جستجو در مقالات منتشر شده
۹ نتیجه برای یادگیری ماشین
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
حساسیت رطوبتی در مخلوطهای آسفالتی چالشی عمده در دوام زیرساختهای راهسازی محسوب میشود. پیچیدگی این پدیده، مدلسازی دقیق را برای ارائه راهکارهای مؤثر ضروری میسازد. روشهای آزمایشگاهی موجود، از جمله آزمونهای مبتنی بر شاخصهای عمومی مانند نسبت مقاومت کششی غیرمستقیم، اگرچه در ارزیابی حساسیت رطوبت کارآمد هستند، اما با محدودیتهای قابل توجهی از نظر هزینه و زمان مواجهاند. در این پژوهش، با استفاده از چهار نوع سنگدانه (دو نوع آهکی و دو نوع گرانیتی) و هشت نوع قیر با درجه عملکردی مختلف، آزمایشهایی شامل روش اصلاحشده لاتمن و آزمایش کششی غیرمستقیم انجام شد. مجموعه دادهای متشکل از ۳۴ نمونه و ۱۱ متغیر برای پیشبینی دو شاخص کلیدی عملکرد حساسیت رطوبتی، نقطه عطف عریانشدگی (ISP) و شیب عریانشدگی (SS)، با استفاده از روش برنامهریزی ژنتیک چندژنی (MGGP) مورد استفاده قرار گرفت. برخی از پارامترهای مهم مورد بررسی شامل ضخامت ظاهری لایه قیر، نفوذپذیری، انرژی جداشدگی، انرژی آزاد پیوستگی و چسبندگی بود. نتایج حاصل از مدلسازی نشان میدهد که برای پیشبینی ISP، مدل MGGP ضریب تعیین (R۲) ۰,۹۸۱ را ارائه میدهد و در مورد SS، این مقدار ۰,۹۷۴ میباشد. مدل مورد استفاده در این تحقیق میتواند فرمولهای ریاضی ارائه دهد که شامل پارامترهای ورودی مؤثر بر ISP و SS هستند.
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
اهداف: امروزه استفاده از هوش مصنوعی رشد چشمگیری داشته، و به عنوان یک حوزه نوین در حال پیشرفت است. هدف اصلی این پژوهش، شناخت ظرفیت های هوش مصنوعی در پیشبرد فرآیند طراحی و اجرا در محیط مصنوع است. هدف کاربردی پژوهش، توسعه و کاربردی سازی مهمترین دستاوردهای یادگیری ماشینی و در حوزه طراحی است.
روشها: روش تحقیق اصلی پژوهش «فراتحلیل» در پارادایم «آزادپژوهی» با رویکرد انتقادی و طراحی مبنا است که با استفاده از تکنیک های پهنانگر، حوزه کلی دانشی این حوزه را بررسی می کند. سپس به منظور تثبیت اشراف به ادبیات موضوع، از طریق جستوجو در سه پایگاه های معتبر دانشی این حوزه، نسبت به جمع آوری مقالات مرتبط به یادگیری ماشین در حوزه های روش های یادگیری بدون نظارت، یادگیری نیمه نظارتی و یادگیری تقویتی اقدام شده؛ مهمترین ظرفیت ها و کاستی ها، و نقاط قوت و ضعف مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.
یافته ها: یافته های کمی حاصل از داده های ترکیب شده بیانگر آن است که یادگیری ماشینی تحت نظارت و یادگیری عمیق هدایت شده، می تواند بهترین گزینه برای توصیه در آینده طراحی باشد. در حالی که فرآیند یادگیری در یادگیری عمیق تدریجی و کندتر است، یادگیری ماشینی تحت نظارت در مرحله آزمون و تست سریع تر عمل میکند.
نتیجه گیری: نتایج پژوهش تاکید دارد که یادگیری ماشینی تحت نظارت، بهترین گزینه برای پیش بینی پاسخ ها در فرآیند طراحی است اما در صورتی که علاوه بر پیش بینی، موضوع خلاقیت در طراحی مورد نظر باشد، یادگیری عمیق کارآمدتر است.
