۶۷ نتیجه برای تحلیل دینامیکی
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
در حالی که مشاهدات پس از زلزلهها اهمیت مدلسازی میانقابها در محاسبات سازهها را نشان دادهاند، عموما میانقابها در محاسبات سازهها مدلسازی نمیشوند. در این مطالعه، عملکرد جابجایی نسبی قابهای خمشی فولادی سه و نه طبقه دارای میانقابهای مصالح بنایی با دو چیدمان میانقاب در همهی طبقات و بدون میانقاب در طبقهی اول به صورت احتمالاتی و با در نظر گرفتن عدم قطعیت رکورد به رکورد زلزله ارزیابی شد. از نرم افزار OpenSees برای مدلسازی غیرخطی سازهها استفاده شد و میانقابها با دستک فشاری مدلسازی شدند. زمان تناوب سازههای دارای میانقاب بعد از شکست میانقابها به شدت افزایش پیدا میکند. برای بررسی اثرات این افزایش زمان تناوب در مدلسازی میرایی رایلی، میرایی رایلی با استفاده از روش متداول در ادبیات فنی و روش میرایی اصلاح شده مدلسازی شد، و پاسخهای دو روش با هم مقایسه شدند. تحلیلهای دینامیکی افزاینده با استفاده از ۷۸ رکورد زلزله حوزه دور انجام شدند، و نسبت حاشیه ایمنی جابجایی نسبی، منحنیهای شکنندگی جابجایی نسبی و میانگین فراوانی سالیانه عبور از چهار سطح جابجایی نسبی ۰,۷، ۲.۵، ۵ و ۱۵ درصد، λMD، بدست آمد. نتایج نشان میدهند که در سطوح بالاتر جابجایی نسبی اثر مثبت میانقابها به دلیل شکست آنها کاهش مییابد و عدم وجود میانقاب در طبقهی اول منجر به ایجاد پدیده طبقهی نرم میشود. برای مثال، در روش میرایی اصلاح شده، در سازه سه طبقه با چیدمان میانقاب در همهی طبقات، میانقابها در سطح جابجایی نسبی ۰,۷ درصد مقدار λMD را ۴۳ درصد کاهش دادهاند، اما در سطح جابجایی نسبی ۱۵ درصد این کاهش به ۱۹ درصد رسیده است. به علاوه، روش متداول مدلسازی میرایی در ادبیات فنی پاسخها را دست پایین برآورد میکند.
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
طراحی سازههای فضاکار در برابر زلزله برای مهندسین اهمیت ویژهای دارد. تحلیل دینامیکی به عنوان روشی مطلوب برای طراحی لرزهای سازههای فضاکار شناخته شده است. اگرچه تاکنون رفتار لرزهای برخی از سازههای فضاکار بررسی شده است، پیرامون تاثیر نوع تحلیل و همچنین کارآمدی آنها در پاسخ لرزهای این نوع از سازهها پژوهشی صورت نگرفته است. از سویی دیگر، انتخاب نوع تحلیل مناسب، برای دستیابی به طراحی دقیق و مقرون به صرفه از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین با توجه به تنوع ساختاری گنبدهای مختلف و تفاوت در رفتار لرزهای آنها، در این پژوهش قصد بر آن است که طراحی لرزهای گنبدهای فضاکار دندهای و اشودلر به کمک دو نوع تحلیل طیفی و تاریخچه زمانی بررسی شود و کارایی آنها با یکدیگر مقایسه گردد. خاک منطقه از نوع D و طیف طرح بر اساس آئیننامه ASCE۷-۱۶ انتخاب شده است. در این پژوهش هر دو مولفه افقی و مولفه قائم حرکت زمین در تحلیلها لحاظ شده است. هفت زوج شتاب نگاشت بر اساس ناحیه لرزهخیزی برای تحلیل تاریخچه زمانی استفاده شده است. نتایج این تحلیلها شامل شاخصهای تنش و جابجایی اعضای دو گنبد حاصل از تحلیل دینامیکی طیفی و تاریخچه زمانی خطی هستند و نشان میدهند که تحلیل تاریخچه زمانی نسبت به تحلیل دینامیکی طیفی، منجر به طراحی سازه سنگینتری میشود.
