۳۲ نتیجه برای Simp
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
دکارت در تبیین فلسفیِ خطاهای ما، علت را به محدودبودن فاهمه و نامحدودبودن اراده و حکمکردن ذهن ما بر اساس اراده آزاد و نامحدودش درباره اموری که فاهمه به طور واضح و متمایز درنیافته است میداند. او برای این مطالب استدلالهای فلسفی را پیش میکشد که در این مقاله درنظر است چند اشکال فلسفی به تبیینهای وی نشان داده شود. مهمترین اشکال آن است که استدلال دکارت مبنیبر نامحدودبودن اراده، یعنی بساطت اراده، از جهتی میتواند بر نامحدودبودن فاهمه نیز صدق کند. استدلال او بر محدودبودن فاهمه چون از جهت متعلقات فاهمه است بر متعلقات اراده نیز میتواند دلالت کند و در نتیجه، از این جهت اراده نیز محدود است. اشکال دیگر استنتاج نامحدودبودن اراده به خاطر بساطت آن است در حالی که دکارت دلیلی ارایه نکرده است که نشان دهد از بساطت یک امر، بینهایتبودن آن نتیجه میشود؛ این در حالی است که دلایل فلسفی نشان میدهد که از بساطت اراده فعلیت محض آن و در نتیجه، مجردبودن آن نتیجه می شود، نه نامحدودبودن آن. بدین ترتیب، تبیین دکارت از خطا و خاستگاه آن، چندان موجه به نظر نمیرسد.
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
موجود از مفاهیم محوری در تاریخ فلسفه اسلامی است. اما این واژه و مصدر آن یعنی واژه وجود، دارای اطلاقات مختلفی است که مشهورترین آن دلالت بر موضوع مابعدالطبیعه است. این واژه بر مبنای تحلیل هیأت لفظی آن میتواند واژهای بسیط یا مشتق باشد که بر سر تعیین مفهوم هر یک از این واژگان بسیط و مشتق و اشتراک معنوی آنها اختلاف نظر وجود دارد. این مقاله جستار از این معانی را ذیل یکی از استدلالهای مشهور سهروردی در رد خارجیت وجود، محور بحث قرار میدهد. مطابق این ایراد، از فرض خارجیت وجود اشتراک لفظی واژه موجود لازم میآید. پاسخ به این ایراد با تفکیک میان دو واژه موجود بیان میشود و از تحلیل هر یک از دو پاسخ روشن میشود واژگان بسیط و مشتق موجود هر یک مشترک معنوی بوده و از این اشتراک معنوی، تحقق توأمان وجود و ماهیت در متن جهان خارج لازم میآید.
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
آپوریای ضرورت علّی را میتوان ناظر به دوراهی (۱) ملازمت دایمی، منطقی و متافیزیکی ضرورت و علیت و یا (۲) نفی یکی بدون نفی دیگری و در واقع انکار ملازمت همیشگی ضرورت و علیت تعریف کرد. این رأی ارسطویی که هر چیزی علتی دارد، لزوماً نمیتواند منتج منطقی و فلسفی تعیّنباوری، نفی امکان آینده و انحلال قوه در فعل باشد. ضرورت، وصف علیت رخ داده در بستر واقعیت جاری حال و گذشته است، نه علیت رخدهنده در آینده. میتوان این معنا از ضرورت را مستلزم جبر و اصل موجبیت علّی ندانست. در واقع عملگر و جهت منطقی و متافیزیکی علیت، واقعیت بالفعل ضرورت است که همواره هممصداق با نظریه جبر و موجبیت نیست. دیمکریتس با نادیدهگرفتن علت غایی، همه کنشهای طبیعت را به ضرورت تقلیل میدهد. تقلیلگرایی منتج از انکار غایتمندی عالم، ویژگی بارز ضرورتباوری مکانیکی دیمکریتی است.
