دوره 20، شماره 9 - ( شهریور 1399 )                   جلد 20 شماره 9 صفحات 2354-2343 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi M, Rezaei Ashtiani H. Experimental and Numerical Investigation of Isothermal Hot Forging of a Complex Industrial Part of AA6061 Aluminum Alloy. Modares Mechanical Engineering 2020; 20 (9) :2343-2354
احمدی مهدی، رضایی‌آشتیانی حمیدرضا. بررسی تجربی و عددی آهنگری گرم هم‌دمای قطعه پیچیده صنعتی از آلیاژ آلومینیوم ٦٠٦١. مهندسی مکانیک مدرس. 1399; 20 (9) :2343-2354

1- گروه جامدات، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی اراک، اراک، ایران
2- گروه جامدات، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی اراک، اراک، ایران ، hr_rezaei@arakut.ac.ir
فرآیند آهنگری هم‌دما قابلیت تولید قطعات پیچیده صنعتی از آلیاژهایی که دارای قابلیت شکل‌پذیری بالایی نیستند مانند آلیاژهای آلومینیوم را دارا است. حذف اختلاف دمایی بین قطعه و قالب در این روش، باعث از بین‌بردن مشکل سردشدن قطعه در اثر انتقال حرارت به قالب‌ها می‌شود. در این پژوهش آهنگری هم‌دمای آلیاژ آلومینیوم ۶۰۶۱ در شرایط مختلف فرآیندی شامل نوع روانکار، ابعاد و اندازه شمش اولیه، دما و سرعت تغییر شکل، برای تولید یک قطعه صنعتی پیچیده به‌صورت عددی و تجربی بررسی شد. برای انجام شبیه‌سازی این فرآیند از نرم‌افزار المان محدود Deform ۳D استفاده شد. مقایسه نتایج تجربی و عددی آهنگری هم‌دما تطابق خوب نتایج را نشان داد. بهترین ابعاد شمش اولیه برای قطعه مورد مطالعه، استوانه‌ای با قطر اولیه ۳۵ و ارتفاع اولیه ۳۲میلی‌متر است. افزایش دما، کاهش سرعت تغییر شکل و استفاده از روانکار مناسب مقدار نیروی لازم برای آهنگری را کاهش داد. کاهش سرعت تغییر شکل از ۲۵ به ۲/۵میلی‌متر بر ثانیه، نیروی لازم جهت آهنگری را تا ۱/۸ برابر کاهش داد. افزایش دمای آهنگری از ۳۸۰ به ۵۳۰درجه سانتی‌گراد مقدار نیروی آهنگری را تا حدود ۳/۵ برابر و سختی قطعه را تا حدود ۲۰% کاهش داد. نتایج نشان داد به‌دلیل پیچیدگی قطعه آهنگری‌شده، نواحی مختلف قطعه تحت تاثیر مقادیر کرنش مختلف قرار می‌گیرد که این امر موجب تغییر درصد فازهای ثانویه همچون فاز Mg۲Si در این نواحی می شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شکل‌دهی حجمی فلزات
دریافت: 1399/3/10 | پذیرش: 1399/4/29 | انتشار: 1399/6/30