دوره 18، شماره 3 - ( 3-1397 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 227-219 | برگشت به فهرست نسخه ها

ahmadifard S, heidarpour A, Kazemi S. The effects of Pass number and Nano-Size ZrO2 powder on the Mechanical, Microstructure and Wear behavior in Friction Stir Welding of the Al-5083. Modares Mechanical Engineering 2018; 18 (3) :219-227
احمدی فرد سعید، حیدرپور اکبر، کاظمی شهاب. بررسی اثر تعداد پاس و نانوذرات ZrO2 بر ریزساختار، خواص مکانیکی و رفتار سایش در جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی Al-5083. مهندسی مکانیک مدرس. 1397; 18 (3) :219-227

1- دانشگاه بوعلی سینا همدان
2- دانشگاه صنعتی همدان
3- هیئت علمی رشته مهندسی مواد دانشگاه بوعلی سینا
در این پژوهش از فرآیند جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی برای انجام اتصال لب به لب آلیاژ آلومینیم 5083 و تولید همزمان نانوکامپوزیت Al-ZrO2 در محل اتصال استفاده شد. ابتدا متغیرهای جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی شامل سرعت دورانی، سرعت پیشروی و زاویه انحراف مورد بررسی قرار گرفت تا نمونه‌ای که از نظر ظاهری بی‌عیب و بیشترین استحکام کششی را داشت، به عنوان نمونه مطلوب انتخاب شود تا با اضافه کردن نانوذرات زیرکونیا به بررسی اثر تعداد پاس بر ریزساختار، خواص مکانیکی و سایش نمونه‌های جوشکاری شده پرداخته شود. برای بررسی ریزساختار نمونه‌ها از میکروسکوپ‌های نوری، الکترونی روبشی و نیروی اتمی استفاده شد و نتایج نشان داد که با افزایش تعداد پاس، توزیع ذرات تقویت کننده یکنواخت‌تر شده و اندازه دانه در ناحیه اغتشاشی به شدت کاهش پیدا کرده است. علت این امر به حضور ذرات تقویت کننده مربوط می‌شود که با ایجاد قفل کنندگی مرزدانه‌ها، کمک به جوانه‌زنی دانه‌های تبلورمجدد یافته و تاثیر بر شکسته شدن دانه‌های اولیه می‌گردد. بیشینه سختی و استحکام کششی مربوط به نمونه چهار پاس بود که به ترتیب111 HV و 328.3 MPa بدست آمد که میزان سختی و کشش به ترتیب حدود 26 و 24 درصد نسبت به نمونه بدون پودر افزایش داشته است. برای ارزیابی مقاومت به سایش نمونه‌ها، از آزمون رفت و برگشتی استفاده شد و نتایج آزمون سایش نشان داد که با افزایش تعداد پاس میزان مقاومت به سایش افزایش می‌یابد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: جوشکاری
دریافت: 1396/10/23 | پذیرش: 1396/11/14 | انتشار: 1397/12/10