دوره 20، شماره 6 - ( خرداد 1399 )                   جلد 20 شماره 6 صفحات 1634-1625 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alem S, Sabooni E, Sheikholeslam F, Izadi I. Adaptive Robust Controller for Position Control of Piezoelectric Actuator with Unstructured Uncertainty. Modares Mechanical Engineering 2020; 20 (6) :1625-1634
عالم سیدفخرالدین، صابونی احسان، شیخ‌الاسلام فرید، ایزدی ایمان. کنترل‌کننده مقاوم تطبیقی برای کنترل موقعیت عملگر پیزوالکتریک با نامعینی غیرساختاری. مهندسی مکانیک مدرس. 1399; 20 (6) :1625-1634

1- گروه کنترل، دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
2- گروه کنترل، دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران ، sheikh@cc.iut.ac.ir
عملگرهای پیزوالکتریک، پرکاربردترین گزینه برای رسیدن به دقت بالا در کنترل موقعیت هستند. با وجود مزایای قابل توجه این عملگرها، دینامیک‌های خطی و غیرخطی آنها مثل پسماند می‌تواند منجر به اُفت دقت سیستم کنترلی باشد. در این پژوهش، کنترل‌کننده‌ای برای کنترل موقعیت عملگر پیزوالکتریک بر اساس روش مد لغزشی ارایه شد. کنترل مد لغزشی یکی از روش‌های مبتنی بر مدل و پرکاربرد در سیستم‌های موقعیت‌دهی دقیق است. در این پژوهش، از مدل بوک‌ون به‌منظور توصیف رفتار عملگر استفاده شد. در این مدل، دینامیک خطی با استفاده از جملات جرم، میراگر، سختی و دینامیک پسماند به‌صورت غیرخطی مدل می‌شود. اما معمولاً بین سیستم فیزیکی عملگر و مدل ریاضی میزانی از نامعینی و عدم تطابق وجود دارد. در آنالیز پایداری روش کنترل مد لغزشی مرسوم، لازم است حد بالای این نامعینی مشخص باشد. این اندازه‌گیری در سیستم‌های عملی به‌سادگی امکان‌پذیر نیست؛ از طرفی انتخاب مقادیر بالا برای این حد، منجر به افزایش بهره کنترل‌کننده و فاصله‌گرفتن آن از مقدار بهینه می‌شود. روش مقاوم تطبیقی ارایه‌شده در این پژوهش، وابستگی به حد بالای نامعینی را مرتفع می‌کند. این کار با معرفی یک قانون تطبیق برخط برای تخمین حد بالای نامعینی انجام می‌شود. با ارایه این قانون، پایداری مجانبی سیستم حلقه‌بسته به‌صورت تئوری اثبات می‌شود. با پیاده‌سازی روش پیشنهادی روی تجهیزات آزمایشگاهی و همچنین نرم‌افزار شبیه‌ساز، عملکرد آن توسط نتایج شبیه‌سازی و عملی نشان داده شد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مکاترونیک
دریافت: 1398/4/31 | پذیرش: 1398/9/23 | انتشار: 1399/3/31