دوره ۵، شماره ۱۷ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
سیمپسون از افرادی است که در حوزه سبک شناسی و زبان شناسی انتقادی به فعالیت پرداخته است. یکی از مباحثی که او به گونه ای دقیق و روشمند آن را بررسی کرده، «دیدگاه روایی» است. از نظر او، دیدگاه روایی به معنای میزان دخالت راوی در عمل روایت کردن است و از سه بخش جزئی تر: دیدگاه مکانی، دیدگاه زمانی و دیدگاه روانشناختی تشکیل می شود. زمینه ساز پیوند این سه نوع جزئی، عناصر وجهی به کار گرفته شده در متن توسط نویسنده- راوی روایت است. در ادامه، سیمپسون با طرح دیدگاه های روایی چهارگانه ژنت و همچنین دیدگاه های چهارگانه روایی آسپنسکی- فالر و با بررسی دقیقتر عنصر وجهیت در متن، الگوی دیدگاههای روایی نه گانه خود را ارائه می کند. همچنین، از نظر سیمپسون، با بررسی سه دیدگاه مکانی، زمانی و روانشناختی به کار گرفته شده در متن روایت، می توان به تحلیلی از نوع دیدگاه ایدئولوژیکی نویسنده نیز رسید.
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
مولوی درطریقت عرفان از جادۀ شریعت، به بیراهه نرفته است وازاینروی، آیاتقرآن و احادیث و روایات دینی، بازتاب گسترده و عمیقی در آثار او و بخصوص مثنوی دارند. این تحقیق، روایت دینی بلال را ازکتابهاینثرعربی سیره و تاریخکه ماخذ مولوی در مثنوی قرار گرفتهاند، میشناساند و سپس گشتارها و تغییراتی را که مولوی در اینانتقال، در آن روایت، روا داشته است تا بتواندآنرا از خبرسادۀنویسا به متن خوانا، با ساحتها ولایههای معنایی متفاوت، تبدیل کند، با دیدی مقایسهکننده وسنجشگر، و بر اساس نظریههای تطبیقی، امّا با گرایش اسلامی، سنجیدهوبه این نکته رسیدهاست که مولوی برای اعتلای متن و دمیدن فلسفه زندگی در آن، از سادگی و صنعتگریشعرموزون، تاویل وافزایش مفاهیمی چون عشق، خواب وخوابگزاری و استغراق اولیا در مصیبت و سختیها و... بهره گرفته است. تغییرات مولوی هم به ظاهر داستان و هم به بطن داستان مربوط میشود؛ کاربستقالب شعری مثنوی، تکهتکه و طولانیترکردن داستان، افزودندوپیرفت داستانی(موذّنیو بهشتی بودن بلال)، وتاویلهای جداگانه هربخش داستان و... در بخش صوری و تبدیل ابوبکر به قهرمان اصلی داستان، بهرهگیری از گفتگو برای شخصیتپردازی، خوابگزاری ابوبکر که خبر راسخ بودن ویرا در علم میدهد، شرح و بیان عشق و...در بخش معنوی، قسمتی از گشتارهای افزایشی وبازنمای اندیشه وهنرشاعری مولوی هستند.
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
اشعار سعدی از دیرباز به صفت سهلِ ممتنع شهرت دارد. چنین خصوصیتی در بسیاری از اشعار متنبی نیز دیده می شود. در این جستار برآنیم تا به واکاوی صفت سهلِ ممتنع در برخی از غزل های سعدی که جنبه حکمت یا عرفان دارند و همچنین در اشعار معناگرا و حکمت آمیز متنبی بپردازیم. در این باب از دو رویکرد ساختارگرایی و هرمنوتیک فلسفی ـ که به نوعی نقطه مقابل یکدیگر می باشندـ بهره می گیریم. بنابراین با سؤال از چگونگی کارآمدی دو رویکرد مذکور به واکاوی عیار صفت سهلِ ممتنع در اشعار مورد نظر پرداخته شده است. با رویکرد ساختارگرایی، زیبایی از حالت جزئی و عینی خارج شده و تحلیل اشعار وارد فضای ذهنی پویا می گردد. اما با رویکرد هرمنوتیک فلسفی مواردی چون: تاریخمندی،اطلاق،انکشاف،پویایی،معناداری فرا زمانی و فرامکانی در اشعار مورد نظر حضور پویا دارند. عناصری چون: وزن و قافیه و صور بیانی معیار کارآمدی برای تحلیل صفت سهلِ ممتنع در شعر سعدی و متنبی نیستند. در پژوهش حاضر روشن شد که رویکرد هرمنوتیک فلسفی می تواند عیاری باشد برای سنجش صفت یاد شده در شعر سعدی و متنبی.
