۶۸ نتیجه برای لیزر
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۱- )
چکیده
ـ در این مقاله تاثیر موج بازتابی وفاز توری در وجوه انتهای کاواک لیزر نمیرسانایDistributed Feedback) DFB) ، روی توزیع شدت میدان نوری مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است. میزان یکنواختی شدت نور در طول کاواک لیزر با پارامتر یکنواختی (Flatness) سنجیده می شود. در این مقاله وابستگی این پارامتر به ضریب جفت شدگی، ضریب بازتاب و فاز توری در روی وجوه نیز مطالعه شده است. این بررسی نشان می دهد که موج بازتابی از وجوه لیزر DFB باعث می شود که در بعضی ساختارها شدت میدان نوری در طول کاواک توزیع یکنواخت تری نسبت به لیزر DFB با وجوه ضدبازتاب داشته باشد. همچنین مشاهده می شود که حساسیت پارامتر یکنواختی به فاز توری و ضریب جفت شدگی خیلی زیاد است. بنابراین لازم است که اثر موج بازتابی و فاز توری در دو انتهای کاواک، در طراحی لیزر DFB به منظور افزایش پایداری آن در مقابل پدیده Spatial Hole Burning) SHB) در نظر گرفته شود. اثر ضریب بازتاب و فاز توری روی توزیع چگالی فوتونها و حاملهای الکتریکی در داخل کاواک و در محدوده بالای آستانه نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
دوره ۲، شماره ۷ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
هر صاحب کسبوکاری میداند که سودآوری درواقع ارائۀ همان چیزی است که مشتریان آن را میخواهند. در صنعت ورزش نیز برای تحریک کردن میل به ورزش و ایجاد حس ورزشخواهی نیازمند توجه به میل و خواستههای جامعه است. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل مؤثر حس ورزشخواهی در جامعۀ ایرانی است که در زمرۀ تحقیقات کیفی است و از لحاظ هدف، بنیادی و از نظر نوع راهبرد، پژوهشی کیفی از نوع اکتشافی است و بهلحاظ روش اجرای پژوهش، از روش نظریهبنیادی بهره میبرد. جامعۀ آماری پژوهش شانزده نفر از مدیران، متخصصان و خبرگان است که بهصورت هدفمند و با روش گلولهبرفی مصاحبههای عمیق و نیمهساختاریافته انجام شد و دادهها بهصورت همزمان با استفاده از رویکرد گلیزری که شامل مجموعهای از کدگذاریهای باز، انتخابی و نظری است تحلیل شدند. یافتهها نشان داد که توسعۀ ورزش همگانی، تأکید بر ورزش سلامتمحور، ضرورت توجه به ورزش تربیتی، عوامل اقتصادی فرهنگی مقولههای اصلی مدل نهایی پژوهش حاضر هستند.
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۹- )
چکیده
برای تحلیل تقویت کننده نیمه هادی از شیوهای مبتنی بر روش ماتریس انتقال استفاده شده است. ورودی تقویت کننده، سیگنال نوری تک فرکانس مدوله شده است و از مدولاسیون سیگنال بایاس الکتریکی صرفنظر شده است. مشاهده میشود که هر چه فرکانس مدولاسیون ورودی کمتر باشد، بهره دچار اعوجاج بیشتری میشود اما در فرکانسهای مایکروویو، بهره مقدار متوسطی خواهد داشت و شکل موج خروجی از ورودی تبعیت میکند.