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
فرکانس امواج زلزله متغیر بوده و مقدار سختی فنرها و میرایی میراگرهای متصل به تکیهگاههای سازه تابع فرکانس بارگذای است. برای حل مدلهای عددی در حوزه زمان در جهت رفع این مشکل، میتوان از یک فرکانس هدف جهت ثابت ماندن مقادیر سختی و میرایی استفاده نمود. در روش زیرسازه ارائه شده در پژوهش حاضر، فرکانس هدف بهینه آن فرکانسی است که نزدیکترین پاسخها را نسبت به مدل سه بعدی غیرخطی صحتسنجی شده در روش مستقیم ارائه میدهد. این مطالعه یک مدل عددی سهبعدی را برای تحلیل پاسخ لرزهای سیستم خاک-فونداسیون-سازه مدفون در خاک ماسهای (با دانسیته نسبی مختلف) با رفتار الاستیک ارائه میکند. این مدل قادر است تأثیرات ناهمگنی خاک (تغییرات افزایشی پیوسته مدول برشی در عمق با استفاده از مدل توانی سازگار با مدل رفتاری HSsmall) را لحاظ کرده و با تعیین یک فرکانس هدف بهینه با روش پرکاربرد زیرسازه ادغام گردد. پس از صحتسنجی مدل پیشنهادی، برای تعیین فرکانس هدف، پاسخ سازه (پل به عنوان مطالعه موردی) به ازای پنج فرکانس اصلی خاک (Case ۱)، فرکانس اصلی سازه (Case ۲)، فرکانس اصلی سیستم خاک-سازه (Case ۳)، فرکانس اصلی سازه با تکیهگاه فنری (Case ۴) و فرکانس اصلی سیستم با پای صلب و سختی اصلاح شده (Case ۵) با استفاده از نرمافزار Matlab محاسبه و با یکدیگر مقایسه شدند. مقایسه امپدانس (سختی و میرایی دینامیکی) شالودههای واقع بر خاک همگن و ناهمگن و همچنین بررسی پاسخ سازه در دو حالت مذکور از دیگر اهداف این تحقیق است. نتایج نشان داد که در تحلیل زیرسازه تحت زلزلههای سطح بهرهبرداری، برای تعیین فرکانس هدف مناسب استفاده از Case ۴ و Case ۵ ضمن ارائه روشی کاربردی پاسخهای واقعبینانهتری ارائه میدهند.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده- در این مقاله، رفتار دینامیکی و تولید فشار آب حفره ای اضافی در سد خاکی نمونه، با
استفاده از نتایج تحلیلهای دینامیکی غیرخطی و با در نظر گرفتن فشار آب حفره ای اضافی تولید شده
در مدت زلزله، بررسی شده است. بر پایه نسخه بایرن ۱ از مدل فین ۲، تغییرات نسبت فشار آب حفره ای
اضافی در برابر تغییرات پارامترهای مقاومتی اجزای سد و نیز در برابر رفتار اتساعی یا انقباضی مصالح
پوسته، که امکان رخداد روانگرایی در آنها ملحوظ شده- مطالعه شده است. همچنین با استفاده از
روش مقیاس کردن بیشینه شتاب اعمالی، تغییرات نسبت فشار آب حفره ای اضافی و پدیده روانگرایی
در شتابهای بیشینه متفاوت، بررسی شده است. نتایج حاصل، وابستگی پاسخ فشار آب حفره ای را به
پارامترهای مقاومتی اجزای سد، زاویه اتساع مصالح و شتاب اعمالی بیشینه نشان می دهد و اینکه در
صورت نبود تراکم مناسب در مصالح پوسته، پتانسیل گسیختگی بر اثر روانگرایی بهشدت افزایش
می یابد. نتایج همچنین نشان میدهد که در سدهای خاکی ساخته شده با تراکم مناسب مصالح، احتمال
وقوع روانگرایی حتی در زلزلههای با دامنه شتاب بسیار زیاد، ناچیز است.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- بررسی تعامل وسیله نقلیه و خط آهن به علت ماهیت پیچیده خط و ناوگان، همواره یکی از مسائل دشوار در مهندسی
راه آهن بوده است . درک این تعامل نه تنها در خطوط با خرابی های گوناگون بلکه در خطوط بدون خرابی نیز مسئله ای پیچیده است.
زمانی که خرابی مانند کاریوگیشن ریل در این تعامل وارد می شود، تخمین نیروهای وارد بر خط و ناوگان بسیار مشکل خواهد شد.
هرچند تخمین دقیق این نیروها تنها از طریق آزمایش های میدانی ممکن است، ولی اگر مدل سازی رایانه ای دقیقی در دسترس باشد
می توان پیش بینی مناسبی از این نیروها داشت.
