جستجو در مقالات منتشر شده


۲۹ نتیجه برای تداخل


دوره ۱، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده

سببی‌ها جزء جهانی‌های ذهن هستند و همواره در همه زبان‌ها خود را نمایان می سازند. با توجه به اصل نسبیت زبان، واقعیت‌های زبانی بر واقعیت‌های جهان خارج منطبق نیستند و این عدم‌تطابق هم در عرصه واژگان و هم در دستور زبان‌های مختلف خود را نشان می‌دهد. با توجه به تفاوت‌های ساختاری زبان‌های روسی و فارسی، امکانات زبانی برای بیان سببی‌ها در دو زبان متفاوت است. بدین علت تداخل زبان مادری می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در یادگیری و بروز خطا‌های زبانی مربوط به بیان سببی‌ها از طرف زبان‌آموزان باشد. با استناد به یافته‌‌های زبان‌شناسی مقابله‌ای می‌توان با مقایسه زبان‌ها خطا‌های محتمل را پیش‌بینی و برای ممانعت از وقوع آن‌ها برنامه‌های صحیح آموزشی را تدوین کرد. مقاله حاضر خطا‌های ایجاد‌شده مربوط به بیان سببی‌ها را در گروه‌واژه‌‌های پایدار با حرف اضافه «от» و دلایل ایجاد تداخل زبانی و خطا‌های ترجمه‌ای را مورد بررسی قرار می‌دهد.

دوره ۵، شماره ۰ - ( ۱۲- )
چکیده

- روشهای مختلفی برای حذف جمینگ وجود دارد که با توجه به شرایط عملکرد و نوع جمر، یکی از آنها انتخاب می شود. یکی از انواع جمرها، جمرهای FM۲ باند باریک هستند که برای حذف این نوع جمرها از روش زیرفضا استفاده می کنیم. در روش زیرفضا مقدار IF۳ سیگنال تخمین زده می شود و بردار زیرفضای متعامد بر جمر ایجاد می شود. اگر تعداد آنتن‌های آرایه‌ای افزایش یابد، عملکرد سیستم بهبود می یابد. در محاسبه زیرفضای آرایه دو آنتنی، اصلاحاتی انجام و این روش برای آرایه سه آنتنی تعمیم داده شد. روش زیرفضا توسط نرم افزار متلب۴ شبیه‌سازی و SINR۵ خروجی گیرنده در هر حالت محاسبه شده است. اگر تخمین IF دچار خطا شود، SINR سیستم کاهش می یابد؛ در این حالت استفاده از آنتن های آرایه ای عملکرد سیستم را نسبت به تک آنتن بهبود می‌بخشد

دوره ۶، شماره ۱ - ( ۹- )
چکیده

در این مقاله، آشکارسازی بهینه سیگنال هدف رادار در تداخل با توزیع غیرگوسی مطالعه شده است. آشکارسازی همدوس بوده و از چند نمونه متوالی دریافتی ازیک سلول راداری، برای آشکارسازی در آن سلول استفاده شده است. معیار بهینگی نیمن - پیرسون بوده و توزیع تداخل شبه گوسی (SIRP) فرض شده است. از آنجا که تحت شرایط عملی و پیچیده فوق، امکان دستیابی به حل دقیق برای آزمون بهینه آشکارسازی یا ALR وجود ندارد، با استفاده از تقریب در حل تحلیلی، آزمون تقریبی AALR جدیدی پیشنهاد شده است. آزمون AALR مورد نظر اولا عملکرد نسبتا بهتری نسبت به آزمون GLR دارد (که متداول ترین آشکارساز شبه بهینه در رادار است)، ثانیا از لحاظ ساختار، بسیار به آن شبیه است. از آنجا که آزمون AALR، از حل تحلیلی آزمون ALR به دست آمده، لذا شباهت ساختار آن با آزمون GLR، به نوعی پشتوانه و دلیل دیگری بر عملکرد خوب و پایداری آزمون GLR است. عملکرد آزمون پیشنهادی علاوه بر‌ آزمون GLR با آشکارسازهای مهم OLD و ECD نیز مقایسه شده است. نتایج شبیه سازی نشان دهنده عملکرد برتر و اغلب نزدیک آزمون AALR بر آزمون GLR و برتری قابل توجه آنها بر آشکارسازهای OLD و ECD است. آزمون پیشنهادی به ویژه در حالتی که انحراف توزیع شبه گوسی تداخل از توزیع گوسی زیاد می شود، بر سایر آزمون ها کاملا برتری دارد.

