۱۳ نتیجه برای پلاستیسیته
محمد جعفری، محمدسعید طلائی، سعید ضیایی راد،
دوره ۱۳، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
فلزات دارای ساختاری کریستالی می¬باشند و جریان پلاستیک در آنها، محدود به صفحات کریستالی خاص و در جهات خاصی واقع در این صفحات است. در این مکانیزم، ناهمگونی میکروساختار و اثرات تغییر در جهات کریستالی نقش اساسی را در رفتار ماده ایفا می¬کنند. در این مقاله برای بررسی اثر جهات کریستالی و بافت ماده، از معادلات ساختاری کریستال پلاستیسیته برای شبیه¬سازی استفاده شده است. ابتدا به¬کمک روش ورونی فضای شبیه¬سازی به دانه¬های کریستالی افراز می¬گردد تا ناهمگونی ریزساختار به بهترین نحو ممکن در شبیه¬سازی اعمال شود. در ادامه، از روش دینامیک مولکولی برای استخراج ثوابت الاستیک مورد نیاز استفاده می¬شود. در انتها، رفتار فلز آهن تحت بارگذاری کشش ساده با روش کریستال پلاستیسیته در المان محدود بر روی مدل ورونی شبیه¬سازی و نتایج حاصل از آن با نتایج تجربی مقایسه می¬گردد. تطابق خوب بین نتایج حاصل از روش عددی با نتایج تجربی موید مناسب بودن مدل عددی ارایه شده می باشد.
مهدی سلمانی تهرانی، محمد رضا همتی،
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۳ )
چکیده
مقالهی حاضر به مطالعهی تحلیلی تغییرشکل الاستیک-پلاستیک استوانهی مرتبهای هدفمند دوار میپردازد. تحلیل بر پایهی نظریهی تغییرشکلهای کوچک و برای حالت کرنش-صفحهای انجام شده است. مدول الاستیسیته، چگالی و تنش تسلیم بهصورت توابع توانی از مختصهی شعاعی فرض شدهاند. از پلاستیسیتهی ایدهآل وابسته به معیار تسلیم ترسکا برای تحلیل تغییرشکل پلاستیک استفاده شده است. برای ارزیابی و اعتبارسنجی تحلیلها، نتایج عددی با نتایج مشابه مربوط به حالتهای خاص (استوانهی همگن و استوانهی هدفمند با چگالی و تنش تسلیم ثابت) که در مراجع پیشین موجود هستند، مقایسه و اعتبار نتایج نشان داده شده است. آنگاه اثر تغییر چگالی و تنش تسلیم، که در پژوهشهای پیشین از آن چشمپوشی شده، بر تغییرشکل الاستیک-پلاستیک استوانهی هدفمند دوار بررسی شده است. نتایج نشان میدهد چشمپوشی از تغییر چگالی و تنش تسلیم، نهتنها میتواند در اندازهی جابهجایی شعاعی و مؤلفههای تنش و کرنش محاسبه شده، بلکه حتی در پیشبینی مکان شروع تسلیم و روند گسترش ناحیهی تغییرشکل پلاستیک نیز خطای قابل توجهی را بههمراه داشته باشد.
غلامحسین مجذوبی، احسان خادمی، سمانه پورالعجل،
دوره ۱۴، شماره ۱۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
الگوی سختشوندگی جنبشی شابوش عموماً برای بررسی رفتار خمیری مواد در بارگذاریهای چرخهای و یکنوا با نرخ کرنش ایستاسان مورد استفاده قرار میگیرد. از آنجا که الگوی شابوش مستقل از نرخ کرنش می باشد و ثابتهای آن از آزمایش ایستاسان تعیین میگردند، این الگو توانایی پیش بینی رفتار ماده در نرخ کرنشهای بالا را از دست می دهد. ازسوی دیگر، رفتار پویای مواد حتی در برخی از بارگذاری های چرخهای عموماً وابسته به نرخ کرنش میباشد. در این تحقیق با انجام آزمایشهای ایستا سان و پویا در نرخ کرنشهای گوناگون ثابتهای الگوی شابوش تعیین و با استفاده از ثابت های به دست آمده اثر نرخ کرنش در الگوی شابوش در نظر گرفته می شود. همچنین، با استفاده از شبکه عصبی ساختگی نمودارهای تنش-کرنش برای نرخ کرنشهای گوناگون پیش بینی و با نتیجههای آزمایشی مورد مقایسه قرار میگیرند. نتیجه حاصل از الگوی پیشنهادی با نتیجه های آزمایش و شبکه عصبی همخوانی قابل قبولی را نشان میدهند. دراین مقاله نشان داده میشود که ثابتهای الگوی خمیری شابوش با نرخ کرنش تغییر میکنند و نیز اگر شبکه عصبی به طور صحیح آموزش داده شود از آن میتوان برای میانیابی دادههای آزمایشی استفاده نمود.
