جستجو در مقالات منتشر شده
۷ نتیجه برای مهره
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
دوره آهن از تأثیرگذارترین دورههای فرهنگی است که مؤلفهها و ویژگیهای آن در شمال شرق ایران با تمرکز بر خراسان بزرگ به دلیل نبود مطالعات ناشناخته باقی مانده است. پیش از این شواهد بسیار کمی از فرهنگهای این دوره در خراسان از بررسیهای اندک و پراکنده به دست آمده که قرابت فرهنگی با فرهنگ یاز و داهستان در آسیای میانه را نشان میدهند. با مطالعه مواد فرهنگی تپه تیغ مهره در دشت نیشابور که در قالب بررسی روشمند سطحی گردآوری شدهاند، قرابت معناداری با فرهنگ یاز در شمال باختری دشت دیده میشود. این مواد در کنار دادههای دیگر محوطههای دشت نیشابور و دیگر دشتهای خراسان چهارچوبی اولیه را در جهت درک صحیح مؤلفههای فرهنگی دوره آهن نمایان میسازد. در کنار مواد فرهنگی، بنیان تیغ مهره و نحوه شکلگیری آن نشان از الگویی استقراری و اجتماعی مشابه با فرهنگ یاز در آسیای میانه دارد که در پژوهش حاضر سعی شده به تبیین این ویژگیها پرداخته شود.
مهدی بامداد، آرمان مردانی،
دوره ۱۴، شماره ۱۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
این مقاله روی یک دسته از بازوان ربات پیوسته که از کابل برای محرکه استفاده میکند، تمرکز دارد. به منظور تحقق بخشیدن به حرکات طبیعیتر و متنوع شبیه عضلات در اسکلت انسان، بازوان محرک با تاندون مطالعه شده است. طراحی ساختار این رباتها شامل مهرهها و عضلات اضافی، چالش برانگیز است. یک مطالعه جامع شامل تحلیل نظری طراحی مکانیکی، سینماتیک، دینامیک و کنترل ردیابی ربات صفحه ای پیوسته مهرهای مطالعه ارائه میشود. معادله لاگرانژ برای مسأله دینامیک بهکار گرفته شده و با استفاده از روش گشتاور محاسبه شده همراه با تأخیر زمانی کنترل میشود. در این مقاله، محدودیت های اساسی مسأله دینامیک برای شرایط مختلف بارگذاری بررسی شده و رفتار جامع بر اساس محدودیت حرکت فرموله میشود. برای مثال نیروی کابلها با درنظر گرفتن تنش تسلیم محاسبه میشوند. به علاوه اثرات پیکربندی کابل ها با مقایسه عملکرد مدلها مورد بررسی قرار میگیرد. در این ضمن، پارامترهای هندسی اثر مهمی روی مهارت حرکت دارد. تحلیل روی دو ساختار اصلی ربات، با در نظر گرفتن بدنه پیوسته قابل تغییر شکل و مقید هندسی صورت میپذیرد. نتایج شبیه سازی اثر بخشی طرح پیشنهادی و کنترلر را نشان میدهد. با این وجود، زمینه رباتهای پیوسته و با درجات آزادی اضافی همچنین در هر حوزه تجربی نویدبخش است.
مهدی بامداد، آرمان مردانی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
در این پژوهش، تلاش شده است تا با ارائه مدل نوینی برای ساختار بازوی مهرهای، کاستیمدلهای موجود رباتهای پیوسته در تولید و انتقال حرکت برطرف گردد. بازوهای مهرهای، مانند ساختارهای طبیعی، از مهرههای به هم پیوستهای تشکیل شده اند که دارای ویژگیهای ممتازی نظیر قابلیت انطباق با محیط هستند. قوای محرکهروی طول بازو توزیع شده و با تغییر شکل آن، حرکت پیوسته را رقم میزند.در این مقاله، اضافه نمودن یک میله بندی به میانه مهره و بهرهگیری از کابلهای شاخهای برای انتقال قدرت بین محرکه و مهره ها پیشنهاد میشود. نسبت گشتاور موتور به گشتاور اعمالی روی مهره به عنوان نسبت تبدیل معرفی میگردد.طراحی جدید، توانایی ایجاد نسبتهای تبدیل متنوعرا در یک سیکل حرکتی دارد.معادلات دینامیک با روش لاگرانژ به دست آمدهاست. برخورد مهره-مهره و دو میله ای-مهره به عنوان قیود هندسی در طراحی به کار گرفته شده و بازه مجاز پارامترهای هندسی بازوی پیوسته را مشخص میکند. طراحی با شبیه سازیهای صفحه ای آزموده شده است. برای نمایش اثربخشی طراحی پیشنهاد شده، چندین نتیجه شبیه سازی ارائه شده است. مقدار بهینه پارامتر هندسی، برای ثابت نگه داشتن نسبت تبدیل گشتاور محاسبه میشود. در مقایسه با نمونه های گذشته که بطور گسترده ای استفاده میشوند، هدف با ربات پیوسته مهرهای نوین محقق شده است.