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: شناسایی ژنهای دخیل در بروز یک بیماری، یکی از حوزههای مهم تحقیقات پزشکی است که به تشخیص مکانیزم بیماری و در پی آن تشخیص بهموقع و درمان بهتر بیماری کمک میکند. در سالهای اخیر فناوری ریزآرایه به دانشمندان علوم زیستی برای فهم فرآیندهای سلولی کمک شایانی کرده است. بدین منظور استفاده از روشهای کارآمد در تحلیل دادههای ریزآرایه بسیار کلیدی است. هدف مطالعه حاضر معرفی ژن GRAP بهعنوان ژن نامزد عامل آلزایمر با استفاده از تحلیل دادههای ریزآرایه بود.
مواد و روشها: در مطالعه بیوانفورماتیکی حاضر که روی یک مجموعه داده ریزآرایه مربوط به آلزایمر شامل ۱۲۹۹۰ ژن، ۱۵ فرد بیمار و ۱۶ فرد سالم صورت گرفت، با ترکیب روشهای فیشر، تجزیه و تحلیل اهمیت میکروآرایه (SAM) و الگوریتم بهینهسازی ازدحام ذرات (PSO) و با استفاده از روش طبقهبندی و رگرسیون مبتنی بر درخت تصمیم (CART)، روش جدیدی بهمنظور تحلیل دادههای بیان ژن ریزآرایه، برای شناسایی ژنهای دخیل در بروز آلزایمر ارایه شد.
یافتهها: سطح دقت مدل بهدستآمده ۹۰/۳۲% بود و ارزیابی نتایج از دیدگاه زیستی نشان داد که روش پیشنهادی موفق عمل کرده و در نهایت ۴ ژن ارایه کرده است که ۳ ژن از این ۴ ژن (۷۵%)، تاکنون بهعنوان ژنهای دخیل در آلزایمر در منابع زیستی معتبر گزارش شدهاند.
نتیجهگیری: این مطالعه علاوه بر ارایه یک روش انتخاب ویژگی جدید و تلفیقی برای تحلیل دادههای ریزآرایه، یک ژن جدید (GRAP) بهعنوان ژن نامزد مرتبط با آلزایمر معرفی کرده است.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده
تحویل بهموقع داروها، تجهیزات پزشکی و سایر لوازم ضروری برای مراقبت از بیمار بسیار حیاتی بوده و اغلب میتواند نجاتدهنده باشد. تأخیر تحویل در زنجیره تأمین مراقبتهای بهداشتی میتواند منجر به افزایش هزینهها و چالشهای عملیاتی برای سازمانهای حوزه سلامت شده و بر مراقبت از بیمار و ثبات مالی تأثیر بگذارد. مدیریت زنجیره تأمین کارآمد و قابل اعتماد برای کاهش این خطرها و اطمینان از عملکرد یکپارچه در صنعت مراقبتهای بهداشتی بسیار حائز اهمیت است. این پژوهش بهمسئله تأخیر در تحویل کالای مراقبتهای بهداشتی در زنجیره تأمین مراقبتهای بهداشتی جهانی آژانس جهانی توسعه ایالات متحده پرداخته و یک چارچوب برای پیشبینی وضعیت تحویل کالاهای مراقبتهای بهداشتی ارائه مینماید. همچنین ویژگیهایی که بیشترین تأثیر را در پیشبینی وضعیت تحویل کالا داشتهاند، برای مدیریت زنجیره تأمین مراقبتهای بهداشتی دادهمحور تعیین میکند. روش پژوهش مطالعه پیشرو، علم طراحی است که یک چارچوب برپایه روش ماشینبردار پشتیبان و بهینهسازی بیزی برای پیشبینی وضعیت تحویل کالاهای مراقبتهای بهداشتی را ارائه کرده و عملکردهای مختلف الگوریتمهای طبقهبندی برای پیشبینی وضعیت تحویل کالای مراقبتهای بهداشتی را مقایسه کرده است. نتایج نشان میدهد که چارچوب ارائهشده برپایه روش ماشین بردار پشتیبان و بهینهسازی بیزی منجر به دقت طبقهبندی ۹۵ درصد میشود که در مقایسه با دیگر روشهای بهکار گرفتهشده برای پیشبینی تأخیر تحویل عملکرد بهتری دارد. نتایج حاصل نشان داد که ویژگیهای کشور مقصد، روش حمل، تأمینکننده و مکان تولید تأثیرگذارترین ویژگیها در پیشبینی وضعیت تحویل میباشند.