۱۶ نتیجه برای عملیات حرارتی
پرویز رهنما، امیر عبدالهزاده، محمدعمار مفید،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده
در این تحقیق ضمن مطالعه شکلدهی لوله فولادی جنس D۶AC به روش فلوفرمینگ مستقیم، بهمنظور بررسی تأثیر پارامترهای مختلف عملیات حرارتی بر خواص قطعه، چرخههای مختلف عملیات حرارتی طراحی شده و خواص مکانیکی و تغییرات ریزساختار پوسته فلوفرم شده، مورد بررسی قرار گرفته است. بدینمنظور از دماهای آستنیته ۸۵۰، ۹۰۰ و C۹۵۰ برای زمانهای ۱۵ و ۳۰ دقیقه و سرد کردن در C۵۱۰ بهمدت ۱۰ دقیقه و سپس سرد کردن در روغن C۶۰ استفاده شده است. بازگشت اولیه بهمدت ۲ ساعت در C۲۵۰ و بازگشت نهایی بهمدت ۲ ساعت در دماهای ۲۵۰، ۳۰۰، ۳۵۰ و C۴۵۰ انجام شد. بررسیها نشان میدهد که چرخه عملیات حرارتی بهینه، آستنیته کردن در C۸۵۰ بهمدت ۳۰ دقیقه و بازگشت نهایی در C۳۰۰ است، زیرا علاوه بر ایجاد استحکام بالا و چقرمگی شکست مناسب، بهدلیل ریزدانه بودن آستنیت اولیه، ویژگیهای نرمی آن نیز مطلوب است.
احد صمدی، امیر عبدالهزاده، حمید اسدی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده
تأثیر مقدار آلومینیم روی رسوب گذاری فاز در آلیاژهای دوجزئی Ni-Al در حین سرمایش سریع بررسی شد. آنالیز ریزساختاری نمونههای آنیل و کوئنچ شده، یک انتقال از توزیع یکنواخت به توزیع بایمودال را در اندازه رسوبات در محدوده ترکیب شیمیایی بین ۳/۱۵ و ۵/۱۷ درصد اتمی آلومینیم نشان میدهد. این انتقال با تغییر مورفولوژی رسوبات همراه بوده و در این مقاله، مشاهدات ریزساختاری مرتبط با آنها از نظر سینتیکی و کریستالوگرافی مورد بحث قرار گرفته است.
محمدرضا شبگرد، هادی همت جو،
دوره ۱۴، شماره ۱۵ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
با توجه به اینکه در فرآیند قالبگیری ماهیچه، سایش فرسایشی جعبه ماهیچه در اثر برخورد ذرات ماسه به بدنه فلزی قالب از چالشهای مهم صنایع ریختهگری میباشد، هدف این مقاله بررسی تأثیر جنس، اندازه، زاویه برخورد و فشار پاشش ذرات ماسه و همچنین نوع عملیات حرارتی بر روی میزان سایش فرسایشی فولاد ابزارگرمکار AISI H۱۳ که به طور عمده در ساخت قالب ماهیچه مورد استفاده قرار میگیرد، میباشد. جنس نمونهها همانند جنس قالب از فولاد AISI H۱۳ انتخاب گردید. جهت انجام تستهای سایش نمونهها از دستگاه پرتاب کننده ماسه که فرآیند قالبگیری ماشینی جعبه ماهیچه را شبیهسازی تجربی مینمود، استفاده گردید. نتایج این تحقیق نشان میدهد میزان سایش فرسایشی نمونهها تابعی از نوع عملیات حرارتی، زاویه برخورد و میزان فشار پاشش ذرات ماسه میباشد، بهطوری که نمونههای کوئنچ تمپر شده بیشترین و نمونههای نیتراسیون شده کمترین میزان سایش فرسایشی را دارند. همچنین تصاویر میکروسکوپ الکترون روبشی (SEM) سطح نمونهها نشان میدهند با تغییر زاویه برخورد از ۲۰ درجه به ۹۰ درجه، به صورت تدریجی نوع برداشت ماده از مکانیزم برش به شکست تبدیل میگردد و با افزایش فشار از یک مقدار مشخص، ذرات ماسه پس از برخورد با سطح قطعهکار، در روی آن گیر کرده و با ایجاد لایه مخلوط شده مکانیکی موجب کاهش میزان سایش فرسایشی سطح آن میگردند. همچنین نتایج نشان میدهد که میزان سایش هنگام استفاده از ماسه سیلیسی بیشتر از ماسه کرومیتی بوده و با افزایش اندازه ذرات ماسه میزان آن افزایش مییابد.
