۳۹ نتیجه برای پالس
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۱- )
چکیده
در این مقاله توزیع مکانی ـ زمانی جریانها و میدانهای الکترومغناطیسی یک سیمولاتور پالس الکترومغناطیسی محاسبه می گردد. سیمولاتور مورد مطالعه از نوع ابعاد بزرگ بوده و از آن برای بررسی اثر پالسهای الکترومغناطیسی گذرا بر روی ساختارهای بزرگ مانند اتومبیل، هواپیما، موشک و … استفاده می شود. این سیمولاتور از سه خط انتقال صفحه ای تشکیل شده است. برای شبیه سازی سیمولاتور نخست هر کدام از صفحات بکمک شبکه ای از سیمهای نازک مدل می گردند. سپس معادلات انتگرالی از نوع الکتریکی در حوزه زمان با کمک روش ممان حل شده و توزیع زمانی ـ مکانی جریانهای روی ساختار و میدانهای الکترومغناطیسی درون و اطراف سیمولاتور در هر نقطه و زمان دلخواه محاسبه می گردند. از نتایج بدست آمده می توان ابعاد ناحیه ای درون سیمولاتور که پالس الکترومغناطیسی در آنجا بصورت صفحه ای منتشر می شود، را تعیین نمود. جهت اطمینان، نتایج محاسبه شده با نتایج حاصله از اندازه گیری مقایسه و صحت مدل و روش ارایه شده نیز تایید شده است.
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱۰- )
چکیده
در شبکه ماهواره ملی که روش دسترسی SCPC-DAMA برای آن در نظر گرفته شده، تعداد زیادی کاربر بهطور همزمان از کانال مخابراتی استفاده میکنند. بنابر این مسأله تداخل بین کانالهای مجاور از اهمیت بسیاری برخوردار است. بهمنظور کاهش پهنای باند و تداخل بین سمبلها، پالسهای داده بهصورت RRC شکلدهی میشوند. تغییرات دامنهای که در این پالسها وجود دارد، موجب تغییرات شدیدی در پوش سیگنال حامل مدوله شده و باعث ایجاد نوسانهایی در توان و اشباع تقویتکنندههای قدرت و ایجاد مؤلفههای ناخواسته بر اثر حضور مشخصه غیرخطی میشود. در این مقاله با ارائه و پیادهسازی روشی بهمنظور حداقل کردن تغییرات دامنه پالسهای فوق و با استفاده از مدولاسیون OQPSK، توان مورد نیاز سیگنال حامل به میزان dB٢ کاهش داده شد. نتایج شبیهسازی و آزمونهای سختافزاری در محیط آزمایشگاهی بهخوبی با یکدیگر سازگاری داشته و صحت روش فوق را تأیید میکند.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۴- )
چکیده
در رادار های پالسی، استفاده از تکنیک فشرده سازی پالس موجب افزایش قدرت تفکیک پذیری اهداف می شود. این تکنیک با استفاده از مدولاسیون فاز یا فرکانس سیگنال ارسالی در فرستنده و استفاده از فیلتر منطبق شده با سیگنال ارسالی در گیرنده، پیاده سازی می شود. کد اپرمان یکی از کدهای استفاده شده در تکنیک فشرده سازی پالس با فازهای چندگانه است. این کد پس از فشرده سازی، دارای گلبرگ های کناری با سطح بالا می باشد، که بیانگر نامناسب بودن این کد برای کاربرد های راداری است. این مقاله به بررسی و مقایسه تاثیر توابع وزن دهی پنجره ای مانند همینگ، هنینگ و ناتالوین بر روی کد اپرمان می پردازد، و نشان می دهد که استفاده از توابع وزن دهی پنجره ای موجب کاهش چشمگیرگلبرگ های کناری و هشدار اشتباه و افزایش قابلیت تشخیص هدف در این کد شده است، هر چند که به مقدار ناچیزی قدرت تفکیک پذیری را کاهش می دهد
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
در این مطالعه آثار ترکیبی اندرکنش خاک-سازه و زلزلههای نزدیک گسل بر پاسخ ارتجاعی سازههای یک درجهآزادی سیستم خاک-سازه تحت اثر پالسهای ناشی از جهتگیری پیشرونده انتشار شکست به عنوان نمایندهی خصوصیات سینماتیکی زلزلههای حوزهی نزدیک گسل، بررسی شده است. نحوهی تغییرات مقاومت تقاضای ارتجاعی سازه بر حسب محدودهی وسیعی از پارامترهای بیبعد که معرف آثار اندرکنش خاک- سازه و نزدیک گسل است، ارائه میشود. برای ارزیابی آثار خاک بر پاسخ ارتجاعی سازهها در اثر زلزلههای نزدیک گسل، پاسخ سازهی مستقر بر بستر صلب نیز براورد شده و با نتایج سازهی مستقر بر بستر خاک مقایسه میشود.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
