۱۳ نتیجه برای یخچال
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده
تأثیر جایگزینی نسبی کلرید سدیم با کلرید پتاسیم بر خصوصیات حسی و میکروبی کیلکای معمولی دودی گرم هنگام نگهداری در یخچال در دو مرحله بررسی شد. در مرحله اول، پس از آماده سازی اولیه ماهی، با افزودن ۱۵% مخلوط دو نمک KCl/NaCl با درصدهای متفاوت (NaCl ۱۰۰%، شاهد؛ NaCl/KCl ۲۵/۷۵%، نمونهA؛ NaCl/KCl۵۰/۵۰%، نمونه B؛ NaCl/KCl ۷۵/۲۵%، نمونهC و KCl ۱۰۰%، نمونه D طی ۳ ساعت آب نمک گذاری شدند. سپس نمونهها برای دودی کردن در مرحله اول بهصورت سطحی خشک و در مرحله دوم با چرخش کند و تند دستگاه آتموس دود داده شدند. جهت تعیین نمونه منتخب، تمامی نمونهها مورد ارزیابی حسی و آزمون جذب نمک قرار گرفتند. مرحله دوم، تغییرات حسی و میکروبی نمونه منتخب طی ۱۵ روز نگهداری در یخچال با نمونه شاهد مقایسه شد. با انجام ارزیابی حسی و آزمون جذب نمک، نمونهA (NaCl/KCl ۲۵/۷۵%) بهعنوان نمونه برتر انتخاب شد.نتایج آزمایشات میکروبی بیانگر رشد معنیدار (۰۵/۰>P) کپک و مخمر در نمونهA (NaCl/KCl ۲۵/۷۵%) تسبت به نمونه شاهد (NaCl ۱۰۰%) در روزهای ابتدایی نگهداری بود، اما با گذشت زمان در هر دو نمونه سیر نزولی داشتند. در ارزیابی حسی تفاوت معنیداری بین نمونه شاهد و A مشاهده نشد. بنابراین، براساس یافتههای این تحقیق میتوان میزان کلرید سدیم موجود در کیلکای دودی گرم را بدون اثر منفی بر ویژگیهای میکروبی و حسی آن تا ۲۵ درصد با کلرید پتاسیم جایگزین نمود.
دوره ۸، شماره ۳۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده
هدف از این مطالعه ارزیابی کیفیت ماهی فیتوفاگ انجمادزدایی شده در یخچال بود. ماهیان فیتوفاگ قبل و بعد از گذراندن جمود نعشی به مدت ۳ ماه در دمای ۱۸- درجه سانتیگراد به شکل منجمد، نگهداری گردیدند. سپس، بعد از انجمادزدایی به مدت ۱۲ روز در یخچال نگهداری شدند و طی نگهداری ارزیابی کیفی ماهیان در روزهای ۰، ۳، ۶، ۹ و ۱۲ از طریق اندازه گیری فاکتورهای شیمیایی (اسیدهای چرب آزاد، تیوباربیتوریک اسید، مجموع بازهای نیتروژنی فرار، رطوبت تحت فشار، pH، و میزان رطوبت)، میکروبی (شمارش کلی باکتری ها) و حسی (ماهی خام و پخته) انجام شد. انجماد پس از جمود و افزایش زمان نگهداری باعث افزایش میزان اسیدهای چرب آزاد، تیوباربیتوریک اسید، رطوبت تحت فشار وpH شد ولی میزان رطوبت کاهش یافت. اگرچه مجموع بازهای نیتروژنی فرار با افزایش زمان نگهداری در یخچال افزایش یافت ولی این مقدار در ماهیان منجمد شده بعد از جمود کمتر از ماهیان منجمد شده قبل از جمود بود.
