جستجو در مقالات منتشر شده


۲۳ نتیجه برای نیروگاه


دوره ۶، شماره ۱ - ( ۹- )
چکیده

یکی از ابزارهای کنترل ولتاژ در شبکه های قدرت، رگولاتور پیشرفته کنترل ولتاژ شین فشار قوی نیروگاه است. با استفاده از این رگولاتور، پایداری ولتاژ را می توان بهبود بخشید. در این مقاله روش تنظیم پارامترهای این رگولاتور به منظور بهبود پایداری ولتاژ مطالعه شده است. الگوریتم پیشنهادی بر روی دو شبکه آزمون، یکی ۲۲ شین و دیگری ۱۱۸ شین IEEE، آزمایش شده است.

دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده

با توجه به اهمیت محیط زیست و با توجه به کمبودها در زمینه روش های تحلیلی برای سیاست گذاری¬های زیست محیطی، در این مطالعه به برآورد قیمت های سایه ای آلاینده های هوا در نیروگاه های کشور پرداخته شده و محاسبه قیمت های سایه ای با استفاده از روش تابع مسافت نهاده انجام گرفته است. متوسط قیمت سایه ای آلاینده های اکسیدهای نیتروژن و اکسیدهای گوگرد به ترتیب برابر با ۹/۱۴۹۹۰ و ۳/۱۷۶۸۷ ریال به ازاء هر یک کیلوگرم آلاینده اکسیدهای نیتروژن و اکسیدهای گوگرد منتشرشده به محیط زیست به دست آمد. قیمت سایه ای آلاینده ها در این مطالعه، بیش از آنچه توسط سازمان حفاظت محیط زیست و بانک جهانی ارائه شده، می باشد. لذا پیشنهاد می شود که خسارت اخذ شده بر اساس قیمت سایه ای آلاینده ها تعیین گردد تا خسارت با میزان زیان وارده تطابق داشته باشد.
سید مصطفی حسینعلی پور، عبدالله مهرپناهی، کامران مبینی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده

بازتوانی به اضافه کردن واحد(های) توربین گاز به سیکل بخار و استفاده از حرارت گازهای خروجی آنها به منظور بالا بردن راندمان سیکل ایجاد شده، گفته می¬شود. روشهای بازتوانی به دو دسته کلی تقسیم می¬شوند. متداول¬ترین روش بازتوانی، بازتوانی کامل است و جهت بازسازی نیروگاههایی که تقریبا در انتهای عمر مفید کاریشان هستند بکار می¬رود. در چنین حالتی مقادیر هزینه¬های سرمایه¬گذاری اولیه نسبت به حالت احداث سیکل ترکیبی با خصوصیات مشابه به شکل مطلوبی کاهش خواهد یافت. توابع هدف، تابعهای قیمت واحد برق تولیدی نیروگاه و راندمان اگزرژی واحد می¬باشند. این توابع بر اساس متغیرهای مستقل مهم موجود در بویلر بازیاب حرارت، توربینهای بخار و توربین گاز و با توجه به تغییرات دبی سوخت تزریق به داکت برنر مورد بررسی قرار می¬گیرد. در نهایت با توجه به توابع هدف معرفی شده سعی در بدست آوردن بهینه ترین خصوصیات فنی - اقتصادی سیکل بازتوانی نیروگاه بعثت توسط روش بهینه سازی الگوریتم ژنتیک در دو سناریوی بهینه سازی یک¬هدفه و دوهدفه خواهد شد.
هادی جعفری، علی بهبهانی نیا، امین انگارنویس،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۱ )
چکیده

در یک نیروگاه سیکل ترکیبی که فقط با هدف تولید توان ساخته می شود، بیش از نیمی از انرژی ورودی تلف می گردد. این مقدار اتلاف انرژی می تواند از طریق سیستم های چند محصولی به کارگرفته شود. در این پژوهش نقاط دارای پتانسیل بازیافت حرارت در یک نیروگاه سیکل ترکیبی سه فشاره مورد بررسی قرار گرفت و مقدار حرارت اتلافی قابل بازیافت تعیین گردید. در گام بعدی به منظور استفاده از پتانسیل های حرارتی تغییراتی در سیکل داده شد. پس از انجام مدلسازی، سیستم ترکیبی مورد ارزیابی ترمودینامیکی و اگزرژتیکی قرار گرفت و سپس با استفاده از روش TRR و تحلیل ترمواکونومیک قیمت محصولات تولیدی مشخص گردید. در انتها، با استفاده از یک الگوی جدید، یک تابع دوهدفه- که شامل هزینه ی توان و حرارت تولیدی میباشد- برای سیستم مورد نظر تعریف گردیده و پس از بهینه سازی به وسیله روش الگوریتم ژنتیک، نتایج حاصل در یک نمودار پرتو نمایش داده شده است. نمودار پرتوی حاصل این امکان را فراهم خواهد آورد که با توجه به قیمت برق و حرارت در هر منطقه، نقطه بهینه عملکردی نیروگاه تعیین گردد.
جاماسب پیرکندی، مجید قاسمی،
دوره ۱۳، شماره ۱۵ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

