، بررسی شده است. پارامترهای کلیدی سیگنال برانگیزش مانند بسامد و مدت پنجره با توجه به ابعاد تیر و چیدمان ضربه-پژواک حسگرهای فعال پیزوالکتریک نصب شده روی آن تعیین می¬شود. تحلیل اجزای محدود با هدف مشخصه¬یابی پخش موج در تیر انجام شده است در حالیکه سیگنال¬های پخش موج به صورت آزمایشگاهی اندازه¬گیری می¬شوند. برای پردازش سیگنال و استخراج ویژگی، از تبدیل موجک پیوسته و روش توان میانگین مقیاس شده ی موجک استفاده می شود. با استفاده از ویژگی های استخراج شده، وجود، موقعیت و شدت آسیب احتمالی موجود در سازه تعیین می شود. نتایج بدست آمده نمایانگر دقت بالای روش ارایه شده در شناسایی و مشخصه یابی آسیب نسبت به پژوهش گذشته دارد.
میلاد سعیدی فر، محمد فتوحی، رضا محمدی، مهدی احمدی نجف آبادی، میلاد حاجی خانی،
دوره ۱۴، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
کامپوزیت¬های ساندویچی به علت سفتی خمشی بالایی که دارند، به وفور در سازه¬های مختلف به کار می¬روند. جدایش بین¬لایه¬ای پوسته و هسته یکی از معمول¬ترین سازوکارهای خرابی در این سازه¬ها می¬باشد. در این پژوهش، ابتدا با استفاده از روش نشرآوایی، رشد جدایش بین¬لایه¬ای در چندلایه¬های ساندویچی تحت بارگذاری مود I، بررسی شده¬است. ابتدا با توجه به شدت سیگنال¬های نشرآوایی ایجاد¬شده در حین بارگذاری نمونه¬ها، منحنی¬های نیرو- جابجایی به سه ناحیه تقسیم¬ شدند. تفاوت انرژی سیگنال¬های نشرآوایی در نمونه¬ها، حاکی از وجود سازوکارهای مختلف خرابی در کامپوزیت است. بدین منظور مشخصات سیگنال¬های نشرآوایی مربوط به هر سازوکار خرابی، به طور جداگانه مشخص گردید. در ادامه، سیگنال¬های نشرآوایی سازوکارهای مختلف خرابی براساس محدوده فرکانسی آن¬ها، دسته¬بندی شدند و محدوده فرکانسی هر سازوکار خرابی تعیین گردید. سپس، با استفاده از تبدیل موجک، سیگنال¬های نشرآوایی مربوط به هر نمونه، تحلیل شده و با استفاده از آن درصد سازوکارهای مختلف خرابی در نمونه¬ها مشخص گردید. در انتها، با استفاده از تصاویر گرفته شده با میکروسکوپ الکترونی روبشی از سطوح شکست نمونه¬ها ، نتایج بدست آمده از روش نشرآوایی، صحت-سنجی شده¬اند. نتایج پژوهش، عملکرد قابل قبول روش نشرآوایی در تشخیص و دسته¬بندی سازوکارهای خرابی در سازه¬های ساندویچی را نشان می¬دهد.