دوره ۶، شماره ۲۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده

چکیده «تداخل سطوح روایی» به دو بخش کلی تقسیم می شود: حرکت از سطوح فراداستانی به سطوح فروداستانی و حرکت از سطوح فروداستانی به سطوح فراداستانی. در این جُستار انواع حالت ها و مُدل های نوع اول را با عنوان «تداخل درونی» در مثنوی- به مثابه متنی شاخص در ادب فارسی که بیشترین نمود تداخل سطوح روایی را می توان در آن جست و جو کرد- بررسی می کنیم. واژه های کلیدی: تداخل سطوح روایی، تداخل درونی، مثنوی، روایت شناسی.

دوره ۷، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده

زبان فارسی و عربی از دیرباز با هم در ارتباط بوده‌اند و این ارتباط اغلب موجب تداخل زبانی شده است. علاوه ‌بر بخش واژگان زبان، در بخش صرف، آواشناسی و حتی نحو هم این دو زبان روی هم تأثیر گذشته‌اند. این مقاله که هدفش بررسی یکی از این تداخل‌های زبانی است، نشان می‌دهد که بسیاری از کارکردهای حرف «‌واو‌ » در عربی، به فارسی نیز منتقل شده است؛ چنان‌که این حرف آنجا که میان دو اسم، دو فعل یا دو جمله قرار می‌گیرد، علاوه بر کارکرد نحوی اصیل خود، عطف برخی آثار معنایی و بلاغی دیگر را نیز بر جمله مترتب می‌سازد. «واو» در معانی متعددی نظیر حال، قَسم، معیّت، استدراک و از‌جمله در معنای سببیّت به کار گرفته می‌شود. نتیجه پژوهش همچنین نشان می‌دهد عباراتی شبیه «‌وگر‌ » و «وَر» در زبان فارسی که در عین ربط دادن کلام، معنای شرطی نیز دارند، به‌نوعی حاصل ترجمه «وَإن» یا «وَلو»‌ در عربی هستند.  

دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱۲- )
چکیده

مسیریابی بهینه هادی‌ها در محفظه شامل تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی در راستای کارکرد صحیح و بدون اختلال سیستم، امروز به عنوان مبحث پیچیده‌ای مطرح شده ‌است. میدان‌های تداخلی ناشی از جریان‌های بزرگ در برخی از تجهیزات درون محفظه و عملیات کلیدزنی، ولتاژ هادی‌ها را می‌تواند تحت تأثیر قرار دهد. این ناسازگاری الکترومغناطیسی عملکرد نادرست رله‌ها، ادوات فرمان و اندازه‌گیری را به دنبال خواهد داشت. در حالت معمول، تعیین مسیر بهینه هادی‌ها فقط شامل برقراری نوعی توازن بین دو پارامتر قیمت و افت ولتاژ است. حال آنکه بحث سازگاری الکترومغناطیسی (EMC) پارامتر سومی را در بهینه‌سازی مسیر مطرح ساخته و در نتیجه یافتن بهترین حالت از نظر نوع سیم (ساده- پوشش‌دار)، مدهای تفاضلی و مشترک (هادی‌های مجازی یا موجود) و کاندویت (گسسته- پیوسته) مسأله جدیدی را به‌میان می‌آورد که تاکنون با دقت مناسبی به آن پرداخته نشده است. در ضمن استفاده از کاندویت انتخاب چندگانه‌ای از مسیرها را پیش روی می‌گذارد که خود بهبود دو پارامتر اساسی دیگر یعنی قیمت و افت ولتاژ را دربرداشته و نقطه تمرکز این تحقیق محسوب می‌شود. دستاورد عمده این مقاله ارائه الگوریتم جامع جدیدی با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی مبتنی بر معیارهای سه‌گانه قیمت، افت ولتاژ و EMC برای تعیین مسیر بهینه هادی‌ها در محفظه‌های فلزی است.

