۱۱ نتیجه برای کربن فعال
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده
موضوع تحقیق: کربن فعال یک جاذب متخلخل با سطح ویژه، حجم حفرات و توزیع اندازه حفرات قابلقبول برای بسیاری از کاربردها ازجمله جذب سطحی هست. این ماده از منابع متعدد طبیعیِ حاوی کربن به دست میآید. به دلیل افزایش تقاضا برای کربن فعال، پیش مادههای ارزانقیمت بسیار مورد توجه هستند. در این میان مایع سیاه که پسماند صنعتیِ حاصل از فرآیند لیگنین کرافت در کارخانجات کاغذسازی و حاوی مقادیر بالایی از کربن است، میتواند بهعنوان پیش ماده مناسب و ارزانقیمت برای تولید کربن فعال استفاده شده و ارزش افزوده بالایی ایجاد کند.
روش تحقیق: در این تحقیق، در ابتدا لیگنین از پسماند صنعتی مایع سیاه که تهیهشده از کارخانه صنایع چوب و کاغذ ایران است، تحت شرایط مشخص و با بررسی تاثیر pH استخراج شد و سپس کربن پودری با استفاده از روش فعالسازی شیمیایی توسط عامل فعالسازی شیمیایی فسفریک اسید از لیگنینِ استخراج شده سنتز شد. بهمنظور بررسی اثر پارامتر دمای فعالسازی بر روی ساختار کربن فعال، شامل مساحت سطح ویژه، حجم حفرات و توزیع اندازه حفرات، سه دمای فعالسازی ۴۰۰ و ۵۰۰ و ۶۰۰ درجه سانتیگراد در نسبت عامل فعالسازی ۲ موردبررسی قرار گرفت. جاذبهای سنتز شده بهمنظور بررسی خواص فیزیکی و مورفولوژی سطح تحت آنالیزهای FTIR، BET و SEM قرار گرفتند.
نتایج اصلی: نتایج حاکی از آن بود که بالاترین میزان لیگنین با ساختاری مشابه به لیگنینِ تخریبشده، در ۲pH= بازیابی شد. بررسی اثر پارامتر درجه حرارت فعالسازی نشان داد که دمای ۵۰۰ درجه سانتیگراد میتواند دمای مناسبی برای سنتز کربن فعال با مساحت سطح ویژه بالا باشد و افزایش دمای بالاتر از ۵۰۰ درجه سانتیگراد مؤثر نیست. از میان جاذبهای سنتز شده، نمونه کربن فعالِ سنتز شده در دمای فعالسازی ۵۰۰ درجه سانتیگراد، دارای بالاترین مساحت سطح ویژه و حجم حفرات کل به ترتیب m۲/g ۳۱/۱۵۷۳ و cm۳/g ۸۹/۰ بود که پتانسیل بالای این پیش ماده را به عنوان جاذب کربن فعال نشان میدهد.
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده
موضوع تحقیق: روش گرمایش الکترومغناطیس یکی از روشهای نوین ارتقا و ازدیاد برداشت نفت سنگین است. در این روش انرژی امواج الکترومغناطیس صرف افزایش دما، شکست ترکیبات سنگین، کاهش گرانروی، ارتقا و ازدیاد برداشت نفت خواهد شد.
روش تحقیق: در این پژوهش نانو ذرات اکسید آهن مغناطیسی (Fe۳O۴) به روش همرسوبی سنتزشده و کارایی این نانو ذرات در فرآیند گرمایش الکترومغناطیس و ارتقا موردبررسی قرار گرفت. همچنین مقایسهای بین اثر این نانو ذرات در فرآیند گرمایش الکترومغناطیس و کربن فعال صورت گرفت. در این فرآیند نمونههای نفت خام حاوی ۱/۰ درصد نانو ذرات Fe۳O۴ و یا کربن فعال، در بازه زمانی صفر تا ۸ دقیقه تحت تابش امواج ماکروویو (فرکانس ۵۴/۲ گیگاهرتز و توان ۴۰۰ وات) قرارگرفته و تغییرات دما و گرانروی نمونهها موردبررسی قرار گرفت.
