جستجو در مقالات منتشر شده


۹ نتیجه برای خرپا


دوره ۰، شماره ۰ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده


 اطلاع از نحوه تاثیر میانقاب­های بنایی بر رفتار قاب­های خمشی از اهمیت زیادی برخوردار بوده و باید تاثیر پارامترهای مختلف بر نحوه اندرکنش قاب و میانقاب بنایی به خوبی مشخص گردد. با این کار، طراحی سازه ها و اجزا متصل به آنها با دقت بهتری انجام شده و هزینه نهایی طرح نیز کاهش، و امنیت جانی ساکنین افزایش خواهد یافت. به دلیل محدودیت­های موجود در مدل­های عددی پیشین و همچنین هزینه­های زیاد مدل­های آزمایشگاهی، بررسی جامعی به منظور شناخت تاثیر پارامترهای مختلف بر رفتار درون صفحه میانقاب بنایی و عملکرد آن بر قاب خمشی پیرامون در دسترس نبوده و نیاز به ارائه روشی دقیق، سریع، جامع و قابل فهم به منظور ارزیابی رفتار میانقاب بنایی تحت بارگذاری درون صفحه کاملاً احساس می­شود. در این تحقیق سعی برآن است مدلی جهت بررسی رفتار غیرخطی میانقاب­های بنایی و اندرکنش آنها با قاب اصلی توسعه داده شود. در مدل پیشنهادی از المان­های خرپایی و همگن­سازی مصالح بنایی بهره برده شده که این امر امکان مدلسازی و تحلیل میانقاب­های بنایی را در نرم­افزارهای تجاری قابل دسترس، فراهم می­کند. این روش با وجود سادگی و نیاز به تعداد حداقل ورودی­ها، قادر به ارائه نتایج جامعی از وضعیت سازه در مرحله غیرخطی، شامل منحنی بار-تغییر مکان و نهایتاً سازوکار شکست سازه می­باشد. می­توان گفت ارزیابی قابلیت این روش در تعیین پاسخ­های میانقاب بنایی با سهولت و دقت بالا از نوآوری­های این تحقیق می­باشد. نتایج این تحقیق می­تواند به آشنایی جامعه مهندسی در درک رفتار میانقاب­های بنایی و اندرکنش آن­ها با قاب سازه و همچنین عوامل تاثیر گذار بر رفتار آن­ها کمک نماید. همچنین این نتایج می­تواند در توسعه آیین­نامه­ها و استانداردهای سازه­های بنایی در آینده جهت شناخت بیشتر رفتار میانقاب­های بنایی موثر واقع گردد.
 

دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۸۹ )
چکیده

چکیده- فن های تقریبی بهینه سازی سازه ها فراوانند. از میان آن ها، چهار روش تقریبی توانا بر ای بهینه کردن خرپاها، اختیار و معرفی می شوند. این راهکارها، از تغییر و یا بهبود روش های تقریبی پیشین به دست آمده اند. بر پایه این شیوه های تقریبی، سازه ها ی خرپایی بسیاری، با برنامه رایانه ای نویسندگان تحلیل شده اند. به سبب حجم محدود مقاله، در این جا تنها درباره ی شمار ی از سازه های تحلیل شده، بحث می شود. این پژوهش مشخص کرد که این چهار فن تقریبی، توانایی ها ی یکسانی ندارند و پاره ای از آن ها کاستی هایی دارند. رسیدن به پاسخ بهتر، زمان کم تر تحلیل، نوسان پاسخ ها، پایداری عددی و هم چنین تنوع به کار بردن متغیرها، از میان ویژگی های آشکار شده است. خلاصه ای از یافته های این چهار روش در بخش نتیجه گیری می آید.

دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

در این مقاله رفتار تیرهای عمیق بتن مسلح با مقاومت بالا به صورت آزمایشگاهی بررسی شد. بدین منظور ۵ نمونه تیر عمیق بتن مسلح با مقاومت فشاری ۶۰ مگاپاسکال تحت اثر بار گسترده مورد آزمایش قرار گرفت. تیرهای آزمایشگاهی در دو انتها دارای تکیه گاه ساده و با آرماتورهای برشی قائم به فواصل مساوی تقویت شده بودند. آرایش آرماتورهای برشی نمونه ها یکسان ولی قطر آنها متفاوت بود. در طول آزمایش رفتار کلی نمونه های آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. مشاهدات آزمایشگاهی شامل تغییر شکل وسط دهانه، وضعیت شکست، حالت های گسیختگی و مقاومت فشاری نظیر ترک خوردگی اولیه و شکست نهایی نمونه تیر عمیق بود. گسیختگی هر ۵ نمونه به صورت شکست ترد برشی بود. بر اساس نتایج حاصله، آرماتورهای قائم جان بر ظرفیت برشی تیرهای عمیق تاًثیرگذار بوده و نمونه ها تحت بار گسترده عموماً مقاومت برشی بالاتری در مقایسه موارد مشابه تحت بار متمرکز از خود نشان می دهند. نتایج آزمایشگاهی با نتایج به دست آمده از روش Strut-and-tie (مدل خرپایی) مقایسه گردید. نتایج حاصله از مقایسه حاکی از انطباق رضایت بخش مدل STM ارائه شده برای تیرهای عمیق بتن مسلح تحت بار گسترده با نتایج آزمایشگاهی می باشد .

دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده

- نوع سازه‌ای مهار بازویی و کمربند خرپایی کارایی زیادی در کاهش پاسخ سازه‌های بلند در برابر بارهای جانبی دارد با این وجود، مهار بازویی به عنوان یک سیستم لرزه ای در آیین‌نامه‌های طراحی موجود آورده نشده است. در این پژوهش رفتار لرزه‌ای ساختمان‌های بلند با مهار بازویی بررسی می شود و تأثیر اضافه کردن مهار بازویی بر ظرفیت لرزه‌ای متناظر با سطح عملکرد آستانه فروریزش، تقاضای متناظر با شروع ناپایداری کلی، نحوه توزیع نیاز لرزه‌ای در ارتفاع و منحنی های شکنندگی در سطح عملکردی آستانه فروریزش مورد مطالعه قرار می گیرد. بدین منظور درابتدا سه ساختمان ۲۰، ۲۵ و ۳۰ طبقه به صورت سه بعدی طراحی شده اند به طوری که اثرات مهار بازویی در طراحی اولیه در نظر گرفته نشده است و به لحاظ مقاومت اعضا و هم‌چنین تغییر مکان نسبی طبقات از حدود آئین‌نامه عبور کرده‌اند. سپس در هر ساختمان یکی از قاب‌های میانی با سیستم ترکیبی قاب خمشی و مهاربند همگرا ، با استفاده از نرم‌افزار Opensees به صورت دو بعدی مدل شده و رفتار غیر ارتجاعی قاب ها در دو حالت وجود و عدم وجود مهار های بازویی با استفاده از تحلیل دینامیکی غیر خطی فزاینده IDA بررسی شده است. نتایج نشان می‌دهد سازه‌های مجهز به مهار
ساختمان بلند، سیستم مهار بازویی وکمربند خرپایی، رفتار لرزه ای، تحلیل دینامیکی غیر خطی فزاینده IDA.
هیراد اسیمی، علی جمالی، نادر نریمان زاده،
دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