مجید معاونیان، محسن پژوهیانی، محمد احسان مومنی هروی،
دوره ۱۴، شماره ۱۶ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
کیفیت پارچه بافتهشده در ماشینآلات گردباف نسبت به هر گونه تغییرات ناخواسته در مکانیزم بافت و اجزای آن منجمله بروز پدیده سوزنشکسته که سبب پیدایش عیب خطوط عمودی در سطح پارچه می شود، حساس است. پایش وضعیت ماشینآلات گردباف به منظور افزایش کیفیت و کاهش هزینههای تولید، امری اساسی و ضروری به نظر می رسد. در فرایند بافندگی زمانی که نخ توسط سوزن جهت تشکیل حلقه بافت به سمت پایین کشیده می شود، نیروی کششی ایجاد شده درون نخ سبب بروز نوسانات جریان حرکتی نخ در حال تغذیه می گردد. هدف از تحقیق حاضر شناسایی عیب شکستگی سوزن و تعداد آنها در ماشین گردباف یکروسیلندر با استفاده از شبکه عصبی بروی سیگنالهای نوسانی جریان حرکتی نخ است. روند اجرایی آزمایشات به گونهای طراحی شد که سه وضعیت معیوب سوزنشکسته در شرایط تولید صنعتی به ماشین گردباف اعمال گردید. سیگنال نوسانی جریان تغذیه نخ توسط سامانه ثبت نوسانات، ذخیره و آغشتگی نویز آن با استفاده از تکنیک موجک حذف و سپس به کمک روشهای آماری و استفاده از جزئیات بهدستآمده از آنالیز موجک، استخراج ویژگیها صورت گرفت. در نهایت قابلیت شبکه عصبی در تفکیک سیگنالها به چهار دسته سالم، یک، دو و چهار سوزن شکسته محک خورد. بررسی نتایج نشان میدهند که دقت تشخیص تعداد سوزنهای شکسته در این روش با پنجاه مرتبه تکرار ۹۹,۴۳ درصد است.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله روش ترکیبی جدیدی به منظور تولید شتابنگاشت¬های مصنوعی حوزه¬ی دور با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و تبدیل موجک پاکت معرفی شده است. در این روش برای سیستم یک درجه آزادی چندین شتابنگاشت مصنوعی تولید شده است. به منظور درنظر گرفتن اثر پارامترهای غیر خطی سیستم یک درجه آزادی در تولید شتابنگاشت از منحنی¬های آنالیز دینامیکی افزایشی به عنوان ورودی شبکه عصبی استفاده شده است. شتابنگاشت¬هایی که انتخاب شده¬اند با تبدیل موجک پاکت تا تراز مناسبی تجزیه شده و هر پاکت به عنوان خروجی یک شبکه عصبی در نظر گرفته می¬شود. به منظور افزایش کارایی شبکه از آنالیز اجزاء اصلی برای کاهش تعداد ابعاد داده¬های ورودی بهره گرفته شده است. برای آموزش شبکه عصبی نیز از الگوریتم انتشار برگشتی به صورت تکراری استفاده شده است. در نهایت با این روش شتابنگاشت¬هایی سازگار با منحنی آنالیز دینامیکی افزایشی خلاصه شده ۵۰ درصد سیستم یک درجه آزادی تولید گردیده است.
حمیدرضا ضیایی فر، میلاد امیریان، مجتبی قدسی، فرهنگ هنرور، یوسف حجت،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش روشی عملی برای تشخیص و دستهبندی نوع عیوب در ورق و لوله توسط امواج هدایتشده فراصوت ارائه گردیده است. آزمون فراصوت مورد استفاده، روش ارسال-پژواک به وسیله موج لمب میباشد که نتایج آ-اسکن این آزمونها مورد استفاده قرار گرفته است. آزمونها بر روی ورق و لوله از جنس آلومینیوم همسانگرد ۱۰۵۰ تمپر ۱۴۱۶ با ضخامت ۴/۰میلیمتر انجام شده است. عیوب مورد بررسی در این پژوهش دو نوع عیب شامل عیوب خوردگی و ترک است که از عیوب رایج در خطوط لوله و سازههای فلزی مانند بدنه خودرو، سازههای هوافضا و غیره میباشد. این پژوهش در سه بخش پیادهسازی گردیده است. بخش اول آزمون آزمایشگاهی، بخش دوم پردازش سیگنال و در بخش سوم استفاده از الگوریتم طبقه بند مناسب جهت دستهبندی سیگنال عیوب بوده است. در مرحله اول با استفاده از موج لمب آزمونهای متعدد و مختلفی بر روی نمونههای استاندارد تهیه شده با عیب مشخص انجام شد که در مراحل بعدی ۲۰۶ سیگنال حاصل، پس از آن انجام پردازشهای مناسب به الگوریتم طبقهبندی ماشین بردار پشتیبان جهت طبقهبندی ارائه گردید. نتایج حاصل از پژوهش پیش رو نشاندهنده کارایی الگوریتم پیشنهادی است به طوری که میتوان با دقت حدود ۹۹ درصد عیب خوردگی را از عیب ترک تمیز داد.
