۱۸ نتیجه برای چروکیدگی
رضا غفوری آهنگر، فرامرز جوانرودی، مرتضی پاکباز،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده
در این مقاله مقایسهای بین نتایج حاصل از تحلیل المان محدود و نتایج آزمایشگاهی کشش عمیق هیدروفرمینگ در حالت جایگزینی ماتریس با فشار سیال، تأثیر پارامترهای هیدروفرمینگ و همچنین مقایسهای بین روشهای متداول کشش عمیق برای ورقهای آلیاژ آلومینیوم با قطرهای گوناگون انجام شده است. وجود کرنشهای بزرگ، ناهمسانگردی ویژگیهای مکانیکی مواد و اصطکاک کولمبی در مناطق تماس اجزای درگیر، از جمله ویژگیهای این تحلیل است. از نرمافزار ABAQUS برای این شبیهسازی استفاده شده است. ابتدا برای بررسی صحت شبیهسازی، نتایج حاصل از المان محدود با نتایج بهدست آمده از کار آزمایشگاهی در این زمینه، مقایسه شده است. نتایج نشان داده است که پیشبینیهای شبیهسازی فرایند کشش عمیق با نتایج تجربی سازگاری قابلقبولی دارند. نتایج برای نمودار نیرو - جابهجایی و کرنش ضخامت، ارزیابی شده است. سپس تأثیر پارامترهای فشار اولیه، اصطکاک و شعاع سنبه بر تغییرات چروکیدگی، گسیختگی، پدیده گوشهای و کرنش ضخامت بررسی شده است. نتایج بهدست آمده نشانگر وجود گسترهای از فشار محفظه برای کشش عمیق هیدروفرمینگ است. همچنین با استفاده از دو معیار گسیختگی و معیار کرنش، ضخامت چند روش کشش عمیق مقایسه شده و در نهایت کشش عمیق هیدروفرمینگ در حالت جایگزینی ماتریس با فشار سیال بهعنوان روش بهتر برای دستیابی به بیشترین نسبت کشش پیشنهاد شده است.
دوره ۱۲، شماره ۴۸ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده
در این تحقیق یک دستگاه جدید آزمایشگاهی خشککن خلأ- خورشیدی برای بررسی رفتار خشککردن حبههای انار در فشارهای مختلف خلأ و با منبع حرارتی خورشیدی طراحی و ساخته شد. آزمایشهای خشک کردن حبههای انار در چهار سطح فشارهای مطلق ۱۰، ۲۰، ۴۰ و ۶۰ کیلوپاسکال انجام شدند. تأثیر فشارهای مختلف خشکشدن بر رفتار کاهش رطوبت، ضریب نفوذ رطوبت موثر، رنگ و چروکیدگی حبههای انار در طی فرآیند خشکشدن در خشککن خلأ- خورشیدی مورد بررسی قرار گرفت. با تحلیل رگرسیونی برای مدلهای مورد بررسی مشخص شد که مدل میدیلی بهترین برازش را با دادههای تجربی به دست آمده نشان میدهد. نتایج نشان داد با کاهش فشار مطلق، زمان خشک شدن حبههای انار کاهش مییابد. کمترین زمان خشک شدن مربوط به فشار مطلق ۱۰ کیلوپاسکال بود. ضریب نفوذ رطوبت موثر حبههای انار در خشککن خلأ- خورشیدی بین۱۰-۱۰× ۰۹/۳ تا ۱۰-۱۰× ۱۳/۴ مترمربع بر ثانیه به دست آمد. تغییرات کلی رنگ حبههای انار بین ۲/۱۷ تا ۱/۲۲و درصد چروکیدگی بین ۵۸/۶۷ % تا ۴۵/۷۴ % به دست آمد.