مهدی پورجعفری کسمایی، محمد هنرپیشه،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از روش های ایجاد اتصال بین فلزات هم جنس و غیر همجنس، فرایند جوش انفجاری می باشد که فشار لازم جهت ایجاد اتصال از طریق انرژی ناشی از انفجار مواد منفجره حاصل می شود. در این پژوهش ورق سه لایه آلومینیوم/فولاد/آلومینیوم از طریق جوشکاری انفجاری تولید گردید و اثر دما و زمان عملیات حرارتی آنیلینگ بر خواص مکانیکی و متالورژیکی فصل مشترک اتصال مطالعه شده است. بدین منظور تغییرات سختی در راستای ضخامت نمونه ها اندازه گیری شده و ضخامت و نوع ترکیبات بین فلزی تشکیل یافته در فصل مشترک اتصال با استفاده از میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی و همچنین آنالیز شیمیایی عناصر مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده آن است که افزایش دما و زمان عملیات حرارتی باعث افزایش عمق نفوذ و ضخامت ترکیبات بین فلزی در فصل مشترک اتصال می شود. مطالعات صورت گرفته پس از تست میکروسختی ویکرز نشان دهنده تعدادی میکروترک در فصل مشترک بالا و پایین برخی نمونه های آنیل شده می باشد که این موضوع، تشکیل ترکیبات بین فلزی ترد در فصل مشترک اتصال و شکل پذیری پایین این ترکیبات را نشان می دهد. همچنین به منظور بررسی کیفیت اتصال لایه ها تست برش به انجام رسید که بیانگر اتصال قابل قبول لایه ها به یکدیگر بود.
اسماعیل دماوندی، سلمان نوروزی، سید محمود ربیعی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
وجود تخلخل و حضور لایه های گازی در اطراف ذرات آلومینا از جمله مهمترین دلایل کاهش خواص مکانیکی کامپوزیت های زمینه آلومینیومی محسوب می شوند. در این پژوهش به منظور کاهش تخلخل، افزایش ترشوندگی و همچنین توزیع یکنواخت ذرات در زمینه از سه روش استفاده شد؛ استفاده از گاز خنثی به منظور تزریق ذرات با دبی ۵ لیتر بر دقیقه، عملیات حرارتی ذرات در دمای ۱۱۰۰ درجه سانتی گراد به مدت ۲۰ دقیقه و آسیاب ذرات آلومینا با ذرات کمکی آلومینیوم با نسبت ۱ به ۱. تاثیر هرکدام از این عوامل بر ریزساختار و خواص مکانیکی کامپوزیت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج ریزساختاری و خواص مکانیکی بالا بودن میزان تخلخل، تجمع ذرات و عدم توزیع یکنواخت ذرات در کامپوزیت زمینه آلومینیومی با تزریق دستی ذرات را نشان داد. درحالی که تزریق با گاز خنثی، استفاده از عملیات حرارتی و آسیاب ذرات آلومینا با ذرات کمکی آلومینیوم موجب بهبود ترشوندگی و توزیع ذرات آلومینا در مذاب آلومینیوم شد. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین مقدار سختی، استحکام فشاری و انرژی ضربه ای به ترتیب با ۷۸/۷ برینل، ۵۳۹/۱ مگاپاسکال و ۸/۲ ژول در نمونه کامپوزیتی زمینه آلومینیومی تقویت شده با ذرات آسیاب شده آلومینا/آلومینیوم بدست آمد.