در این مقاله نتایج حاصل از مطالعات آماری انجام شده بر روی نسبت تغییر مکان غیر الاستیک سازه های در معرض زلزله های حوزه نزدیک پالسگونه ارائه شده است. این تحقیق از آنرو مورد اهمیت است که، می توان از نتایج آن برای ارزیابی تغییر مکان غیر الاستیک نیاز برای سازه هایی که سختی و مقاومت جانبی مشخصی دارند و در معرض زلزله های حوزه نزدیک قرار دارند، مورد استفاده قرار بگیرد. نسبت تغییر مکان غیر الاستیک از پاسخ سیستمهای یکدرجه آزادی که دارای ۶ سطح از ضریب کاهش مقاومت هستند و در معرض ۶۱ رکورد حوزه نزدیک پالسگونه قرار دارند، بدست آمده است. اثر نرمال کردن دوره تناوب با دوره تناوبی که بیشترین مقدار تغییر مکان طیفی رخ می دهد، ضریب کاهش مقاومت، پریود همراه با پالس سرعت TP ، بزرگا و فاصله زلزله، میزان سخت شوندگی بعد از جاری شدن و رفتار هیسترسیس سازه، بر روی نسبت تغییر مکان غیر الاستیک مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد در دوره تناوب های کم، کاهندگی سختی و مقاومت باعث افزایش تغییر مکان غیر الاستیک نیاز می شود. در انتها یک رابطه ساده برای برآورد میانگین نسبت تغییر مکان غیر الاستیک سازه ها در اثر زلزله های حوزه نزدیک پالسگونه ارائه شد.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده- در این مقاله، نتایج به دست آمده از بررسی آماری نسبت تغییر مکان غیرالاستیک سازه های در معرض زلزله های پالس گونه حوزه نزدیک ارائه شده است. نتایج این پژوهش میتواند برای ارزیابی تغییر مکان غیرالاستیک نیاز سازههایی با سختی و مقاومت جانبی مشخص در زلزله های حوزه نزدیک استفاده شود. نسبت تغییر مکان غیرالاستیک از پاسخ سامانه های یک درجه آزادی با ۶ سطح از ضریب کاهش مقاومت، در معرض ۶۱ رکورد حوزه نزدیک پالس گونه به دست آمده است. اثر نرمال کردن دوره تناوب با دوره تناوبی که در آن بیشترین مقدار تغییر مکان طیفی رخ می دهد، ضریب کاهش مقاومت، پریود همراه پالس سرعت TP، بزرگا و فاصله زلزله، میزان سخت شوندگی بعد از جاری شدن و رفتار هیسترسیس سازه، روی نسبت تغییر مکان غیرالاستیک، بررسی شده است. نتایج نشان میدهد در دوره تناوب های کم، کاهندگی سختی و مقاومت باعث افزایش تغییرمکان غیرالاستیک نیاز میشود. سرانجام یک رابطه جدیدبرای محاسبه میانگین نسبت تغییرمکان غیرالاستیک سازه ها در زلزله های پالس گونه حوزه نزدیک پیشنهادشده که تقریب بسیار خوبی برای محاسبات دارد.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده
پلی گاما گلوتامیک اسید یک بیوپلیمر سودمند، زیست سازگار، و زیست تخریب پذیر میباشد. چنین خواصی باعث توسعه استفاده از این ترکیب در صنایع مختلف مثل زیست پزشکی، زیست داروئی، زیست فناوری، و مهندسی بافت شده است. محدودیت توسعه صنعتی پلی گاما گلوتامیک اسید، هزینهی بالای تولید آن است. برای کاهش هزینه های تولید از راهکارهای مختلفی مثل: بهینهسازی محیط کشت با استفاده از ترکیبات ارزان قیمت، توسعه فرایندهای کارآمد کشت غیرمداوم و غیرمداوم همراه با خوراکدهی استفاده شده است. در این پژوهش ابتدا یک محیط کشت غیرمداوم کارآمد برای تولید پلی گاما گلوتامیک اسید از سویه باکتریایی باسیلوس لیکنی فورمیس ATCC ۹۹۴۵a توسعه داده شد. سپس با روش خوراکدهی پالسی و بهینهسازی آن، تولید پلی گاما گلوتامیک اسید افزایش داده شد. با توسعه یک محیط کشت بهینه، تولید این محصول در کشت غیر مداوم از g/L ۱۱ به g/L ۴۷ افزایش یافت. سپس با استفاده از راهبرد خوراکدهی پالسی سیترات (پیشساز γ-PGA) بهینهسازی شده، تولید محصول به g/L ۵/۵۹ افزایش داده شد، که از بالاترین مقادیر تولید هست که با این سویه گزارش شده است. برای بهینهسازی خوراکدهی دو پالسی، اثر زمان های خوراکدهی، غلظت محلول ذخیره سیترات، و زمان افزودن محلولهای کلسیم و منگنز روی تولید γ-PGA بررسی و بهینهسازی شدند. در انتها نیز ساختار شیمیایی پلی گاما گلوتامیک اسید به وسیله FTIR مورد تایید قرار گرفت و بررسی خواص شکل شناسی آن با SEM یک نانو-ساختار ایده آل برای کاربردهای زیستی را نشان داد.