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
پایش فشار خون، یکی از مؤلفههای حیاتی برای حفظ سلامتی است. فشار خون بالا، به عنوان یک عامل خطر میتواند منجر به بروز حمله قلبی، سکته، نارسایی قلبی و کلیوی شود. همچنین، فشار خون پایین نیز میتواند خطرناک باشد و منجر به گیجی، ضعف، غش و اختلال در اکسیژن رسانی به اندامها و آسیب به مغز و قلب گردد. از این رو پایش مداوم میزان فشار خون در افراد با ریسک بالا بسیار حائز اهمیت میباشد، به طوری که استفاده از دستگاه هولتر فشارخون به دلیل قابلیت ثبت طولانی مدت و ارزشمند اطلاعات فشارخون برای بسیاری از بیماران تجویز میشود. تلاش برای دستیابی به تکنیکهای نرم افزاری و توسعه دستگاههای اندازهگیری فشارخون بدون کاف، با حفظ آسایش و راحتی بیمار، از مهمترین چالشهایی است که ذهن پژوهشگران را به خود اختصاص داده است. در این پژوهش یک چهارچوب یادگیری عمیق بر مبنای شبکهUNet یکبعدی با نظارت عمیق جهت تخمین فشار خون پیوسته از روی سیگنال فوتوپلتیسموگرافی بدون استفاده از روش کالیبراسیون فردی ارائه شده است. مدل ارائه شده بر روی بانک داده UCI برای ۹۴۲ بیمار تحت مراقبت ویژه، به میانگین خطای مطلق ۸۸/۸ ، ۴۳/۴ و ۳۲/۳ و انحراف معیار ۰۱/۱۱، ۱۸/۶ و ۱۵/۴ میلیمتر جیوه به ترتیب برای فشار خون سیستول ، دیاستول و فشار خون میانگین دست یافت. طبق استاندارد بین المللی BHS، روش پیشنهادی، درجهی A برای فشار خون دیاستول و میانگین و نیز درجهیC برای فشار خون سیستول را برآورده میکند. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که چهارچوب یادگیری عمیق پیشنهادی
وفا صمدی، مصطفی مصطفایی، علی نجات لرستانی،
دوره ۲۱، شماره ۸ - ( ۵-۱۴۰۰ )
چکیده
یکی از روشهایی که امروزه برای به حداقل رساندن هزینه نگهداری و تعمیرات تجهیزات صنعتی دوار به کار میرود، پایش وضعیت به کمک تحلیل صدا میباشد. این تحقیق با هدف پایش وضعیت به کمک تحلیل صدا برای تشخیص عیب یک الکتروموتور تک فاز از طریق روش یادگیری ماشین انجام شد. شرایط آزمایش شامل حالت سالم، حالت خرابی بلبرینگ، نابالانسی محور و سایش در محور در دو حالت ۵۰۰ و۱۴۰۰ دور در دقیقه الکتروموتور بود. برای دادهبرداری یک دستگاه میکروفن روی الکتروموتور نصب شد. پس از دادهبرداری و پردازش سیگنال و تجزیه و تحلیل آماری نسبت به خوشهبندی دادهها به روش یادگیری ماشین و الگوریتم K mean و انتخاب ویژگیهای برتر به روش PCA اقدام شد. سپس برترین ویژگیها در فرآیند مدلسازی ANFIS استفاده شد. ویژگیهای