نتایج تحقیق: نتایج نشان داد تابش امواج الکترومغناطیس (ماکروویو) سبب افزایش دمای نمونهها خواهد شد. دمای نمونه نفت خام، نفت خام به همراه ۰,۱ درصد کربن فعال، نفت خام به همراه ۰.۱ درصد نانو ذرات Fe۳O۴ تحت تابش امواج به مدت ۸ دقیقه به ترتیب از دمای محیط تا ۷۰، ۸۲ و C°۹۰ افزایش یافت. همچنین در شرایطی که نمونهها به مدت ۴ دقیقه تحت تابش امواج بودند، بیشترین کاهش گرانروی گزارش شد. گرانروی نمونه نفت خام (قبل از فرآیند)، نفت خام به همراه کربن فعال و نفت خام به همراه نانو ذرات Fe۳O۴ تحت تابش امواج به مدت ۴ دقیقه به ترتیب از mP.a ۲۹۵ تا ۲۶۱، ۲۵۴ و mP.a ۲۲۳ کاهش یافت. به عبارتی گرانروی نمونهها تحت تابش امواج به مدت ۴ دقیقه برای نمونه نفت خام، نفت خام به همراه کربن فعال، نفت خام به همراه نانو ذرات Fe۳O۴ به ترتیب ۵/۱۱، ۹/۱۳و ۴/۲۴ درصد کاهش داشته و نانو ذرات Fe۳O۴ بیشترین کارایی را در افزایش دما و کاهش گرانروی داشتند.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
در این پژوهش، تصفیه تکمیلی شیرابه به دست آمده از فرایند کمپوست زباله شهری از طریق فرایند ترکیبی جذب و ازنزنی بررسی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، فرایند ترکیبی در مقایسه با فرایند جذب و ازنزنی، توانایی بیشتری برای حذف آلاینده دارد؛ بهگونهای که پس از ۶۰ دقیقه، نرخ حذف COD از ۴۴ درصد در فرایند جذب و ۵۷ درصد در فرایند ازنزنی به بیش از ۸۰ درصد در فرایند ترکیبی رسید. بر اساس آزمایشهای انجامشده در فرایند ترکیبی افزودن کربن فعال تا هنگامی که در سیال به صورت شناور باقی بماند؛ بر حذف بار آلی از شیرابه تأثیر مثبت خواهد داشت. pH نیز یکی دیگر از پارامترهای مؤثر بر نرخ حذف، در فرایند ترکیبی است. بر اساس نتایج به دستآمده، در شرایط انجام این پژوهش، بیشینهی حذف بار آلی در pH ۸ تا ۹ به دست آمد. در این فرایند، ازنزنی به صورت همزمان باعث احیاء کربن فعال درداخل رآکتور نیز شده، که افزایش زمان اشباع بستر کربنی و کاهش هزینههای احیاء آن خارج از رآکتور را منجر خواهد شد. در این پژوهش پس از ۵ مرحله استفاده پی در پی از بستر کربنی، نرخ حذف بار آلی در فرایند ترکیبی تنها حدود ۷ درصد و در فرایند جذب به خاطر اشباع شدن جاذب، بیش از ۹۵ درصد کاهش یافت. این موضوع بیانگر احیاء همزمان کربن فعال در رآکتور و یا غالب بودن ساز و کار اکسیداسیون کاتالیستی بر ساز و کار جذب- اکسیداسیون است.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