همچنین شمارش کلی باکتری ها بیانگر افزایش تعداد باکتری ها در ماهیان منجمد شده بعد از جمود بود (۰۵/۰ p<). اگر چه ماهی فیتوفاگ از نظر فاکتورهای ارزیابی کیفی شیمیایی و میکروبی طی ۱۲ روز نگهداری در یخچال قابل مصرف بود ولی آنالیز حسی ماهی خام و پخته بیانگر کیفیت نامناسب ماهی فیتوفاگ بترتیب بعد از ۶ و ۳ روز در ماهیان منجمد قبل و بعد از جمود بود. بنابراین بر اساس نتایج بدست آمده انجماد ماهیان فیتوفاگ قبل از شروع جمود منجر به افزایش ماندگاری آنها طی نگهداری در یخچال گردید.
مصطفی خسرویالحسینی، مهدی معرفت،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده
- افت حرارت تشعشعی یکی از بارزترین افتهای حرارتی یخچالهای ویترینی است و روشهای مختلفی برای کاهش افت حرارت تشعشعی اینگونه یخچالها پیشنهاد شده است. استفاده از شیشههای چندجدار پر شده با گاز آرگون یا استفاده از مواد شفاف دارای ضریب عبور پایین در محدوده مادون قرمز، از جمله راهحلهای پیشنهاد شده است. برای آنکه به اهمیت موضوع افت حرارت تشعشع نسبت به سایر افتهای ناشی از ورود هوا، افت حرارت هدایت و افتهای ناشی از تجهیزات جانبی سیکل تبرید پی برده شود، مدلسازی انتقال حرارت تشعشع ضروری است. به اینمنظور از مدل سهبُعدی با هندسه خاص یخچال ویترینی ایستاده و فرض همدما بودن سطوح داخلی یخچال در بررسی انتقال حرارت استفاده شده است. یخچال مورد نظر برای نگهداری لبنیات و نوشیدنیها استفاده شده و سطح اواپراتور آن در وجه فوقانی قرار گرفته است. همچنین برای تعیین خصوصیات تشعشعی وجه شفاف از مقادیر ضریب جذب و عبور شیشه واقعی استفاده شده است.
نتایج بهدست آمده نشان میدهد که کاهش درجه حرارت داخل یخچال، باعث افزایش افت حرارت تشعشعی میشود. در اینخصوص درجه حرارت وجه شیشهای تأثیر نسبتاً ناچیزی بر این انتقال حرارت دارد. همچنین افزایش ضریب جذب سطح اواپراتور باعث افزایش انتقال حرارت تشعشع به آن سطح میشود که از آن میتوان برای بهبود طراحی استفاده کرد. شار حرارتی تشعشعی هر یک از سطوح در مقایسه با انتقال حرارت جابهجایی آن سطح مقایسه شده که با توجه بهمیزان آن، استفاده از پوششهای کدر برای مواقعی که از یخچال ویترینی استفاده نمیشود، پیشنهاد شده است.
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۸۴ )
چکیده
بررسی آثار مورفولوژیکی یخبندانهای کواترنر ایران موضوع مورد علاقه بسیاری از محققان بوده است که میتوان شروع آن را به ژاک دومرگان (۱۸۹۰م.) نسبت داد. در این میان ردیابی پارهای از پدیدهها سهلتر بوده و پارهای دیگر بهواسطه غیر محتملتر بودن آن کمتر مورد ارزیابی محققان قرار گرفته است. از آن جمله میتوان بهوجود آثار یخسارها یا کلاهکهای یخی اشاره کرد.
بررسی و تحلیل آمار اقلیمی ثبت شده فعلی در ایران از یکسو و وجود نقاط یا محلهایی که نسبت به نواحی مجاور از نظر برودتی تفاوتهای چشمگیری از خود نشان میدهند، سبب شد که نظر ژئومورفولوژیستها به این نقاط جلب شده و پراکندگی آنها در ایران مشخص شود. بدیهی است با توجه به تخمینهای دما و حرارت محیطی در گذشته، میتوان حدس زد که این نقاط در گذشته (در دورههای سرد) نسبت به نقاط مجاور از خود ویژگیهای برودتی بیشتری نشان میدادهاند و چنانچه از نظر توپوگرافی نسبتاً هموار و دمای آنها مشابه ارتفاعات براورد شود؛ در این صورت احتمال وجود کلاهکهای یخی در عصر یخبندان در آنها افزایش پیدا میکند.
