۱۴ نتیجه برای Nox
دوره ۱، شماره ۳ - ( - )
چکیده
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
نوشتار حاضر باعنوان «روند رویارویی جدیدیان مناطق اشغالی ورارود با سلطه روسیۀ تزاری»، با بهرهگیری از میپردازد روش «ردیابی فرآیند»، به مطالعه برروی گروهی از اندیشمندان جامعه اسلامی ابتدای قرن بیستم، در قلمرو جغرافیای سیاسی جدیدی که روسها آن را ترکستان غربی نامیدند، میپردازد. معارفپروران، ترقیپروران، جدیدیان، ضیائیان، نام جریانهای نوگرایی است که همگام با دیگر نقاط فرارود، در شرایط کاملاً متفاوتی پس از سقوط حکومت اسلامی خاننشین خوقند، تحت حاکمیت مقامهای تزاری در تلاش برای ارایه هویت جدیدی از مسلمانی هستند. مسأله نوشتار حاضر این است که پس از سقوط حکومت اسلامی و ضمیمهشدن خاننشین خوقند و بخشهایی از امارت بخارا به حکومت روسیه، جدیدیان مناطق اشغالی چه رویکرد و عملکردی در روند رویارویی خود با اشغالگرا نداشتهاند و دلایل اتخاذ آن در هر دورهای چه بوده است؟ پاسخ ما به پرسش بالا این است که نوگرایان جدیدی در مراحل آغازین رویارویی خود، با رویکرد ضدروسی و اعتقاد به تقویت توان مقابله، به نقد همزمان روسها و جامعه خود پرداخته و از ابزارهای جدید (نشریهها، مدارس جدید، تئاتر) برای رهایی از استعمار بهره بردهاند؛ اما بهتدریج با گسترش سلطه روسها و پذیرش ضعف خود، در رویکردی همگرایانه با روسها، خود را مسلمانان روسیه نامیدند.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( - )
چکیده
محسن فلاح، موسی محمدپور فرد،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده
در این پژوهش، قابلیت کنترل دمای خنک کاری موتور به منظور کاهش آلاینده NOx در موتورهای دیزلی نیمه سنگین به صورت تجربی مورد ارزیابی و آزمایش قرار گرفته است. آزمایشات برای دماهای خنک کاری °C ۹۰ و °C ۷۰ انجام شده که دمای پایین تر با یک رادیاتور بزرگتر و تنظیم شیر ترموستاتیک آن بدست آمده است. به منظور ایجاد مصامحه در کاهش NOx و افزاش آلاینده های دیگر نظیر دوده، CO، HC و مصرف سوخت، اثرات پارامترهای زمانبندی پاشش و درصد EGR سرد نیز به صورت همزمان مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تجربی برای میزان آلاینده ها و مصرف سوخت با تغییر در دمای خنک کاری موتور و پارامترهای زمانبندی پاشش سوخت و درصد EGR سرد نشان می دهد آلاینده NOx به طور متوسط تا حدود ۱۷ درصد کاهش می یابد، همچنین مصرف سوخت نیز به میزان ناچیز کاهش مییابد.
