دوره 23، شماره 12 - ( آذر 1402 )                   جلد 23 شماره 12 صفحات 672-661 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amini S, Jafari Vardanjani M. Statistical and Experimental Analysis of the Effect of Ultrasonic Vibration on Hot Incremental Sheet Metal Forming of Titanium Alloy. Modares Mechanical Engineering 2023; 23 (12) :661-672
URL: http://mme.modares.ac.ir/article-15-72068-fa.html
امینی سعید، جعفری وردنجانی مهدی. تحلیل آماری و تجربی اثر ارتعاش فراصوت بر فرآیند شکل‌دهی گرم تدریجی آلیاژ تیتانیوم. مهندسی مکانیک مدرس. 1402; 23 (12) :661-672

URL: http://mme.modares.ac.ir/article-15-72068-fa.html

1- دانشگاه فنی و حرفه‌ای ، s-amini@tvu.ac.ir
2- دانشگاه فنی و حرفه‌ای
از آنجائی که بکارگیری ارتعاشات فراصوت (UV) منجر به بهینه سازی‌های قابل توجهی در فرآیندهای تولیدی شده است، در این مطالعه به بررسی اثر ارتعاشات فراصوت طولی بر عملکرد فرآیند شکل‌دهی تدریجی گرم الکتریکی (EHIF) ورق‌های Ti-6Al-4 V پرداخته شده‌است. در این روش، ارتعاشات فراصوت با فرکانس بالا و دامنه طولی کم با فرآیند EHIF ترکیب شده ‌است.  همچنین تجهیزات مورد نیاز برای انجام فرآیند EHIF و تجهیزات الحاقی اعمال ارتعاشات فراصوت به ابزار،  طراحی ، ساخته و به کار برده شده‌اند. در این روش، ارتعاشات فراصوت به یک ابزار شکل‌دهی چرخشی که به ابزار گیر ماشین فرز کنترل عددی متصل است، منتقل می‌شود. برای یافتن تاثیر پارامترهای انتخاب شده بر فرآیند، هندسه هایپربولیکی انتخاب شده و تعدادی از آنها مطابق طراحی آزمایش ساخته شده‌اند. طراحی آزمایش و تحلیل واریانس (ANOVA)  جهت شناسایی شرایط بهینه برای پارامترهای موثر استفاده شد. سپس این پارامترها با روش سطح پاسخ (RSM) بهینه شدند. در این مطالعه، با تغییر ورودی‌های مختلف در فرآیند EHIF از جمله نرخ پیشروی، گام عمودی و شدت جریان، ویژگی‌های مهم خروجی مانند کیفیت سطح، حداکثر زاویه شکل‌گیری در هر دو فرآیند EHIF معمولی و EHIF  انجام شده به کمک امواج فراصوت بررسی شدند. نتایج این آزمایش‌ها نشان داد که ترکیب EHIF با امواج فراصوت منجر به بهبود کیفیت سطح و همچنین زاویه شکل‌گیری قطعات می‌شود. تجزیه و تحلیل فازی توسط پراش اشعه ایکس (XRD) بر روی قطعات ساخته شده نشان داد که تحریک مکانیکی با ارتعاش فراصوت موجب گرمایش بین‌دانه‌ای در آلیاژ Ti-6Al-4V شده و تغییر فاز α به β راحت‌تر و سریع‌تر انجام شده است. در واقع ارتعاشات فراصوت، ترکیب فازی حالت عادی آلیاژ شامل فاز آلفا و بتا ( α+β ) با درصد غالب فاز آلفا ( α ) و ساختار HCP را به ترکیبی با درصد بیشتری از فاز بتا ( β ) و ساختار BCC تغییر داده است،که این پدیده  منجر به بهبود شکل‌پذیری و افزایش حداکثر زاویه شکل‌گیری در حدود 25% تا 30% می‌شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شکل‌دهی ورق‌های فلزی
دریافت: 1402/7/29 | پذیرش: 1402/10/28 | انتشار: 1402/9/10