جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای خشککن خورشیدی
دوره ۱۳، شماره ۵۶ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده در این تحقیق به بررسی فرآیند سینتیک خشککردن، بهدست آوردن ضریب انتشار رطوبتی مؤثر، تعیین بهترین مدل ریاضی و بهدست آوردن انرژی فعالسازی برای خرما رقم مضافتی در خشککن خورشیدی کابینتی پرداخته شد. آزمایشهای خشک شدن در سه سطح دمایی ۵۰، ۶۵ و ۸۰ درجه سلسیوس و سه سطح سرعت جریان هوا ۱، ۵/۱ و ۲ متر بر ثانیه انجام شد. تأثیر دما و سرعت هوا بر پارامتر زمان و چروکیدگی در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. نتایج بهدست آمده نشان داد که اثر دما و سرعت هوا بر فرآیند خشک شدن معنیدار میباشد. بهطور متوسط افزایش دما از ۵۰ به ۸۰ درجه سلسیوس ۷۷/۷۰% زمان خشک شدن را کاهش داد. برای فرآیند مدلسازی ریاضی ۸ مدل تجربی را بر دادههای آزمایشگاهی برازش داده شد سپس با توجه به بزرگترین مقدار ضریب تعیین[۱] (R۲)، کمترین مقدار مربع کای[۲] (χ۲) و ریشه میانگین مربعات خطا[۳] (RMSE) بهترین مدل ریاضی با دقت بالا انتخاب شد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی مدلهای مورد بررسی، نشان داد که مدل پیج بهترین برازش را با دادههای بهدست آمده دارد. همچنین کمترین ضریب نفوذ رطوبتی مؤثر ۱۰-۱۰×۳۰۹/۴ در دمای ۵۰ درجه سلسیوس و بیشترین مقدار ۹-۱۰×۸۸۹/۱ در دمای ۸۰ درجه سلسیوس بهدست آمد. مقدار انرژی فعالسازی بهدست آمده در خشککردن خرمای مضافتی از ۲۲/۳۱ تا ۲۷/۴۲ کیلوژول بر مول مشاهده شد.
[۱]. Correlation coefficient [۲]. Chi-square [۳]. Root mean square error
مسعود ایرانمنش، محمدصالح برقیجهرمی،
دوره ۱۹، شماره ۱۱ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده
یکی از کاربردهای مهم و گسترده انرژی خورشیدی استفاده در خشککنهای خورشیدی برای محصولات کشاورزی برای نگهداری طولانی مدت آنها است. این خشککنها با عبور جریان طبیعی یا اجباری همرفت هوایگرم بین محصولات عمل میکنند و وابستگی مستقیمی به شدت تابش دریافتی خورشید توسط کلکتور دارند که این مساله باعث ایجاد اختلال در فرآیند خشککردن در صورت عدم وجود منبع انرژی حرارتی در ساعاتی که خورشید در دسترس نیست میشود. بهمنظور حل این مشکل از مواد تغییر فاز دهنده (PMC) برای ذخیره انرژی حرارتی استفاده میشود. موادی که ظرفیت جذب انرژی گرمایی (مرحله شارژ) را داشته باشند و در صورت نیاز زمانهایی که شدت تابش خورشید کم بوده یا در طول شب انرژی جذبشده را آزاد کنند (مرحله دشارژ) و موجب تامین انرژی گرمایی لازم در ساعاتی که خورشید در دسترس نیست شده و افزایش مدت زمان استفاده از خشککن بشوند. در این پژوهش با طراحی و ساخت خشککن سینیدار خورشیدی غیرمستقیم مجهز به کلکتور لوله خلأ (هیتپایپ) و با استفاده از مواد تغییر فاز دهنده (PMC) برای ذخیره انرژی حرارتی، بررسیهای آزمایشگاهی صورت گرفته است. اثر پارامترهای دماهای ورودی و خروجی کلکتور، محفظه خشککن و محیط، رطوبت داخل محفظه خشککن و رطوبت محیط، شدت تابش خورشیدی بر فرآیند خشککردن برای دوحالت، با استفاده از مواد PMC و بدون استفاده از PMC و در سرعتهای مختلف جریان جابجایی اجباری بررسی و مقایسه شده است. نتایج نشان میدهند که اثر جریان جابجایی بر سرعت بخشیدن به فرآیند خشککردن بیش از اثر استفاده از مواد ذخیرهکننده بوده است.
