جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای ترموالکتریک
دوره ۱۵، شماره ۷۵ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده
در این پژوهش اثر انجماد ترموالکتریک بر تغییرات رنگ (شاخصهای L*، a* و b*)، pH، افت انجماد (درصد)، افت یخزدایی (درصد)، ظرفیت نگهداری آب (درصد)، خصوصیات حسی و کیفیت میکروبی گوشت قرمز (گوشت گاو) بررسی شد. نتایج نشان داد که فریزر ترموالکتریک گوشت قرمز را با نرخ انجماد بالاتری نسبت به فریزر معمولی منجمد کرد. pH نمونههای گوشت قرمز منجمد شده با فریزر معمولی بهطور قابل توجهی (۰۵/۰>p) پایینتر از نمونه های گوشت منجمد شده با فریزر ترموالکتریک بود. گوشت منجمد شده در فریزر ترموالکتریک بهطور معنیداری (۰۵/۰>p) شاخص L* و افت یخزدایی پایینتر و ظرفیت نگهداری آب بالاتری (۰۵/۰>p) نسب به گوشت منجمد شده در فریزر معمولی داشت. نتایج ارزیابی حسی حاکی از آن بود که گوشت منجمد شده در فریزر ترموالکتریک بهطور معنیداری (۰۵/۰>p) از نمرات حسی بالاتری نسبت به گوشت منجمد شده در فریزر معمولی برخوردار بودند. نتایج آنالیز میکروبی نشاندهنده تأثیر غیر معنیدار روش انجماد بر کیفیت میکروبی گوشت قرمز بود.
عبدالله فدایی پور، حسام خواجه سعید، احمد قنبری،
دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
آلیاژهای حافظهدار (SMA) زیر مجموعهای از مواد هوشمند هستند که ویژگی اساسی آنها تغییر شکل بزرگ ناشی از تغییر در ریزساختار آنها، تحت تاثیر دما و میدان مغناطیسی میباشد. این آلیاژها دو اثر مهم حافظه داری و سوپرالاستیسته را ازخود نشان میدهندکه باعث میشود این مواد به کاندیدای بسیار مناسبی برای سیستمهای کنترل، سنسورها و طراحی عملگرها تبدیل شوند. از مزایای آلیاژهای حافظهدار میتوان به اندازه کوچک، وزن کم، نیاز به توان تحریک پایین، تحریکپذیری الکتریکی و حرارتی، عملکرد و تحریک بیصدا در مقایسه با سایر محرکها، عمر مفید و طولانی و نسبت توان به وزن بالا اشاره کرد. فرکانس عملکردی محدود این آلیاژها یکی از عمده معایب آنهاست. در این مقاله، با الهام از نحوه قرارگیری عضلهها در بازوی انسان عملگرجدیدی برای تقلید حرکت بازو طراحی شده و با استفاده از اثر ترموالکتریک زمان پاسخ عملگر کاهش یافته است. این فرآیند مستلزم حل همزمان معادلات انتقال حرارت، معادلات ساختاری، توصیف فرایند تغییر فاز و همچنین معادلات دینامیکی حاکم بر عملگر می باشد. پاسخ دینامیکی عملگر با نتایج تجربی موجود در سایر مقالات مقایسه و صحت نتایج حاصل از این مدلسازیها بررسی میشود و تاثیر پارامترهای مختلف بر روی پاسخ عملگر مورد بررسی قرارمیگیرد. نتایج حاصل نشانگر آن است که با استفاده از روش پیشنهادی میتوان زمان پاسخ عملگر را تا بیش از ۵۰% کاهش داد.
محسن سلطانی، سید محمد بزرگ، محمد رضا ذاکرزاده،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
برای کنترل عملگرهای هوشمند دارای آلیاژ حافظه دار، لازم است متغیرهای حالت این عملگرها اندازه گیری یا تخمین زده شوند تا در حلقه کنترل به عنوان بازخورد استفاده شوند. دمای سیم یکی از این متغیرهای حالت است که اندازه گیری آن بسیار سخت بوده و با تاخیر و نویز زیادی همراه است. از این رو، تلاشهای بسیاری برای تخمین این متغیر صورت گرفته است. مدل ترموالکتریک یکی از پرکاربردترین مدل هایی است که در آن با داشتن جریان سیم، دمای سیم محاسبه می شود. در این مقاله، ابتدا سه پارامتر مدل ترموالکتریک به صورت همزمان به کمک فیلتر کالمن توسعه یافته تخمین زده شده و دمای سیم به کمک مدل شناسایی شده، محاسبه می شود. تخمین پارامترها و محاسبه دما روی یک عملگر واقعی آلیاژ حافظه دار انجام می شود. در ادامه برای حذف تاثیر اغتشاشات محیطی و خطاهای مدل ترموالکتریک، دمای سیم توسط فیلتر کالمن توسعه یافته تخمین زده شده است. در این روش از دو مدل ترموالکتریک و برینسون برای پیش بینی متغیرها و از داده های قابل اندازه گیری مانند جریان، تنش و کرنش سیم آلیاژ حافظه دار، برای به روزرسانی تخمین ها استفاده می شود. این روش برای تخمین برخط دمای سیم آلیاژ حافظه دار روی یک عملگر آلیاژ حافظه دار ساخته شده مورد استفاده قرار می گیرد. بررسی نتایج این تخمین نشان دهنده انطباق بالای دمای تخمین زده شده با دمای واقعی سیم است. همچنین نتایج این تخمین دقیق تر از حالتی است که از مدل ترموالکتریک به تنهایی برای محاسبه دما استفاده شود.