لازم به ذکر است که این مقاله از یک طرح تحقیقاتی گرفته شده و با حمایت مالی وزارت نیرو به انجام رسیده است؛ همچنین با اتکا به روش رایت و تحلیل رقومی دادههای هواشناسی مضبوط نسبت به بازسازی شرایط دمایی در دوره سرد اقدام صورت گرفته است؛ سپس با تعیین گستره آن در ایران نسبت به ردیابی آثار یخسارهای محتمل در زاگرس اقدام شده است.
نتایج این پژوهش نشان میدهد، که آثار این پدیده در دشت نمدان فارس به استناد براوردهای اقلیمی شواهد مورفیک ارضی و پارهای شواهد رسوبی وجود دارد. بنابراین شایان ذکراست که با این روش، وجود آثار یک پهنه یخی (یخسار) برای اولین بار در ایران به اثبات میرسد.
دوره ۹، شماره ۳۷ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده
اثر پوشش ژلاتینی بر روی کیفیت فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان در طی یک دوره ۲۰ روزه در شرایط نگهداری سرد (۱±۴ درجه سانتیگراد) بررسی شد. در این تحقیق سعی شده با استفاده از پوشش ژلاتینی روند فساد در فیله تازه ماهی قزل آلای رنگین کمان و اثر آن بر ویژگی های حسی محصول حین نگهداری سرد کند گردد بنابراین از محلول ۴ درصد ژلاتین برای پوشش دادن فیله ها استفاده شد. آزمایش های میکروبی شامل بار کل باکتریایی و باکتریهای سرمادوست، آزمایش های شیمیایی شامل مجموع بازهای نیتروژنی فرار، شاخص تیوباربیتوریک اسید، شاخص پراکساید و ارزیابی حسی به صورت دوره ای برای فیله های بدون پوشش (کنترل) و فیله های دارای پوشش انجام شد. میزان بار باکتریایی کل در روز ۱۰ در نمونه های دارای پوشش ژلاتینی و شاهد به ترتیب به ۸۸/۷ و ۴۴/۷ رسید و بنابراین از دامنه قابل قبول برای مصارف انسانی که log CFU/g ۷ می باشد، گذشت. در میزان باکتری های سرمادوست نیز تفاوتی بین دو تیمار مشاهده نشد. تیمار دارای پوشش ژلاتینی از لحاظ میزان تیوباربیوتیک در روز ۱۰ و ۱۵ و از لحاظ میزان پراکساید در روز ۱۵ به طور معنی داری در وضعیت بهتری نسبت به شاهد قرار داشت (۰۵/۰p<). بنابراین می توان گفت که پوشش ژلاتینی به تنهایی فاقد خاصیت ضد میکروبی می باشد و تاثیری در حفظ خواص حسی فیله ماهی در دمای یخچال ندارد هرچند تاثیر آن در بازدارندگی اکسیداسیون محسوس می باشد.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱۱-۱۳۹۹ )
چکیده
عرضه ماهی و محصولات دریایی به صورت تازه با مشکل فسادپذیری سریع و عمر ماندگاری کوتاه آنها همراه است. لذا روشهایی که بتواند عمر ماندگاری این گونه محصولات را افزایش دهند، همواره مورد توجه بوده است. در همین راستا هدف از این مطالعه بررسی اثرات پوشش خوراکی پروتئین آب پنیر حاوی نایسین در فیله ماهی سوف با چهار سطح ۱۰۰، ۲۰۰، ۴۰۰ و ۸۰۰ واحد بین المللی در هر گرم فیله ماهی به منظور افزایش زمان ماندگاری در دمای یخچال بود. برای این منظور آزمونهای رطوبت، عدد پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید، بار میکروبی، فعالیت آبی و pH روی فیله