جستجو در مقالات منتشر شده


۹ نتیجه برای کیفیت هوای داخل


دوره ۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

امروزه کاربران بیش از پیش خواستار تهویه طبیعی هستند و این امر باعث افزایش تقاضا برای تهویه از طریق بازشوها شده است. شاید این عکس العملی در برابر استفاده بی رویه از سیستم های تهویه مطبوع در ساختمان ها بوده، که ب هطور مرتب به عنوان نشانه ای از ساختمان های بیمار معرفی می شوند. در این راستا تکنولوژی نماهای دوپوسته ب هعنوان یک فناوری نوین در معماری، امکان تهویه طبیعی را ضمن کنترل صوت، باد و باران فراهم می آورند. دوپوسته شدن نمای ساختمان امکان تنظیم گرما، سرما، نور، باد و همچنین سر و صدای بیرون را می دهد، به طور یکه راحتی و رفاه سا کنین را بدون اتاف انرژی تأمین می نماید. Gambit و Fluent بدین منظور در این مقاله با توجه به تعداد، ابعاد و موقعیت دریچه های روی نما، به کمک نرم افزارهای به مدلسازی و بررسی عددی نتایج دوپوسته شدن نماها در ساختمان های مناطق گرم و خشک ایران با هدف بهره بردن از تهویه طبیعی در فصل تابستان پرداخته می شود. خروجی عددی این نر مافزارها نشان م یدهد دوپوسته شدن نمای ساختمان ها به افزایش بهر هگیری از تهویه طبیعی و بهبود کیفیت هوای داخل کمک کرده و استفاده از این فناوری در جهت کاهش استفاده از سیست مهای تهویه مطبوع و رسیدن به دمای آسایش اثرگذار خواهد بود.

دوره ۸، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: در ساختمان‌های اداری، محیط باکیفیت داخلی، باعث افزایش کارآیی کارکنان و در نتیجه شکوفایی اقتصاد کشورها و در مقابل نامناسب‌بودن محیط داخل، سبب بروز نارضایتی کارکنان و کاهش کارآیی آنها خواهد شد. عوامل بسیاری در ایجاد یک محیط باکیفیت داخلی موثرند که یکی از آنها تهویه مناسب است. یکی از عوامل مهم در مشخص‌نمودن نرخ تهویه، میزان دی‌اکسیدکربن موجود در فضاست. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین محدوده مناسب دی‌اکسیدکربن در جهت بهینه‌سازی کیفیت محیط داخل ساختمان‌های اداری انجام شد.
مواد و روش‌ها: تحقیق کاربردی و کمی حاضر از ۱۵ بهمن تا ۱۵ اسفند ۱۳۹۰ با انجام مطالعات میدانی، اندازه‌گیری میزان دی‌اکسیدکربن و هدایت پرسش‌نامه در ۳۲۸ نفر از کارکنان ۱۰ ساختمان اداری کرمانشاه به بررسی محدوده مناسب میزان دی‌اکسیدکربن در ساختمان‌های اداری این منطقه پرداخت. به‌منظور تدوین پرسش‌نامه، از پرسش‌نامه موجود در استاندارد انجمن مهندسین گرمایش، سرمایش و تهویه مطبوع آمریکا استفاده شد، اما با توجه به نوع تحقیق و پوشش سئوالات، تغییراتی به صورت اضافه‌نمودن برخی پرسش‌های مرتبط در آن داده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS ۱۶  انجام شد.
یافته‌ها: در کل ساختمان‌ها، ۷۱/۶% افراد از کیفیت هوا و میزان تهویه راضی بودند. میزان دی‌اکسیدکربن در غالب ساختمان‌ها، غیر از ساختمان کد ۸، در محدوده استاندارد قرار داشت. میزان رضایت‌مندی از کیفیت هوا در این ساختمان ۵۹/۰% بود. ساختمان کد ۳ بهترین وضعیت را داشت.

نتیجه‌گیری: محدوده مناسب دی‌اکسیدکربن در ساختمان‌های اداری کرمانشاه، میزان دی‌اکسیدکربن کمتر از ppm۱۲۰۰ است.

