جستجو در مقالات منتشر شده


۲۲ نتیجه برای تحلیل استاتیکی


دوره ۰، شماره ۰ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده

پل‌های دارای انحنا در پلان به دلیل هندسه نامنظم و توزیع جرم و سختی غیریکنواخت در طی زلزله‌های گذشته آسیب‌های شدیدی را متحمل شده‌اند بنابراین تعیین عملکرد لرزه‌ای این‌گونه سازه‌ها به دلیل رفتار دینامیکی پیچیده بسیار مهم است. تحلیل و رسم منحنی ظرفیت این سازه‌ها نیازمند صرف هزینه و وقت زیادی بوده، از این رو، تلاش‌های بسیاری در جهت ساده‌سازی مدل‌های سازه‌ای این پل‌ها و کاهش حجم محاسبات صورت پذیرفته است. در این مقاله، با ارائه روشی ساده، این سازه‌ها به سیستم یک درجه آزادی معادل تبدیل شده، به صورتی که منحنی ظرفیت سازه معادل، با کمترین خطا به منحنی ظرفیت سازه اصلی نزدیک باشد. در این تحقیق، در نرم‌افزار OpenSees ماتریس سختی وجرم سازه پل دارای انحنا محاسبه شده و با استفاده از معادلات تراکم دینامیکی به ماتریس با ابعاد یک در یک تبدیل شده و مشخصات این ماتریس‌ها به یک مدل میله‌ای اختصاص داده شده است. در این مدل، جرم به دست آمده در بالای میله قرار داده شده و میله نیز توسط فنر با سختی معادل بدست آمده به زمین متصل شده است. با استفاده از تحلیل استاتیکی غیرخطی، منحنی ظرفیت بدست آمده و سپس منحنی دو خطی معادل رسم شده و مقدار نیروی برشی تسلیم به دست آمده است. منحنی ظرفیت مدل میله‌ای یک درجه آزاد با درصد خطای ۷ درصد در مقایسه با منحنی ظرفیت پل دارای انحنا در پلان بدست آمد و انطباق قابل قبولی با منحنی ظرفیت سازه اصلی داشته و می‌توان از سیستم میله‌ای به عنوان مدل جایگزین سازه پل دارای انحنا در پلان استفاده نمود. در انتها، تحلیل حساسیت نسبت به افزایش شعاع انحنا و زاویه انحنا پل انجام گردید.

دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده

چکیده- بدیهی است ساختمان های بتنی که سختی جانبی کافی نداشته و به صورت ضعیف طراحی و اجرا شده اند، در هنگام وقوع زمی نلرزه های شدید آسی بهای قابل توجهی را تجربه می کنند. یکی از روش های مناسب مقاو مسازی این گونه ساختمان ها برای اصلاح رفتار سازه و جلوگیری از فروریزش، تقویت میانقا بهای به گونه ای است که این اعضا به صورت دیوارهای سازه ای (FRP) مصالح بنایی با کامپوزیت های پلیمر مسلح عمل کنند. در این مقاله ابتدا با استفاده از روش المان محدود، روش مدل سازی میانقاب با دستک معادل بررسی شده و سپس با معرفی رفتار دست کهای فشاری و کششی، میانقاب در دو حالت عادی و مقاوم شده مدل سازی شده است. نتایج تحلی لهای استاتیکی فزاینده غیرخطی نشان م یدهد که مدل ارائه شده توانسته است رفتاری نزدیک به رفتار نمون ههای آزمایشگاهی ارائه کند.

دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۹ )
چکیده

چکیده- مهندسین سازه معمولاً به دلیل سادگی از تحلیل استاتیکی غیرخطی یا تحلیل بارافزون ۱ استفاده می کنند. مدلسازی برای چنین تحلیلی نیازمند تعیین خصوصیات غیرخطی هر جزء ساز ه ای است که از طریق مقاومت و ظرفیت تغییر شکل آن عضو ارزیابی شده و به فرضیات مدل سازی وابسته یا ˝ خصوصیات مفصل پلاستیک تعریف شده توسط کاربر ۲ ˝ است. تحلیل بارافزون به دو صورت ˝خصوصیات مفصل پلاستیک پیش فرض ۳" انجام می شود که در برخی از برنامه هایی که براساس است، موجود اند. چنین دستورالعمل هایی خصوصیات مفصل را برای محدوده ی FEMA دستورالعمل وسیعی ارائه می دهند، اما نرم افزارهای کامپیوتری مقادیر متوسطی را در نظر می گیرند . این مقاله به بررسی تفاوت های ممکن در نتایج تحلیل بارافزون ناشی از خصوصیات پیش فرض و تعریف شده توسط کاربر مؤلفه های غیرخطی می پردازد. ساختمانهای ۴ و ۸ طبقه که نماینده ی ساختمان های کوتاه و میان مرتبه اند برای این مطالعه در نظر گرفته شدند . طول مفصل پلاستیک و فاصله ی آرماتورهای عرضی، به عنوان پارامترهای مؤثر درخصوصیات مفاصل تعریف شده توسط کاربر فرض شد ند. بر اساس مشاهدات بهدست آمده ، طول مفصل پلاستیک و فاصلهی آرماتورهای عرضی تأثیری بر ظرفیت برش پایه ندارد در حالی که این پارامترها تأثیر قابل ملاحظه ای بر ظرفیت تغ یی رشکل قاب ها دارند . مقایسهی نتایج نشان می دهد که با افزایش مقدار آرماتورهای عرضی ، ظرفیت تغییرمکانی افزایش می یابد. نتایج به وضوح نشان می دهد که برای انعکاس رفتار غیرخطی سازگار با خصوصیات اعضا، مدل مفصل تعریف شده توسط کاربر بهتر از مدل مفصل پیش فرض است.

دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده

چکیده- با توجه به اهمیت سبک سازی، بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف سوخت در ساختمان، استفاده از پانل های سه بعدی به عنوان دیوارهای داخلی و خارجی، بار بر و جد اکننده و همچنین به عنوان سقف ساختمان ها، در حال افزایش است. در حال حاضر استفاده از پانل ها در کنار قاب سازه ای، بدون در نظر گرفتن اندرکنش قاب و پانل نیز به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. با توجه به تفاوت رفتاری قاب و پانل (در مودهای برش و خمش) پیش بینی می شود که ترکیب این دو سیستم در ارتفاع، موجب تغییر رفتار لرزه ای سیستم های ترکیبی، نسبت به هر کدام از سیستم های تنها شود. در این مقاله، در ابتدا رفتار لرزه ای قاب های مورد بررسی قرار گرفته، سپس هریک ANSYS ۵ و ۱۰ طبقه تحت رکوردهای السنترو، طبس و ناغان در نرم افزار ، فولادی و پانلی ۳ از دهانه های قاب، توسط پانل پر و تأثیر پرشدگی دهانه های مختلف در رفتار لرزه ای سیستم های ترکیبی ارزیابی شده است . در پایان و پس از بررسی های انجام شده مشخص شد که استفاده از پانل ها علاوه بر تأثیر مثبت در متعادل کردن و کاهش تغییر مکان های نسبی در ارتفاع، سبب بهبود رفتار لرزه ای سیستم شده و قابلیت استهلاک انرژی سیستم را افزایش می دهد. پوشش ۳۳ درصد از دهانه قاب به وسیله ی پانل، حداقل ۱۰۰ % سطح زیر منحنی پوش را افزایش و حداقل ۳۵ % تغییر مکان بام سازه را، تحت رکوردهای مختلف زلزله، کاهش داده است.

دوره ۱۳، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده

 استفاده از دیوارهای برشی فولادی به دلیل مزایای فراوانی که نسبت به سایر سیستم‎های مقاوم در برابر زلزله دارند، قابل توجه است. از مزایای این سیستم می‎توان به شکل پذیری و جذب و استهلاک انرژی زیاد با وجود سختی بالا و اقتصادی بودن آن اشاره کرد. با عنایت به خطر لرزه‎خیزی بالا و نیاز به مقاوم سازی بسیاری از ساختمان‎ها در برابر زلزله، استفاده از این سیستم لرزه‎بر، مناسب و مقرون به صرفه به‎نظر می‎رسد. در تحقیق حاضر به بررسی مقاوم سازی قاب‎های فولادی مهاربندی شده همگرا با استفاده از دیوارهای برشی فولادی پرداخته شده است. تمرکز پژوهش بر روش‎هایی است که در آن‎ها مقاوم سازی تنها با اضافه کردن المان‎های دیوار برشی فولادی به قاب مهاربندی شده صورت می‎پذیرد. ابتدا تعدادی قاب فولادی مهاربندی شده ی غیرمقاوم به عنوان قاب‎های پایه انتخاب و مدل سازی شده اند. قاب‎های پایه با اضافه کردن پانل‎های فولادی به روش‎های مختلف، مقاوم سازی می شوند. سپس همه قاب‎های پایه و قاب‎های مقاوم سازی شده به صورت استاتیکی غیرخطی تحلیل می شوند. از مقایسه ی مدل‎هایی که در آن‎ها بهسازی لرزه‎ای به‎کمک تعویض سیستم لرزه‎بر از مهاربندهای فولادی همگرا به دیوارهای برشی فولادی صورت پذیرفته است، با سایر روش‎های مقاوم سازی مورد مطالعه، می‎توان به رفتار لرزه‎ای بهبودیافته ی قاب‎های بهسازی شده پی‎برد. مطالعه ی حاضر نشان می‎دهد در قاب‎های فولادی مهاربندی شده، با رعایت پاره‎ای نکات علمی، فنی و اجرایی، تعویض سیستم باربر جانبی از مهاربندهای فولادی همگرا به دیوار برشی فولادی نازک، می‎تواند به عنوان روشی مناسب برای مقاوم سازی و بهسازی طیف وسیعی از قاب‎های فولادی موجود، استفاده شود.

دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

در طراحی بر اساس عملکرد از تحلیل استاتیکی غیرخطی بار افزون و تحلیل دینامیکی فزاینده برای تعیین تقاضا و ظرفیت لرز های قاب های خمشی فولادی استفاده م یشود . هر کدام از این رو شهای تحلیل حداقل با دو کمیت : الف ) شاخص برای زلزل ههای دور از گسل، استفاده از شاخ صهای شدتی مانند     IDA شدت و ب) شاخص خسارت مشخص می شوند. در روش شتاب طیفی اولین مود ارتعاش قاب با میرایی پنج درصد توصیه شده است ولی برای زلزل ههای نزدیک گسل در کنار این شاخص   ضروریست شاخ صهای شدت مناسب دیگری نیز در نظر گرفته شود     . در این مقاله با استفاده از سه قاب خمشی ویژه فولادی که بر برای سازه ای مفروض در یک     IDA و SPO اساس آیین نامه های ایران طراحی شد هاند، نشان داده شده است که چنانچه منحن یهای دستگاه مختصات رسم شوند تفاوت هایی بین حالت استفاده از رکور دهای دور از گسل و نزدیک گسل وجود دارد     . همچنین در این مقاله با در نظر گرفتن چند شاخص شدت دیگر که در ارزیابی عملکرد ساز ههای واقع در نزدیکی گسل و یا دور از گسل کاربرد   دارند، به مقایسه بین این شاخ صها، با استفاده از تعاریف معیارهای     "کارایی" و "کفایت" پرداخته شده است. در پایان مشاهده شده که مشارکت مد دوم و همچنین اثرات غیر ارتجاعی را در     IM۱I&۲E شاخص شدت ،Sa(T۱,% که در مقایسه با شاخص شدت مرسوم ( ۵   نظر می گیرد، بسیار کاراتر و با کفایت تر است

دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده

هدف این پژوهش، بررسی نقش میراگرهای اصطکاکی پال در کاهش پاسخ سازه در مقابل زلزله است . به این منظور سه   ۸ و ۱۰ طبقه، بر اساس آیین نامه های ایران به صورت قاب خمشی بتن مسلح با شکل پذیری متوسط طراحی شده اند . ، قاب بتنی ۵   نسخه ۱۴ بر روی آن صورت گرفت تا نقطه عملکرد سازه بر اساس SAP سپس آنالیز استاتیکی غیرخطی با استفاده از نرم افزار ۲۰۰۰   روش طیف ظرفیت به دست آید، و قاب ها با افزودن مهار بندهای زوج ناودانی در دهانه وسط تقویت شده و تحت آنالیز پوش آور قرار گرفتند . با محاسبه ی سطح عملکرد و عدم ارضای شرط حفظ ایمنی جانی ساکنین در هنگام زلزله سطح خطر- ۱ ،قاب خمشی   ۷۵ % و ۱۰۰ % وزن ،%۵۰ ،%۲۵ ،%۱۰ ،% بتن مسلح و مهاربند هم محور آن، به میراگر اصطکاکی مجهز شدند و با بار های لغزش ۱   ساختمان، تحت آنالیز پوش آور قرار گرفتند و سطح عملکرد آنها ارزیابی شد . ارزیابی ها نشان داد که بار لغزش بهینه برای میراگرها به تعداد طبقات ساختمان بستگی دارد و در بار لغزش بهینه سطح عملکرد سازه بهبود پیدا می کند       .  

دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده

 در این مقاله، رفتار ستون‌های مرکب با بست افقی تحت اثر بارهای محوری ثابت و جانبی چرخه‌ای مورد بررسی قرار گرفته و منحنی‌های رفتاری آن‌ها نیز استخراج و ارائه شده‌اند. منحنی‌های رفتاری اعضای سازه‌ای، بیانگر رابطه نیرو-تغییرمکان اعضاء تحت بارهای چرخه‌ای در محل تشکیل مفاصل پلاستیک است. این منحنی‌ها دارای کاربردهای گسترده در تحلیل‌های استاتیکی غیرخطی سازه‌ها به منظور انجام طراحی لرزه‌ای بر اساس عملکرد و یا انجام مطالعات ارزیابی و بهسازی لرزه‌ای است. در حال حاضر منحنی‌های رفتاری برای ستون‌های مرکب با بست افقی در دستورالعمل‌های ارزیابی لرزه‌ای سازه‌ها، موجود نیست. با توجه به تفاوت‌های موجود در رفتار لرزه‌ای، حالات شکست و شکل‌پذیری میان ستون‌های مرکب و توپر، استفاده از منحنی‌های رفتاری ستون‌های توپر برای ستون‌های مرکب صحیح نیست. در پژوهش حاضر، منحنی‌های چرخه‌ای تحت بارهای جانبی برای ستون‌های مرکب با شرایط مختلف هندسی، با استفاده از تحلیل‌های اجزاء محدود غیرخطی، به دست آمده و با استفاده از آن‌ها، منحنی‌های رفتاری این ستون‌ها تهیه شده و بررسی شده است. در پایان بر اساس نتایج به دست آمده، یک منحنی رفتاری پیشنهادی برای ستون‌های مرکب با بست افقی برای استفاده در موارد کاربردی ارائه شده است.

دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده

 از نیازهای شهرنشینی مدرن امروزی ساخت تونل‌های شهری (مترو و راه) است. بسیاری از این سازه‌ها در محیط‌های آبرفتی و سست شهری قرار دارند. در ساخت تونل‌های شهری مهم‌ترین معضلی که با آن برخورد می شود نشست‌های به وجود آمده در سطح زمین و تأثیر آن بر سازه‌های سطحی است. علاوه بر این کنترل جابه‌جایی‌های اطراف ناحیه حفاری به منظور تأمین ایمنی سازه تونل از اهمیت زیادی برخوردار است. بنابراین تعیین دقیق جابه‌جایی‌های زمین هنگام ساخت تونل از ضروری‌ترین نیازهای پروژه است. با توجه به اینکه خاک، یک محیط ناپیوسته متشکل از ذرات با اندازه‌های مختلف است، پس در این پژوهش سعی شده است تا با استفاده از روش اجزاء مجزا که خاک را به صورت ذرات مجزا در نظر می‌گیرد، آثار پارامترهای هندسی مختلف تونل از قبیل قطر و عمق بر جابه‌جایی‌های زمین بررسی شود. بنابراین تحلیل دوبعدی استاتیکی تونل با فرض کرنش صفحه‌ای و با استفاده از نرم افزارPFC۲D  که بر پایه روش اجزاء مجزا است، انجام شده، که نتایج به دست آمده با نتایج حاصل از نرم افزار PLAXIS۲D که بر اساس روش اجزاء محدود است و همچنین داده‌های صحرایی و حل تحلیلی مقایسه شده است. نتایج بیانگر دقت بیشتر روش اجزاء مجزا نسبت به روش اجزاء محدود به خصوص در اعماق سطحی و همچنین مدل سازی بهتر تغییرات سربار است.
اکبر علی بیگلو، محسن علیزاده،
دوره ۱۴، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده

در این پژوهش به بررسی رفتار استاتیکی و ارتعاشات آزاد ورق¬های ساندویچی مستطیلی متشکل از هسته مدرج تابعی و رویه¬های همگن و یا رویه¬های از جنس مواد مدرج تابعی و هسته همگن پرداخته شده است. در لایه مدرج تابعی، مواد در راستای ضخامت درجه¬بندی شده¬اند و از تابعیت توزیع توانی پیروی می¬کنند. ورق با شرایط مرزی تکیه¬گاه ساده تحت فشار با توزیع یکنواخت بر سطح فوقانی است. اساس حل مسئله بر پایه¬ی تئوری الاستیسیته¬ی سه بعدی بنا شده است. از ترکیب معادلات تعادل، تنش-کرنش و کرنش-جابجایی معادلات فضای حالت حاکم استخراج شده است. سپس با استفاده از بسط فوریه در راستاهای طولی و عرضی ورق که شرایط تکیه‌گاهی ساده را ارضاء می کند، بصورت تحلیلی حل شده است. از حل حاضر می توان برای اعتبار سنجی و صحه گذاری نتایج مربوط به اعمال فرضیات مربوط به تئوریهای دو بعدی استفاده نمود. سپس با مقایسه نتایج حاصل با نتایج مقاله¬های معتبر، صحت و دقت روش مذکور تأیید شده است. در نهایت تأثیر ضریب توانی، نسبت ضخامت لایه¬ها، نسبت ضخامت به طول و نسبت طول به عرض در رفتار ورق ساندویچی ارائه شده است.

دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده

در این پژوهش، سعی شده است تا نوع جدیدی از مستهلک کننده های انرژی معرفی شود. این مستهلک کننده متشکل از یک حلقه که موجب افزایش شکل‌پذیری و جذب انرژی زلزله شده، در سازه های مهاربندی قابل نصب می باشد. همچنین در هنگام وقوع زلزله، عضو مستهلک کننده قسمت قابل توجهی از انرژی ورودی به سازه را با ورود به مرحله غیر خطی و تشکیل مفاصل خمیری خمشی، مستهلک کرده و بدین صورت از ورود دیگر اعضای سازه به مرحله غیر خطی و همچنین کمانش اعضای مهاربندی جلوگیری کرده یا آنرا به تعویق می اندازد. برای افزایش ظرفیت باربری این عضو نیز، از یک قوطی که توسط صفحات اتصال به حلقه شکل‌پذیر متصل می شود، استفاده شده است. با افزایش قطر میزان شکل پذیری آن کاهش یافته و با افزایش ضخامت حلقه میزان شکل‌پذیری آن افزایش می‌یابد. تنشها و تغییر شکلها با استفاده از تحلیل غیر خطی به روش المان‌های محدود و تحت اثر بارهای رفت و برگشت ، مطالعه شده است. منحنی های هیسترسیس بدست آمده حاکی از آن است که المان معرفی شده میتواند به عنوان یک عضو جاذب انرژی و همچنین یک فیوز جهت کنترل کمانش یک بادبند عمل کند، ضمن آنکه شکل پذیری لازم را نیز تامین کنند. همچنین عملکرد المان پیشنهادی در یک قاب دو بعدی با مهاربند همگرا تحت تحلیل استاتیکی غیر‌خطی مورد بررسی قرار گرفت که نتایج حاصله حاکی از کاهش برش پایه و افزایش شکل‌پذیری در سازه می‌باشد.

دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

در این تحقیق دو دسته ساختمان‌های فولادی دارای سیستم قاب خمشی و ساختمان‌های با سیستم دوگانه یا ترکیبی قاب خمشی و دیواربرشی بتنی در دو سطح شکل پذیری متوسط و زیاد و به دو روش تنش‌های مجاز وحالات حدی با تعداد طبقات ۳،۵،۸،۱۲و۱۵ بر اساس استاندارد ۲۸۰۰ و ویرایش قبلی و فعلی مبحث دهم مقررات ملی به صورت سه بعدی طراحی شده و در گام بعد سطح عملکردی کلیه سازه‌های فوق در دو سطح خطر مورد ارزیابی قرار گرفته است. به منظور ارزیابی سطح عملکرد ساختمانهای مذکورتمامی آنها در نرم افزار Perform ۳Dسه‌بعدی مدل شده و تحلیل بارافزون بر روی آنها از روش‌های مختلف آیین‌نامه‌ای چون "روش‌ ضرایب تغییرمکان" در FEMA-۳۵۶،"روش طیف ظرفیت" در ATC-۴۰، "روش خطی‌سازی معادل" و "روش ضرایب اصلاح شده" در FEMA-۴۴۰ انجام شده است .نتایج تحلیل استاتیکی غیرخطی برروی ساختمان‌های مورد مطالعه نشان می¬دهد تحت اثر زمین‌لرزه طرح، سطح عملکردی ایمنی جانی با میزان خسارتی کمتر از آنچه در سطح ایمنی جانی بوجود می‌آید پیش‌بینی می‌گردد. این نتیجه با هدف پیش‌بینی شده در استاندارد ۲۸۰۰ بطور محافظه کارانه مطابقت دارد. سپس نتایج تحلیل‌های بار افزون با نتایج تحلیل تاریخچه زمانی غیرخطی مقایسه شده‌اند و دقت آنها مورد ارزیابی قرار گرفته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که روش‌های ارائه شده درFEMA-۴۴۰(روش‌ خطی‌سازی معادل و روش ضرایب اصلاح شده) برای تغییرمکان هدف بسیار دقیق‌تر از سایر روش‌ها هستند و تغییرمکان‌های به دست آمده از این روش‌ها به نتایج تحلیل دینامیکی نزدیک‌تر است. در ادامه دو دسته ساختمان طراحی شده از لحاظ میزان مصالح مصرفی مورد مقا یسه قرارگرفته است.

دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

رفتار لرزه‌ای مهاربندهای همگرا همواره مورد توجه محققین مختلف قرار گرفته و به یکی از رایج‌ترین موضوعات مهندسی زلزله تبدیل گردیده است. هزینه نسبتاً کم و سهولت و سرعت در اجرا سبب استفاده گسترده از اینگونه مهاربندها گردیده است. در این مقاله با ارائه راهکاری نوین ناشی از ترکیب نبشی فولادی و مقطع کاهش‌یافته در عضو مهاربند، سعی در بهبود عملکرد لرزه‌ای و تعویق در کمانش مهاربند گردیده است. تنشها و تغییر‌مکانهای سازه با استفاده از تحلیلهای استاتیکی غیر‌خطی و نیز تحلیل دینامیکی تاریخچه‌زمانی توسط نرم‌افزار اجزای محدود ABAQUS مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاکی از بهبود عملکرد لرزه‌ای و افزایش شکل‌پذیری مهاربند هم‌محور داشته که با توجه به سهولت اجرای آن می‌تواند به عنوان سیستم مستهلک‌کننده انرژی زلزله بکار رود. تمرکز تنشها در نبشی فولادی حاکی از آن است که بخشی از انرژی ورودی به سازه با ورود به مرحله غیرخطی و تشکیل مفاصل پلاستیک در این عضو مستهلک گردیده و از ورود سایر اعضای اصلی سازه به مرحله غیرخطی و همچنین کمانش اعضای مهاربندی جلوگیری خواهد شد. علاوه بر این مقایسه منحنیهای هیسترزیس نمونه پیشنهادی با مهاربند معمولی گویای رفتار متقارن و پایدارتر بوده و با توجه به رفتار فیوز مانند مهاربند شکافدار تا تغییرمکان حدود ۲ سانتیمتر نیز افت عملکردی در آن دیده نمی‌شود، لیکن مهاربند معمولی در تغییر‌مکان چرخه‌ای حدود ۱ سانتیمتر دچار کمانش شده و افت عملکرد آن مشهود می‌باشد. همچنین عضو پیشنهادی موجب کاهش محسوس سختی سیستم و به تبع آن کاهش در میزان نیروی ورودی به سازه و برش پایه قاب گردیده است.
رضا پیل افکن، سوده بخشی،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

در کار حاضر تحلیل استاتیکی صفحات مستطیلی ایزوتروپیک با ضخامت متغیر با استفاده از تئوری سه‌بعدی الاستیسیته و برای اولین بار با استفاده از روش حل عددی بدون المان با میان‌یابی شعاعی نقطه‌ای، ارائه شده است. در این روش عددی، متغیر میدان تنها با استفاده از گره‌هایی که به‌طور دلخواه در ناحیه مساله توزیع شده‌اند میان‌یابی می‌شود و به دلیل اینکه هیچ ارتباطی بین دو گره دلخواه تعریف نشده ‌است، این امکان وجود دارد که در هر ناحیه و جهتی برای حصول دقت بالاتر تعداد آن‌ها افزایش یابد. توابع شکل در این روش، دارای خاصیت تابع دلتای کرونکر هستند و شرایط مرزی مختلف به‌راحتی با استفاده از رهیافت حذف اعمال می‌شود. در کار حاضر، صفحه دارای ضخامت متغیر خطی و یا سهمی در جهت y بوده و وجه بالایی صفحه افقی بوده و تحت بار استاتیکی یکنواخت در جهت z قرار دارد. همگرایی نتایج مربوط به صفحه مستطیلی ایزوتروپیک با ضخامت متغیر خطی و با شرط مرزی تکیه گاهی ساده، برای نسبت‌های ضخامت مختلف بررسی و با نتایج موجود مقایسه شده ‌است. توزیع خیز و تنش‌ها برای صفحات با ضخامت متغیر سهمی شکل، و تحت شرایط مرزی مختلف در قالب نمودارهایی ارائه شده‌است. مشاهده شد که روش حاضر، روشی بسیار مناسب در تحلیل این قبیل صفحات بوده و نتایج حاصل از آن همگرایی سریع و دقت بالایی دارند.

دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده

در این مقاله به بررسی عددی اثر تعداد پانل بتنی و همچنین مقاومت بتن مورد استفاده در این پانل بر رفتار لرزه‌ای دیوار برشی مرکب پرداخته شده است. بدین منظور پس از مدلسازی یک نمونه آزمایشگاهی معتبر در نرم‌افزار اجزاء محدودABAQUS و صحت سنجی آن، اثر پارامترهای فوق با ساخت نمونه‌های جدید مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهد که هرچند استفاده از پانل بتنی در دو طرف ورق منجر به مقاومت بیشتر در تغییرمکان‌های غیرارتجاعی پایین می‌گردد، ولی در نهایت شکل‌پذیری بسیار ضعیف‌تری نسبت به نمونه با بتن در یک طرف حاصل شده و در عین حال مقاومت نهایی در دو حالت تقریباً یکسان خواهد بود. نتایج همچنین گویای تأثیر بسیار اندک مقاومت بتن بر رفتار کلی دیوار برشی مرکب می‌باشد، اگرچه خسارت وارد بر خود پانل بتنی کاهش می‌یابد. براساس نتایج حاصل از این تحقیق می‌توان استفاده از بتن با مقاومت معمولی و فقط در یک طرف ورق فولادی را جهت حصول رفتار لرزه‌ای مطلوب در دیوار برشی مرکب کافی دانست.
محمد حسینی، عباس زندی باغچه مریم،
دوره ۱۶، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده

در این پژوهش براساس تئوری الاستیسیته غیرمحلی، تحلیل استاتیکی و دینامیکی یک نانولوله همگن الاستیک حامل سیال با شرایط مرزی دو‌سر‌گیردار بررسی شده است. نانولوله تحت تحریک الکترواستاتیک و میدان مغناطیس و با در نظر گرفتن اثرات لایه سطحی، نیروی مکانیکی و حرارتی است. جابجایی عرضی نانولوله شامل دو بخش جابجایی استاتیکی و دینامیکی است. در این بررسی، تغییر مکان استاتیکی با استفاده از روش عددی مانده وزن‌دار و ناپایداری و فرکانس ارتعاشی با به‌کارگیری روش مربعات دیفرانسیلی تعمیم یافته تحلیل شده است. با اعمال ولتاژ بالاتر از مقدار بحرانی (که ولتاژ پولین نامیده می‌شود)، ممکن است نانولوله‌در معرض ناپایداری قرار گیرد. در این بررسی تاثیر پارامتر‌های مختلف مانند سرعت سیال، پارامتر مقیاس طول، میدان مغناطیس، ولتاژ الکترواستاتیک، اثرات لایه سطحی و بارگذاری حرارتی بر تغییر مکان استاتیکی، فرکانس طبیعی و ولتاژ پولین نانولوله حامل سیال مطالعه شده است. نهایتا صحت نتایج حاصله با مقایسه آن‌ها با نتایج حاصل از روش‌های عددی در پژوهش‌های قبلی مورد بررسی قرار گرفته و مطابقت خوبی بین کار حاضر و مطالعات پیشین دیده شده است. نتایج نشان می‌دهد که پارامتر مقیاس طول، پارامتر تاثیرگذاری در ولتاژ پولین سیستم است و افزایش آن منجر به کاهش ولتاژ پولین می‌شود. همچنین مشخص می-گردد که افزایش ولتاژ باعث کاهش فرکانس طبیعی سیستم و افزایش جابجایی استاتیکی می‌شود.
محمد کارکن،
دوره ۱۶، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده

در این مقاله یک جزء مرتبه بالا برای تحلیل تیرهای با اثر برش پیشنهاد می گردد. این جزء دارای سه گره و شش درجه آزادی می باشد. رابطه سازی جزء برپایه ی کرنش برشی مرتبه ی یکم (FSDT) می باشد. برای این منظور، میدان جابجایی تیر از درجه پنج انتخاب می گردد. هم چنین، کرنش برشی جزء در طول آن نیز، دارای تغییرات درجه دو خواهد بود. یادآوری می گردد که، تغییرشکل محوری جزء نیز از درجه ی دو خواهد بود. با نوشتن رابطه های انحنا و کرنش برشی تیر تیموشنکو، تابع های درون یاب برای میدان های جابه جایی و دوران جزء به صورت صریح حساب می گردد. در ادامه، با بهره جویی از این تابع های درونیاب، ماتریس سختی جزء در دسترس قرار می گیرد. در پایان با آزمون های عددی دقت و کارایی جزء پیشنهادی مورد ارزیابی قرار می گیرد. این آزمون ها نشان دهنده ی دقت بالای جزء در تحلیل ایستایی تیرهای با اثر برش و هم چنین نبود مشکل قفل برشی می باشد. یادآوری می گردد که، به دلیل به کار بردن میدان جابه جایی درجه پنج، جزء پیشنهادی قادر است در تحلیل ایستایی برای بارهای گسترده با تغییرات خطی نیز، پاسخ های دقیق را برای تغییرمکان ها و نیروهای داخلی ارائه کند.

دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

حداکثر حرکات زمین، مدت تداوم حرکات شدید و محتوای‌ فرکانسی از مهمترین خصوصیات زمین لرزه‌ها است که در خسارت لرزه‌ای تاثیر بسزائی دارد. در روش‌های متعارف به صورت مستقیم و غیر‌ مستقیم از حداکثر شتاب زمین به عنوان یک پارامتر مهم برای طراحی لرزه¬ای استفاده می‌شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه¬ی بین تعدادی از پارامترهای لرزه‌ای جنبش نیرومند زمین با تغییر مکان هدف سازه که یک شاخص مهم در ارزیابی عملکرد لرزه¬ای است، می¬باشد. به این منظور، ابتدا تغییرمکان¬های هدف یک سازه فولادی با سیستم قاب خمشی ۹ طبقه تحت ۵۰ زلزله با استفاده از روش طیف ظرفیت تعیین می‌شود. سپس از مفهوم آماری ضریب همبستگی برای پی بردن به رابطه¬ی بین تغییر مکان هدف و پارامترهای لرزه‌ای مربوط به زلزله‌ها، استفاده می‌شود. نتایج بدست آمده نشان می‌دهد که حداکثر شتاب زمین، رابطه‌ی ضعیفتری را نسبت به بقیه پارامترها از خود نشان می‌دهد؛ در حالی که پارامترهای طیفی همبستگی بیشتری دارند.