دوره ۱۳، شماره ۰ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده در این تحقیق بررسی امکان تولید فیلم های ترکیبی از ماده اولیه گلوتن گندم بعنوان ماتریکس ساختاری بهره گرفته شد. ۷ تیمار با درصد های مختلف از کربوکسی متیل سلولز در سه غلظت ۲۵% ، ۷۵% ، ۱۰۰% و نانو اکسید روی در سه غلظت ۱% ،۳% ، ۵% تهیه گردید. تیمارها به ترتیب: گلوتن، سه ترکیب از کربوکسی متیل سلولز (۷۵%گلوتن + ۲۵ % کربوکسی متیل سلولز، ۲۵%گلوتن + ۷۵% کربوکسی متیل سلولز،۱۰۰ % کربوکسی متیل سلولز) و سه ترکیب از نانو اکسید روی (۹۹% کربوکسی متیل سلولز+۱% نانو اکسید روی، ۹۷% کربوکسی متیل سلولز+ ۳% نانو اکسید روی،۹۵% کربوکسی متیل سلولز+ ۵% نانو اکسید روی) بودند. از روش آماری واریانس یک طرفه و آزمون مقایسه میانگین دانکن برای تجزیه و تحلیل نتایج استفاده شد. فیلم های محتوی نانو اکسید روی تحت فرایند صوت دهی به مدت ۳۰ دقیقه قرار گرفتند. آزمون های نفوذ پذیری به بخار آب و آزمون کدورت سنجی و عبور نور فرابنفش از فیلم بررسی گردید. افزودن صمغ کربوکسی متیل سلولزدر تمامی نمونه ها، کدورت را به طورقابل ملاحظه ای کاهش داد. . باکاهش گلوتن و افزایش کربوکسی متیل سلولز، نفوذپذیری به بخارآب افزایش ودر صورت استفاده ازنانواکسید روی و فراصوت، نیز نفوذپذیری افزایش یافت. درنهایت با توجه به مجموع آزمون های انجام شده تیمار۹۵% کربوکسی متیل سلولز و۵% نانواکسید روی و۳۰ دقیقه فرا صوت به عنوان بهترین تیمار معرفی گردید.
محمد جواد جعفری، امیر حسین شامخی،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
مفهوم احتراق دماپایین پایهگذار بسیاری از پیشرفتها در توسعه موتورهای دیزلی به منظور اخذ استانداردهای زیست محیطی سختگیرانه بوده است. اگرچه مفهوم آن با کاستن از دمای سوختن سوخت در درون محفظه احتراق و درنتیجه کاهش تولید آلایندههای دوده و اکسیدهای نیتروژن آسان جلوه مینماید، اما دستیابی عملی به این حالت پیشرفته احتراقی بهطوریکه در گستره وسیعی از بار و دور موتور قابل اجرا باشد، کار آسانی نیست. با توجه به تاثیرگذاری عوامل متعدد بر احتراق موتور دیزل راهبردهای گوناگونی برای دستیابی به احتراق دما پایین معرفی شدهاند. دو نمونه از مهمترین این راهبردها، عبارتند از: راهبردهای مبتنی بر پاشش زودهنگام و راهبردهای مبتنی بر پاشش دیرهنگام. در این مقاله برآنیم تا ضمن معرفی اصول هر کدام از این راهبردها، دو روش مختلف مبتنی براین دو راهبرد احتراقی را معرفی و با شبیهسازی سه بعدی، پیادهسازی این روشها را در موتور دیزل سبک ملی با هدف ارتقا سطح استاندارد آلایندگی این موتور از یورو ۵ به یورو۶ ، امکانسنجی نماییم. یک روش احتراق حجمی یکنواخت است که با توجه به پاشش زودهنگام از مزایای احتراق نیمه پیشآمیخته بهره میبرد و دیگری، روش سینتیک تعدیل یافته است که با پساندازی پاشش در زوایای بعد از نقطه مرگ بالا، مزایای احتراق ضمن انبساط را دارا میباشد. در ادامه با در نظرداشت جوانب و ملزومات هر دو روش، مقایسهای کمی و کیفی بین آنها انجام گرفته است. نتایج حاصله نشاندهنده قابلیت بالای هر دو روش در کاهش چشمگیر و همزمان آلایندههای اکسید نیتروژن و دوده است.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( - )