هدف این تحقیق تحلیل ترمواکونومیکی یک سیکل هیبرید پیل سوختی اکسید جامد و میکروتوربین گاز جهت کاربرد در یک نیروگاه تولید همزمان مقیاس کوچک می باشد. با توجه به این که پیل سوختی منبع اصلی تولید توان در سیستم های هیبریدی است، در این تحقیق برای دست یابی به نتایج دقیق تر محاسبات کامل الکتروشیمیایی، حرارتی و ترمودینامیکی در پیل سوختی انجام شده و بر خلاف بیشتر تحقیقات انجام شده دمای پیل ثابت فرض نشده است. بررسی عملکرد سیستم هیبریدی نشان می دهد که افزایش فشار کاری سیستم و نسبت هوا به سوخت ورودی به آن به دلیل کاهش دمای پیل و در نتیجه دمای گازهای ورودی به توربین، سبب افت راندمان الکتریکی و همچنین افزایش قیمت برق تولیدی در آن می گردد. نتایج دیگر این تحقیق نشان می دهد که با در نظر گرفتن عمر اقتصادی سیستم، استفاده از این نوع سیستم های هیبریدی در مقایسه با یک میکروتوربین گازی از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه بوده و قیمت برق تولیدی آن کمتر می باشد.
وحید مهرنیا، رامین حقیقی‌ خوشخو،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۳ )
چکیده

مزرعه خورشیدی قسمتی از نیروگاه خورشیدی است که وظیفه مبادله حرارت از خورشید به یک سیال را بر عهده دارد. تناسب اندازه مزرعه خورشیدی با دیگر تجهیزات نیروگاه یکی از عوامل مهم در قیمت تمام شده‌ی برق تولیدی می‌باشد. در این مقاله اندازه بهینه اقتصادی مزرعه خورشیدی تلفیق شده با یک سیکل ترکیبی تعیین گردیده است. بعلاوه الگوریتمی برای شبیه‌سازی عملکرد کلکتور خورشیدی سهموی خطی ارائه شده است. چهار مزرعه خورشیدی با اندازه‌های مختلف ولی مشخصات یکسان در بلوک قدرت در نظر گرفته شده اند. عملکرد حرارتی هر مزرعه در شرایط نامی و شرایط بار جزئی مطالعه شده است. مزرعه خورشیدی و سیکل ترکیبی با کد نویسی در نرم‌افزار EES شبیه سازی شده‌اند. با توجه به اطلاعات هواشناسی ساعتی، تولید انرژی الکتریکی برای یک سال محاسبه گشته است. هزینه تمام شده تولید برق برای هر واحد محاسبه گردیده و سرانجام مزرعه‌ای که کمترین هزینه تولید برق را نتیجه می‌دهد بعنوان مزرعه با اندازه بهینه انتخاب شده است. با توجه به آنالیز اقتصادی انجام شده، اندازه بهینه اقتصادی مزرعه در نیروگاه‌های خورشیدی ترکیبی-تلفیقی تابعی از موقعیت نیروگاه، توان درخواستی HRSG، و قیود بلوک قدرت و مزرعه خورشیدی می‌باشد.
شهرام درخشان، محمد باقری، احسان عبداله نژاد،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۳ )
چکیده