محمدحسن فتح الله زاده، قاسم حیدری نژاد، هادی پاسدارشهری،
دوره ۱۴، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده

در این مطالعه تأثیر دمای هوای ورودی بر بهینه سازی مصرف انرژی، آسایش حرارتی و عمر متوسط موضعی هوا در سیستم تهویه جابه جایی برای یک اتاق نمونه مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج تحقیق، هنگامی که دمای هوای ورودی سیستم تهویه جابه جایی در تابستان از ۱۷/۸ به ۲۵/۸ افزایش یابد، انرژی مصرفی به اندازه %۵۰ کاهش می یابد. با توجه به اینکه بهینه سازی مصرف انرژی یک اقدام مقید به حفظ شرایط آسایش حرارتی ساکنین است، به کمک دینامیک سیالات محاسباتی، به بررسی پارامترهای میانگین آراء افراد نسبت به شرایط گرمایی محیط و درصد نارضایتی افراد نسبت به شرایط گرمایی محیط به عنوان دو شاخص آسایش حرارتی عمومی پرداخته شده است. هم چنین گرادیان عمودی دمای هوا به عنوان شاخص نارضایتی حرارتی موضعی و عمر متوسط موضعی هوا به عنوان شاخص کیفیت هوا مورد ارزیابی قرار گرفته-اند. تمامی شاخص های ذکر شده به جز عمر متوسط موضعی هوا، با افزایش دما در محدوده مورد نظر استاندارد ایزو ۷۷۳۰ قرار می گیرند اما شاخص کیفیت هوا دچار اندکی افت کیفی در ناحیه استنشاقی می گردد. این افت اندک، قابل اغماض بوده و سیستم تهویه جابه جایی به عنوان سیستم تهویه ای مناسب برای کاربردهای تابستانی قابل استفاده است.
قاسم حیدری نژاد، محمدحسن فتح الله زاده، هادی پاسدارشهری،
دوره ۱۴، شماره ۱۶ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده

در این مطالعه، با محاسبه بار سرمایی کویل در سیستم‌های توزیع هوای زیرسطحی، تأثیر دریچه‌های برگشت و خروج مجزا و ارتفاع دریچه برگشت بر مصرف انرژی، شرایط آسایش‌حرارتی و کیفیت هوای داخل مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج تحقیق، هنگامی که ارتفاع دریچه برگشت به ترتیب برابر با ۲، ۳/۱، ۶۵/۰ و ۳/۰ متر است، میزان کاهش مصرف انرژی نسبت به حالت بدون دریچه برگشت برابر با ۹/۱۰، ۳/۱۵، ۹/۱۸و ۷/۲۵ درصد می‌باشد. عوامل محدود کننده در میزان این کاهش، شرایط آسایش‌حرارتی ساکنان و کیفیت هوای داخل هستند. به همین منظور به کمک دینامیک سیالات محاسباتی(نرم‌افزار ایرپک با الگوریتم حل سیمپل با استفاده از مدل اغتشاشی صفرمعادله‌ای داخلی)، شاخص‌های آسایش‌حرارتی(میانگین آراء افراد نسبت به شرایط گرمایی محیط و درصد نارضایتی افراد نسبت به شرایط گرمایی محیط)، شاخص نارضایتی حرارتی موضعی(گرادیان عمودی دما) و شاخص کیفیت هوای داخل(عمر متوسط موضعی هوا) با تغییر ارتفاع دریچه برگشت مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج، با کاهش ارتفاع دریچه برگشت از سقف تا کف، دمای هوای خروجی افزایش یافته و به سبب آن، اختلاف دمای هوا در جهت عمودی نیز افزایش می‌یابد. با بررسی‌های صورت گرفته، انتخاب موقعیت ۳/۱ متر(مرز بالایی ناحیه سکونت در حالت نشسته) برای دریچه برگشت، سبب صرفه‌جویی ۳/۱۵ درصدی در میزان مصرف انرژی با حفظ شرایط آسایش‌حرارتی و کیفیت هوای داخل می‌شود.
سیدعلیرضا ذوالفقاری، علی براتی ماژان،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