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
تثبیت نوری مولکول های پیام رسان زیستی نظیر عوامل رشد و سایتوکین ها برای توسعه مواد فعال زیستی حائز اهمیت فراوان می باشد. زیرا اینگونه مواد سهم مهمی در کشت هدفمند سلولی، تثبیت نوری از طریق ایجاد اتصال جانبی در روکش ترمیمی دندان در دندانپزشکی، سیلانت زیستی در مهندسی بافت و به عنوان عامل جلوگیری از چسبندگی های بعد از عمل جراحی، طراحی و ساخت داربست سلولی و حکاکی نوری دارند. تثبیت نوری مولکول های پیام رسان زیستی فرآیندی به مراتب پیچیده تر از تثبیت آنزیم در یک راکتور زیستی یا فعل و انفعالات گیرنده-لیگاند می باشد، زیرا مولکول های پیام رسان زیستی بر روی سلول های زنده عمل می کنند که ساختار و وظایف خیلی پیچیده تر و مهمتری دارند. این مقاله مروری، پیشرفت های از گذشته تاکنون در زمینه تثبیت نوری مولکول های پیام رسان زیستی با کاربردهای پزشکی و زیستی را پوشش می دهد. ابتدا نگاهی خواهیم داشت بر حکاکی نوری و طرح دار کردن سلول ها، سپس به بررسی مولکول های پیام رسان زیستی و فرآیند تثبیت نوری و همچنین تثبیت همزمان چند ترکیب پرداخته می شود. از آنجایی که خواص مواد روی سطح به طور مستقیم نقش مهمی در عملکرد سلول و طرح دارکردن آن دارد، به همین دلیل به بررسی چسبندگی، مهاجرت و رشد سلولی خواهیم پرداخت. در انتها نیز سامانه های زیستی فعال در برابر تابش نورهای فرابنفش، مرئی و لیزر و نیز بعضی از کاربردهای درون سلولی آنها مورد بررسی قرار می گیرد.
دوره ۷، شماره ۷ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف این تحقیق بررسی تأثیر کاربست دو فعالیت تأملی نگارش رواﯾﺖ ﻤﺒﺘﻨﯽبر تجربه شخصی و یادداﺷﺖ روزانه ﺗﺄملی به انگلیسی بر افزایش توانایی تفکر نقادانه دبیران ﻀﻣن ﺨدمت زبان انگلیسی ﺒﻪﻋنوان زبان خارجی در ایران است. ۶۰ نفر (۳۶ زن و ۲۴ مرد) دبیر زبان انگلیسی که ﺒﻪعنوان نمونه دردسترس در این آزمایش شرکت کردند ﺒﻪطور تصادفی به دو گروه آزمایشی مساوی و مستقل «روایت ﻤﺒﺘﻨﯽبر تجربه شخصی» و «یادداشت روزانه ﺗﺄملی» ﺘﻘﺴﯾم ﺷدند. ابتدا، آزمودﻨﻲﻫا توسط آزمون اندازهﮔیری تفکر انتقادی واتسن-گلیزر-فرم الف (Watson & Glaser, ۱۹۸۰) مورد ارزیابی قرار گرفتند. مقاﻴﺴﮥ نمرات ﭙیش آزمون ازطریق آزمون t مستقل نشان داد که بین توانایی تفکر نقادانه دو گروه تفاوت ﻤﻌﻧاداری درابتدای تحقیق وجود نداشت. سپس، ﭘنج داستان کوتاه شامل «داستان یک ساعت» (Chopin, ۱۸۹۴)، «آخرین برگ» (O. Henry, ۱۹۰۷)، «اعترافات یک گالومانیاک» (Colby, ۱۹۴۱)، «راه مردان مرده» (Achebe, ۱۹۵۳)، و «ﭘرواﻨﻪﻫا» (Grace, ۱۹۸۷) به آزمودﻨﻲﻫا داده ﺷد. آزمودﻨﻲﻫای گروه روایت ﻤﺒﺘﻨﯽبر تجربه شخصی رواﯾﺖﻫایی ﺷﺧﺻﯽ براساس مضمامین داستانﻫا نوشتند، ولی آزمودﻨﻲﻫای گروه یادداشت روزانه ﺗﺄملی ﺗﺄملاﺕﺷان درباب همان داستانﻫا را تقریر کردند. ﺳﭘس، آزمودﻨﻲﻫا دوباره به پرسشناﻤﺔ تفکر انتقادی پاسخ دادند. مقاﻴﺴﮥ نمرات ﭙس آزمون با استفاده از آزمون t مستقل آشکار ساخت که توانایی استنباط و استنتاج گروه روایت ﻤﺒﺘﻨﯽبر تجربه شخصی ﭘﯿشرفت ﻤﻌﻧاداری نمود. لازم ﺒﻪ ذکر است که بین نمرات ﭙس آزمون در زیرمجموﻋﻪهای شناسایی مفروضات، تعبیر و تفسیر، و ارزشیابی دلاﯾل از لحاظ آماری تفاوت ﻤﻌﻧاداری مشاهده نشد.