در مطالعه پیش¬رو میکرو توربین آبی پلتونی با ابعاد بسیارکوچک مورد بررسی قرار گرفته است. این میکرو توربین برای توان ۱۵ کیلو وات طراحی و ساخته شد و در استان خراسان رضوی مورد بهره¬برداری قرار گرفت. برای تحلیل و بررسی کارایی و تاثیر پارامتر¬های فیزیکی و هندسی، جریان عبوری از توربین با استفاده از نرم¬افزار تجاری Ansys CFX ۱۳ شبیه¬سازی و نتایج حاصل از شبیه¬سازی در نقطه کاری با نتایج تجربی مقایسه و اعتبار سنجی گردید. با توجه به پیچیدگی شبیه¬سازی، حجم زیاد محاسبات و همچنین متناوب بودن، به¬جای شبیه¬سازی کل توربین قسمتی از آن که شامل تعدادی از بشقابک¬ها می¬باشد، شبیه¬سازی شد. جریان به صورت سه بعدی و گذرا شبیه¬سازی شده و مدل توربولاتی SST به¬کار رفته است. برای مدل¬کردن جریان دو فاز از مدل همگن سطح آزاد استاندارد استفاده شده است.در قسمت نتایج اثر مقدار دور بر روی بازده مورد بررسی قرار گرفت.همچنین تاثیر پارامترهای فیزیکی: دبی¬، ارتفاع و پارامترهای هندسی: فاصله نازل تا محور بشقابک¬ها، تعداد بشقابک با حفظ قطر گام و اندازه بشقابک، تعداد بشقابک با حفظ قطر گام و تغییر اندازه بشقابک و تعداد بشقابک با تغییر قطر گام و حفظ اندازه بشقابک بر روی عمل¬کرد، برای میکرو توربین مورد نظر بررسی گردید.
وحید خلیل زاده باویل، جواد محمودی مهر،
دوره ۱۵، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

مطالعه حاضر به بهینه‌سازی عملکرد روزانه یک نیروگاه خورشیدی مجهز به سیستم ذخیرهسازی گرما می‌پردازد. مدل‌سازی از طریق حل مجموعه معادلات غیر خطی حاکم صورت پذیرفته و از طریق مقایسه با تحقیقات پیشین اعتبارسنجی می‌گردد. "حداکثر مدت زمان تولید" و "حداکثر سود حاصله" توابع هدف بهینه‌سازی را تشکیل می‌دهند که ابتدا به‌صورت مجزا (دو مسئله تک‌هدفه) و سپس به‌صورت همزمان (یک ‌مسئله چند‌هدفه) در نظر گرفته می‌شوند. الگوریتم ژنتیک به عنوان ابزار بهینه‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. نتایج مربوط به تابع هدف اول (حداکثر زمان تولید) نشان دهنده افزایش ۷ ساعته در مدت زمان تولید روزانه، در اثر به کارگیری سیستم ذخیره‌سازی گرما می‌باشد. این امر از طریق ذخیره‌سازی انرژی در زمان‌های با سطح بالای تابش‌ خورشیدی و استفاده از انرژی ذخیره شده برای تولید الکتریسیته در زمان‌های بدون تابش و یا با تابش‌ ناکافی محقق شده است. نتایج مربوط به تابع هدف دوم (حداکثر سود حاصله) بیان‌گر افزایش ۵/۱۳% در سود حاصله، در اثر به کارگیری سیستم ذخیره-سازی گرما می‌باشد. این بهبود، از طریق ذخیره‌سازی انرژی گرمایی در زمان‏های با ارزش پایین‏ الکتریسیته و استفاده از آن برای حداکثر تولید در زمان‌های با ارزش بالای الکتریسیته حاصل شده است. در‌نهایت، در بهینه سازی چند هدفه، با ایجاد یک توازن مناسب بین توابع هدف ذکر شده، به طور همزمان، افزایش ۵ ساعته در زمان تولید و افزایش ۱/۸ % در سود، حاصل شده است.
شاهد تقیان دهاقانی، حسین احمدی کیا،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

برج‌های خنک‌کن تر ظرفیت خنک‌کاری بالایی دارند. با این حال استفاده از برج‌های خنک‌کن تر به دلیل مصرف آب بالای آن‌ها، در مناطق خشک و دچار بحران کم‌آبی معضلاتی را ایجاد می‌کند. در این پژوهش تبدیل برج خنک‌کن تر واحد ۵ نیروگاه اسلام‌آباد اصفهان به برج دوگانه با چیدمان آب سری- هوا موازی بین دو قسمت تر و خشک، جهت کاهش مصرف آب بررسی گردیده است. برج خنک‌کن دوگانه با چیدمان پیشنهادی حداقل تغییرات را در دیگر اجزای نیروگاه موجب می‌شود و هزینه‌ی ساخت آن اندک است. برای برج‌های تر و دوگانه دو سیستم متفاوت کنترل دبی هوا بررسی شده است. در سیستم اول دبی هوا از طریق تعیین تعداد فن در حال کار و در سیستم دوم دبی هوا به صورت بهینه با استفاده از فن‌هایی با فن‌آوری بالا کنترل می‌شود. نتایج نشان دادند که سیستم کنترل بهینه‌ی دبی هوا به دلیل مصرف آب کمتر، توان مصرفی کمتر فن‌ها و جلوگیری از نوسان‌های ناگهانی دبی هوا و در نتیجه نرخ مصرف آب، نسبت به سیستم دیگر مناسب‌تر است. برای سنجش اعتبار نتایج شبیه‌سازی برج تر و مبدل‌های هوا-خنک، به ترتیب از داده‌های واقعی نیروگاه و نتایج نرم‌افزار HTFS استفاده گردید. با توجه به نتایج، میزان صرفه‌جویی سالانه در مصرف آب توسط تبدیل برج خنک‌کن تر به برج خنک‌کن دوگانه، در صورت استفاده از سیستم تعیین تعداد فن در حال کار و سیستم بهینه‌ی کنترل دبی هوا به ترتیب حدود ۳۴۳۸۳۰ و ۳۴۸۷۱۸ متر مکعب به دست آمد.
میلاد مرادی، علی چائی بخش لنگرودی، امین رمضانی،
دوره ۱۶، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده

در این تحقیق، استفاده از ماشین بردار پشتیبان SVM)) به منظور آشکارسازی زودهنگام عیب افزایش سطح مخزن راه‌انداز در شرایط تغییر بار یک بویلر یک گذر نوع بنسون ارائه شده است. افزایش سطح مخزن راه‌اندازی به دلیل به هم خوردن شرایط حرارتی بویلر بخصوص هنگام کاهش توان کاری واحد بخار رخ می‌دهد. برای این منظور، ابتدا عوامل موثر در افزایش سطح مخزن راه‌انداز با توجه به داده‌های تجربی بدست آمده از یک واحد نیروگاهی شناسایی شده، سپس با انتخاب ویژگی مناسب ابعاد ورودی کاهش یافته است. نتایج تجربی نشان می‌دهد که تغییر دمای دیواره‌ها می تواند به عنوان بهترین شاخصه افت کیفیت بخار در نظر گرفته شود. با مقایسه ویژگی‌های استخراجی در شرایط سالم و ناسالم، مدل مناسبی از خطا با استفاده از ماشین بردار پشتیبان با تابع پایه شعاعی (RBF) به عنوان هسته آن، تهیه شده است. عملکرد سیستم آشکارساز خطا بر اساس داده‌های وقوع دو عیب مشابه در دو بازه زمانی متفاوت از یک واحد بخار نیروگاه بخار بررسی شده است. نتایج حاصل، دقت و قابلیت روش پیشنهادی برای کشف زودهنگام شرایط کارکرد ناسالم در وضعیت تغییر بار واحد را نشان می‌دهد. مزیت روش پیشنهادی، ممانعت از ایجاد آلارم‌های کاذب در بویلرهای نیروگاهی در شرایط تغییر بار است.
مرتضی منشی زاده، احمد طاهرشمسی، حسن رحیم زاده، حامد سرکرده،
دوره ۱۷، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده

در مطالعه حاضر، دینامیک گرداب‌‌های با سطح آزاد و میزان هوای ورودی به آبگیر در اثر گرداب‌های با هسته هوا در یک آبگیر افقی، به روش آزمایشگاهی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج ارائه‌شده عبارت‌اند از نحوه ارتباط بین مرتبه گرداب با پارامترهای هیدرولیکی آبگیر، الگوی کلی جابجایی هسته گرداب بر روی سطح آب و ارتباط آن با مرتبه گرداب، مدت‌زمان لازم برای تشکیل کامل هسته هوا و در نهایت برآورد نرخ هوای ورودی به آّبگیر در شرایط تشکیل گرداب با هسته هوا می‌باشد. همچنین با تعریف شاخص عدد آبگیر، بین مرتبه گرداب و عدد آبگیر ارتباط کمی برقرار گردید و نشان داده شد که با افزایش عدد آبگیر، از ناپایداری مکانی گرداب‌های با سطح آزاد کاسته می‌شود، به‌گونه‌ای که برای اعداد آبگیر بزرگ‌تر از ۱، جابجایی هسته گرداب بر روی سطح آب به ناحیه‌ای به شعاع حداکثر دو برابر قطر آبگیر محدود می‌گردد. در ادامه، بین مدت‌زمان لازم برای شکل‌گیری هسته کامل هوا و عدد آبگیر نیز ارتباط برقرار گردید و نشان داده شد که با افزایش این عدد، زمان لازم برای تشکیل هسته کامل هوا به‌صورت نمایی کاهش می‌یابد. در همین راستا رابطه‌ای برای تخمین سرعت رشد هسته هوا بر حسب عدد آبگیر پیشنهاد گردید و به‌جهت صحت‌سنجی، با نتایج تحقیقات پیشین مقایسه شد. در بخش پایانی این تحقیق نیز به بررسی نحوه ارتباط بین نرخ هوای ورودی به آبگیر و عدد آبگیر پرداخته شد و سپس رابطه‌ای‌ برای تخمین نرخ هوای ورودی بر حسب عدد فرود آبگیر پیشنهاد ‌و با نتایج تحقیقات قبلی مقایسه گردید.
حسن نصیری سلوکلو، نوشین بیگدلی،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