یاسمن واقعی، انوشیروان فرشیدیان فر،
دوره ۱۵، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
امروزه، تشخیص دقیق و سریع عیب، یکی از مسائل اساسی در صنعت میباشد. بههمین دلیل، تاکنون، الگوریتمهای پیشرفتهی بسیاری بدین منظور بهکار گرفته شدهاند که اکثرا دارای پیچیدگی بسیاری بوده و یا نتایج مطلوبی را درپی نداشتند. پژوهش حاضر، روشی نوین جهت تشخیص عیب یاتاقانهای موتورهای الکتریکی صنعتی و دستهبندی آنها براساس قطر عیب و محل آن ارائه مینماید. در بخش ابتدایی، سیگنال ارتعاشی مرتبط با عیوب مختلف بهصورت آزمایشگاهی برای دو یاتاقان ساچمهای شیار عمیق استاندارد متصل به سمت شفت گردنده و سمت محرک در حالتهای معیوب و سالم استفاده شده و سپس، در بخش دوم، بهدلیل وجود نویز بالا در سیستم، از تبدیل موجک سادهی تکبعدی میر جهت تحلیل سیگنال در حوزهی فرکانس و زمان استفاده شده و در نتیجه ضرایب حاصل از تبدیل موجک منحصر به هر سیگنال استخراج گردیده است. در قدم بعدی، این ضرایب به بخش سوم، که یک سیستم عصبی-فازی تطبیقی است، جهت دستهبندی نوع عیب، داده شده و تفکیکپذیری بر اساس میزان عیب موجود در شیار و یا ساچمه انجام گرفته است. در این بخش، قابلیتهای اصلی سیستم فازی و شبکهی عصبی، یعنی مقابله با عدم قطعیت و انعطافپذیری، بهمنظور افزایش میزان دقت و مقابله با نویز در امر عیبیابی ترکیب شده است. بخش چهارم این پژوهش نیز به بررسی عملکرد سیستم با تحلیل سیگنالهای جدید آزمایشگاهی و درنهایت مقایسهی این نتایج با کارهای پیشین اختصاص یافته است. نتایج حاصل، حاکی از دقت بالا و قابلیت تفکیک و دستهبندی بهتر روش ارائه شده میباشد.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف اصلی این مقاله، تشخیص آسیبهای رخداده در سازه ها در حین وقوع زلزله میباشد. این کار، با پردازش سیگنالهای مربوط به پاسخ تاریخچه زمانی سازه به کمک تبدیل موجک و واکاوی ضرایب جزئیات بدست آمده، صورت می پذیرد. بر این اساس، معیوب بودن کل سازه و لحظه رخداد آسیب، با ظهور تغییرات ناگهانی در ضرایب مذکور، تشخیص داده می شود. همچنین، محل آسیب، از طریق بررسی بیشینه مقادیر متناظر با تغییرات بوجود آمده در ضرایب موجک، تعیین می گردد. بمنظور بررسی کارآیی روش یاد شده در شناسایی آسیبها، سناریوهای آسیبی مختلفی بر روی سه مثال عددی تحت زلزله های نورثریج و ال-سنترو، مطالعه شده است. در اولین مثال، کاهش یکنواخت سختی، بعنوان آسیب رخداده در یک قاب برشی ۴ طبقه، در نظر گرفته شده است. مثال دوم، به شناسایی آسیبهای احتمالی در یک تیر ساده، با در نظر داشتن پاسخهای تاریخچه زمانی متناظر با درجات آزادی انتقالی اختصاص یافته است. در آخرین مثال، جهت بررسی آسیبهایی با مکانیزم پیچیده تر، سختی سازه ی آسیب دیده بصورت مدل رفتاری متناظر با سختی دو خطی، تعریف و روش مذکور، جهت شناسایی آسیبها پیاده سازی شده است. نتایج بدست آمده، حاکی از توانایی روش مطالعه شده در تشخیص آسیب دیدگی سازه ها تحت اثر زلزله و قابلیت بالای آن در تعیین محل و زمان رخداد آسیبها، بدون نیاز به اطلاعات سازه اولیه، می باشند.
