جستجو در مقالات منتشر شده


۵۰ نتیجه برای ناپایداری

قاسم حیدری‌نژاد، نیما غیاثی طبری، پژمان امینی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده

در این تحقیق روش لاگرانژی و بدون شبکه المان گردابه‌ای برای شبیه‌سازی جریان در لایه برشی با تحریک اجباری به کار گرفته شده است. رشد زمانی ناپایداری در لایه‌برشی و سپس تشکیل گردابه‌ها به‌خوبی با این روش پیش‌بینی شده است. همچنین چگونگی رشد گردابه‌ها و فرایند جفت شدن و تأثیر متقابل آنها بر یکدیگر مطالعه شده است. در لایه‌برشی بدون تحریک رشد گردابه‌ها به‌صورت خطی و مطابق با بزرگترین فرکانس ناپایداری انجام می‌شود درحالی‌که با اعمال تحریک خارجی، مدها و فرکانس‌های ناپایداری مختلفی در رشد و دفع گردابه‌ها تأثیر گذار هستند که مهمترین آنها، فرکانس اجباری تحریک است و رشد ناپایداریها دیگر به‌هیچ‌وجه خطی نیست. نتایج نشان می‌دهد که افزایش نسبت سرعت، باعث تسریع ناپایداری می‌شود؛ وجود فرکانس اجباری و تحمیل آن به لایه برشی، از رشد بی‌سازمان لایه جلوگیری کرده و رشد خطی اغتشاشات در لایه‌برشی کمتر دیده می‌شود. نتایج برای طول دامنه‌های مختلف، به‌دست آمده و با نتایج آزمایشگاهی مقایسه شده‌ است.

دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۷-۱۳۸۵ )
چکیده

حوضه‌ آبریز رودخانه‌ زاب‌‌ در جنوب‌ غرب‌ آذربایجان‌ غربی‌ و شمال‌ غرب‌ استان‌ کردستان واقع است و‌ ۳۵۲۷ کیلومترمربع وسعت‌ دارد. رودخانه مذکور در دره‌ تکتونیکی جاری‌ بوده و بخش‌ مرکزی حوضه‌ آن‌ دارای‌ حرکات‌ توده‌ای‌ ‌ مواد، با تکرار زمانی‌ است‌. سالانه زمین‌ لغزش‌ و حرکات توده ای دیگر اتفاق می افتند و باعث آسیب‌هایی‌ به‌ مساکن‌، زمین‌های‌ زراعی‌ و راههای‌ ارتباطی‌ می شوند. در این مقاله تلاش برآن است که بلایای طبیعی مزبور مورد ارزیابی قرار گرفته وتبیین شوند. در نهایت هدف تهیه نقشه بلایا به روش آنبالاگان است. روش تحقیق این مقاله شامل تشخیص و طبقه بندی ناپایداری ها در روی زمین و تبیین علل حدوث آنهاست. مرحله بعدی تهیه نقشه های عامل و بالاخره ترسیم نقشه پهنه بندی خطر ناپایداری های دامنه ای است.

دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۵ )
چکیده

کوهستان های نیمه خشک،به لحاظ حاکمیت شرایط اقلیمی خاص وویژگی های هیدرولوژیگی وتوپوگرافی ،ازمستعدترین مناطق برای وقوع لغزش ها ،بویژه لغزش های دره ای محسوب می شوند .دراین مناطق ،تشکیل آبراهه های عمیق وتغییرآرایش جریان آب ها درطول آنها،از عوامل تحریک کننده اصلی مواد دیواره دره ها،به وقوع لغزش به شمارمی آیند .در طول آبراهه های عمیق منطقه موردمطالعه ،به عنوان یک منطقه کوهستانی نیمه خشک ،لغزش های های متعددی بوقوع پیوسته است .با توجه به نقش این لغزش ها درتغییرویژگی های هیدرولوژیکی دره ها وهمچنین تغییردرمیزان بار رسوبی رودخانه ها وتهدید مساکن روستائی ،نقش عوامل مختلف دروقوع آنها، ازجمله تراکم زهکشی ،اختلاف ارتفاع و ویژگی های سازندهای سطحی ،با استفاده از نقشه های زمین شناسی ،توپوگرافی ،عکس های هوایی ونمونه برداریها وبازدید های میدانی ،مورد بررسی وتحلیل گرفته اند .نتایج این تحلیل های نشان می دهد که میزان گسیختگی ها ولغزش های دره ای ،تابع میزان تراکم زهکشی ،بویژه تراکم آبراهه های عمیق ،تابع تغییرات نسبت های Ds/Dd وهمچنین تابع تغییرات R می باشد .تا ارتفاع معینی از شیب های منطقه وبرروی سازندهای سست ومنفصل، هرچه برمیزان اختلاف ارتفاع افزوده می شود ،احتمال وقوع لغزش های دره ای نیز افزایش می یابد.
بهزاد فرامرزی، محمدرضا انصاری،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده

چکیده- به دلیل کاربرد فراوان جریان¬های دو فازی در صنایع هسته¬ای، نیروگاهی، خطوط انتقال نفت و گاز، تحلیل این نوع جریان¬ها در چند دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در چند سال اخیر مدل¬های مختلفی معرفی شده که به کمک آن¬ها می¬توان جریان¬های دو فازی را با روش¬های عددی تحلیل کرد. پرکاربرد ترین و دقیق ترین این مدل¬ها در پیش بینی رژیم¬های مختلف جریان دو فازی در کانال و محدوده ناپایدار شدن جریان، مدل دو سیالی می باشد. دراین تحقیق به هیپربولیک بودن یا نبودن مدل PFM پرداخته شده و معادلات براساس مدل دو سیالی نوشته می¬شود، هیپربولیک بودن مدل از این نظر مهم است که در صورت هیپربولیک بودن معادلات، مدل خوشرفتار است، در غیر این صورت بدرفتار است و حل عددی در صورت ریز کردن شبکه محاسباتی دچار ناپایداری غیرفیزیکی می¬شود. در این پژوهش همچنین، به کمک مدل PFM حد ناپایداری هیدرودینامیکی در مرز مشترک در جریان دو فاز گاز- مایع محاسبه شده است.
یعقوب طادی، ایمان کریمی پور،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده

در این مطالعه، ناپایداری استاتیکی پولین (PI) یک نانو تیر یک سر درگیر و اثر اندازه تحت اثر نیروی الکترواستاتیک و نیروهای بین مولکولی ( نیروی کازمیر و واندروالس ) با استفاده از تئوری گرادیان کرنش (SGT) مورد مطالعه قرار گرفته است. برای حل معادلات دیفرانسیل حاکم بر سیستم از روش کارآمد تبدیل دیفرانسیل (DTM) و روش عددی استفاده شده است. پارامترهای پایه برای طراحی مهندسی در مقیاس نانو همانند خیز بحرانی انتهای تیر و ولتاژ پولین در این مطالعه محاسبه شده است. با توجه به یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت که نیروهای بین ملکولی ولتاژ پولین را کاهش می دهد و اثر اندازه در مقیاس نانو باعث افزایش پارامترهای کشش می گردد و می توان روش DTM را به عنوان روش کارآمد برای تحلیل سازه های نانویی تیر شکل در مقیاس کمتر از میکرون بکار گرفت.
محمد محسن شاه مردان، محمود نوروزی، امین شهبانی ظهیری،
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده

هدف مطالعه حاضر بررسی آستانه ناپایداری جریان از حالت متقارن به نامتقارن در کانال دارای انبساط تدریجی می باشد. نسبت انبساط ۱:۳ و زوایای انبساط ۳۰، ۴۵، ۶۰ و ۹۰ درجه در نظر گرفته شده است. گسسسته سازی معادلات حاکم با استفاده از روش حجم محدود بر مبنای الگوریتم پیزو روی یک شبکه جابجا شده انجام شده است. بررسی دقت و صحت نتایج حل عددی بر اساس نتایج انبساط ناگهانی صورت گرفته است. در اینجا اثر زاویه انبساط و عدد رینولدز بر ناپایداری جریان در تبدیل گردابه¬ها از حالت متقارن به حالت دو گردابه نامتقارن و سپس سه گردابه، مطالعه و اعداد رینولدز بحرانی اول و دوم استخراج شده است. در هر مورد نمودارهای دو شاخه¬ای مربوط به گردابه¬ها و سرعت روی خط مرکزی کانال ترسیم و اثر ناپایداری بر روی میدان جریان بحث شده است. بر خلاف تحقیقات مشابه پیشین که همگی به مطالعه جریان در کانال¬های دارای انبساط ناگهانی (زاویه ۹۰ درجه) پرداخته¬اند، در پژوهش حاضر ناپایداری جریان در کانال دارای انبساط تدریجی در زوایای مختلف بررسی شده که این امر مهمترین نوآوری آن به شمار می¬آید.¬

دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۱- )
چکیده

در این مقاله تحلیل عملکرد کنترل­کننده PI، فازی PI، و کنترل­کننده موازی فازی + P فازی I برای پایدارسازی فرکانسی لیزرهای هلیوم – نئون با استفاده از ترکیب روش­های متعادل­سازی توان و قفل فرکانس ارائه شده است. لیزر هلیوم – نئون را می­توان یک سیستم ناپایدار دانست که فرکانس خروجی آن از عوامل محیطی تاثیر می­پذیرد. بنابراین پایدارسازی فرکانسی لیزرهای هلیوم – نئون در کاربردهای ابزاردقیق مانند تداخل­سنج­ها و سامانه­های نانومترولوژی اهمیت بسیاری دارد. نتایج شبیه­سازی انجام شده در این پژوهش با استفاده از نرم­افزار MATLAB/SIMULINK-GUI  نشان می­دهد که کنترل­کننده موازی فازی + P فازی I عملکرد بهتری در پایدارسازی فرکانس لیزر و خطای IAE کمتری دارد. همچنین با استفاده از این نوع کنترل­کننده، نوسانات فرکانس لیزر هلیوم – نئون به حدود ۲×۱۰-۱۱ کاهش یافته است.     
مهدی انصاری، محمد گلزار، امیر حسین بهروش،
دوره ۱۳، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده

آموزش آلیاژ حافظه¬دار در تنش ثابت سبب پایدار شدن پاسخ آن می¬شود. چون در کاربردهای مهندسی تنش آلیاژ در حین عملکرد متغییر است، هدف از این پژوهش، بررسی پاسخ آلیاژهای آموزش دیدهدر محدوده¬ای از تنش¬های کاربردی می¬باشد.در این پژوهش، شش نمونه¬ سیم آلیاژ حافظه¬دار به صورت جداگانه در تنش¬های ثابت ۳۰، ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰، ۲۰۰ و ۲۵۰ مگاپاسکال آموزش داده شد. در مرحله بعد کرنش بازیابی هریک از آلیاژها در محدوده تنش صفر تا MPa ۲۵۰ بررسی شد. نتایج نشان داد که آلیاژهای آموزش داده شده در تنش¬های ۳۰، ۱۵۰ و ۲۵۰ مگاپاسکال از خود رفتار حافظه¬دار دوراهه نشان دادند. همچنین کرنش بازیابی آلیاژ در تنش¬های بالاتر ازMPa ۱۰۰ مستقل از تنش آموزش آلیاژ است وبرای عملکرد بهتر باید تنش اعمالی به آلیاژبالاتر ازMPa۱۰۰ باشد. در مورد نمونه¬های آموزش داده شده در تنش¬های ۲۰۰ و ۱۸۰ مگاپاسکال مشاهده شد که آلیاژها رفتار ناپایدار دارند.

دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده

یکی از بلایای طبیعی که هر ساله موجب خسارت‌های زیادی در نواحی خشک و بیابانی جهان از جمله ایران و منطقه یزد می‌شود، بادهای شدید و طوفان‌ها است. به سبب موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی، این منطقه همواره در معرض بادهای شدید و طوفان‌های گرد و خاک قرار دارد. از این جهت شناخت رژیم بادهای شدید و طوفان‌های منطقه یزد به منظور کاهش آثار مخرب این پدیده به‌ویژه در امر تثبیت ماسه‌های روان، ضروری است. این تحقیق با استفاده از داده‌های دید افقی، سرعت و جهت باد، رطوبت نسبی، دما، فشار، ابر و پدیده گرد و خاک ایستگاه‌های سینوپتیک یزد و کرمان، داده‌های جو بالای این ایستگاه‌ها و نقشه‌های سینوپتیک در طی دوره آماری سال‌های ۱۳۶۲ - ۱۳۸۲ انجام شده‌است. نتایج مطالعه نشان می‌دهد که بیش از ۷۷ درصد بادهای شدید منطقه از سمت ۲۵۰ تا ۳۳۰ درجه وزیده و سرعت آن‌ بین ۱۵ - ۲۹ متر بر ثانیه در نوسان است. این بادهای شدید در ساعت‌های بعد از ظهر می‌وزند. وزش بادهای غالب از سمت شمال غرب و غرب است. بیش از ۵۰ درصد از بادهای شدید و طوفان‌های منطقه در ماه‌های اردیبهشت و فروردین رخ می‌دهند. در ابتدای دوره گرم سال و انتقال فصل، ناپایداری های جوی و طوفان های گردوخاک در منطقه افزایش پیدا می‌کند. علت اصلی این پدیده وزش بادهای شدیدی است که به دنبال تغییرات سریع فشار و دمای هوا در این موقع از سال رخ می دهد. عبور یک سامانه کم فشار با جبهه سرد و خشک از سمت غرب - شمال غرب همراه با وجود ناوه در ترازهای ۸۵۰ و ۵۰۰ هکتوپاسکال و ناپایداری‌های محلی، مهمترین علل بروز این بادهای شدید در منطقه است.
حسن مسلمی نائینی، سید جلال هاشمی، غلامحسین لیاقت، مهران محمدی، حامد دیلمی عضدی،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۳ )
چکیده