ابوالفضل معصومی، سیاوش علیبابائی،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
اتصال چرخشی سرد فرآیندی جدید جهت تولید لولههای کامپوزیتی لایهای میباشد که بر مبنای فرآیند فلوفرمینگ ابداع شده است. استحکام اتصال در این فرایند به ضخامت اولیه ورق، مقدار تغییر شکل، دمای اتصال، استحکام ورقهای اولیه، عملیات حرارتی پس از اتصال و پارامتر های تولید مانند نرخ پیشروی، سرعت دوران اسپیندل بستگی دارد. در کار حاضر بررسی تاثیر میزان کاهش ضخامت، دمای عملیات حرارتی و زمان عملیات حرارتی بر استحکام اتصال چرخشی فولاد و آلومینیم انجام شده است. استحکام اتصال ایجاد شده از طریق فرآیند اتصال چرخشی با استفاده از آزمون پوستکنی یا لایه کنی ۱۸۰درجه اندازهگیری و بررسیهای ساختاری نیز با استفاده از میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی انجام شده است. از بین پارامترهای بررسی شده، دمای عملیات حرارتی و به دنبال آن درصد کاهش ضخامت بیشترین تاثیر را بر روی استحکام اتصال دارند و تاثیر زمان عملیات حرارتی با توجه به محدوده سطوح انتخابی در این مطالعه نسبت به دو عامل دیگر ناچیز است. نتایج نشان میدهد که افزایش دمای عملیات حرارتی تا حد معینی در اثر نفوذ اتم های فلزات در شبکه های یکدیگر منجر به افزایش استحکام اتصال میشود، اما افزایش بعد از آن باعث کاهش استحکام اتصال میشود . همچنین مطالعات نشان داد که بهترین شرایط ۵۵ درصد کاهش ضخامت، دمای عملیات حرارتی ۴۷۵ درجه سانتیگراد و زمان عملیات حرارتی ۱۲۰ دقیقه است که در این شرایط استحکام اتصال نمونه به استحکام تسلیم فلز پایه میرسد
کمال عموری، شهاب کاظمی، مهدی کزازی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
در این پژوهش نانو کامپوزیتهای ذرهای زمینه آلومینیمA۳۵۶تقویتشده با۱ و ۱,۵ درصد وزنی ذرات SiCبا میانگین اندازه ذرات ۵۰ نانومتر به روش ریختهگری گردابی تولید شد و سپس روی کامپوزیتهای بهدستآمده عملیات حرارتی T۶ انجام شد.خواص مکانیکی مانند آزمون سختی وآزمون کشش نمونههاینانو کامپوزیتی موردبررسی قرار گرفت. همچنین ریزساختار نمونهها توسط میکروسکوپ نوری و الکترونی روبشی بررسی شد.بررسی نتایج نشان داد که نمونههاینانو کامپوزیتی عملیات حرارتیT۶شده، سختی و استحکام قابلتوجهی نسبت به نانو کامپوزیتهای بدون عملیات حرارتی داشتند. این افزایش در خواص مکانیکی میتواند به دلیل ایجاد فاز Mg۲Si و ذرات سیلیسیم کروی باشد.همچنین با افزایش درصد وزنی نانو ذرات SiC، استحکام و سختی افزایش یافت بهطوریکه بیشترین استحکام کششی و سختی در ۱.۵درصد وزنی به دست آمد. استحکام کششی و سختی نانو کامپوزیت با ۱.۵ درصد وزنیSiC قبل و بعد از عملیات حرارتیT۶به ترتیب، ۱۷۷MPaو ۲۳۶MPaو HBN۸۰ و HBN۱۲۳به دست آمد.سطح شکست نمونهها توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی موردمطالعه قرار گرفت و مشاهده شد که شکست تمام نمونهها، شکست ترد بوده است.