دوره ۱۳، شماره ۵۲ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده هدف از این پژوهش، پیشبینی برخی خصوصیات حرارتی (ضریب پخش مؤثر رطوبت و انرژی ویژه مصرفی)، فیزیکی (چروکیدگی و تغییرات کلی رنگ) و مکانیکی (نیروی شکست) میوه بنه در طی فرآیند خشککردن با خشککن پیوسته نیمهصنعتی به کمک شبکههای عصبی مصنوعی بود. سه عامل موثر شامل دمای هوای ورودی، سرعت هوای ورودی و سرعت تسمه در عملکرد خشککن جریان پیوسته به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شد. آزمایشها در سه سطح دمای هوای ورودی (۴۵، ۶۰ و ۷۵ درجه سلسیوس)، سه سطح سرعت هوای ورودی (۱، ۵/۱ و ۲ متر بر ثانیه) و سه سطح سرعت تسمه (۵/۲، ۵/۶ و ۵/۱۰ میلیمتر بر ثانیه) انجام شد. دادههای لازم با استفاده از یک خشککن جریان پیوسته نیمهصنعتی، جمعآوری شد. از شبکههای پسانتشار پیشرو و پسانتشار پیشخور با الگوریتمهای یادگیری لونبرگ- مارکوارت و تنظیم بیزی برای آموزش استفاده شد. برای پیشبینی ضریب پخش مؤثر رطوبت، شبکه پیشخور با تابع تنظیم بیزی، آرایش ۱-۱۳-۱۰-۳ و ۱۰۸ چرخه آموزش با ۹۹۹۹/۰=R۲ مطلوب بود. برای پیشبینی انرژی ویژه مصرفی، شبکه پیشخور با تابع آموزش لونبرگ- مارکوارت، آرایش ۱-۱۰-۳ و ۱۱۷ چرخه آموزش با ۹۹۶۱/۰=R۲ مطلوب بود. بهترین شبکه برای پیشبینی چروکیدگی، شبکه پیشخور با تابع تنظیم بیزی، توپولوژی ۱-۴-۶-۳ و ۱۰۱ چرخه با ۹۹۲۶/۰=R۲ آموزش بود. بهترین شبکه برای پیشبینی تغییرات کلی رنگ، شبکه پیشخور با تابع آموزش لونبرگ-مارکوارت با توپولوژی ۱-۷-۶-۳ و ۲۴ چرخه آموزش با ۹۱۳۹/۰=R۲ بود. بهترین شبکه برای پیشبینی نیروی شکست، شبکه پیشخور با تابع آموزش تنظیم بیزی، آرایش ۱-۶-۸-۳ و ۶۹ چرخه آموزش با ۹۹۹۰/۰=R۲ بود.
دوره ۱۳، شماره ۵۷ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
در این پژوهش اثر شرایط مختلف خشک کردن مایکروویو بسترسیال (دمای هوای ورودی، سرعت هوای ورودی و توان مایکروویو) بر روی زمان خشکشدن، ضریبپخش رطوبت موثر، چروکیدگی و انرژی مصرفی کل مغز پسته مورد مطالعه قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل دادهها و بهینهسازی فرآیند خشککردن پسته از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی استفاده شد. پارامترهای ورودی (مستقل) عبارتند از: دمای هوای ورودی، سرعت هوای ورودی و توان مایکروویو و پارامترهای وابسته (خروجی یا پاسخ) عبارتند از: زمان خشکشدن، ضریبپخش رطوبت مؤثر، چروکیدگی و انرژی مصرفی کل. رطوبت اولیه نمونههای پسته رقم اکبری ۵۶۹/۰ برپایه خشک بدست آمد. برای خشککردن نمونه ها از سه سرعت هوای ورودی ۱۶/۱، ۳۲/۳ و ۴۸/۸ متر بر ثانیه، سه دمای هوا ۳۵، ۴۵ و ۵۵ درجه سلسیوس و سه سطح توان مایکروویو ۲۲۰، ۳۳۰ و ۴۴۰ وات استفاده شد. مقادیر زمان خشکشدن، ضریبپخش رطوبت موثر، چروکیدگی و انرژی مصرفی کل به ترتیب ۲/۱ تا ۸۳/۳ ساعت، ۱۰-۱۰×۷۰/۲ تا ۹-۱۰×۳۲/۱ متربرثانیه، ۰۱/۱۲% تا ۴۳/۳۵% و ۳۳۷/۰ تا ۶۳/۱ کیلووات ساعت به دست آمدند. نقطه بهینه خشککردن پسته در دمای هوای ۴۸/۳۸ درجه سلسیوس، سرعت هوای ۱۶/۱ متر بر ثانیه و توان مایکروویو ۴۴۰ وات به دست آمد و مقادیر متغیرهای پاسخ در نقطه بهینه زمان خشککردن، ضریب پخش رطوبت موثر، چروکیدگی و انرژی مصرفی کل برای خشککردن پسته با خشککن مایکروویو بسترسیال به ترتیب ۶۷۷/۲ ساعت، ۱۰-۱۰×۱۷۹/۵ مترمربع بر ثانیه، ۴۱/۱۸% و ۷۱۰۹/۰ کیلووات ساعت محاسبه شد.
