دوره 17، شماره 10 - ( 10-1396 )                   جلد 17 شماره 10 صفحات 270-259 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimi Firouzjaei M, Moslemi Naeini H, Farahmand H, Abbaszadeh B, Kasaei M. Numerical and experimental investigation on flower pattern design methods in cold roll forming process of a high strength steel pipe. Modares Mechanical Engineering 2018; 17 (10) :259-270
کریمی فیروزجایی مهدی، مسلمی نایینی حسن، فرهمند حمیدرضا، عباس زاده بهنام، کسائی محمدمهدی. بررسی عددی و تجربی تاثیر روش‌های طراحی الگوی گل در فرآیند شکل‌دهی غلتکی سرد لوله فولادی با استحکام بالا. مهندسی مکانیک مدرس. 1396; 17 (10) :259-270

1- گروه ساخت و تولید، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- استاد دانشگاه تربیت مدرس
3- جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران، تهران، ایران
4- دانشجوی دانشگاه تربیت مدرس
5- دانشکده مهندسی صنایع و مکانیک، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قزوین، قزوین، ایران
در این مقاله، فرآیند شکل‌دهی غلتکی سرد لوله فولادی با استحکام بالا با استفاده از چهار نوع الگوی گل دایره‌ای، لبه‌ای، دو شعاعی و خمش معکوس به روش اجزای محدود در نرم‌افزار مارک منتات شبیه‌سازی شده است. با توجه به اهمیت کیفیت لوله نهایی و به منظور دست‌یابی به هندسه مطلوب در لوله‌های فولادی با استحکام بالا، انتخاب الگوی گل مناسب جهت طراحی خط تولید شکل‌دهی غلتکی لوله مد نظر قرار گرفته است. با استفاده از نتایج شبیه‌سازی اجزای محدود، تغییر شکل ورق در این فرآیند مورد مطالعه قرار گرفته و تاثیر نوع الگوی گل روی هندسه محصول نهایی که شامل توزیع انحنا، برگشت فنری و توزیع ضخامت لوله می‌باشد، بررسی شده است. نتایج نشان می‌دهد که استفاده از الگوی گل خمش معکوس منجر به کاهش انحراف از انحنای میانگین در ناحیه لبه ورق تا حدود 65 درصد می‌گردد. بررسی توزیع ضخامت نشان می‌دهد که الگوی گل دایره‌ای و لبه‌ای به ترتیب موجب له‌شدگی و نازک‌شدگی لبه ورق تا میزان 0.2 میلی‌متر می‌شوند. اما استفاده از الگوهای دو شعاعی و خمش معکوس موجب می‌شوند تا میانگین ضخامت ناحیه لبه به خوبی اصلاح شده و به 2.8 میلی‌متر برسد. هم‌چنین الگوی گل دایره‌ای، کم‌ترین مقدار برگشت فنری از لحاظ تغییر میانگین انحنای نسبی به میزان 0.69 درصد و انحراف لبه به میزان 0.15 میلی‌متر را دارد. به منظور صحت‌سنجی شبیه‌سازی اجزای محدود، آزمایش‌های تجربی برای یک ایستگاه شکل‌دهی طراحی و انجام شد. با مقایسه داده‌های حاصل از آزمایش‌های تجربی با نتایج شبیه‌سازی، صحت شبیه‌سازی اجزای محدود تایید شد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی کامل | موضوع مقاله: شکل دهی فلزات
دریافت: 1396/2/30 | پذیرش: 1396/6/6 | انتشار: 1396/8/5