محمدرضا شبگرد، بهنام خسروزاده، بابک سعدی زاده، حامد کاکولوند،
دوره ۱۳، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
در این پژوهش تاثیر ارتعاش آلتراسونیک بر روی دو جنس متفاوت قطعه کار ( به صورت مقایسه ای) در زمانهای روشنی پالس (Ti) و شدت جریانهای مختلف (I) در فرآیند ماشینکاری تخلیه الکتریکی (EDM) مورد بررسی قرار گرفته است. جنس قطعات ماشینکاری شده، فولاد ابزار ۱۳AISI H و فلز جوش ۴ FWمی باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد ارتعاشات آلتراسونیک قطعه کار مستقل از جنس آن، باعث افزایش نرخ براده برداری ، کاهش فرسایش نسبی ابزار و کاهش صافی سطح می گردد. هم چنین نتایج نشان میدهد تاثیر ارتعاشات آلتراسونیک در میزان افزایش نرخ براده برداری و مقدار کاهش فرسایش نسبی ابزار در ماشینکاری فلز جوش FW۴بیش از فولاد ابزار AISI H۱۳ می باشد.
دوره ۱۴، شماره ۶۹ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
در این پژوهش با استفاده از تکنولوژی میدان الکتریکی پالسی، اثر پارامترهای میدان پالسی قوی (PEF) به عنوان روشی غیر حرارتی و دوستدار محیط زیست جهت استخراج ساکارز از چغندر قند، تحت شرایط مختلف تیمار شامل پارامترهای قدرت میدان (kV/cm۱۴-۵/۳) و تعداد پالس (۱۵۰-۴۰ پالس)، روی فرآیند انتقال جرم (بریکس و هدایت الکتریکی) بعنوان جایگزینی برای روشهای سنتی حرارتی مورد بررسی قرار گرفت. در این روش خلالهای تهیه شده از چغندر درون یک سل دو جداره پر شده با حلال آب مقطر که توسط دو الکترود از جنس استیل ضد زنگ با گرید دریایی احاطه شده قرار داده شدند بوسیله یک میدان الکتریکی پالسی به کمک منبع تغذیه با ولتاژ بالا و دارای قابلیت تولید پالس به آن اعمال و نتایج ثبت گردید. ارزیابی پارامترهای مذکور در فرآیند استخراج نشان داد مقادیر بالاتر قدرت میدان و تعداد پالس، بریکس و هدایت الکتریکی بطور قابل ملاحظهای در مقایسه با نمونهی شاهد افزایش یافت. اثر میدان الکتریکی پالسی قوی (با قدرت میدان kV/cm۷ و ۱۰۰ پالس) روی میزان انتقال جرم و میزان انرژی مصرفی در مقایسه با تیمار حرارتی نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل آماری حاکی از کاهش قابل ملاحظه دما و زمان در روش میدان الکتریکی پالسی در مقایسه با تیمار حرارتی با بازده استخراج مشابه است. علاوه بر این میزان انرژی مصرفی در فرآیند حرارتی تقریباً ۱۳ برابر انرژی مورد نیاز در میدان الکتریکی پالسی است. همچنین میزان انتقال جرم در تیمار حرارتی در مقایسه با روش پالسی مقادیر بالاتری را نشان داد.