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۸۲ )
چکیده
ستار زرکلام
استادیار دانشکده علوم انسانی دانشگاه شاهد (گروه حقوق)
گرایش روز افزون به استفاده از فناوری اطلاعات و گسترش سریع و ناگزیر تجارت الکترونیک در سطح بین المللی، پیش بینی ساز و کارهای حقوقی لازم در این خصوص را ایجاب می کند. با توجه به ماهیت مجازی و غیر مادی مبادلات الکترونیک یکی از مهمترین مسایل از دید حقوق اثبات این مبادلات و هویت طرفین آن است. امضای دیجیتال یا سایر فنون رمزنگاری ریاضی که زیر مجموعه های امضای الکترونیکی هستند چنین امری را ممکن می سازد. در بخش اول این مقاله پس از تعریف امضای الکترونیکی، انواع این امضا و مستندسازی آن از دید مقررات سازمانهای بین المللی نظیر آنسیترال و اتحادیه اروپا و نیز حقوق فرانسه، که مقررات راجع به امضای الکترونیکی را در قانون مدنی خود وارد کرده است، مورد بحث قرار می گیرد تا در بخش دوم جایگاه دلایل الکترونیک در نظان سنتی ادله اثبات دعوا بررسی شود. در این فصل، ارزش اثباتی امضای الکترونیک در سیستمهای بسته و سیستمهای باز و سرانجام نحوه حل تعارض دلایل الکترونیکی و دلایل سنتی اثبات دعوا مطالعه خواهند شد.
بهروز فرشی، محمدحسین فائزی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده
در صنایع هوافضا، برای دیسکهای توربین گاز، کاربردهای متعددی مانند استفاده در موتورهای توربوجت تعریف شده است. این دیسکهای دوار معمولاً در شرایط عادی در دمای بسیار بالایی کار میکنند و با سرعت زاویهای بسیار زیادی میچرخند. لذا کم کردن وزن آنها در دستگاههای مرتبط با صنایع هوافضا، مزایای زیادی دارد و علاوه بر کاهش وزن خالص دستگاه، صرفهجویی اقتصادی را نیز در پی خواهد داشت. در حالت کلی دیسک دوار بهعلت کاربردهای فراوانی که در صنعت دارد، از دیرباز، موضوع تحقیقات و مطالعات متعددی بوده است. از میان کاربردهای دیسک دوار میتوان به دیسکهای توربین و کمپرسورهای توربینهای گازی اشاره کرد. دیسک توربین گاز اغلب در گرادیانهای دمایی بالا و سرعتهای زاویهای زیاد کار میکند. سرعت زاویهای بالا باعث ایجاد نیروی گریز از مرکز بزرگ در دیسک میشود و همزمان با آن، دمای بسیار زیاد، منجر به کاهش مقاومت ماده سازنده دیسک و این باعث افزایش تغییر شکل در دیسک میشود.
بهمنظور تحلیل دیسک و رسیدن به توزیع مناسب تنشها در آن، باید با توجه به شرایط دمایی دیسک، خواص ماده را نیز متغیر درنظر گرفت که این تغییرات ممکن است وابسته به شعاع، دما یا هر دو باشد. برای رسیدن به این هدف، دیسک غیرهمگن با ضخامت مشخصی مطالعه میشود. در اینجا، با استفاده از مدلسازی دیسک دوار بهعنوان مجموعهای از حلقههای مختلف که هر یک خواص ثابتی دارند، مسأله تغییرات خواص در کل دیسک را با کمی تقریب و با وجود تغییرات در خواص هر یک از حلقهها نسبت به دیگری، میتوان مدلسازی کرد. حالت بهینه و پروفیل آن، با متناسب شدن ضخامت حلقهها نسبت بههم بهدست میآید و محدودیتهای تنش را ارضا میکند. در این تحقیق با استفاده از الگوریتم سیمپلکس این فرایند انجام شده است. الگوریتم سیمپلکس با فضای نرمافزار تحلیلی انسیس ترکیب شده و سپس به اجرا درآمده و نتایج نهایی ارائه شده است.
دوره ۱۱، شماره ۰ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده
هدف: ویروسهای هرپس سیمپلکس، عامل عفونتهای انسانی مسئول تولید عفونتهای ماندگار و نهفته، در سراسر جهان محسوب میشوند. عفونتهای ویروس هرپس سیمپلکس اغلب بهصورت مستمر در جمعیت نرمال عود مکرر دارند اما در افراد با نقص سیستم ایمنی مشکلاتی را ایجاد میکند.