در این تحقیق، تاثیرات زاویه خروجی از جت پرده هوایی، بر درزبندی ایرودینامیکی اتاقی با سیتم تهویه فشار مثبت مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور، از مدلسازی جریان، انتقال حرارت و پخش گونه‌ها به کمک حلگر عددی اپن فوم استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که زاویه پاشش جت، اثرات قابل توجهی بر توزیع پارامترهایی از جمله دما، غلظت آلاینده‌ها و نیز شاخص احساس حرارتی افراد دارد. به طوری که با تغییر زاویه پاشش جت از ۱۰+ درجه (به سمت داخل) به ۱۰- درجه (به سمت خارج)، متوسط اختلاف دمای محیط داخل تا ۲/۵ درجه سلسیوس کاهش می‌یابد. همچنین، همین میزان تغییر در زاویه پاشش جت، باعث می‌شود تا متوسط غلظت آلاینده‌های محیط داخل با کاهشی قابل توجه، از ۲۵ppm به ۵ppm برسد. از طرفی نتایج نشان داد که به ازای زاویه ۱۰- درجه برای پاشش جت پرده هوایی، متوسط شاخص احساس حرارتی افراد در فضای داخل به سمت احساس خنک سوق پیدا می‌کند. در نتیجه، زاویه پاشش مذکور باعث می‌شود که شرایط فضای داخل، تأثیر کمتری از محیط گرم بیرون بپذیرد. به عبارت دیگر، در زاویه پاشش نزدیک به ۱۰- درجه، دستگاه پرده هوایی عملکرد مناسب‌تری را در جداسازی حرارتی و ایرودینامیکی دو محیط داخلی و خارجی از خود نشان می‌دهد.
سیدعلیرضا ذوالفقاری، سید محمد هوشمند، علی فؤادالدینی، پیمان ابراهیمی ناغانی،
دوره ۱۶، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

محیط استخرهای سرپوشیده به دلیل رطوبت بالا، دمای زیاد هوا و ترکیبات خطرناک حاوی کلر، محیطی ناسالم به شمار می‌رود.‏‎ ‎بنابراین برای طراحی سیستم تهویه ‏مطبوع در استخرهای سرپوشیده، باید غلظت آلاینده‌ها، رطوبت نسبی و شرایط آسایش حرارتی به طور همزمان مورد توجه قرار گیرد. در تحقیق حاضر، رویکردی جدید برای ‏مدل‌سازی همزمان فرآیند تبخیر آب، سطح غلظت کلر، احساس حرارتی افراد و میدان‌های دما و سرعت در یک استخر سرپوشیده با ابعاد قهرمانی ارائه شده است. در همین ‏راستا، الگوریتمی جدید جهت اعمال شرایط مرزی تطبیقی برای سطح تماس آب و هوا در استخر توسعه یافته است. در استخر مذکور، هوا از طریق دریچه‌های نواری سقفی با ‏دمای ۳۵ درجه سلسیوس، رطوبت نسبی ۳۰ درصد و نرخ تعویض هوای ۴ بار در ساعت به محیط وارد می‌شود. نتایج نشان می‌دهد که توزیع پارامترهای دما، رطوبت نسبی ‏و غلظت آلاینده کلر به طور چشمگیری به ارتفاع از سطح استخر وابسته است. به طوری که مقدار متوسط حجمی برای شاخص رطوبت نسبی از کف تا ارتفاع نیم متری، ‏حدود ۶۲% است؛ در حالی که متوسط حجمی رطوبت نسبی در فضای اشغال شده حدود ۵۰% می‌باشد. همچنین نتایج حاکی از آن است که مقدار غلظت آلاینده کلر در ‏فاصله نیم متری از سطح استخر، حدود ۶۰% از مقدار متوسط آن در فضای اشغال شده بیشتر است. ضمن اینکه میدان دما و توزیع شاخص آسایش حرارتی نیز به طور ‏چشمگیری به ارتفاع از سطح استخر وابستگی دارد.‏
دانیال حکیمی راد، مهدی معرفت، بهروز محمدکاری،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده

برآورد میزان آلاینده‌ها در یک فضای مسکونی برای اطمینان از کیفیت هوا بسیار حائز اهمیت است. در تحقیق حاضر، یک فضای مسکونی متداول به‌منظور بررسی رفتار آلاینده‌ها‌ به روش عددی شبیه‌سازی شده‌است. با استفاده از نتایج عددی حاصل و نتایج تجربی مراجع دیگر، رابطه‌ای تحلیلی برای برآورد میزان غلظت گاز CO۲ بر حسب عواملی چون گاز CO۲ تولید شده توسط تنفس ساکنین و یا وسایل احتراقی، حجم فضای مسکونی و نرخ تهویه پیشنهاد شده‌است. نتایج رابطه تحلیلی انطباق کاملی با نتایج تجربی و عددی دارد و می‌توان از آن برای برآورد کیفیت هوای داخل ساختمان استفاده نمود. رابطه پیشنهادی در تمام فضاهای مشابه قابل استفاده است.
مهدی افضلیان، سیدعلیرضا ذوالفقاری، علی فوادالدینی،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده

تهویه ساختمان‌ها به علت نیاز به بهبود کیفیت هوای داخل و تأمین شرایط مطلوب آسایشی برای ساکنان امری ضروری است. هرچه فضا بزرگتر و جمعیت آن بیشتر باشد، تامین این شرایط پیچیده‌تر می‌شود. در این تحقیق با استفاده از دینامیک سیالات محاسباتی و حلگر اپن‌فوم به تحلیل اثرات نرخ تعویض ساعتی بر کیفیت هوای داخل و مصرف انرژی با رعایت قید آسایش حرارتی در یک سالن اجتماعات پرداخته شده است. برای این منظور یک سالن با جمعیت ۵۰ نفر و دارای سیستم توزیع هوای زیر سطحی با دریچه‌های ورود هوا به شکل نواری در مقابل صندلی افراد مدلسازی شده است. همچنین، نرخ تعویض هوای ساعتی در سه حالت ۵، ۱۰ و ۱۵ مورد بررسی قرار گرفته است. برای مقایسه بهتر نتایج، با استفاده از مدل دو نقطه‌ای آسایش حرارتی گایج، دمای هوای ورودی در این سه حالت به گونه‌ای تنظیم شده است که میانگین شاخص آسایش حرارتی در ناحیه حضور افراد برابر صفر (حالت خنثی) شود. نتایج نشان می‌دهد که غلظت آلاینده‌ها در ناحیه حضور افراد در حالت‌های نرخ تعویض هوای ساعتی ۱۰ و ۱۵ نسبت به ۵ به ترتیب ۳۶ و ۴۶ درصد کاهش یافته که به معنای بهبود کیفیت هوای داخل می‌باشد. از سوی دیگر مصرف انرژی بین ۲۸ تا ۶۹ درصد افزایش می‌یابد. همچنین بر اساس نتایج، با افزایش نرخ تعویض هوای ساعتی نارضایتی موضعی ناشی از کوران به طور محسوسی افزایش یافته و می‌تواند به مقدار ۱۵ درصد نیز برسد
مرتضی طاهری، مهدی افضلیان، سیدعلیرضا ذوالفقاری، حسن حسن‌زاده،
دوره ۱۹، شماره ۱۲ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده

آلاینده‏های ذره‏ای در فضاهای داخلی تهدیدی جدی برای سلامتی انسان‏ها محسوب می­شوند، از این رو شناخت، بررسی و کنترل پخش این ذرات در فضاهای داخلی امری ضروری است. در تحقیق حاضر تاثیر زاویه چرخش بر توزیع و پخش ذرات آلاینده با قید آسایش حرارتی در یک اتاق با دریچه چرخشی در یک سیستم تهویه زیر سطحی مورد مطالعه قرار گرفته است. برای تحلیل جریان سیال و توزیع ذرات در فضای مورد نظر از توسعه حلگرهای اپن‏فوم در دیدگاه اویلری- لاگرانژی و از مدل دو نقطه‌ای گایج برای بررسی شرایط آسایش حرارتی استفاده شده است. میدان جریان و توزیع ذرات با وجود دریچه چرخشی با سه زاویه ۳۰، ۴۵ و ۶۰ مورد بررسی و اعتبارسنجی قرار گرفته است. نتایج نشان می‌دهند که در هر سه حالت فوق، شاخص TSENS در ناحیه آسایش حرارتی قرار دارند. با این حال با تغییر زاویه چرخش از ۳۰ به ۶۰ می‌توان نارضایتی موضعی ناشی از اختلاف عمودی دما را به اندازه یک درجه سلسیوس کاهش داد. بررسی تغییر زاویه هوای ورودی نشان می­دهند که در زوایای ۳۰ و ۶۰ درجه، درصد ذرات خارج شده با قطر ۵/۲میکرومتر به ترتیب برابر ۳۲ و ۵۵% کل ذرات هستند. به عبارت دیگر، با افزایش زاویه هوای ورودی درصد بیش‏تری از ذرات اولیه داخل اتاق خارج می­شوند و این رفتار مستقل از اندازه ذرات است. علاوه بر این با افزایش اندازه ذرات، ذرات بزرگتر سریع‏تر از ناحیه تنفسی خارج شده و ذرات کوچک‏تر مدت زمان طولانی‏تری در هوا باقی می­مانند، از این رو ذرات کوچک‏تر تاثیر بیش‏تری بر کیفیت هوای داخل دارند.


صفحه ۱ از ۱