دوره 20، شماره 4 - ( فروردین 1399 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 862-853 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kiani A, Foroozmehr E, Badrossamay M. Cooling Down Process Effects on the Mechanical and Crystalline Properties of PA12 Parts Produced by Selective Laser Sintering. Modares Mechanical Engineering 2020; 20 (4) :853-862
کیانی علی، فروزمهر احسان، بدرسمای محسن. بررسی تاثیر نرخ سردشدن قطعه پس از اتمام فرآیند تف‌جوشی انتخابی با کمک لیرز بر خواص مکانیکی و ساختار کریستالی پلی‌آمید 12. مهندسی مکانیک مدرس. 1399; 20 (4) :853-862

1- گروه ساخت و تولید، دانشکده مکانیک، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
2- گروه ساخت و تولید، دانشکده مکانیک، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران ، eforoozmehr@cc.iut.ac.ir
فرآیند تف‌جوشی انتخابی با کمک لیزر به‌دلیل قابلیت تولید قطعات با هندسه پیچیده همراه با عدم نیاز به ساپورت‌گذاری بین روش‌های ساخت افزودنی از استقبال بسیاری برخوردار است. با وجود تحقیقات فراوان در این فرآیند هنوز پژوهش‌ها در زمینه تاثیر تاریخچه حرارتی بر بهبود خواص نهایی قطعات ساخته شده ادامه دارد. در این مطالعه تاثیر روش‌های متفاوت سردکردن قطعات پس از اتمام فرآیند تف‌جوشی انتخابی با کمک لیزر، بر خواص مکانیکی شامل استحکام و ازدیاد طول قبل از شکست قطعات از جنس پلی‌آمید ۱۲ بررسی شده است. برای این منظور پس از اتمام فرآیند قطعات به سه روش با نرخ‌های متفاوت سرد شده و تغییرات دمای قطعات حین سردشدن توسط ترموکوپل‌های تعبیه شده درون پودر ثبت شده است. به‌منظور تفسیر بهتر نتایج نرخ تشکیل کریستال در پلیمر توسط مدل تشکیل کریستال غیرهم‌دما بررسی و در حالت‌های مختلف با یکیدیگر مقایسه شده است. برای بررسی وضعیت شبکه کریستالی، از آزمون گرماسنجی روبشی تفاضلی و تفرق اشعه ایکس نیز بهره گرفته شده است. نتایج نشان می‌دهد که مقدار استحکام مکانیکی در حالت سردشدن آرام حدود ۵% و مقدار شبکه کریستالی نیز به میزان ۱۰% نسبت به دو حالت دیگر افزایش داشته است. بررسی نرخ تشکیل کریستال با استفاده از مدل تشکیل کریستال غیرهم‌دمای ناکامورا نیز نشان می‌دهد که هرچه نرخ سردکردن آرام‌تر باشد مدت زمان بیشتری برای تشکیل شبکه کریستالی لازم خواهد بود. نرخ تشکیل کریستال آرام‌تر منجر به افزایش میزان درصد شبکه کریستالی در قطعات شد که استحکام بیشتر این نمونه‌ها را توجیه می‌نماید. نتایج آزمون تفرق اشعه ایکس نیز حاکی از تشکیل یک نوع کریستال از نوع گاما در ساختار تمامی نمونه‌ها بود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ساخت افزودنی
دریافت: 1398/2/30 | پذیرش: 1398/6/12 | انتشار: 1399/1/29