امیر اشرفی، خلیل خلیلی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
در فرآیند هیدروفرمینگ منحنی فشار داخلی برحسب جابجایی محوری مسیر بارگذاری نامیده میشود، که کلید رسیدن به یک قطعه مطلوب است. شبیهسازی فرآیند هیدروفرمینگ برای بررسی تأثیر منحنی بارگذاری بر روی خصوصیات قطعه نهایی میتواند مورد استفاده قرار گیرد. در این تحقیق شبیهسازی اجزاء محدود هیدروفرمینگ پالسی بهوسیلهی دو مدل سختشوندگی همسانگرد و سختشوندگی ترکیبی همسانگرد-سینماتیک غیرخطی که اثر بوشینگر را نیز در نظر میگیرد، انجام گرفت. پارامترهای هر دو مدل سختشوندگی از دادههای آزمون کشش به دست آمد. نتایج دو شبیهسازی با نتایج آزمایش هیدروفرمینگ مقایسه شد. نتایج نشان داد که مدل سختشوندگی ترکیبی همسانگرد-سینماتیک غیرخطی مشخصات قطعه نهایی را بهتر پیشبینی نموده است. تفاوتهای بین دو شبیهسازی از این واقعیت نتیجه شد که در ابتدای فرآیند هیدروفرمینگ، به علت حرکت سنبه محوری تنش فشاری در طول لوله وجود داشت و در ادامه با افزایش فشار داخلی، تنش کششی بر تنش فشاری غالب شد و جهت تنش برعکس گردید و اثر بوشینگر بر نتایج تأثیر گذاشت. برای مطالعه تأثیر فشار پالسی بر خصوصیات ماده لوله، آزمون بالج سه مرحلهای با باربرداری در هر مرحله انجام شد و نتایج با آزمون بالج یک مرحلهای مقایسه گردید. بارگذاری و باربرداری فشار داخلی باعث افزایش ارتفاع برآمدگی برای یک سطح از فشار نهایی در مقایسه با بارگذاری یک مرحلهای تا همان سطح از فشار شد. شبیهسازی فرآیند هیدروفرمینگ پالسی و هیدروفرمینگ خطی باهم مقایسه شد و ارتفاع برآمدگی و ضخامتهای بهدستآمده افزایش شکلپذیری ماده لوله را در هیدروفرمینگ پالسی با در نظر گرفتن میانگین فشار بکار رفته نشان داد.
بهنام میری پور فرد، عاطفه حسنی، سمانه فرهانی، محمد جواد نجاری،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله چگونگی طراحی و ساخت یک نمونه آزمایشگاهی از ربات مینیاب عنکبوتی بر اساس مکانیزم کلن نشان داده شده است. مراحل انجام کار عبارتند از: مدلسازی، طراحی و ساخت بخشهای مکانیکی و الکتریکی ربات، طراحی و ساخت مینیاب و همچنین برنامه ریزی و کنترل ربات. ابتدا پس از بررسی مکانیزمهای مختلف، مکانیزم کلن برای جابجایی ربات انتخاب شده است. سپس، مکانیزم در نرم افزار کتیا مدلسازی شده و شبیه سازیهای لازم انجام شده است تا از درستی عملکرد آن اطمینان حاصل شود. با در نظر گرفتن هشت نمونه از این مکانیزم به عنوان پاهای ربات، شاسی و پاهای ربات ساخته شده است. به منظور اضافه کردن قابلیت مینیابی به ربات، مدار فلزیاب از نوع القای پالس طراحی و ساخته شده است. این فلزیاب قابلیت تشخیص فلز تا برد ۱ متر را دارد. برای کنترل ربات از کنترل تله اپراتور استفاده شده است و یک اپراتور میتواند تا شعاع ۳۰۰ متر در فضای باز ربات را از راه دور و به وسیله کامپیوتر کنترل کند. با ارتقاء مدارهای فلزیاب و مدار کنترل ربات و تقویت بدنه آن میتوان از این ربات به صورت عملیاتی استفاده نمود. مزیت اصلی ربات ساخته شده این است که در زمینهای واقعی آلوده شده با مین، میتواند به راحتی از موانع عبور کند و قادر است در سطوح ناهموار تعادل خود را حفظ نماید. همچنین مکانیزم جابجایی این ربات نسبت به مکانیزم های شنی سطح تماس کمتری با زمین دارد و این امر در مینیابی یک مزیت محسوب میشود.