مواد و روشها: در این تحقیق ابتدا ویروسهای هرپس سیمپلکس درسلولهای BK تکثیر یافت و عیار آنتیبادیها علیه ویروس هرپس سیمپلکس در ۵۰۲ نمونه جمعآوری شده با آزمون خنثیسازی ویروس بهعنوان استاندارد طلایی و الایزای طراحی شده تعیین شد.
نتایج: براساس نتایج بهدست آمده بهترتیب ۴۸/۸۰ و ۶۷/۸۱ درصد عیار بیش از ۸/۱ در آزمون خنثیسازی ویروس و الایزا داشتند ضریب پیرسون بین متغیرهای مورد بررسی ۹۶/۰ محاسبه شد که نشاندهنده ارتباط معنیدار و نزدیک بین متغیرهای مورد بررسی فوق میباشد (ضریب پیرسون=۹۶/۰).
نتیجهگیری: اطلاعات بهدست آمده نشان داد که آزمون الایزای طراحی شده میتواند برای غربالگری و بررسی شیوع آنتیبادیهای ضد هرپس سیمپلکس نوع ۱ استفاده شود که بهنوبه خود در سازماندهی بیماران خاص برای درمان با بهکارگیری روشهای آزمایشگاهی کم هزینه و مناسب مؤثر است.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر آن است که انواع مؤلفههای سبکشناسی روایت را در چند حکایت بررسی کند. این پژوهش بر روی سه حکایت منظوم عرفانی از عطار با محوریت شخصیت حلاج انجام شده است. پرسشهای بنیادین پژوهش این است: الف) مؤلفههای سبکی ـ روایی مبتنی بر کدام سازوکارهای سبکشناسی روایت تبیین میشود؟ و ب) این مؤلفهها چگونه در گفتمان روایی نمود پیدا میکند؟ این پژوهش بهروش گردآوری اطلاعات کتابخانهای و به شیوۀ تحلیلی است و از متدلوژی سیمپسون در کتاب سبکشناسی بهره گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد که با تحلیل فرایندها، میزان مشارکت شخصیتهای داستان مشخص میشود. درخصوص زاویۀ دید زمانی نیز چون هر سه حکایت حول محور شخصیت حلاج است، به زمان خاصی اشاره نمیشود. درنگ توصیفی مثال دیگری از این زاویۀ دید است و تداوم متن در حکایات طولانیتر از تداوم داستان است. البته، در حکایت دوم روایت خلاصه و فشرده بیان میشود. طبیعتاً از منظر زاویۀ دید مکانی و روانی اشاره به مکان چندان موضوعیت ندارد؛ چون تبیین جایگاه و مقام حلاج مدنظر نویسنده است. وجهیت در حکایات حلاج چند ویژگی دارد: اول، چون راوی با گفتار مستقیم احساسات و حالات حلاج و شخصیت عاشق را روایت میکند، وجهیت مثبت است. این موضوع را میتوان با الگوی فالر ـ آسپنسکی تبیین کرد. درخصوص گویش فردی، واژگان بهکاررفته عکسالعمل عاشق بعد از رویارویی با خاکستر معشوق (حلاج) و یافتن نشانی از او را بیان میکند که بسیار با بافت عارفانۀ داستان همخوانی دارد. هر سه حکایت حلاج در قالب «ساختار متنی» لباو قابل بررسی است. درخصوص بینامتنیت نیز دو حکایت «حلاج بر سر دار» و «حلاج با سر بریده در خواب» در متون دیگر نقل شدهاند.