مهدی احمدی نجف آبادی، صادق حسینی، مهدی اخلاقی،
دوره ۱۶، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
روانکاری ضعیف به عنوان یک عامل مهم در خرابی این یاتاقانها شناخته می شود، بنابراین دانستن شرایط روانکاری در یک یاتاقان بسیار مهم می باشد. روانکاری هیدرودینامیکی، روانکاری مخلوط و روانکاری مرزی به عنوان سه محدوده روانکاری برای یاتاقانها شناخته می شوند. در روانکاری هیدرودینامیکی، فشار هیدرودینامیکی ایجاد شده برای تحمل بار کافی میباشد و سطوح لغزشی یاتاقان با هم تماس نخواهد داشت. اگرچه در اغلب موارد، آنها در محدوده مخلوط و مرزی کار می کنند و تماس فلز با فلز در سطوح لغزشی خواهند داشت. برای مشخص شدن این محدودهها استفاده از منحنی مرسوم استریبک میتواند مفید باشد. با این وجود مشخص کردن محدوده دقیق روانکاری هیدرودینامیکی از محدوده روانکاری مخلوط و روانکاری مرزی با استفاده از این منحنی و روابط مربوط به روانکاری یاتاقانهای لغزشی، به دلیل وجود تعداد زیاد پارامترهای کاری و طراحی تاثیر گذار کار سختی میباشد. مطالعه حاضر بر روی روش اندازه گیری پخش آوایی به منظور پایش شرایط روانکاری در یک نوع از یاتاقان-های لغزشی تمرکز کرده است. بدین ترتیب پایش شرایط روانکاری در حین کارکرد یاتاقان فراهم شده است و مقادیر متغیرهای کاری یاتاقان برای تغییر محدوده روانکاری از روانکاری هیدرودینامیکی به روانکاری مخلوط و یا مرزی به دست آمده است. در ادامه با استفاده از روش تبدیل موجک مشخصات فرکانسی هر محدوده روانکاری مشخص گردیده است. بعد از مشخص شدن محدودههای روانکاری، مقدار تماس فلز با فلز در هر کدام از محدودهها بدست آمده است.
مرتضی زادکرمی، مهدی شهبازیان، کریم سلحشور،
دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
نشتیهای خط لوله نفت اگر مورد توجه واقع نشود میتواند منجر به خسارتهای بزرگی گردد. اولین گام برای مقابله موثر با این نشتیها، تشخیص محل وقوع آنها است. در مقالهی حاضر یک روش جدید آشکارسازی و جداسازی عیوب (FDI) مبتنی بر داده پیشنهاد میشود که نه تنها قادر است وقوع عیب نشتی و محل آن را آشکار سازد بلکه میتواند وخامت (اندازهی) نشتی را نیز با دقت زیاد تخمین بزند. در مطالعهی حاضر، خط لولهی گلخاری- بینک که در جنوب ایران واقع شده، در نرم افزار الگا مدلسازی گردیده است که دادههای مورد نیاز برای آموزش سیستم FDI را فراهم مینماید. سناریوهای مختلف نشتی بر مدل اعمال میگردد و نرخ دبی خروجی و فشار ورودی متناظر به عنوان دادههای آموزش ثبت میشود. دادههای بدست آمده در حوزهی زمان به حوزهی موجک انتقال داده میشوند. سپس ویژگیهای آماری دادهها از دو حوزهی موجک و زمان استخراج میگردد. ویژگیهای بدست آمده به یک شبکهی عصبی چندلایهی پرسپترون (MLPNN) به عنوان سیستم FDI اعمال میگردد. نتایج نشان میدهد که سیستم مبتنی بر ویژگیهای آماری موجک عملکرد بهتری نسبت به سیستم مبتنی بر ویژگیهای آماری حوزهی زمان دارد. همچنین سیستم پیشنهادی میتواند محل و وخامت نشتی را با نرخ هشدار غلط (FAR) اندک و نرخ طبقهبندی صحیح (CCR) بسیار زیاد تشخیص دهد.