حکیمه علیزاده، رضا انصاری خلخالی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
وقتی ضخامت تیر یکسرگیردار به میکرون تقلیل مییابد، رفتار مکانیکی تیر تحت تاثیر ابعاد ماده و مقیاس طول داخلی قرار میگیرد. هدف از این مقاله، تحلیل خمش میکرو تیر یکسرگیردار و ارائه رابطهای برای خیز تیر ذکر شده با استفاده از تئوری پلاستیسیته گرادیان کرنش چن – ونگ میباشد. مدل تیر مورد استفاده برای شبیه سازی سازه تیر، مدل اویلر- برنولی است که در سه حالت الاستیک، صلب – پلاستیک و الاستو پلاستیک مورد تحلیل قرار گرفته است و روابط دقیقی برای کرنشهای الاستیک و پلاستیک ارائه شدهاست. خیز تیر برای هر سه حالت، به ازای طول مشخصه های مختلف و بارگذاریهای متفاوت بدست آمده است و نتایج حاصل با یکدیگر و نیز با نتایج حاصل از تجربیات آزمایشگاهی مقایسه شده و تحلیلهایی ارائه شدهاند. همچنین نتایج حاصل از تئوری کلاسیک برای مشخص کردن ناتوانی این تئوری در پیش-بینی دقیق رفتار مواد در اندازههای میکرون یا پایینتر نیز رسمشدهاند. نتایج بدست آمده نشان دهنده وابستگی جوابها به حدود ابعاد و طول مشخصه می باشد. همچنین مقایسه نتایج حاصل از این تحقیق و نتایج تجربی، نشاندهنده صحت تقریبی تئوری گرادیانی بهکار گرفته شده است.
بهرام بندشه، عبدالرحمان جامی الاحمدی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
ماهیت ناهمسانگرد دانههای موجود در بافت فلزات کریستالی سبب به وجود آمدن ناسازگاری بین دانهها در هنگام تغییرشکل میشود. این پدیده با کوچکتر شده مقیاس تا حد میکرو و مزو، تشدید میشود. ناهمگنی موجود در تغییرشکل در مقیاس میکرو را با قوانین بنیادی تئوری پیوسته پلاستیسیته نمیتوان مورد بررسی قرار داد. در این مطالعه رفتار تغییرشکل لغزشی فولاد ضدزنگ آستنیتی ۳۱۶L در مقیاسهای یاد شده با استفاده اجزاء محدود کریستال پلاستیسیته مدلسازی شده است. فرمولبندی مدل ماده با استفاده از زیربرنامه UMAT به نرم افزار آباکوس معرفی شده است. اعتبارسنجی با استفاده از مقایسه نتایج حل به روش کریستال پلاستیسیته حاصل از آباکوس با نتایج تحلیلی حاصل نرم افزار متلب، انجام شده است. نتیجه مقایسه حاکی از تطابق خوب نتایج عددی و تحلیلی میباشد. در بخش دوم مدلسازی آزمون کشش روی نمونه فولاد ضدزنگ حاوی یک دانه به روش اجزاء محدود کریستال پلاستیسته انجام شده است و با نتایج تجربی مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج نشان میدهد که رفتار تغییرشکل و موضعی شدن تککریستال با روش پیشنهاد شده قابل پیش بینی بوده در حالیکه روش اجزاء محدود ماکرومکانیک از شناسایی این رفتارها ناتوان میباشد. در بخش پایانی، مدل پلیکریستال میکروساختار با تعداد ۱۰ دانه تولید شد. با تعریف جهات کریستالی متفاوت برای مدل میکروساختار تولید شده، تحلیل اجزاء محدود کریستال پلاستیسیته روی آن صورت گرفت. نتایج حاکی از غیریکنواخت بودن تغییرشکل در مقیاس دانهبندی است. همچنین با تغییر جهات کریستالی نمودار تنش-کرنش ماده در بخش پلاستیک رفتارهای متفاوتی را نشان میدهد.