ماهیهای پوشش داده شده و فاقد پوشش صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان نگهداری در تمامی تیمارها میزان عدد پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید، تعداد باکتریها، pH و فعالیت آبی نمونهها افزایش یافت که این افزایش در نمونههای پوششدار شده نسبت به نمونه فاقد پوشش کمتر بود. از طرفی یافتهها مشخص نمود که پوشش پروتئین آب پنیر و نایسین به خصوص در غلظت ۴۰۰ واحد بین المللی در هر گرم فیله ماهی میتواند تا ۱۶ روز نگهداری در مقایسه با نمونه فاقد پوشش سبب افزایش ماندگاری فیله ماهی سوف در دمای یخچال گردد. بر اساس نتایج بهدست آمده میتوان نتیجه گرفت که استفاده از پروتئین آب پنیر حاوی نایسین با غلظت ۴۰۰ واحد بین المللی در هر گرم فیله ماهی بهعنوان پوشش خوراکی در فیله ماهی سوف سبب افزایش ماندگاری آن در یخچال میگردد.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
در این پژوهش تاثیر مقادیر مختلف میکروپودر استخوان قزلآلای رنگین کمان (غلظتهای ۵/۰، ۱ و ۲ درصد) بر کیفیت ماندگاری (میزان تشکیل ترکیبات ثانویه اکسیداسیون چربی، مجموع ترکیبات ازتۀ فرار، ظرفیت نگهداری آب، پارامترهای رنگی) و بافتی (شاخصهای سختی، جویدن، بهمپیوستگی و میزان تاشدگی) ژل سوریمی تهیه شده از ماهی یال اسبی سربزرگ طی ۱۵ روز نگهداری در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. افزودن میکرو پودر استخوان به ژلهای سوریمی تهیه شده از ماهیان مورد آزمایش سبب بهبود در برخی خواص ژلهای آن گردید. نتایج نشان داد که با افزایش مقادیر میکروپودر استخوان در ژلهای سوریمی، روند افزایشی شاخص تیوباربیتوریک اسید (بعنوان مهمترین شاخص بیانگر فساد پیشرفته ناشی از اکسیداسیون چربی) کاهش معنیداری مییابد که بیانگر اثر بازدارندگی میکروپودر در افزایش گسترش فساد چربی در سوریمی تهیه شده می باشد. از لحاظ پارامترهای رنگی، نتایج نشان داد که ژلهای کامابوکوی یال اسبی حاوی میکروپودر استخوان، دارای رنگ تیرهتری نسبت به شاهد بودند. در تستِ مربوط به آزمون تاشدگی (Folding Test)، ژل یال اسبیِ حاوی میکروپودر استخوان با غلظت ۲ درصد، بیشترین نمره را کسب کرد. در ویژگی های پروفایل بافت (شاخص های سختی، جویدن و بهمپیوستگی) مشخص گردید که با افزایش مقادیر میکروپودر استخوان، خصوصیات بافتی در سوریمی تهیه شده، به طور معنیداری بهبود یافته است (p<۰,۰۵). یافتههای حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که میکروپودر استخوان بدلیل تاثیر مثبت آن در عمده شاخصهای مورد بررسی، میتواند به منظور بهبود خواص بافتی ژل سوریمی ماهی یال اسبی استفاده شود.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۶ )
چکیده