دوره ۱۳، شماره ۵۸ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز به عنوان یک منبع انرژی در فرآیند خشک شدن در شرایط خلأ به کار میروند و تا کنون هیچ مقایسهای بین این دو منبع انرژی در فرآیند خشک شدن محصولات کشاورزی انجام نشده است. در این تحقیق تاثیر تابش امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز بر رفتار خشککردن برشهای هلو در شرایط خلأ بررسی و مقایسه شد. خشککردن نمونهها در فشارهای مطلق ۲۰، ۴۰ و۶۰ کیلو پاسکال و در درجه حرارتهای ۵۰، ۶۰ و ۷۰ درجهی سلسیوس تحت هر دو منبع انرژی انجام شد. رفتار خشک شدن برشهای هلو شامل اثر شرایط خشککردن بر کاهش رطوبت، ضریب پخش رطوبت موثر ، رنگ و چروکیدگی در خشککن خلأ- مادون قرمز مورد بررسی قرار گرفت. ضریب پخش رطوبت موثر برشهای هلو تحت تاثیر امواج متوسط مادون قرمز نسبت به امواج کوتاه در شرایط مختلف خشک کردن بین۱۱-۱۰× ۶/۲ تا ۱۰-۱۰× ۴/۱ متر مربع بر ثانیه بیشتر بود. تغییرات کلی رنگ و درصد چروکیدگی برشهای هلو تحت تاثیر امواج کوتاه مادون قرمز نسبت به امواج متوسط در شرایط مختلف خشک کردن به ترتیب بین ۶/۶ تا ۷/۸ و ۸/۷% تا ۷/۹ % کمتر بود. کمترین میزان تغییرات کلی رنگ برشهای هلو تحت امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز به ترتیب ۲/۸ و ۸/۱۴ حاصل شد. همچنین کمترین درصد چروکیدگی برشهای هلو تحت امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز به ترتیب ۳/۴۶ % و ۹/۵۵ % به دست آمد.
دوره ۱۴، شماره ۶۴ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
در این مطالعه، از یک خشککن مادون قرمز با پیش تیمار مایکروویو برای خشک کردن مغز فندق استفاده شد. برای تعیین شرایط بهینهسازی نمونههای فندق از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی به منظور بررسی تأثیر دمای هوا در سه سطح (۴۵، ۶۵ و ۸۵ درجه سلسیوس)، توان مادون قرمز در سه سطح (۵۰۰، ۱۰۰۰ و ۱۵۰۰ وات) و توان مایکروویو در سه سطح (۲۷۰، ۴۵۰ و ۶۳۰ وات) برای خشک کردن مغز فندق استفاده شد. تجزیه و تحلیل واریانس (فاکتور عدم برازش و مقدار R۲) برای تعیین مطلوبیت مدل استفاده شد. از سطوح پاسخ و منحنیهای تراز برای نشان دادن اثر متقابل متغیرهای مستقل با متغیر پاسخ ایجاد شد. بر اساس آزمایشهای انجام شده شرایط بهینه جهت انتخاب مقادیر بیشینه ضریب انتشار مؤثر رطوبت و L* (شاخص رنگ) و انتخاب مقادیر کمینه انرژی مصرفی کل، چروکیدگی و شاخصهای رنگ a* و b* اعمال شد. با توجه به نتایج، شرایط بهینه در دمای هوای ۴۵ درجه سلسیوس، توان مایکروویو ۱۴/۴۷۱ وات و توان مادون قرمز ۸۹/۱۳۱۶ وات تعیین گردید. در این نقاط بهینه مقادیر متغیرهای پاسخ ضریب انتشار مؤثر رطوبت، انرژی مصرفی کل، چروکیدگی، L*، a* و b* به ترتیب ۹-۱۰×۳۶/۲ متر مربع بر ثانیه، ۶۵/۲ کیلووات ساعت، ۹۴/۱۲ درصد، ۱۰/۵۴، ۹۷/۱۴ و ۷۰/۱۶ بهدست آمدند.