دوره ۹، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده

در فرآیند یادگیری زبان دوم، خطا پدیده­ای است رایج و قابل پیش­بینی. تداخل­های ­زبانی دسته­ای از خطاها محسوب می­شوند که حاصل انتقال دانش زبان مادری به زبان مقصد  می­باشند. تحقیق حاضر که در چارچوب «تحلیل­خطا» و بر اساس طبقه­بندی براون (۲۰۰۷) از خطاها صورت گرفته است، بر آن است تا خطاهای نحوی ناشی از تداخل دو زبان کردی کلهری و فارسی معیار را در گفتار دوزبانه­های کردزبان و فارسی­زبان مورد تجزیه‌وتحلیل قرار دهد. بدین منظور، از بین خطاهای گفتاری، خطاهای نحوی و از بین آن­ها خطاهای ناشی از تداخل بین زبان اول و دوم مورد بررسی قرار گرفت. رویکرد این پژوهش تلفیقی (کمّی/ کیفی) می­باشد. نمونه آماری شامل ۱۷۰ دختر و پسر دوزبانه ساکن شهر کرمانشاه است که به روش نمونه­گیری داوطلبانه انتخاب گردیدند. پس از تحلیل خطاها، نتایج پژوهش نشان داد که خطاها به ترتیب درصد فراوانی عبارت‌اند از: خطای کاربرد نادرست اجزای فعل مرکب، خطای حروف‌اضافه، خطای ترتیب اجزای جمله، خطای حرف نشانه «را»، خطای کاربرد فعل نامناسب، خطای استفاده از «ی» زائد، خطای حروف ربط و خطای استفاده از ضمیر نامناسب. با اتکا به نتایج تحقیق حاضر، می­توان راه­کارهای آموزشی را برای معلمان، برنامه­ریزان درسی، طراحان آزمون­ها و زبان­آموزان به­منظور کاستن مشکلات یادگیری زبان­فارسی در مناطق کردزبان ارائه داد.  

دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده

ارتباط گستردۀ زبان فارسی و عربی از دیرباز تاکنون سبب پیدایش پیوند واژگانی عمیق بین دو زبان شده است؛ به­گونه­ای که گاه در یک جملۀ فارسی تمامی اجزای تشکیل­دهندۀ آن (به­جز عوامل پیوند­دهنده) واژگان عربی هستند. این حجم زیاد از واژگان مشترک بین دو زبان، حکم چاقوی دو­لبه­ را دارد؛ زیرا از طرفی به تسریع فرایند آموزش و یادگیری زبان عربی کمک می­کند و از طرفی دیگر به­دلیل تفاوت معنایی و کاربردی که در دو زبان دارد به تداخل زبانی منجر می­شود. هدف از این پژوهش، ارزیابی عملکرد فارسی­زبانان عربی­آموز در به­کار گیری این واژگان در مهارت نگارش ۱ و ۳ و مقایسۀ عملکرد آن­ها در این دو مهارت بود. جامعۀ آماری پژوهش متشکل از ۱۰ دانشگاه دولتی ایران و نمونۀ آماری نیز متشکل از ۱۹۹ دانشجوی زبان و ادبیات عربی در مقطع کارشناسی بود. روش پژوهش توصیفی ـ تحلیلی و پیمایشی و ابزار به­کار گرفته­شده، آزمون محقق­ساخته در زمینه مهارت نگارش ۱ و ۳ بود که شامل واژگان مشترک عربی و فارسی بود. برای تحلیل داده­ها از آزمون تی مستقل و رگرسیون لجستیک استفاده شد. نتایج به­دست­آمده حاکی از آن بود که زبان­آموزان با وجود پیشرفتی که در مهارت واژگانی خود در نگارش ۳ نسبت­به نگارش ۱ داشتند، همچنان در تشخیص تفاوت معنایی واژگان مشترک و نیز به­کار گیری این واژگان در زبان عربی ضعیف بودند. عوامل مؤثر در این ضعف تداخل واژگانی و نقص دایره واژگانی است. همچنین، نگاه قواعدمحور نیز سبب تشدید این ضعف شده است.
 
 

دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده

زبان‌های روسی و فارسی صرف‌نظر از جهانی‌های زبانی، به لحاظ نظام آوایی، دستوری، واژگانی و غیره زبان ویژه هستند و با هم تفاوت‌هایی دارند. از آنجا که نظام زبان اول بیشتر در ذهن زبان‌آموز نقش بسته است، بنابراین، بروز خطاها در فرایند یادگیری زبان‌(های) بعدی از سوی گویشور غیر‌بومی پدیده‌ای طبیعی و اجتناب‌ناپذیر است. پژوهش حاضر با اشاره به برخی از خطاهای رایج دانشجویان فارسی‌زبان روسی‌آموز در دورۀ مقدماتی، نقش تداخل و تأثیر آن در بروز این‌گونه ‌خطاها را بررسی ‏می‌کند. هدف از انجام تحقیق پیش‌رو، بررسی و شناسایی خطاهای آوایی روسی‌آموزان فارسی‌زبان است که متناسب با نوع تداخل دسته‌بندی و تجزیه و تحلیل و منشأ بروز خطاها و میزان فراوانی وقوع هر یک از آن‌ها به تفکیک مشخص شده‌اند. برای جمع‌آوری داده‌های تحقیق از آزمون آوایی بهره برده‌ایم. جامعۀ آماری این پژوهش را ۵۱ دانشجوی دورۀ مقدماتی از دانشگاه‏های اصفهان، گیلان و گنبد کاووس تشکیل می‌دهند. نتایج بررسی و تحلیل خطاهای مورد اشاره در مقاله مبین آن است که زبان مقصد، یعنی روسی به‌منزلۀ یکی از عوامل مؤثر در تداخل درون‌زبانی، نقش مهمی در بروز خطاهای ذکر‌شده در بین دانشجویان فارسی‌زبان روسی‌آموز دارد.
 

دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۸ )
چکیده

هدف: روش تداخل RNA یا RNAi بهترین روش خاموش کردن ژن‏ها در سطح ترانس‏کریپتومی شناخته شده است، سرطان‏ها و بیماری‏های ژنتیکی اهداف مهمی برای توسعه روش‏های درمانی مبتنی بر RNAi به‏شمار می‏روند. برای حل مشکل خاموشی موقتی سیستم‏های siRNA، RNA‏های سنجاق سری یا shRNA‏ها ابداع شدند و نسل جدید shRNA‏ها به نام shRNAmir است. سازه خاموش‏گر با ساختار سنجاق سری شبه microRNA (shRNAmir)، رفتاری مشابه یک microRNA طبیعی را درون سلول تقلید می‏کند. کمک فعال‏کننده گیرنده استروئیدی (SRA) یکی از تنظیم‏کننده‏های گیرنده استروئیدی از جمله گیرنده استروژنی (ER) است. بافت‏های پروستات، رحم و سینه بیان پایینی از SRA دارند، در حالی‏که طی تومورزایی آن‏ها بیان SRA افزایش می‏یابد، بنابراین امکان شرکت SRA در تومورزایی یا پیشروی توموری وجود دارد. مواد و روش‏ها: در مطالعه حاضر از روش RNA تداخل‏گر یا RNAi برای خاموش نمودن ژن SRA استفاده شد و سازه خاموش‏گر SRA طراحی و توسط Soe-PCR ساخته شد و سپس در پلاسمید pEGFPC۱ که یک ناقل بیانی است کلون گردید. رده سلولی انسانی سرطان پستان (MCF۷) با پلاسمید حاصل ترانسفکت شد و بیان SRA در زمان‏های ۲۴، ۷۲ ساعت و ۱۰روز بعد با Real-Time PCR بررسی شد. نتایج: کاهش ۶۰ درصدی در بیان نسبی SRA در تیمارهای ۷۲ ساعت و ۱۰روز بعد مشاهده شد که نشان می‏دهد shRNAmir-SRA با موفقیت توانسته است بیان ژن هدف مطالعه حاضر را به‏طور نسبتاً پایداری خاموش کند. نتیجه‏گیری: با توجه به موفقیت در طراحی و ساخت یک سازه shRNAmir و خاموشی نسبتاً پایدار ژن هدف، این سازه برای مطالعات مختلفی در آینده آماده و مناسب به‏نظر می‏رسد.
محمد درویش دماوندی، حسن رحیم زاده، علیرضا ریاسی،
دوره ۱۳، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده

در این مقاله در سیستم های انتقال آب، با قرار دادن لوله پلی اتیلنی در بین خط لوله فولادی، جریان گذرای ناشی از بسته شدن ناگهانی شیر مورد مطالعه قرار می گیرد. حل عددی معادلات هیدرولیکی جریان با استفاده از روش مشخصه ها و با در نظر گرفتن خاصیت ویسکوالاستیک برای لوله پلی اتیلنی، خاصیت الاستیک برای لوله فولادی و همچنین شرایط مرزی در محل تقاطع لوله ها، ارائه می گردد. با تغییر طول، محل نصب لوله پلی اتیلنی موضعی و دبی جریان، تاثیر این پارامتر ها بر جریان گذرا درون خط لوله مورد بررسی قرار می گیرد. با مقایسه جریان گذرا در سیستم خط لوله مرکب از لوله های فولادی و پلی اتیلنی با سیستمی که تنها از خط لوله پلی اتیلنی ساخته شده است، امکاسنجی استفاده از لوله های پلی اتیلنی بصورت موضعی از لحاظ ویژگی کاهندگی موج فشار، مورد بررسی قرار می گیرد.

دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۱- )
چکیده

در این مقاله یک مدولاتور نوری ماخ زندر فشرده و سریع با انرژی مصرفی خیلی کم مبتنی بر موجبر هیبرید پلاسمونیکی ارائه می شود. در مقایسه با ساختارهای مبتنی بر موجبرهای دی الکتریک، ثابت انتشار بزرگ مدهای نوری در موجبرهای هیبرید پلاسمونیکی، طول انتشار لازم برای حصول اختلاف فاز مورد نیاز جهت عملکرد صحیح تداخلگر ماخ زندر را کاهش می دهد. از سوی دیگر، محصور شدگی شدید نور در موجبر هیبرید پلاسمونیکی، تحقق خم های نسبتا کوتاه (با شعاع خم کوچک) و اتصالات Y شکل فشرده را تسهیل می کند که به نوبه خود سبب کاهش ابعاد کلی مدولاتور می شود. نتایج شبیه سازی ها سرعت مدولاسیون بیشتر  از ۱ تراهرتز و انرژی مصرفی بسیار کم در حدود ۱۷ فمتو ژول به ازای هر بیت  را در تئوری نشان می دهد. به علاوه، با اعمال ولتاژی بین ۳- و ۳ ولت در یک آرایش پوش پول، عمق مدولاسیون به بزرگی ۲۵ دسیبل قابل دستیابی است. بدون در نظر گرفتن ابعاد الکترودها ، ابعاد کلی ساختار درحدود ۱۲۰ میکرومتر مربع است که بسیار کوچکتر از مدولاتورهای ماخ زندر معمول است.

دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲- )
چکیده

ارتباط مستقیم مبتنی بر شبکه سلولی به دو کاربر سلولی که در مجاورت هم قرار دارند این امکان را می دهد که داده های خود را بطور مستقیم و بدون فرستادن به ایستگاه پایه با یکدیگر معاوضه کنند.  این امکان وجود دارد که قسمتی از باند فرکانسی سیستم سلولی  به کاربران ارتباط مستقیم اختصاص یابد. در این صورت تداخل بین این کاربران باید مدیریت شود.در این مقاله، دو شیوه متفاوت برای کاهش اثر تداخل در شبکه های متشکل از کاربران ارتباط مستقیم پیشنهاد شده است. یک روش کنترل توان و یک الگوریتم نوبت دهی در حوزه زمان- فرکانس  برای حفظ کیفیت سرویس کاربران طراحی شده است. الگوریتم کنترل توان مجموع وزن دار نرخ کاربران را بیشینه می کند. وزنی که به  هر کار بر اختصاص می یابد نشانگر اولویت آن کاربر است.  در الگوریتم نوبت دهی، زمانیکه میزان تداخل بین دو  کاربر زیاد می شود، پهنای باند موجود بین دو کاربر تقسیم می شود. کارایی دو الگوریتم پیشنهادی بر اساس نرخ متوسط یک کاربر و نرخ مجموع متوسط در طی چندین تایم اسلات با همه مقایسه شده اند 

دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

اولین گام در بهبود ایمنی ترافیک، شناسایی نواحی خطر است. تشخیص نواحی خطر با استفاده از داده‌های تصادفات ترافیکی در شبکه راه‌ها امکان‌پذیر است. با این حال در مناطق کوچک مانند تقاطعات، به دلایلی چون رخداد کم تصادفات در یک منطقه خاص و عدم ثبت محل دقیق تصادف، تشخیص نواحی خطر بر اساس داده‌های تصادفات امکان‌پذیر نیست. لذا در این تحقیق، از شاخص‌ تداخل ترافیکی که دارای رخداد به مراتب بیشتر از تصادفات است و امکان شناسایی محل تداخل با روش تحلیل ویدیویی امکان‌پذیر است، استفاده گردید. در این مطالعه شاخص چگالی تداخلات بحرانی مبتنی بر شاخص زمان تا تصادف و حجم حرکت‌های تداخلی ارائه گردید؛ و سپس با استفاده از نرم‌افزار ARCGIS نواحی خطر به صورت فضایی در محدوده فیزیکی تقاطع مشخص شدند. به عنوان مطالعه موردی چهارراه بدون چراغ تقاطع وصال شیرازی- بزرگمهردر تهران انتخاب شد. داده‌های تداخلی با استفاده از تحلیل ویدیویی جمع‌آوری شد و با بکارگیری روش پیشنهادی در این مقاله نواحی خطر تعیین گردید. نتایج ارزیابی‌ها، ناحیه ورود مسیر فرعی به مسیر اصلی را پرخطرترین ناحیه، به دلیل تداخل حرکت راستگرد از مسیر فرعی با حرکت مستقیم از مسیر اصلی و حرکت چپگرد از مسیر فرعی با حرکت مستقیم از مسیر اصلی نشان می‌دهد. مقدار ریسک خطر تداخل حرکت راستگرد از مسیر فرعی با حرکت مستقیم از مسیر اصلی ۱/۲۴۵ است که حدود ۸ برابر میانگین ریسک خطر کلیه حرکات می‏باشد و مقدار ریسک خطر تداخل مشابه سمت دیگر تقاطع ۸۹ است.

دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده

فرونشست پدیده ای مرفولوژیکی است که تحت تأثیر حرکت فرو رو زمین پدید می آید. علت رخداد این پدیده ممکن است متأثر از عوامل طبیعی و انسانی باشد. در ایران به ویژه در محدوده مورد مطالعه، رویداد آن اغلب متوجه فعالیت های انسانی و به ویژه بهره برداری بی رویه از منابع آب زیرزمینی است. محدوده مورد مطالعه در ناحیه بیابانی ایران واقع شده و به سبب خشکی محیط و نبود منابع آب سطحی، حیات و فعالیت های اقتصادی آن به شدت به منابع آب زیر زمینی وابسته است. به این سبب، تمرکز بهره برداری های صنعتی- کشاورزی و آب شرب بر منابع آب دشت، بیلانِ منفی و افت تراز آب زیر زمین را به دنبال داشته است. افت تراز آبی در رسوبات آبرفتی دشت به زایش مسئله نشست زمین منجر شده است. میزان و دامنه پدیده نشست به کمک روش های نوین دور سنجی راداری تعیین شده است. بدین منظور، روش تداخل سنجی تفاضلی داده های راداری (D-InSAR) بر روی داده های ماهواره ای در دو باندC  و L  در بازه زمانی ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۹ به کار گرفته شد. یافته های تحقیق مؤید حاکمیت میزان فرونشست با متوسط سالیانه حدود ۳۰ سانتی متر در پهنه ای به گستره ۲۸۱ کیلومتر مربع در بخش میانی دشت است. بررسی تغییرات میزان و دامنه نشست در بازه های زمانی فصلی و سالیانه به کمک سری زمانی این تصاویر روشن کرد که به سبب ثابت بودن میزان تأثیر گذاری عوامل ایجابی (فعالیت کشاورزی پسته کاری) در رویداد این پدیده، تغییرات فصلی و سالیانه میزان فرونشست بسیار اندک بوده؛ اما دامنه برخوردار از حداکثر میزان نشست از نواحی میانی و شرقی در فصل های بهار و تابستان به نواحی جنوبی و غربی در فصل های زمستان و پاییز تغییر یافته است. منطبق سازی الگوی فضایی نشست با نواحی زراعی و مسکونی مؤید انطباق کامل نواحی در معرض نشست با عرصه های زراعی است. درحالی که فقط تعداد محدودی از سکونتگاه های بخش شرقی بر روی نواحی در حال نشست قرار دارند. همچنین، مقایسه میزان فرونشست با ارقام تغییرات تراز آبی مستخرج از چاه های پیزومتری نشان می دهد در این دشت هر ۳,۲ سانتی متر افت تراز آبی قادر است فرونشستی به میزان ۱ سانتی متر ایجاد کند.    
سعید محمودخانی، حسن حدادپور،
دوره ۱۶، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده

در این مطالعه، ارتعاشات غیرخطی ورق ساندویچی با لایه میانی ویسکوالاستیک، تحت اثر بار عرضی اتفاقی با پهنای باند وسیع مورد بررسی قرار گرفته است. به‌طور ویژه، اثر تشدید داخلی ناشی از نزدیکی فرکانس‌های طبیعی مودهای نامتقارن ورق با طول و عرض نزدیک به هم، در پاسخ مورد توجه قرار گرفته و امکان بروز پاسخ دو مودی و پدیده‌هایی همانند آشکار-نهانی اتفاقی مورد بررسی قرارگرفته است. مدلسازی لایه میانی ورق، برپایه فرض بزرگی نسبی کرنش و برش‌های عرضی بوده که منجر به حضور عبارات غیرخطی مادی و هندسی در معادلات حاکم شده است. برای رابطه ساختاری غیرخطی ماده ویسکوالاستیک لایه میانی نیز از مدلی تک‌انتگرالی استفاده شده است. برای میدان جابجایی درنظرگرفته شده برای لایه میانی نیز، تغییرات در راستای ضخامت، به‌شکل خطی برای مولفه‌های درون‌‌صفحه‌ای و به‌شکل تابع درجه دو برای مولفه برون-صفحه‌ای درنظرگرفته شده است. به‌علاوه، لایه‌های بیرونی به‌دلیل ضخامت کمتر، با استفاده از تئوری کیرشهف به‌همراه فرضیات ون‌کارمن مدلسازی شده‌اند. حل مسئله در گام اول به‌کمک روش گالرکین در کنار روش اغتشاشی انجام شده که منجر به تشکیل معادلات گسسته غیرخطی زمانی با عبارات انتگرالی شده است. این معادلات، با استفاده از روش بستن ممان گوسی و غیرگوسی حل شده، و امکان بروز انشعاب در پاسخ پایا با روش تعقیب مسیر شبه‌کمانی مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین از شبیه‌سازی عددی مونت‌کارلو برای ارزیابی حل تحلیلی و همچنین بررسی پاسخ زمانی ورق استفاده شده است. نتایج عددی در نهایت، برای تعیین پاسخ دومودی و تعیین کمترین بار لازم برای وقوع اندرکنش بین مودها ارائه شده است.
رحمن سیفی، کاوه عباسی،
دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