اکثر مطالعاتی که تاکنون در مورد تحولات اقلیمی در ایران شده است مربوط به یک قرن اخیر می باشد. این مطالعات نیز عمدتا توسط محققین خارجی به انجام رسیده است ولی اختلاف نظر در نتایج بدست آمده و نظریات مطرح شده بسیار است. شاخص ترین نظریات در این مورد متعلق به هانس بوبک(۱۹۵۵) می باشد. وی با توجّه به عامل ارتفاع و دما برای مناطق مختلف ایران ۵ پهنه موفوکلیماتیک - مورفودینامیک در نظر گرفته و با توجه به وجود دوره های یخچالی و بین یخچالی در کواترنری برای این پهنه ها ، مرز بندی های مشخصی ارائه نموده است. محدوده مورد مطالعه در این پژوهش، دامنه های شمالی ارتفاعات کرکس در امتداد نیمرخی از بلندی های این رشته در جنوب کاشان تا حاشیه بندریگ در مشرق کاشان می باشد. این محدوده در پهنه های موفوکلیماتیکی دوره های سرد کواترنر، عمدتا تحت حاکمیّت شرایط بارانی بوده است. مسئله قابل طرح آن است که اشکال مورفولوژی موجود در منطقه تحت بررسی با ارقا م دمایی ارائه شده برای آن دوران که بین ۴ تا ۶ درجه سانتیگراد پیشنهاد شده است همخوانی ندارد. بنابر این برای تجزیه و تحلیل و بازسازی شرایط دمایی آخرین دوره یخچالی (وورم) از متوسط دمای روزانه ایستگاههای منطقه استفاده شده است. تکنیک کار تحقیق، مبنا قرار دادن ارتفاع کف سیرکهای یخچالی(۳۰۰۰ متر) در دامنه های کوههای کرکس برای میانگین دمای صفر درجه در دوره یخچالی و مقایسه آن با شرایط دمای کنونی در همان ارتفاع می باشد. نتایج نشان میدهند که دمای هوا در آخرین دوره یخچالی در این منطقه بین ۱۰ تا ۱۲ درجه سانتیگراد سرد تر از شرایط کنونی بوده است. اشکالی از جمله سیرکهای یخچالی، یخرفت ها و علائم گسترش زبانه های یخچالی تا ارتفاع ۲۰۰۰ متر و نظایر آن همگی از جمله مهمترین مواریث و شواهد تحولات اقلیمی این دوره در این منطقه به شمار می آیند.
شهرام درخشان، علیرضا یزدانی،
دوره ۱۵، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
در مواقع بحرانی همچون سیل و زلزله، نیروهای امدادی برای نگهداری مواد دارویی و واکسن ها نیاز به یخچالی دارند که بدون استفاده از انرژی الکتریکی و با استفاده از انرژی های جایگزین، مانند انرژی خورشیدی، انرژی اتلافی خروجی از اگزوز خودروها، باد و ... کار کند. در این مقاله مدلسازی یخچال با سیکل تبرید جذب سطحی با زوج کربن فعال/ متانول به عنوان جاذب/ ماده جذب شدنی و با دو منبع انرژی حرارتی خورشیدی و گازهای اتلافی خروجی از اگزوز خودرو در نرم افزار متلب صورت گرفته است. سیکل خورشیدی شامل گرداورندهای به مساحت ۱ متر مربع و سیکل اگزوزی شامل یک مبدل حرارتی با اختلاف دمای گازهای ورودی و خروجی برابر با ℃۱۰۰ می باشد. در مدلسازی صورت گرفته، پروفیل دمایی در بستر جاذب، اواپراتور و کندانسور، پروفیل فشار، ضریب کلی انتقال حرارت در گرداورنده و بستر جاذب، غلظت و میزان تابش خورشیدی به دست آمده اند. نتایج حاصل نشان دهنده ضریب عملکرد ۰,۵۴۹۱ ، ضریب عملکرد خورشیدی ۰.۲۰۰۰ در قسمت خورشیدی و ضریب عملکرد ۰.۵۶۰۷ و قدرت خنک کنندگی ویژه برابر با ۲.۴۷۷۷ برای سیکل اگزوزی می باشند. این نتایج نشان از عملکرد خوب سیستم مدلسازی شده برای شرایط اقلیمی ایران دارد.