دوره ۱۵، شماره ۷۵ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده
روش متداول استخراج قند از چغندر در دمای بالا (۷۳-۷۰ درجه سانتیگراد ) و مدت طولانی (۷۰ دقیقه) انجام میگیرد، که موجب حضور مقدار زیادی از ترکیبات ناخالص (مانند پکتینها و ملانوئیدینها) در شربت بدست آمده و مصرف بالای آب و انرژی میشود. در پژوهش حاضر، استخراج از خلالهای چغندر قند که تحت پیش تیمار در میدان الکتریکی پالسی قرار گرفتند، بررسی شد. پیش تیمار میدان الکتریکی پالسی در شدت میدان الکتریکی ۵/۱ کیلو ولت بر سانتیمتر و تعداد پالس ۲۰ عدد اعمال گردید. دمای استخراج در محدوده ۲۰ تا ۷۳ درجه سانتیگراد بود. کیفیت شربت خام استخراج شده توسط تعیین میزان مواد جامد محلول ( درجه بریکس)، مقدار سوکروز، خلوص شربت، غلظت ترکیبات کلوئیدی و میزان پروتئین تعیین گردید. نتایج نشان دادند که شربت خام استخراج شده از خلالهایی که تحت تیمار میدان الکتریکی پالسی قرار گرفته و در دمای ۴۰ درجه سانتیگراد نسبت به شربت استخراج شده در دمای ۷۲ درجه سانتیگراد و بدون اعمال پیش تیمار، دارای خلوص بیشتر، غلظت ناخالصیهای کلوئیدی کمتر، میزان ترکیبات رنگی کمتر و میزان کدورت کمتری بودند. نتایج بدست آمده ثابت میکنند که استخراج سرد با پیش تیمار میدان الکتریکی پالسی امکان تولید شربت قند با خلوص بالا را فراهم میآورد. از سوی دیگر استفاده از تیمار میدان الکتریکی پالسی روشی غیر حرارتی برای افزایش نفوذپذیری غشاء سلولی است که باعث بهبود راندمان استخراج قند از چغندر قند میگردد.
احمدرضا حقیقی، ثریا اسدی چلک،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
در مقاله حاضر یک مدل ریاضی برای جریان خون پالسی و ناپایا در طول رگ گرفته شده مخروطی با گرفتگی متوالی ارائه شده است. جریان خون به صورت غیرخطی، تراکم ناپذیر و کاملاً گسترش یافته فرض شده است. برای مدلسازی رئولوژی خون، در ساختار معادلات از مدل غیرنیوتنی سیسکو استفاده شده است. به منظور شبیهسازی هر چه بیشتر شرایط واقعی، رگ مفروض به صورت الاستیک و هندسه مفروض وابسته به زمان فرض میشود. به دلیل تولید گرادیان فشار ضربانی خون توسط قلب، جریان خون به صورت پالسی در نظر گرفته شده است. تبدیل مختصات مناسب بر روی شرایط مرزی، شرایط اولیه و معادلات حاکم بر جریان اعمال شده است، تا رگ کسینوسی شکل به رگ مستطیل شکل تبدیل شود. با استفاده از روش تفاضل محدود، فرم گسستهسازی شده شرایط مرزی، شرایط اولیه و معادلات مربوط ارائه شده است. پروفیل سرعت برای جریان خون بدست آمده است. مشخصههای دینامیکی جریان خون از جمله دبی حجمی و مقاومت در برابر جریان از روی پروفیل سرعت حاصل شده است و در مورد تاثیر میزان و زاویه گرفتگی بر روی آنها بحث شده است. دبی حجمی کمترین مقدار و مقاومت بیشترین مقدار را در گرفتگیهای منبسط شونده دارند.
