جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای زیستتوده
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: امروزه استفاده از ریزجلبکها برای تولید مواد فعال زیستی و دارویی بسیار مورد توجه است. کربن یک ماده ضروری برای رشد ریزجلبک Spirulina maxima محسوب میشود. یافتن بهترین منبع کربنی و غلظت برای رسیدن به مقادیر بالا زیستتوده در کوتاهترین دوره کشت بسیار ارزشمند است بنابراین در این مطالعه تاثیر منابع کربنی (کربنات و بیکربنات سدیم، گلوکز و ملاس) با غلظتهای مختلف (۱۶، ۲۴ و ۳۲ گرم بر لیتر) بر میزان رشد و تولید زیستتوده بررسی شد. روشها: کشت در قالب ۱۱ تیمار و ۳ تکرار در محدوده دمایی آزمایشگاه (۳±۲۸ درجه سانتیگراد)، شدت نور ۱۰۰ ±۱۳۵۰ لوکس (نوردهی ۲۴ ساعته) انجام گردید. حداکثر ضریب رشد ویژه و زمان دوبرابر شدن مطابق با روش مدلسازی غیرخطی با کمک نرمافزار Wolfram Mathematica در فاصله اطمینان ۹۹% محاسبه گردید. یافتهها: بیشترین میزان غلظت زیستتوده در بالاترین غلظت (برحسب گرم بر لیتر) در ۵ روز اول به ترتیب متعلق به نموهای ملاس (۰۸۳/۳)، گلوکز (۰۹۴/۲)، کربنات سدیم (۸۶۹/۰) و بیکربنات سدیم (۸۳۵/۰) است. افزایش غلظت نمونهها بجز گلوگز از ۱۶ تا ۳۲ گرم بر لیتر در محیط کشت سبب افزایش زیستتوده شد. اگرچه نمونه رشدیافته در ملاس دارای بالاترین میزان غلظت زیستتوده در روزهای ابتدایی میباشد اما بیشترین تاثیر بر ضریب رشد ویژه متعلق به نمونه گلوگز است. نتیجهگیری: منبع کربنی و غلظت آن تاثیر بسزایی بر رشد زیستتوده دارد و گلوکز با غلظت ۲۴ گرم بر لیتر بعنوان منبع کربنی جایگزین موثر بر رشد انتخاب شد. کلیه نمونهها در بالاترین غلظت کمترین تاثیر را بر ضریب رشد ویژه داشتهاند.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
سیستمهای متداول تصفیه فاضلاب قادر به حذف موثر فسفر نیستند. ورود فسفر به منابع آبی موجب ایجاد یوتریفیکاسیون میشود. یکی از روشهای حذف فسفر استفاده از ریزجلبکها است. با این روش علاوه بر کمک به تصفیه پیشرفته فاضلاب میتوان زیستتوده که کاربردهای فراوانی دارد، تولید نمود. هدف مطالعه حاضر تعیین و مقایسه میزان حذف فسفر و تولید ریزجلبک اسپیرولینا درفتوبیوراکتور با استفاده از دو نوع فاضلاب تصفیهشده بود. آزمایشها با ساخت فتوبیوراکتور و تزریق هوا بهوسیله دیفیوزر حباب ریز در راکتورهای حاوی فاضلاب انجام شد. منبع نور در این آزمایش لامپهای فلورسنت سفید بودند و بهصورت تابش متناوب طراحی شد. از پساب تصفیهخانه فاضلاب شهری و فاضلاب تصفیهشده سرویس بهداشتی بهعنوان محیط کشت در فتوبیوراکتور استفاده شد. غلظت فسفر در فاضلاب تصفیهشده به روش اسپکتروفتومتری در طول موج ۶۹۰نانومتر اندازهگیری شد. میزان حذف فسفر و تولید زیستتوده در محیط کشتهای حاوی فاضلاب با غلظتهای مختلف فسفر اندازهگیری شد. غلظت اولیه فسفر در فاضلاب تصفیهشده شهری و در فاضلاب سرویس بهداشتی بهترتیب ۱/۹۶ و ۰/۴میلیگرم در لیتر بود. در کشت با فاضلاب شهری در مدت ۸ روز ۷۱/۹% فسفر حذف شد و ۰/۱۸گرم در لیتر زیستتوده تولید شد. در آزمایش با فاضلاب تصفیهشده سرویس بهداشتی در مدت ۸ روز ۳۷% فسفر حذف شد و غلظت زیستتوده به ۰/۰۲۵گرم در لیتر افزایش یافت. با کاهش غلظت فسفر در فاضلاب، میزان تولید زیستتوده و درصد حذف فسفر کاهش یافت. میتوان نتیجه گرفت که ریزجلبک اسپیرولینا قادر به حذف فسفر از فاضلاب تصفیهشده و تولید زیستتوده است.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
تصفیه پساب به وسیله ریزجلبک و استفاده مجدد از آن در جهت کاهش مصرف آب و حفظ منابع آبی مهم میباشد. در این مطالعه امکان پرورش ریزجلبک اسپیرولینا (Arthrospira platensis) بر روی پساب گاوداری و امکان تصفیه پساب با استفاده از ریزجلبک بررسی شد. غلظتهای متفاوت محیط کشت استاندارد (زاروک)– پساب بهمنظور بررسی رشد جلبک بر روی پساب و تعیین غلظت مناسب پساب- زاروک برای رشد بهینه استفاده شد. تیمار اول (T۱) شامل ۱۰۰ درصد زاروک و بدون پساب، تیمار دوم(T۲) شامل ۷۵ درصد زاروک و ۲۵ درصد پساب، تیمار سوم (T۳) شامل ۵۰ درصد زاروک و ۵۰ درصد پساب، تیمار چهارم (T۴) شامل ۲۵ درصد زاروک و ۷۵ درصد پساب و تیمار پنجم (T۵) شامل ۱۰۰ درصد پساب بدون زاروک بود. تیمارهایی که مقادیر بیشتری زاروک به نسبت پساب داشتند، رشد بهتری نشان دادند و آنها که غلظت پساب بیشتری داشتند غالباً رشد به نسبت کمتری از زیست تودۀ جلبک در طول دورۀ یک ماهه کشت نشان دادند. نتایج نشاندهنده رشد بالای جلبک بر روی پساب غلیظ بود. تیمار T۱ با ۳۴/۰ و T۲ با ۳/۰ گرم بر لیتر زیست تودۀ خشک دارای بیشترین میزان زیست توده از ریزجلبک بودند. تیمارهای T ۵ و T ۳ ، T ۴ ، T ۲ ، T ۱
به ترتیب دارای بیشترین تا کمترین میزان تولید رنگدانه فیکوسیانین بودند.