-کربن فعال به گونهای گسترده در صنایع استفاده میشود. یکی از محدودیتهای استفاده از کربن فعال پرهزینه بودن پیش ماده تولیدی آن است. این مطالعه با هدف ارزیابی کارایی کربن فعال تولید شده از روزنامه باطله در حذف رنگ متیلن بلو از محیط آبی انجام شده است. برای فعالسازی از محلول KOH و بهمنظور تعیین خصوصیات بافت کربن فعال تولیدشده، از جذب گاز N۲ در دمای ºK ۷۷ و ایزوترم BET استفاده شده است. برای تعیین خصوصیات جذب رنگ متیلن بلو روی کربن فعال، از مدلهای ایزوترمی لانگمیر، فروندلیچ، تمکین، ردلیچ- پترسون و همچنین مدلهای سینتیکی شبه درجه اول، شبه درجه دوم و انتشار داخل ذرهای استفاده شده است. پارامترهای ترمودینامیکی آنتالپی(ΔΗ˚)، آنتروپی(ΔS˚) و انرژی آزاد گیبس(ΔG˚) محاسبه شد. بر اساس نتایج به دست آمده، مقادیر SBET و VTOTAL به ترتیب m۲/g ۰۱/۶۶ و ml/g ۰۶۳/۰ به دست آمد. بر اساس مقادیر R۲، آنالیز خطا (SSE% و X۲) و همچنین نمودارهای تعیین برازش، مدلهای فروندلیچ و شبه درجه دوم به ترتیب به عنوان مدلهای بهینه ایزوترمی و سینتیکی تعیین شد. پارامترهای ترمودینامیکی نشان داد که جذب رنگ متیلن بلو گرماگیر و خود به خودی است. کربن فعال تولیدشده از روزنامه باطله در این مطالعه در مقایسه با نمونههای دیگر از سطح مخصوص مطلوب و ظرفیت جذب سطحی مناسب برای رنگ متیلن بلو برخوردار بود.
دوره ۱۴، شماره ۶۸ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
هدف این مطالعه کاهش ترکیبات رنگی، کدورت و ناخالصیهای مانند فنل، آنتوسیانین و پروتئین، همراه با افزایش شفافیت محلول ملاس چغندر قند برای تهیه قند اینورت مایع بود. برای این منظور تاثیر pH در ۳ سطح (۹/۸، ۷ و ۵/۴) و کربن فعال پودری در ۴ سطح (۶۰۹/۰، ۷۸۳/۰، ۱۳۱/۱ و g ۸۲۷/۱) بر ویژگیهای رنگ، کدورت، شفافیت، فنل کل، آنتوسیانین کل و پروتئین محلول ملاس چغندر قند بررسی شد. آزمایشات اولیه نشان داد که ترکیبات رنگی پلیمری محلول ملاس از نوع کاراملها و ملانوئیدینها با وزن ملکولی بالای ۲۵۰۰ دالتون هستند. مرحله دوم بررسیها مشخص کرد که کاهش pH محلول ملاس از ۹/۸ به ۵/۴ همراه با کاربرد g ۰۱۱/۰ کربن فعال پودری، باعث کاهش ۲۴/۴۲% رنگ، ۴۳/۲۱% کدورت و افزایش ۵۷/۳۳% شفافیت باعث شد. در مرحله سوم مشخص شد که با افزایش مقدار کربن فعال پودری از ۶۰۹/۰ به g ۸۲۷/۱ در pH ۵/۴، رنگ ۳۱/۸۸%، کدورت ۱۰۰%، فنل کل ۵۲/۷۶%، آنتوسیانین کل ۳۹/۸۶% و پروتئین ۵۱/۹۸% کاهش و شفافیت ۸۳/۷۵% افزایش یافت.