کوروش حسن پور، علی شفیعی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
کاربرد گسترده فلزات در سازههای مهندسی سبب گردیده است که بررسی فرآیندهای شکلدهی فلزات همواره در اولویت پژوهشهای حوزهی مکانیک جامدات قرار داشته باشد. در این میان نظریههای فیزیکی بهسبب ویژگیهای منحصر بهفرد، از اهمیت بالایی برخوردار هستند. نظریهی پلاستیسیتهی کریستالی از جملهی این نظریهها است. این نظریه با مدل کردن مکانیزمهای تغییرشکل پلاستیک در ریزساختار مواد کریستالی (مانند فلزات)، تغییرشکل و تحول بافت این مواد را پیشبینی میکند. ارتباط با ریزساختار ماده سبب میگردد که این نظریه توانایی پیشبینی رفتار ناهمسانگرد تککریستالها را داشته و از طرفی پیشبینی برخی پدیدهها در پلیکریستالها که خود تودهای از تککریستالها هستند، تنها با چنین نظریههایی امکانپذیر است. ارائهی یک مدل کارسختی مناسب که رفتار غیرهمسانگرد تککریستالها را پوشش دهد از اهمیت ویژهای در این نظریه برخوردار است. در پژوهش حاضر ابتدا مبانی نظریهی پلاستیسیتهی کریستالی بیان گردیده و سپس با معرفی چند مدل کارسختی پرکاربرد و بررسیهای آزمایشگاهی، مدل کارسختی جدیدی که نسبت به مدلهای پیشین انطباق بیشتری با نتایج تجربی دارد، ارائه میگردد. حوزهی بررسیهای این پژوهش مختص مواد کریستالی با شبکهی FCC میباشد. هرچند بخشی از مطالب ارائه شده قابل تعمیم به سایر ساختارها نیز هست.
حبیب رمضان نژاد آزاربنی، منصور درویزه، ابوالفضل درویزه، رضا انصاری،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
امروزه در دسترس بودن، دوام، قابلیت اطمینان، وزن و قدرت تحمل بار، بهعنوان مهمترین عوامل در طراحی و مهندسی بهینه مسائل تحلیل ورقها که در صنعت کاربرد گستردهای دارند، محسوب میشوند.کمانش در محدودهی الاستیک یا الاستوپلاستیک یکی از پدیدههایی است که ممکن است در بارگذاری محوری ورق مشاهده شود. در این مقاله تحلیل کمانش دینامیکی الاستوپلاستیک ورق مستطیلی نازک با شرایط مرزی مختلف تحت بار محوری نمایی با استفاده از روش گالرکین و بهکارگیری توابع شکل مثلثاتی مورد تحلیل قرارگرفته است. به منظور استخراج روابط حاکم بر رفتار دینامیکی ورق از دو تئوری پلاستیسیته شامل تئوری تغییرشکل پلاستیسیته بر اساس معادلات ساختاری هنکی و تئوری نموی پلاستیسیته بر اساس معادلات ساختاری پرانتل-روس استفاده شده است. همچنین روابط تنش-کرنش رامبرگ – اسگود برای مدل کردن رفتار مادی پلاستیسیته ورق بهکار گرفته شده است. تأثیر شرایط مرزی متقارن و غیرمتقارن، پارامترهای هندسی ورق، دامنه بار دینامیکی اعمالی و دو نوع تئوری مختلف پلاستیسیته بر پاسخ دینامیکی ورق شامل تاریخچه زمانی سرعت و جابجایی آن مورد تحلیل قرارگرفته است. بر اساس نتایج بهدستآمده تئوری تغییرشکل پلاستیسیته تخمین پایینتری را نسبت به تئوری نموی ارائه میدهد. همچنین مقاومت در مقابل تغییرشکل ورق در تکیهگاه گیردار نسبت به تکیهگاه ساده بیشتر بوده به همین دلیل نقاط نزدیک به این نوع تکیهگاه دارای میدان سرعت و جابجایی کمتری نسبت به نقاط نزدیک تکیهگاه ساده میباشند.