منحنی حد شکل‌‌دهی نشان‌دهنده مقدار شکل‌پذیری ورق‌های فلزی در حالت‌های مختلف بارگذاری قبل از رسیدن به نقطه گلویی شدن می‌باشد. در این مقاله، بررسی کاربرد معیارهای ناپایداری پلاستیک برای پیش‌بینی گلویی شدن و هم‌چنین منحنی حد شکل‌دهی در فرآیند هیدروفرمینگ لوله مورد بررسی قرار گرفته است. معیارهای ناپایداری پلاستیک مختلف همراه با معیار تسلیم ناهمسانگرد درجه ۲ بارلات بکار گرفته شده و در نسبت کرنش متفاوت، کرنش‌های حدی محاسبه و در مرحله بعد کرنش‌های حدی به تنش‌های حدی تبدیل شده‌اند. یک دستگاه بالج آزاد با قابلیت اعمال تغذیه محوری نیز برای بررسی صحت نتایج تحلیلی ساخته شده است. لوله‌ها تحت مسیرهای بارگذاری مختلفی قرار گرفتند و شرایط کرنشی متفاوت برای بدست آوردن منحنی حد شکل‌دهی ایجاد شد. منحنی‌های حد شکل‌دهی بدست آمده بوسیله معیارهای ناپایداری پلاستیک با نتایج تجربی مقایسه شد. نتایج نشان داد که معیار ناپایداری سویفت برای لوله‌ها بهترین پیش‌بینی را برای منحنی حد شکل‌دهی در فرآیند هیدروفرمینگ لوله دارد.

دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۴۰۳ )
چکیده

اهداف: رشد جمعیت شهرهای بزرگ ایران و عدم توجه به اصول‌مدیریتی در برنامه‌ریزی شهری در سال‌های اخیر مسایل زیادی را برای شهروندان و برنامه‌ریزان بوجود آورده است که شهرها را به سمت ناپایداری سوق می‌دهند. تهران به‌عنوان پایتخت ایران با مشکلات شهری فراوان مواجه است و این عوامل، ادامه حیات این شهر را با چالش‌های جدی مواجه خواهد‌ساخت. شناسایی شاخص‌های پایداری توسط مقاله‌های بسیاری ارزیابی شده‌اند ولیکن به شاخص‌های ناپایداری که به چالش‌های ناپایداری در برنامه‌ریزی شهری دامن می‌زنند کم‌تر توجه شده‌است؛ درهمین‌راستا هدف تحقیق حاضر شناسایی چالش‌های ناپایداری در برنامه‌ریزی شهری کلانشهر تهران می‌باشد.

روش ها: این پژوهش با روش بازخوانی شاخص‌های مرتبط با پایداری شهری به ارزیابی شاخص‌های ناپایداری در برنامه‌ریزی شهری از دیدگاه واقعی پرداخته‌است.

یافته‌ها: یافته‌ها نشان می‌دهند عمده شاخص‌های ناپایدار برنامه‌ریزی شهری در سه شاخص اقتصادی، اجتماعی و محیط‌زیستی خلاصه شده‌اند. در شاخص اقتصادی مولفه‌های ناپایدار در برنامه‌ریزی شامل عدم قطعیت در سیاست‌های اقتصادی، قیمت مسکن، مسکن غیراستاندارد، درآمد، اشتغال، بیکاری، هزینه زندگی و زنان سرپرست خانوار؛ در شاخص محیط‌زیستی شامل تغیییرات آب‌وهوایی، جزیره گرمایی، سیل، مدیریت حمل‌ونقل، امنیت انرژی، آلودگی صوتی‌وهوا، ترافیک شهری، کیفیت و کمیت آب، کیفیت دفع زباله، زیرساخت سبز شهری، محیط‌زیست به‌عنوان مساله تجملی و تغییر رویکرد به محیط‌زیست با تغییر افراد؛ و در شاخص اجتماعی شامل تعامل اجتماعی، دسترسی به امکانات‌وخدمات، آسیب‌های اجتماعی، احساس هویت و تعلق‌خاطر، روابط همسایگی، تفکیک اجتماعی، مشارکت مردم در امور شهر و امنیت‌ورفاه می‌باشند.