در این مقاله سعی شده است تخمین مناسبی از نیروهای حاصل از عبور ناوگان باری و مسافری بر خط دارای خرابی
کاریوگیشن ارائه شود. با داشتن این نیروها، تنش های وارد بر بالاست قابل محاسبه خواهند بود . در ادامه برای ناوگان باری و
مسافری، نمودارهای تنش (در سطح بالاست) نسبت به طول موج کاریوگیشن رسم شده است. با استفاده از این نمودارها برای بار
فراتر رفته AREMA محوری و سرعت معین، طول موج هایی ازکاریوگیشن که در آن تنش در سطح بالاست از مقادیر مجاز آیین نامه
معرفی شده است.
ایجاد Adams/Rail برای تخمین نیروهای وارد بر خط بالاستی مورد مطالعه، مدلی از ناوگان های باری و مسافری در نرم افزار
شده و با سرعت های مختلف روی خط عبور داده شده اند.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۰ )
چکیده
ارتفاع قرارگیری آب مخزن در زمانهای مختلف آبگیری و تخلیه مخزن، از عوامل مهم و تاثیرگذار بر رفتار دینامیکی سدهای خاکی میباشد. لذا در جهت بررسی تاثیر تراز آب مخزن بر رفتار لرزهای سدهای خاکی، سد مسجد سلیمان با استفاده از روش اجزاء محدود و با در نظر گرفتن معیار موهرکلومب برای مصالح بدنه سد مدلسازی شده است. تحلیل استاتیکی با فرض ۱۲ لایه و انجام تحلیل لایهبهلایه آغاز و در مرحله تراوش پایدار با اضافه شدن آب مخزن و وزن آن پایان یافته است. سپس تحلیلهای دینامیکی با استفاده از ۴ شتابنگاشت مربوط به زلزلههای حوزه دور انجام گرفته است و با استفاده از نتایج بدست آمده به بررسی تغییرات شتاب بیشینه و جابجایی بیشینه در حوزه زمان پرداخته شده است. سپس گوه محتمل گسیختگی واقع در پاییندست و بالادست در نظر گرفته شده و با استفاده از تحلیل نیومارک، ضریب اطمینان معادل دینامیکی، ضریب اطمینان کمینه و تغییرمکان ماندگار رخ داده در گوه مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشاندهنده عدم تاثیرگذاری تراز آب مخزن بر بیشینه شتاب و بیشینه جابجایی رخ داده میباشد. همچنین در گوه محتمل گسیختگی واقع در پاییندست سد همزمان با افزایش سطح تراز آب مخزن، مقادیر ضریب اطمینان دینامیکی و ضریب اطمینان کمینه رخ داده در حوزه زمان، روند صعودی داشته است. در گوه محتمل گسیختگی واقع در بالادست سد، همزمان با افزایش سطح تراز آب مخزن مقدار ضریب اطمینان کمینه روند نزولی و مقدار ضریب اطمینان دینامیکی تا ۶/۰ ارتفاع سد روند نزولی و سپس روند صعودی داشته است.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- ارتفاع آب مخزن در زمان های مختلف آبگیری و تخلیه مخزن، از عوامل مهم و مؤثر بر رفتار دینامیکی سدهای خاکی
است. برای بررسی تأثیر تراز آب مخزن بر رفتار لرزه ای سدهای خاکی، سد مسجد سلیمان با استفاده از روش اجزاء محد ود و با
در نظر گرفتن معیار موهرکلومب برای مصالح بدنه سد، مدل سازی شده است. تحلیل استاتیکی با فرض ۱۲ لایه و انجام لایه به لایه
آغاز و در مرحله تراوش پایدار با اضافه شدن آب مخزن و وزن آن پایان یافته است؛ سپس تحلیل های دینامیکی با استفاده از ۴
شتاب نگاشت مربوط به زلزله های حوزه دور انجام و با استفاده از نتایج به دست آمده به بررسی تغییرات شتاب بیشینه و جابه جایی
بیشینه در حوزه زمان پرداخته شده است. سپس گوه محتمل گسیختگی واقع در پایین دست و بالا دست در نظر گرفته شده و با
استفاده از تحلیل نیومارک، ضریب اطمینان معادل دینامیکی، ضریب اطمینان کمینه و تغییر مکان ماندگار رخ داده در گوه ارزیابی
شده است. نتایج نشان دهنده تأثیرگذاری کم تراز آب مخزن بر بیشینه شتاب و بیشینه جابه جایی رخ داده است . همچنین در گوه
محتمل گسیختگی واقع در پایین دست سد هم زمان با افزایش سطح تراز آب مخزن، مقادیر ضریب اطمینان دینامیکی و ضریب