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده
متنهای کلاسیک ادبی دارای اهمیت فرهنگی خاصی هستند، با وجودی که گویشوران فارسیزبان هنوز میتوانند این متنهای کهن را پس از صدها سال بخوانند و بفهمند (و این ویژگی خاص زبان فارسی است)، ولی این امر، بهدلیل تغییرات واژگانی و تا حدی نحوی، برای نسل جوان و نوآموزان بهسختی امکانپذیر است. از این رو، بسیاری از این متنها برای کودکان و گاه بزرگسالان سادهسازی شده است. در این پژوهش، کوشش شده است با بررسی داستانِ «موش آهنخور» از کلیله و دمنه با نمونههای سادهشدۀ آن مقایسه شود تا ضمن بررسی چگونگی تغییرات متن ادبی در روند سادهسازیها، روشهای سادهسازی استخراج شود و درنهایت، الگویی کلی برای روند سادهسازی متنهای کهن و کلاسیک ارائه شود. درنتیجه، چگونگی سادهسازی و شناسایی ابزارهای واژگانی ـ دستوری مسئلهای این پژوهش بوده است. دلیل انتخاب کلیله و دمنه از یک سو این است که از نثرهای فنی و مصنوع فارسی بهشمار میآید و از سوی دیگر، بارها سادهنویسی شده است. در این بررسی، تغییرها در چهار سطح صرفی، نحوی، واژگانی و متنی طبقهبندی شده است. با توجه به بررسیِ انجامگرفته، سه نوع رویکرد به سازوکار سادهسازی متنهای ادبی کهن فارسی مشاهده میشود: ۱. گرایش به وفاداری هم به محتوا و هم در صورت متن اصلی، ۲. گرایش به وفاداری به محتوا و دستکاری در صورت متن اصلی و ۳. گرایش به دستکاری هم در محتوا و هم در صورت متن اصلی. بنابراین، صورت همیشه دستکاری شده است. همچنین، دستکاریها را میتوان در چهار سطح واژگانی، صرفی، نحوی و متنی دستهبندی کرد.
دوره ۱۳، شماره ۶ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده
در این پژوهش، نقش عوامل صوتی در تمایز درکی افعال ماضی ساده و نقلی فارسی را از طریق دستکاری مقادیر فرکانس پایه و دیرش واکه مطابق با یافتههای یک آزمایش تولیدی بررسی کردیم. این پژوهش براساس روششناسی واجشناسی آزمایشی در مطالعۀ درک گفتار انجام شد. هدف این پژوهش آن بود که نشان دهد کدام یک از پارامترهای صوتی نقش تعیینکنندهتری در تمایز درکی افعال ماضی ساده و نقلی فارسی دارند. بر این اساس، تعدادی محرک صوتی شامل صورت آوایی افعال ماضی ساده و نقلی را در گامهای مختلف بهطور جداگانه برحسب پارامترهای صوتی فرکانس پایه و دیرش بازسازی و در یک آزمون شناسایی به شنوندههای بومی فارسی عرضه کردیم تا دربارۀ خوانش زمانی افعال (ماضی ساده/ ماضی نقلی) تصمیمگیری کنند. نتایج نشان داد قضاوت شنیداری فارسی دربارۀ خوانش زمانی افعال تا حد زیادی تابع تغییرات فرکانس پایۀ محلی هجاهاست، زیرا با افزایش گامهای پیوستار صوتی فرکانس پایه بر روی هر یک از هجاهای هدف آزمایش، خوانش زمانی افعال بهطور مقولهای تغییر میکند، ولی دیرش تأثیر چندانی بر تمایز درکی بین افعال ماضی ساده و ماضی نقلی ندارد.
احسان معانی، امیررضا کوثری، مهدی فکور،
دوره ۱۳، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
در این مقاله مسیر حرکت یک ماهواره نمونه از مدار انتقال ژئوسنکرون تا مدار زمین ثابت با استفاده از الگوریتم جستجوی سیمپلکس پارِتو بهینه¬سازی می¬شود. انتقال بین دو مدار به صورت پیوسته در نظر گرفته شده و معادلات دینامیکی ماهواره در حین انتقال با در نظر گرفتن نیروی پیشرانش و نیروی جاذبه زمین حل می¬شود. با توجه به اهمیت کاهش هر چه بیشتر جرم سوخت ماهواره، تعیین مدار واسطه بین مدار انتقال ژئوسنکرون و مدار زمین ثابت از اهمیت ویژه¬ای برخوردار می¬باشد، لذا در این مقاله، دو پارامتر جرم سوخت مصرف شده و زمان کل مانور به عنوان توابع هدف بهینه¬سازی در نظر گرفته می¬شوند. خروجی الگوریتم بهینه¬سازی مجموعه¬ای از نقاط بهینه می¬باشد که با توجه به شرایط طراحی و اهمیت پارامتر مورد نظر، می¬توان از بین این نقاط، نقطه مناسب را جهت دستیابی به مسیر بهینه انتخاب کرد.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: ویروس هرپس سیمپلکس تیپ یک پس از آلوده کردن میزبان بهصورت طبیعی در گانگلیون نورون تریژمینال بهصورت خفته در میآید. در این وضعیت تنها رونوشتی که از ویروس در سلول قابل تشخیص است رونوشت وابسته به نهفتگی (LAT) است که این رونوشت microRNAهایی را تولید میکند که قادر است مسیرهای پیامرسانی در سلول را دستخوش تغییر نماید. یکی از مسیرهای کلیدی پیامرسانی سلول مسیر فاکتور رشد تومور (TGF-β) است. در این مسیر ژن Smad۴ بهعنوان یک پروتئین مهم رابط بین گیرندههای غشایی کینازهای سیتوپلاسمی و فاکتورهای رونویسی هستهای است. این تحقیق با بررسی بیان microRNAهای ویروسی در سلول میزبان هدفگیری ژن Smad۴ با این microRNAها را بررسی نموده است.
