دوره 10، شماره 1 - ( 3-1389 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 76-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salemi A, Abdollah , A, Mirzaee M. An Investigation on Mechanical Properties of 42CrMo4 Steel with Tempered Martensite and Ferrite-Bainite-Martensite Microstructure. Modares Mechanical Engineering 2010; 10 (1) :63-76
سالمی گلعذانی علی، عبداله زاده امیر، میرزایی مجید. مقایسه خواص مکانیکی ریز‌ساختار مارتنزیت بازگشت داده شده و ریزساختار فریت- بینیت- مارتنزیت در فولاد 42CrMo4. مهندسی مکانیک مدرس. 1389; 10 (1) :63-76

1- دانشگاه آزاد اسلامی
2- دانشگاه تربیت مدرس
چکیده:   (20703 مشاهده)
در این پژوهش، خواص مکانیکی ریزساختار مارتنزیت بازگشت داده شده با ریز‌ساختار سه‌فازی فریت-بینیت-مارتنزیت در فولاد کم آلیاژ پر استحکام 42CrMo4 مقایسه می‌شود. در این راستا نمونه های فولادی تحت دو نوع عملیات حرارتی کوئنچ-بازگشت، برای ایجاد مارتنزیت بازگشت داده شده و عملیات کوئنچ پله‌ای برای ایجاد ساختار سه‌فازی، قرار گرفت. نتایج آزمایشهای کشش نشان داد که در صورت تشکیل زمینه ریزساختار از فاز فریت، پدیده افت تسلیم اتفاق می افتد. این پدیده در ریزساختار مارتنزیت بازگشت داده شده و نیز آن دسته از نمونه‌های سه‌فازی که در آنها فاز سخت (بینیت- مارتنزیت) زمینه ریزساختار را تشکیل می داد، مشاهده نشد. ایـجاد نابه‌جایی ها در فاز فریت بر اثر استحاله بینیتی یا مارتنزیتی می‌تواند دلیل این پدیده باشد. بررسی سطوح شکست نمونه های ضربه نشان داد که مکانیزم شکست در ریزساختار مارتنزیت بازگشت داده شده از نوع حــفره‌ای اسـت؛ در حالی که سازوکار شکست در ساختار سه‌فازی از نوع کلیواژی است. حفره ای شدن سطوح شکست در ریزساختار مارتنزیت بازگشت داده شده به تشکیل کاربید در طول، فرایند بازگشت مربوط می‌شود.

دریافت: 1386/7/7 | پذیرش: 1387/10/18 | انتشار: 1389/3/20