اطمینان کمینه رخ داده در حوزه زمان، روند صعودی داشته است. در گوه محتمل گسیختگی واقع در بالادست سد، هم زمان با
۰ ارتفاع سد، روند / افزایش سطح تراز آب مخزن مقدار ضریب اطمینان کمینه روند نزولی و مقدار ضریب اطمینان دینامیکی تا ۶
نزولی و سپس روند صعودی داشته است.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
این پژوهش بهطور عمده بر روی کارکرد اتصالات جوشی خمشی در سازههای فولادی در برابر خرابی ستون میپردازد. کارکرد چهار اتصال خمشی پیشنهادشده در آییننامهFEMA ۳۵۰ که برای نیروهای لرزهای مناسب است WFP و RBS و WUF-W و FF در برابر خرابی ستون بررسی شده است. دیاگرام نیرو تغییر مکان برای هر اتصال رسم شده و حالتهای خرابی هر اتصال نشان داده شده است. تحلیل عددی استفاده شده، ابتدا با نتایج آزمایشگاهی که در سال ۲۰۱۰ بهوسیلهی موسسه NIST انجام شده مقایسه شده است. نتایج نشان میدهد که فرضیات استفادهشده در مدل عددی، مطابقت خوبی با مدل آزمایشگاهی دارد. نتایج بهدستآمده از تحلیل عددی نشان داد که اتصال RBS مقاومت کمتری نسبت به سایر اتصالات دارد و با نیروی کمتری به تغییر مکان بیشینه میرسد. اتصال FF و اتصال WUF-W از نظر کارکرد شبیه هم بوده و مقاومت بیشتری نسبت به اتصال RBS دارند. اتصال WFP نسبت به اتصالات FF, WUF-W و RBS در برابر خرابی ستون مقاومت بیشتری دارد؛ بهگونهایکه ظرفیت باربری این اتصال در اثر خرابی ستون، دو برابر سایر اتصالات بوده و بر اساس نتایج بهدستآمده، این اتصال قابل استفاده در سازههای با سطح محافظت بالا در برابر خرابی پیشرونده است. در همهی اتصالات بررسی شده، مقدار چرخش بیشتر مانند خرابی دو برابر مقداری بود که آییننامه
FEMA ۳۵۰ به عنوان بیشینه ظرفیت چرخشی برای اتصالات بیان کرده است.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
در این تحقیق به بررسی رفتار دینامیکی قابهای فولادی خمشی دارای تیر مرکب با اتصالات جوشی پرداخته شده است. برای انجام این مطالعه دو نمونه قاب خمشی فولادی یک طبقه دو دهانه با تیر مرکب و بدون تیر مرکب با اتصالات مفصلی و صلب به کمک نرم افزار المان محدود ABAQUS مدلسازی و تحت تحلیل دینامیکی غیر خطی تاریخچه زمانی شتابنگاشت زلزله قرار گرفته و نحوه توزیع مفاصل پلاستیک در اعضا، دوران مفاصل پلاستیک، ظرفیت استهلاک انرژی، نوع مکانیسم ترک در دال در مجاور اتصال میانی و کناری بررسی شد. نتایج این تحلیلها نشان می دهد که قابهای تیر مرکب دارای اتصال صلب جوشی تیر به ستون دارای کمترین مقادیر ظرفیت استهلاک انرژی، زمان تناوب قاب، دوران مفاصل پلاستیک و تشکیل زود هنگام و وسیع مفاصل پلاستیک در اعضا و اتصالات هستند. همچنین از تحلیل ترک در دالهای این قابها می توان نتیجه گرفت نحوه مکانیسم کلی شکست در اتصال کناری به صورت پیش کشیدگی بتن از گوشه ستون و گسترش آن به صورت مایل به سمت لبه های دال و در اتصال میانی به صورت اثر متمرکز تنش فشاری بر وجه بیرونی بال ستون است.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
دیوارهای برلنی مهارشده با میل مهارهای جانبی در پروژههای زیادی مورد استفاده شده و به عنوان گزینه مناسبی در پایدارسازی دیوارههای گودبرداری های عمیق مطرح شده است. با این وجود، بیشتر پژوهش های انجام شده مربوط به حالت استاتیکی است که تغییر مکان و گسیختگی دیوار در اثر افزایش ارتفاع آن را بررسی کرده است؛ اما رفتار لرزهای این نوع دیوارها به ندرت بررسی شده است. با توجه به افزایش استفاده از سیستم های دیوار برلنی در مناطق لرزهخیز، بررسی رفتار لرزهای این سازه ها اهمیت مییابد. در این پژوهش، به روشی برای بررسی رفتار لرزهای دیوارهای برلنی در بخشی از آبرفت درشتدانه تهران پرداخته شده است.