نتیجه‌گیری: برای حفظ پایداری برنامه‌ریزی شهری، اجرای سیستم اطلاعات زمین‌شهری و اعمال گزینه‌های توسعه فعال برای کلانشهر تهران توصیه می‌شوند.
 

دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده

در ایران، رژیم بارش بیشتر از‏نوع زمستانی است و بارش های تابستانی، اندک و به صورت اتفاقی رخ می دهند، در این پژوهش، بارش های ایجاد‏کننده سیل در استان خراسان رضوی را- که در تاریخ ۲۴/۶/۸۸ اتفاق افتاد و در شهر درگز و دیگر شهرهای استان سیلاب به وجود آورد- بررسی کرده ایم. برای شناسایی این رگبار مخرب، داده های بارندگی ایستگاهای همدید و اقلیم شناسی را در روز یادشده استفاده کرده ایم؛ بعد از تعیین مقدار بارندگی، ویژگی های ترمودینامیک رگبار مورد نظر را با استفاده از داده های رادیوسوند و نمودار اسکیوتی ایستگاه مشهد تحلیل کرده ایم؛ در‏نهایت، با استفاده از داده های جو بالا- که از مرکز ملی پیش بینی محیطی و مرکز ملی مطالعات تحقیقات جوی ایالات متحده گرفته شده- تحلیل همدید جهت پدیده مورد نظر را انجام داده ایم. بدین منظور، نقشه های فشار تراز پانصد هکتو پاسکال و همچنین نقشه های فشار تراز دریا برای دو روز قبل از رگباری و روز رگباری را به صورت شش ساعته ترسیم کردیم. تحلیل همدیدی نقشه ها بیانگر آن است که سامانه ایجاد‏کنندۀ این رگبار در اثر حرکت رو به شمال و شرق پرفشار آزور، و عقب نشینی شاخه جنوبی آن در اثر عمیق شدن ناوه کم فشار قطبی ایجاد شده و نیز اندرکنش با کم فشار گنگ ، ناپایداری و رگبار را ایجاد کرده است.
موسی رضائی، رضا جهانگیری،
دوره ۱۴، شماره ۱۳ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده

در این مقاله ناپایداری استاتیکی/دینامیکی و ارتعاشات غیرخطی صفحات مدرج تابعی با بستر الاستیک، در معرض نیروهای هارمونیک درون-صفحه‌ای مطالعه شده است. بر اساس تئوری کلاسیک صفحات و با بکارگیری تئوری تغییرشکل‌های بزرگ وُن-‌کارمن و اصل همیلتون، معادلات دیفرانسیل جزئی و غیرخطی حاکم بر صفحه استخراج گردیده است. با در نظر گرفتن شش شکل مود ارتعاشی و با اعمال روش گالرکین، معادلات غیرخطی حاکم به معادلات دیفرانسیل غیرخطی ماتیو تبدیل شده است. با استخراج نواحی ناپایدار دینامیکی، نشان داده شد که با افزایش پارامترهای بستر الاستیک، فرکانس طبیعی و نیروی بحرانی کمانش افزایش می‌یابد و ناپایداری دینامیکی در فرکانس‌های تحریک بالاتر رخ می‌دهد. سپس با بکارگیری روش اغتشاشات، معادلات پاسخ فرکانسی سیستم در شرایط پایا استخراج گردید و آنالیز تشدید پارامتریک سیستم صورت گرفت و شرایط وجود و عدم وجود جواب‌های غیربدیهی (تشدید) ماندگار بررسی و تحلیل شد و نشان داده شد که تغییرات پارامترهای مساله، تاثیرات متفاوتی بر پاسخ غیر‌خطی صفحه می‌گذارند. در این راستا، با ارائه نتایج عددی تاثیر پارامترهای مختلف مساله، شامل: فرکانس تحریک، دامنه نیروی تحریک، پارامترهای سفتی بستر الاستیک و پارامتر میرائی بر رفتاردینامیکی غیرخطی صفحه مطالعه گردید و نشان داده شد که حضور بستر الاستیک، تاثیر عمده‌ای بر منحنی‌های مشخصه تشدید صفحه می‌گذارد.
سعید کلانتری، محمد فدایی،
دوره ۱۴، شماره ۱۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده

در این مقاله، یک روش تحلیلی برای بررسی کمانش خطی سازه‌های تقویت شده با شبکه منظم متساوی الاضلاع ارائه شده است. پوسته مشبک تحت بار محوری قرار دارد. شرط مرزی پوسته در دو طرف، تکیه‌گاه ساده می‌باشد. معادلات تعادل سازه با استفاده از تئوری کلاسیک پوسته‌ها و شبکه منظم بر مبنای یک روش معادل سازی جدید ارائه شده است. ماتریس سفتی کل پوسته، از جمع ماتریس سفتی پوسته و ماتریس سفتی تقویت کننده‌ها با نسبت حجمی‌ها مشخص، استخراج می‌گردد. در این تحلیل، با استفاده از روش انرژی، معادلات تعادل پوسته مشبک با استفاده از فرضیات تئوری پوسته فلوگه بدست آمده است. برای حل مسئله، از روش تحلیلی ناویر استفاده شده است. به منظور اعتبار سنجی و صحه‌گذاری بر نتایج، از یک مدل سه بعدی المان محدودِ ایجاد شده در نرم‌افزار انسیس استفاده شده است. نتایج حاکی از دقت بالای روش حاضر در قیاس با دیگر روش‌ها است. در پایان، تاثیر هر یک از پارامترهای هندسی بر روی بار بحرانی کمانش استوانه مشبک بررسی شده است. روش حاضر می‌تواند به عنوان یک مدل دقیق و پایدار، توسط طراحان و مهندسان مورد استفاده قرار گیرد که منجر به بالا رفتن کیفیت طراحی آنها خواهد شد.
محمد حسین پور، سیدمحمدحسین سیدکاشی، سپیده شاهی،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده

در این مقاله، اثر معیار‌های تسلیم پیشرفته BBC۲۰۰۳، Yld۲۰۰۴ و BBC۲۰۰۸با قانون سخت‌شوندگی سوئیفت بر اساس مدل‌های مارسینیاک-کوزینسکی، گلویی پخشی سوئیفت و گلویی موضعی هیل در محاسبه‌ی کرنش‌های حدی بررسی شده‌است. این مدل‌ها برای ارزیابی قابلیت پیش‌بینی شکل‌پذیری در ورق‌های فلزی اورتوتروپیک AA۲۰۹۰-T۳ و AA۶۱۱۱-T۴ به‌کار برده شده. ‌علاوه بر این، اثر PLC بر شکل‌پذیری ورق آلومینیومی AA۵۱۸۲-O نیز بررسی شده‌است. حساسیت مدل مارسینیاک-کوزینسکی نسبت به ضریب ناهمگنی اولیه بررسی و تأثیر این پارامتر در پیش‌بینی نمودار حد شکل‌دهی نشان داده شده‌است. مطالعه اثر توان معیار‌های تسلیم فوق بر شکل‌پذیری، نشان می‌دهد توان‌های بالاتر که برای مواد با ساختار اتمی FCC پیشنهاد شده، حد شکل‌پذیری بالاتری را نسبت به توان‌های پایین‌تر که برای مواد BCC پیشنهاد شده‌است، دارند. همچنین تأثیر پارامترهای مؤثر ماده از قبیل توان کرنش‌سختی و ناهمسانگردی در ورق مورد مطالعه قرار گرفته و نشان داده شده که افزایش توان کرنش‌سختی باعث بهبود شکل‌پذیری و اثر PLC و افزایش ضریب ناهمسانگردی، موجب کاهش شکل‌پذیری ورق می‌شوند. همچنین پیش‌بینی کرنش‌های حدی آلیاژ AA۶۱۱۱-T۴ توسط معیار تسلیم Yld۲۰۰۴در سمت راست منحنی با مدل مارسینیاک-کوزینسکی و در سمت چپ با مدل گلویی موضعی هیل، تطابق بهتری با نتایج تجربی را نشان می‌دهد.

دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده

کمانش انتقالی جان حالتی از ناپایداری است که در تیرهای تحت بار متمرکز با بال فشاری مهار شده و بال کششی بدون مهاربندی مشاهده می‌شود. مطالعات قبلی و نتایج آزمایشها کمانش انتقالی جان را ناشی از کمانش موضعی جان در زیر ناحیه بارگذاری و ناپایداری کلی در طول بال کششی تیر می‌دانند. در این مقاله مطالعه جامع و دقیق روی رفتار و مکانیسم رخداد این ناپایداری و همچنین ارزیابی ظرفیت باربری تیر تحت کمانش انتقالی جان با استفاده از آزمایش صورت گرفته و در نتیجه آن یک مدل ساده که اصلاح کننده مدل قبلی است پیشنهاد شده است. همچنین آزمایشها برای بررسی اثر ابعاد بال کششی بر ظرفیت تیر صورت گرفته و طبق نتایج آن می‌توان این ناپایداری را صرفنظر از اثرات موضعی پلاستیک در زیر محل بارگذاری، در قلمرو ارتجاعی در نظر گرفت. از طرفی در این تحقیق مشخص شد که وجود بال کششی عامل افزاینده بار ظرفیت تیر است ولی برای مقادیر عرض کم بال کششی و یا مقاطع بدون بال کششی نیز ظرفیت باربری قابل ملاحظه ای در برابر کمانش انتقالی جان مشاهده شد. همچنین نتایج تخمینی مدل پیشنهادی در ظرفیت کمانش انتقالی جان برای تیرها تطابق خوبی با نتایج آزمایش دارد.
ایمان کریمی پور، احمد رضا کریمی پور، یعقوب طادی بنی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده

در دهه اخیر مدل کردن ناپایداری سازه‌های نانویی علاقه‌مندان زیادی را درزمینه نانو مکانیک و مکاترونیک به خود جلب کرده است. سوئیچ‌های نانو مکانیکی اساس ساخت و طراحی سیستم‌های میکرو الکترومکانیکی مانند نانو عملگرها هستند. یک نوع معمول سیستم‌های میکرو الکترومکانیکی نانو تیرهای دو سر درگیر بوده که در آینه‌های میکرو استفاده می‌شود. در مقیاس نانو کاهش فاصله بین دو الکترود باعث ایجاد تعامل مولکولی نیروی واندروالس می‌شود که باید در طراحی و ساخت سیستم‌های نانو موردتوجه قرار گیرد. در این مقاله نظریه گرادیان کرنش برای پیش‌بینی ناپایداری ولتاژ کششی وابسته به‌اندازه نانو تیرها که شامل زیرمجموعه‌ای از سیستم‌های الکترومکانیکی هستند بکار برده می‌شود . نظریه کرنش غیرخطی ون کارمن برای به دست آوردن معادله حاکم غیرخطی بر تیر استفاده شده و نیز اثر نیروی واندروالس در معادلات حاکم در نظر گرفته‌شده است. روش تحلیلی پریشیدگی هوموتوپی برای حل معادلات غیرخطی سیستم بکار برده شد و اثر نیروی جاذبه بین‌مولکولی واندروالس و اثر وابستگی به‌اندازه و نیز اهمیت اثر توام وجود این دو پارامتر روی عملکرد ناپایداری سیستم، ازجمله خیز میانی ماکزیمم و ولتاژ ناپایداری موردبحث قرارگرفته است. بر اساس یافته‌های این تحقیق می‌توان نتیجه گرفت که نیروی بین‌مولکولی واندروالس ولتاژ ناپایداری را کاهش می‌دهد و پارامتر اثر اندازه در مقیاس‌های نانو منجر به افزایش پارامترهای ناپایداری ازجمله ولتاژ ناپایداری می‌گردد .همچنین روش پریشیدگی هوموتوپی می‌تواند به‌عنوان یک روش کارآمد برای تحلیل سازه‌های نانویی در مقیاس کمتر از میکرون مورداستفاده قرار گیرد.
سحر جعفری، محمدرضا انصاری، نیما سام‌خانیانی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

در مطالعۀ حاضر، به بررسی مدل‌های زاویۀ تماس در پیش بینی رفتار قطره پس از برخورد به سطح جامد پرداخته و با هم مقایسه می‌شوند. دوفاز غیرقابل تراکم، مخلوط نشدنی و سیال‌ها نیوتنی فرض شده اند. برای شبیه‌سازی فصل مشترک بین دوفاز از روش حجم سیال تابع رنگ (CF_VOF) در نرم‌افزار متن باز اپن فوم استفاده شده است. مدل‌های مختلف زاویۀ تماسی همچون: مدل تانر و مدل یوکویی در این نرم افزار پیاده و با مدل‌های موجود در آن همچون: مدل زاویه تماس استاتیکی و دینامیکی مقایسه شده‌است. این مطالعه نشان می‌دهد مدل زاویۀ تماس استاتیکی با وجود سادگی بهترین مدل برای پیش بینی رفتار قطره در محدودۀ وسیعی از شرایط مختلف برخورد قطره به سطح جامد است. نشان داده شده ویسکوزیتۀ سیال در تعیین نوع الگوی برخورد قطره تاثیرگذار است و با افزایش ویسکوزیتهً سیال انرژی بیشتری برای برخاست دوباره قطره از سطح لازم است. همچنین ناپایداری کلوین- هلمهولتز ناشی از اختلاف سرعت بین دو فاز قطره و هوا، بعنوان عاملی در تغییر شکل فصل مشترک بوده و با ایجاد طول موج‌هایی روی سطح مشترک در شبیه‌سازی‌ها دیده شده است.
حمید معین فرد، بهنام معتکف ایمانی، مرتضی داودی، امین رحیم زاده،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

