جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای سینتیک خشک شدن
دوره ۱۲، شماره ۴۷ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده سیبزمینی (Solanum tuberosum) یکی از محصولات مهم کشاورزی است که به دلیل ذخیره سازی نامطلوب در انبارها و فرآوری نامناسب دچار ضایعات فراوانی می شود. خشک کردن این محصول باعث افزایش عمر مفید آن میشود. در این تحقیق، ورقههای نازک سیبزمینی در یک خشککن جریان هوای موازی خشک شده و سینتیک خشک شدن و چروکیدگی آن درطی فرایند مورد مطالعه قرار گرفته است. آزمایشها در سه سطح ضخامت ۳، ۶ و ۹ میلیمتر در دماهای ۵۰ و۶۰ و ۷۰ درجه سلسیوس انجام شد. جریان هوای خشککن در همه آزمونها مقدار ثابت ۰۱۲/۰ متر مکعب بر ثانیه درنظر گرفته شد و شدت خشک شدن، نرخ کاهش رطوبت، تغییرات مساحت و گردی مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج، بیشترین شدت خشک شدن مربوط به دمای ۷۰ درجه سلسیوس و ضخامت ۳ میلیمتر بوده است. چروکیدگی ورقههای سیبزمینی نیز با بررسی تغییرات مساحت و کرویت در طی فرایند خشک شدن مطالعه شد. نتایج نشان داد که با افزایش دما و کاهش ضخامت محصول، چروکیدگی افزایش یافته است.
دوره ۱۳، شماره ۵۴ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده پسته بعنوان یک کالای ارزشمند نقش مهمی در صادرات غیر نفتی کشور ایران را ایفا میکند. نحوه خشک کردن تاثیر قابل توجهی بر کیفیت نهایی محصول خشک شده دارد. روشهای خشک کردن پسته متفاوت هستند ولی همواره نیاز به روشی سریع، بهداشتی و مطمئن احساس میشود. در این تحقیق اثر پارامترهای دما در سه سطح ۴۰، ۵۰ و °C۶۰ و سرعت چرخش در سه سطح ۵، ۱۰ و ۱۵ دور در دقیقه بر درصد کاهش زمان خشک شدن یک رقم پسته متداول ایرانی (کله قوچی) در خشک کن چرخشی هوشمند تحت خلاء بررسی شد. این خشک کن شامل یک استوانه دوار است که در محیط خلاء و با به کارگیری یک گرم کن دوقلوی برقی فرآیند خشک کردن پسته را انجام می دهد. در این راستا منحنیهای سینتیک خشک شدن تعیین و داده های آزمایش با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۹ تجزیه و تحلیل آماری شد. بر اساس نتایج به دست آمده، دما و سرعت چرخش تاثیر معنیداری بر مدت زمان خشک شدن داشته است. کمترین زمان خشک شدن در دمای °C۶۰ و سرعت دورانی rpm۱۵ همزن معادل با ۱۸۵ دقیقه و بیشترین زمان در دمای °C۴۰ و سرعت دورانی rpm۵ معادل با ۳۲۵ دقیقه بوده است. افزایش دما باعث افزایش سرعت خشک شدن در سطح معنی داری ۱% شده است، بطوریکه افزایش دما از ۴۰ به °C۵۰ باعث کاهش ۲۵% و افزایش دما از ۴۰ به °C۶۰ باعث کاهش ۳۹% زمان خشک شدن میشود.