شهاب الدین همراهی، کورش گودرزی، محمود یعقوبی، مهراورنگ قائدی،
دوره ۱۷، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف از این کار، طراحی و ساخت یک دستگاه چیلر جذبی خورشیدی میباشد که توسط کربن فعال/ متانول عمل میکند. سیستمهای تبرید پیوسته توانایی ایجاد سرمایش بصورت مداوم را دارند. در این مقاله به بررسی تاثیر میکرو کربن فعال بر عملکرد یک دستگاه چیلر جذبی پیوسته پرداخته میشود. منبع گرمای این چیلر از طریق نور خورشید و توسط کلکتور سهموی مرکب که نیاز به ردیابی نور خورشید نمیباشد، تامین میگردد. سیستم توسط دو بستر جاذب عمل میکند که هرگاه یکی در حال جذب باشد، دیگری در حال دفع قرار میگیرد. آزمایشها در شهر یاسوج طی سه روز مختلف و به ازاء سه دمای آب گرم ورودی C°۳۸، C°۳۴ و C°۳۰ به چیلر در ماه بهمن صورت پذیرفته است. دمای میانگین محیط در طول آزمایش C°۱۸ میباشد. نتایج تجربی نشان داد که به ازاء انرژی کل ورودی MJm-۲۱۳ و دمای ورودی آب گرم چیلر C°۳۸، C°۳۴ و C°۳۰ میانگین ضریب عملکرد دستگاه به ترتیب ۳/۱۲، ۳/۱۰ و ۱۰ درصد بدست میآید. همچنین میانگین توان مخصوص دستگاه به ازاء دماهای اشاره شده به ترتیب Wkg-۱۸۸، Wkg-۱۶۵ و Wkg-۱۵۰ بدست آمد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰۷ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
کربن فعال پودری ظرفیت جذب بالایی داشته و دارای سطح غیرقطبی قابل توجهی است. نیروهای سطح (واندروالس و لاندن) جذب قویتری را بین سطح کربن و ناخالصیها نسبت به ملکولهای موجود در ملاس رقیق به وجود میآورد. هدف این پژوهش حذف انواع ناخالصیها مانند ترکیبات رنگی، عوامل کدورتزا، ترکیبات فنولی، آنتوسیانین و پروتئین ملاس رقیق چغندرقند (ملاس رقیق چغندرقند ۳۵%) با استفاده از کربن فعال پودری در چهار سطح (۶۱/۰، ۷۸/۰، ۱۳/۱ و g ۸۳/۱بر g ۱۰۰ ملاس رقیق) در pH ۵/۴ بود. برای پیش بینی کاهش ناخالصیهای ملاس رقیق چغندر قند، مدلهای همدمایی جذب فروندلیچ و لانگمویر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی همدماهای تعادلی جذب بر اساس ضریب تبیین و ظرفیت جذب نشان داد که جذب ناخالصیهای مانند ترکیبات رنگی (۹۶۰۵/۰ R۲= و ظرفیت جذب ۰۷۹۴/۵)، ترکیبات فنولی (۷۶۰۵/۰ R۲= و ظرفیت جذب ۹۷۵۵/۰) و پروتئین (۹۶۷۹/۰ R۲= و ظرفیت جذب ۹۳۱۴/۱) از مدل فروندلیچ پیروی کرد. عوامل کدورتزا و ترکیبات آنتوسیانینی از هیچ کدام از مدلهای بررسی شده تبعیت نکرد.
دوره ۱۸، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
تخلیه پساب تصفیه نشده صنایع نساجی به دلیل استفاده از ترکیبات سمی در آنها باعث آلودگی در محیطهای آبی و مشکلات بزرگ زیست محیطی و بهداشتی میشود. هدف از این مطالعه بررسی پتانسیل جذب کربن فعال تولید شده از پسماند چوب انگور (Vitis Vinifera) به منظور حذف رنگهای راکتیو بلو ۱۹ (RB۱۹) و بلو ۲۱ (RB۲۱) از محلول آبی است. کربن فعال از چوب انگور و با استفاده از فعالساز اسید فسفریک (H۳PO۴) با نسبتهای اشباع ۱:۱، ۱:۲، ۱:۳ و ۱:۴ سنتز شد. آنالیزهای BET،FTIR و SEM برای تعیین مشخصات کربن فعال انجام شد. همچنین آزمایش جذب رنگ برای همه نمونهها در شرایط یکسان: pH برابر ۲، دوز جاذب g/l ۰۱/۰، غلظت اولیه رنگ mg/l ۲۵۰، دما C° ۲۰، حجم محلول ml۱۰۰ و زمان تماس ۱۲۰ دقیقه انجام شد. نتایج نشان داد نمونه کربن فعالسازی شده در نسبت اشباع ۱:۴ در دمای C° ۶۰۰ با سطح ویژه g/۲m ۱۸۵۰ و حجم کلی حفرات g/۳ cm۴۰/۲ و توزیع حفرات ۸۶ درصد در محدوده مزوحفره با mg/g ۱۹۳۲ برای رنگ بلو ۱۹ و mg/g ۹۰۸ برای رنگ بلو ۲۱ دارای حداکثر مقدار ظرفیت جذب است. این مطالعه نشان داد کربن فعال تهیهشده از پسماند حاصل از هرس سالیانه سرشاخههای درختچه مو از پتانسیل بالایی در تصفیه پساب صنایع نساجی برخوردار است.