دوره ۱۸، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده

هدف از این مقاله، توسعه‌ی روش طرّاحی در سازه‌های فولادی مجهّز به ترکیبی از میراگرهای فلزی جاری شونده است، به‌نحوی‌که بتوان میراگرها را چنان طرّاحی کرد که در سطوح مختلف خطر لرزه‌ای، میزان معیّنی از رفتار غیر ارتجاعی را تجربه کنند. برای این منظور در ابتدا، رفتار سازه‌های مجهّز به میراگرهای فلزی جاری شونده در قالب قاب های یک طبقه‌ی یک دهانه، یک طبقه‌ی دو دهانه و چندطبقه‌ی چنددهانه بررسی شده و روابط مربوط به جابجایی این سازه‌ها تحت بار جانبی یکنوا به دست می آید. سپس برای طرّاحی سازه های یک درجه آزادی معیارهای عملکردی پیشنهاد شده و طرّاحی سازه های یک درجه ی آزادی انجام می شود. سازه‌های یک درجه‌ی آزادی دارای دوره‌های تناوب گوناگون و ضرایب کاهش مقاومت مختلفی می‌باشند. پس از طرّاحی سازه‌های مذکور، جهت اطمینان از ارضای معیارهای عملکردی پیشنهادی، جواب‌های حاصل از تحلیل استاتیکی غیر خطّی با جواب‌های تحلیل تاریخچه‌ی زمانی مقایسه می شوند. در آخر، قاب های خمشی سه ساختمان نمونه‌ی ۳، ۶ و ۹ طبقه مجهز به میراگر فلزی جاری شونده با توجّه به معیارهای پیشنهادی طرّاحی و با استفاده از نتایج تحلیل‌های تاریخچه‌ی زمانی کارآمد بودن روش پیشنهادی بررسی می شود. نتایج تحلیل های تاریخچه ی زمانی غیر خطّی نشان می دهد که روش طرّاحی پیشنهادی می تواند معیارهای مورد نظر برای عملکرد میراگرها را برای سازه های یک و چند درجه ی آزادی اقناع نماید.

دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده

هدف از این مقاله، و به دست آوردن نقطه آستانه فروریزش(CP) از روی منحنی های IDA تحت تاثیر رکوردهای نزدیک گسل وتعیین تاثیرات خصوصیت رکوردهای نزدیک گسل(خصوصیت جهت پذیری پیش رونده، خصوصیت جهت پذیری پس رونده و خصوصیت جابجایی ماندگار) در زمان تشکیل نقطه آستانه فروریزش و تعیین مقدار شتاب طیفی رکوردها در زمان واردشدن به محدوده آستانه فروریزش می باشد. برای رسیدن به این اهداف، ۶ قاب ۲۰،۱۵ و ۲۵ طبقه با دو مقدار برون محوری ۱ و ۲ متر طراحی شدند. سپس ۲۲رکورد نزدیک گسل برای تعیین نقطه آستانه فروریزش به دو روش تحلیل IDA و روش طیف ظرفیت انتخاب شدند. برای بررسی تاثیر خصوصیات رکوردهای نزدیک گسل بر تعیین نقطه آستانه فروریزش، رکوردهای نزدیک گسل به ۲ دسته شامل دارای خصوصیت جهت پذیری پیش رونده و جابجایی ماندگار، تقسیم گردید. سپس برای قاب های طراحی شده تحلیل IDA انجام گردید و نتایج برای هردسته از این رکوردها به صورت جداگانه مورد بررسی قرار داده شده اند. نتایج نشان می دهد مود شکست ساختمان های بلند مرتبه با تجمع فزاینده تغییر مکان نسبی در یک یا دو طبقه همراه است. همچنین به منظور تعیین خصوصیات رکوردهای نزدیک گسل برروی پاسخ سازه، مشخص گردید که رکوردهای نزدیک گسل با خصوصیت جابجایی ماندگار، در شتاب طیفی پایین تری نسبت به رکوردهای نزدیک گسل با خصوصیت جهت پذیری پیش رونده به نقطه آستانه فروریزش می رسند.

صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