حسین فراهت، سیدیوسف احمدی بروغنی،
دوره ۱۶، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
در مقاله حاضر، اثر عملیات حرارتی بر روی رفتار ضربه فوم آلومینیوم A۳۵۶ تقویتشده توسط ذرات SiC، مورد مطالعه قرار گرفته و نتایج جدیدی تولید شد. ماده فومی با استفاده از روش ذوبی به کمک عامل فومساز CaCO۳ ساخته شد. بر روی تعدادی از نمونههای فوم، عملیات حرارتی T۶ انجام شد. آزمایش ضربه سقوطی با استفاده از یک ضارب نیمکروی و با سرعت ۶,۷۰ m/s ، بر روی پنج نمونه فوم عملیاتحرارتی شده و پنج نمونه فوم بدون عملیاتحرارتی انجام شد و نمودار تغییرات نیرو بر حسب زمان به دست آمد. پاسخ ضربه بهدست آمده برای فوم کامپوزیتی A۳۵۶/SiCp، شامل سه ناحیه الاستیک، بار پلاتو و شکست میباشد؛ در ناحیه پلاتو، فوم میتواند تغییرشکلهای پلاستیک را در یک بار تقریباً ثابت تحمل نماید. مقادیر کم انحراف استاندارد و ضریب پراکندگی (برای پارامترهای مختلف) در تحلیل آماری دادهها، دلالت بر قابلاعتماد بودن نتایج بهدست آمده از آزمایش و تکیه بر این نتایج به منظور تحلیل کمی آنها دارد. نتایج نشان داد که عملیاتحرارتی انجامشده، باعث افزایش مقدار بار پلاتو به میزان ۴۸.۱% و نیز افزایش ظرفیت جذب انرژی فوم به میزان ۴۰.۳% میگردد. همچنین در اثر عملیاتحرارتی، طول ناحیه پلاتو کاهش مییابد. با توجه به بهبود قابل توجه خواص مکانیکی فوم و افزایش مقاومت به ضربه آن، انجام عملیاتحرارتی میتواند به عنوان یک ایده مناسب در کاربردهای صنعتی فوم آلومینیوم مفید و مؤثر واقع شود.
محمد مهدی غفاری، حامد جمشیدی اول،
دوره ۱۷، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
در این پژوهش، جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی به همراه ذرات تقویت کننده بر روی آلیاژهای آلومینیم AA۲۰۲۴-T۳۵۱ و AA۶۰۶۱-T۶ با استفاده از سرعت چرخشی ۸۰۰ دور در دقیقه و سرعت جوشکاری ۳۱,۵ میلیمتر بر دقیقه مورد بررسی قرار گرفت. نمونهها در چندین زمان مختلف به منظور مطالعه اثر ذرات SiC روی سینتیک پیری در مناطق متالورژیکی مختلف تحت عملیات حرارتی قرار گرفتند. نتایج میکروسختی سنجی ویکرز و میکروسکپ نوری نشان دادند که ذرات تقویت کننده در منطقه اغتشاشی باعث افزایش سنتیک پیری و اندازه دانه ریزتر میشوند. همچنین ذرات SiC نانو بعد از عملیات حرارتی پس از جوشکاری در منطقه اغتشاشی باعث سختی بالاتر نسبت به ذرات افزودنی SiC میکرو در منطقه اغتشاشی شدند. اگرچه اتصال حاوی SiC نانو استحکام بالاتری را پس از عملیات حرارتی نشان داد، اما روند افزایش استحکام برحسب زمان پیری در کلیه اتصالها یکسان و حداکثر استحکام اتصال بعد از ۲۰ ساعت پیرسازی مصنوعی در ℃ ۱۶۰ بدست آمد. موضع شکست بعد از عملیات حرارتی پس از جوشکاری بوسیله ضعیفترین نقطه اتصال کنترل شد و در همه اتصالها در نزدیکی منطقه متاثر از حرارت و کار مکانیکی سمت AA۶۰۶۱ واقع شد. رفتار مکانیکی اتصال بعد از عملیات حرارتی پس از جوشکاری مشابه رفتار تنش-کرنش فلز پایه AA۶۰۶۱ است.
محسن آقایی، فرشاد نظری، محمد هنرپیشه،
دوره ۱۹، شماره ۱۲ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
عملیات حرارتی کوئنچ یکی از فرآیندهای پر کاربرد در صنعت بوده که تاثیر بسیاری بر خواص مواد دارد. شناخت دقیق اثرات این فرآیند بر رفتار مواد میتواند در استفاده بهتر از این فرآیند موثر باشد. در این پژوهش اثر محیط کوئنچ بر رفتار مکانیکی فولاد پر کاربرد AISI ۱۰۴۵ بررسی شده و تنش پسماند ایجاد شده در ساختار ماده مورد مطالعه قرار گرفته است. در این راستا از سه محیط آب، روغن و نمک مذاب استفاده شده است و پس از بررسی استحکام و کانتور سختی ایجاد شده توسط هر یک از این سه محیط، تنش پسماند حاصل از این فرآیند به روش کانتور مورد بررسی قرارگرفته است. همچنین عدم قطعیت تنش پسماند در محیط با ضریب اثرگذاری، بیشتر مطالعه شده است. بررسی نتایج نشان میدهد که کوئنچ در آب میتواند سختی بیشتر، استحکام بالاتر و تنش پسماند فشاری بیشتر همراه با عمق نفوذ بالاتری را نسبت به سایر محیطها ایجاد نماید اما ناهمگنی ساختار بین سطح و مرکز قطعه نیز بیشتر است. در حالی که کوئنچ در محیط نمک مذاب با حفظ همگنی ساختار نزدیک به حالت آنیل، میتواند ضمن افزایش سختی و استحکام، تنش پسماند فشاری با عمق نفوذ حدود ۱/۳میلیمتر ایجاد نماید. بررسی عدم قطعیت کوئنچ در محیط آب نشان داد بزرگترین خطا در تنشهای پسماند اندازهگیری شده حدود ۹% بوده و خطای ناشی از هموارکردن دادهها بیشترین اثر را در اندازهگیری تنش پسماند به روش کانتور دارد.