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱۰- )
چکیده
در این مقاله لیزر DBR کوکپذیر سهقسمتی با استفاده از روش ماتریس انتقال (TMM) و تئوری خط انتقال و پراکندگی تحلیل میشود. با اصلاح شرایط نوسان و با استفاده از شرایط نوسان دقیق، مشخصههای کوک لیزر با مدلسازی قسمتهای فاز و توری شبیهسازی شده و جابهجایی فرکانس براگ و تغییرات بهره آستانه لیزر در اثر تزریق جریان به قسمتهای فاز و توری محاسبه میشوند. در شبیهسازی آثار ناپیوستگی ضریب شکست بین نواحی فعال و غیرفعال و همچنین نواقص ناشی از فرایند ساخت در نظر گرفته شده و وابستگی مشخصههای کوک به پارامترهای فیزیکی لیزر و نواقص ساخت بررسی میشود.
دوره ۹، شماره ۳۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
تفکر انتقادی آمیزهای است از دانش، نگرش و مهارت به کارگیری آن در حیطهی عمل. پنج مؤلفهی تفکر انتقادی عبارتند از: ۱- استنباط؛ ۲- شناسایی مفروضات؛ ۳- استنتاج؛ ۴- تعبیر و تفسیر؛ ۵- ارزشیابی استدلالهای منطقی. امروزه صاحبنظران علوم تربیتی بر این باورند که یکی از هدفهای اساسی هر نظام آموزشی، باید آموزش تفکر انتقادی باشد. در این پژوهش با بررسی برنامهی درسی و مؤلفههای تفکر انتقادی دانشجویان رشتهی زبان و ادبیات فارسی مشخص کردهایم آموزش این مهم، جایگاهی در این رشته ندارد. روش پژوهش در این مقاله، نیمهتجربی است که از یک سو به مباحث نظری تفکر انتقادی و ارائهی پیشنهادهایی برای آموزش آن در رشتهی زبان و ادبیات فارسی پرداختهایم و از سوی دیگر دانشجویان ورودی ۱۳۸۸ و ۱۳۹۲ رشتهی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد را با پرسشنامهی معتبر و علمی تفکر انتقادی واتسون- گلیزر به صورت میدانی مورد بررسی قرار دادهایم و به صورت آماری روشن کردهایم که میزان تفکر انتقادی این دانشجویان در طول تحصیل، رشد معناداری پیدا نمیکند.
محمد حسینپورگللو، حسن مسلمی نائینی، غلامحسین لیاقت، سعید جلوانی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۹ )
چکیده
در این مقاله مدلی تحلیلی برای پیشبینی زاویه خم در فرایند شکلدهی ورقهای فلزی با استفاده از پرتو لیزر ارائه شده است. در مدل ارائه شده منبع حرارتی چندنقطهای با شرایط اتلاف حرارتی همرفتی در سطح ورق، برای تعیین محدوده تحت گرمایشی که باعث خمش میشود در نظر گرفته شده است. در ادامه برای مطالعه تجربی فرایند و بررسی پارامترهای مؤثر بر آن از روش طراحی آزمایشها - که یکی از روشهای مطالعه اثر تغییر عوامل در سیستمها است - استفاده شده است. با شناخت عوامل مؤثر آرایهای مناسب برای طراحی آزمایشها انتخاب شده و دادههای بهدست آمده به روش تحلیل واریانس تفسیر شده است. در ادامه با مقایسه نتایج حاصل از مدل تحلیلی با دادههای تجربی، دقت مدل تحلیلی ارزیابی شده است.