دوره ۱۴، شماره ۶۵ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده حرارت بالا در هنگام خشککردن، همراه با از دستدادن آب در این حین، باعث ایجاد تنش در ماده غذایی، تغییر ریزساختارها و کاهش حجم یا چروکیدگی آن میشود. در این پژوهش، اثر پیشتیمار فراصوت در زمانهای ۱۰، ۲۰ و ۳۰ دقیقه و کربوکسیمتیلسلولز با غلظتهای ۱/۰، ۲/۰ و ۳/۰ درصد، بر میزان چروکیدگی دانههای انگور هنگام خشکشدن و مدلسازی آن مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش، دانههای انگور پیشتیمارشده، در یک خشککن تونلی خشک شده و تغییرات حجمی آنها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که تمامی پیشتیمارها در مقایسه با نمونه شاهد، چروکیدگی بالاتری دارند ولی این اختلاف از لحاظ آماری، معنیدار نبود. همچنین، افزایش زمان فراصوت، چروکیدگی نمونهها را در مقایسه با تیمار شاهد افزایش داد. تیمار شاهد و تیمار با زمان ۳۰ دقیقه فراصوت، بهترتیب کمترین و بیشترین میزان چروکیدگی را در بین تیمارهای مختلف به خود اختصاص دادند. در تلفیق دو پیشتیمار فراصوت و CMC نیز، ملاحظه گردید که با افزایش غلظت CMC، چروکیدگی نمونهها در مقایسه با غلظتهای کمتر آن، کاهش مییابد.
دوره ۱۵، شماره ۷۵ - ( ۲-۱۳۹۷ )
چکیده
با توجه به این که چروکیدگی در محصولات سرخشده یک ویژگی منفی از نظر مصرفکننده محسوب میشود، میتوان با استفاده از برخی پیشتیمارهای نوین، این خصوصیت کیفی را بهبود بخشیده و باعث افزایش مقبولیت محصول گردید. هدف از این تحقیق، بررسی و مدلسازی چروکیدگی طی سرخکردن قطعات سیبزمینی پیشتیمار شده با امواج فراصوت و آنزیم-بری بود. قطعات سیبزمینی، بعد از انجام پیشتیمارهای مربوطه در سه دما (۱۵۰، ۱۷۰ و ۱۹۰ درجه سانتیگراد) و چهار زمان مختلف (۹۰، ۱۸۰، ۲۷۰ و ۳۶۰ ثانیه) سرخ شدند. در این مطالعه، شش مدل تجربی برای بررسی تغییرات چروکیدگی با گذشت زمان سرخکردن ارائه شد. طبق نتایج بدست آمده، تمام پیشتیمارهای اعمال شده به جز پیشتیمار امواج فراصوت به مدت ۴۰ دقیقه، باعث کاهش چروکیدگی نمونهها نسبت به نمونههای شاهد شدند. همچنین، مدلهای به کار رفته به خوبی دادههای آزمایشی را با داشتن R۲بالا و RMSE پایین برازش نمودند. این مدلها میتوانند در پیشبینی فرآیند سرخکردن و کنترل کیفیت محصول نهایی مفید باشند.
دوره ۱۵، شماره ۷۷ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
باقلا گیاهی است از خانواده بقولات که همانند بسیاری از حبوبات، پروتئین دانه آن از دو فراکسیون آلبومین و گلوبولین تشکیل شده است. محتوای بالای پروتئین قابل هضم و نشاسته، دلیل استفاده گسترده آن است. در تحقیق حاضر تاثیر دما در سه سطح(۵۵ ، ۶۵ و ۷۵ درجه سلسیوس) و سرعت هوای داغ در دو سطح (۱ و ۲ متر بر ثانیه) بر برخی خواص کیفی، حسی و رفتار خشک شدن باقلا مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، بیشترین مقدار پروتئین، در تیمار ۲T(دمای Cº۵۵ و سرعت هوای m/s ۲)، به مقدار ۳/۲۱درصد و کمترین میزان تغییرات رنگ (EΔ)، در تیمار ۱T (دمای Cº۵۵ و سرعت هوای m/s ۱)، به مقدار ۶۶/۲۷ مشاهده شد. همچنین کمترین زمان خشک شدن در تیمار ۶ T(دمای Cº۷۵ و سرعت هوای m/s ۲)، به مدت ۲۹ دقیقه اندازه گیری گردید. در ادامه، بهترین مدل برای فرآیند خشک کردن و چروکیدگی به ترتیب مدل های پیج و گارزا پیشنهاد گردیدند. قابل توجه اینکه بیشترین مقدار چروکیدگی به تیمار ۵T(دمای Cº۷۵ و سرعت هوای m/s ۱)، به مقدار ۲/۱۵ درصد تعلق گرفت. طبق نتایج، بیشترین مقدار ضریب انتشار مؤثر رطوبت و کمترین مقدار انرژی فعالسازی به ترتیب m۲/s ۸- ۱۰× ۵۳/۴ و kJ/mol ۹/۱۵ در تیمار ۶T مشاهده گردید. از سوی دیگر ۴ T (دمای Cº۶۵ و سرعت هوای m/s ۲) به عنوان بهترین تیمار از نظر ارزیابی حسی انتخاب شد. در یک جمع بندی کلی و نظر به عدم وجود اختلاف معنی دار بین اکثر تیمارها، ۴T به عنوان بهترین تیمار معرفی گردید.