محمدرضا شبگرد، بابک روشنگر زینه،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
این مقاله تاثیر پارامترهای فرآیند ماشینکاری تخلیه الکتریکی را بر روی مقاومت به خستگی فولاد آلیاژی ۱۶MnCr۵ بصورت تجربی مورد بررسی قرار می دهد. فولاد ۱۶MnCr۵ در ساخت قطعاتی که نیاز به مقاومت سایشی بالایی دارند کاربرد دارد. به علت سختی بالای این فولاد یکی از فرآیندهای تولیدی که جهت شکل دهی این قطعات مورد استفاده قرار می گیرد، فرآیند ماشینکاری تخلیه الکتریکی می باشد. شدت جریان جرقه با مقادیر ۸، ۱۶ و ۳۲آمپر و مدت زمان روشنی پالس با مقادیر ۲۵، ۱۰۰ و ۴۰۰ میکروثانیه جهت انجام آزمایشها انتخاب شده است. آزمایشات به حالت عاملی کامل انجام پذیرفت و از تست خستگی مور جهت تعیین عمر خستگی استفاده گردید. نتایج نشان می دهد با افزایش شدت جریان جرقه و مدت زمان روشنی پالس مقاومت به خستگی کاهش می یابد. بیشترین مقاومت به خستگی در شدت جریان جرقه ۸ آمپر و مدت زمان روشنی پالس ۲۵ میکروثانیه و کمترین مقاومت به خستگی در شدت جریان جرقه ۳۲ آمپر و مدت زمان روشنی پالس ۴۰۰ میکروثانیه حاصل شد. مقاومت به خستگی نمونه ها به تراکم ترک های سطح و ضخامت منطقه متاثر از حرارت بستگی دارد. در قطعه کارهایی که مقاومت به خستگی پایین دارند، ترک ناشی از خستگی از چند نقطه مختلف از سطح مقطع قطعات آغاز می گردد. به نظر می رسد علت این پدیده زبری سطح بالا در نمونه ها باشد. همچنین مقاومت به خستگی نمونه ها با کمترین زبری سطح، حدود ۳ تا ۵ برابر بیشتر از مقاومت به خستگی نمونه با بیشترین زبری سطح بدست آمد.
ایوب بنوشی، ادریس محمدی، محسن بروغنی،
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۵ )
چکیده
بررسی تغییرات بسامدیِ امپدانس اکوستیکی میتواند نقش مهمی در شناسایی، و بهینهسازیِ یک ساز داشته باشد. برای یک لولهی ساده امپدانس (پاگیری) اکوستیکیِ ورودی با روشهای تحلیلی قابل محاسبه است، اما برای اشکال هندسی پیچیده مثل سازهای بادی نمیتوان امپدانس اکوستیکیِ ورودی را با روشهای تحلیلی به سادگی محاسبه کرد؛ از اینرو، امپدانس اکوستیکیِ ورودیِ سازهای بادی را اندازه میگیرند. این مقاله، گزارش نخستین آزمایشی است که برای اندازهگیریِ امپدانس اکوستیکیِ ورودی یک نی دوی دیاپازون انجام میگیرد. به این منظور، یک دستگاه بازتابسنجِ پالس ساخته شد. برای اطمینان از صحت عملکرد دستگاه، ابتدا امپدانس اکوستیکی ورودی یک لولهی پلهدار سه بخشی اندازهگیری شد و نتایج اندازهگیری با مقادیر محاسبهشدهی توسط فرمولهای بهخوبی شناختهشده مقایسه شد. در محدودهی بسامدهای مورد نظر عملکرد دستگاه کاملاً قابل قبول بود. سپس امپدانس اکوستیکیِ ورودی ساز نی برای انگشتگذاریهای مختلف در شش حالت، از بسته بودن تمام سوراخپردهها تا بازبودنِ تمامیِ آنها، اندازهگیری شد. نتایج نشان میدهد که، برخلاف آنچه که در سازی مانند فلوت دیده میشود، بسامد کمینههای منحنی امپدانس منطبق بر بسامدهای نتهای قابل نواختن نظیر نیست. علت را میتوان در نقش اساسیِ دهان در تولید نغمههای نی دانست.
سارا مقدس زاده بزاز، وحید بهلوری، سید حمید جلالی نائینی،
دوره ۱۶، شماره ۸ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله، عملکرد سیستم کنترل وضعیت تک محوره یک ماهواره صلب با مدولاتور پهنا و فرکانس پالس و عملگر تراستر از نوع دو وضعیتی (روشن یا خاموش) با استفاده از کنترلگر تناسبی- انتگرالگیر- مشتقگیر ((PID اصلاح شده، در شرایط اغتشاش خارجی پله بهبود یافته است. بدین منظور از کنترلگر PID مبتنی بر روش مشاهده گر استفاده شده است. عملگر تراستر با یک تابع تبدیل مرتبه دوم به همراه ثابت زمانی خالص مدل شده و فرکانس بروز رسانی خروجی مدولاتور، به عنوان ورودی عملگر تراستر دو وضعیتی، به مقدار ۴۰ هرتز محدود شده است. در این مطالعه، معیارهای دقت نشانه روی، میزان فراجهش پاسخ زاویه ای، مصرف سوخت و تعداد دفعات روشن شدن عملگر تراستر به ازای اغتشاش خارجی پله (با مقادیر مختلف)، مد نظر است. پارامترهای کنترلگر PID اصلاح شده بر مبنای مشاهده گر، با استفاده از روش جستجوی پارامتری تنظیم شده است. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که میزان مصرف سوخت و زمان نشست پاسخ در روش کنترلگر مبتنی بر مشاهده گر نسبت به کنترلگر PID، در حالی که فراجهش پاسخ نیز حذف شده است، کاهش قابل ملاحظه ای داشته است. نهایتاً قوام کنترلگر مبتنی بر مشاهده گر در مواجهه با عدم قطعیت در ممان اینرسی و عدم قطعیت در سطح نیروی تراست بررسی شده است.