ایرج لیرابی، حسین امیرآبادی،
دوره ۱۵، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
روش لایهنشانی دومرحلهای زیرشاخهای از شیوههای ساخت سریع میباشد که در آن لایهای از فلز مذاب بر روی زیرلایه نشانده شده و با انباشته شدن لایهها بر روی هم هندسهی قطعه کامل میشود. نرخ رسوب بالا، ارزان بودن و دامنهی کاربرد وسیع از خصوصیات این روش میباشد. جوشکاری و فرزکاری کفتراشی دو گام پیادهسازی روش لایهنشانی دومرحلهای میباشند. در مرحلهی جوشکاری، فلز توسط خطوط جوش بر روی سطح نشانده میشود و در مرحلهی فرزکاری، لایهی ساخته شده برای دستیابی به سطحی تخت و یکپارچه رویهبرداری میشود. در این مقاله بهینهسازی فرآیند لایهنشانی دومرحلهای برای دستیابی به دو هدف متناقض و ناهمساز مورد توجه قرار گرفته است. این دو هدف متناقض عبارت از کاهش حجم ماشینکاری و افزایش مساحت مهرهی جوش میباشند. بدین منظور، نخست مدلسازی هندسی مهرهی جوش با توجه به اثر همپوشانی خطوط جوش متوالی صورت پذیرفته است. سپس شرایط دستیابی به لایهی شبه-تخت در مرحلهی جوشکاری بررسی شده و مدل مهرهجوش برای کاهش حجم برادهبرداری تعمیم یافته است. سپس بهینهسازی مدل توسط الگوریتم ژنتیک با اعمال قیدهای فرآیندی و حرارتی صورت پذیرفته و نتایج بدست آمده با نتایج تجربی مقایسه گردیده است. در این مقاله با تعریف قید حرارتی، معیاری جدید برای یافتن پاسخ بهینهی مدل دوهدفه ارائه شده است. نتایج بدست آمده نشان میدهد برای سیمجوش ER۷۰S۶ با قطر ۸/۰میلیمتر، پارامترهای بهینه عبارت از سرعت تغذیهی m/min ۶/۸ و سرعت پیشروی m/min۶/۰ میباشند که بدون نقض قید حرارتی، نرخ رسوب mm۳/min ۴۲۲۴ را ممکن میسازند.
فرید وکیلیتهامی، محمدرضا خوشروان، تئودور هنریاسمیت، اکبر رسولیان،
دوره ۲۰، شماره ۵ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده
دیسکهای بینمهرهای از مهمترین بافتهای موجود در بدن بوده و انعطافپذیری لازم را به ستون فقرات به هنگام فعالیتهای روزمره میدهند. با توجه به ساختار لایهای بخش اَنیولِس فایبرُسِس که بخش مرکزی نوکلیِس پالپُسِس را احاطه میکند این احتمال وجود دارد که این بخش از دیسک در برابر بارهای اعمالی، رفتاری ناهمسانگرد از خود نشان دهد. از این رو در پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر ناهمسانگردی نمونههای این بافت در سه جهت محوری، شعاعی و پیرامونی، تحت آزمایش تجربی واهلش از نوع فشاری در شرایط فشار محدودشده قرار گرفتند. به منظور تعیین مقادیر تجربی برای ویژگیهای مکانیکی نفوذپذیری و مدول تجمعی به عنوان ثوابت ماده، منحنیهای حاصل از آزمایشهای تجربی در هر سه جهت با معادله اساسی تئوری دوفازی در واهلش برازش شدند. نتایج بهدستآمده برای هر دو ویژگی نفوذپذیری و مدول تجمعی در سه جهت، به یکدیگر نزدیک بود که از رفتار همسانگرد بافت انیولس فایبرسس در بارگذاری فشاری حکایت دارد.