سعید میرزایی، مهران عامری، امین ضیافروغی،
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
در مطالعه حاضر یک خشککن فروسرخ- خورشیدی که انرژی آن بهوسیله یک سیستم فتوولتائیک- حرارتی تامین میشد، در دانشگاه شهید باهنر کرمان طراحی، ساخت و مورد آزمایش قرار گرفت. زمان و دمای خشکشدن و مقدار انرژی الکتریکی مصرفی در حین فرآیند خشکشدن برای برشهای سیبزمینی با ضخامت ۳ و ۷میلیمتر در سیستم خشککن ترکیبی مورد بررسی قرار گرفت. پارامتر کنترلشده در این تحقیق، میزان دبی هوای ورودی به سیستم فتوولتائیک- حرارتی بود که تامین این مقادیر مختلف دبی توسط یک فن انجام گرفت. انرژی الکتریکی این فن بهصورت مستقیم از پنلهای فتوولتائیک تامین شد و مقدار باقیمانده انرژی الکتریکی تولیدی توسط پنلها به یک منبع تابشی فروسرخ جهت خشککردن محصول انتقال یافت. بررسیها نشان داد که بهترین شرایط خشککردن در دبی ۰/۰۰۴کیلوگرم بر ثانیه همراه با منبع تابشی است. مزیت قابل توجه این سامانه در مقایسه با سامانههایی که فقط از منبع تابشی یا فقط از هوای داغ استفاده میکنند و همچنین سامانههایی که بخشی از انرژی الکتریکی یا کل انرژی الکتریکی سامانه توسط جریان برق شهر تامین میشود، کاهش قابل توجه زمان فرآیند خشکشدن و انرژی مصرفی، و همچنین تامین کل انرژی مصرفی آن توسط انرژی خورشیدی است. همچنین این سامانه بهصورتی طراحی شد که گرمای پنلهای فتوولتائیک به هوای ورودی جمعکننده فتوولتائیک- حرارتی منتقل شود و باعث افزایش دمای هوای عبوری و کاهش دمای پنلها شود تا بازده حرارتی و الکتریکی سیستم فتوولتائیک- حرارتی افزایش یابد.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
دف: هدف از پژوهش حاضر خشککردن سیب با استفاده از خشککن خورشیدی با چرخه جاذب در دو حالت تابش مستقیم –همرفتی و غیرمستقیم-همرفتی میباشد. از دو نوع روش خشک کردن مستقیم و غیرمستقیم با جاذب و بدون جاذب رطوبت و خشک کردن در هوای آزاد استفاده شد. ورقه¬های سیب آمادهشده از قبل (طعم دار شده با دارچین) روی یک قطعه توری با ابعاد مشخص قرار گرفت، وزن اولیه نمونه ها اندازه گیری و در داخل خشککن خورشیدی با چرخه جاذب در دو حالت تابش مستقیم –همرفتی و غیرمستقیم-همرفتی، گذاشته شد؛ و طی فرایند خشک شدن سرعت تبخیر، بافت، چروکیدگی، میزان بازجذب آب، میزان حفظ ویتامین C (آسکوربیک اسید) و تغییر رنگ و خصوصیات حسی در سطوح مختلف تیمار (۳۰ درصد ساکارز و بدون ساکارز و صفر، ۵/۰، ۱ و ۲ درصد دارچین) بررسی و همچنین چند نمونه بهعنوان شاهد بدون طعم¬دار کردن با دارچین بهتنهایی توسط خشککن خورشیدی خشک شد. تجزیه و تحلیل دادهها با روش آماری طرح فاکتوریل کاملاً تصادفی و استفاده از نرمافزار آماری SPSS نسخه ۲۶ صورت گرفت.