دوره 20، شماره 4 - ( فروردین 1399 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 1039-1033 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sabokrouh M. Experimental Determination of the Tempering Effect On Tensile Strength, Impact Strength, Fatigue, Residual Stress of Girth Welding on Gas Transmission Pipelines. Modares Mechanical Engineering 2020; 20 (4) :1033-1039
سبک‌روح مجید. تعیین تجربی اثر تمپرکردن بر استحکام کششی، مقاومت به ضربه، خستگی و تنش پسماند جوش ‌سر به سر خطوط انتقال گاز. مهندسی مکانیک مدرس. 1399; 20 (4) :1033-1039

دانشکده مهندسی، مرکز آموزش عالی محلات، محلات، ایران ، msabokrouh@mahallat.ac.ir
عملیات حرارتی تمپرکردن روی جوش حاوی نانواکسید تیتانیوم و نانوکاربید تیتانیوم  (فولاد گرید ایکس ۶۵ خطوط انتقال گاز) انجام شد. نتایج شارپی نشان می‌دهد که در نمونه تمپرشده حاوی نانوذرات اکسید تیتانیوم و نانوذرات کاربید تیتانیوم نسبت به نمونه بدون عملیات حرارتی (حاوی نانوذرات اکسید تیتانیوم و کاربید تیتانیوم)، ‌به‌ترتیب ۲۶ و ۱۵% افزایش پیدا کرده است. همچنین استحکام نهایی نمونه تمپرشده حاوی نانوذرات اکسید تیتانیوم و کاربید تیتانیوم نسبت به نمونه بدون عملیات حرارتی (نانوذرات اکسید تیتانیوم و کاربید تیتانیوم) ‌به‌ترتیب ۶ و ۴% کاهش یافته است. نتایج نشان می‌دهد که در هر دو نمونه تمپرشده نانوآلیاژی میزان عمر خستگی افزایش یافته است. همچنین میزان عمر خستگی در نمونه تمپرشده نانوذرات کاربید تیتانیوم نسبت به اکسید تیتانیوم افزایش بیشتری داشته است. نتایج آزمون خستگی نشان می‌دهد که در نمونه تمپرشده حاوی نانوذرات کاربید تیتانیوم نسبت به نمونه تمپرشده حاوی نانوذرات اکسید تیتانیوم، میزان عمر خستگی (بار ۱۵۰ نیوتن) به میزان ۳۰% افزایش پیدا کرده است. در این بارگذاری عمر خستگی (نمونه تمپرشده حاوی نانوذرات کاربید تیتانیوم نسبت به نمونه بدون عملیات حرارتی) ۱۹% افزایش یافته است. نتایج نشان می‌دهد که در هر دو نمونه تمپرشده نانوآلیاژی میزان عمر خستگی افزایش یافته است. نتایج آزمون کرنش‌سنجی سوراخ نشان می‌دهد که در نمونه تمپرشده حاوی نانوذرات اکسید تیتانیوم و کاربید تیتانیوم نسبت به نمونه بدون عملیات حرارتی (نانوذرات اکسید تیتانیوم و کاربید تیتانیوم) تنش پسماند محیطی ‌به‌ترتیب ۴۸ و ۴۵% کاهش پیدا کرده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: جوش‌کاری
دریافت: 1397/8/27 | پذیرش: 1398/7/7 | انتشار: 1399/1/29