فرهاد هادیان فرد، امیر امیدوار، محمد ناصریان،
دوره ۱۸، شماره ۵ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
ادر یک هواساز ترموالکتریک معمولاً از تعدادی ماژول ترموالکتریک با فینهای هوا خنک جابهجایی اجباری استفاده میشود. در این پژوهش سعی شده است تا تأثیر چیدمان ماژولها نسبت به یکدیگر و همچنین الگوی جریان هوای عبوری از روی آنها بر عملکرد حرارتی مجموعه مورد مطالعه قرار گیرد. بدین منظور، عملکرد حرارتی یک سامانه هواساز ترموالکتریک شامل چهار ماژول ترموالکتریک در سه چیدمان؛ موازی، سری با جریان هوای سرد و گرم هم جهت و سری با جریان هوای سرد و گرم مخالف بررسی و مقایسه شده است. جهت بررسی توأمان عملکرد حرارتی و افت فشار تحمیل شده به سیستم از تحلیل آنتروپی استفاده شده است. بعلاوه، تاثیر تغییر جریان الکتریکی اعمالی به ماژولها و دبی هوای عبوری از کانالهای سرد و گرم بر ضریب عملکرد مجموعه برای چیدمانهای مختلف مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج بیانگر این است که چیدمان هیت سینکها تأثیر چشمگیری بر عملکرد سامانه هواساز ترموالکتریک دارد به طوری که ضریب عملکرد سرمایشی و گرمایشی سیستم هواساز در حالت چیدمان سری به ترتیب۱,۴ و ۱.۱ برابر حالت چیدمان موازی است. همچنین نتایج تحلیل انتروپی نشان داد که در حالت چیدمان سری گرچه افت فشار تحمیل شده به سیستم افزایش می-یابد ولی این افزایش به حدی نیست که بتواند مزیت استفاده از چیدمان سری را کمرنگ نماید.
مریم ابوعلیشمشیری، مسعود عسگری،
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مقاله یک حل تئوری غیرخطی بر مبنای روش المان محدود برای شبیهسازی ژنراتورهای ترموالکتریک ارایه شده است. بهمنظور استخراج خواص در آزمون تجربی و صحتسنجی حل تئوری ارایهشده، یک سامانه آزمایشگاهی طراحی و ساخته شد. سامانه شامل تعداد چهار ژنراتور ترموالکتریک پایه بیسموت تلوراید بوده که بین یک هیتر برقی و بلوکهای خنککننده آبی قرار گرفته و در اثر اختلاف دمای ایجادشده برق تولید میکنند. ابتدا معادلات حاکم با درنظرگرفتن کوپلینگ غیرخطی ترموالکتریک ارایه شده و سپس حل آن با استفاده از روش باقیماندههای وزنی با کدنویسی در نرمافزار متلب بهمنظور تحلیل غیرخطی ارایه شده است. در بخش بعدی طراحی و ساخت سامانه ترموالکتریک بررسی و روند انجام آزمایشهای مربوطه شرح داده شده است. خواص ژنراتور شامل ضریب سیبک و مقاومت الکتریکی داخلی به دست آمده که برای شبیهسازی در بخش بعدی استفاده میشود. سامانه ابتدا در نرمافزار انسیس-فلوئنت شبیهسازی شده و پارامترهای حرارتی- سیالاتی شامل توزیع دما و سرعت به دست آمده است. سپس شبیهسازی ترموالکتریکی با استفاده از کد المان محدود ارایهشده و نیز نرمافزار انسیس- ترمال الکتریک، انجام شد و مقادیر ولتاژ، توان تولیدی و بازده به دست آمده و با نتایج تجربی مقایسه و صحتسنجی شده است. نتایج حاصل بیانگر دقت مناسب مدلسازی ارایه شده است. همچنین تاثیر پارامترهای هندسی و شرایط مرزی دمایی بر عملکرد ژنراتورهای ترموالکتریک، با استفاده از حل تئوریک ارایهشده، بررسی شدهاست.