بهنام داودی، اشکان محمود اقدمی،
دوره ۱۵، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
این مقاله به بررسی معادلات بنیادی حاکم بر رفتار دینامیکی کامپوزیتهای پلیمری خارج از محور در نرخ کرنشهای مختلف اختصاص دارد. با استفاده از مدل ناهمسانگردی هیل و با در نظر گرفتن فرضیات حاکم بر کامپوزیتهای لیفی ، مدلی برای بیان رفتار دینامیکی کامپوزیتهای پلیمری تعمیم داده شد. با استفاده از قوانین شارش و تعریف تنش موثر و با در نظر گرفتن فرضیاتی نظیر اینکه کامپوزیتها در راستای الیاف، رفتار پلاستیک از خود نشان نمیدهند، ثوابت موجود در رابطه هیل کاهش یافته و به یک ثابت به نام a_۶۶ تقلیل پیدا کرد که مدل پلاستیسیته تک پارامتری در حالت دو بعدی نامیده شده است. این مدل برای کامپوزیتهای خارج از محور نیز تعمیم داده شد. برای هر کامپوزیتی با زوایای الیاف مختلف رابطه تنش موثر- کرنش موثر به دست آمد که با انتخاب مناسب ضریب a_۶۶ که به صورت سعی و خطا به دست میآید، میتوان تمام منحنیها را روی یک منحنی مادر تجمیع کرد. با استفاده از این مدل و دادههای تجربی محققان مختلف در محدوده تستهای استاتیکی و شبه استاتیکی (در محدوده نرخ کرنش s^(-۱)۰۱/۰) مدل ویسکوپلاستیسیتهای به دست آمده که میتواند رفتار کامپوزیتهای پلیمری را هم در محدوده رفتار استاتیکی و هم در نرخ کرنشهای بالا (بین s^(-۱)۴۰۰ تا s^(-۱)۱۰۰۰) به خوبی تخمین بزند. ضرایب این مدل در نرخ کرنشهای بالا به روش برون یابی دادههای موجود در محدوده تستهای استاتیکی به دست آمد. درستی این مدل توسط دادههای تست هاپکینسون مورد بررسی قرار گرفته و صحت آنها به اثبات رسیده است.
الیاس عبداللهی، تاجبخش نوید چاخرلو،
دوره ۱۶، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده
انباشت کرنش پلاستیک در طول بارگذاری سیکلی یکی از دلایل وقوع واماندگی خستگی میباشد. به منظور پیشبینی عمر خستگی ورقها، ضروری است انباشت کرنش پلاستیک و همچنین عوامل موثر بر میزان آن در طول بارگذاریهای سیکلی به دقت محاسبه شود. در این تحقیق با استفاده از ترکیب معیار سختشوندگی ایزوتروپیک غیرخطی و سینماتیک غیرخطی شابوش اصلاح شده و افزودن آن به برنامه المان محدود تجاری آباکوس، با استفاده از زیر برنامه نوشته شده در فرترن، میزان انباشت کرنش در نمونههای ساخته شده از ورق نازک آلومینیومی مورد بررسی قرار گرفته است. در همین راستا، با انجام آزمایشهای سیکلی تجربی با کنترل کرنش و همچنین آزمایشهای سیکلی با کنترل تنش، ضرایب مورد نیاز برای برای شبیهسازی رفتار سختشوندگی آلیاژ آلومینیوم ۳T -۲۰۲۴ بدست آمده و انباشت کرنش پلاستیک برای حالتهای مختلف بارگذاری تک محوره شبیهسازی شده است. مقایسه نتایج تجربی و نتایج پیشبینی شده نشان میدهد که در صورت تعیین بهینه مولفههای ترکیب معیار سختشوندگی ایزوتروپیک غیرخطی و سینماتیک غیرخطی شابوش اصلاح شده، این مدل توانایی خوبی در پیشبینی نتایج تجربی دارد. همچنین نتایج نشان میدهد که افزایش دامنه تنش و همین طور تنش میانگین، باعث افزایش میزان انباشت کرنش میشود. بررسی نتایج ۴ حالت اعمال بار سیکلی نشان میدهد که میزان نسبت تنش، تاثیر مستقیم بر نرخ کرنش دارد و در حالتیکه بیشترین مقدار بار اعمالی سیکلی یکسان باشد، افزایش میزان نسبت تنش باعث افزایش انباشت کرنش پلاستیک میشود. همچنین نرخ رشد اولیه انباشتگی کرنش زیاد بوده اما با افزایش تعداد سیکلها این مقدار کاهش مییابد.