با توجه به آن که بررسی پایداری لرزهای شیروانیهای خاکی نشان دهنده آن بوده است که روش شبه استاتیکی، رویکردی مناسب و ساده برای معادلسازی تحلیلهای دینامیکی است؛ در این پژوهش سعی شده است برای دیوارهای برلنی، روشی مشابه برای معادل سازی رفتار دینامیکی با در نظر گرفتن یک ضریب شبه استاتیکی برابر پیشنهاد شود. بنابراین سطوح گسیختگی محتمل در تحلیل های دینامیکی و شبه استاتیکی با هم مقایسه شده و با در نظر گرفتن نیروهای وارد بر میلمهارها (مهم ترین عامل پایداری گوه گسیختگی محتمل) به عنوان پایه ی مقایسه، ضریب شتاب افقی معادل زلزله برای مدل ارائه شده است.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
- روش شبهاستاتیک روشی کاربردی برای تحلیل لرزهای سدهای خاکی است. اولین گام برای رسیدن به نتایج دلخواه با روش شبهاستاتیکی، انتخاب ضریب لرزهای مناسب است. نظرات زیادی بدون توجه به مشخصات هندسی، مشخصات دینامیکی سازه و همچنین آثار ساختگاه، برای تخمین ضریب شتاب لرزهای ارائه شده است. در این پژوهش، سد مسجدسلیمان برای مطالعهی موردی انتخاب شده و با بهرهگیری از نتایج کاوش استاتیکی، شبهاستاتیکی و دینامیکی با روش اجزاء محدود، با مجموعه نرم افزاری Geosudio-Geoslop ۲۰۰۷، اثر پی و اثر زلزلههای حوزهی دور و نزدیک بر ضریب لرزهای شبهاستاتیک، بررسی و روشی نوین برای به دست آوردن ضریب شبهاستاتیک پیشنهاد شده است. با توجه به اینکه در روش جدید نیاز به استخراج دو شاخص α و β است، در این پژوهش، در حالتهای گوناگون مشخصات پی (سختی، نسبت میرایی و ابعاد هندسی) این دو شاخص استخراج شده است. نتایج، نشاندهندهی تأثیر غیر قابل انکار شرایط پی در روش پیشنهادی است؛ البته تأثیر شاخص β محسوس بوده اما شاخص α، روند نسبتاً ثابتی داشته است.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
خطوط بالاستی یکی از رایج ترین گونه های خط آهن در کشور ما می باشند. در این مقاله هدف این است که مدل سه بعدی مناسبی برای شبیه سازی خط ریلی بالاستی ارائه شود و با استفاده از روش عددی رونگ-کوتا مرتبه چهارم، بر روی آن تحلیل دینامیکی انجام گردد و در نهایت پاسخهای مربوط به اجزای خط ریلی تعیین گردد. برای تحلیل خط راه آهن تحت اثر عبور قطار، یک بارگذاری تابع زمان بر روی خط آهن اعمال می شود و تأثیر پاسخهای دینامیکی تحت بارگذاری متحرک مورد ارزیابی قرار می گیرد. فعالیتهای محققین قبلی در زمینه مدلسازی سیستم خط آهن و تحلیل دینامیکی آن، بر روی مدلهای دوبعدی انجام شده است. لیکن در این مقاله سعی بر آن است تا با در نظر گرفتن گره های عرضی، مدلهای قبلی به صورت سه بعدی در آید و تحلیل دینامیکی آن به روش عددی انجام شود. به عبارت دیگر دیدگاه جدید این مقاله در نظر گرفتن گرههای عرضی برای مدلسازی خط آهن و تحلیل عددی آن می باشد. روشهای سنتی استفاده شده برای طراحی خطوط راه آهن، بر مبنای بارگذاری استاتیکی و تحلیل شبه دینامیکی ، اجزای خط را مورد تحلیل قرار می دهند، اما در این مقاله با توجه به تئوری های مطرح شده در رابطه با ارتعاشات اجزای خط آهن، سعی بر آن است تا اثرات بارگذاری دینامیکی بر روی اجزای خط به صورت واقعی تر وارد مسئله شود. پاسخهای به دست آمده از تحلیل دینامیکی می توانند به عنوان ورودی های مباحث طراحی منظور گردند.