در این مقاله به طراحی کنترل پیش‌بین تابعی مبتنی بر توابع لاگر برای ردیابی تغییرات بار راکتور آب سبک تحت فشار (PWR) موجود در نیروگاه‌های هسته‌ای پرداخته شده است. از آنجا که علیرغم کارآیی بسیار خوب کنترل‌کننده‌های پیش‌بین در صنعت، پیاده‌سازی آنها برای سیستم‌های مرتبه بالای مقید، حجم محاسبات بالایی می‌طلبد، در این مقاله، طراحی کنترل پیش‌بین با حجم محاسبات نسبتا پایین مورد نظر قرار گرفت. لذا، ابتدا مرتبه مدل PWR با استفاده از روش برش متعادل، کاهش داده شد. سپس، با توجه به حجم محاسبات نسبتا پایین و کارآیی بالای کنترل‌کننده پیش‌بین تابعی، به طراحی کنترل‌کننده پیش‌بین تابعی مبتنی بر توابع لاگر پرداخته شده است. بدین منظور، با کمینه‌سازی انتگرال مربع خطا، پارامتر مقیاس‌بندی چندجمله‌ای لاگر تعیین شده است. سپس به علت وجود محدودیت‌های مکانیکی، قیدهایی روی فرمان کنترلی و تغییرات فرمان کنترلی در نظر گرفته شده و برای حل مساله کنترل پیش‌بین مقید و طراحی فرمان کنترلی، از روش برنامه‌ریزی مربعی استفاده شده است. همچنین به منظور نشان دادن کارایی روش پیشنهادی، پاسخ سیستم در حضور اغتشاش بررسی شده است. نشان داده شده که با استفاده از کنترل پیش‌بین تابعی بر روی مدل مرتبه کاهشی، علاوه بر کاهش حجم محاسبات، کنترل توان هسته و ردیابی تغییرات بار در حضور اغتشاش خارجی به خوبی انجام شده است.
مصطفی باغشیخی، حسین صیادی،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده

تولید توان و مصرف برق یکی از شاخص‌های پیشرفت صنعتی هر کشور محسوب می‌شود. در ایران بخش اعظم تولید برق با استفاده از نیروگاه‌های حرارتی بخار صورت می‌پذیرد. تنظیم بهینه پارامترهای مختلف در این نیروگاه‌ها منجر به کارآیی بهینه عملکرد این واحدها شده و بیشترین سود را برای صاحبان آن‌ها به همراه خواهد داشت. یکی از فاکتورهایی که بر میزان مصرف سوخت و تولید برق واحدهای تولید توان بخار تاثیرگذار است، دبی زیرکش‌های آب تغذیه می‌باشد. هدف از پژوهش حاضر بهینه‌سازی عملکرد واحد نیروگاهی با تنظیم بهینه زیرکش‌های آب تغذیه نیروگاه می‌باشد. از طرفی بهینه‌سازی در سیستم‌های انرژی پیچیده نظیر نیروگاه به‌خاطر مدل‌های ریاضی سنگین حاکم بر مساله، به روش‌های مرسوم ریاضی امری زمانگیر می‌باشد. در این پژوهش پس از تحلیل انرژی و اگزرژی یک نیروگاه بخار ۱۰۰۰ مگاواتی، با استفاده از یکی از روش‌های محاسبات نرم به نام الگوریتم ژنتیک، به تنظیم دبی زیرکش‌های مختلف نیروگاه به منظور استحصال بیشترین سود پرداخته می‌شود. الگوریتم مورد استفاده در این پژوهش، سود نیروگاه را در کارکرد بار ۶۰%، ۸۰% و ۱۰۰% بار طراحی، به ترتیب ۲۲۴۲۰۸۰، ۲۵۷۵۳۶۰ و ۱۲۲۳۸۴۰ دلار در سال نسبت به حالت طراحی فعلی نیروگاه افزایش می‌دهد.
مهران عبدالعلی پورعدل، شهرام خلیل آریا، صمد جعفر مدار،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۵-۱۳۹۷ )
چکیده