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
هدف این پژوهش، ارائه الگویی برای شایستگیهای مشاوران راهبردی مدیریت و سازمان است. روش پژوهش، رویکرد ظاهرشونده گلیزر نظریه دادهبنیاد است. خبرگان این پژوهش را ۲۱ نفر از متخصصان حوزه مشاوره مدیریت تشکیل میدهند که با نمونهگیری هدفمند و به شیوه گلوله برفی انتخاب شدهاند. از مصاحبههای نیمه ساختاریافته بهمنظور گردآوری دادهها و از نرمافزار مکس کیودا نسخه ۱۰ و کدگذاری سهگانه برای تجزیه تحلیل یافتهها استفاده شد. نتایج نشان داد شایستگیهای مشاور مدیریت شامل پنج دسته شایستگیها است که بهصورت یک هرم تقسیمبندی میشوند. جمع شدن این شایستگیها در یک مشاور راهبردی شرط لازم برای موفقیت طرح مشاوره است. در پایینترین سطح، شایستگیهای شخصیتی قرار دارند؛ این شایستگیها بهنوعی برای موفقیت هر فردی مؤثر هستند، اما برای مشاور مدیریت یک ضرورت محسوب میشوند. در سطح دوم شایستگیهای عمومی مدیریت و مشاوره قرار دارند که برای هر مدیر و مشاوری الزامی است. در بالاترین سطح هرم نیز دو دسته شایستگیهای تخصصی مدیریت راهبردی و مشاوره مدیریت وجود دارد. شایستگیهای مدیریت راهبردی برای همه کسانی که دستاندرکار تدوین، اجرا یا کنترل راهبردهای سازمان هستند، مشترک است و شایستگیهای مشاوره مدیریت نیز بین همه کسانی که در سطح مدیریت ارشد سازمان به امر مشاوره اشتغال دارند، مستقل از اینکه زمینه مشاوره چه حوزهای از مدیریت باشد، مشترک میباشد.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- اندازه گیری پروفیل بستر یکی از مسائل مهم در مهندسی هیدرولیک است. وسیله ای مرسوم برای این منظور، عمق سنج
است. استفاده از عمق سنج به منظور ثبت توپوگرافی بستر در مقیاس های بزرگ زمان بر است . در این مقاله دستگاه (Point Gage)
معرفی شده (Laser Bed Profiler) جدیدی که برای برداشت پروفیل بستر متحرک طراحی شد یعنی دستگاه لیزری برداشت پروفیل بستر
است. این دستگاه بدون تماس با بستر و با استفاده از اشعه لیزر به برداشت داده ها می پردازد. دستگاه برداشت پروفیل لیزری بر ای
اندازه گیری الگوی آبشستگی در کانال های آزمایشگاهی طراحی شده است. این دستگاه توانایی اندازه گیری تغییرات توپوگرافی
بستر را در کانال های آزمایشگاهی دارد. هم چنین این دستگاه می تواند به اندازه گیری تغییرات توپو گرافی بستر در اطراف سازه ها ی
هیدرولیکی نظیر پایه و کوله پل، آبشکن و آبگیر جانبی بپردازد. از مزایای مهم این دستگاه عبارتند از ۱- نداشتن نیاز به تماس بین
دستگاه و بستر و ۲- سرعت و دقت بالای دستگاه. در این مقاله به طور مختصر به طراحی و مزایای این دستگاه و قسمت های
نرم افزاری و سخت افزاری آن پرداخته شده است . هم چنین نمونه ای از کاربرد دستگاه در برداشت توپوگرافی بستردر کانال
آزمایشگاهی (مسیر مستقیم، قوس ۹۰ درجه و اطراف آبشکن مستقر در قوس ۹۰ درجه ) ارائه شده است.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
کاربرد لیزر NIR در باکتریها اغلب متمرکز بر خاصیت کشندگی و تشدیدکنندگی اثر آنتی بیوتیکها میباشد. در این راستا، طیفی از درجات کشندگی و حتی نقض آن گزارش شدهاست. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر موج لیزر کم توانnm ۸۰۸ بر زندهمانی و رشد باکتری E.coli-DH۵α با سه روش شمارش کلنیها(CFU)، MTT و فلوسایتومتری میباشد. به این منظور باکتری در محیط کشت مایع LB تحت تیمار لیزر J/cm۲۱۰۰ و ۲۰۰ قرار داده شد و روند رشد و زندهمانی نسبت به کنترل بررسی و مقایسه گردید. نتایج CFU پس از ۲۴ ساعت به لحاظ آماری مابین کنترل و تیمارهای لیزر معنیدار نشد (۰۶/۰P=). ولی نتایج MTT یک ساعت پس از اعمال لیزر نشان داد که کشندگی باکتریها میان تیمار لیزرJ/cm۲۲۰۰ و کنترل معنیدار میباشد(۰۰۶/۰P=). نتایج فلوسایتومتری بلافاصله پس از تیمار لیزر با بکارگیری PI و Triton X۱۰۰نشان داد گذشته از آن که لیزر اثر کشندگی دارد که نتایج MTT را تایید میکند، بروز اثرات از تغییر در نفوذپذیری غشا باکتریها تا کشندگی را با افزایش دوز لیزر ثابت مینماید. به این ترتیب روشهای بکاربرده شده نشان دادند که دوزهای مختلف لیزر اثر مهاری با شدت متفاوت بر زندهمانی و رشد باکتری E.coli-DH۵α دارد و لذا تیمار لیزر میتواند کاربردهایی با هدف باکتریزدایی یا تسهیل در روند انتقال ژن داشته باشد.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
در مقاله حاضر، ضمن ارائه چارچوب مفهومی مشخص برای تعریف و اندازهگیری اقتصاد سایه، تلاش شده ضمن تعریف دقیق، به برآورد حجم و روند آن طی سالهای ۸۶-۱۳۵۴ بر اساس تعریف صورت گرفته، پرداخته شود. همچنین به رویکردهای مستقیم و غیر مستقیم موجود جهت تخمین اقتصاد سایه به منظور آشنایی با نقاط قوت و ضعف هر روش و آشکار شدن برتری رویکرد به کار رفته در این اشاره مختصری پژوهش، شده است.
با توجه به اینکه تمامی پژوهشهای انجام شده با رویکرد متغیر پنهان، به منظور تخمین روند و حجم اقتصاد سایه از نرمافزار لیزرل استفاده شده، مقاله حاضر، اولین مقالهای است که به بررسی تحولات اقتصاد سایه، با کاربرد نرمافزارهای مدلسازی آموس گرافیک و لیزرل و مقایسه مراحل انجام و خروجی دو نرمافزار میپردازد.
همچنین در مقاله حاضر، برای اولین بار علاوه بر بررسی اثرات مستقیم متغیرهای علی اقتصاد سایه، به بررسی اثر برهمکنش این متغیرها بر متغیر پنهان اقتصاد سایه پرداخته شده است.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
اقتصاد سایهای، بخش مهم و انکارناپذیر اقتصاد تمام کشورها بخصوص کشورهای در حال توسعه است. اکثر واحدهای فعال در این بخش از اقتصاد، دارای اثرات جانبی منفی زیستمحیطی می باشند. با توجه به طرح مباحث توسعه پایدار و فشارهای جهانی رو به رشد به منظور اتخاذ سیاست هایی در جهت حفظ و حمایت از محیطزیست، توجه به عواملی که سلامت محیطزیست را در معرض تهدید قرار می دهد، از اهمیت جدی برخوردار می باشد.
مقاله حاضر ضمن اینکه برای نخستین بار به بررسی تأثیر متغیرهای شاخص سیاسی و نسبت جمعیت فعال به کل جمعیت بر متغیر پنهان اقتصاد سایهای میپردازد، اولین مطالعهای است که علاوه بر بررسی اثرات مستقیم متغیرهای علی اقتصاد سایهای، به بررسی اثر برهمکنش این متغیرها بر روی متغیر پنهان اقتصاد سایهای به منظور تخمین روند و حجم آن با کاربرد نرمافزار مدلسازی لیزرل میپردازد؛ و با توجه به اینکه در ایران، موضوع اثرات منفی فعالیتهای اقتصاد سایهای روی محیطزیست تا کنون مورد توجه قرار نگرفته و در سایر کشورها نیز ادبیات موجود در این حوزه بسیار محدود بوده و عمدتاً مباحث به صورت کلی و نظری مطرح شده است، برای اولین بار به بررسی ارتباط اقتصاد سایهای و آلودگی هوا پرداخته است.
نتایج حاصل از مطالعه حاضر مبین این است که میانگین نسبت حجم اقتصاد سایهای به تولید ناخالص داخلی طی دوره مورد بررسی (۱۳۸۶-۱۳۵۴) معادل ۲۵/۱۲ درصد بوده و به طور متوسط، به ازای هر یک واحد افزایش در اندازه اقتصاد سایهای، آلودگی هوا به مقدار ۱۷/۰ درصد افزایش مییابد.