احمد رضایی سنگتابی، علی کیانی فر،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
یخچال ترموآکوستیک با استفاده از امواج صوتی، گرما را از منبع دما پایین به منبع دما بالا منتقل میکند. به دلیل عدم استفاده از قطعات متحرک، مواد سمی و آلاینده یخچالهای ترموآکوستیک مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. در این مقاله، از کدهای اپنفوم برای شبیهسازی یخچال ترموآکوستیک استفاده شده است. معادلات ناویراستوکس تراکمپذیر گذرا و معادله حالت در الگوریتم پیمپل بهطور همزمان حل شده اند. تاثیر پارامترهایی چون نسبت فشار مولدصوتی، اختلاف دمای مبدلهای حرارتی و فرکانس مولدصوتی برای دو سیال هوا و هلیوم بررسی شده است. در این تحلیل طول مبدلهای حرارتی و استک ثابت درنظر گرفته شده است. نتایج نشان میدهند که با افزایش نسبت فشار توان سرمایش یخچال افزایش پیدا میکند اما ضریب عملکرد آن کاهش پیدا میکند. هلیوم توان سرمایش بیشتری نسبت به هوا داراست اما به دلیل توان ورودی بیشتر ضریب عملکردی برابر با هوا خواهد داشت. همچنین با افزایش اختلاف دمای مبدلهای حرارتی از توان سرمایش یخچال کاسته میشود و ضریب عملکرد یخچال برای هوا کاهش و برای هلیوم افزایش مییابد. کاهش فرکانس باعث افزایش طول دستگاه و کاهش توان سرمایش و ضریب عملکرد میشود. با افزایش فرکانس، طول مبدل حرارتی سرد از جابهجایی ذرات هوا بیشتر شده و مبدل حرارتی سرد به جای دفع گرما، گرما را از سیال جذب میکند و ضریب عملکرد صفر خواهد شد.
دوره ۱۶، شماره ۹۶ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
نگهداری ماهی در یخچال سبب کاهش سرعت فعالیتهای آنزیمی و شیمیایی و فعالیت میکروارگانیسمها میشود اما به دلیل عدم توانایی دمای یخچال برای کاهش دمای ماهی به مقدار لازم تغییرات نامطلوبی از جمله اکسیداسیون و هیدرولیز چربی رخ خواهد داد. با توجه به خاصیت آنتی اکسیدانی ویتامین ها در این تحقیق تاثیر جداگانه ویتامین های C، مخلوطAD۳E و ترکیب ویتامین C و AD۳E بر ماندگاری فیله ماهی گیش در طول سه ماه نگهداری در یخچال با دمای ۶ درجه سانتی گراد بررسی شد. بدین منظور یک قطعه ماهی گیش با وزن ۲۳۸۱ گرم از بازار ماهی فروشان شهرستان بهبهان تهیه و به همراه یخ به آزمایشگاه شیلات دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان منتقل شد. بعد از جداسازی فلس، امعاء و احشا و شستشوی ماهیان، فیله آن جدا شده و در بستهبندیهای ۹۰ گرمی در یخچال با دمای ۶ درجه سانتیگراد به مدت ۳ ماه نگهداری شد. مقداری از نمونه ماهی نیز به صورت تازه مورد آزمایش قرار گرفت. آزمایشات مورد نظر شامل اندازه گیری چربی، پروتئین، خاکستر، رطوبت، انرژی و pH بود. بر اساس نتایج به دست آمده بالاترین درصد پروتئین متعلق به نمونه حاوی ویتامین C بود. بالاترین درصد چربی در تیمار شاهد با ۱۹/۱۲ و پس از آن در تیمار حاوی AD۳E با ۹۹/۹ درصد گزارش شد. میزان رطوبت موجود در تیمارهای آزمایشی نیز به مراتب بالاتر از نمونه شاهد گزارش شد. لذا میتوان نتیجه گرفت که ویتامین C و هم چنین ترکیب آن با محلول AD۳E تا حدودی باعث حفظ ارزش غذایی فیله ماهی گیش در طول دوره نگهداری در یخچال میشود.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۸ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده
بهطور کلی نگهداری فیله گوشت گوساله در یخچال (۴ درجه سانتی گراد) بهدلیل رشد میکروبها با فساد روبهرو خواهد شد که این امر سلامت غذایی و اقتصادی مصرف کننده را به خطر میاندازد، در همین راستا هدف از این مطالعه بررسی اثرات پوشش خوراکی پروتئین آب پنیر و ژلاتین با سه سطح پروتئین آب پنیر (۰، ۵/۰ و ۱ درصد)، سه سطح ژلاتین (۰، ۵/۰ و ۱ درصد) و دو غلظت از ترکیب پروتئین آب پنیر- ژلاتین (۵/۰ و ۱ درصد) بهمنظور افزایش زمان ماندگاری فیله گوشت گوساله در دمای یخچال بود. برای این منظور آزمونهای رطوبت، عدد پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید، بار میکروبی و پذیرش کلی روی فیلههای گوشت گوساله پوشش داده شده و فاقد پوشش صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان نگهداری در تمامی تیمارها میزان عدد پراکسید و شاخص تیوباربیتوریک اسید نمونهها افزایش یافت که این افزایش در نمونههای پوششدار شده نسبت به نمونه فاقد پوشش کمتر بود (۰۵/۰>p ) و با افزایش زمان نگهداری میزان رطوبت فیلههای بدون پوشش و همچنین پذیرش کلی نمونهها بهطور معنیداری کاهش پیدا کرد. کمینه میزان باکتریها نیز متعلق به نمونههای پوشش داده شده با یک درصد پروتئین آب پنیر- ژلاتین بود. بر اساس نتایج بهدست آمده میتوان نتیجه گرفت که استفاده از پوشش ترکیبی پروتئین آب پنیر و ژلاتین با غلظت یک درصد بهعنوان پوشش خوراکی در فیله گوشت گوساله بهعنوان بهترین تیمار انتخاب گردید.
الهام اسکندری، ابراهیم حاجی دولو، محمدرضا صفاریان، سعید محقق، امید ادیبی،
دوره ۲۴، شماره ۹ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
استفاده از یخچالهای پردههوای عمودی در فروشگاههای مواد غذایی با استقبال روبرو شده است، زیرا زمینه دسترسی آسان مشتریان به محصولات را فراهم میسازد. علیرغم جذابیت یخچالهای پردههوا، مصرف انرژی این یخچالها حدود ۵۰% بیشتر از یخچالهای دربدار میباشد. در این مقاله تاثیر تغییر دمای محیط بر عملکرد یخچال بصورت تجربی مورد بررسی قرار گرفته شده است. اندازه گیری تجربی شامل پارامترهای دما، فشار، رطوبت نسبی، سرعت و جریان مصرفی در سیکل هوا و سیکل تبرید میباشد. همچنین توان کمپرسور، اثر تبرید، بار کل یخچال، ضریب عملکرد، نسبت فشار، ضریب نفوذ حرارتی، توان تبرید، دبی حجمی و جرمی هوای فن اواپراتور و کندانسور، دبی جرمی مبرد، حرارت کندانسور، توان کندانسور، راندمان حرارتی پردههوا، عدد ریچاردسون، عدد رینولدز و مدول انحراف در شرایط مختلف محیطی محاسبه گردید. نتایج تجربی نشان می دهد که عملکرد برودتی یخچال تحت تاثیر دمای هوای محیط کارکرد بوده که مستقیما بر نرخ نفوذ هوای محیط به محفظه یخچال و دمای هوای برگشتی به اواپراتور تاثیر میگذارد. لذا دمای هوای برگشتی به اواپراتور شاخص مهمی برای ارزیابی میزان کارآیی یخچال پرده هوا می باشد. هرچه دمای محیط افزایش توان مصرفی کمپرسور افزایش، اثر تبرید و ضریب عملکرد یخچال کاهش مییابند. همچنین نتایج نشان میدهد که با افزایش دمای محیط راندمان پرده هوا کاهش مییابد بطوریکه تفاوت دمای جلو و عقب طبقات تا ۶/۴ درجه سلسیوس رسیده و با افزایش هر درجه دمای محیط بهطور تقریبی توان مصرفی کمپرسور به مقدار ۶۴/۰% افزایش یافته و اثر تبرید و ۰۶/۰% ضریب عملکرد ۷۷/۱ % کاهش مییابد.