استفاده از انرژی‌های نو از جمله انرژی زمین گرمایی به سرعت در جهان در حال گسترش می‌باشد، منطقه سبلان در ایران پتانسیل بسیار خوبی برای تولید توان از منابع انرژی زمین گرمایی را دارا می‌باشد. در این مقاله یک چرخه‌ی ترکیبی تولید توان جدید (چرخه ترکیبی تبخیر آنی با چرخه دی‌اکسید کربن فوق بحرانی و رانکین آلی) با توجه به دو چاه با دما و فشار متفاوت برای منابع زمین گرمایی سبلان پیشنهاد شده است. برای چرخه رانکین آلی چهار سیال عامل مناسب در نظر گرفته شده و سپس چرخه ترکیبی پیشنهادی مورد تحلیل انرژی و اگزرژی قرار می‌گیرد. در این مطالعه برای مبدل‌های چرخه‌ی دی‌اکسید کربن یک روش برای پیدا کردن محل نقطه تنگش پیشنهاد شده و در انتها چرخه پیشنهادی نسبت به فشار جداسازها، دمای اواپراتور دوم و نسبت فشار چرخه دی‌اکسید‌کربن مورد بهینهسازی قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهد که سیال ان-‌بوتان مناسبترین سیال برای چرخه رانکین می‌باشد، که در حالت بهینه برای چرخه پیشنهادی توان خالص ۱۹۹۳۴ کیلووات، بازده انرژی %۱۷,۰۵ و بازده اگزرژی %۶۵.۳۸ محاسبه شده است. طبق نتایج تحلیل اگزرژی توربین فشار پایین زمین گرمایی دارای بیشترین تخریب اگزرژی می‌باشد. نتایج نشان می‌دهد که برای چرخه‌ی پیشنهادی در این مقاله توان خالص تولیدی %۱۵.۲۹، بازده حرارتی %۱۷.۰۶ و بازده اگزرژی %۱۸.۳۵ نسبت به مطالعات قبلی بهبود یافته اند.
صادق خواجه‌پور، مهران عامری،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده

در این پژوهش اثر استفاده از دو میدان خورشیدی در یک نیروگاه حرارتی خورشیدی فرسنل مورد ارزیابی قرار گرفت. متوسط قیمت گاز طبیعی در دهه اخیر، ۳/۵دلار به‌ازای هر میلیون بی‌تی‌یو بوده است. در ابتدا با توجه به پیچیدگی‌های نیروگاه خورشیدی، دو روش برای بهینه‌سازی مساحت میدان‌های خورشیدی معرفی شد. سپس برای ارزیابی بیشتر نیروگاه خورشیدی با دو میدان خورشیدی مجزا، این نیروگاه برای دو قیمت گاز طبیعی ۳/۵ و ۹دلار به‌ازای هر میلیون بی‌تی‌یو بررسی شد. بررسی‌ها نشان داد که استفاده از دو میدان خورشیدی مجزا برای تولید بخار مافوق گرم توربین فشار بالا و فشار پایین نسبت به استفاده از یک میدان خورشیدی باعث کاهش هزینه برق تولیدی می‌شود. اگر چه هر میدان خورشیدی باید مقادیر انرژی متفاوتی را تولید کند و مساحت مربوط به هر یک از میدان‌ها متفاوت است، اما اندازه ضریب مساحت میدان برای هر دو میدان خورشیدی یکسان بود.

مهران عبدالعلی‌پورعدل، شهرام خلیل‌آریا، صمد جعفرمدار،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده

در شمال غرب ایران در منطقه سبلان دو چاه با شرایط دمایی و فشاری متفاوت مورد بهره‌برداری قرار گرفته است. با توجه به مشخصات ترمودینامیک چاه‌ها، چرخه‌ ترکیبی جدید (چرخه ترکیبی تبخیر آنی با چرخه دی‌اکسید کربن گذر بحرانی و کالینا۱۱) برای زمین‌گرمایی سبلان پیشنهاد شده است. در چرخه‌های کالینا ۱۱ و گذر بحرانی دی‌اکسید کربن داخل مبدل‌های حرارتی که سیال در حال افزایش دما است شیب تغییر دمایی متفاوتی دارد، بنابراین یک روش جدید برای پیداکردن محل نقطه تنگش و سایر مشخصات ترمودینامیک مبدل پیشنهاد شده است. تاثیر نسبت به فشار بالای کالینا، غلظت آمونیاک، نسبت فشار چرخه گذر بحرانی دی‌اکسید کربن، اختلاف دمای نقاط تنگش و فشار جداسازها روی بازده حرارتی و اگزرژی چرخه ترکیبی پیشنهادی مورد مطالعه قرار گرفت، سپس چرخه‌ ترکیبی پیشنهادی مورد بهینه‌سازی ترمودینامیک با استفاده از نرم‌افزار ای‌ای‌اس (حل معادلات مهندسی) قرار گرفت. براساس شرایط عملکرد بهینه، توان خالص چرخه ترکیبی ۲۰۰۴۶کیلووات، بازده حرارتی ۱۷/۱۵%، تخریب اگزرژی ۸۲۵۹کیلووات و بازده اگزرژی ۶۵/۷۴% محاسبه شده است. مشخص شده که برای چرخه‌ پیشنهادی در این مقاله توان خالص تولیدی ۱۷/۵۵%، بازده حرارتی ۱۷/۵۵% و بازده اگزرژی برای چرخه ترکیبی ۲۰/۰۴% نسبت به چرخه‌های پیشنهادی قبلی ارتقا یافته است.


زهرا جوادی، مهدی میانسری، بهرام قربانی،
دوره ۱۹، شماره ۱۲ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده

با توجه به بحران آب و انرژی، بهبود راندمان سیستم‌های حرارتی و بازیافت حرارت به همراه استفاده از فرآیند شیرین‌سازی آب، در سال‌های اخیر توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است. بدین منظور فرآیند آب‌شیرین‌کن حرارتی و کلکتورهای خورشیدی در نیروگاه‌های بخار مورد استفاده قرار گرفتند. در این مطالعه یک ساختار یکپارچه تولید هم‌زمان آب شیرین و توان با استفاده از ترکیب سیستم کلکتورهای خورشیدی، نیروگاه بخار تولید توان، سیکل ORC و سیکل آب‌شیرین‌کن چند اثره حرارتی توسعه داده شده است. این ساختار یکپارچه قابلیت تولید آب شیرین به میزان kg/s۷۶۲/۶، توان ۱۰۴/۱مگاوات درسیکل رانکین و ۳۰۶/۷مگاوات در نیروگاه بخار را دارد. در این ساختار یکپارچه به ترتیب بازده نیروگاه بخار ۳۷/۲۴% و بازده اگزرژی کل ۷۸/۵۴% است. آنالیز اگزرژی ساختار یکپارچه نشان می‌دهد که بیشترین تخریب اگزرژی به ترتیب در کلکتورهای خورشیدی به میزان ۴۵/۲% و مبدل‌های حرارتی به میزان ۳۷/۲۷% رخ می‌دهد. با توجه به آنالیز اقتصادی، ساختار یکپارچه توسعه داده شده به ترتیب دارای زمان بازگشت سرمایه ۳/۸۳۸سال و قیمت تمام شده محصول$/kWh  ۰/۰۳۲۵ است. به علاوه با استفاده از آنالیز حساسیت تأثیر پارامترهای مختلف روی عملکرد ساختار یکپارچه مورد بررسی قرار گرفت.

مهران عبدالعلی‌پورعدل، شهرام خلیل‌آریا، فرزاد محمدخانی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده

در این بررسی یک چرخه ترکیبی جدید (شامل تبخیر آنی دو مرحله‌ای، چرخه‌ی کالینا و مبدل غشای پروتونی) از چاه‌های زمین گرمایی سبلان برای تولید همزمان توان و هیدروژن پیشنهاد شده و مورد تحلیل انرژی و اگزرژی قرار گرفته است. در ادامه اثر پارامترهای مهم از جمله فشار جداساز اول و دوم تبخیر آنی، حداقل اختلاف دمای نقطه تنگش، فشار بالای چرخه کالینا، فوق گرم کردن سیال زمین گرمایی، نسبت توان مصرف شده برای تولید هیدروژن و دمای محیط بر مقدار هیدروژن تولیدی، توان خالص تولیدی، بازده حرارتی و اگزرژی چرخه ترکیبی پیشنهادی مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهند که برای حالت مورد بررسی در چرخه ترکیبی پیشنهادی هیدروژن تولیدی ۱۵۳۶کیلوگرم بر ساعت، توان خالص ۱۲/۸۳مگاوات، بازده انرژی ۱۱/۳۹% و بازده اگزرژی ۴۳/۶۴% به دست آمده است. همچنین نتایج نشان می‌دهند که افزایش فشار جداسازها در افزایش تولید هیدروژن بی‌تاثیر بوده در حالی که با افزایش فشارجداساز اول و افزایش فشار جداساز دوم تا فشار بهینه، بازده حرارتی و اگزرژی افزایش می‌یابند. با افزایش دمای الکترولایزر غشای پروتونی، دبی هیدروژن تولیدی افزایش پیدا کرده و باعث می‌شود ضمن ثابت‌ماندن کار خالص چرخه، بازده حرارتی و اگزرژی افزایش یابند، همچنین در یک نقطه بهینه برای فشار بالای کالینا، بیشترین مقدار هیدروژن تولیدی به دست آمده است. در این بررسی بیشترین مقدار تخریب اگزرژی به ترتیب برای الکترولایزر غشای پروتونی، اواپراتور و کندانسور ۲ حاصل شد.