خلیل خلیلی، سیامک خطیبی، سید محمد امام،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
اسکنر لیزری مثلث¬بندی از مرسومترین روش¬های مدل¬سازی سه¬بعدی می¬باشد. یکی از پارامترهای موثر بر دقت اسکنر، نوع دوربین (سنسور) بکار برده شده می¬باشد. خطای حاصل از کوانتیزه کردن (نمونه برداری) باعث ایجاد خطای بعدی در بازیابی عمق خواهد شد. بنابراین خطای مدل¬سازی رابطه مستقیم با اندازه پیکسل دارد. با کاهش اندازه پیکسل دوربین امکان کاهش خطای کوانتیزه کردن وجود دارد ولی به دلیل کاهش نسبت سیگنال به نویز، کیفیت تصویر تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. با توجه به محدودیت در اندازه پیکسل، در این مقاله جهت استخراج تصویر با کیفیت بالا از تکنیک اعمال نویز و روش بدیع ایجاد جابجایی نسبی بین سنسور و لنز دوربین در حین فرایند تصویربرداری استفاده شده است. اندازه¬گیری زاویه تابش لیزر جهت استفاده از روش مثلث¬بندی، از دیگر منابع مهم خطا می¬باشد. در این مقاله کالیبراسیون لیزر و دوربین بصورت همزمان و بدون نیاز به وسیله مکانیکی اضافی انجام گرفته است. مقاله حاضر ضمن بیان اصول روش ارائه شده به مدل¬سازی و شبیه¬سازی فرآیند اعمال نویز پرداخته و نتایج حاصل از شبیه¬سازی بیانگر بهبود قابل¬توجه دقت اندازه¬گیری می¬باشد. تکنیک ارائه شده بصورت تجربی پیاده¬سازی و مطالعه تجربی صحت تکنیک و نتایج را تایید می¬نماید. نتایج شبیه¬سازی و نتایج تجربی گزارش شده¬اند.
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۱- )
چکیده
در این مقاله تحلیل عملکرد کنترلکننده PI، فازی PI، و کنترلکننده موازی فازی + P فازی I برای پایدارسازی فرکانسی لیزرهای هلیوم – نئون با استفاده از ترکیب روشهای متعادلسازی توان و قفل فرکانس ارائه شده است. لیزر هلیوم – نئون را میتوان یک سیستم ناپایدار دانست که فرکانس خروجی آن از عوامل محیطی تاثیر میپذیرد. بنابراین پایدارسازی فرکانسی لیزرهای هلیوم – نئون در کاربردهای ابزاردقیق مانند تداخلسنجها و سامانههای نانومترولوژی اهمیت بسیاری دارد. نتایج شبیهسازی انجام شده در این پژوهش با استفاده از نرمافزار MATLAB/SIMULINK-GUI نشان میدهد که کنترلکننده موازی فازی + P فازی I عملکرد بهتری در پایدارسازی فرکانس لیزر و خطای IAE کمتری دارد. همچنین با استفاده از این نوع کنترلکننده، نوسانات فرکانس لیزر هلیوم – نئون به حدود ۲×۱۰-۱۱ کاهش یافته است.