محمد آزادی، سعید رضانژاد، مهرداد ذوالفقاری، محبوبه آزادی،
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
آلیاژهای آلومینیوم- سیلیسیوم کاربردهای بسیاری در قطعات خودرو همچون پیستون دارند. معمولاً اینگونه قطعات، تحت بارهای سیکلی مکانیکی و حرارتی قرار دارند و لذا باید استحکام خستگی کافی را در مقابل این بارگذاریها داشته باشند. از روشهای استحکام بخشی به مواد، اجرای عملیات حرارتی و افزودن نانوذرات است. در این پژوهش، اثر استفاده همزمان از نانوذرات دیاکسید سیلیسیوم و عملیات حرارتی بر عمر خستگی پرچرخه خمشی آلیاژ پیستون بررسی شده است که نوآوری این تحقیق است. از روش ریختهگری گردابی برای اضافهکردن نانوذرات به زمینه آلومینیومی استفاده شد و فرآیند عملیات حرارتی T۶ بر روی نمونهها اجرا شد. ریزساختار توسط میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی، بررسی شد و آزمون خستگی پرچرخه خمشی نیز بر روی نمونههای استاندارد، در شرایط بارگذاری کاملاً معکوسشونده، اجرا شد. با توجه به تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی، نواحی تجمع و بهمپیوستگی نانوذرات در زمینه مشاهده نشد. همچنین، مشاهده شد که استفاده از نانوذرات دیاکسید سیلیسیوم، عملیات حرارتی T۶ و استفاده همزمان از این دو فرآیند، باعث بهبود عمر خستگی بهترتیب به مقدار ۳۰۴، ۴۱۱ و ۲۳۷% شد. مطابق با دادههای آزمون خستگی پرچرخه خمشی، ضریب استحکام خستگی آلیاژ پیستون، با عملیات حرارتی و اضافهنمودن نانوذرات، افزایش یافت.
مهسا عوضزاده، مرتضی علیزاده، مسلم طیبی،
دوره ۲۰، شماره ۹ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
در پژوهش حاضر، کامپوزیت لایهای Cu/Zn/Al با استفاده ۹ پاس فرآیند نورد تجمعی فرآوری شد. پس از آن عملیات حرارتی در دماها (۷۵۰ تا ۹۵۰درجه سانتیگراد) و زمانهای (۱۰ تا ۲۵دقیقه) مختلف بر روی کامپوزیتهای فرآوری بهمنظور تولید آلیاژ حافظهدار CuZnAl انجام شد. خواص ریزساختاری (کامپوزیتها و آلیاژ) با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی و پراشسنجی اشعه ایکس مورد تحقیق قرار گرفت. خواص کششی و خاصیت حافظهداری کامپوزیتها و آلیاژهای فرآوریشده با استفاده از آزمون کشش مورد بررسی قرار گرفت. بررسیهای ریزساختاری نشان داد که ناپایداریهای پلاستیک و باندهای برشی در لایههای مختلف کامپوزیتهای فرآوریشده بهوجود میآید. علاوهبر این، کامپوزیتی با توزیع یکنواختی از لایههای تقویتکننده روی و آلومینیوم بعد از ۹ پاس نورد تجمعی حاصل شد. استحکام کامپوزیت از پاس اول تا سوم افزایش و سپس از پاس پنجم تا نهم کاهش یافت. سرانجام بیشترین استحکام (۳۳۰مگاپاسکال) و ازدیاد طول (۳۱/۵۲%) بهترتیب در پاسهای سوم و اول حاصل شد. نتایج نشان داد که آلیاژ حافظهدار CuZnAl بهصورت موفقیتآمیزی با استفاده از فرآیند نورد تجمعی و عملیات حرارتی پس از آن حاصل میشود. همچنین مشاهده شد که آلیاژ عملیات حرارتیشده در دمای ۹۰۰درجه سانتیگراد و سردشده در آب یخ شامل فاز مارتنزیت است. علاوهبر این، آلیاژ بازپختشده در دمای ۹۰۰درجه سانتیگراد به مدت ۱۵دقیقه حافظهداری خوب و استحکامی در حدود ۵۰۳مگاپاسکال از خود نشان داد.