اتصالات تداخلی برای برقراری اتصال بوش به شفت در صنعت کاربرد زیادی داشته و اغلب در محل وجود تکیه‌گاه‌ها و یاتاقان‌های ماشین‌ها از این نوع اتصالات برای حمل بار اجزاء ماشین استفاده می‌گردد. معمولاً برای انجام تعمیرات ماشین‌ها فرآیند دمونتاژ نمودن بوش و شفت به دفعات انجام می‌گیرد. بسته به میزان زبری و کیفیت سطح اجزاء اتصال، ممکن است در زمان فرآیند تخریب در سطح قطعات رخ دهد. قطعه بوش معمولاً از نوع مصرفی است، اما قطعه شفت معمولاً قطعه‌ای یکپارچه و طویل است که دیگر اجزاء ماشین بر روی آن سوار می‌گردند. بنابراین ارائه روشی برای ترمیم سطح شفت می‌تواند بسیار ضروری و مفید باشد و منجر به بازیابی شفت‌های تخریب شده و کاهش هزینه‌ها گردد. در این پژوهش ابتدا تأثیر زبری سطح تداخل بر روی استحکام اتصال، ضریب اصطکاک در سطح تداخل و تخریب سطح اتصال، در حین فرآیند دمونتاژ نمودن بررسی شده است. تحلیل اجزاء محدود و بررسی‌های تجربی، برای تخمین ضریب اصطکاک در سطح اتصال، انجام گرفته است. همچنین برای بررسی میزان تخریب در سطح تداخل و در حین دمونتاژ نمودن اجزاء اتصال از تصاویر بزرگنمایی شده سطح تداخل پس از دمونتاژ نمودن اتصال استفاده شده است. در ادامه روش آبکاری کروم سخت برای ترمیم سطح شفت پیشنهاد گردید و به صورت تجربی تأثیر آبکاری کروم سخت بر روی استحکام اتصال بررسی شده است. نتایج نشان دهنده استفاده موفق از آبکاری کروم سخت برای ترمیم سطح شفت است به نحوی که استحکام اتصال در قطعات ترمیم شده معادل و حتی بیش از اتصال اولیه بود.
زلفا انوری، پیام ورشوی جاغرق، مهدی طالع ماسوله،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده

رباتهای موازی برخلاف داشتن مزیتهای بسیار، عمومأ فضای‌کاری محدودی دارند. بنابراین بدست آوردن فضای‌کاری آنها با در نظر گرفتن تداخلهای مکانیکی از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این مقاله به بررسی هندسی تداخل مکانیکی در مکانیزم‌های موازی صفحه‌ای، شامل تداخل لینکها با یکدیگر و برخورد لینکها و سکوی متحرک با موانع، پرداخته میشود. برای این منظور، یک روش هندسی جدید بر اساس بررسی تداخل پاره خط‌ها، برای تشخیص برخوردها در فضای‌کاری مکانیزم موازی صفحه ای پیشنهاد می‌گردد. در این روش، ابتدا پیکربندی‌های ربات موازی صفحه‌ای در تمام نقاط فضای‌کاری بدست آورده می‌شود. سپس برخورد دو به دوی لینکها با یکدیگر و موانع، که به ترتیب با پاره خط و چندضلعی مدل شده اند، مورد بررسی قرار میگیرد. در نهایت، فضای‌کاری عاری از برخورد در یک جهتگیری خاص سکوی متحرک بدست می آید. علاوه بر آن در این مقاله نوعی شاخص برای بررسی فضای‌کاری با توجه به تداخل مکانیکی معرفی میشود. شاخص فوق دیدگاه مناسبی جهت یافتن بهترین فضای‌کاری ارائه میدهد. برای ارزیابی نتایج، این روش بر روی دو ربات موازی صفحه‌ای به نام‌های ۳RRR و ۳PRR در حالتهای کاری مختلف اجرا می‌گردد. نتایج حاصله نشان می‌دهند که نسبت فضای کاری عملی به فضای‌کاری تئوری، با افزایش زاویه سکوی متحرک در دو جهت ساعتگرد و پادساعتگرد، کاهش می‌یابد. همچنین، به علت تفاوت در تعداد لینک‌های متحرک، فضای‌کاری عاری از تداخل مکانیکی ربات موازی ۳RRR به طور معمول محدودتر از ربات موازی ۳PRR می‌باشد.
داود اکبری، حمیدرضا آسمانی، ناصر سلطانی،
دوره ۱۷، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