دوره ۱۵، شماره ۸۲ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
کیفیت نهایی محصول خشک شده به عنوان یکی از شاخصهای مهم در فرآیند خشک کردن باید مورد توجه قرار گیرد. در این تحقیق، تأثیر دز پرتودهی گاما (۰، ۲/۱، ۴/۲ و ۶/۳ کیلوگری)، دمای خشک کردن (۵۰، ۶۰ و ۷۰ درجه سلسیوس) و ضخامت برش قارچها (۳ و ۵ میلیمتر) روی میزان چروکیدگی سطحی و جذب مجدد آب مورد بررسی قرار گرفت. خشک کردن توسط خشککن لایه نازک بر مبنای سامانه ماشین بینایی اعمال گردید. نتایج نشان داد اثر ساده و متقابل فاکتورها روی میزان چروکیدگی سطحی و جذب مجدد آب در اکثر موارد معنیدار بود (۰۱/۰P<). با افزایش دز پرتودهی، چروکیدگی به میزان جزئی افزایش یافت و میزان باز جذب آب در نمونههای خشک شده نیز با افزایش همراه بود. همچنین، بیشترین میزان باز جذب آب برابر g/g ۴۳/۳ مربوط به دز ۶/۳ کیلوگری و دمای خشک کردن ۶۰ درجه سلسیوس و در ضخامت ۳ میلیمتر بود. در نهایت، با افزایش دما و کاهش ضخامت برش نمونهها، میزان چروکیدگی قارچ نیز افزایش یافت؛ به طوری که کمترین و بیشترین مقدار شاخص چروکیدگی سطحی به ترتیب ۴۶۱/۰ و ۶۶۷/۰ بود.
دوره ۱۶، شماره ۹۵ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
خشککردن یکی از مهمترین فرآیندهای پس از برداشت محصولات کشاورزی با هدف افزایش مدت زمان نگهداری میباشد. پژوهش حاضر به بررسی و مقایسه تغییرات رنگ و چروکیدگی ورقههای نازک چغندر قرمز در چهار روش مختلف خشککردن (جریان هوای گرم، مایکروویو، خلا و انجمادی) پرداخته و روند تغییرات این دو پارامتر با برازش مدلهای مختلف شبیهسازی شد. آزمایشها در خشککنهای جریان هوای گرم و خلا در سه سطح دمایی (۵۰، ۷۰ و C°۹۰)، در خشککن مایکروویو در سطح توان (۱۸۰، ۳۶۰ و W ۶۰۰) و در خشککن انجمادی با دمای C°۵۰- انجام گردید. نتایج بدست آمده در تمامی روشهای مختلف خشککردن نشان داد که روند تغییرات شاخصهای روشنایی (L) و زردی (b) نسبت به زمان صعودی و روند تغییرات شاخص قرمزی (a) نزولی بود. کمترین تغییرات پارامتر روشنایی، قرمزی و زردی به میزان ۷۴/۰، ۲۳/۰ و ۰۳/۰ به ترتیب در خشککردن انجمادی، مایکروویو و خلا اتفاق افتاد. نتایج کلی بدست آمده نشان داد که بالاترین میزان تغییرات رنگ (ΔE) در خشککردن با خشککن مایکروویو و در توان W ۱۸۰ به میزان ۵۹/۱ و پایینترین میزان این پارامتر در خشککردن با خشککن انجمادی به میزان ۷۶/۰ بدست آمد. همچنین تغییرات چروکیدگی نمونههای چغندرقرمز نشان داد که استفاده از خشککن انجمادی سبب کاهش میزان چروکیدگی در حدود ۱۰ تا ۲۵% نسبت به سه روش دیگر خشککردن بود. مدلسازی پارامترهای رنگی و چروکیدگی نشان داد که مدلهای نمایی قابلیت بالاتری در پیشبینی فرآیند تغییرات رنگ و چروکیدگی دارند.
