جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای تجزیه متعامد
ابراهیم حاجی دولو، یونس شکاری، مرتضی بهبهانینژاد، محسن شعبانی،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
در این مقاله، مدلسازی رتبهکاسته جریانهای دوفازی غیر دائم بر مبنای مدلهای دوسیالی و روش تجزیه متعامد بهینه صورت پذیرفته است. مدل دوسیالی چهار معادلهای بهعنوان مدل ریاضی جریان دوفازی انتخاب شده است. پس از بیان معادلات حاکم، حل عددی مستقیم مساله با استفاده از روش تجزیه بالادست فرارفت ترکیبی ارائه و سپس، روش تجزیه متعامد بهینه بهعنوان ابزاری برای کاهش زمان محاسباتی مسائل گذرا بکار رفته است. در تحقیق حاضر، از یک روش بدون معادله و تصویر گالرکین برای این منظور استفاده شده است. در این روش بردارهای پایه فضای رتبه کاسته از روش تجزیه مقادیر تکین محاسبه میشوند. نتایج بهدست آمده برای حل جریان دوفازی برای یک لوله ضربه و همچنین مساله جدایش آب و هوا، نشان میدهد که تکنیک رتبهکاسته بکار رفته ضمن داشتن دقت مناسب میتواند زمان محاسبات را تا حدود ۳۵ درصد کاهش دهد. کاهش زمان مناسبات به شبکه بکار رفته بستگی دارد بهگونهای که کارایی این روش بر روی شبکههای ریز بیشتر از شبکههای درشت است.
رضا تاری نژاد، مهران پورقلی، سامان یغمائی سابق،
دوره ۱۵، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
در ارتعاشات لرزهای سازههای بزرگ و پرکاربرد همچون سدها و پلها و همچنین در آزمایشهای ارتعاش اجباری با لرزانندههای مصنوعی، بر خلاف آزمایشهای ارتعاش محیطی نیروهای تحریککننده غالب معمولاً قابل اندازهگیری میباشند. از آنجائیکه یکی از دلایل اصلی ایجاد خطا در آنالیز مودال عملیاتی عدم اعمال ورودیها در شناسائی سیستم میباشد، میتوان با اعمال آنها در مدل دینامیکی سیستم، مشخصات دینامیکی غیر سازهای سیستم را که ناشی از تحریکهای ورودی هستند را کاهش داد. در این نوشتار آنالیز مودال ویژهای در حوزه روشهای زیرفضا ارایه شده است که با استفاده از تجزیه متعامد تاثیر تحریک نیروهای ورودی اندازهگیری شده را از دادههای آزمایش فیلتر کرده و شناسائی سیستم تصادفی را با استفاده از روش بهینه زیرفضا برپایه همبستگی انجام میدهد. برای بررسی قابلیت روش ارائه شده از دادههای لرزهای سد پاکویما و همچنین نتایج آزمایشهای ارتعاش اجباری پل دره آلاموسا استفاده شده است. از مهمترین نتایج این تحقیق میتوان به حذف قطبهای نویزی و غیر سازهای و همچنین افزایش دقت مشخصات مودال استخراجشده بویژه ضرایب میرائی اشاره کرد. در سد پاکویما روش زیرفضا- داده ۴ مود غیر سازهای را شناسائی کرده درحالیکه الگوریتم پیشنهادی دو مد اول سد را مطابق نتایج پیشین بدون هیچ مقدار نویزی استخراج کرده است. بعلاوه در تحقیقات قبلی مربوط به آزمایش ارتعاش اجباری پل آلاموسا ضرایب میرائی استخراج نشده بودند ولی الگوریتم پیشنهادی ضرایب میرائی را متاظر با نتایج آزمایش چکش ضربه استخراج کرده است. در سد پاکویما نیز ضرایب میرائی متناظر، تطابق معناداری با نتایج آزمایش ارتعاش اجباری دارند.
دوره ۲۰، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
یکی از موضوعات مهم در روشهای آزمایشگاهی استخراج اطلاعات مودال سازهها، نوع بار وارده بر سازه میباشد. بطور کلی بارهای اعمالی به یک سازه جهت انجام تست دینامیکی، به دو دسته تحریکات مصنوعی و بارهای محیطی تقسیم میشود. اعمال بارهای مصنوعی به سازههای بزرگ نظیر پلها و ساختمانهای بلند مشکل، پرهزینه و در برخی موارد غیر ممکن میباشد. به همین دلیل جهت استخراج اطلاعات مودال چنین سازههایی عموما از روشهای مبتنی بر تحریک محیطی آنها استفاده میشود. با این وجود این روشها شامل مشکلاتی نظیر بزرگی دامنه نویز نسبت به دامنه پاسخ اندازهگیری شده میباشند. این موضوع باعث ایجاد خطاهایی در نتایج و در برخی موارد منجر به بدست آمدن مودهای غیر واقعی میگردد. به عنوان یک راه حل، جهت اطمینان از صحت نتایج بدست آمده میتوان اطلاعات مودال را از چند روش مختلف محاسبه نموده و نتایج را با یکدیگر مقایسه نمود. در این مقاله یک روش جدید جهت استخراج فرکانسهای طبیعی سازهها تحت اثر ارتعاش محیطی آنها ارائه شده است. بدین منظور از ترکیب دو تکنیک ریاضی کاهش تصادفی(RD) و تجزیه متعامد بهینه(POD) بهره گرفته شده است. علت انتخاب این دو روش توانایی بسیار بالای آنها در حذف نویز از دادههای آزمایشگاهی میباشد. الگوریتم پیشنهادی شامل سه مرحله کلی است. در گام اول بعد از اندازهگیری پاسخ شتاب سازه در نقاط مناسب، با استفاده از روش کاهش تصادفی اثرات ارتعاش محیطی از پاسخها حذف و تنها خصوصیات دینامیکی سازه در شتابنگاشت باقی میماند. در مرحله دوم با استفاده از تکنیک تجزیه متعامد بهینه، شتابنگاشتها به چندین مد سازهای تفکیک میگردند و بلاخره در گام آخر، پاسخهای بدست آمده از مرحله قبل توسط تبدیل سریع فوریه به حوزه فرکانسی تبدیل میشوند تا فرکانسهای طبیعی سازه استخراج گردند. نقطه قوت روش پیشنهادی، پایداری آن نسبت به استفاده از داده های نویزی با دامنه بسیار بالا است که از چالشهای موجود در آزمایشهای ارتعاش محیطی به شمار میرود. کارایی الگوریتم پیشنهادی با استفاده از مدلسازی عددی و تست آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که از روش جدید میتوان به عنوان ابزاری مناسب جهت تعیین فرکانسهای طبیعی سازه ها و کنترل نتایج بدست آمده از روشهای دیگر بهره جست.