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده
در این تحقیق بیوراکتور غشایی غوطهور برای تصفیه فاضلاب مجتمع پتروشیمی مورد بررسی قرار گرفت. لجن اولیه در این تحقیق از لجن برگشتی سیستم تصفیه فاضلاب مجتمع پتروشیمی تهیه شد. غشای مورد استفاده در این پژوهش، مسطح و از جنس پلی وینیلیدین فلوراید بود. سایز حفره ها، تخلخل و میزان سطح برای غشا به ترتیب، ۱/۰ میکرون، ۷۳% و ۰۰۴/۰ مترمربع بود. در این مطالعه، توزیع اندازه ذرات، SMP، EPS برای لجن اندازهگیری شد. همچنین برای تعیین مشخصات کیک از تست FTIR نیز استفاده شد. میزان فشار بحرانی برای غشای مذکور نیز اندازهگیری شد که مقدار آن kPa ۲/۰ بدست آمد. این تحقیق در دو مرحله جداگانه انجام گرفت. در مرحله اول، پایلوت برای ۳۵ روز بهصورت پیوسته عمل کرد. نتایج به دست آمده نشان داد که با وجود گرفتگی غشا، شار خروجی غشا از بازده مطلوبی برخوردار بود و بعد از هر دوره ۷ روزه، بازیابی شار خروجی بیشتر از ۹۰ درصد را نشان داد. در این مطالعه حذف COD بیشتر از ۸۵ درصد، در شرایط MLSS و HRT به ترتیب،۳۰۰±۳۰۰۰ میلیگرم بر لیتر و ۱۴-۱۶ ساعت حاصل شد. علاوه بر آن، TSS و کدورت در خروجی به ترتیب، کمتر از mg/L ۱ و NTU ۱۲ حاصل شد. در مرحله دوم از کربن فعال برای کاهش گرفتگی غشا استفاده شد. در راکتور حاوی کربن فعال، میزان افت شار، ۲۲ درصد کمتر صورت گرفت که از جمله دلایل آن میتوان به افزایش اندازه لختهها، کاهش SMP در لجن و کاهش مقاومت حفرات غشا اشاره نمود
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۹ )
چکیده
روسازیهای آسفالتی به مرور زمان دچار پیرشدگی میشوند که این امر موجب کاهش سطح خدمتدهی و انعطافپذیری این روسازیها میگردد. ترک خوردگی در اثر پیرشدگی یکی از شایعترین علل خرابی در روسازیهای آسفالتی است. عدم ترمیم بهموقع روسازیهای ترک خورده میتواند باعث گسترش ترک و ایجاد سایر خرابیها در روسازی گردد. برخی از ترکها میتوانند با استفاده از اعمال گرمایش به روش تابش امواج الکترومغناطیس ترمیم شوند. استفاده از روش گرمایش به روش تابش امواج الکترومغناطیس یکی از روشهای نوین در ترمیم ترکها در روسازیها است. القای گرمایش از طریق امواج الکترومغناطیس موجب افزایش دمای قیر درون مخلوطهای آسفالتی شده و موجب حرکت کردن قیر و پر کردن ترکها میشود. در این تحقیق، تأثیر سطوح مختلف پیرشدگی مخلوطهای آسفالتی روی گرمایش و ترمیم القایی روسازی مورد ارزیابی قرار گرفته است. به منظور اعمال شرایط پیرشدگی، مخلوطهای آسفالتی به مدتهای ۳، ۵، ۷ و ۹ روز در گرمخانه در دمای ℃۸۵ نگهداری شدند. در این تحقیق، قیر خالص با استفاده از کربن فعال اصلاح شد. علاوه براین، تأثیر کربن فعال در خصوصیات