محمد صادق اقارب پرست، هانیه ارو، محمد آزادی، محبوبه آزادی،
دوره ۲۱، شماره ۸ - ( ۵-۱۴۰۰ )
چکیده
در موتورهای احتراق داخلی، به دلیل وجود بارگذاری متناوب و وجود سایش بین سطح بالایی رینگ پیستون و اولین شیار پیستون امکان وقوع پدیده خستگی فرتینگ در این ناحیه وجود دارد. در این پژوهش، تاثیر روانکاری و اعمال عملیات حرارتی بر رفتار خستگی فرتینگ نانوکامپوزیت پایه آلومینیوم، مورد بررسی قرار گرفته است. آزمون خستگی فرتینگ در شرایط بارگذاری کاملا معکوسشونده و در دمای محیط صورت گرفته است. علاوه بر آن منحنی تنش- عمر و خواص خستگی فرتینگ آلیاژ آلومینیوم پیستون تقویتشده با نانوذرات بدست آمده است. بررسی ریزساختار و سطح شکست توسط میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدان انجام شده است. نتایج نشان داد که رفتار شکست غالبا ترد بوده است و همچنین اعمال روانکاری و عملیات حرارتی باعث بهبود عمر خستگی فرتینگ نانوکامپوزیتهای پایه آلومینیومی شده است.
مجید الیاسی، وحید مدانلو، بهنام آخوندی، حسین طالبی قادیکلایی، فرزاد احمدی خطیر،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده
خمکاری لولههای جدار نازک یکی از فرآیندهای مهم برای ساخت قطعات در صنایع خودروسازی و هوافضا می باشد. این مقاله به بررسی تجربی اثر عملیات حرارتی روی خمپذیری لولههای جدار نازک آلومینیومی از جنس آلیاژ ۶۰۶۳AA میپردازد. با استفاده از فرآیند خمکاری کششی دورانی هیدرولیکی، میزان عدم دایروی بودن سطح مقطع لولههای آلومینیومی نمونه اولیه، آنیل شده و پیرسازی مصنوعی شده در فشارهای سیال مختلف مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایشهای تجربی، نسبت قطر به ضخامت لولهها ۸۸/۱۳، نسبت خم بحرانی ۶/۱، قالب فشار ثابت و زاویه خم ۹۰ درجه در نظر گرفته شدند. با بررسی نتایج مشخص شد که عملیات حرارتی و فشار سیال تاثیر بسزایی در کیفیت لولههای خم شده دارند. با افزایش فشار سیال تا ۶/۳ مگاپاسکال، میزان عدم دایروی بودن سطح مقطع بحرانی در همه نمونهها کاهش یافته به طوریکه بیشترین میزان کاهش در نمونه آنیل شده به میزان ۴۹% رخ داده است. همچنین در نمونه پیرسازی شده میزان عدم دایروی بودن سطح مقطع بحرانی حدود ۴۶% کاهش مییابد. همچنین مشاهده شد که در فشار ۶/۳ مگاپاسکال، میزان عدم دایروی بودن سطح مقطع بحرانی نمونه آنیل شده در مقایسه با نمونه پیرسازی شده به میزان ۱۹% بهبود یافته است.