مواد و روشها: پس از ترانسفکت ژن LAT به داخل سلولهای BE-۲(c)، بیان microRNAهای وابسته به LAT در این سلولها به کمک واکنش زنجیرهای پلیمراز کمّی (Real-Time PCR) ارزیابی شد و به کمک روشهای مبتنی بر بیوانفورماتیک امکان هدفگیری ژن Smad۴ با این microRNAها نیز بررسی و در ادامه بیان ژن Smad۴ و ژنهای پاییندست آن به کمک واکنش زنجیرهای پلیمراز کمّی مطالعه شد.
نتایج: شواهد و نتایج نشان میدهد که رونوشت LAT در سلول میزبان تولید microRNAهایی میکند که تجزیه و تحلیلهای بیوانفورماتیکی دو الگوریتم متفاوت گواهی بر هدفگیری ژن Smad۴ توسط این microRNAها میدهد این در حالی است که نتایج واکنش زنجیرهای پلیمراز کمّی نیز تأییدی بر این ادعاست.
نتیجهگیری: نتایج مبتنی بر تجزیه و تحلیلهای بیوانفورماتیک و بررسی بیان رونوشت Smad۴ و پروتئینهای پاییندستش همانند CyclinD، CDK۲ و Myc نشان دهنده کنترل بیان این ژن توسط microRNAهای ویروس هرپس سیمپلکس تیپ یک است.
محمد حسین مظفری، محمود خداداد،
دوره ۱۴، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
یکی از موضوعات مهم در صنعت بخصوص صنایع ریختهگری تعیین ساختار داخلی اجسام مانند شناسایی مرزهای داخلی بین مادهها، شناسایی ناخالصیها یا تعیین خواص مکانیکی مادهها میباشد. در این مقاله ابتدا با استفاده از روش بهینه سازی همگانی رقابت استعماری (ICA)، خواص مکانیکی(مدول الاستیسیته و ضریب پواسون) سه ماده همگن تشکیل دهنده یک جسم ناهمگن، با هندسه دلخواه مرزهای داخلی و با استفاده از نتایج آزمون تست کشش، به صورت همزمان و با دقت زیاد تخمین زده میشود. این کار براساس مینیمم کردن یک تابع هدف که به صورت مجموع مربعات تفاضل بین جابجایی اندازهگیری شده و جابجایی محاسبه شده با استفاده از روش المان مرزی(BEM) میباشد، انجام میشود. در ادامه سعی شده است تا با تلفیقی از روش بهینه سازی همگانی( رقابت استعماری) و بهینه سازی محلی(روش سیمپلکس)، مساله معکوس شناسایی مرزهای منظم داخلی یک جسم ناهمگن، متشکل از سه جسم همگن و ایزوتروپ به همراه تخمین همزمان مدول الاستیسیته و ضریب پواسون مواد تشکیل دهنده آن جسم، انجام شود. از نتایج به دست آمده ( مدت زمان اجرای برنامه و میزان خطا) میتوان به کارایی روش بهینه سازی رقابت استعماری و روش سیمپلکس در بهینه کردن تابع هدف مورد نظر و در نهایت تخمین خواص مکانیکی سه ماده به همراه شناسایی مرزها پی برد.