مازیار خادمی، محمد بخشی جویباری، عبدالحمید گرجی ولوکلا، میلاد صادق یزدی،
دوره ۱۷، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
پیشبینی چروکیدگی و جلوگیری از آن، در طراحی ابزار و تعیین پارامترهای مؤثر در فرآیندهای شکلدهی ورقهای فلزی بسیار مهم میباشد. در شکلدهی فنجانهای فلزی، چروک ممکن است در دو ناحیه فلنج و یا دیواره رخ دهد.کنترل چروک در ناحیه فلنج با کنترل فشار ورقگیر چندان دشوار نیست، اما در ناحیه دیواره به دلیل آزاد بودن ورق، امری دشوار محسوب میشود. در این مقاله، با استفاده از یک روش هندسی مبتنی بر شبیهسازی عددی، به بررسی چروکیدگی در دیواره قطعات متقارن مخروطی در فرآیند توسعه یافته کشش عمیق هیدرودینامیکی با فشار شعاعی و جریان سیال رو بهداخل پرداخته شده است. در فرآیند بهکار گرفته شده، از دو فشار مستقل برای شکلدهی ورق استفاده میشود. با توجه به ماهیت فرآیند، اثرات هم فشار شعاعی و هم فشار محفظه بر پدیده چروکیدگی مورد مطالعه قرار گرفته است. بهعلاوه، اثر جنس، ضخامت اولیه ورق و سرعت سنبه بر روی چروکیدگی در دیواره قطعه بررسی شده است. بهمنظور صحت سنجی نتایج، آزمایش تجربی بر روی ورقهای فولادی و مسی انجام شده است که قابل اعتماد بودن این روش را در بررسی چروکیدگی نشان میدهد. یافتهها نشان داد که افزایش فشار شعاعی یا کاهش فشار محفظه منجر به افزایش چروکیدگی میگردد. همچنین افزایش ضخامت، کاهش مؤثر چروکیدگی را به دنبال دارد. علاوه بر این، نشان داده شد که شبیهسازی چروکیدگی، وابستگی شدیدی به پارامترهای ورودی در مدلسازی همچون سرعت سنبه و اندازه مناسب المان دارد.
محمد پاکدامن، عبدالرحمان جامی الاحمدی،
دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف از انجام این تحقیق، بررسی فرآیند کشش عمیق و اثر پارامترهای آن بر روی ورق کامپوزیتی ساخته شده از جنس الیاف شیشه با زمینه پیویسی است. ورقهای کامپوزیتی الیاف شیشه با زمینه پلیمری(پیویسی) مواد جدیدی هستند که کاربردهای گسترده ای دارند. این کامپوزیتها نسبت استحکام به وزن بالایی را در قیاس با آلومینیوم و فولاد دارا میباشند. برای انجام آزمایشها نمونههای کامپوزیتی با لایهچینی ۲]۹۰/۰[ ، ۴]۹۰/۰[ ، ۲]۳۰-/۳۰ [ و ۴]۳۰-/۳۰ [ به روش انباشت لایهها تولید شدند. برای بررسی اثر هر یک از پارامترها روی متغیر خروجی به منظور کاهش تعداد آزمایشها از روش طراحی آزمایشات بر مبنای الگوی تاگوچی استفاده شد. نتایج نشان میدهند که دو عامل دما و نیروی نگهدارنده ورق روی متغیرهای خروجی بیشترین تاثیر را دارند. علاوه بر این نشان داده شد که با تنظیم اثر متقابل دما و نیروی نگهدارنده ورق میتوان چروکیدگی را تا حد زیادی کنترل نمود.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۴ - ( ۵-۱۴۰۰ )
چکیده
خشککردن، یک روش مهم نگهداری مواد مرطوب است و برای طیف گستردهای از محصولات صنعتی و کشاورزی قابل استفاده است. با توجه به فعالیت آبی کم، در فرآوردههای خشکشده نرخ فساد محدود است و به دلیل کاهش حجم بهراحتی قابل حملونقل و نگهداری هستند و نیازی به نگهداری در سردخانه ندارند درنتیجه در این فرآوردهها هزینه مصرف انرژی پایین است. هدف از مطالعه حاضر توسعه یک مدل برای توصیف انتقال جرم و حرارت طی خشککردن تکههای چغندر لبویی بود. دما، رطوبت و چروکیدگی یک قطعه چغندر لبویی استوانهای شکل طی خشککردن در سه دمای مختلف هوا (۵۰، ۶۰ و ۷۰ درجه سانتیگراد) شبیهسازی شدند. معادلات انتشار رطوبت و حرارت همزمان با شرایط مرزی همرفتی با استفاده از یکزبان شبیهسازی (MATLAB) بر اساس روش تفاضل محدود حل شدند. چروکیدگی، ویژگیهای حرارتی و نفوذ رطوبت متغیر در شبیهسازی مدنظر قرار گرفتند. نتایج شبیهسازی به شکل رضایت بخشی با درجه حرارت و رطوبت اندازهگیری شده از چغندر لبویی طی خشک شدن توافق داشت.