سهیل نخودچی، شهریار علی کرمی،
دوره ۲۴، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
در این مقاله با انجام عملیات حرارتی در قطعات با جنس سوپر آلیاژ IN۷۱۸ که به روش ساخت افزایشی تولید شده اند، هدف بررسی تجربی و تحلیلی رفتار رها سازی تنش می باشد. نمونه های آزمایش از روش ذوب لیزر انتخابی ساخته شده و پس از عملیات حرارتی همگنسازی و انحلالی، با اعمال کرنش اولیه فشاری به میزان ۱/۱% و ۲/۱% در دمای ۶۵۰ درجه سانتیگراد به مدت ۸ ساعت تحت عملیات رهایش تنش قرار گرفتند. بمنظور بررسی اثر تغییرات کرنش بر میزان رهایش تنش، نمودار حد رهایش تنش که برای کرنش های ۱/۱% و ۲/۱% به ترتیب میزان ۱۱۹/۵۵ و ۵۱۴/۳۵ مگا پاسکال می باشد نشان می دهد حد رهایش تنش با افزایش کرنش اولیه افزایش می یابد. همچنین با بررسی نمودارهای رهایش تنش در قطعات آزمایش تجربی مشخص شد که میزان و شیب منحنی رهایش در نمونه با درصد کرنش ۱/۲ بیشتر می باشد. در بخش تحلیلی از معادله ساختاری خزش جهت بررسی رفتار رهایش تنش استفاده شد که با بررسی نمودارهای مقایسه ای ارائه شده، با ثبت میزان خطای ۲/۱۷% و ۳/۸۵% به ترتیب برای کرنشهای ۱/۱% و ۲/۱%، نتیجه مقایسه حاکی از تطابق خوب نتایج تحلیلی با نمودارهای تجربی می باشد.
رضا زنگنه، امین صفی جهان شاهی، بهنام آخوندی،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
با ظهور و گسترش فرآیندهای ساخت افزایشی، به ویژه فرآیند لایه نشانی ذوبی، تحقیقات وسیعی در مورد این فرآیندها صورت پذیرفته است. یکی از حوزههای تحقیقاتی مهم مربوط به استحکامبخشی به قطعات چاپشده به روش لایه نشانی ذوبی است. این فرآیند امکان تولید ساختارهای پیچیده و شخصیسازی قطعات را امکانپذیر میسازد. از طرفی ماده پلی لاکتیک اسید یکی از اصلیترین مواد مورد استفاده در این فرایند است که به دلیل خواص زیستسازگاری و زیستتخریبپذیری، بیشتر از سایر مواد مورد توجه قرارگرفته است. در این پژوهش، اثر عملیات حرارتی آنیل کردن بر استحکام و مدول فشاری نمونههای متخلخل با رویکرد استفاده در مهندسی بافت بهعنوان جایگزین بافت استخوانی، مورد بررسی قرارگرفته است. نمونهها با الگوی لرزشی، شبکهای و لانهزنبوری و با درصدهای پر شدن ۴۰، ۷۰ و ۱۰۰ چاپ سهبعدی میشوند. علاوه بر این اثر دو پارامتر عرض روزنرانی و ارتفاع لایهها نیز مورد بررسی قرارگرفته است. به منظور ایجاد ساختارهای متخلخل با تخلخلهای بههمپیوسته، الگوی پر شدن در هر لایه به میزان مشخص دوران کرده و این امر سبب معرفی ساختارهای متخلخل جدیدی میشود که این ساختارها میتوانند کاربردهای وسیعی مانند بهکارگیری به عنوان داربست در مهندسی بافت، داشته باشند. بعد از ارزیابی خواص مکانیکی فشاری نمونهها، نمونههای مشابه عملیات حرارتی شده و سپس خواص مکانیکی فشاری آنها نیز ارزیابی گردید. نتایج حاصلشده نشان میدهد که حداکثر استحکام و مدول فشاری در نمونه با عرض روزنرانی ۶/۰ میلیمتر، ارتفاع لایه ۲۵/۰ میلیمتر، الگوی پر شدن لرزشی و درصد پر شدن ۱۰۰ اتفاق میافتد. مقادیر استحکام و مدول فشاری برای نمونه عملیات حرارتی نشده به ترتیب برابر با ۵۱/۸۴ مگاپاسکال و ۲۸/۲ گیگاپاسکال و برای نمونه عملیات حرارتی شده به ترتیب برابر با ۴۴/۱۰۵ مگاپاسکال و ۲۹/۲ گیگاپاسکال است.