محمدجواد رحیمی، محمد حسین حامدی، مجید عمیدپور،
دوره ۱۹، شماره ۶ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
مقاله حاضر حاوی نتایج بررسی ترمودینامیک و اقتصادی استفاده از گاز سنتز حاصل از راکتور گازیساز زیستتوده بهجای گاز طبیعی، در یک نیروگاه تولید همزمان است. ابتدا تحلیل سیستم موجود در کارخانه پارسخودرو که با گاز طبیعی تغذیه میشود، صورت پذیرفت و در ادامه بهکارگیری گازیساز در راستای تولید گاز سنتزی برای جایگزینی گاز طبیعی بررسی میشود. نتایج تحلیل ترمودینامیک نشان میدهد که افزایش درصد رطوبت سوخت زیستتوده اثر جزئی روی درصد CH۴ و N۲ در گاز سنتزی داشته است، اما اثر کاهشی نسبتاً شدیدی بر درصد CO و CO۲ و همچنین ارزش حرارتی پایین دارد. با بهکارگیری راکتور گازیساز، به میزان ۴۴۶۸۳۱۶متر مکعب در سال صرفهجویی در مصرف گاز طبیعی ایجاد میشود. نتایج تحلیل اقتصادی مبین این مطلب است که بهازای قیمت گاز طبیعی ۷۰۰ریال بر متر مکعب، قیمت خرید برق ۶۵۰ریال بر کیلووات ساعت، تعداد سالهای عملکرد ۷سال و نرخ سود ۷%، ارزش خالص حال حاضر در مرز صفر است و سرمایهگذاری در مرز توجیهپذیری اقتصادی خواهد بود. اما درصورت بالاتربودن نرخ سود، کمتربودن نرخ خرید گاز طبیعی یا کمتربودن قیمت خرید برق، سیستم ارتقایافته از دیدگاه اقتصادی توجیهپذیر نیست. در همین ارتباط، در نرخ سود ۷%، بهازای قیمت سوخت زیستتوده حداکثر برابر با ۱۰۰۰۰۰ریال بر تن، ارزش خالص حال حاضر در مرز صفر است و سرمایهگذاری توجیه اقتصادی خواهد داشت، اما در مقادیر بالاتر قیمت زیستتوده، سرمایهگذاری توجیه اقتصادی نخواهد داشت.
الناز شایان، وحید زارع، ایرج میرزایی،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
در سالهای اخیر، ترکیب گازسازی زیستتوده با پیل سوختی اکسید جامد، یک جایگزین امیدبخش برای سیستمهای تولید توان معمول است. همچنین با توجه به نیاز روزافزون انسان به آب آشامیدنی و وجود محدودیت در منابع قابل دسترس آب آشامیدنی، شیرینسازی آب شور اقیانوسها یکی از راه حلهای امیدبخش معضل کمبود آب است. بنابراین در تحقیق حاضر، یک سیستم ترکیبی جدید، متشکل از گازسازی زیستتوده با عامل بخار، پیل سوختی اکسید جامد و آبشیرینکن حرارتی چند مرحلهایی معرفی شده است. مدلسازی و تحلیلهای اگزرژی اقتصادی سیستم ترکیبی در نرمافزار EES انجام گرفته است. برای بررسی اثرات پارامترهای کلیدی بر توان خروجی خالص، بازده اگزرژی و هزینه واحد تولید الکتریسیته یک مطالعه پارامتریک انجام شده است. نتایج نشان میدهد که بازده اگزرژی سیستم ترکیبی و هزینه تولید واحد الکتریسیته، بهترتیب ۴۶/۰۴% و $/GJ۴/۵۷ حاصل شد.