چکیده
فتح اله امی، زهیر صبوحی،
دوره ۱۶، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
طراحی محفظه احتراق همواره به عنوان پرچالشترین بخش طراحی توربین گاز شناخته شده است. در این مقاله بر طراحی مفهومی محفظه احتراق موتورهای هوایی متعارف تمرکز شده است. ضرورت این پژوهش از نیاز مبرم به یک مدل جامع و کارا جهت فراهم کردن سریع دادهها در مراحل اولیه فرایند طراحی (طراحی مفهومی و طراحی مقدماتی) نشأت میگیرد. در راهکار پیشنهادی طراحی و تخمین عملکرد محفظه احتراق یکپارچه شده است. برای این منظور، یک کد رایانهای بر پایه روندهای طراحی توسعه داده شده است. با استفاده از ابزار طراحی توسعه داده شده، هندسه محفظه احتراق و پارامترهای عملکردی آن حاصل میگردد. بر اساس سطح اطلاعات موجود در مراحل اولیه طراحی، روش شبکه رآکتورهای شیمیایی جهت مدلسازی احتراق انتخاب شده است. در این راستا، سه مکانیزم شیمیایی مختلف برای سوخت هوایی Jet-A مطالعه گردیده است. علاوه بر این، تبخیر قطرات سوخت مایع و غیریکنواختی مخلوط سوخت و هوا در ناحیه اولیه محفظه احتراق مدل شده است. نتایج حاصل از ابزار طراحی با دادههای یک محفظه احتراق حلقوی مقایسه شده است که همگرایی قابل قبولی میان ابعاد و آلایندههای خروجی نشان داده شده است.
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده- عدم قطعیت موجود در مطالعات مدلسازی آلودگی هوا، نتایج شبیهسازی را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد. در این راستا تعیین عدم قطعیت مدلهای پیشبینی کیفی هوا، به دلیل تأثیرگذاری بر سلامت افراد در معرض آلودگی، از اهمیت ویژهای برخوردار است. بنابراین در این تحقیق اقدام به تعیین عدم قطعیت ماشین بردار پشتیبان (SVM) برای تخمین مونوکسید کربن (CO) در ایستگاه پایش قلهک، در شمال تهران، شده است. برای تعیین عدم قطعیت مدل SVM، با تغییر الگوهای انتخابی برای کالیبراسیون، به دفعات زیاد واسنجی مدل انجام شد. این امر با خروجیهای مختلف در هر مرحله، به دلیل حساسیت مدل به الگوهای واسنجی انتخابی، همراه بود. سپس با استفاده از فاکتور عرض باند (d-factor) و درصد دادههای اندازهگیری قرار گرفته در باند ۹۵ درصد عدم قطعیت مدل (۹۵PPU)، عملکرد SVM در فرآیند پیشبینی CO مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق بیانگر عملکرد مناسب مدل SVM در پیشبینی غلظت روزانه CO در شهر تهران بود به گونهای که از ضریب تعیین (R۲) معادل ۸۹/۰ و ۸۸/۰ به ترتیب در مراحل کالیبراسیون و صحتسنجی برخوردار بود. همچنین یافتههای تحلیل عدم قطعیت مدل SVM مشخص نمود که مقدار d-factor و درصد دادههای اندازهگیری محصور شده توسط ۹۵PPU برای این مدل در مرحله صحتسنجی به ترتیب معادل ۷۴/۰ و ۷۶ درصد میباشد. بر اساس شاخصهای آماری d-factor و ۹۵PPU، عدم قطعیت مدل SVM برای پیشبینی غلظت روزانه CO در تهران قابل قبول بوده به نحوی که این مدل از عدم قطعیت اندکی در پیشبینی این شاخص کیفیت هوا در شهر تهران برخوردار بود.
