دوره 19، شماره 5 - ( اردیبهشت 1398 )                   جلد 19 شماره 5 صفحات 1186-1177 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamedi F, Moqtaderi H. Simulation and Parametric Analysis of Zigzag Cooling Flow Path in a Disc-Type Transformer Winding to Investigate Parameters Affecting Cooling Conditions. Modares Mechanical Engineering 2019; 19 (5) :1177-1186
حامدی فهیمه، مقتدری حامد. شبیه‌سازی و تحلیل پارامتریک مسیر خنک‌کاری زیگزاگ در سیم‌پیچ‌های ترانسفورماتور دیسکی به‌منظور بررسی پارامترهای طراحی موثر بر شرایط خنک‌کاری. مهندسی مکانیک مدرس. 1398; 19 (5) :1177-1186

1- گروه مهندسی مکانیک، دانشکده مهندسی، دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران
2- گروه مهندسی مکانیک، دانشکده مهندسی، دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران ، h.moqtaderi@alzahra.ac.ir
پدیده انتقال حرارت، تعیین موقعیت و دمای نقطه داغ در سیم‌پیچ‌های ترانسفورماتور، در سال‌های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. این اقبال ناشی از تاثیرات قابل ملاحظه‌ این امور بر استقامت، قابلیت اطمینان و بازده عملکرد ترانسفورماتورها است. هدف اصلی در این مقاله، توسعه یک مدل دینامیک سیالات محاسباتی با دقت مناسب و حجم محاسباتی متعادل برای انجام مطالعات پارامتری و به‌دست‌آوردن معیارهایی برای طراحی سیم‌پیچ‌های دیسکی با مسیر خنک‌کاری زیگزاگ بوده است. این دیسک‌ها از سیم‌های مسی و عایق کاغذی که به دور آنها پیچیده‌ شده، ساخته شده‌اند. درنظرگرفتن این ناهمگنی، به‌صورت تفکیک نواحی حل برای به‌وجودآمدن تعداد نواحی بسیار زیاد با اندازه بسیار کوچک، توسعه مدل و به‌خصوص شبکه را دشوار می‌سازد و همچنین هزینه محاسباتی بالایی ایجاد می‌کند. در این مقاله با استفاده از توابع تعریف خواص روشی ارایه شده است که بدون تفکیک نواحی حل، ناهمگنی دیسک‌ها به‌لحاظ جنس و وابستگی خواص ترموفیزیک همچون هدایت حرارتی و لزجت به دما لحاظ شده است. نتایج نشان می‌دهد که با استفاده از این روش علاوه بر اینکه زمان توسعه مدل و زمان تحلیل، کاهش چشمگیری داشته، دقت تحلیل نیز در حد قابل قبولی بوده و انحراف قابل توجهی در نتایج دیده نشده است. در ادامه نیز با استفاده از قابلیت محیط نرم‌افزار Ansys WorKbench در تحلیل پارامتری، تاثیر پارامترهای مختلف هندسی و عملکردی بر شرایط خنک‌کاری ترانسفورماتور بررسی شده و در نهایت پیشنهاداتی برای طراحی این مدل از ترانسفورماتورها ارایه شده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: دینامیک سیالات محاسباتی
دریافت: 1397/4/18 | پذیرش: 1397/9/19 | انتشار: 1398/2/11