سجاد پیربوداقی، رضا تاری نژاد، محمد تقی اعلمی،
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
برای شناسایی آسیب در یک سازه بزرگ و پیچیده، نیاز به مدلسازی دقیق عددی است تا نتایج بدست آمده از این مدل غیرخطی، با استفاده از روش شناسایی سیستم مورد مقایسه و ارزیابی قرار گیرند. در این راستا، مدل المان محدود توسعهیافته بر پایه مدل ترک چسبنده (اجزای چسبنده ترک توسعهیافته) برای مواد بتنی به عنوان مدلی قابل اطمینان برای ارزیابی پاسخهای واقعی سازه سد بتنی دوقوسی کارون ۳ در برابر بارهای وارده و آسیبهای ایجاد شده میباشد که در آن کل سازه به عنوان ناحیه مستعد آسیب معرفی شده و ترک اولیهای وجود ندارد. بنابراین مدل عددی سد سالم و آسیبدیده به ترتیب با استفاده از روش اجزاء محدود و اجزای چسبنده ترک توسعهیافته ساخته و تحت تحریک لرزهای تحلیل میشود. سپس برای تعیین اثرات ترکخوردگی و رفتار غیرخطی، با استفاده از شناسایی سیستم بر مبنای تبدیل موجک پیوسته، پارامترهای مودال سازه و تغییرات آن از روی پاسخ سازه برای بدست آوردن زمان شروع ترکخوردگی و نیز تشخیص محل آسیب بررسی میشود. نتایج نشان میدهد که فرکانس طبیعی سد پس از ترکخوردگی کاهش مییابد بطوریکه این کاهش در پاسخ طولی و قائم بیشتر از پاسخ عرضی است. همچنین با استفاده از مقایسه شکل مودهای ارتعاشی طره مرکزی و پلان تاج سد در حالت سالم و آسیب دیده میتوان به تشخیص دقیق محل آسیب و محدوده ترک پرداخت. بنابراین با استفاده از ترکیب روش اجزای چسبنده ترک توسعه یافته و تبدیل موجک پیوسته میتوان الگویی کارآمد برای پایش سلامت سازهای سد بتنی دوقوسی ارائه کرد.
ایمان بهمن جهرمی، کاوه قربانیان، محمد ابراهیمی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله صوت حاصل از جت برخوردی در لحظات اولیه تشکیل تا رسیدن به حالت شبه پایا به صورت تجربی بررسی شده است. همچنین پدیدهی رفت و بازگشت امواج صوتی حاصل از جت بین خروجی نازل و صفحه صلب که سبب تشکیل امواج صوتی با دامنه زیاد در فرکانسهای مشخص میشود و حلقه بازگشتی نامیده میشود به طور ویژه مورد بررسی قرار گرفته است. در مطالعه حاضر با استفاده از تونل موج ضربهای انعکاسی، دمای سکون جت تا ۹۵۰ کلوین افزایش یافته و جت مافوق صوت با عدد ماخ جت برابر با ۱,۴ توسط نازل همگرا-واگرا تولید شده است. صوت حاصل از جت مافوق صوت به صورت آزاد (بدون صفحه برخوردی) با نتایج جت دما بالا در شرایط مشابه تولید شده با تجهیزات احتراقی پایا مقایسه شده و پس از صحت سنجی نتایج، سیگنال صوتی در جت برخوردی دما بالا مورد مطالعه تجربی قرار گرفته است. صوت حاصل از هریک از پدیدههای گذرا در جت برخوردی جهتدار بوده و در زاویه مشخصی نسبت به نقطه برخورد، بیشترین نمود را دارند.. با استفاده از تبدیل موجک و رسم نمودارهای انرژی در حوزه زمان-فرکانس، مشاهده میشود که سیگنال ناشی از حلقه بازگشتی در طول زمان به صورت پیوسته و در یک فرکانس مشخص به وجود میآید. سیگنال صوتی ناشی از لایه برشی جت به صورت رویدادهای آکوستیکی در حوزه زمان مشاهده شده و انرژی آنها در یک طیف فرکانسی گسترده شده است.