ندا رجبی، محمد مقیمان،
دوره ۱۷، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مطالعه شبیهسازی عددی کوره فلش ذوب مس، با هدف بررسی آلایندههای حاصل از احتراق کنسانترههای سولفیدی و سوخت کمکی انجام شد. این شبیهسازی با استفاده از روش اویلری برای فاز پیوسته جریان و روش لاگرانژی برای فاز گسسته ذرات صورت گرفته است. برای مدلسازی جریان احتراقی و اعمال اثرات آشفتگی بر نرخ واکنشهای شیمیایی از ترکیب مدلهای تابع توزیع چگالی احتمال (pdf) و k-ε، RNG استفاده شده است. با توجه به شرایط ترمودینامیکی کوره ذوب فلش، احتراق گوگرد موجود در ذرات کنسانتره به صورت انفجاری و با تشعشع زیاد صورت میگیرد. محاسبه اثرات انتقال حرارت تابشی با استفاده از مدل تشعشع مختصات گسسته (DOM) انجام شده است. نتایج شبیهسازی عددی نشان می دهد در شرایط احتراقی با هوای اضافی و در دماهای نسبتا بالا (>۱۲۷۳K) مقدار قابل توجهی از گوگرد به گاز SO۲ تبدیل و در نقاط سردتر بخشی از گاز SO۲ به SO۳تبدیل میشود. در مناطقی از کوره که با کمبود اکسیژن همراه است، کسر جرمی گاز SO و نیز مقدار گوگرد نسوخته افزایش پیدا میکند. نتایج همچنین نشان می دهد با افزایش مقدار گوگرد موجود در ذرات کنسانتره به علت افزایش شدت تابش، بیشینه دمای کوره کاهش و کمینه دمای آن افزایش مییابد و درنتیجه توزیع دمای کوره یکنواخت تر میشود. این رفتار اثر زیادی بر کاهش انتشار آلاینده NOx دارد.
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( - )
چکیده
میلاد ژالهرفعتی، آیدین جوادی، مریم طاهرینژاد، سیدفرشید چینی،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده
برای کاهش آلایندههای خروجی توربین گاز تولیدکنندگان این توربینها همواره بهدنبال تکنولوژیهای جدید هستند. یکی از آلایندههای مهم توربینهای گاز در حالتی که گاز طبیعی میسوزانند، اکسیدهای نیتروژن است. در دماهای بالا NOx حرارتی اصلیترین علت تشکیل NOx در توربین گاز است؛ در نتیجه تزریق آب در دماهای بالا منجر به کاهش NOx میشود. ولی باید توجه کرد که تزریق آب منجر به افزایش آلاینده مونواکسید کربن و همچنین صدمه به محفظه احتراق میشود. در نتیجه مقدار بهینه دبی آب تزریقشده به داخل محفظه احتراق مقداری است که NOx را به حد مورد قبول استاندارد محیط زیست برساند. برای پیبردن به مقدار بهینه دبی آب، احتراق داخل محفظه را برای حالتهای تمامبار و بارجزیی، ابتدا بدون تزریق آب و سپس با تزریق آب به روش عددی مورد بررسی قرار دادیم. تزریق آب با دبی و دماهای مختلف انجام شد تا مقدار بهینه دبی و دمای آب به دست آید. نتایج نشان داد که در حالت تمامبار دبی بهینه برای تزریق آب برابر با ۱۰۰% مقدار سوخت تزریقشده و فشار لازم برای تزریق آب نیز در حالت تمامبار برابر با ۲۴/۴۵ بار است. در حالت بار جزیی (دبی سوخت برابر ۷۵% دبی سوخت تمامبار) مقدار بهینه تزریق آب برابر با ۸۰% مقدار سوخت تزریق شده است. در این حالت فشار لازم برای تزریق آب حدود ۱۶/۵ بار است. همچنین نتایج نشان میدهند که تغییر دمای آب در محدوده ˚C۸۰-۱۰ تاثیر قابل توجهی بر تولید آلاینده NOx ندارد و میتوان آب را با همان دمای محیط برای تزریق ارسال کرد.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۸ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده
هدف از انجام این پژوهش، بررسی برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی و فعالیت آنتیاکسیدانی فیلم زیست تخریب پذیر تهیه شده ازکازئینات سدیم حاوی نانواکسید تیتانیوم و اسانس هسته انگور و تأثیر آن بر مقاومت اکسیداتیو روغن زیتون بود. آنتیاکسیدانها با هدف به تاخیر انداختن اکسایش در روغن به آن افزوده میشود. با توجه به مطالعات پیشین سرطانزا بودن آنتیاکسیدانهای سنتیک، منجر به کاهش استفاده از آنها و جایگزینی آنها با آنتی اکسیدانهای طبیعی شده است. به همین منظور فیلمهای بیونانوکامپوزیتی بر پایه کازئینات سدیم در سطوح مختلف نانو اکسید تیتانیوم (صفر، ۳۸/۰، ۷۵/۰، ۳/۱ و ۵/۱% وزنی- وزنی) و اسانس هسته انگور در پنج سطح (صفر، ۱۲۵، ۲۵۰، ۳۷۵ و ppm۵۰۰) تهیه شدند. نتایج بیان کردند که با افزودن نانواکسید تیتانیوم و اسانس هسته انگور بر میزان ضخامت و کدورت فیلم ها افزوده شد و منجر به کاهش عبور نور از فیلمها و در نتیجه کدورت آنها شد. فیلم حاوی ۵/۱ درصد نانواکسید تیتانیوم و ppm ۵۰۰ اسانس بیشترین کدورت و بیشترین ضخامت را بین نمونه های دیگر داشت. با افزایش غلظت اسانس هسته انگور، خاصیت آنتیاکسیدانی فیلمها نیز افزایش پیدا کرد به طوریکه فیلم حاوی ppm ۵۰۰ اسانس، فعالیت آنتیاکسیدانی به میزان ۷۸% را از خود نشان داد. نتایج آزمون پایداری در برابر اکسایش روغن زیتون بکر بر پایه آزمونهایی چون، عدد اسیدی، عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .نتایج نشان داد تفاوت معنیداری (۰۵/۰>P) بین فیلم پروتئینی حاوی اسانس با غلظت ppm ۵۰۰ با نمونه حاوی آنتی اکسیدان سنتزی(TBHQ) وجود ندارد. فیلم کازئینات سدیم به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی به نسبت مناسب، تأثیر مثبتی بر کاهش روند اکسایش روغن زیتون داشته و میتواند جایگزین مناسبی برای استفاده از آنتیاکسیدان های سنتزی باشد.
سید علیرضا مصطفوی، حامد صفی خانی، علی کریمی، سیاوش صالح فرد،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
اراک در رتبه ۷۱ آلودهترین شهرهای جهان قرار دارد. هوای اراک ازنظر داشتن عوامل آلودهکننده از پایتخت ایران آلودهتر است. ورود حجم زیادی از آلودگیها به این شهر نشان میدهد که درصد بالایی از آلودگی در شهری با وسعت کم متمرکزشده است و این حجم از آلودگی هم برای انسان و هم برای محیطزیست بسیار خطرناک است. بهمنظور کاهش آلودگی هوای شهر، دولت ایران در سال ۲۰۰۷ طرحی با نام طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک را تصویب کرد. در این طرح جامع، احداث بزرگراهی به نام امیرکبیر (۵۵ متری) تصویب شده است که شرق و غرب اراک را به هم متصل می نماید. در این مقاله به صورت عددی و تجربی، تأثیر احداث این بزرگراه بر میزان کاهش آلایندگی هوای شهر اراک بررسی شده است. در قسمت نتایج، جزئیات تغییرات میزان آلودگی هوا در شهر اراک قبل و بعد از احداث این بزرگراه مقایسه شده است. نتایج بیانگر آن است که برای آلاینده ناکس ۲,۷۵ درصد کاهش، برای مونو اکسید کربن ۴ درصد کاهش مشاهده شده است و برای دی اکسید گوگرد بدون تغییر حاصل شده است. در نتیجه اجرای این طرح با هزینه های تاسیس بسیار زیاد، تأثیر زیاد و قابل ملاحظه ای برای بهبود آلایندگی هوا در سطح شهر اراک را به همراه نخواهد داشت.