سید محمد امام، خلیل خلیلی،
دوره ۱۳، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
یکی از رایجترین شیوه¬های مدل¬سازی سه¬بعدی، استفاده از اسکنر لیزری با تکنیک مثلث¬بندی می¬باشد. پارامترهای موثر بر دقت این اسکنرها به دو دسته سخت¬افزار و نرم¬افزار تقسیم¬بندی می¬شوند. یکی از عمده¬ترین محدودیت¬های سخت¬افزاری، اندازه و تعداد پیکسل¬های دوربین بوده که خطای متریک و کوانتیزه کردن را افزایش می¬دهد و در نتیجه باعث خطای اندازه¬گیری در هنگام استخراج ابعاد خواهد ¬شد. با توجه به این محدودیت، یکی از روش¬های موثر در بهبود دقت اسکنر، استفاده از تکنیک اعمال نویز می¬باشد. در این مقاله، اعمال نویز از طریق ایجاد جابجایی نسبی بین سنسور و لنز دوربین، پیاده¬سازی شده است. اگر چه استفاده از تکنیک فوق باعث افزایش دقت می¬شود ولی لزوم تغییر در تنظیمات سخت¬افزاری و تکرار عملیات اسکن، باعث افزایش زمان مدل¬سازی خواهد شد. در این مقاله با ارائه ایده بدیع اعمال نویز نرم¬افزاری، تاثیر روش ایجاد جابجایی نسبی بین سنسور و لنز بررسی شده است. در مقاله حاضر ضمن بیان اصولِ روش ارائه شده، الگوریتم اعمال نویز با رگرسیون خطی شبیه¬سازی شده تا ضمن بهبود دقت، زمان مدل¬سازی کاهش یابد. نتایج بیانگر بهبود قابل¬ توجه در دقت اندازه¬گیری می¬باشد. تکنیک ارائه شده بصورت تجربی پیاده¬سازی و مطالعه تجربی، صحت تکنیک و نتایج را تایید می¬نماید.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۱- )
چکیده
در این مقاله، مدلی تئوری جهت بررسی مشخصه های پاسخ مدولاسیون، نویز شدت نسبی و نویز فاز لیزرهای نقطه کوانتمی با تزریق تونلی و طول موج ۵۵/۱ میکرومتر ارائه شده است. با استفاده از مدل سیگنال کوچک مبتنی بر معادلات نرخ حامل ها و فوتون ها، رفتار مدولاسیون و نویز این لیزرها شبیه سازی شده است. شبیه سازیها گویای آن است که پاسخ مدولاسیون لیزر نقطه کوانتمی، در ساختارهای با تونل زنی بهبود می یابد که این نتیجه با آنچه به طور تجربی گزارش شده، مطابقت دارد. در واقع، نشان داده می شود که به واسطه تونل زنی مستقیم حاملها از داخل یک سد به تراز پایه، پاسخ مدولاسیون بهتر و پهنای باند ۳ دسیبل بیشتری حاصل می گردد. به علاوه، محاسبات نشان دهنده آن است که سطح نویز شدت نسبی این نوع لیزرها در نتیجه ی کاهش جمعیت حامل ها در ترازهای برانگیخته و وتینگ، افزایش می یابد. با این حال، سطح نویز فاز و پهنای خط، مقادیری مشابه با لیزرهای نقطه کوانتمی معمولی را دارد.
امیرحسین روحی، حسن مسلمی نایینی، محمد حسین پور گللو،
دوره ۱۴، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
فرآیند شکلدهی با استفاده از لیزر از جمله فرآیندهای شکلدهی حرارتی است که در آن، از پرتو لیزر به عنوان عامل شکلدهی استفاده میشود. در این فرآیند، تشکیل گرادیان دمایی در راستای ضخامت ورق باعث ایجاد خمش نهایی میشود. تاکنون، بیشتر مطالعههای انجامشده متمرکز بر شکلدهی انواع مختلف فولاد میباشد. درحالیکه فرآیند شکلدهی با لیزر در سایر مواد فلزی و غیرفلزی، نظیر آلیاژهای آلومینیوم، نیز قابل استفاده است. انعکاس سطحی بالای پرتو لیزر و ضریب هدایت حرارتی بزرگ آلیاژهای آلومینیوم ازجملهی عواملیاند که استفاده از این فرآیند برای آلومینیوم و آلیاژهای آن را، درمقایسه با قطعات فولادی، پیچیدهتر و سختتر است. در این مقاله، با استفاده از شبیهسازی فرآیند شکلدهی با لیزر توسط نرمافزار اجزای محدود، تاثیر پارامترهای مختلف فرآیندی نظیر توان لیزر، سرعت اسکن، قطر پرتو، و ضخامت ورق بر زاویهی خمش نهایی در ورقهای آلومینیوم بررسی میشود. بهمنظور صحتسنجی شبیهسازیهای فرآیند، مقایسهی نتایج عددی با آزمایشهای تجربی، که در آن از پارامترهای فرآیندی یکسان استفاده شده، انجام شده است. این مقایسه تطابق بسیار خوبی بین نتایج شبیهسازی و نتایج تجربی نشان میدهد. درانتها، با بهرهگیری از طراحی آزمایش به شیوهی عاملی کامل، رابطهای جهت پیشبینی زاویهی نهایی برحسب پارامترهای ذکر شده ارائه میگردد.