فرید وکیلیتهامی، محمدرضا خوشروان، تئودور هنریاسمیت، اکبر رسولیان،
دوره ۲۰، شماره ۱۰ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده
یکی از مهمترین و فعالترین بافتهای بدن در زندگی روزانه دیسکهای بین مهرهای هستد که نهتنها نیروهای وارده بر ستون مهره را تحمل میکنند بلکه با فراهمآوردن انعطافپذیری لازم، امکان انجام حرکتهای مختلف را به شخص میدهند. بافت دیسک بین مهرهای بهعنوان یکی از عوامل اصلی تحملکننده نیروهای وارده به بدن در معرض آسیبهای احتمالی بیشتری قرار دارد؛ در نتیجه با توجه به پیشرفتهای روزافزون علوم زیستپزشکی در زمینه ترمیم یا جایگزینی بافتهای آسیبدیده، بررسی رفتار مکانیکی و میزان آسیبهای وارده به آن از اهمیت ویژهای در میان دانشمندان و متخصصان برخوردار است. بدین منظور آزمایشهای تجربی مختلفی صورت میگیرد اما در این میان، اطمینان هر چه بیشتر از فراهمآوردن شرایطی مشابه شرایط واقعی بافت در داخل بدن بهمنظور شبیهسازی دقیقتر رفتار آن در طول آزمایش، امری ضروری بهنظر میرسد. از اینرو هدف پژوهش حاضر، توسعه تحلیلی معادلات ساختاری خزشی براساس بررسی تجربی اثر دما در رفتار خزشی دیسک بین مهرهای بوده است. برای این منظور از آزمایش تجربی خزش فشاری بر روی بافت دیسک بین مهرهای بز بهره گرفته شده است و مقادیر تجربی ویژگیهای مکانیکی نفوذپذیری و مدول تجمعی بهعنوان ثوابت ماده نیز از برازش منحنیهای تجربی حاصل با معادله ساختاری تئوری دوفازی در خزش تعیین شدهاند. تحلیلهای آماری نتایج تجربی بهدستآمده از معناداربودن تأثیرگذاری عامل دما در مقادیر هر دو ثابت ماده و نیز رفتار خزشی بافت دیسک بین مهرهای حکایت دارند بهگونهای که با افزایش دمای نمونهها، مقدار نفوذپذیری افزایش و مدول تجمعی کاهش مییابد (و برعکس).یکی از مهمترین و فعالترین بافتهای بدن در زندگی روزانه دیسکهای بین مهرهای هستد که نهتنها نیروهای وارده بر ستون مهره را تحمل میکنند بلکه با فراهمآوردن انعطافپذیری لازم، امکان انجام حرکتهای مختلف را به شخص میدهند. بافت دیسک بین مهرهای بهعنوان یکی از عوامل اصلی تحملکننده نیروهای وارده به بدن در معرض آسیبهای احتمالی بیشتری قرار دارد؛ در نتیجه با توجه به پیشرفتهای روزافزون علوم زیستپزشکی در زمینه ترمیم یا جایگزینی بافتهای آسیبدیده، بررسی رفتار مکانیکی و میزان آسیبهای وارده به آن از اهمیت ویژهای در میان دانشمندان و متخصصان برخوردار است. بدین منظور آزمایشهای تجربی مختلفی صورت میگیرد اما در این میان، اطمینان هر چه بیشتر از فراهمآوردن شرایطی مشابه شرایط واقعی بافت در داخل بدن بهمنظور شبیهسازی دقیقتر رفتار آن در طول آزمایش، امری ضروری بهنظر میرسد. از اینرو هدف پژوهش حاضر، توسعه تحلیلی معادلات ساختاری خزشی براساس بررسی تجربی اثر دما در رفتار خزشی دیسک بین مهرهای بوده است. برای این منظور از آزمایش تجربی خزش فشاری بر روی بافت دیسک بین مهرهای بز بهره گرفته شده است و مقادیر تجربی ویژگیهای مکانیکی نفوذپذیری و مدول تجمعی بهعنوان ثوابت ماده نیز از برازش منحنیهای تجربی حاصل با معادله ساختاری تئوری دوفازی در خزش تعیین شدهاند. تحلیلهای آماری نتایج تجربی بهدستآمده از معناداربودن تأثیرگذاری عامل دما در مقادیر هر دو ثابت ماده و نیز رفتار خزشی بافت دیسک بین مهرهای حکایت دارند بهگونهای که با افزایش دمای نمونهها، مقدار نفوذپذیری افزایش و مدول تجمعی کاهش مییابد (و برعکس).
حدیث ژرفی، علی مهنانی،
دوره ۲۴، شماره ۱۱ - ( ۸-۱۴۰۳ )
چکیده
در این مقاله مدل اجزاء محدود و متقارن محوری از یک بخش حرکتی از ستون فقرات کمری شامل مهره های L ۴ و L ۵ و دیسک بین آنها به صورت پروالاستیک شبیه سازی و تحلیل گردیده است. این مدل تحت دو بار فشاری مختلف در انتهای مهره L ۴ قرار گرفته و تاثیر بارهای فشاری در توزیع تنشها و تغییرشکلهای این جزء حرکتی تحلیل و مقایسه شده است. نتایج نشان میدهد اگر بار فشاری به این بخش حرکتی اعمال گردد، بیشترین مقادیر جابجایی و تغییرشکل در دیسک میانی رخ میدهد همین موضوع عامل بیماریهای مختلف دیسک از جمله دژنراسیون و فتق دیسک خواهد بود. بررسی ارتباط بارهای مختلف مکانیکی با بیماریهای دیسک بین مهره ای، صرفا با انجام آزمایش بر روی موجودات زنده بسیار مشکل و نتایج آن محدود و منحصر به فرد است. اما با مطالعه مدل اجزا محدود شخصیسازی شده این جزء حرکتی، براساس مشخصات کلینیکی دقیق بیمار، شبیهسازی رفتار بیومکانیکی آن جهت تشخیص شیوه درمان دقیق و مناسب برای هر شخص امکانپذیر خواهد بود