دوره ۱۶، شماره ۹۶ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
هدف از این مطالعه، تولید پودر پالپ چغندرقرمز با استفاده از تکنیک خشککردن فوممت و بررسی اثر ضخامت فوم بر سینتیک خشک شدن و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و ریزساختاری پودر حاصل بود. جهت تهیۀ فوم، اووآلبومین با غلظت ۲% (وزنی/حجمی) به عنوان عامل فوم ساز به پالپ چغندر قرمز اضافه شده و برای مدت و سرعت مشخصی تحت همزنی قرار گرفت. فوم تهیهشده در ضخامتهای ۵، ۶ و ۷ میلیمتر بر روی پلیتهای آلومینیومی گسترده شده و سپس، در یک خشککن کابینتی با هوای داغ در دمای ۵۰ درجۀ سانتیگراد و سرعت هوای ثابت ۱ متر بر ثانیه خشک گردید. نتایج نشان داد افزایش ضخامت فوم از ۵ به ۷ میلیمتر تاثیر معناداری بر نسبت و محتوای رطوبت نداشته ولی سبب کاهش معنیدار (۰۵/۰p <) نرخ خشککردن به میزان ۶۳/۲۹ % گردید. ضریب انتشار موثر رطوبت به طور معناداری تحت تاثیر ضخامت فوم قرار گرفت و محدوده آن از ۹-۱۰ ´ ۵۵۰/۵ تا ۹-۱۰ ´ ۳۸۸/۷ متر مربع بر ثانیه متغیر بود. همچنین با افزایش ضخامت فوم، بهدلیل افزایش زمان خشکشدن و دناتوراسیون بیشتر پروتئینها، یک روند افزایشی در شاخص کار و نسبت هوسنر و درنتیجه روند کاهشی در جریان پذیری پودرها مشاهده شد. دانسیته توده ای و ضربه ای پودرها به دلیل تغییر محتوای رطوبت ناشی از افزایش در ضخامت فوم، به طور معناداری کاهش یافتند. ضخامت تأثیر معنیداری بر شاخص حلالیت در آب و شاخص جذب آب نداشت. بررسی ریز ساختار پودرهای تولید شده با میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی نشان داد که با افزایش ضخامت فوم، ترکخوردگی و زبری سطحی ذرات پودر افزایش یافت. نتایج این مطالعه و مطالعات تکمیلی می تواند به بهینه سازی تولید پودر چغندر قرمز به عنوان رنگ دهنده طبیعی مواد غذایی و حفظ بهتر ویژگی های تغذیه ای و عملکردی آن منجر شود.
محسن حیدری، خلیل خلیلی، سید یوسف احمدی بروغنی،
دوره ۱۷، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
فرایند خشک شدن یکی از فرایندهای پرمصرف انرژی میباشد که در صنایع بسیاری مانند صنعت سرامیک، چینی و ساختمان نقش پررنگی دارد. محصولات این صنایع اغلب دارای هندسه سه بعدی پیچیده میباشند. تغییر شکل غیر یکنواخت محصول در فرایند خشک شدن میتواند باعث ایجاد ترک و غیر قابل استفاده بودن محصولات خشک شده شود. خشک کردن تناوبی یک راهکار موثر برای بهبود سینتیک خشک شدن و کیفیت قطعات خشک شده میباشد. تعیین زمان شروع تناوب، دوره و دامنه تناوب چالشهای اصلی در فرایند خشک شدن تناوبی میباشند. هدف این مقاله بررسی تاثیر دوره تناوب تغییر دما در خشک شدن تناوبی خمیر رسی برروی سینتیک خشک شدن و تنشهای خشک شدن میباشد. فرایند خشک شدن در حالت پیوسته و تناوبی به صورت سه بعدی مدلسازی و به کمک روش المان محدود شبیهسازی شده است. تنشهای حرارتی و رطوبتی مورد مقایسه قرار گرفته است. مطابقت مناسب متغیرهای متعدد تجربی و شبیهسازی نشان دهنده صحت و درک کامل فرایند خشک شدن توسط مدل ارائه شده است. نتایج شبیهسازی نشان میدهد که فرکانس تناوب به شدت بر روی تنشهای خشک شدن موثر میباشد. تغییر دوره تناوب بسته به خواص ماده و ابعاد قطعه میتواند باعث افزایش/ کاهش تنشهای خشک شدن شود. خشک شدن تناوبی اثر متفاوتی بر روی نقاط مختلف قطعه دارد. از این رو نقاط مستعدد ترک برداشتن باید به صورت همزمان مورد بررسی قرار گیرند. تنشهای حرارتی در مقایسه با تنشهای رطوبتی بسیار ناچیز هستند و میتوان از مدلسازی آنها در فرایند خشک شدن صرف نظر کرد.