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
چکیده - در سال های اخیر با مطالعه انجام گرفته روی زلزل ههای مخرب و زمین لرزه های متفاوت روی سیست م های سازه ای مختلف و ثبت نگاشت شتاب زلزل ههای به وقوع پیوسته، تفاوت آثار خراب یهای ایجاد شده در محدوده ۱۵ تا ۶۰ کیلومتری مرکز وقوع زمین لرز هها (که حوزه نزدیک گسل نامیده می شود) نسبت به خرابی های پیدا شده در خارج از این حوزه مشخص شده است . با توجه به سختی مناسب سیستم دیوار برشی فولادی برای کنترل تغییر شکل سازه و مکانیزم شکست شکل پذیر و اتلاف انرژی بالا، در این مقاله به بررسی رفتار دینامیکی دیوار برشی فولادی دارای اتصال تیر به ستون مفصلی تحت زلزله های نزدیک و دور از گسل پرداخته شده است . ۱۵ و ۲۵ طبقه دیوار برشی فولادی به وسیله تحلیل دینامیکی غیرخطی تحت چهار جفت ،۷ ، چهار مدل اجزاء محدود ۳ تحلیل شد . پاسخ سازه ها شامل برش و زاویه دریفت طبقات نشان ABAQUS نگاشت دور و نزدیک گسل در نرم افزار اجزاء محدود دهنده آثار بیشتر توزیع برش در حوزه دور از گسل بوده که این موضوع به دلیل آثار بیشتر مودهای بالاتر در حوزه دور از گسل ۰ ثانیه) اثر حرکات نزدیک گسل بر پارامترهای پاسخ / نسبت به حوزه نزدیک گسل است. در قا بهای بلن دمرتبه (بیش از پریود ۷ سازه بیشتر از حرکات حوزه دور از گسل بوده که این مسأله به دلیل بیشتر بودن محتوای فرکانسی نگاشت های دور از گسل در محدوده پریود کوتاه و محتوای فرکانسی بیشتر حوزه نزدیک گسل در محدوده پریود بلند است .
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده
در طراحی بر اساس عملکرد از تحلیل استاتیکی غیرخطی بار افزون و تحلیل دینامیکی فزاینده برای تعیین تقاضا و
ظرفیت لرز های قاب های خمشی فولادی استفاده م یشود
. هر کدام از این رو شهای تحلیل حداقل با دو کمیت : الف )
شاخص
برای زلزل ههای دور از گسل، استفاده از شاخ صهای شدتی مانند
IDA شدت و ب) شاخص خسارت مشخص می شوند.
در روش
شتاب طیفی اولین مود ارتعاش قاب با میرایی پنج درصد توصیه شده است ولی برای زلزل ههای نزدیک گسل در کنار این شاخص
ضروریست شاخ صهای شدت مناسب دیگری نیز در نظر گرفته شود
.
در این مقاله با استفاده از سه قاب خمشی ویژه فولادی که بر
برای سازه ای مفروض در یک
IDA و SPO
اساس آیین نامه های ایران طراحی شد هاند، نشان داده شده است که چنانچه منحن یهای
دستگاه مختصات رسم شوند تفاوت هایی بین حالت استفاده از رکور دهای دور از گسل و نزدیک گسل وجود دارد
.
همچنین در این
مقاله با در نظر گرفتن چند شاخص شدت دیگر که در ارزیابی عملکرد ساز ههای واقع در نزدیکی گسل و یا دور از گسل کاربرد
دارند، به مقایسه بین این شاخ صها، با استفاده از تعاریف معیارهای
"کارایی" و "کفایت" پرداخته شده است.