مدل‌سازی دینامیکی تیرها تحت تاثیر نیروهای آیرودینامیکی در بسیاری از شاخه‌های مهندسی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله روش جدیدی برای مدل‌سازی حوزه‌ی زمان تیرهای یکسرگیردار با خواص هندسی و فیزیکی متغیر در طول تیر، تحت تحریک جریان باد ارائه می‌شود. در ابتدا با استفاده از اصل همیلتون و با فرض تئوری اویلر-برنولی معادله دیفرانسیل با مشتق جزئی حرکت تیرِ با مقطع متغیر استخراج می‌گردد. در ادامه از یک روش عددی تفاضل محدود برای تعیین فرکانس‌های طبیعی و شکل مود‌های تیر با مقطع متغیر استفاده شده است. در قدم بعدی با استفاده از روش گلرکین و بر پایه شکل مودهای استخراج شده در مرحله قبل، معادله دیفرانسیل با مشتقات جزئی حرکت تیر، تبدیل به معادله دیفرانسیلی معمولی با ترم‌های غیر خطی تحریک می‌گردد. نیروهای آیرودینامیکی با استفاده از نرم افزار کد باز XFOIL مدل‌سازی شده‌اند. تیر مورد بررسی دارای مشخصات منطبق بر پره توربین بادی ۱۰۰ کیلوواتی است که هم اکنون در پژوهشکده هواخورشید دانشگاه فردوسی مشهد در مرحله ساخت و راه‌اندازی است. نتایج شبیه‌سازی مشخص می‌نماید که در نظر گرفتن یک شکل مود در روش گلرکین برای تخمین پاسخ دینامیکی تیر، جوابهای قابل قبولی خواهد داشت. همچنین مشاهده شد که سرعت ناپایداری با میرایی مودال تیر نسبت مستقیم دارد و به گونه‌ای است که سرعت ناپایداری در تیرهای با میرایی بالاتر، بیشتر از سرعت ناپایداری در تیرهای با میرایی پایین‌تر است. نتایج حاصل از این مطالعه می‌توانند به خوبی در طراحی بهینه تیرهای با خواص هندسی و فیزیکی متغیر مورد استفاده قرار بگیرند.
محمود نوروزی، محمدرضا شوقی،
دوره ۱۵، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده

در این تحقیق، ناپایداری انگشتی لزج، در جابجایی مخلوط پذیر سیال غیر نیوتنی در یک محیط متخلخل ناهمسان گرد مورد مطالعه قرار گرفته است. تأثیرات ناهمسان گردی‌های تانسورهای نفوذپذیری و پراکندگی و نیز تأثیر پارامترهای رئولوژیکی حاکم بر مدل کاریو- یاسودا و تفاوت آن با حالت نیوتنی، در حالت‌های متفاوتی از ناپایداری انگشتی مورد بررسی قرارگرفته‌اند. در شبیه‌سازی غیرخطی، با استفاده از روش طیفی و تبدیلات هارتلی به بررسی ویژگی‌های ناپایداری انگشتی در یک محیط متخلخل ناهمسان گرد پرداخته‌ شده است. در این پژوهش سه نوع جریان بررسی و مطالعه شده‌اند؛ در حالت اول، هر دو سیال جابجا کننده و جابجا شده، نیوتنی هستند و در دو حالت بعدی یک از سیالات جابجا کننده یا جابجا شده نیوتنی و دیگری غیر نیوتنی می‌باشد. همچنین، پارامتر‌های مشخص‌کننده رشد و گسترش ناپایداری انگشتی شامل طول اختلاط، بازده جاروبی و کانتورهای غلظت در حالت‌های متنوعی از جابجایی سیالات نیوتنی و غیر نیوتنی مورد ارزیابی و مقایسه قرارگرفته‌اند. در هر سه نوع جابجایی، با افزایش نفوذپذیری در جهت جریان نسبت به جهت عمود بر جریان، از شدت رشد ناپایداری‌ها کاسته شده و جریان پایدارتری به دست می‌آید درحالی‌که با افزایش پراکندگی محیط متخلخل در جهت جریان نسبت به جهت عمود بر آن، جریان ناپایدار تر شده و ناپایداری‌ها با شدت بیشتری رشد می‌کنند. در جابجایی سیال نیوتنی توسط سیال غیر نیوتنی، با افزایش شاخص توانی و نیز کاهش عدد دبورا، جریانی پایدارتر می شود، درحالی‌که در جابجایی سیال غیر نیوتنی توسط سیال نیوتنی، عکس حالت قبل اتفاق می‌افتد.

صفحه ۱ از ۳    
اولین
قبلی
۱