موسی رضائی، رضا فتحی، آرش محمد علیزاده فرد،
دوره ۱۴، شماره ۱۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
نیروهای مضر ایجاد شده در اثر نابالانسی باعث ایجاد ارتعاشات ناخواسته، سر و صدا و کاهش عمر سیستم میشوند. یکی از روشهای جدید و کارآمد مورد استفاده برای رفع نابالانسی در سیستمهای دوار استفاده از بالانسر دینامیکی اتوماتیک ساچمهای است. بالانسر ساچمهای نوعی از بالانسرهای غیرفعال است که عملیات بالانس روتور را بدون نیاز به سیستم کنترل انجام میدهد. با توجه به اینکه این نوع بالانسر عمدتاً در سیستمهایی به کار میرود که نابالانسی بسته به شرایط کاری تغییر میکند و ممکن است در طول یک روز چند بار سیستم روشن و خاموش شود بنابراین کاهش زمان مورد نیاز برای بالانس سیستم در هر بار راهاندازی آن اهمیت پیدا میکند. در عمل به دلایل مختلفی از جمله عدم نصب روتور در وسط شفت، اثر ژیروسکوپی در سیستم دوار ایجاد می شود. تاکنون تحقیقی در زمینه تعیین محدوده بهینه پارامترهای سیستم از جمله ضریب میرایی و جرم ساچمهها در عملکرد سیستم در حضور اثر ژیروسکوپی انجام نشده است. بدین منظور، در این مقاله تاثیر پارامترهای ضریب میرایی و جرم ساچمههای اتوبالانسر در حضور اثر ژیروسکوپی بر پایداری سیستم مورد مطالعه قرار گرفته و در ادامه با استفاده از الگوریتم سیمپلکس نلدر- مید، مقدار بهینه این پارامترها بر اساس کمینهسازی زمان بالانس و صفر شدن زوایای اویلر تعیین شده است.
دوره ۱۴، شماره ۵۸ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف مقاله، معرفی کاربردی الگوی سیمپسون (۲۰۰۴) در زاویۀدید «آینه های دردار» و «همنوایی شبانۀ ارکستر چوبها» است. سیمپسون در ساحت زمانی از بررسی «ترتیب، تداوم و بسامد» در ساحت مکانی از «زاویۀ دوربین» در روانشناختی از «وجه نمایی» و در ایدئولوژیک از «نظام گذرایی هلیدی» بهره می گیرد. کاوش در زاویۀدید شناخت بهتری بر افکار و احساسات شخصیتها فراهم می آورد.
روش تحلیل مقاله در ساحتهای زمانی، مکانی و روانشناختی بررسی کل متن رمانها و شناسایی فرایندها و وجوه افعال در «موتیفهای سیاست و باورها» شاخص ایدئولوژی نویسندگان است.
در دو رمان، گذشته نگری نقش مهمی دارد. قاسمی با دید جزئی نگرانه و گلشیری با اشارتگرهای «اینجا و آنجا» تقابل بین جامعۀ مبدأ و مقصد را در زندگی مهاجران نشان می دهند. نگرش اثباتی بر رمانها حاکم است و راوی با صراحت از بایدها و اعتقادات خود می گوید. بسامد زیاد فرایند مادی، واقعگرایی را نمایش میدهد و کاربرد ویژۀ وجه خبری، احوال و زندگی شخصیتها را گزارش می کند.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
«جو معرفتشناختی» کلاس درس را میتوان از عناصر اصلی تعیینکنندۀ روند آموزش در کلاس و بازده فراگیری دانست. مطالعۀ قومشناختی موردی حاضر، جهتگیری معرفتشناختی مواد درسی، معلم و دانشآموزان یک دورۀ برخط درس زبان انگلیسی را در مقطع دهم دورۀ دوم متوسطه در ایران، از منظر ابعاد اساسی معرفتشناسی (یعنی ثبات، سادگی، منبع و توجیه دانش زبان دوم) بررسی میکند. دادههای پژوهش شامل یادداشتهای تأملی و مشاهدهای محقق، و مصاحبههای نیمهساختارمند با معلم و دانشآموزان بود. تحلیل دادههای مصاحبه، ۹ مضمون مرتبط با معرفتشناسی بهدست داد. نتایج حاکی از مطلقگرایی غالب در مواد درسی و همچنین در میان دانشآموزان، و عقاید پیشرفتۀ معرفتشناختی معلم مبنیبر ماهیت بافتارـمحور، ترکیبی و یکپارچۀ دانش زبان دوم، با قابلیت حصول از منابع متعدد و امکان انتقادگری بافتاری در بهکارگیری این دانش بود. باوجوداین، عقاید معرفتشناختی معلم با عملکرد او و جهتگیری غالب در مواد درسی و در میان دانشآموزان ناهماهنگی قابلملاحظهای داشت که او به ماهیت مواد درسی و ذهنیت دستاندرکاران امر آموزش نسبتبه یادگیری زبان دوم نسبت داد. یافتههای این پژوهش، اهمیت بررسی اساس معرفتشناختی آموزش و یادگیری زبان دوم را از بُعد تعاملی با هدف تسهیل تکامل معرفتشناختی دانشآموزان و پیشبرد ادراک آنها نسبتبه ماهیت بافتارمحور دانش و دانستن زبان دوم بهتصویر میکشد.