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۸ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
پوششدهی میوهها با استفاده از صمغهای خوراکی باعث افزایش کیفیت ظاهری، بهبود رنگ و کاهش چروکیدگی آنها در انتهای فرآیند خشککردن میگردد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر پوششدهی با صمغهای دانه مرو، دانه ریحان و گزانتان بر خصوصیات ظاهری برشهای خشکشده میوه “به” در سامانه فروسرخ بود. در این پژوهش برشهای میوه “به” با ضخامت ۵/۰ سانتیمتر با استفاده از صمغهای دانه مرو، دانه ریحان و گزانتان (غلظت ۱ درصد) پوششدهی شدند و سپس درون خشککن فروسرخ قرار گرفته و اثرات توان پرتودهی (۲۵۰ و ۳۷۵ وات) بر ویژگیهای ظاهری آنها بررسی شد. برای مدلسازی مؤلفه تغییرات رنگ نیز از مدلهای توانی، درجه دوم، گومپرتز، لجستیک، ریچارد، اماماف و ویبول استفاده شد. مؤلفههای رنگی شامل روشنایی، قرمزی، زردی و تغییرات رنگ و همچنین چروکیدگی سطحی نمونهها در طی زمان خشککردن بررسی شد. مؤلفه روشنایی محاسبه شده برای فرآیند خشک شدن نمونههای میوه “به” نشان داد که از نظر روشنایی نمونههای پوشش داده شده با صمغ دانه مرو روشنتر بودند. از نظر مؤلفه تغییرات رنگ نیز، برشهای “به” پوشش داده شده با صمغ دانه مرو کمترین تغییرات رنگ را در طی زمان خشککردن از خود نشان دادند و میانگین مقادیر این مؤلفه برای نمونه بودن پوشش و پوشش داده شده با صمغهای دانه مرو، دانه ریحان و گزانتان به ترتیب برابر ۰۹/۳۵، ۲۰/۲۰، ۴۰/۴۳ و ۳۳/۲۸ بود (توان ۲۵۰ وات). برای مدلسازی مؤلفه تغییرات رنگ، مدل اماماف در مقایسه با سایر مدلها خطای کمتری داشت. نتایج نشان داد که پوششدهی با صمغ دانه مرو باعث حفظ شکل ظاهری محصول خشکشده گردید و همچنین کمترین چروکیدگی در کل زمان خشک شدن و در توانهای مختلف پرتودهی در نمونههای پوشش داده شده با این صمغ مشاهده شد.
حسین فرجی، خلیل خلیلی، امیر اشرفی،
دوره ۱۹، شماره ۸ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده
در این تحقیق، استفاده از قید مکانیکی داخلی بهمنظور مهار عیب چروکیدگی در فرآیند هیدروفرمینگ اتصال Tشکل و توسعه پنجره فرآیند آن ارائه شده است. مطالعه بهصورت شبیهسازی اجزای محدود و انجام آزمایشهای تجربی صورت پذیرفت. در آزمایشهای انجامشده در محدوده چروکیدگی، استفاده از قید مکانیکی داخلی برای حالتهای مختلف بهصورت ۱۰۰% از ایجاد چروکیدگی جلوگیری به عمل آورده است و اتصال Tشکل بهصورت کاملاً سالم به دست آمده، بهگونهای که چروکیدگیهایی با طولهای بلندی مانند ۵/۶۹ و ۱/۶۷میلیمتر را نیز مهار نموده است. همچنین در حالت فشار داخلی ۱۳مگاپاسکال و جابهجایی ۳۳میلیمتر، با وجود مقدار بالای جابهجایی محوری و مقدار پایین فشار داخلی، قید مکانیکی سبب کاهش ۰۶/۸۵% از طول چروکیدگی شده است و مقدار طول چروکیدگی از ۳/۷۴ به ۱/۱۱میلیمتر کاهش یافته است. برای بررسی شرایط فرآیند هیدروفرمینگ، در دو حالت با وجود قید مکانیکی و بدون