دوره 16، شماره 8 - ( 8-1395 )                   جلد 16 شماره 8 صفحات 46-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asghari M, Rezaei S M, Zareinejad M. Robust Position Control of Piezoelectric Actuator Using Self sensing Actuation. Modares Mechanical Engineering 2016; 16 (8) :37-46
اصغری محسن، رضاعی سید مهدی، زارعی نژاد محمد. کنترل مقاوم موقعیت عملگر پیزوالکتریک با استفاده از خاصیت خودحسگری. مهندسی مکانیک مدرس. 1395; 16 (8) :37-46

1- فارغ التحصیل
2- عضو هیت علمی دانشگاه امیرکبیر
3- دانشگاه صنعتی امیرکبیر
عملگرهای پیزوالکتریک میکرونی علیرغم داشتن خواص فوق‌العاده از قبیل رزولوشن بالا، پاسخ سریع، بازه فرکانسی کاری گسترده، سختی بالا، حجم کم و ساختار مکانیکی ساده، دارای رفتار غیر خطی هستند که دستیابی به دقت مورد نیاز را با چالش مواجه میسازد. وجود هیسترزیس میان ولتاژ اعمالی و موقعیت عملگر، مهمترین رفتار غیر خطی است که در صورت عدم جبران، منجر به بروز خطای قابل ملاحظه‌ای در موقعیت دهی میگردد. در این مقاله از یک کنترلر مقاوم مود لغزشی در ترکیب با روئیتگر اغتشاش نامعلوم برای کنترل موقعیت میکرونی استفاده شده است. علاوه بر این از یک مدار خودحسگری فعال نیز برای تخمین موقعیت عملگر در کنترلر حلقه بسته استفاده شده است. روش خودحسگری مورد استفاده بر مبنای رابطه خطی بین بار الکتریکی صفحات الکترودها و موقعیت عملگر است. مهمترین مزایای روش پیشنهادی عبارتند از: عدم نیاز به حسگر موقعیت خارجی، عدم استفاده از اپراتوری برای مدلسازی هیسترزیس (و عکس آن) و دقت بالاتر و عملکرد بهتر نسبت به کنترلرهای متداول سنتی مثل تناسبی- انتگرالی. نتایج تجربی به دست آمده دقت بالای روش پیشنهادی در موقعیت دهی میکرونی را تایید میکند.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: مکاترونیک
دریافت: 1395/2/2 | پذیرش: 1395/2/29 | انتشار: 1395/5/24