محمد جلیلی، بهزاد سلطانی، علی نایبی،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
در این پژوهش مدلی چندمقیاسی برای شبیهسازی رفتارهای سیکلی آلیاژ نورد گرمشده منیزیم AZ۳۱ ارایه میشود. مدل ارایهشده قادر است لغزش، تویینینگ و بازگشت تویینینگ را بهدرستی شبیهسازی نماید. ساختار نظری پژوهش از ترکیب دو تئوری کریستال پلاستیسیته اجزای محدود و همگنسازی محاسباتی تشکیل شده است. کلیه معادلات کریستال پلاستیسیته در قالب سابروتین مادی UMAT پیادهسازی شدهاند. ورق پلیکریستال ماده از طریق تولید المان حجمی معرف (RVE) بازتولید شده است و شرایط مرزی پریودیک روی وجوه آن اعمال شده است. شبیهسازیهای سیکلی در دو سیکل بهازای بارگذاری فشاری- کششی در راستای جهت نورد اعمال شده و مساله در مقیاس ماکروسکوپیک توسط حلگر اجزای محدود آباکوس حل شده است. نتایج در تطابق بسیار خوب با منحنیهای تجربی است و مدل ارایهشده قادر است، مشخصههای منحنیهای تجربی مانند عدم تقارن در کشش و فشار، مقادیر تنش بیشینه کششی و فشاری، تویینینگ و بازگشت تویینینگ را بهدرستی شبیهسازی نماید.
امیرسجاد خدامی، بیژن محمدی،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
در پژوهش حاضر فرسایش ذره جامد آلیاژ Ti-۶Al-۴V تحت برخورد ذرات چندگانه با استفاده از مدلسازی المانمحدود بررسی شد. رفتار فرسایشی این آلیاژ نرم بر اساس معادلات پلاستیسیته و آسیب جانسون- کوک و بهصورت یک مدل ضربه در مقیاس میکرو شبیهسازی شده است. رفتار فرسایشی مواد معمولاً با استفاده از پارامتر نرخ فرسایش حجمی توصیف میشود که بهصورت نسبت حجم فرسایشیافته از سطح آلیاژ به جرم ذرات فرساینده تعریف میشود. در این مقاله ابتدا نتایج حاصل از مدل المانمحدود با نتایج مدلهای رایج در فرسایش صحتسنجی شد. سپس عوامل موثر بر رفتار فرسایشی آلیاژ مانند سرعت ذرات برخوردکننده، اندازه ذرات، زاویه برخورد ذرات، اثر دما و همچنین شکل ذرات مورد بررسی قرار خواهد گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که بین سرعت ذرات و نرخ فرسایش یک رابطه توانی برقرار است. همچنین با افزایش اندازه ذرات، نرخ فرسایش ابتدا افزایش مییابد و پس از یک اندازه ذره مشخص، رفتار ثابتی از خود نشان میدهد. مطابق نتایج حداکثر نرخ فرسایش آلیاژ Ti-۶Al-۴V برای زاویه برخوردی ۴۰درجه و دمای ۴۷۳کلوین (دمای میانگین طبقات میانی کمپرسور) به ثبت رسیده است. نشان داده میشود در صورتی که شکل ذرات کروی برخوردکننده به ذرات گوشهدار تغییر کند نرخ فرسایش آلیاژ به بیش از چهار برابر افزایش مییابد.
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده
سیستم قاب خمشی فولادی به دلایل متعددی از جمله سرعت ساخت بالا، مقاومت و شکلپذیری مناسب و ... مورد استفاده قرار میگیرد. بزرگترین مزیت این سیستم، مربوط به ملاحظات معماری و امکان ایجاد بازشو در دهانههای مختلف میباشد. اتصالات این سیستم سازهای از تاثیرگذارترین مولفهها در پاسخهای این سیستم میباشند. در فرایند تحلیل و طراحی این سیستم سازهای، فرض بر آن است که اتصالات دارای رفتاری کاملاً صلب میباشند. تحقیقات گذشته نشان دادهاند که فرض صلب بودن رفتار اتصال، به دلایل متعدد ممکن است صحیح نباشد و سبب ایجاد خطا در نتایج تحلیل و طراحی شود. در این مقاله، تاثیر نیمه صلب بودن اتصالات تیر به ستون، بر رفتار لرزهای قابهای خمشی فولادی در راستای تعیین ضریب رفتار سازه، مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور قابهای خمشی فولادی با شکلپذیری متوسط، با تعداد دهانهها و طبقات مختلف شامل قابهای یک و دو طبقهی یک دهانه، قابهای دو، چهار، شش، هشت و ده طبقهی دو دهانه، قابهای سه، شش، نه و دوازده طبقهی سه دهانه و قابهای دو، شش، ده و چهارده طبقهی چهار دهانه در نظر گرفته شدند و براساس ویرایش چهارم آییننامههای ۲۸۰۰ و مبحث ۱۰ مقررات ملی ساختمان، تحلیل و طراحی شدند. در ادامه، تحلیل بار افزون روی این قابها انجام شد و منحنی ظرفیت این قابها، یکبار با فرض صلب بودن اتصال و سپس با در نظر گرفتن نرمی اتصال (یکبار با فرض ۶۰ درصد مقاومت نهایی و بار دیگر با فرض ۸۰ درصد مقاومت نهایی) با استفاده از نرمافزارOpenSees، استخراج گردید. به منظور مدلسازی رفتار اتصال در این نرمافزار، از دو فنر با طول صفر، در انتهای تیرها استفاده گردید و منحنی لنگر-دوران اتصال، به این فنرها اختصاص داده شد. سپس ضریب رفتار هر قاب با استفاده از روش پیشنهادی FEMA-P۶۹۵ محاسبه گردید. نتایج نشان میدهد که برای قابها با فرض اتصال صلب، ضریب رفتار محاسبه شده نزدیک به ۵ میباشد، که مقدار توصیه شده برای این سیستم سازهای در آئیننامه ۲۸۰۰(ویرایش چهارم) میباشد. همچنین مقایسهی ضرایب رفتار قابهای دارای اتصال صلب و نیمه صلب (۶۰ درصد) نشان میدهد که مقادیر ضریب رفتار در این قابها، در یک محدوده میباشند. ارزیابی نتایج نشان میدهد که با در نظر گرفتن نرمی اتصالات، اگرچه مقاومت سازه کاهش یافته است، شکلپذیری سازه افزایش یافته و نهایتاً مقدار ضریب رفتار افزایش یافته است. از بین قابهای بررسی شده، در قابهای ۲ دهانهی ۱۰ طبقه، ۳ دهانهی ۱۲ طبقه و ۴ دهانهی ۱۴ طبقه، ضریب رفتاری کمتر از ۵ حاصل شده است. بررسی نسبت ارتفاع به طول دهانه این قابها نشان میدهد که در این سازهها، نسبت ارتفاع سازه به طول دهانه در مقایسه با سازههای دیگر بیشتر میباشد و به نوعی میتوان این سازهها را نسبت به دیگر سازههای بررسی شده، جز سازههای لاغر در نظرگرفت.
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
در دیوار برشی فولادی برای پرهیز از غیرخطی شدن المان های مرزی ، طراحی بر مبنای ظرفیت انجام می شود که در نتیجه مقدار فولاد مصرفی در المان های مرزی افزایش چشمگیری دارد. برای کاهش فولاد المان مرزی، دیوار برشی نیمه مقید فولادی (SSSW) پیشنهاد و در مطالعات قبل کار آیی آن اثبات شده است. به علاوه به نظر رسید استفاده از روکش بتنی روی ورق فولادی بتواند بهبود مقاومت و شکلپذیری سیستم (SSSW) به همراه داشته باشد. بدین منظور ابتدا یک ساختمان ۸ طبقه مجهز به (SSSW) طراحی و بحرانی ترین دهانه آن به مدل مرکب (SSCSW) تبدیل و مدل اجزا محدود آن تولید شد. این مدل در برابر بارگذاری چرخهای نزدیک و دور از گسل تحلیل و منحنی چرخهای، ظرفیت، انرژی تلف شده، توزیع تنش فون مایسز و آسیب فشاری بتن ارائه گردید. نتایج نشان داد که استفاده از روکش بتنی سختی اولیه را ۴,۵ برابر و مقاومت نهایی را ۳۸% افزایش می دهد. از حیث انرژی تلف شده در دو حالت نزدیک و دور از گسل به ترتیب %۶۷ و ۸۷% قابلیت اتلاف انرژی افزایش یافت. برخلاف الگوی دور، بتن در الگوی نزدیک گسل در چرخه های ابتدایی خرد شده و در نتیجه افت در مقاومت نهایی مشاهده شد به نحوی که انرژی ورودی در تعداد محدودی چرخه مستهلک شده است. همچنین در اثر الگوی نزدیک گسل لازم است طراح توجه ویژه به المان های اصلی و بخشی از تیر حد فاصل ستون فرعی تا ستون اصلی (تداعی کننده تیر پیوند) داشته باشد.