علی خوش نژاد، محمد حسین عباباف بهبهانی، رضا تقوی زنوز،
دوره ۱۷، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
شکلگیری استال اسپایک و نحوه گسترش آن در یک کمپرسور محوری سرعت پایین موضوع این مطالعه بوده است. در این راستا اندازهگیریهای آزمایشگاهی بر روی یک تست ریگ کمپرسور محوری سرعت پایین انجام شده است. پارامترهای اندازهگیری شامل سرعت و فشار لحظهای جریان در فرآیند آغاز استال میباشد. بدین منظور از چندین پراب جریانسنج سیم داغ و یک حسگر فشار با پاسخ فرکانسی بالا، برای دادهبرداری استفاده شده است. نوسانات لحظهای سرعت در بالادست ردیف پره نشان میدهند که استال اسپایک با جدایش جریان از لبه حمله پره آغاز و در ادامه، جریان جدا شده از سطح پره منجر به ایجاد یک گردابه میشود. این ساختار در راستای ارتفاع پره گسترش مییابد. سلول استال با سرعتی کمتر از سرعت چرخش رتور، در کمپرسور مورد مطالعه ۶۶% سرعت دورانی، پیرامون محیط کمپرسور منتشر میشود. همچنین برای بررسی دقیقتر اغتشاشات اسپایک از تبدیل فرکانسی موجک استفاده شده و توانمندی این روش در شناسایی استال اسپایک و جزئیات آن نشان داده شده است. به کمک تحلیل موجک میتوان با نمایش تغییرات زمانی فرکانسها، پدیدههای غالب در فرایند گذار سیستم از عملکرد پایدار به شرایط وقوع استال را نشان داد
فرزانه صباغیان بیدگلی، جواد پشتان،
دوره ۱۷، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
یکی از روشهای رایج تشخیص عیب ماشینهای دوار، تشخیص عیب مبتنی بر سیگنال است که پردازش سیگنال یک جزء جدایی ناپذیر آن محسوب میشود. پردازش سیگنال دادههای خام را به ویژگیهای مفیدی برای انجام عملیات تشخیص عیب تبدیل میکند. این ویژگیها بایستی مستقل از شرایط کاری نرمال ماشین و نویز خارجی باشند و تنها به عیوب ماشین حساس باشند. از این رو ارائه تکنیکهای پردازشی کاراتر به منظور دستیابی به ویژگیهای مفیدتر از سیگنال و در نتیجه تشخیص سریعتر و دقیقتر عیب، مورد توجه محققان قرار گرفته است. این پروژه تکنیکهای تبدیل هیلبرت-هوانگ پیشرفته و تبدیل هیلبرت مبتنی بر تبدیل موجک بستهای را برای دستیابی به باندهای فرکانسی باریک و استخراج فرکانس لحظهای و حذف نویز موجک بستهای را برای حذف نویز سیگنال اولیه، به سیگنال ارتعاشی مربوط به عیب میله شکسته روتور اعمال میکند تا به ویژگیهای مفیدتری از سیگنال ارتعاشی برای انجام مراحل بعدی تشخیص عیب دست یابد. مقایسه طیف دامنه تبدیل هیلبرت و فرکانس لحظهای آشکارسازی شده توسط تکنیکهای تبدیل هیلبرت-هوانگ پیشرفته و تبدیل هیلبرت مبتنی بر تبدیل موجک بستهای، برتری تکنیک دوم را در آشکارسازی فرکانسهای مربوط به عیب نشان میدهد.
دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
در این تحقیق، مدلهای زمانی جریان آب زیرزمینی و انتقال آلودگی با استفاده از تلفیق تکنیکهای هوش مصنوعی و وابستگی تبدیل موجک توسعه داده شدهاست. دشت میاندوآب به عنوان مطالعه موردی برای شبیهسازی تراز آب زیرزمینی و غلظت کلراید مورد مطالعه قرار گرفت. به منظور خوشهبندی پیزومترهای دشت، وابستگی تبدیل موجک به عنوان تکنیکی برای بررسی وابستگی و تاخیر فاز بین سریهای زمانی ناایستای تراز آب و غلظت کلراید استفاده شد. همچنین از وابستگی تبدیل موجک به عنوان یک روش جدید برای مشخص کردن ارتباط سفرهها و ارتباط بین تراز آب دریاچه و تراز آب پیزومترهای نزدیک ساحل دریاچه که میتواند در مدلسازی تراز آب و غلظت کلراید مفید باشد، استفاده گردید. در ادامه سریهای زمانی تراز آب و غلظت کلراید در ۱۴ پیزومتر مختلف با استفاده شبکه عصبی مصنوعی و سیستم عصبی-فازی تطبیقی برای تخمین تراز آب و غلظت کلراید در یک ماه بعد آموزش و اعتبارسنجی شدند. نتایج نشان داد که کارایی مدل عصبی-فازی تطبیقی تا ۱۳ درصد بیشتر از مدل شبکه عصبی مصنوعی میباشد. توانایی مدل عصبی-فازی تطبیقی در هر دو مرحله آموزش و صحت سنجی بدلیل کارایی منطق فازی برای غلبه بر عدم قطعیت پدیده از شبکه عصبی مصنوعی بیشتر بودهاست.
مجید خزائی، علی صالح زاده نوبری، مقداد خزائی،
دوره ۱۷، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
این مقاله به تشخیص ارتعاشی خرابی در چندلایه کامپوزیت الیاف شیشه با استفاده از آنالیز سیگنال زمانی و شبکه عصبی مصنوعی میپردازد. بهمنظور کاهش نویز سیگنالهای ارتعاشی، نویز زدایی با استفاده از تبدیل موجک به انجام رسید. پس از دادهکاوی و استخراج ویژگیهای آماری از سیگنالهای پردازششده، شبکه عصبی بهعنوان تشخیصدهنده، چندلایه کامپوزیت معیوب را شناسایی نمود. ارزیابی دقت تشخیص عیب توسط ساختارهای مختلف شبکه عصبی مصنوعی به انجام رسید که درنتیجه بهترین عملکرد شبکه عصبی مصنوعی در تشخیص خرابی انتخاب گردید. سپس، مقایسه میان دقت عیبیابی با استفاده از سیگنالهای نویززایی شده توسط تبدیل های موجک مادر مختلف در مراحل تجزیه مختلف به انجام رسید تا بهترین تبدیل سیگنال جهت تشخیص خرابی مشخص گردد. نتایج نشان میدهد که ساختار شبکه عصبی مصنوعی بر دقت تشخیص عیب اثر مهمی خواهد داشت و مناسبترین دقت در تعداد ۷۵ لایه پنهان و اختصاص ۸۰%، ۱۰% و ۱۰% داده ها به آموزش، اعتبارسنجی و تست حاصل گردید. همچنین استفاده از تبدیل های موجک مادر دوبشی ۳ و موجک مادر دو متعامد ۳,۷ در مرحله تجزیه ۲ منجر به تشخیص عیب با بالاترین دقت در میان سایر موجک های مادر در زمان مناسب تر خواهد شد. روش مذکور به عنوان روشی مبتنی بر دادههای واقعی با داده برداری از نقاط تعیین شده، تشخیص عیب را در صفحات کامپوزیت با دقت مناسب در زمان محاسبه کوتاه انجام میدهد، لذا از این روش میتوان جهت پایش وضعیت سازه های کامپوزیتی بهصورت آفلاین و آنلاین، با افزودن قابلیت داده برداری برخط، استفاده نمود.