هادی رمضانی، سیدعلی اصغر اکبری موسوی،
دوره ۱۴، شماره ۱۵ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
در این پژوهش، جوشکاری غیرمشابه سوپر آلیاژ پایه نیکل اینکونل ۶۲۵ به فولاد استحکام بالای کوئنچ تمپرشدهA۵۱۷ Gr.B با استفاده از لیزر پالسی مورد بررسی قرار گرفت. این اتصال دارای کاربردهای ویژه در صنایع زیردریایی میباشد. پس از جوشکاری، ریز ساختار مناطق مختلف اتصال بهینه که شامل فلز جوش و مناطق متأثر از حرارت میباشد، با استفاده از میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد بررسی قرار گرفت. بررسیها نشاندهنده وجود ساختار دندریتی ظریف در فلز جوش بوده که رسوبات کاربید نیوبیوم و فاز یوتکتیک لاوه در ریز ساختار آن به وفور یافت می شوند. نتایج آنالیز عنصری نشانگر جدایش مولیبدن و نایوبیوم به مناطق بین دندریتی در فلز جوش میباشد. رشد دانه در ناحیه HAZ سوپر آلیاژ پایه نیکل رخ نداده ولی رسوبات بسیار ریزی در این نواحی تشکیل گردیدند. در فصل مشترک فولاد و فلز جوش، شاهد تشکیل یک ناحیه انتقالی با عرض تقریبی ۶۵ میکرومتر خواهیم بود که شامل یک ناحیه مارتنزیتی (۱۰-۲۰ میکرومتر) در امتداد مرز جوش و یک ناحیه آستنیتی همراه با مقادیر بسیار کمی فریت در نزدیکی فلز پایه خواهیم بود. استحکام کششی و ریز سختی سنجی مقطع اتصال نمونه بهینه مورد بررسی قرار گرفت. رفتار الکتروشیمیایی فلز جوش در محلول %۵/۳ وزنی NaCl در دمای اتاق با استفاده از پلاریزاسیون پتانسیودینامیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقاومت در برابر خوردگی فلز جوش کمتر از اینکونل و بیشتر از فولاد میباشد. با انتخاب بهینه پارامترهای جوشکاری، امکان دستیابی به جوشی سالم بانفوذ کامل میسر گردید.
آرمان سلیمیان، احسان فروزمهر، محسن بدرسمای،
دوره ۱۵، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
ایجاد ایجاد تنش پسماند فشاری یکی از راههای بهبود عمر خستگی قطعات فلزی است. روشهای متعدد و گوناگونی برای ایجاد این تنش پسماند فشاری وجود دارد، روشهایی مانند ساچمه کوبی و یا نوردکاری عمیق. یکی از جدیدترین و پیشرفتهترین روشهای ایجاد تنش پسماند فشاری در قطعات صنعتی لیزرکوبی است. فرآیند لیزر کوبی، فرآیند جدید و نسبتاً پیچیده ای است، بنابراین لازم است تا آزمایشها متعددی بر روی آن انجام شده تا فرآیند بهتر شناخته شود. بدین منظور در این پژوهش از یک لیزر ان دی یاگ باانرژی پالس mJ۱۲۰۰ استفاده شد تا فرآیند لیزر کوبی به صورت تجربی روی آلیاژ آلومینیم۶۰۶۱- T۶ انجام شود. تاثیر فرآیند بر روی سختی در عمق قطعه، ریزساختار، و زبری سطح مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین برای مطالعه اثر فرآیند روی شکاف روی سطح نیز یک سطح شکاف دار فرآوری شده و نتایج آن ارزیابی گردید. نتایج نشان دادند که فرآیند لیزر کوبی میتواند سختی ماده را تا عمق ۱۰۰۰ میکرون زیر سطح افزایش دهد. همچنین نتایج نشان داد که این فرآیند میتواند زبری سطح را کمی افزایش دهد که این افزایش با انتخاب پارامترهای مناسب می تواند محدود شود. لیزر کوبی یک قطعه دارای شکاف نشان داد که این فرآیند می تواند موجب رشد ترک در انتهای شکاف شود.