سید حمید جلالی نائینی، وحید بهلوری،
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله، بازههای قابل قبول برای پارامترهای مدولاتور پهنا و فرکانس پالس بر مبنای تحلیلهای ورودی صفر، استاتیکی و دینامیکی در حضور نویز حسگر بدست می-آید. مدولاتورهای پهنا و فرکانس پالس دارای ۵ پارامتر تنظیمی بوده که برای رسیدن به عملکرد مناسب، مقادیر این پارامترها بایستی بطور مناسبی تعیین شود. در این مطالعه، با در نظر گرفتن مدل شبه بیبعد، پارامترهای طراحی مدولاتور به ۳ پارامتر کاهش مییابد. بنابراین، نتایج بازههای قابل قبول که فارغ از مقدار هر پارامتر، بر حسب پارامترهای گروهبندی شده مستخرج شده، قابل استفاده برای مدولاتور با مقادیر مختلف ۵ پارامتر تنظیمی خواهد بود. علاوه بر این، در مدل شبه بیبعد، بار محاسباتی، به خصوص در تحلیلهای آماری، بطور قابل ملاحظهای کاهش مییابد. همچنین نویز حسگر، یک نویز سفید گوسی است که با عبور از یک فیلتر پایین گذر به ورودی مدولاتور اعمال میشود. فرکانس خروجی مدولاتور نیز به مقدار ۵۰ هرتز محدود شده است. در تحلیل حاضر، مقدار متوسط مصرف سوخت و دفعات روشن شدن تراستر به عنوان معیار عملکرد در نظر گرفته شده است. روال انتخاب نواحی قابل قبول پارامترها در سیستم شبه بیبعد بر مبنای حذف مقدار ۳۰% (و ۱۰%) بالای نمودارهای معیار عملکرد، میباشد. نهایتاً نواحی قابل قبول پارامترها بهصورت نمودارهایی بر حسب پارامترهای بیبعد برای آستانه روشنشدن و هیسترزیس و پارامتر ثابت زمانی فیلتر ارائه شده است که هر کدام از این نمودارها بهازای یک مقدار مشخص برای چگالی طیفی نویز ورودی ترسیم شده است.
دوره ۱۶، شماره ۸۶ - ( ۱-۱۳۹۸ )
چکیده
در این تحقیق به منظور مدلسازی فرایند استخراج روغن از دان سیاه با استفاده از پیشتیمار ترکیبی ریزموج- میدان الکتریکی پالسی از ۳ سطح زمان ریزموج (۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ ثانیه) و سه سطح شدت میدان الکتریکی (۰، ۵/۲ و ۵ kV/cm) استفاده گردید و بعد از اعمال این پیشتیمارها، روغن دانهها با پرس مارپیچی و با سرعتهای متفاوت (۱۱ تا ۵۷ دور در دقیقه) استخراج گردید و میزان کارایی فرایند استخراج روغن، دانسیته، رنگ، پایداری اکسیداتیو، ترکیبات فنولی و پروتئین کنجاله مورد بررسی قرار گرفت. جهت پیشبینی روند تغییرات از ابزارشبکههای عصبی مصنوعی استفاده شد. با بررسی شبکههای مختلف شبکهی پسانتشار پیشخور با توپولوژیهای ۳-۹-۶ با ضریب همبستگی بیشتر از ۹۹۵/۰ و میانگین مربعات خطای کمتر از ۰۰۱/۰ و با بکارگیری تابع فعالسازی لگاریتم سیگموئیدی، الگوی یادگیری جهنده و چرخه یادگیری ۱۰۰۰ به عنوان بهترین مدل عصبی مشخص گردید. از طرفی نتایج نشان داد که افزایش زمان ریزموج و همچنین شدت میدان الکتریکی در ابتدا منجر به افزایش میزان کارایی فرایند استخراج روغن گردید ولی با افزایش بیشتر این دو پارامتر میزان کارایی فرایند استخراج روغن کاهش یافت. میزان اسیدیته روغنها نیز با افزایش زمان ریزموج، شدت میدان الکتریکی و سرعت دورانی پرس مارپیچی افزایش یافت. یافتههای حاصل از مدلهای بهینهی انتخاب شده نیز ارزیابی گردید و این مدلها با ضرایب همبستگی بالا )بیش از ۹۱۸/۰( قادر به پیشبینی روند تغییرات نمونههای روغن تولیدی با پیش تیمار ریزموج- میدان الکتریکی پالسی بودند.
