دوره 16، شماره 5 - ( 5-1395 )                   جلد 16 شماره 5 صفحات 395-389 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi B, Talesh Bahrami H R, Saffari H. Production of superhydrophobic copper surfaces by fabricating micro-nano features using wet etching process. Modares Mechanical Engineering 2016; 16 (5) :389-395
احمدی بهنام، طالش بهرامی حمیدرضا، صفاری حمید. ساخت سطوح اَبَرآب گریز مس با استفاده از فرایند حکاکی تر و ایجاد میکرو - نانو ساختار. مهندسی مکانیک مدرس. 1395; 16 (5) :389-395

1- دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه علم وصنعت ایران
2- دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه علم و صنعت ایران
3- دانشیار، مدیر گروه تبدیل انرژی، دانشکده مهندسی مکانیک/ دانشگاه علم و صنعت ایران
سطوح ابرآب گریز دارای کاربردهای گسترده در صنایع مختلفی نظیر شیرین سازی آب دریا، ساخت مبادله گرهای حرارتی، تولید سطوح ضد مه و خود تمیز شونده می باشند. در این تحقیق از روش حکاکی تر برای تولید سطوح اَبَرآب گریز مس استفاده شده است. ابتدا به منظور تشکیل میکرو - نانو ساختار بر روی سطح، نمونه ها در محلول کلرید آهن 3 و آب دی یونیزه با غلظت‌های مختلف زبر شدند. بررسی تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نمونه ها، بعد از این مرحله، نمایانگر تشکیل میکرو - نانو ساختارهایی با الگوهای مشخص بر روی سطوح می باشد. اندازه گیری زاویه تماس و لغزش بعد از فرایند حکاکی نشان می دهد که زاویه تماس افزایش یافته و به حدود 140 درجه رسیده، لکن زاویه لغزش همه ی نمونه ها 180 درجه است و این امر موجب پیدایش اثر گلبرگ گل رز شده است. در گام بعد برای بهبود خاصیت آب گریزی - افزایش زاویه تماس و کاهش زاویه لغزش - سطوح زبر شده، با استئاریک اسید پوشش داده شدند. همچنین تاثیر مدت زمان فرایند و غلظت محلول خورنده بر روی زاویه تماس و زاویه لغزش، در حالت استفاده و یا عدم استفاده از پوشش استئاریک اسید نیز بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که زاویه تماس بالا رفته و زاویه لغزش به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافته است. در برخی از نمونه ها حتی زاویه ی لغزش به کمتر از 10 درجه افت کرده و اثر برگ گل نیلوفر آبی حاصل شده است.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: مکانیک سیالات و انتقال حرارت تجربی
دریافت: 1394/12/20 | پذیرش: 1395/2/21 | انتشار: 1395/3/16