دوره 16، شماره 1 - ( 1-1395 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 143-137 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghazanfari A, Assempour A, Habibi M, Hashemi R. Investigation on the effective range of the through thickness shear stress on forming limit diagram using a modified Marciniak–Kuczynski model. Modares Mechanical Engineering 2016; 16 (1) :137-143
غضنفری احمد، عاصم پور احمد، حبیبی مصطفی، هاشمی رامین. تعیین محدوده تاثیرگذاری تنش برشی ضخامتی بر نمودار حد شکل دهی با استفاده از مدل بهبود یافته مارشینیاک-کوزینسکی. مهندسی مکانیک مدرس. 1395; 16 (1) :137-143

1- دانشجو/دانشگاه صنعتی شریف
2- استاد دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف
3- استادیار/دانشگاه علم وصنعت
استفاده از نمودارهای حد شکل ‌دهی در طراحی فرآیند تولید قطعات، یکی از روش‌های مرسوم شکل‌دهی ورق‌های فلزی است. از این ‌رو تاکنون کارهای متعددی در زمینه بررسی منحنی‌های حد شکل ‌دهی انجام‌ یافته است. روش‌های مختلف به دست آوردن این منحنی‌ها و همچنین عوامل مختلف مؤثر بر آن‌ها، مورد بررسی قرار گرفته‌اند. اشکالی که به اکثر کارهای انجام‌ شده قبلی وارد است، حالت تنشی است که در تعیین این نمودارها فرض شده است. در اکثر این فرآیندها مانند شکل دهی تدریجی، تنش برشی ضخامتی، در ورق ایجاد می‌شود. در این نوع فرآیندهای شکل دهی، نمودار حد شکل دهی بدست آمده با رفتاری متفاوت از نموداری های معمول ظاهر می‌شود که حاکی از بهبود شکل پذیری است. حال آن که تأثیر وجود تنش برشی ضخامتی و محدوده اثر گذاری آن بررسی نشده است. در این مقاله تنش برشی ضخامتی به صورت تحلیلی در مدل مارشینیاک - کوزینسکی اعمال شده و موررد بررسی قرار گرفته است. از روش نیوتن – رافسون جهت حل معادلات استفاده شده است. محدوده اثر گذاری این تنش شناسایی و آزمون ناکازیما به عنوان مطالعه موردی بررسی شد. نتایج حاکی از این است که تنش برشی ضخامتی کمتر از 10 درصد تنش تسلیم، تأثیری قابل توجهی بر نمودار حد شکل‌پذیری ندارد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: شکل دهی فلزات
دریافت: 1394/4/31 | پذیرش: 1394/7/13 | انتشار: 1395/10/2