انتخاب شده شامل ویژگیهای انتخاب شده مشترک در هر دو وضعیت دور الکتروموتور بود. پس از ارزیابی مدلها، نتایج بالاترین دقت تشخیص عیب در بهترین مدل خروجی مقدار ۸۲/۹۶ درصد بود. میانگین دقت طبقهبندی کلی تشخیص عیب ۷۱/۹۵ درصد بود. نتایج نشان داد که آنالیز سیگنالهای صوتی و مدلسازی با استفاده از روش یادگیری ماشین میتواند در تشخیص عیوب الکتروموتور استفاده شود. براساس نتایج پایش وضعیت الکتروموتور از طریق آنالیز صوتی موجب کاهش توقفات الکتروموتور و ادامه روند کار آن در صنعت شده و با پایش وضعیت مناسب آن هزینههای تعمیراتی الکتروموتور کاهش مییابد.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۱ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
با تغییر در شدت عملیات مکانیکی-حرارتی متفاوت، تنوع فرمولاسیون و شرایط نگهداری، ۳۶ نمونه پنیر موزارلا کمچرب تهیه و سختی چسبندگی، انسجام، فنریت، حالت صمغی و قابلیت جویدن آنها توسط تجزیه و تحلیل مشخصات بافت اندازهگیری و با استفاده از تجزیه و تحلیل تکمتغیره در قالب فاکتوریل در نرمافزار SPSS با یکدیگر مقایسه شد. سپس تصویربرداری از همان نمونهها با دوربین فراطیفی در محدوده ۱۰۰۰-۴۰۰ نانومتر با دوربین فراطیفی انجام و پس از پیشپردازش طیفها و جداسازی طول موجهای مؤثر به کمک الگوریتمهای انتخاب ویژگی، مدلسازی با الگوریتم رگرسیون خطی چندگانه، رگرسیون حداقل مربعات جزئی، ماشین بردار پشتیبان با کرنل خطی، شبکه عصبی پرسپترون چندلایه، جنگلهای تصادفی و الگوریتم رأی اکثریت در نرمافزار پایتون انجام و کارائی مدلهای ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که با تشدید عملیات مکانیکی-حرارتی، سختی، فنریت، حالت صمغی و قابلیت جویدن و انسجام افزایش و چسبندگی کاهش پیدا کرد (۰۵/۰< P). افزودن اسید و جانشینشوندههای چربی سبب کاهش سختی، انسجام، فنریت و قابلیت جویدن شده و حالت صمغی و چسبندگی را افزایش دادند. الگوریتم رأی اکثریت، بیشترین کارایی را در پیشبینی سختی (۸۷۸/۰=R۲p، ۵۲/۲۶۰۶= RMSEp و ۱۲/۲=RPD) بروز داد و توانست انسجام موزارلا را با کارائی بالاتری نسبت به سایر الگوریتمها پیشبینی نماید. رگرسیون خطی چندگانه در پیشبینی چسبندگی کارائی نداشت، اما روش جنگلهای تصادفی با عملکرد بالا این ویژگی را پیشبینی نمود (۸۰۸/۰=R۲p، ۴۹/۵۶= RMSEp، ۹۰/۱=RPD). شبکه عصبی پرسپترون چندلایه با کمترین خطا، توانست فنریت (۸۴۸/۰= R۲p ۰۹۴/۰= RMSEp، ۱۲/۲=RPD) و قابلیت جویدن (۸۴/۰=R۲p، ۲۱/۱۱۱۷= RMSEp، ۹۶/۱=RPD) موزارلا را با عملکرد مناسب پیشبینی نماید. تمام روشها به جز جنگلهای تصادفی توانستند با کارائی بالا حالت صمغی را پیشبینی کنند. در این مطالعه مشخص شد عوامل فرایند تأثیر معنیداری بر ویژگیهای بافتی داشتند و روش تصویربرداری تصویربرداری فراطیفی یک روش جایگزین مناسب برای تخمین ویژگیهای بافتی پنیر موزارلا تشخیص داده شد.
