دوره 20، شماره 7 - ( تیر 1399 )                   جلد 20 شماره 7 صفحات 1828-1815 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dinarvand S, Jabbaripour B. Effect of Tool Material on Metal Removal Efficiency, Surface Integrity, and Electrochemical Corrosion Resistance in EDM of Gamma Titanium Aluminide Alloy. Modares Mechanical Engineering 2020; 20 (7) :1815-1828
دیناروند سعید، جباری‌پور بهزاد. تاثیر جنس ابزار بر راندمان براده‌برداری، یکپارچگی سطح و مقاومت به خوردگی الکتروشیمیایی در ماشین‌کاری اسپارک آلیاژ. مهندسی مکانیک مدرس. 1399; 20 (7) :1815-1828

1- دانشکده فنی و مهندسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، sae.dinarvand@iauctb.ac.ir
2- دانشکده فنی و مهندسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
ترکیب بین‌ فلزی مدرن تیتانیوم آلومیناید گاما (γ-TiAl) به‌علت چگالی پایین، مدول الاستیسیته بالا، مقاومت زیاد در برابر اکسیداسیون، خوردگی و احتراق، اخیراً در صنایع هوافضا و خودروسازی مورد توجه قرار گرفته است. ماشین‌کاری این آلیاژ به روش‌های سنتی بسیار دشوار است. در مطالعه حاضر، با استفاده از انواع الکترودهای ابزار گرافیت، مس و آلومینیوم به ماشین‌کاری تخلیه الکتریکی نمونه‌های γ-TiAl پرداخته می‌شود. نتایج نشان می‌دهد که در هنگام استفاده از الکترودهای آلومینیومی، نرخ سایش ابزار به‌طور متوسط ۲/۳ برابر بیشتر از ابزارهای مسی و ۵/۸ برابر بیشتر از گرافیت است. در هنگام استفاده از گرافیت، نرخ براده‌برداری به‌طور متوسط ۴/۲ برابر بیشتر از مس و ۷/۷ برابر بیشتر از ابزارهای آلومینیومی است. ماشین‌کاری با آلومینیوم منجر به شکل‌گیری ترکیبات اکسیدی Al۲O۳ و TiO۲ روی سطح قطعه‌کار می‌شود، ولی در ماشین‌کاری با گرافیت، فازهای کاربیدی TiC، Ti۸O۵ روی سطح تشکیل می‌شود. در ماشین‌کاری با گرافیت به‌دلیل شکل‌گیری ترکیبات سخت کاربیدی در لایه انجماد مجدد، میکروسختی بیشتر از نمونه ماشین‌کاری‌شده توسط ابزار آلومینیومی است که ترکیبات اکسیدی روی سطح وجود دارند و سختی لایه انجماد مجدد در نمونه ماشین‌کاری‌شده با ابزار مسی کمتر از دو ابزار دیگر است و دلیل آن وجود فازهایی با سختی کمتر همچون اکسید مس است. بیشترین مقاومت به خوردگی الکتروشیمیایی متعلق به نمونه ماشین‌کاری‌شده توسط گرافیت و کمترین مقاومت به خوردگی برای نمونه ماشین‌کاری‌شده توسط آلومینیوم است. کاهش ترکیبات اکسیدی و آلومینیومی و افزایش فازهای کاربیدی منجر به افزایش مقاومت به خوردگی نمونه‌های ماشین‌کاری‌شده γ-TiAl می‌شود.
متن کامل [PDF 1985 kb]   (1566 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: ماشین‌کاری
دریافت: 1398/11/1 | پذیرش: 1399/1/20 | انتشار: 1399/4/30