استفاده از قید مکانیکی آزمایشها و شبیهسازی اجزای محدود مورد استفاده قرار گرفت. همچنین برای بررسی درستی نتایج شبیهسازیها، آزمایشهای تجربی مطابق با آنها انجام شد. با مقایسه نتایج بهدستآمده از مطالعه تجربی و شبیهسازیها، تطابق مناسبی میان آنها دیده شد. نتایج بهدستآمده نشاندهنده این بود که استفاده از قید مکانیکی داخلی سبب مهار چروکیدگی در قطعه میشود. بنابراین میتوان برای تولید قطعه بدون عیب و همچنین توسعه پنجره فرآیند هیدروفرمینگ از آن بهره برد.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۳ - ( ۲-۱۴۰۱ )
چکیده
در پژوهش حاضر، مدلسازی چروکیدگی زغال اخته طی خشک کردن همرفتی به صورت لایه نازک و تاثیر پیشتیمار فراصوت، دما و سرعت هوای خشککن بر میزان چروکیدگی زغال اخته بررسی شد. پیشتیمار فراصوت در دو سطح زمانی ۱۰ و ۳۰ دقیقه روی نمونههای زغال اخته اعمال شد و سپس این نمونهها در دماهای ۴۰، ۵۰ و ۶۰ درجه سانتیگراد و سرعتهای هوای ۱، ۵/۱ و ۲ متر بر ثانیه خشک شدند. در ادامه، دادههای چروکیدگی با سه مدل تجربی (مدلهای موجود در منابع) برازش شدند. نتایج نشان داد که با کاهش محتوای رطوبت در طول خشکشدن، مقدار ضخامت نمونهها از۰۱۳۸/۰ متر در ابتدا به ۰۰۷۸/۰ متر در انتهای فرآیند خشککردن کاهش مییابد. استفاده از پیشتیمار فراصوت باعث کاهش معنیدار (P<۰,۰۵) میزان ضخامت شد. علاوه بر این، یکی از مدلهای ارزیابی شده بهعنوان مناسبترین مدل پیشبینی کننده تغییرات ضخامت زغال اخته (۹۹/۰=R۲) تحت شرایط مورد آزمایش انتخاب شد. با انجام آنالیز رگرسیون غیرخطی، رابطه بین ضرایب مدل انتخاب شده با متغیرهای بهکار رفته در این تحقیق بهدست آمد.
فاطمه تقی زاده رمی، مجید الیاسی،
دوره ۲۲، شماره ۶ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده
در این مقاله، خمکاری لولههای تیتانیومی با استفاده از ساچمههای فولادی در سایزهای mm۵/۰و mm۸۵/۰ و گرمکاری مقاومتی با روشهای تجربی و شبیهسازی بررسی شده است. برای انجام آزمایشها، لوله تیتانیوم گرید ۲ با قطر خارجی mm۴/۲۵ و ضخامت mm۵/۰ استفاده شده و برای جلوگیری از خروج ساچمه و اعمال فشار در دو انتهای لوله، درپوشهای مسدود کننده دو سر لوله، طراحی و استفاده شده است. جهت اعمال دما در خمکاری کششی دورانی لولهها، کابلهای جریان الکتریکی به دو طرف لوله متصل گردید و آزمایشهایی در دماهای محیط، ℃۱۰۰، ℃۲۰۰، ℃۳۰۰ و ℃۴۰۰ با نسبت خم ۸/۱ و زاویه خم °۹۰ انجام گردید. پس از انجام آزمایشها، اعوجاج سطح مقطع، چروک، پارگی و توزیع ضخامت لولههای خمکاری شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده از این مقاله نشان داد که در صورت خمکاری در دمای محیط با ساچمه و بدون ساچمههای فلزی، لولهها قابل خمکاری نبودند. در فرآیند خمکاری با سرعت ثابت ۸/۰ رادیان بر ثانیه، با قرارگیری ساچمههای فلزی درون لوله و افزایش دما به دماهای ℃۱۰۰، ℃۲۰۰ و ℃۳۰۰ ضخیمشدگی در ناحیه داخلی خم ۸/۹% کاهش یافته و نازکشدگی در دیواره خارجی خم به میزان ۴/۸% افزایش مییابد. همچنین عیب پارگی در دمای ℃۴۰۰ با تغییر سرعت خمکاری از ۸/۰ به ۴/۰رادیان بر ثانیه برطرف شد. به دلیل افزایش فشار ناشی از ساچمههای فولادی در منطقه خم، اعوجاج سطح مقطع در لولهها به میزان ۴/۱۰% کاهش یافت. لولههایی که در دمای ℃۳۰۰ به همراه ساچمههای فولادی خم شدند دارای بهترین شرایط خم و کمترین میزان عیب بودند.