دوره 24، شماره 1 - ( 10-1402 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 30-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mazidi Sharfabadi M, Majeed Karam N, Kurd R. Experimental study of the effect of using phase change material to improve electrical insulation of power distribution transformers. Modares Mechanical Engineering 2023; 24 (1) :21-30
مزیدی شرف آبادی محمد، مجید کرم نهی، کرد رضا. مطالعه تجربی تأثیر استفاده از ماده تغییر فاز دهنده جهت بهبود عایق‌بندی الکتریکی ترانسفورماتورهای توزیع برق. مهندسی مکانیک مدرس. 1402; 24 (1) :21-30

1- پژوهشکده توسعه و بهینه سازی فناوری های انرژی، پژوهشگاه صنعت نفت ، mohammad_477@yahoo.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات
3- دانشگاه تهران
در این مقاله تأثیر استفاده از مواد تغییر فاز دهنده به‌عنوان عامل بهبود انتقال حرارت در ترانسفورماتورهای توزیع برق به‌طور تجربی بررسی شده است. برای بهبود خنک‌کاری ترانسفورماتور، روش جدیدی پیشنهاد شده که شامل افزودن پارافین در داخل ظروف آلومینیومی دربسته به روغن ترانسفورماتور است. بستر آزمون استفاده‌شده شامل یک ترانسفورماتور برق به همراه روغن ترانسفورماتور، دو گرم‌کن برقی، تنظیم‌کننده توان، دوربین حرارتی، دستگاه اندازه‌گیری استقامت دی‌الکتریک روغن و حسگرهای دما که در مکان‌های مختلف قرارگرفته‌اند، می‌باشد. نتایج تجربی نشان داد که افزودن 8 کیلوگرم پارافین به روغن ترانسفورماتور، باعث کاهش دمای ترانسفورماتور به‌ویژه در شرایط آب و هوایی گرم تابستان می‌شود و دمای میانگین روغن ترانسفورماتور را از 7/46 به 5/42 سانتی‌گراد کاهش می‌یابد. در این آزمایش مشخص شد که وقتی دمای روغن به‌طور ناگهانی و سریع طی یک ساعت افزایش یابد، افزودن پارافین به‌خوبی نمی‌تواند باعث دفع حرارت و کاهش دما شود. در انتها تأثیر افزایش مداوم و بالای دما بر عایق روغن بررسی شد. نتایج نشان داد که با به‌کارگیری پارافین، مقدار ولتاژی که روغن می‌تواند به‌عنوان عایق الکتریکی تحمل کند از 8/56 به 61 کیلوولت افزایش می‌یابد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: انتقال حرارت و جرم
دریافت: 1402/11/2 | پذیرش: 1402/12/20 | انتشار: 1402/10/10