در پایان مشاهده شده
که مشارکت مد دوم و همچنین اثرات غیر ارتجاعی را در
IM۱I&۲E شاخص شدت ،Sa(T۱,% که در مقایسه با شاخص شدت مرسوم
( ۵
نظر می گیرد، بسیار کاراتر و با کفایت تر است
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
در این پژوهش، رفتار یک سد خاکی نوعی در دو سطح عملکردی، موسوم به سطح عمکرد "مبنا " و "مطلوب " ، با انجام تحلیلهای دینامیکی غیرخطی ارزیابی شده که، در هر سطح عملکرد، سطوح لرزهای معین و سطوح تخریب مجاز متناظر تعریفشدهاست . همچنین، رفتار سد برای عواملی مانند شتابنگاشت ورودی، مدل رفتاری و عدد نفوذ استاندارد پوسته حساسیت - بررسیشدهاست . نتایج نشان میدهد که الزامات (SRF سنجی و پایداری سد با انجام تحلیلهای کاهش پارامترهای مقاومتی ( تحلیل عملکرد "مبنا" برای سد مطالعه شده با توجه به ویژگیهای هندسی و ژئوتکنیکی آن قابل تامین است. اما تأمین عملکرد "مطلوب " برای این سد، مستلزم ایجاد تغییرات در ساختار سد و یا بهسازی لرزهای آن است . وجود ضرایب اطمینان پایین در سطوح لرزهای مطالعه شده، این مطلب را تایید می کند . تحلیلهای حساسیتسنجی به شتابنگاشتهای "فریولی" و "ساکاریا" ، باوجود تفاوت در پاسخ طیفی و چگالی انرژی آنها، نتایج یکسانی را ارائه مینماید . مدل فین بسته به تراز شتاب بیشینه اعمالی، فشار آب حفره ای اضافی ایجاد شده در بالادست سد را ۲۰ درصد بیشتر از مدل رفتاری مور- کولمب پیشبینی مینماید. با تغییر عدد نفوذ استاندارد پوسته و تحلیل سد در شتابهای بیشینه مختلف مشاهده می شود که مدل فین در اعداد نفوذ استاندارد اصلاح شده کمتر از ۳۵ و در ۰/۷ ، وقوع پدیده روانگرایی را در خاکریز بالادست سد پیشبینی مینماید .
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف این پژوهش، بررسی نقش میراگرهای اصطکاکی پال در کاهش پاسخ سازه در مقابل زلزله است . به این منظور سه ۸ و ۱۰ طبقه، بر اساس آیین نامه های ایران به صورت قاب خمشی بتن مسلح با شکل پذیری متوسط طراحی شده اند . ، قاب بتنی ۵ نسخه ۱۴ بر روی آن صورت گرفت تا نقطه عملکرد سازه بر اساس SAP سپس آنالیز استاتیکی غیرخطی با استفاده از نرم افزار ۲۰۰۰ روش طیف ظرفیت به دست آید، و قاب ها با افزودن مهار بندهای زوج ناودانی در دهانه وسط تقویت شده و تحت آنالیز پوش آور قرار گرفتند . با محاسبه ی سطح عملکرد و عدم ارضای شرط حفظ ایمنی جانی ساکنین در هنگام زلزله سطح خطر- ۱ ،قاب خمشی ۷۵ % و ۱۰۰ % وزن ،%۵۰ ،%۲۵ ،%۱۰ ،% بتن مسلح و مهاربند هم محور آن، به میراگر اصطکاکی مجهز شدند و با بار های لغزش ۱ ساختمان، تحت آنالیز پوش آور قرار گرفتند و سطح عملکرد آنها ارزیابی شد . ارزیابی ها نشان داد که بار لغزش بهینه برای میراگرها به تعداد طبقات ساختمان بستگی دارد و در بار لغزش بهینه سطح عملکرد سازه بهبود پیدا می کند .
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
بلند ترین پایه ی سد بتنی پشتبنددار سفیدرود به صورت سه بعدی تحت اثر مولفه های طولی و قائم زلزله ی در دره ی ساختگاه سد تحلیل شده است . اندرکنش سد با پی و مخزن و جذب امواج هیدرودینامیک در کف و انتهای مخزن در نظر گرفته شده اند . شتاب نگاشت های اعمالی به سازه با توجه به شرایط ساختگاه سد سفیدرود مقیاس شده ، و برای تعیین شرایط اولیه ی قبل از وقوع زلزله، یک سری تحلیل های استاتیکی تفصیلی انجام شده اند و سپس بارگذاری دینامیکی تاریخچه ی زمانی ناشی از زلزله ی طولی و قائم در دره ی ساختگاه سد صورت گرفته و رفتار غیرخطی سد در برابر عوامل مختلف، مانند حالت های مختلف بارگذاری لرزه ای، مشخصات مصالح بدنه ی سد و پی، بررسی شده است . نتیجه تحلیل ها آن است که چهار منطقه ی اصلی از بدنه ی سد شامل محلِ تغییرِ شیبِ بدنه در پایاب از نظر کششی، پاشنه ی سد از نظر کششی، پنجه و لبه ی پشتبند سد به ویژه از نظر فشار و برش، مناطق حساس و آسیب پذیر سد می باشند . البته تحلیل ها نشان می دهد که احتمال شکست کششی در بیشتر نقاط حساس مذکور در بدنه با افزایش مقاومت فشاری بتن کاهش پیدا می کند . ودر صورت نرمی زیاد پی، تنش های فشاری لرزه ای در پنجه ی سد افزایش زیادی دارند که گرچه معمولاً کمتر از مقاومت فشاری بتن باقی می مانند، ولی ممکن است منجر به شکست سنگ پی ضعیف شود . نکته قابل توجه دیگر این که هرقدر پی سد بتنی پشتبنددار، سخت تر باشد، در ساختگاه های لرزه خیز شکست موضعی در محل تغییر شیب پایاب، پاشنه و پنجه ی سد محتمل تر است . پس توصیه می شود در چنین شرایط از بتنی با مدول ارتجاعی بالاتر از حالات عادی برای بدنه ی سد استفاده شود .