مکانیکی و نرخ گرمایش آن به روش تابش امواج الکترومغناطیس در مخلوطهای آسفالتی مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی تأثیر سطوح مختلف پیرشدگی در نرخ ترمیم القایی، آزمایش خمش نیم دایرهای در دماهای میانی و پایین انجام شد. نتایج آزمایشها نشان داد که افزودن کربن فعال به قیر نهتنها موجب کاهش مقاومت آن نمیشود، بلکه میتواند موجب افزایش مقاومت نمونهها در برابر ترکخوردگی نیز شود. نتایج بدست آمده نشان داد که افزایش سطح پیرشدگی موجب کاهش نرخ گرمایش نمونههای آسفالتی به روش تابش امواج الکترومغناطیس میشود. علاوه براین نتیجه گردید که، افزایش سطح پیرشدگی در مخلوط آسفالتی و افزایش طول شیار در نمونههای خمش نیم دایرهای موجب کاهش نرخ ترمیم القایی میگردد. علاوه براین، نتایج نشان داد که میزان ترمیم القایی در مخلوطهای آسفالتی ترک خورده در دماهای پایین بیشتر از مخلوطهای آسفالتی میباشد که در دماهای میانی ترک خوردهاند.
دوره ۲۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی کارایی تلفیق موانع واکنش دهنده نفوذپذیر (PRB) با بستر نانوذرات آهن صفرظرفیتی با فرایند الکتروکینتیک در حذف همزمان نیترات و سولفات از آب آلوده و مقایسه آن با بستر حاوی کربن فعال دانهای بوده است. در این تحقیق که در مقیاس آزمایشگاهی انجام پذیرفته، با استفاده از سیستم موانع واکنش دهنده نفوذپذیر میزان نیترات و سولفات موجود در آب آلوده حذف و به صورت همزمان به کمک فرایند الکتروکینتیک (EK) از اشباع زود هنگام بستر جلوگیری و مدت زمان عملکرد سیستم افزایش یافته است. به منظور بررسی کارایی سیستم مذکور، پارامترهای مختلف بر عملکرد سیستم مورد بررسی قرار گرفته و شرایط بهینه برای افزایش زمان عملکرد سیستم تعیین گردید. در ادامه نیز آزمایشها با استفاده از PRB حاوی کربن فعال دانهای تکرار و نتایج با یکدیگر مقایسه شد. با بررسی نتایج بهدست آمده، در سیستم تلفیقی PRB-EK بستر حاوی نانوذرات آهن صفرظرفیتی عملکرد بهتری در مقایسه با بستر حاوی کربنفعال در حذف نیترات و سولفات از آب آلوده از خود نشان داد. مطابق نتایج بهترین عملکرد سیستم در pH برابر با ۷، غلظت اولیه نیتراتmg/L ۲۰۰، غلظت اولیه سولفات mg/L۴۵۰، غلظت نانوذرات آهن صفرظرفیتی برابر با ۱۴/۲ گرم به ازای هر کیلوگرم ماسه و اختلاف پتانسیل ۲۰ ولت حاصل شد. در این شرایط استفاده از بستر حاوی نانوذرات آهن صفرظرفیتی نه تنها منجر به افزایش مدتزمان عملکرد سیستم به میزان ۳۵ ساعت برای حذف سولفات و ۳۰ ساعت برای حذف نیترات شد، بلکه راندمان حذف پس از ۸۰ ساعت استفاده متوالی از سیستم به میزان ۱۳ درصد برای سولفات و ۱۰ درصد برای نیترات بالاتر از بستر حاوی کربن فعال اصلاح شده بود.