تداخل سنجی لیزری، یکی از روش‌های نوین در اندازه‌گیری مشتقات جابجایی است که قادر است گرادیان جابجایی‌های بسیار کوچک در ابعاد میکرومتر را اندازه‌گیری و محدوده‌ی گسترده‌ای از سطح جسم را به طور همزمان مورد مطالعه قرار دهد. از پتانسیل این روش می‌توان به طور بسیار کارآمدی در انجام آزمون‌های غیرمخرب صنعتی به خصوص در مواد مرکب استفاده نمود. با این حال، استفاده مناسب از این روش، مستلزم شناسایی پارامترهای موثر و آشنایی با نحوه کنترل آنها در آزمون می‌باشد. اندازه‌ی برش و میزان بارگذاری مورد نیاز، از جمله مهم‌ترین پارامترهای این روش هستند که قابلیت شناسایی عیوب بسیار وابسته به انتخاب صحیح آنهاست. در این مقاله، با معرفی روش مذکور و توسعه کاربرد آن در ارزیابی غیرمخرب مواد کامپوزیتی، تأثیر کمّی پارامترهای تأثیرگذار در شناسایی عیوبی با اندازه و عمق‌های مختلف در مواد مرکب مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور پس از آماده سازی چیدمان و اثبات کارایی آن، نمونه‌هایی از مواد مرکب دارای عیوبی با اندازه و زاویه‌های مختلف، با به کارگیری اندازه بارهای متفاوت مورد آزمایش قرار گرفته است. با بررسی نتایج، محدوده مجاز بارگذاری برای شناسایی ترک‌ها تعیین شده و سپس با اعمال اندازه برش‌های مختلف در مجموعه چیدمان آزمون، مناسب‌ترین اندازه برای تشخیص پذیری عیوب در نمونه‌ها بدست آمده است. در ادامه تأثیر موقعیت قرار‌گیری عیب نسبت به راستای بارگذاری مورد مطالعه قرار گرفته است. بررسی نتایج نشان دادند که بهترین پاسخ آزمون زمانی حاصل می‌گردد که اندازه برش در حدود اندازه ترکهای احتمالی تنظیم شده و بارگذاری نیز در محدوده‌ی تعیین شده باشد
افشین کازرونی، حسین اکبری،
دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

در این مقاله اصول اندازه‌گیری هم‌زمان سه بردار متعامد نیرو (Fz، Fy، Fx) و سه بردار متعامد گشتاور (Mz، My، Mx) برای طراحی حسگر نیرو/گشتاور شش محوره مورد توجه قرار گرفته است. در ابتدا، شاخصی جدید (η) برای مقایسه و قضاوت صحیح‌تر در خصوص کیفیت حسگرهای نیرو/گشتاور شش محوره پیشنهاد داده شده و سپس با استفاده از آن، خطای تداخل چند حسگر در مطالعات قبلی ارزیابی و مقایسه شده‌اند. در ادامه، با استفاده از فرآیند بهینه‌سازی عددی، روشی سیستماتیک برای طراحی حسگر نیرو/گشتاور شش محوره توصیف شده است. این شیوه بر مبنای ارتباط متقابل بین الگوریتم برنامه‌نویسی درجه دوم متوالی (SQP) کد‌شده در متلب و استفاده از روش تحلیل اجزای محدود (FEM) در نرم‌افزار انسیس می‌باشد. هندسه‌ی انتخاب شده برای سازه‌ی حسگر از نوع تیرهای متقاطع اصلاح یافته می‌باشد. خطای تداخل اصلی به عنوان تابع هدف انتخاب شده تا طول چهار متغیر هندسی سازه‌ی حسگر را بهینه کند. همچنین قیدهای حساسیت کرنش‌سنج‌ها، بیشینه تنش اعمالی و طول ابعاد هندسی سازه‌ی حسگر در مسئله فرمول‌بندی شده‌اند. نتایج نشان می‌دهد که خطای تداخل اصلی طرح حسگر بهینه‌شده با نسبت گشتاور به نیروی بالا (۰,۱N.m/N) به زیر ۱.۴۹% کاهش یافته است.

صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