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
امروزه برای آنالیز سازههای مختلف اغلب، ابزارهای قدرتمندی نظیر نرم افزارهای اجزای محدود سه بعدی مورد استفاده قرار میگیرد. اما بکارگیری این نرمافزارها برای ارزیابی ایمنی لرزهای ، آنالیز و ارایه طرح بهسازی سازههای تاریخی با مشکلاتی همراه است. هندسه پیچیده سازه، نبود اطلاعات دقیق از خصوصیات فیزیکی مصالح و عدم دسترسی به قسمتهای داخلی احجام تشکیل دهنده بدنه سازه و آگاهی از خصوصیات مکانیکی آنها ، ممنوع بودن انجام آزمایشهای مخرب روی اینگونه از سازهها، توالی و تسلسل در ساخت و طولانی بودن زمان آنالیز و هزینه بر بودن آن از جمله مشکلات پیش روی محققین و مهندسانی است که در زمینه مدلسازی و آنالیز بناهای تاریخی بصورت تخصصی فعالیت مینمایند. آنالیز حدی جنبشی ساده شده، روشی قدرتمند برای آنالیز بناهای تاریخی است که در نشریه O.P.C.M,۳۴۳۱کشور ایتالیا استفاده از آن برای ارایه طرح بهسازی ساختمان های بنایی مجاز دانسته شده است. روابط مورد استفاده در این روش بر مبنای اصل کار مجازی بدست آمدهاند. اطلاعات مورد نیاز در این روش، جهت مدلسازی و ارزیابی ایمنی لرزهای سازهها بسیار کمتر و قابل دسترستر میباشد. در این مقاله تحقیقی در رابطه با قابلیتهای این روش برای ارزیابی ایمنی لرزهای بنای تاریخی ارگ علیشاه تبریز صورت گرفته است و صحت سنجی نتایج بدست آمده از این روش با نتایج آنالیز عددی نرمافزار ANSYS.V۱۰ مقایسه شده است . نتایج نشان داد که سازه در برابر بارهای لرزه ای مستعد منطقه ایمنی لازم را ندارد. شتاب مبنای طرح ساختگاه ارگ g ۳۵/۰ ( احتمال وقوع ۱۰% در ۵۰ سال) می باشد.
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده در حقوق شرکت های تجاری، ادغام قانونی یا واقعی شرکت های سهامی عبارت است از کنترل یک، دو یا چند شرکت سهامی توسط یک شرکت سهامی دیگر، به نحوی که با تحقق آن شرکت یا شرکت های سهامی ادغام شونده، بدون این که تصفیه شوند منحل و محو می شوند و حقوق و تعهدات آن ها به شرکت سهامی بازمانده یا جدید منتقل می شود و شرکت سهامی بازمانده یا جدید، قائم مقام شرکت های سهامی محو شده می شود. با توجه به ماهیت خاص ادغام قانونی و تفاوت اصول آن با اصول عام حاکم بر قرارداد ها، فقط در موارد منصوص می توان از این تأسیس حقوقی استفاده کرد و احکام پیش بینی شده در ماده ۱۰۵ قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران برای ادغام شرکت های تجاری، از جمله شرکت های سهامی کافی نیست و ضروری است قانونگذار ما با تدوین مقررات جامع، راه را برای ادغام قانونی (واقعی) کلیه شرکت های تجاری هموار کند. در حقوق ایران و انگلیس، تعریف ادغام قانونی (واقعی) یکسان است. در حقوق انگلیس، انواع ادغام قانونی (واقعی) عبارت است از: ادغام ساده و ادغام ترکیبی. در حقوق ایران، انواع ادغام قانونی (واقعی) عبارت است از: ادغام یکجانبه و ادغام دو یا چند جانبه که این تقسیم بندی به ترتیب با ادغام ساده و ادغام ترکیبی در حقوق انگلیس، سازگار است.
* نویسنده مسؤول مقاله: Email: Tafreshi@modares.ac.ir