دوره 24، شماره 6 - ( خرداد 1403 )                   جلد 24 شماره 6 صفحات 362-351 | برگشت به فهرست نسخه ها

Vaghefi M, Tavallali M S, Jahedi R, Ghodsinejad A, Saadatfard M M. Polymer Gear Fault Detection Based on Audio Signal and Wavelet Packet Transform. Modares Mechanical Engineering 2024; 24 (6) :351-362
واقفی مهسا، توللی محمدصادق، جاهدی رضا، قدسی نژاد امیرسعید، سعادت فرد محمد مسیح. تشخیص خطای چرخ‌دنده پلیمری برمبنای سیگنال صوتی و تبدیل بسته موجک. مهندسی مکانیک مدرس. 1403; 24 (6) :351-362

1- دانشگاه آزاد اسلامی شیراز و گروه محاسبات پیشرفته، مرکز تحقیقات مهندسی شیمی، نفت و پلیمر، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2- گروه مهندسی شیمی شیراز & گروه محاسبات پیشرفته، مرکز تحقیقات مهندسی شیمی، نفت و پلیمر، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران ، ms.tavallali@iau.ac.ir
3- دانشگاه آزاد اسلامی شیراز و گروه پژوهش‌های کاربردی، مرکز تحقیقات مهندسی شیمی، نفت و پلیمر، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
4- دانشگاه آزاد اسلامی شیراز
چرخ‌دنده‌ها بخش بسیار مهمی از تجهیزات مختلف مکانیکی در صنعت هستند. به دلیل آن‌که در فرایندهای مکانیکی، دندانه‌ها در طولانی مدت تحت بار قرار می‌گیرند، سطح دندانه آن‌ها معمولاً فرسوده، ساییده و حتی شکسته می‌شود. تشخیص به موقع خطا نه تنها میتواند چرخه عمر چرخ‌دندهها را افزایش دهد بلکه حتی میتواند از تلفات اموال و تلفات ناشی از خرابیها نیز جلوگیری نماید. بنابراین، نظارت و تشخیص سلامت چرخ‌دنده‌ها برای اطمینان از عملکرد طبیعی ماشینهای گرانبها در صنعت امری ضروری است. در این پژوهش، تشخیص خطا در چرخ‌دنده های پلیمری، با استفاده از سیگنال صوتی به عنوان یک روش بازرسی غیرتماسی مدنظر قرار گرفته است. بدین منظور از 50 زوج چرخ‌دنده در وضعیت سالم، دندانه‌های ساییده شده و دندانه‌های شکسته شده در دو سرعت 66 و 99 دور بر دقیقه، سیگنال صوت ضبط شده است. در ادامه با استفاده از تبدیل بسته موجک (WPT)، سیگنال صوت در حوزه زمان – فرکانس تجزیه شده و 12 ویژگی آماری از 16 ضریب سطح چهارم WPT استخراج شده است. به منظور بررسی عملکرد الگوریتم تشخیص خطا از چهار طبقه‌بند جداساز خطی، K نزدیکترین همسایه، درخت تصمیم و ماشین بردار پشتیبان استفاده شده است. مقادیر معیارهای دقت، نرخ مثبت واقعی، نرخ منفی واقعی، ارزش پیش‌بینی مثبت، ارزش پیش‌بینی منفی، میانگین هندسی، نمره F1 و ضریب همبستگی متیوز، نشان داده است که با استفاده از WPT، میتوان تمایز معنیداری میان چرخ‌دنده‌های سالم و معیوب پیدا کرد. از این‌رو، روش پیشنهادی یک رویکرد مناسب، برای تشخیص خطای به موقع چرخ‌دنده‌های پلیمری مورد استفاده در تجهیزات مکانیکی است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آزمون‌های غیرمخرب
دریافت: 1402/12/6 | پذیرش: 1403/5/21 | انتشار: 1403/3/10