دوره ۱۶، شماره ۸۹ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
تشخیص کمی باقیماندههای دارویی در مواد غذایی با منشأ حیوانی اهمیت ویژهای دارد. استفاده مفرط از داورهای دامپزشکی از جمله آنتیبیوتیکها به علت باقی ماندن در فرآوردههای دامی مثل گوشت، شیر، تخممرغ، تهدید جدی برای مصرفکننده است. شناسایی سریع آنتی بیوتیک با استفاده از ابزاری کارآمد، سریع، مقرون به صرفه و اختصاصی برای کاهش خطر و کنترل امنیت غذایی ضروری به نظر میرسد. در مطالعه حاضر، یک آپتاحسگر مبتنی بر الکترود مداد گرافیتی اصلاحشده با نانوموادها شامل گرافن و طلا جهت تشخیص سریع آنتیبیوتیک تتراسایکلین در نمونههای شیر توسعه داده شد. تکنیکهای ولتامتری چرخهای و پالس تفاضلی برای ارزیابی پاسخ آپتاحسگر مورد استفاده قرار گرفتند. به منظور اصلاح الکترود مداد گرافیتی نرخ روبش (۴۰ میلی ولت بر ثانیه) و تعداد سیکل (۱۰) و زمان تثبیت گرافن (۹۰ دقیقه) بهینه شدند. تحت شرایط بهینه، با استفاده از تکنیک ولتامتری پالس تفاضلی مشخص شد که در محدوده ۱۲-۱۰×۱ تا ۵ -۱۰×۱ مولار با افزایش غلظت، جریان به طور خطی افزایش مییابد (۹۸۵/۰R²=). حد تشخیص کمی آپتاحسگر ۱۳-۱۰×۴/۱ مولار به دست آمد. بررسی مشخصههای عملکردی شامل تکرارپذیری، تکثیرپذیری، پایداری و انتخاب پذیری حاکی از کارایی قابلقبول آپتاحسگر داشت. درصد بازیابی آپتاحسگر در نمونههای شیر بین ۸/۹۲ تا ۴/۹۸ درصد به دست آمد. در مجموع آپتاحسگر ساختهشده کارایی لازم را برای شناسایی تتراسایکلین در نمونههای شیر داشت.
علی خرم، عابد جعفری، محمود مرادی،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله ، لحیم کاری سخت به کمک لیزر فولادهای زنگ نزن آستنیتی (۳۲۱) و مارتنزیتی (۴۱۰) با استفاده از لیزر پالسیNd:YAG ۴۰۰ وات با ماده پرکننده پایه نیکل BNi-۲ انجام پذیرفت. فرآیند لحیم کاری سخت به کمک لیزر در درزهای اتصال متفاوت انجام پذیرفت. میکروساختار و آنالیز ترکیب ماده پرکننده و اتصال با میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی مورد مطالعه قرار گرفت. تست سختی و کشش برای بررسی خواص مکانیکی اتصالات لحیم کاری شده انجام شد. نتایج نشان میدهد که ماده پرکننده ترشوندگی و پخش شوندگی خوبی بر روی فولادهای زنگ نزن ۳۲۱ و ۴۱۰ در فرآیند لحیم کاری سخت به کمک لیزر دارد. ماده پرکننده شامل محلول جامد نیکل، بورید نیکل و بورید کروم میباشد. اتصالات لحیم کاری شده عمدتا شامل محلول جامد نیکل و بورید نیکل در مرکز اتصال و بورید کروم در نزدیکی سطح مشترک با فلزپایه میباشد. میانگین میکروسختی ماده پرکننده ۵۵۰ ویکرز و میانگین میکروسختی اتصالات لحیم کاری شده ۵۰۰ ویکرز میباشد. استحکام کششی اتصالات لحیم کاری شده بین ۲۰۰ تا ۴۸۰ مگاپاسکال است که به سبب درزهای اتصال متفاوت است.