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
نامعینی سازهها یک مفهوم نامستقل در مهندسی سازه است که وابستگی ذاتی به عواملی چون مقاومت افزون و شکلپذیری سازهها دارد؛ با این وجود عموم پژوهشگران افزایش نامعینی را خاصیتی مطلوب در سازهها برای مقابله موثرتر در برابر بارهای تصادفی نظیر بارهای زلزله دانستهاند. در این پژوهش به منظور تفکیک نقش نامعینی از مقاومتافزون، تعدادی سازه بتن مسلح با سیستم قاب خمشی که مقاومت نهایی یکسان دارند طرح شده است. رفتار لرزهای این سازهها، از نقطه نظر پارامترهای پاسخ دینامیکی سازهها، تحت شتابنگاشتهای طبیعی زلزله مورد ارزیابی قرار گرفته است. همچنین کفایت ضرایب رفتار بهدست آمده در این تحقیق، به عنوان شاخصی از کیفیت رفتار سازهها در زلزله، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل بیانگر این است که: الف) افزایش نامعینی به تنهایی نمیتواند معیاری برای بهبود رفتار سازهها تلقی شود و باید تاثیرات نامعینی بر سایر پارامترهای موثر بر رفتار سازهها لحاظ شود. ب) ضرایب رفتار بهدست آمده در این تحقیق میتواند به عنوان شاخصی از کیفیت رفتار سازهها، برای بارگذاریهایی که در سازه تغییر مکان نسبی به میزان مشخصی ایجاد میکنند، باشد؛ اما برای بارگذاریهایی که تغییر مکان نسبی بیش از آن حد مشخص ایجاد میکنند، رفتار سازهها به طور معمول از ضریب رفتار تبعیت نمیکند.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
در این مقاله اثر مولفه قائم زلزلههای حوزه نزدیک بر رفتار دینامیکی سدهای خاکی مطالعه و ارزیابی میشود. بیشتر پژوهشهای انجام شده در رابطه با تاثیر زلزلههای حوزه نزدیک بر رفتار دینامیکی سدهای خاکی، شامل اثر مولفه افقی آنها است. یکی از ویژگیهای مهم زلزلههای حوزه نزدیک، دارا بودن مولفه قائم قابل توجه با محتوای فرکانسی بالاست که در بسیاری از موارد از مولفه افقی همان زلزله به مقدار قابل توجهی تجاوز میکند. تاکنون مطالعات کمی در این زمینه صورت گرفته است. برای بررسی اثر مولفه قائم زلزلههای حوزه نزدیک بر رفتار دینامیکی سدهای خاکی، مدلی دو بعدی از سد البرز به روش تفاضل محدود و با کمک نرمافزار FLAC ۲D در نظر گرفته شد. در این مطالعه شتاب نگاشتهای حوزه نزدیک و دور از یک زلزله انتخاب شد تا امکان مقایسه بهتر و دقیقتر فراهم شود. نتایج تحلیلها بیانگر اثر قابل توجه مولفه قائم زلزلههای حوزه نزدیک بر رفتار دینامیکی سدهای خاکی شامل افزایش نشست تاج سد تا حدود ۴۵ درصد، افزایش تغییر شکل های افقی محور سد، کاهش ضریب بزرگنمایی تاج سد و همچنین لزوم توجه به اثر مولفه قائم زلزله، به ویژه در نواحی نزدیک به گسل که احتمال وقوع زلزلههای حوزه نزدیک وجود دارد، است، که این مسئله باید در جانمایی سدهای خاکی به لحاظ توان لرزهای و فاصله از گسلهای موجود در منطقه و همچنین در طراحی آنها در نظر گرفته شود.