سازه‌های فضاکار کاربرد زیادی در ساخت سازه‌های واقعی از جمله پل‌ها، سازه‌های فضایی، کشتی‌ها و غیره دارند. این موضوع محققان را به منظور ارائه روش‌های کارآمدتر و نوین برای حصول طراحی مقاومتر و کم هزینه‌تر این نوع سازه‌ها جذب کرده است. در این مقاله یک الگوریتم ترکیبی به منظور بهینه‌سازی همزمان اندازه و توپولوژی سازه‌های خرپایی فضاکار ارائه شده است. در الگوریتم پیشنهادی، هدف نهایی کمینه کردن وزن سازه با یافتن سطوح مقاطع بهینه برای المان‌ها و نحوه اتصال بهینه بین گره‌های سازه تحت قیدهای استاتیکی است. قیدهای استاتیکی شامل پایداری سینماتیکی سازه، مقدار مجاز تنش در المان‌ها و جابجایی در گره‌ها می‌شود. در این الگوریتم ابتدا با استفاده از الگوریتم برنامه‌ریزی ژنتیکی (که اعضای جمعیت آن به صورت درخت بیان می‌شوند) سازه بهینه در فضای جستجو حاصل شده و سپس این پاسخ با استفاده از الگوریتم جستجوی محلی نلدر-مید بهبود داده می‌شود. روش پیشنهادی قابلیت یافتن المان‌ها و گره‌های زائد را درطی فرآیند بهینه‌سازی در فضای طراحی دارا است. روش ما روی تعدادی از مسائل عددی پیاده‌سازی شده است و با دیگر روش‌های محبوب و توانا در ادبیات تحقیق مقایسه شده است. نتایج روش پیشنهادی منجر به یافتن خرپاهایی با وزن کمتر در مقایسه با مطالعات پیشین شده است.

دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده

سیستم خرپای متناوب یکی از سیستم‌های باربر جانبی می‌باشد که اعضای اصلی آن را خرپاها تشکیل می‌دهند. در این سیستم، وظیفه جذب انرژی و تحمل تغییرشکل‌های غیرالاستیک برعهده ناحیه ویژه می‌باشد، به‌طوری‌که با ایجاد مفاصل پلاستیک در این ناحیه، شکل‌پذیری سازه تأمین می‌گردد. در این تحقیق، تأثیر طول این ناحیه و نحوه تقویت آن بر عملکرد لرزه‌ای سیستم خرپای متناوب بررسی شده است. به ‌منظور بررسی این پارامترها، ابتدا مدل اجزاء محدود این سیستم در نرم‌افزار ABAQUS تهیه گردیده و صحت سنجی مدل‌سازی این سیستم کنترل گردید. سپس، عملکرد لرزه‌ای این سیستم با درنظر گرفتن ناحیه ویژه با طول‌های مختلف و الگوهای تقویت پیشنهادی در این ناحیه ارزیابی شده است. نتایج ارزیابی نشان می‌دهد استفاده از نواحی ویژه با طول‌ بزرگ باعث می‌شود که از کل ظرفیت سازه به طور کامل استفاده نگردد؛ از این‌رو هنگام نیاز به بازشوهای بزرگ، این نواحی باید به‌طور مناسبی تقویت گردند. در این مطالعه، الگوهای مختلف تقویت ناحیه ویژه ازجمله تقویت یال‌ها، تقویت اعضای قائم ناحیه ویژه و طرح تقویت پیشنهادی راهنمای شماره ۱۴ آیین‌نامه AISC بررسی شده است. از آنجایی ‌که مفاصل پلاستیک معمولاً در یال‌های خرپا تشکیل می‌شوند، لذا تقویت یال‌ها بیشترین تأثیر را بر افزایش سختی اولیه و مقاومت سازه دارد. همچنین، به‌جای تقویت کلی یال می‌توان بخشی از دو انتهای ناحیه ویژه را تقویت نموده، بطوری‌که عملکرد آن مشابه تقویت کلی یال ‌باشد.

دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده

بهینه­سازی را می توان فرآیندی برای یافتن شرایطی دانست که مقدار حداکثر و حداقل یک تابع را ایجاد می­کند.الگوریتم­های فراابتکاری با یکایدهازیکرویداددرطبیعتبرایایجادالگوریتمبهینه­سازی به کار گرفته شده­اند. دراینمقالهالگوریتمبهینه­سازیفراابتکاریده­پا به کمک ماشین­های یاخته­ای اصلاح و برای بهینه­سازی اندازه و توپولوژی خرپاها استفاده شده است.در این روش اصلاح شده، ماشین یاخته­ای وهمسایگی مور تعریف می­شود و بهترین جواب انتخاب و از آن برای ایجاد جمعیت جدید استفاده می­شود. در آخر بهترین جواب جایگزین بدترین فرد در ماشین یاخته­ای شده و به این صورت ماشین یاخته­ای به روزرسانی می­شود.در این مقاله جابه­جایی گره­ها و نیروهای داخلی سازه­ی خرپا به عنوان قیدهای بهینه­سازی در نظر گرفته شده­اند.  مقایسه  نتایج عددی که از روش اصلاح شده به دست می­آید با بقیه روش­های فراابتکاری نشان می­دهد که الگوریتم اصلاح شده­ی پیشنهادی قادر به یافتن پاسخ بهتر با استفاده از تلاش­های محاسباتی کمتر است.

دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده

گرافیگ استاتیک یک روش تحلیل و محاسبه بصری برای یافتن نوع و مقادیر نیروهای داخلی در سازه‌ها است که بدور از سختی‌های محاسباتی و صرفاً با رویکردی هندسی متمرکز بر دو نمودار متقابل فرم و نیرو به این مهم دست می‌یابد. در این مقاله با استفاده از گرافیک استاتیک به تحلیل خرپا‌های قوسی مبتنی بر نوع وارن پرداخته شده است. برای این منظور، مدل پارامتریک نمودارهای فرم و نیرو در افزونه پارامتریک گرس‌هاپر برنامه نویسی شدند. پارامتریک سازی قابلیت فرم‌یابی و تحلیل هر نوع مختلفی از خرپاهای فرم آزاد شکل گرفته مبتنی بر نوع خرپای وارن را نیز فراهم نموده ‌است. برای سنجش میزان اعتبار روش و دقت الگوریتم نوشته شده در افزونه‌ی گرس‌هاپر، به مقایسه‌ی نتایج عددی حاصل از چند نمونه‌ی خرپاهای قوسی تحت بارگذاری‌ متفاوت، با روش محاسباتی المان محدود پرداخته شده است. حداکثر اختلاف میان دو روش ۱/۲% مشاهده شده است. نتایج شبیه‌سازی‌های صحت‌سنجی حاکی از دقت و سرعت بسیار زیاد الگوریتم پیشنهادی دارد.


دوره ۲۴، شماره ۵ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده

در این مقاله روش مجانب های پویا MMA که یک روش برنامه‌ریزی ریاضی است برای حل مسئله بهینه سازی خرپا به کار گرفته شده است. اگرچه این روش در مسائل توپولوژی سازه‌های محیط پیوسته بسیار مورد استفاده قرار گرفته است، اما در مورد سازه‌های خرپایی کمتر مورد توجه بوده است. مسئله بهینه‌سازی مورد نظر در اینجا، مسئله حداقل سازی انرژی کرنشی سازه با در نظر گرفتن قید حجمی می‌باشد. برای اولین بار برای سازه خرپایی از مبانی روش SIMP و اعمال ضریب جریمه تابع چگالی برای بهینه سازی همزمان توپولوژی و ابعاد اعضای خرپا استفاده شده است. به منظور انجام بهینه‌سازی، تحلیل حساسیت تحلیلی انجام شده است. مسائل متنوعی در انتها حل شده‌اند و نتایج مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند. نتایج نشان می‌دهند در صورت استفاده از ضریب جریمه مناسب، پاسخ بهینه درست برای مسائل معیار به دست می‌آید. همچنین برخی مسائل کاربردی‌تر نیز حل شده و نتایج مورد بحث قرار گرفته‌اند.
 

صفحه ۱ از ۱