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده
معادن و صنایع وابسته به آن، در زمان بهرهبرداری و پس از متروکه شدن، بر محیط زیست اطراف خود تأثیرگذارند. از جملۀ این تأثیرات میتوان به آلودگی آبهای زیرزمینی و سطحی، و نیز آلودگی خاک اشاره کرد. مدلسازی غلظت فلزات سنگین با استفاده از روشهای مقرونبهصرفه لازمۀ مدیریت و اصلاح آسیبهای واردشده به محیط زیست است. هدف این تحقیق ارائۀ چارچوبی بهمنظور مدلسازی فلزات سنگین در خاک با استفاده از طیفسنجی و نیز روشهای مدلسازی آماری است. بدین منظور با استفاده از طیفسنجی، نمودار طیفی مربوط به ۵۳ نمونه خاک مربوط به منطقهای در اطراف یک معدن متروکه در ایالت نیوساوث ولز استرالیا در طول موجهای مرئی تا مادون قرمز میانی برداشت شد و مشتق دوم این دادهها محاسبه شد. سپس دادههای طیفی مناسب برای مدلسازی غلظت فلزات سنگین شامل سرب، نقره، کادمیوم و جیوه با استفاده از روش انتخاب ویژگی جنگل تصادفی تعیین شدند و بهعنوان ورودی برای مدلسازی غلظت فلزات سنگین با استفاده از روشهای رگرسیون خطی چندمتغیره، جنگل تصادفی رگرسیون و ماشینبردار رگرسیون بهکار گرفته شدند. نتایج نشان داد که طول موجهای مادون قرمز میانی دارای اهمیت بیشتری بهمنظور مدلسازی غلظت فلزات سنگین در این تحقیق هستند. همچنین روشهای غیرخطی یادگیری ماشین بهخصوص جنگل تصادفی رگرسیون با مقادیر مجذور میانگین مربعات خطا ppm ۸/۰ و ضریب تعیین ۵۱/۰ برای سرب و ppm ۴/۹ و ۴۶/۰ برای کادمیوم دارای عملکرد بهتری نسبتبه روش رگرسیون خطی چندمتغیره هستند.
دوره ۲۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده
گرم شدن محیط زیست شهری یکی از پیامدهای رشد شهری ناپایدار است. هدف این پژوهش بررسی امکان مدلسازی تاثیر پارامترهای ساختاری شهر بر دمای سطح زمین در فصل تابستان در شهر تهران است. بدین منظور، از تصویر لندست-۸ اخذ شده در سال ۲۰۱۸ به جهت محاسبه دمای سطح زمین استفاده شده و به منظور تعیین واحدهای مطالعاتی در این پژوهش از روش قطعهبندی شیگرا بر روی تصویر سنجنده سنتینل-۲ سال ۲۰۱۸ استفاده گردیده و میزان پوشش گیاهی، جداسازی مناطق ساخته شده از مناطق ساخته نشده از این تصاویر استخراج شده است. همچنین روش شبکه عصبی پرسپترون چند لایه و روش شبکه عصبی کانولوشن به منظور مدلسازی تاثیر پارامترهای ساختاری شهر بر دمای سطح زمین در طی فصل تابستان مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از انتخاب ویژگی به روش جنگل تصادفی برای فصل تابستان نشان میدهد که حضور پوشش گیاهی و کاربریهای شهری که شامل مناطق مسکونی، مناطق تجاری و خدماتی، مناطق صنعتی، زمینهای بایر است، و نیز لایههای اطلاعاتی تراکم معابر و تراکم جمعیت در این فصل بر تغییرات دمای سطح زمین تاثیر گذار هستند. همچنین نتایج حاصل از مدلسازی و نتایج به دست آمده از آزمون آماری تی نمونههای جفت شده نشان دهنده برتری روش شبکه عصبی کانولوشن با ریشه میانگین مربعات خطای ۶۱/۰ درجه سانتیگراد، ضریب تعیین ۶۲/۰ و درصد خطای برآورد ۷۵/۱۷ نسبت به روش شبکه عصبی پرسپترون چند لایه با ریشه میانگین مربعات خطای ۸۲/۰، ضریب تعیین ۲۶/۰ و درصد خطای برآورد ۳۴/۲۳ است.