جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای نیروی شکل‌دهی

حسین قاسمی، بهزاد سلطانی،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده

شکل‌دهی نموی تک نقطه‌ای یک فرآیند شکل‌دهی ورق است که قابلیت انعطاف‌پذیری بالاتری نسبت به دیگر روش‌های شکل‌دهی دارد. در این روش نیازی به ساخت قالب برای فرآیند نیست و می‌توان با استفاده از یک ابزار ساده و ماشین CNC، شکل‌دهی را به اشکال گوناگون انجام داد. در این مقاله، تاثیر برخی پارامترها بر نیرو و دقت ابعادی و توزیع ضخامت در فرآیند شکل‌دهی نموی تک‌نقطه‌ای بررسی شده است. این پارامترها شامل سرعت پیشروی، چرخش ابزار، گام عمودی، استراتژی حرکت ابزار و روانکار می‌باشد. ابتدا، با طراحی و ساخت ابزار و ورق¬گیر و بستن آن بر روی دینامومتر، آماده‌سازی فرایند بر روی دستگاه فرز CNC انجام گردید. سپس آزمایش‌ها بر روی ورق از جنس آلومینیوم (Al-۱۲۰۰) با ایجاد یک هرم ناقص انجام شد و پس از اندازه‌گیری نیرو در جهات مختلف، تاثیر پارامترها بر نیروی شکل‌دهی بررسی شد. همچنین نمونه‌های شکل‌دهی شده با دستگاه CMM اندازه گیری و با هم مقایسه شدند. نتایج حاصل از آزمایش‌ها نشان می‌دهد که افزایش سرعت پیشروی ابزار، نیروی عمودی را کاهش می‌دهد و با افزایش سرعت چرخش، نیروی افقی کاهش‌ می‌یابد. استفاده از روانکار، در بهبود فرآیند تاثیرگذار است.
مهدی وحدتی، رمضانعلی مهدوی نژاد، سعید امینی، امیر عبدالله، کارن ابری نیا،
دوره ۱۴، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده

مکانیزم فرآیند شکل‌دهی تدریجی بر اساس تغییرشکل پلاستیکی و موضعی ورق فلزی، می‌باشد. در این فرآیند، ورق فلزی با استفاده از ابزار سَرنیمکروی واقع بر روی اسپیندل ماشین فرز CNC و مطابق مسیر تعریف شده، شکل‌دهی خواهد شد. مطالعه‌ی رفتار نیروی اِعمالی به ابزار شکل‌دهی، به عنوان یکی از مهمترین موضوعات تحقیقاتی در این فرآیند می‌باشد. افزایش اندازه‌ی گام عمودی ابزار، قطر ابزار، زاویه‌ی دیواره و ضخامت ورق به همراه کاربرد ورق‌های فلزی و آلیاژی سبک وزن با استحکام بالا، منجر به افزایش نیروی اِعمالی به ابزار شکل‌دهی، خواهد شد. در این مقاله، روند طراحی، ساخت و تست ابزار شکل‌دهی مرتعش به منظور توسعه‌ی فرآیند "شکل‌دهی تدریجی ورق فلزی به کمک ارتعاش اولتراسونیک"، ارائه شده است. نتایج حاصل از تحلیل مودال و آنالیز تجربی فرکانس طبیعی ابزار مرتعش، مویّد ظهور مود طولی ارتعاش و وقوع پدیده-ی رزونانس در ابزار شکل‌دهی، می‌باشد. در ادامه، تأثیر اِعمال ارتعاش اولتراسونیک بر مولفه‌ی عمودی نیروی شکل‌دهی و پدیده برگشت فنری، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. نتایج تجربی حاصل از آزمون شیار مستقیم بر روی ورق فلزی Al ۱۰۵۰-O، نشان داد که انتقال و اِعمال ارتعاش اولتراسونیک به ابزار شکل‌دهی در مقایسه با فرآیند متداول شکل‌دهی تدریجی، موجب کاهش میانگین نیروی اِعمالی به محور ابزار شکل‌دهی و کاهش میزان برگشت فنری نمونه شکل‌دهی شده، خواهد شد.
عباس پاک، حامد دیلمی عضدی، مهدی محمودی،
دوره ۱۴، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده

فرآیند شکل‌دهی افزایشی یکی از روش‌های شکل‌دهی است که به دلیل عدم نیاز به قالب خاص برای تولید قطعات با تعداد کم و نمونه‌سازی سریع مورد توجه قرار گرفته و تلاش‌های زیادی برای بهبود آن انجام‌ شده ‏است. یکی از روش‌های نوین بهبود فرآیندهای شکل‌دهی استفاده از نوسانات مافوق صوت (آلتراسونیک) است. هدف از این مقاله بررسی اثر اعمال نوسان‌ آلتراسونیک به ابزار در فرآیند شکل‌دهی افزایشی است. برای این منظور ابتدا روابط تحلیلی نیرو در حالت معمولی اصلاح و استخراج شده سپس روابط تحلیلی نیروی شکل‌دهی با اعمال نوسانات آلتراسونیک بدست آمده ‏است. سپس با طراحی، ساخت و اتصال کلگی شکل‌دهی افزایشی به کمک آلتراسونیک به دستگاه فرز CNC اثر نوسانات آلتراسونیک در فرآیند شکل‌دهی افزایشی بررسی شده است. بر اساس نتایج بدست آمده از روابط تحلیلی و مقایسه با نتایج عملی می‌توان تخمینی مناسب از تغییرات نیروی شکل‌دهی در فرآیند شکل‌دهی‌افزایشی معمولی و با اعمال نوسانات آلتراسونیک ارائه نمود. همچنین بر اساس نتایج آزمون‌های انجام شده نیروی شکل‌دهی با اعمال نوسانات آلتراسونیک در مقایسه با نیروی شکل‌دهی بدون آلتراسونیک بین ۳۳ تا ۶۳,۵ درصد بستگی به شرایط آزمون کاهش یافته است.
محمدعلی رسولی، ابوذر طاهری زاده، محمود فرزین، امیر عبداله، محمدرضا نیرومند،
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

فرایند شکل‌دهی چرخشی لوله که گونه‌ای از فرایندهای شکل‌دهی چرخشی است، یکی از روشهای ساخت لوله‌های مدور بدون درز در صنایع پیشرفته می‌باشد. در این فرایند موادی که به زیر غلتک وارد می‌شوند باید در جهت محوری به صورت اکسترود شده جریان پیدا کنند. ماهیت اصلی فرایند، موضعی بودن ناحیه تغییر شکل و مقید بودن این ناحیه به ابزار و مواد اطراف آن است. لذا این فرایند پتانسیل بالایی برای شکل‌گیری و توسعه عیوب به دلیل جریانهای ناخواسته دارد. انتخاب نامناسب پارامترهای فرایند موجب شکل‌گیری و توسعه عیوب هندسی و ابعادی در قطعه می‌گردد. در این تحقیق بر اساس اصول طراحی آزمایش، چگونگی تاثیر پارامترهای فرایند بر شکل‌گیری و توسعه عیوب و ارتباط آن با جریان مواد و نیروهای فرایند در شکل‌دهی آلیاژهای آلومینیم آنیل شده ۶۰۶۱ بررسی شدند. نتایج آزمون‌های تجربی نشان می‌دهد با استفاده از نسبت کاهش ضخامت و میزان پیشروی در دور بهینه می‌توان از توسعه عیوب هندسی و ابعادی جلوگیری کرد. همچنین ارزیابی نحوه تغییرات نیروهای اندازه‌گیری شده نسبت به نیروهای محاسبه شده با استفاده از روابط معیار نشان می‌دهد که میزان انحراف نیروهای اندازه‌گیری شده نسبت به نیروهای محاسبه شده با استفاده از روابط معیار ناشی از جریان ناخواسته مواد است که عامل اصلی توسعه عیوب هندسی و ابعادی و تغییر ماهیت فرایند نیز می‌باشد.
علی عبدالهی‌طاهری، سعید گلابی،
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده

در سال‌های اخیر، کاربردهای صنعتی ورق‌های کامپوزیتی به‌دلیل خواص فوق‌العاده متفاوت مانند استحکام بالا، چگالی کم و مقاومت به خوردگی خوب در مقایسه با ورق‌های تک‌لایه به‌طور فزاینده‌ای گسترش یافته است. به همین دلیل در این مقاله فلنج‌کاری ورق سوراخ‌دار کامپوزیتی بررسی شده است. در پژوهش حاضر، پارامترهای موثر بر شکل‌دهی ورق سوراخ‌دار دولایه جوش انفجاری آلومینیوم- مس مورد بررسی تجربی و عددی قرار گرفته‌اند. همچنین به‌منظور اعتبارسنجی شبیه‌سازی عددی فرآیند شکل‌دهی از نتایج تجربی کمک گرفته شده است. در ابتدا به‌منظور درک ماهیت یقه‌دهی ورق سوراخ‌دار، تاثیر قطر سوراخ و ترتیب چینش لایه‌ها بر دقت ابعادی، توزیع ضخامت و نیرو مورد بررسی قرار گرفتند و سپس تاثیر فلنج‌کاری و یقه‌دهی با استفاده از دو روش با هم مقایسه شدند. نتایج حاصل نشان می‌دهند که با کاهش قطر سوراخ اولیه ورق، نیرو بیشینه عمودی متوسط به میزان ۹% افزایش می‌یابد و همچنین کمینه ضخامت کاهش و موقعیتش به سمت مرکز ورق متمایل می‌شود. چینش آلومینیوم- مس نیز به‌دلیل خاصیت محافظتی لایه مس در حالت کششی، ۷% کاهش نیروی متوسط و ۴% افزایش کمینه ضخامت، نسبت به مس- آلومینیوم را تجربه می‌کند. همچنین روش چندمرحله‌ای به‌دلیل جریان مواد بهتر نسبت به روش تک‌مرحله‌ای افزایش ۶درصدی کمینه ضخامت را ایجاد می‌کند.


صفحه ۱ از ۱