زهرا کرمی‌مهر، عطااله ربیعی،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده

عملکرد سیکل‌های تولید قدرت و حوادث مربوط به آنها از موضوعات اساسی حوزه ایمنی نیروگاه‌ها به شمار می‌رود. در صورتی که به هر دلیلی این حوادث به‌درستی مدیریت نشود عواقب آن جبران‌ناپذیر خواهد بود. در این میان نقش عملکرد اپراتور می‌تواند یکی از تاثیرگذارترین فاکتورها در زمان وقوع حوادث باشد. در این پژوهش عملکرد اپراتور در حادثه شکست خط لوله اصلی بخار متصل به توربین به همراه فقدان کامل آب تغذیه برای نیروگاه تولید توان بوشهر مورد ارزیابی قرار گرفته است. در ابتدا داده‌ها در حالت پایا و گذرا با گزارش نهایی آنالیز ایمنی نیروگاه بوشهر به عنوان یک مرجع قابل اعتماد صحت‌سنجی شده که نتایج به دست آمده نشان از تطابق مناسب و منطقی در شرایط زمانی دارد. در ادامه نقش عملکرد اپراتور به‌منظور کنترل پارامترهای ترموهیدرولیکی اعم از دما و فشار مورد ارزیابی قرار گرفته است. در نهایت نیز با انجام آنالیز حساسیت روی عملکرد اپراتور در حادثه شکست خط لوله اصلی بخار به همراه فقدان کامل آب تغذیه، حداکثر زمان احتمالی برای دخالت اپراتور برای مهار حادثه ۷۶دقیقه برآورد شده است.


دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده

استان خراسان جنوبی از مناطق کمتر توسعه‌یافته ایران است. انتقال حامل‌های انرژی به این استان به دلیل فاصله زیاد با مرکز کشور و قرارگیری در انتهای شبکه‌های انتقال انرژی ناپایدار و پر هزینه است. با در نظر گرفتن این موارد خراسان جنوبی از مناطق‌ مطلوب جهت استفاده از فناوری‌های انرژی‌ تجدیدپذیر شناخته می‌شود. انرژی خورشیدی در میان انرژی‌های نو با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی استان از اولویت بالاتری برخوردار است. بدین منظور در این تحقیق مکان‌های بهینه برای استقرار نیروگاه فتوولتائیک در سطح شهرستان بیرجند شناسایی می‌شود. در گام نخست مجموعه‌ای از عوامل و معیارهای مؤثر در فرایند مکان‌گزینی نیروگاه فتوولتائیک شناسایی و تدوین شد. نواحی نامناسب از سطح شهرستان پس از آماده‌سازی و پردازش داده‌های جغرافیایی و نقشه‌ها حذف شد. این بخش با استفاده از مدل منطقی بولین انجام پذیرفت. دیگر اراضی براساس معیارهای فنی، اقتصادی- اجتماعی و زیست‌محیطی با به ‌کارگیری توابع مختلف عضویت فازی ارزش‌گذاری و نقشه‌های فازی تولید شد. جهت شناسایی مکان‌های مناسب برای تأسیسات فتوولتائیک متصل به شبکه، نقشه‌های فازی توسط عملگر فازی گاما تلفیق شدند، سپس پیکسل‌های نقشه نهایی با توجه به ارزش فازی در پنج گروه طبقه‌بندی شد. نتایج نشان داد که %۵/۰ از اراضی شهرستان بیرجند برای استقرار نیروگاه‌های فتوولتائیک بهینه است

صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